Οι Σουηδοί ψηφίζουν την καταλληλότερη λέξη για τον γυναικείο αυνανισμό

 

Σε όλες τις γλώσσες του κόσμου η πράξη του ανδρικού αυνανισμού "μεταφράζεται" σε πλείστες λέξεις, ανεπίσημες κυρίως. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο για την αντίστοιχη γυναικεία σεξουαλική δραστηριότητα, η οποία περιγράφεται συνήθως περιφραστικά.


Την "ορολογιακή" αυτή αδικία έρχονται να αποκαταστήσουν τώρα οι Σουηδοί, ψηφίζοντας τον καταλληλότερο ανάμεσα από 34 (σουηδικούς) νεολογισμούς όπως οι "klittra", "pulla" και "selfa".


Για την ακρίβεια, η Σουηδική Ένωση Σεξουαλικής Διαπαιδαγώγησης διοργάνωσε έναν διαγωνισμό λέξης που θα περιγράφει καλύτερα την γυναικεία αυτοϊκανοποίηση, τα αποτελέσματα του οποίου θα ανακοινωθούν το καλοκαίρι του 2015. Στον διαγωνισμό οι συμμετέχοντες θα μπορούν να προτείνουν και τους δικούς τους όρους.


Εκπρόσωπος της Ένωσης δήλωσε ότι στόχος είναι να μπει η σεξουαλικότητα στην καθημερινότητα των Σουηδών, χωρίς ταμπού και προκαταλήψεις. Οι θετικές πτυχές της γυναικείας σεξουαλικότητας σπανίως τονίζονται, και οι ανάγκες των γυναικών συζητούνται χαμηλόφωνα.


"Όταν μιλάμε για αυνανισμό ως επί το πλείστον το μυαλό μας πηγαίνει κατευθείαν στους άνδρες", συνεχίζει ο εκπρόσωπος. "Είναι σαν να μη το κάνουν καν οι γυναίκες. Δεν είναι όμως έτσι, και το ξέρουμε όλοι. Πώς μπορούμε όμως να μιλήσουμε για τον γυναικείο αυνανισμό όταν δεν έχουμε καν μια λέξη γι' αυτόν;"