Have a fucking miserable Christmas!

Have a fucking miserable Christmas! Facebook Twitter
8
Have a fucking miserable Christmas! Facebook Twitter
Σε κάθε περίπτωση, το ότι μεγαλώνουμε και ωριμάζουμε (;) εξηγεί γιατί χάνεται ο παιδικός ενθουσιασμός...

Όταν ήμασταν παιδιά, το να μη συμπαθεί κάποιος μεγάλος τις γιορτές μας φαινόταν ανήκουστο. Κάποτε, όμως, τα παιδιά μεγαλώνουν, και με ολοένα αυξανόμενη συχνότητα γίνονται «αντιρρησίες εορταστικής συνείδησης». (Η παιδική ηλικία δεν είχε άγχος, μια και τότε δεν έπρεπε να διοργανώσουμε/χρηματοδοτήσουμε εμείς οι ίδιοι τις γιορτές μας...).

Have a fucking miserable Christmas! Facebook Twitter


Κυνικά σλόγκαν στο facebook, αντιχριστουγεννιάτικα παραμύθια, αυτοκόλλητα «I HATE XMAS», τραγούδια με ανάλογους στίχους – ακόμα και οι «Εξομολογήσεις» στην ομώνυμη στήλη του LIFO.gr αποδεικνύουν ότι περισσότεροι απ' όσοι φανταζόμασταν στην προ-ίντερνετ εποχή αντιπαθούν τις γιορτές.

Have a fucking miserable Christmas! Facebook Twitter
Have a fucking miserable Christmas! Facebook Twitter

Είτε επειδή είναι εναλλακτικό και κάπως cool να αδιαφορείς και να είσαι υπεράνω, είτε επειδή ασφυκτιούν στον παραδοσιακό, οικογενειακό εορτασμό, είτε εξαιτίας αυτού που αποκαλείται συχνά «κατάθλιψη των Χριστουγέννων».


H ψυχολόγος Κατερίνα Βαλαβανίδη εξηγεί στη LIFO: «Aκόμα και αν κάποιος είναι αποφασισμένος ότι δεν τον αφορά η εορταστική περίοδος, ότι μεγάλωσε πια γι' αυτά ή ότι δεν θα ενδώσει στον υπερκαταναλωτισμό της, δεν μπορεί παρά να αντιλαμβάνεται ότι γύρω του πλανάται η προσδοκία των γιορτών. Γιατί οι γιορτές αυτό δημιουργούν: προσδοκίες. Και ακόμα και η άρνηση του εορτασμού ή και η θλίψη και η μελαγχολία που προκύπτουν συχνά από αυτές δεν παύουν να είναι μια αντί-δραση σε αυτό που μας περιβάλλει τέτοια εποχή, κάθε χρόνο, από τότε που θυμόμαστε τον εαυτό μας...».


Μερικοί πιθανοί λόγοι για τη μελαγχολία των γιορτών (ποικίλλουν από άτομο σε άτομο): η Εποχική Συναισθηματική Διαταραχή –που προκύπτει με την αλλαγή της εποχής, κατά την οποία μειώνεται σε μεγάλο ποσοστό το φως της ημέρας–, η τυχόν υπάρχουσα κατάθλιψη και άλλες ψυχοπαθολογίες, οι δυσλειτουργικές οικογένειες, η μοναξιά, οι οικονομικές δυσκολίες, οι αναμνήσεις, η απώλεια αγαπημένου προσώπου.

