To μαμαδίστικο

To μαμαδίστικο Facebook Twitter
2
To μαμαδίστικο Facebook Twitter
Επομένως, τη μάνα σας να την προσέχετε, και όταν σας φέρνει το φαγητό, ακόμα και τώρα που έχετε σαρανταπενταρίσει, γιατί πιστεύει, και έχει δίκιο, πως δεν έχετε να φάτε ή δεν προλαβαίνετε, να το εκτιμάτε... Εικονογράφηση: Stupid Greg

Την Κυριακή το βράδυ γύρισα από ένα ταξίδι. Αργά. Έφυγα άνοιξη, γύρισα χειμώνα. Παγωμένο σπίτι, γάτες κάτω από τα στρωσίδια. Πήγα κι ήρθα δυο-τρεις φορές μες στο σπίτι. Τσέκαρα κάτι φυτά αν έχουν νερό, φύλαξα το διαβατήριό μου μην το χάσω. Πήγα στην κουζίνα. Πάντα εδώ έρχομαι μόλις μπαίνω στο σπίτι. Το κέντρο ελέγχου. Μικρό, με χιλιάδες πράγματα, σαν κουζινάκι εργένη. Έχει όμως κερδίσει τα γαλόνια και τα παράσημά του και δεν μασάει μπροστά στις μεγάλες κουζίνες, τις άσπιλες. Δεν είχα και πολλές επιλογές. Ό,τι είχε το ντουλάπι με τις προμήθειες και η κατάψυξη. Δόξα και τιμή στους ζωμούς που κρύβονται εκεί πίσω, στο βάθος, μετά τα παγωμένα τσίπουρα. Δόξα και τιμή και σε κάτι τραχανάδες που βρίσκονται πάντα στο ντουλάπι.

Μαμαδίστικο είναι αυτό που δεν μπορείς να φτιάξεις εσύ ή κάποιο εστιατόριο ποτέ. Είναι μόνο από αυτήν και απευθύνεται μόνο σ' εσένα. Ούτε καν στην αδερφή σου, που μάλλον έχει άλλο φαγητό στο μυαλό της ως τον ορισμό του μαμαδίστικου.


Δεν έκανα πολλά. Έβαλα μπρος να φτιάξω το Νο1 αγαπημένο μου μαμαδίστικο φαγητό ή, για να μην παρεξηγηθώ, της μάνας μου το αγαπημένο φαγητό. Δεν έχω ψευδαισθήσεις, το δικό της δεν μπορώ να το φτάσω. Μάλιστα, το κάνω και επίτηδες να είμαι άτσαλος όταν φτιάχνω αυτή την ντοματένια σούπα με τραχανά. Ίσως και για να μην την ξεπεράσω ποτέ. Αν το κάνω, τι έχω να περιμένω; Τι θα έχω να θυμάμαι; Βαριέμαι τις νίκες και τις κατακτήσεις. Θέλω τα κουτάκια να γεμίζουν με αυτό που πρέπει. Και αυτό το κουτάκι έχει γεμίσει από πολύ νωρίς.


Σαν φοιτητής, λοιπόν, πετάω κάτι ντοματίνια (ούτε ντομάτα κονσέρβα, ούτε τίποτα) στην κατσαρόλα μαζί με λάδι και τα αφήνω να «σπάσουν». Πετάω δυο μεγάλους κύβους από κατεψυγμένο ζωμό κότας (ούτε που θυμάμαι πότε φτιάχτηκαν αυτοί) και αφού λιώσουν ανάμεσα σε υδρατμούς και αρώματα ζωμού, όσο περνά η ώρα ανασταίνονται και ξεπηδούν από τον πάγο. Όταν αρχίσει ο ζωμός να κοχλάζει, πέφτει μέσα κι ο τραχανάς, αυτό το παράξενο υλικό που όσο ψήνεται τόσο η γεύση του μαλακώνει και γλυκαίνει – μυρίζεις γάλα και γη. Αυτό ήταν. Τα αφήνω να βράσουν μέχρι να λιώσει ο τραχανάς και οι ντομάτες να βάψουν τον ζωμό και να τον κάνουν κοραλλί προς κόκκινο. Αλάτι, πιπέρι, λίγο βούτυρο. Λίγη τριμμένη φέτα και έτοιμο. Η μάνα μου θα έβαζε χαλούμι. Που θα μαλάκωνε, αλλά δεν θα έλιωνε μέσα στη σούπα.


