Το προφίλ του αμφιλεγόμενου Charlie Hebdo

Το προφίλ του αμφιλεγόμενου Charlie Hebdo Facebook Twitter
16

Το γαλλικό σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo, το οποίο δέχθηκε σήμερα ένοπλη επίθεση στα κεντρικά του γραφεία στο Παρίσι, έχει βρεθεί συχνά στο επίκεντρο αντιπαραθέσεων, εξαιτίας των δημοσιευμάτων του.

Όπως αναφέρει το CNN, το περιοδικό έγινε διάσημο για την τολμηρή σάτιρα πολιτικών, δημόσιων προσώπων και θρησκευτικών συμβόλων. Αν και το κίνητρο της σημερινής επίθεσης δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό, τα σκίτσα του Charlie Hebdo που χλεύαζαν τον ισλαμικό εξτρεμισμό είχαν εξοργίσει ορισμένους μουσουλμάνους τα προηγούμενα χρόνια και το περιοδικό είχε γίνει στόχος επιθέσεων.

Το τελευταίο tweet του περιοδικού πριν την επίθεση ήταν μια γελοιογραφία του Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι, ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους -της οργάνωσης τζιχαντιστών που έχει καταλάβει μεγάλα τμήματα της Συρίας και του Ιράκ τους τελευταίους μήνες.

Τον Νοέμβριο του 2011, ένα τεύχος του περιοδικού περιελάμβανε ένα σκίτσο του Μωάμεθ, ο οποίος γενειοφόρος και με τουρμπάνι έλεγε "100 χτυπήματα με μαστίγιο αν δεν πεθάνεις στο γέλιο". Τα γραφεία του Charlie Hebdo δέχθηκαν επίθεση με μολότοφ την ίδια ημέρα.

Σύμφωνα με το CNN, η παρουσία της αστυνομίας γύρω από τα γραφεία του περιοδικού ήταν έντονη μέχρι πρόσφατα και προηγουμένως υπήρχε 24ωρη φρούρηση.

Το Charlie Hebdo, το οποίο ιδρύθηκε το 1970, είχε υπογραμμίσει στο παρελθόν ότι ο στόχος του δεν ήταν να προκαλέσει τον θυμό ή τη βία. "Στόχος είναι το γέλιο", είχε δηλώσει το 2012 ο δημοσιογράφος Laurent Leger. "Θέλουμε να γελάμε απέναντι στους εξτρεμιστές - κάθε εξτρεμιστή. Είτε είναι μουσουλμάνοι, εβραίοι, καθολικοί. Ο καθένας μπορεί να είναι θρησκευόμενος, αλλά δεν μπορούμε να δεχθούμε τις εξτρεμιστικές σκέψεις και πράξεις", είχε προσθέσει. "Δεν ρίχνεις βόμβες, συζητάς. Δεν δρας βίαια. Πρέπει να αντισταθούμε στην πίεση του εξτρεμισμού".

Οποιαδήποτε απεικόνιση του προφήτη του Ισλάμ θεωρείται βλασφημία από πολλούς μουσουλμάνους. Η Γαλλία διαθέτει το μεγαλύτερο μουσουλμανικό πληθυσμό στη Δυτική Ευρώπη - 4,7 εκατομμύρια άτομα σύμφωνα με εκτιμήσεις.

Το προφίλ του αμφιλεγόμενου Charlie Hebdo Facebook Twitter

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, 10 δημοσιογράφοι και 2 αστυνομικοί σκοτώθηκαν κατά τη σημερινή επίθεση.