Have a fucking miserable Christmas! Facebook Twitter
Have a fucking miserable Christmas! Facebook Twitter


Πώς, όμως, μπορεί κάποιος να νικήσει την κατάθλιψη και το άγχος των Χριστουγέννων (ώστε και να μην τα μισεί πια, και να τα απολαμβάνει); Απαντά η ψυχολόγος Κ. Βαλαβανίδη:


«Είναι σημαντικό να καταλάβουμε τους λόγους για τους οποίους πολλοί άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται άγχος και κατάθλιψη κατά τη διάρκεια των γιορτών. Η κατανόηση μπορεί να επιτρέψει την καταπολέμησή τους. Για να μιλήσουμε γι' αυτά τα προβλήματα πρέπει πάντα να λαμβάνουμε υπόψη μας την ψυχολογική κατάσταση και τις συνθήκες ζωής του κάθε ανθρώπου. Η οικογενειακή και η κοινωνική στήριξη, η αποδοχή των άλλων γι' αυτό που είναι και όχι γι' αυτό που θα θέλαμε να είναι, είναι επίσης καταπραϋντικοί παράγοντες της κατάθλιψης την περίοδο των γιορτών. Είναι σημαντικό επίσης να μπορούμε να λέμε "όχι" σε πράγματα που είναι για μας στρεσογόνα, όπως η συνεύρεση με ανθρώπους που μας προκαλούν δυσάρεστα συναισθήματα, η υπέρμετρη κατανάλωση και η διοργάνωση οικογενειακών συγκεντρώσεων που έχουν ως αποτέλεσμα τη σωματική και την ψυχολογική κούραση. Η αποδοχή της πραγματικότητας ως έχει, δηλαδή ότι οι άνθρωποι δεν είναι τέλειοι, όπως επίσης και η ζωή, και ότι άρα δεν μπορούν να είναι και οι γιορτές πάντα τέλειες, μπορεί να μας απαλλάξει από τις υψηλές προσδοκίες που δημιουργούν τα Χριστούγεννα κι έτσι να μπορέσουμε να τα περάσουμε καλύτερα, χωρίς πίεση, άγχος και μελαγχολία».

Have a fucking miserable Christmas! Facebook Twitter


Μπορεί οι άθεοι συνήθως να επωφελούνται απ' την εορταστική ατμόσφαιρα, κι ας μην πιστεύουν, όμως υπάρχουν κι άλλοι λόγοι που, ειδικά τα τελευταία χρόνια, κάποιοι δεν γιορτάζουν τα Χριστούγεννα. Αν μπήκατε πρόσφατα σε ταξί με ελληνόψυχο οδηγό, μπορεί να πληροφορηθήκατε ότι «η γιορτή είναι εβραϊκή και εμείς οι Έλληνες δεν πρέπει να γιορτάζουμε τη γέννηση ενός Εβραίου που οδήγησε τις τράπεζες σε παντοκρατορία!».


Το ετερόκλητο πλήθος των αρνητών των Χριστουγέννων συμπεριλαμβάνει επίσης κάποιους χορτοφάγους που αντιτίθενται στα λουκούλλεια φαγοπότια των γιορτών, για τα οποία σφαγιάζονται εκατομμύρια ζώα κάθε χρόνο, καθώς και τους αντικαπιταλιστές που μισούν το –όντως– υπερκαταναλωτικό κλίμα των ημερών. Ενίοτε και κάποιοι γονείς καταλήγουν να είναι δυσαρεστημένοι με τις γιορτές, και συγκεκριμένα με τις δύο εβδομάδες των σχολικών διακοπών που έχουν ως αποτέλεσμα τη συνεχή, καθημερινή παρουσία του παιδιού στο σπίτι.

Have a fucking miserable Christmas! Facebook Twitter
Have a fucking miserable Christmas! Facebook Twitter


Με πολύ χιούμορ αντιμετωπίζει και η τέχνη τη λατρεία των Χριστουγέννων. Ταινίες και παραστάσεις έχουν καταφέρει να εκφράσουν τη βαρεμάρα ή και την αγανάκτηση που νιώθουν πολλοί με τις γιορτές. Oι δε TREAT, μια λονδρέζικη καλλιτεχνική ομάδα, δημιούργησαν πέρσι πέντε σποτάκια με θέμα τα αντι-Χριστούγεννα – υπάρχουν στο Ίντερνετ και είναι το ένα καλύτερο απ' το άλλο.