Κάτι τέτοιες στιγμές σκέφτομαι πως είναι μεγάλη αδικία που τα εστιατόρια βαφτίζουν τα φαγητά τους «μαμαδίστικα», αλλά και οι πελάτες που ζητάνε το «μαμαδίστικο» από τα μεγαλοκαζάνια των εστιατορίων ίσως πρέπει να το κοιτάξουν αυτό.


Μαμαδίστικο είναι αυτό που δεν μπορείς να φτιάξεις εσύ ή κάποιο εστιατόριο ποτέ. Είναι μόνο από αυτήν και απευθύνεται μόνο σ' εσένα. Ούτε καν στην αδερφή σου, που μάλλον έχει άλλο φαγητό στο μυαλό της ως τον ορισμό του μαμαδίστικου.


Είναι αυτό, και ίσως το μοναδικό, που δεν είναι τόσο τα υλικά αλλά αυτή η γελοία φράση «έβαλε πολλή αγάπη ή πολύ συναίσθημα μέσα» που το καθιστά μαμαδίστικο.


Αντικειμενικά μπορεί να μην είναι καν νόστιμο. Μπορεί, όμως, να είναι ανυπέρβλητο επειδή εσύ το συνέδεσες με τα αχνιστά παράθυρα της κουζίνας του πατρικού σου όταν γύρναγες τον χειμώνα από το σχολείο και το ζεστό φαΐ σε περίμενε στο τραπέζι. Επειδή τα καλοκαίρια, έτσι όπως το έφτιαχνε αυτή το λαδερό, το σιγόβραζε από το πρωί και το άφηνε να φτάσει στη σωστή θερμοκρασία για να το βρεις και να το φας εσύ μετά το μπάνιο. Λοιπόν, αυτά δεν θα τα βρείτε εκεί που στην ταμπέλα γράφει «μαμαδίστικο».


Επομένως, τη μάνα σας να την προσέχετε, και όταν σας φέρνει το φαγητό, ακόμα και τώρα που έχετε σαρανταπενταρίσει, γιατί πιστεύει, και έχει δίκιο, πως δεν έχετε να φάτε ή δεν προλαβαίνετε, να το εκτιμάτε. Είμαστε κι εμείς που ζούμε πολύ μακριά από αυτές και που έχουμε να δούμε μαμαδίσιο ταπεράκι τουλάχιστον 20 χρόνια.
Τώρα, όσον αφορά τα εστιατόρια και το δικό τους μαμαδίστικο, τι να πω; Έχετε επενδύσει στους καραβοτσακισμένους αυτής της γης, που είναι και πολλοί και πιστεύουν ό,τι τους δίνει έστω και μια φλοίδα από αυτό που θα ήθελαν. Καλά κάνετε. Businesswise, σωστή απόφαση. Όμως το «μαμαδίστικο» δεν είναι ποτέ νερομπούλι. Να το θυμόμαστε αυτό.
Μάνα, στείλε τάπερ, σε φιλώ!

