Fish and Chips

Fish and Chips Facebook Twitter
8

  

Δεν υπάρχει άνθρωπος που έχει ζήσει στην Αγγλία ή την έχει επισκεφθεί ως τουρίστας και δεν έχει αναμνήσεις από fish & chips, το παραδοσιακό street food της Αγγλίας: μπακαλιάρος τηγανισμένος σε κουρκούτι, χοντροκομμένες πατάτες με αλάτι και ξίδι, τυλιγμένα σε λαδόχαρτο και μετά σε εφημερίδα. Το φαγητό της εργατικής τάξης που γνώρισε μέρες δόξας μετά το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, όταν το φρέσκο ψάρι μπορούσε να φτάσει σώο και άμεσα παντού, έγινε το πιο αγαπημένο πρόχειρο (και φθηνό) γεύμα των φτωχών, κάτι σαν το δικό μας σουβλάκι. Και μπορεί το fish & chips να αναφέρεται στον Όλιβερ Τουίστ του Ντίκενς, αλλά το τηγανητό ψάρι ήταν γνωστό πολύ νωρίτερα στη Βρετανία, από τον 16ο αιώνα, όταν Εβραίοι πρόσφυγες από την Ιβηρική Χερσόνησο έκαναν το pescado frito αγγλική υπόθεση. Το πρώτο μαγαζί fish & chips άνοιξε στο Λονδίνο το 1860 και από τότε εξαπλώθηκε παντού. Ο μπακαλιάρος έγινε εθνικό ψάρι και ήταν μέχρι πρόσφατα, οπότε η νομοθεσία ανάγκασε τους ιδιοκτήτες των μαγαζιών να τον αντικαταστήσουν με άλλα ψάρια, λόγω της έλλειψής του στα χωρικά τους ύδατα. Ο Δημήτρης, που από το 2012 «τρέχει» με τον συνεργάτη του στο Χαλάνδρι το πρώτο αμιγώς fish & chips μαγαζί της Αθήνας, βασισμένο στα αγγλικά πρότυπα, μας λέει ότι είναι καθαρά αρχαίο ελληνικό φαγητό, γιατί το τηγανητό σε λίπος ψάρι το έτρωγαν οι πρόγονοί μας πριν από χιλιάδες χρόνια. O τηγανητός μπακαλιάρος με σκορδαλιά ήταν και είναι το φαγητό των εθνικών επετείων, ίσως για να δικαιολογήσει τον τίτλο του «φτωχοθόδωρα» που έχει ο μπακαλιάρος σε μερικές περιοχές. Στην Αθήνα μέχρι το 2012 έβρισκες fish & chips μόνο σε ιρλανδικά και σκωτσέζικα εστιατόρια, σε πιο γκουρμέ εκδοχές του, αλλά δεν ήταν φαγητό του δρόμου. Τα τελευταία δύο χρόνια άρχισαν να εμφανίζονται μαγαζιά πρόχειρου φαγητού που έβαλαν το fish & chips στο μενού τους. Σίγουρα θα αργήσει πολύ η μέρα που θα μπορέσει να ανταγωνιστεί το σουβλάκι, αλλά, προς το παρόν, είναι μια καλή εναλλαγή από τη μανία της κρεατοφαγίας.

Το φαγητό της εργατικής τάξης που γνώρισε μέρες δόξας μετά το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, όταν το φρέσκο ψάρι μπορούσε να φτάσει σώο και άμεσα παντού, έγινε το πιο αγαπημένο πρόχειρο (και φθηνό) γεύμα των φτωχών, κάτι σαν το δικό μας σουβλάκι.

Fish and Chips Facebook Twitter
Tο παραδοσιακό street food της Αγγλίας: μπακαλιάρος τηγανισμένος σε κουρκούτι, χοντροκομμένες πατάτες με αλάτι και ξίδι, τυλιγμένα σε λαδόχαρτο και μετά σε εφημερίδα... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO


Εκτός από τα τέσσερα μαγαζιά της λίστας, ετοιμάζεται να ανοίξει κι άλλο ένα με fish & chips, στην Αγίου Μάρκου.

Fish and Chips Facebook Twitter
Τα τελευταία δύο χρόνια άρχισαν να εμφανίζονται μαγαζιά πρόχειρου φαγητού που έβαλαν το fish & chips στο μενού τους... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO


Ψαραnoid, Ανδρ. Παπανδρέου & Σωκράτους 2, πλ. Χαλανδρίου, 210 6810135

Το πιο παλιό fish & chips-άδικο της Αθήνας και ό,τι πιο κοντά στο αυθεντικό μπορείς να βρεις στην Αθήνα και στα περίχωρά της. Ένα μικρό take away μαγαζί που σερβίρει αποκλειστικά fish & chips, με χρυσοκόκκινο μπακαλιάρο σε ιδανική κρούστα μπίρας, φρεσκοκομμένες πατάτες, ποικιλία από αλάτια και σος, με κορυφαίες την picalilli (μια μυστική συνταγή του μαγαζιού που μοιάζει με σος ταρτάρ), ελαφριά σκορδαλιά (υπάρχει και σε πιο βαριά έκδοση), κι επίσης τσίλι, σολoμού, μελιού, aioli, αντζούγιας. Έχει και μπέργκερ με φιλέτο ψαριού και μια χειμωνιάτικη ψαρόσουπα που σερβίρει μόλις πιάσουν τα κρύα. Ψάρι, πατάτες, καπνιστό αλάτι και σος picalilli είναι το must για να θυμηθείς την Αγγλία ή για να πάρεις μια γεύση του τι εστί καλό fish & chips.

