Lassana Bathily:ο 24χρονος μουσουλμάνος ήρωας που έκρυψε τους ομήρους στο ψυγείο

Lassana Bathily:ο 24χρονος μουσουλμάνος ήρωας που έκρυψε τους ομήρους στο ψυγείο Facebook Twitter
15

Όταν ο 32χρονος Αμεντί Κουλιμπαλί εισέβαλε οπλισμένος στο εβραϊκό παντοπωλείο, επικράτησε πανικός και οι πελάτες άρχισαν να τρέχουν προς κάθε κατεύθυνση. Μερικοί από αυτούς χρησιμοποίησαν τις σκάλες και κατευθύνθηκαν στην υπόγεια αποθήκη του καταστήματος.

Στον χώρο βρισκόταν ο 24χρονος υπάλληλος Lassana Bathily ο οποίος δεν είχε εικόνα του τι εκτυλισσόταν στο κατάστημα. Χωρίς να χάσει την ψυχραιμία του άνοιξε την πόρτα του ψυγείου, τους καθοδήγησε να μπουν μέσα, έκλεισε την ψύξη, έσβησε τα φώτα και τους έκρυψε λέγοντάς τους να παραμείνουν ψύχραιμοι, να κάνουν ησυχία και πως αυτός θα έψαχνε τρόπο να βγει από το κατάστημα. 

Ο Lassana κατάφερε να βγει έξω χρησιμοποιώντας το ασανσέρ για την μεταφορά φορτίων. Όταν βρέθηκε στο δρόμο ενημέρωσε την αστυνομία για την κατάσταση στο παντοπωλείο και τους εξήγησε πού είχε κρύψει τους περίπου 15 ανθρώπους. Οι πελάτες περίμεναν υπομονετικά την λήξη της ομηρίας μέσα στο ψυγείο. Ανάμεσα τους λέγεται πως υπήρχε και ένα μωρό. Όταν μετά από περίπου πέντε ώρες είχαν καταφέρει να βγουν σώοι από το ψυγείο έψαξαν να βρουν τον ηρωικό υπάλληλο που τους είχε σώσει τη ζωή για να τον ευχαριστήσουν.

Ο Lassana Bathily, μουσουλμάνος στο θρήσκευμα και με καταγωγή από το Μάλι είναι ένας ακόμη από τους πρωταγωνιστές της ιστορίας που συγκλόνισε το Παρίσι και όλο τον πλανήτη. Το Twitter του αναγνωρίζει την γενναία πράξη και χιλιάδες χρήστες αναμεταδίδουν την φωτογραφία του, το όνομά του και λίγα λόγια για την σημασία όσων έκανε.

Η διάσημη συγγραφέας J.K. Rowling αναφέρει: "H γενναία και συμπονετική πράξη του Lassana Bathily μας υπενθυμίζει τι σημαίνει ανθρωπιά"

15

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φωτιά στην Κύπρο: Εμπρησμό «βλέπει» η Πυροσβεστική - Δύο νεκροί, 10 τραυματίες και 100 τετραγωνικά χιλιόμετρα καμένη γη

Διεθνή / Φωτιά στην Κύπρο: Εμπρησμό «βλέπει» η Πυροσβεστική - Δύο νεκροί, 10 τραυματίες και 100 τετραγωνικά χιλιόμετρα καμένη γη

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική υπάρχουν έντονες αναζωπυρώσεις οι οποίες αντιμετωπίζονται, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει επί του παρόντος ενεργό μέτωπο
LIFO NEWSROOM
Η άνοδος του Μάρκο Ρούμπιο: Απολύσεις-σοκ, κλείσιμο USAID και το τέλος της παραδοσιακής διπλωματίας

Διεθνή / Η άνοδος του Μάρκο Ρούμπιο: Απολύσεις-σοκ, κλείσιμο USAID και το τέλος της παραδοσιακής διπλωματίας

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, απολύει εκατοντάδες διπλωμάτες, διαλύει την USAID και επαναπροσδιορίζει τη θέση της Αμερικής στον κόσμο. Η εξωτερική πολιτική περνά σε νέα φάση.
LIFO NEWSROOM
Ο Λευκός Οίκος ξεκίνησε έρευνα κατά του πανεπιστημίου Harvard για τις διεθνείς βίζες

Διεθνή / Ο Λευκός Οίκος ξεκίνησε έρευνα κατά του πανεπιστημίου Harvard για τις διεθνείς βίζες

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, ανακοίνωσε την έναρξη αυτής της έρευνας, προκειμένου να αξιολογήσει εάν το Χάρβαρντ «συμμορφώνεται με όλους τους κανονισμούς»
LIFO NEWSROOM
Καταδικάστηκε σε ισόβια ο Bryan Kohberger για τις δολοφονίες τεσσάρων φοιτητών στο Αϊντάχο

Διεθνή / Καταδικάστηκε σε ισόβια ο Bryan Kohberger για τις δολοφονίες τεσσάρων φοιτητών στο Αϊντάχο

Κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία, οι οικογένειες των θυμάτων μίλησαν δημόσια για πρώτη φορά, περιγράφοντας την οδύνη και τις επιπτώσεις της επίθεσης - Ήταν η πρώτη φορά που είχαν τη δυνατότητα να απευθυνθούν απευθείας στον δράστη
LIFO NEWSROOM
Ιός του Δυτικού Νείλου: Κρούσμα στην Ηλεία - Σε σοβαρή κατάσταση ένας άνδρας

Διεθνή / Ιός του Δυτικού Νείλου: Κρούσμα στην Ηλεία - Σε σοβαρή κατάσταση ένας άνδρας