Σε μία απ' τις δεκάδες σχετικές σελίδες στο facebook που είναι αφιερωμένες στη χιουμοριστική δυσφήμιση των γιορτών, την «Anti-Christmas!», βλέπουμε, εκτός των άλλων:


Έναν Αϊ-Βασίλη έξαλλο και τρομακτικό που φωνάζει «BUY MY SHIT»! Kούπες προς πώληση που γράφουν «Τα μισώ τρελά τα Χριστούγεννα!». Ένα meme που λέει «Θέλω να τελειώσουν, επιτέλους, τα Χριστούγεννα!». Μια πικρή γελοιογραφία που δείχνει ένα έλατο κομμένο στα δύο, σε ένα κατεστραμμένο, πια, δάσος.


Επίσης, στο Ίντερνετ κάνει φέτος θραύση ένα γράφημα με τους λόγους που τα «Χριστούγεννα είναι χάλια».


Νο1 είναι η απάντηση: «Ακούω –θέλοντας και μη– χριστουγεννιάτικη μουσική όπου και να πάω, συνέχεια, 24 ώρες το 24ωρο». Ακολουθούν οι απαντήσεις: «Έχει πολυκοσμία και τεράστιες ουρές», «Έχει εξαγριωμένους πελάτες όπου και να κοιτάξεις», «Ασταμάτητες χριστουγεννιάτικες διαφημίσεις», «Ψευτο-εορταστικά προγράμματα στην τηλεόραση».


Στο αντι-χριστουγεννιάτικο κλίμα των ημερών, πάντως, αναφέρεται (από τελείως διαφορετική σκοπιά) και το περιοδικό ΣΩΤΗΡ, σε πρόσφατο άρθρο του με τίτλο «Αντιχριστούγεννα»:


«Η δυτική δαιμονολατρία, την ώρα που το αντίπαλο παρανοϊκό σύστημα αντικαθιστούσε τα Χριστούγεννα με τα Σταλινούγεννα, μετέτρεψε τη Γέννηση του Χριστού σε γέννηση του οποιουδήποτε – τα "Christmas" (=Χριστούγεννα) σε "Xmas" (=γέννηση του "Χ"), τάχα χάριν συντομογραφίας. Σήμερα, δε, η βρικολακιασμένη Ευρώπη, δήθεν για να μην ενοχλούνται οι αλλόθρησκοι, απαγορεύει ήδη εορταστικό διάκοσμο που να υπενθυμίζει τη Γέννηση του Χριστού. Εορτάζει τα γενέθλια όλων και καταργεί σταδιακά τη Γέννηση του Σωτήρος. Καθιερώνει παγκόσμιες ημέρες για τα πιο γελοία πράγματα: ύπνου, χορού, κέικ, μπίρας, γέλιου, ομοφυλοφοβίας, αριστερόχειρων κ.λπ., σβήνει δε τη μόνη άξια τιμής ημέρα του Χριστού. Η πρόκληση, ειδικά εφέτος, μετά τις τόσες δραματικές εξελίξεις στην Πατρίδα μας με την ψήφιση αντιχριστιανικών νόμων, είναι μεγάλη: Πρόκληση να ζήσουμε αληθινά Χριστούγεννα».

Have a fucking miserable Christmas! Facebook Twitter


Σε κάθε περίπτωση, το ότι μεγαλώνουμε και ωριμάζουμε (;) εξηγεί γιατί χάνεται ο παιδικός ενθουσιασμός. Ο Διονύσης Σαββόπουλος το περιέγραψε εύστοχα και συγκινητικά στο τραγούδι του «Πρωτοχρονιές του Ραδιοφώνου»:

«Πρωτοχρονιές με τους μεγάλους, μικρός εσύ μικρός κι ο χρόνος, αλλάζατε κι οι δυο συγχρόνως / Λίγο μετά στα δεκαεφτά, με τους γονιούς σου ήσουν πάλι, μα αισθανόσουν ήδη απών, σε συντροφιά συμμαθητών / Ύστερα γιόρταζες με φίλους, σ' ένα δωμάτιο καπνού – το θαύμα πάλι ήταν αλλού, στις παιδικές Πρωτοχρονιές, στον χρόνο που άλλαζε μαζί σου, πριν μεγαλώσει η αντίστασή σου / Πάει ο καιρός που οι δικοί σας σκηνοθετούσαν τη γιορτή σας και είσ' εσύ που πρέπει τώρα να υψώσεις της γιορτής τα δώρα / Ποιος θα νοιαστεί και ποιος θα παίξει, Χρονοποιός ας είναι η λέξη γιατί τα χρόνια τρέχουν χύμα, κι εμείς τους δίνουμε ένα σχήμα».

Διάφορα
8

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

5 σχόλια
"Μπορεί οι άθεοι συνήθως να επωφελούνται απ' την εορταστική ατμόσφαιρα, κι ας μην πιστεύουν..." Την πιο σκοτεινή εποχή του χρόνου οι άνθρωποι βρίσκαμε ανέκαθεν προφάσεις για να αντιδράσουμε, τις διάφορες γιορτές όπως τα Ηλιούγεννα (http://thesecretrealtruth.blogspot.com/2011/12/blog-post_1124.html) κτλ. Οι άθεοι δεν "επωφελούμαστε" των Χριστουγέννων, το αντίθετο ισχύει, οι Χριστιανοί αναπροσαρμόζουν τις τελετουργίες τους ώστε να αγκαλιάσουν, την ανθρώπινη ανάγκη για χαρά...
Το χειμερινό ηλιοστάσιο γιορταζόταν στις 21 Δεκεμβρίου και διαρκούσε μέχρι τις 23-24 Δεκεμβρίου (ανάλογα την γεωγραφική τοποθεσία), ο Θεός Ήλιος είναι μια ρωμαϊκή Θεότητα που αντέγραψε πολλά στοιχεία από τους Χριστιανούς επειδή έχανε πιστούς. Το ότι εσείς οι άθεοι ξαφνικά γίνατε πιστοί του Θεού Ήλιου για να την πείτε σε εμάς τους Χριστιανούς δείχνει πόσο μίσος έχετε στην καρδιά σας, το γεγονός ότι αντιδράτε έτσι με κάνει περισσότερο σίγουρο ότι όχι μόνο υπάρχει ο Διάβολος αλλά και σας κατευθύνει, δεν εξηγείτε τέτοιο μίσος στην θρησκεία που δίδαξε το αγαπάτε αλλήλους (ναι ξέρω το είπε και ο Σωκράτης αλλά δεν εννοούσε όλες τις εθνικότητες αλλά μόνο Έλληνες για Έλληνες).
Ο θεός Ήλιος...αντιγραφή του Χριστού;Χαχαχ.Πάλι καλά που γύρισε ο χρόνος τούμπα και οι χριστιανοί έγιναν παλαιότεροι των Ρωμαίων.Επίσης,που την είδες την πίστη στον θεό Ήλιο;Ακόμα,το χειμερινό ηλιοστάσιο δεν εορταζόταν μόνο από Ρωμαίους κατά την αρχαιότητα.Επιπρόσθετα,σας παρακαλώ η θρησκεία της αγάπης ευθύνεται για μια τεράστια περίοδο σκοταδισμού,σφαγών οπισθοδρόμησης.Ακόμα και από τις Ιερές Γραφές υπάρχουν τέτοια κηρύγματα.Τέλος,οι θρησκείες δεν ξεπήδησαν με παρθενογένεση.Όλες μα όλες είναι αντιγραφή και συγκερασμός προηγούμενων θρησκειών.
