Πάπας για Charlie Hebdo: Υπάρχουν όρια στην ελευθερία του λόγου

Πάπας για Charlie Hebdo: Υπάρχουν όρια στην ελευθερία του λόγου Facebook Twitter
5

Την ελευθερία του λόγου υπερασπίστηκε ο Πάπας Φρακγίσκος σε δηλώσεις του ενώ μετέβαινε για επίσκεψη στις Φιλιππίνες, σημειώνοντας πάντως με αφορμή τη σφαγή στο Charlie Hebdo ότι υπάρχουν όρια  στην ελευθερία του λόγου, ειδικά εάν προσβάλλεται ή γελοιοποιείται η θρησκεία κάποιου.

Προκειμένου να μιλάσει για «όρια» ο Πάπας Φραγκίσκος χρησιμοποίησε ένα παράδειγμα με τον Αλμπέρτο Γκασπάρι, ο οποίος οργανώνει τα ταξίδια του και εκείνη την ώρα καθόταν δίπλα του. «Εάν ο καλός μου φίλος Γκασπάρι καταραστεί τη μητέρα μου, να περιμένει πως θα φάει μπουνιά. Είναι λογικό. Δεν μπορείς να προκαλείς. Δεν μπορείς να προσβάλλεις ή να κάνεις πλάκα με την πίστη των άλλων», είπε χαρακτηριστικά.

5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ: Xιλιάδες πολίτες θρηνούν σε αγρυπνίες σε όλη την Αυστραλία

Διεθνή / Τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ: Xιλιάδες πολίτες θρηνούν σε αγρυπνίες σε όλη την Αυστραλία

Πολίτες σε όλη την Αυστραλία πενθούν για τους 16 νεκρούς που έχασαν τη ζωή τους την Κυριακή - 25 άτομα εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της χώρας, ανάμεσά τους και ο δράστης
THE LIFO TEAM
Η Ευρώπη έτοιμη να ηγηθεί «πολυεθνικής δύναμης» στην Ουκρανία

Διεθνή / Η Ευρώπη έτοιμη να ηγηθεί «πολυεθνικής δύναμης» στην Ουκρανία

Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, της Γερμανία και άλλα ευρωπαϊκά κράτη αναφέρουν, ότι στρατεύματα από τη «συμμαχία των προθύμων», με τη στήριξη των ΗΠΑ, θα μπορούσαν να συνδράμουν στην ενίσχυση της ασφάλειας των ουκρανικών δυνάμεων
THE LIFO TEAM
IRC: Το Σουδάν για τρίτη χρονιά πρώτο στη λίστα της με τις σοβαρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις του κόσμου

Διεθνή / IRC: Το Σουδάν για τρίτη χρονιά πρώτο στη λίστα της με τις σοβαρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις του κόσμου

Την ώρα που συνεχίζονται οι συγκρούσεις μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών σε έναν εμφύλιο πόλεμο που έχει ήδη προκαλέσει τον θάνατο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, η «κραυγή» φορέων και οργανώσεων για βοήθεια στο Σουδάν ενισχύεται
THE LIFO TEAM

σχόλια

5 σχόλια
Αγαπητέ μου Πάπα, Αν κάθε φορά που κάποιος μου έλεγε μια χοντράδα για τον Χ, Ψ, Ω λόγω (επειδή είμαι γυναίκα, επειδή δεν τρέχω σαν τρελή με το αυτοκίνητο κτλ.) του έχωνα μια μπουνιά, θα είχε χάσει τα δόντια της η μισή Αττική. Αντίθετα, προσπαθώ να συζητήσω με αυτούς τους ανθρώπους και να εξηγήσω ότι δεν έχει πλάκα να είσαι μισογύνης και βλαμένος. Αυτά σε προσωπικό επίπεδο. Στο επίπεδο της ελευθερίας του λόγου, έχουμε για κάποιο λόγο τόσο ελαστικά όρια στο θέμα αυτό. Γιατί είναι εύκολο να τα εκμεταλλευτείς για αντεκδίκηση και προώθηση πολύ συντηριτικής ατζέντας. Τώρα, επειδή είμαστε ένας διασυνδενδεμένος κόσμος και το σκίτσο ενός περιοδικού που το αγοράζουν 30.000 άνθρωποι (γύρω στις 35 φορές ο πληθυσμός του Βατικανού) σε έναν κόσμο 7 δισεκατομμυρίων, δεν σημαίνει ότι αυτό το περιοδικό θα πρέπει να αυτολογοκριθεί μήπως και δημοσιεύσει κάποιος κάπου τις σελίδες του. Αλλιώς βάζουμε τις βάσεις για ένα παγκόσμιο σύστημα λογοκρισίας. Και εγώ προσβάλλομαι αγαπητέ Πάπα από τα σχολικά εγχειρίδια υπερσυντηρητικών κρατών και τα λόγια εκπροσώπων πατριαρχικών δομών, αλλά δεν θα πάω να τους βγάλω το μάτι με το τσιμιδάκι. Θα εκφράσω την αντίθεσή μου στα λόγια τους, θα προσπαθήσω να κατανοήσω το κοινωνικό πλαίσιο μέσα στο οποίο λειτουργούν και θα συνεχίσω ειρηνικά να προασπίζομαι τα δικαιώματά μου. Με άλλα λόγια το να δικαιολογείς τις πράξεις τρομοκρατών μέσω της επίκρισης της ελευθερίας του λόγου δεν είναι καθόλου κουλ.
Όπως μπορεί η θρησκεία του (και η κάθε ιδεολογία) να μας θεωρεί άπιστους, αμαρτωλούς, πεπτωκότες και ένα σωρό υποτιμητικά και προσβλητικά πράγματα, έτσι κι εμείς μπορούμε να τη θεωρούμε ηλίθια, αστεία ή ανάξια. Αν είναι να σταματήσει η σάτιρα και η κοροϊδία του θρησκευτικού φονταμενταλισμού και εξτρεμισμού, να σταματήσει και ο οχετός μίσους και μισαλλοδοξίας απ' τα ιερατεία (όσο καλός κι αν είναι ή δεν είναι ο Φραγκίσκος, δεν μπορεί να αγνοεί ότι η εκκλησία του ανθρώπους σαν και μένα - ομοφυλόφιλους και ετερόθρησκους - μιάσματα μας ανεβάζει, κολασμένους μας κατεβάζει).