16

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ ΕΠΙΔΙΩΞΗ ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΙΡΑΝ ΕΚΛΟΓΕΣ ΙΣΡΑΗΛ

Διεθνή / Ισραήλ: Ο Νετανιάχου λέει ότι δεν επιδιώκει να επιτεθεί ξανά στο Ιράν πριν τις εκλογές της 27ης Οκτωβρίου

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ δεν θέλησε να επεκταθεί στο ενδεχόμενο μίας προληπτικής επίθεσης μετά τις εκλογές, ούτε στις πρόσφατες συνομιλίες του με την Ουάσιγκτον σχετικά με το Ιράν
THE LIFO TEAM
ΤΟΥΡΚΙΑ ΞΕΠΛΥΜΑ ΞΥΔΙ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΟΥΡΔΟΙ ΜΗΝΥΣΗ ΦΙΛΟΚΟΥΡΔΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ

Διεθνή / Τουρκία: «Ξέπλυναν» με ξύδι πλατεία μετά από συγκέντρωση Κούρδων - Μήνυση από φιλοκουρδικό κόμμα για ρατσισμό

Το περιστατικό σημειώθηκε στην Πλατεία Απεραντοσύνης, στην περιοχή Μεντεσέ της Μούγλα, όπου το DEM είχε πραγματοποιήσει εκδήλωση με αίτημα την απελευθέρωση του Αμπντουλάχ Οτζαλάν
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΤΟΜ ΜΠΑΡΑΚ ΤΟΥΡΚΙΑ

Διεθνή / Μετά τη Γκίλφοϊλ, ερωτήματα και για τον Τομ Μπάρακ: Στο στόχαστρο τα οικονομικά συμφέροντα του Αμερικανού πρέσβη στην Τουρκία

Ερωτήματα εγείρονται γύρω από τις οικονομικές σχέσεις του Αμερικανού πρέσβη με εταιρεία που συνδέεται με την κατασκευή πετρελαιαγωγού ύψους 15 δισ. δολαρίων, ο οποίος θα παρακάμπτει τα Στενά του Ορμούζ - Τι απαντά η Αμερική
THE LIFO TEAM
ΖΟΧΡΑΝ ΜΑΜΝΤΑΝΙ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΑΛΟΓΑ

Διεθνή / Νέα Υόρκη: Βάζει τέλος στις άμαξες με άλογα – Συμφωνία Μαμντάνι για την απαγόρευσή τους

Φιλοζωικές οργανώσεις ζητούν εδώ και χρόνια την κατάργησή τους, καταγγέλλοντας την καταπόνηση των ζώων - Αντιδρούν οι αμαξάδες, που φοβούνται ότι θα χάσουν το εισόδημά τους
THE LIFO TEAM
ΒΙΑΣΜΟΣ ΡΑΣΕΛ ΜΠΡΑΝΤ ΔΙΚΗ

Διεθνή / Ο Ράσελ Μπραντ ήταν ένα «σεξουαλικό αρπακτικό», ανέφερε η εισαγγελέας κατά την έναρξη της δίκης του για βιασμό

Ο 51χρονος ηθοποιός και κωμικός αντιμετωπίζει τρεις κατηγορίες βιασμού, τρεις κατηγορίες σεξουαλικής επίθεσης και μία κατηγορία για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας
THE LIFO TEAM
ΑΛΒΑΝΙΑ ΦΩΤΙΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΡΑΜΑ

Διεθνή / Αλβανία: Φωτιές στο υπουργείο Παιδείας και σε τράπεζες – Κλιμακώνονται οι διαδηλώσεις κατά του Ράμα

Δεκάδες χιλιάδες φοιτητές βγήκαν στους δρόμους των Τιράνων, με τις συγκρούσεις να συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα – Η ΕΕ ζητά έρευνα για τις καταγγελίες αστυνομικής βίας
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΜΜΕ

Διεθνή / Τραμπ εναντίον ΜΜΕ: CNN, MS NOW και Politico διατηρούν την πρόσβαση στον Λευκό Οίκο με νέα δικαστική απόφαση