Captain Harlock Όχι δεν είναι η συγκεκριμένη Θεότητα προϋπάρχουσα του Χριστιανισμού καθώς έγινε επίσημη θρησκεία του Ρωμαικού κράτους το 275 μετά Χριστού με εντολή του Μάρκου Αυρήλιου.Το χειμερινό ηλιοστάσιο γιορταζόταν στις 21 και τα Χριστούγεννα μεταφέρθηκαν στις 25.Η Θρησκεία της αγάπης δεν ευθύνεται για κάτι τέτοιο καθώς δεν διδάσκει κάτι τέτοιο. Ο Μωσαϊκός Νόμος δεν συμπεριλαμβάνεται στις διδαχές του Χριστού.Τέλος λές ανυπόστατα ψέμματα, πρώτον ο Χριστιανισμός διδάσκει οικουμενικές αλήθειες, δεύτερον ο Χριστιανισμός δεν αντέγραψε τίποτα, αναπαράγεις ψέμματα ενός Μασόνου χωρίς να το ξέρεις, τρίτον η Αθεία σου πιστεύει στην τυχαιότητα το τίποτα και την τύχη, αναπόδειχτες φιλοσοφίες που πάνε ενάντια στην Επιστήμη.Είχε ο Χριστός κλώνους πριν απο αυτόν; ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΟΧΙhttps://www.youtube.com/watch?v=gDj2PR_0jsA
Χριστουγεννα εχασα τη μητερα μου, δεν υπαρχει κανεις και τιποτα που να με κανει πλεον να μην τα μισω...Επιπλεον ενω ειναι μια γιορτη που ουσιαστικα κραταει max.15 ημερες, για εμπορικους λογους την "τραβανε απο τα μαλλια" με στολισμους και εορταστικα σαχλοτραγουδα απο αρχες Νοεμβρη και την κανουν να διαρκει ενα διμηνο, με αποτελεσμα να χανει εντελως το νοημα της.Με λιγα λογια ανυπομονω για τις 7/1/2015.
Ωραία δοσμένο κύριε Δημοκίδη.Και η άποψη του "Σωτήρα" (συνήθως βαρειά) δείχνει και την δική σας αμεροληψία.Βεβαίως αντι Χριστούγεννα με τον πιθαναγκασμό της κατανάλωσης και την υποχρεωτική ευωχία.Η μόνη λύση για την θλίψη των ημερών είναι ο γνήσιος εορτασμός (άντε και λίγο καλό φαΐ και κάνα ποτάκι). Αλλιώς κατάθλιψη και κενό.Καλά Χριστούγεννα!
Φέτος στόλισα το δέντρο μου μέσα Νοέμβρη, γυρνώντας από μια πτήση 14ωρη ( για δουλειά). Στόλισα κ στη δουλειά, στο τέλος μιας ημέρας δύσκολης. Δεν υπήρξε άνθρωπος που έφυγε από το τμήμα μας χωρίς να χαμογελάσει βλέποντας τα φωτακια εκείνη την ημέρα. Χτες ψιλοτραυματιςς τη μέση μου, πήγα 22 μικρά δωράκια στους ανθρώπους μου στη δουλειά. Δεν έχω ανάγκη το PR, απλά ήθελα να δώ αυτή την έκφραση του ανθρώπου π νοιώθει ότι κάποιος τον σκέφτηκε. Σήμερα το πρωί πήρα ένα δώρο, με μια πολύ γλυκιά καρτούλα, από φίλη αγαπημένη. Θα στολίσω ακόμα ένα δεντράκι - το τελευταίο για φέτος- όταν φτάσω στους γονείς μου στην Αθήνα.Είμαι unapologetically, μια εκνευριστική Χριστουγεννιτσα. Αυτές οι μέρες ειναι αρκετά εως πολύ δύσκολες. Αλλα, νομίζω, όλοι έχουμε κάποιους π αγαπάμε κ μας αγαπάνε. Ακόμα κι αν μας αγαπάνε με άλλο τροπο από αυτόν π θα θέλαμε, η κάποιες φορές μας εκνευριζουν, η αίσθηση αυτής της αγάπης ειναι για μένα τα Χριστούγεννα, κ γι αυτο θα τα γιορτάσω.