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

12 νέα και (πολύ) ωραία τυλιχτά

Γεύση / 12 νέα σουβλατζίδικα με το καλύτερο τυλιχτό της πόλης

Ξέχνα τις πατάτες και τις μεγάλες πίτες. Από το κέντρο της Αθήνας μέχρι τον Πειραιά και τα προάστια, καινούργια στέκια ξαναδίνουν στο πιο αγαπημένο ελληνικό street food τη γεύση και τον χαρακτήρα που είχε παλιά.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Είναι superfood το παντζάρι;

Ψυχή & Σώμα / Είναι superfood το παντζάρι; Ένας γιατρός απαντά

Αξίζει μια μόνιμη θέση στο πιάτο μας το κατακόκκινο λαχανικό ή είναι ένας ακόμα διατροφικός μύθος; Γιατί το προτιμούν οι αθλητές, ποια τα οφέλη για την καρδιά, τους μυς, τον εγκέφαλο και το συκώτι, αλλά και τι πρέπει να προσέχουμε στην κατανάλωσή του; Ο δρ Στέλιος Πανταζής εξηγεί τι ισχύει πραγματικά.
ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΑΝΤΑΖΗΣ
Ο τρύγος του 2026: Μια χρονιά με γέλια και κλάματα

Το κρασί με απλά λόγια / Ο τρύγος του 2026: Μια χρονιά με γέλια και κλάματα

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές περιοχές της χώρας; Από την Κρήτη μέχρι τη Δράμα και από τη Νεμέα μέχρι τη Σαντορίνη, οι Έλληνες οινοποιοί περιγράφουν την εμπειρία τους.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
27+1 μέρη που ξέρουν από καλό καφέ

Γεύση / 27+1 μέρη που ξέρουν από καλό καφέ

Από κλασικά καφεκοπτεία μέχρι νέα, μοντέρνα στέκια, με φρεσκοκαβουρδισμένους specialty καφέδες: όλα τα coffee spots στην πόλη που αντιμετωπίζουν κάθε φλιτζάνι σαν μικρή ιεροτελεστία και παίρνουν την αγαπημένη μας συνήθεια στα σοβαρά.
THE LIFO TEAM
Οι συλλεκτικές γεύσεις του καλοκαιριού

Γεύση / Αθερίνες, πεταλίδες, φούσκες: Για λίγη ακόμα γεύση τρικυμίας στα χείλη

Θαλασσινά εδέσματα και εξαιρετικοί μεζέδες που φυλούν κάτι από το καλοκαίρι που πέρασε και θυμίζουν στον ουρανίσκο μια νοστιμιά που θέλει να ξαναδοκιμάσει: αθερινόπιτα, πατελιοκεφτέδες, θαλάσσιες ανεμώνες τηγανητές.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη: Από τον αμπελώνα της Δράμας σε ένα όνομα-θρύλο για το ελληνικό κρασί

Το κρασί με απλά λόγια / Κτήμα Λαζαρίδη: Από τη Δράμα στην κορυφή του ελληνικού κρασιού

Γιορτάζουμε το εκατοστό πόντκαστ μας με ένα αφιέρωμα σε ένα από τα πιο εμβληματικά οινοποιεία της χώρας. Ο Κώστας Λαζαρίδης διηγείται τη συναρπαστική πορεία του.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Αξίζουν άραγε το hype οι συνταγές με φύλλα ρυζιού;

Γεύση / Αξίζουν, άραγε, το hype τα φύλλα ρυζιού;

Μπορείς να τα γεμίσεις, να τα τυλίξεις, να τα ψήσεις ή να τα τηγανίσεις: Το λεπτό φύλλο που για χρόνια γνωρίζαμε κυρίως μέσα από τα βιετναμέζικα spring rolls, έχει πλέον μετατραπεί σε ένα από τα πιο πολυσυζητημένα υλικά του διαδικτύου.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ

σχόλια

2 σχόλια
Τι ωραια που τα ειπες! Κι εμενα μου λειπει το λαχανορυζο και το τουρλου και τα γεμιστα και τα λαζανια με μελιτζανες που εφτιαχνε η μανουλα και που πολλες φορες δεν εκτιμουσα. Δεν υπαρχει αλλο φαγητο σαν της μαμας - μπορει να το πλησιασει σε νοστιμια αυτο που σου φτιαχνουν οσοι σε αγαπανε, αλλου ομως δε θα το βρεις, γιατι συνηθως τις αναμνησεις απο τα αγαπημενα μας προσωπα τις εξιδανικευουμε και τις βαζουμε αφταστα ψηλα.