Δικαστής που διορίστηκε από τον ίδιο τον Τραμπ διατηρεί την πρόσβαση 78 δημοσιογράφων - CNN, MS NOW και Politico είναι πιθανό να δικαιωθούν για παραβίαση της ελευθερίας του λόγου
THE LIFO TEAM
ΝΟΜΠΕΛ ΕΙΡΗΝΗΣ ΝΑΒΙ ΠΙΛΑΪ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Νάβι Πιλάι: «Ο Τραμπ να ζητήσει από τους νομικούς συμβούλους του να του εξηγήσουν τι σημαίνει διεθνές δίκαιο»

Η νικήτρια του Νόμπελ Ειρήνης 2026 καταδίκασε τις κυρώσεις του Τραμπ κατά του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, χαρακτηρίζοντας την απόφαση ως «αντίδραση» στο γεγονός ότι το βραβείο δεν απονεμήθηκε στον Αμερικανό πρόεδρο
THE LIFO TEAM

σχόλια

5 σχόλια
Δε το νομίζω, αν ο άνθρωπος είναι βλάκας θα παραμένει βλάκας και χωρίς θρησκείες απλά θα φανατιζόταν με άλλα θέματα (βλ αθλητικές ομάδες, κόμματα, ιδεολογίες..,)
Στην ΕΣΣΔ ηταν ημιπαρανομες 80 χρονια, στη Β.Κορεα εινια παρανομεες, στην Αλβανια ηταν παρανομες 50 χρονια.Ποιο ειναι το 80% των προβλημάτων που επιλύθηκε εκει και έσκασαν έτσι;Αφελής σκέψη.
@atmanΤο πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν θρησκείες σε άλλα μέρη. Οπότε ακόμα και αν όλος ο κόσμος ήταν άθεοι αλλά μια ήπειρος είχε ακόμα θρησκεία, θα αποτελούσε πρόβλημα καθώς θα προσπαθούσε να επιβάλει τα πιστεύω της και θα έβλεπε όλους τους άλλους σαν υποψήφιους για τη version της κόλαση τους.Όλοι οι πόλεμοι γίνονται επειδή υπάρχουν σύνορα, φόβος για το διαφορετικό/άγνωστο και θρησκείες.
Δοκιμάστε να βάλετε τους αγίους της Ορθοδοξίας σε σκίτσα στα τέσσερα να σοδομίζονται, να δούμε πόσο ανεκτικοί είμαστε όσοι φωνάζετε για τους Μουσουλμάνους...
καταρχας η προσβολή εδω αποτελει η απεικονιση του Προφήτη. Οχι το περιεχομένο. Κατα δεύτερο αυτο το οποιο κανεις ειναι απλα να δικαιολογεις ("αφου θα το καναμε και εμεις (πληθυντικός συλλογικότητας) γιατι κατακρινουμε αυτους;") του δολοφονους και να μην σεβεσαι (χωρις να το θελεις υποθέτω) την μνημη των θυμάτων! Θυμίζω το σταυρο με τα χ..σια ως εργο τεχνης (κατεβηκε μεν απο δημοσια χρηματοδοτουμενη εκθεση- συζητισιμο μεν, αλλα ευτυχως ο δημιουργος του χαιρει ακρα υγειας), τον αρκα (ναι υποθετω θα προσβαλε ενα φανατικο), τις διαμαρτυριες της Λουκα και βαρεμένων εδώ και χρονια, που εμειναν λεκτικες και οχι με οπλα κλπ κλπ κλπ.