Πρόκειται για έναν συνταξιούχο άνδρα, ο οποίος νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Κοργιαλένειο-Μπενάκειο Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού», με την κατάστασή του να χαρακτηρίζεται σοβαρή
LIFO NEWSROOM

σχόλια

8 σχόλια
ρε συ κάπτεν, σορρυ κιόλας, πως ξερείς τα πιστεύω και τις πεποιθήσεις του καθενώς εδω μέσα και βγαζεις έτσι αβίαστα συμπεράσματα; Για ποιον κλαίμε και για ποιον ξεσαλώνουμε; Όσο για το ότι να 'ναι, είσε εκτός τόπου και χρόνου φίλε μου. Πως θεωρείς οτι δεν υπάρχει ο κίνδυνος ομοθρησκοί του (γιατί Βουδιστές αποκλείεται να είναι- δεν παίζουν στην ιστορία) οι οποίοι ήταν ύπερ των χτυπημάτων, δεν θα τον στοχοποιήσουν εξαιτίας της πράξης του αυτής; Και όχι όλοι οι τρομοκράτες ΔΕΝ είναι Μουσουλμάνοι όπως και όλοι οι Μουσουλμάνοι σαφέστατα Δεν είναι τρομοκράτες. Σε αυτό το έργο όμως οι τρομοκράτες είναι μουσουλμάνοι.
Ψάξε βρες τι έχει γράψει 2-3 μέρες πριν,γιατί εγώ βαριέμαι να ψάχνω.Και όχι δεν βάλλω εναντίον όλων.Βάλλω εναντίον συγκεκριμένων οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι το συμβάν ονειρεύονται κοτετσοσύρματα και Λαμπεντούζες.Ή μάλλον,δεν τα ονειρεύονται,αλλά δεν θα τους χάλαγαν κιόλας.Η λογική που εκφράζει ο Ανήθικος(και ο κάθε ανήθικος) είναι η λογική που εκφράζουν οι Σαμαράδες του "ναι μεν αλλά".Ναι μεν αυτός ο μουσουλμάνος είναι καλός,αλλά εμείς δεν θέλουμε μουσουλμάνους γιατί είναι απολίτιστα ζώα στην πλειοψηφία τους.Αν αυτή η λογική υπερίσχυε,αυτήν την στιγμή δεν θα μιλούσαμε για έναν μουσουλμάνο που βοήθησε Γάλλους,γιατί απλά ο συγκεκριμένος θα είχε πάρει εισιτήριο επιστροφής για Μάλι προ πολλού.
Αχ πόσο μου αρέσει η μυρωδιά κροκοδείλιων δακρύων ενός ανθρώπου που υποστηρίζει πως "όλοι οι τρομοκράτες είναι μουσουλμάνοι" και γι αυτό θα πρέπει να τους έχουμε σαν έγκλειστους στις χώρες όπου μεταναστεύουν.Και ο αυτός ο άνθρωπος αντί να σταματήσει,συνεχίσει να ξερνά μίσος.
Κοίτα HAL...Αυτό που είπα είναι σαφές...Τις τελευταίες μέρες ειδικά με αφορμή την επίθεση στο περιοδικό έχει στηθεί μια φιέστα όπου όλοι δηλώνουν συμπαθούντες και βρίσκουν αφορμή να ξαμολύσουν όλο τους το αντιδραστικό φαρμάκι.
Μπράβο στο παλικάρι για την ψυχραιμία του και την εξυπνάδα του, αλλά πραγματικά...Δεν ενοχλεί κανέναν που τονίζεται ότι "ένας μουσουλμάνος έσωσε Εβραίους", λες και είναι κάτι αξιοπερίεργο ή άξιο θαυμασμού; Δηλαδή το λογικό ήταν να τους καταδώσει ή να τους αρνηθεί την πρόσβαση στην κρυψώνα;;;Οι λόγοι που τονίζεται αυτό είναι προφανείς, για να τονιστεί δηλαδή ότι όλοι οι μουσουλμάνοι δεν είναι ίδιοι, ότι υπάρχει ελπίδα για την ειρήνη κλπ. Αυτό που μένει όμως είναι ότι τονίζουμε το αυτονόητο που θα έκανε κάθε άνθρωπος σαν μη αυτονόητο για έναν μουσουλμάνο.
O άνθρωπος αυτός που είχε έρθει από το Μάλι και πιθανόν είχε πολλές δυσάρεστες αναμνήσεις από την πατρίδα του βρέθηκε στο Παρίσι και εκεί του έδωσε δουλειά ένας Εβραίος. Ανάμεσα στους 15 ανθρώπους που προστάτευσε, υπήρχαν σίγουρα και πελάτες που έβλεπε συχνά. Και επειδή είναι ΑΝΘΡΩΠΟΣ, το πρώτο πράγμα που σκέφτηκε όταν ένιωσε ότι η ζωή τους κινδύνευε ήταν να τους προστατεύσει όσο μπορούσε. Ασχέτως με το τι πιθανόν είχε ακούσει για τα άτομα αυτού θρησκεύματος μεγαλώνοντας, ένιωθε δέσιμο μαζί τους και θέλησε να τους προστατεύσει. Γιατί είχε την κοινή λογική να τους θεωρήσει συνανθρώπους του και να αναγνωρίσει το δικαίωμά τους στη ζωή.Μπράβο στον άνθρωπο και μακάρι να είναι καλότυχος στη ζωή του.
Καλά να είναι ο άνθρωπος.. Μέσα στα άσχημα μας θυμίζει πως υπάρχει και η αγνή πλευρά της ανθρωπότητας.. Μακάρι να βρεθούν κι άλλοι που θα ακολουθήσουν το παράδειγμά του.