Και εν πασει περιπτώσει αντιμετωπιζεις ενα πολιτικο υπαρκτο ρευμα (ISIS) με ορους οτι ειναι 2 παρανοικοι. Εκτος τοπου και χρονου. Αν εσυ τωρα εξομοιωνεις μια εκτελεση, η οποία εντασσεται μεσα σε ενα γενικοτερο και παγκοσμιο πολιτικο κινημα, με καταπτιστες εστω διαμαρτυριες ε τι να πω.... Αν το σκεφτεις λίγο τους αβανταρεις. Εκτος αν θεωρεις οτι η σωστή πραξη αντιδρασης ειναι να απαγορευσουμε τις απεικονισης του Προφήτη και να επιβαλουμε απεικονισεις σοδομισμων αγιων (Το ξερω οτι αυτο σκεφτεσαι και σου φαινεται λογικο)btw ενα ποιημα δυο αγιων ως εραστων ειχε αν θυμαμαι καλα ο Χριστιανοπουλος. Του το ειχαν κοψει στα 50ς αλλα ευτυχως εμεινε υγιεστατος για δεκαετιες!!!
Κάποιοι αναγνώστες έγραψαν ότι ΟΛΟΙ οι μουσουλμάνοι είναι δολοφόνοι και το Ισλαμ θρησκεία μίσους. Διαβασε εδω σχόλια για να καταλάβεις τι εννοώ.http://www.lifo.gr/now/world/58034 Ασφαλώς καταδικάζω κάθε πράξη βία και δεν δικαιολογώ καμιά δολοφονία.
γιατί ντρέπεσαι να το πεις ? ή στο έκοψαν? το έργο με το χύσιμο στον σταυρο του Thierry de Cordier στην outlook το 2004 που κατέβασε ο Βενιζέλος μετά απο διαμαρτυρία Χριστόδουλου, Έβερτ, Καρατζαφέρη.(σημειωτέον το δικαστήριο που έληξε το 2006 είχε κατηγορήσει τον Βενιζέλο ως υπουργό πολιτισμού για την λογοκρισία) Στιγμές λογοκρισίας στην Ελλάδα απο το κράτος ή φανατικους υπάρχουν πολλές. Ενδεικτικές περιπτώσεις, Αγγελόπουλος στην Φλώρινα με τον Καντιώτη , Art Athina 2008 το έργο της Εύα Στεφανή με τον αυνανισμό και την σημαία, Corpus Christi και άλλες. Φυσικά υπάρχει η πολύ σοβαρή ποιοτική διαφορά ότι δεν μιλάμε για φόνους. Αυτό μας έλειπα. Όμως η βάση της λογικής όλων αυτών των περιστατικών όπως και το σημερινό παραμένει ίδια και αν πρέπει να βγει ένα καλό μετά από αυτό το τραγικότατο συμβάν είναι ότι δεν πρέπει να υπάρχουν ταμπού και λογοκρισία. Είναι άλλο η διασπορά ψεύδών ειδήσεων που τότε μπορεί να υπάρξει παρέμβαση για ένα δημοσίευμα και άλλο η κριτική , η σάτυρα ο χλευασμος κτλ. Οι ίδιοι οι άνθρωποι του Charlie Hebdo δεν έκαναν σκίτσα μόνος με το Μωάμεθ.
@Yevgeny Zamyatin "Φυσικά υπάρχει η πολύ σοβαρή ποιοτική διαφορά ότι δεν μιλάμε για φόνους." :ο ορισμός του understatement.Επισης ο δημιουργος τους, (η τον αλλον περιπτωσεων που αναφερεις) δεν χαιρουν ακρας υγείας;;;Τωρα οτι ειναι το ιδιο η σκεψη με την πραξη τι να πω. Μηπως να τιμωρουμε και την σκέψη τοτε; Αυτο μου μοιαζει με νεα σαρία και νέα θρησκεια.Δεν βγαζουν λογικη αυτα που γραφεις λυπαμαι. Ο φανατισμός τυφλώνει. Απο παντού.2mebeast: δεν θα κατσω καν να ασχοληθω με αυτους που λές. Στο κατω κατω αναγνωριζω μια χαρα το δικαιωμα τους να διαμαρτυρυθουν, να κανουν καμια αντιστοιχη Λουκά κλπ κλπ. Και φυσικα το δικαιωμα του οποιουδηποτε να διαμαρτυθει αν θεωρει ότι προσβαλλεται ειναι τελειως διαφορετικο απο το να σε σκοτωσει επειδη θεωρει οτι προσβάλεται.