  

Fish and Chips Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO

Fish Café, Βεΐκου 3, Κουκάκι, Ακρόπολη-Κουκάκι, 210 9235813, www.fishcafe.gr

Φρέσκος μπακαλιάρος Ισλανδίας σε ελαφρά τραγανή κρούστα με τηγανητές πατάτες Νάξου και σος, η μεγάλη μερίδα 9 ευρώ και η μικρή 6. Ξίδι, χοντρό αλάτι, σάλτσες ταρτάρ για να συνοδεύσουν το ψάρι και τις πατάτες στο χάρτινο χωνάκι, σε ένα μαγαζί που θυμίζει Αγγλία, με τραπεζάκια και στις δύο πλευρές του (ολόκληρη η γειτονιά είναι «αγγλική»). Έχει και καλαμαράκια τηγανητά και γαρίδες που σερβίρονται επίσης με πατάτες και σος. Για δύο άτομα υπάρχει ποικιλία θαλασσινών που περιέχει όλα τα παραπάνω με 14 ευρώ. Σερβίρει και μπέργκερ και κεσαντίγια. Self service.

 

Fish and Chips Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO

Street Food, Καλαμιώτου 14, 210 3211003 «Πειραγμένη» έκδοση του fish & chips, που σερβίρεται σε χάρτινο χωνάκι με κύβους τηγανητής πατάτας και καλοτηγανισμένα chips. Ο μπακαλιάρος είναι τηγανισμένος σε κουρκούτι πάπρικας, με συνοδεία σάλτσας με μαγιονέζα και αβοκάντο, αρωματισμένης με lemongrass. Η κρούστα στο κουρκούτι είναι πολύ τραγανή και ο μπακαλιάρος θυμίζει περισσότερο μπακαλιάρο μαμάς παρά του αγγλικού fish & chips. Η μερίδα στοιχίζει 3,80 ευρώ. Κι εδώ μπορείς να βρεις και μπέργκερ, χοτ ντογκ και ομελέτες. Και σούπα για τους ξενύχτηδες.

Fish and Chips Facebook Twitter
Σίγουρα θα αργήσει πολύ η μέρα που θα μπορέσει να ανταγωνιστεί το σουβλάκι, αλλά, προς το παρόν, είναι μια καλή εναλλαγή από τη μανία της κρεατοφαγίας... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO
Fish and Chips Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO
Fish and Chips Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO
Fish and Chips Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO
Fish and Chips Facebook Twitter
Και μπορεί το fish & chips να αναφέρεται στον Όλιβερ Τουίστ του Ντίκενς, αλλά το τηγανητό ψάρι ήταν γνωστό πολύ νωρίτερα στη Βρετανία, από τον 16ο αιώνα, όταν Εβραίοι πρόσφυγες από την Ιβηρική Χερσόνησο έκαναν το pescado frito αγγλική υπόθεση... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO
8

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η άνοιξη και το καλοκαίρι της ρίγανης

Γεύση / H ρίγανη που δίνει γεύση στα καλοκαίρια μας

Είναι το πιο δημοφιλές μυριστικό της Aνατολικής Μεσογείου και δίνει ιδέες για μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά καλοκαιρινά εδέσματα, όπως η ριγανάδα, ο ντάκος, η χωριάτικη σαλάτα και οι ριγανάτες σαρδέλες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini «στου Ηλία» Μαρινάκη 

Γεύση / Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini στου Ηλία Μαρινάκη 

Στην πιάτσα των Ιλισίων, σε ένα μέρος όπου όλα είναι μελετημένα, ένας πολύπειρος και προσγειωμένος μπάρμαν μας καλεί να χαθούμε στον «Κήπο των επίγειων απολαύσεων», συζητώντας και πίνοντας κλασικά αλλά αναβαθμισμένα κοκτέιλ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΜΠΑΚΑΛΙΚΑ, DELI

Γεύση / Ο μεγάλος οδηγός του Αθηναίου καλοφαγά: Τα 51 πιο νόστιμα σημεία της πόλης

Εξειδικευμένα παντοπωλεία, deli με αλλαντικά και τυριά από την Ελλάδα και τον κόσμο, χασάπικα για κρέατα άριστης ποιότητας, κάβες και φούρνοι με ψωμιά παραδοσιακά αλλά και νέας εποχής, σε μια λίστα που μπορεί να είναι ο παράδεισος του foodie.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία στην Αθήνα;

Γεύση / Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία τούρτα της Αθήνας;

Όσο και αν η τέχνη της ζαχαροπλαστικής έχει κάνει άλματα στη χώρα μας, δεν έχουμε πάψει ποτέ να αγαπάμε τα «παλιά γλυκά» που μας θυμίζουν παιδικά χρόνια, οικογενειακές συγκεντρώσεις, γενέθλια και γιορτές.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ωδή στην pure σεβεντίλα: Ένα σπίτι που μοιάζει με μικροοργανισμό.

Γεύση / Ένα σπίτι στο Παλαιό Φάληρο που αποθεώνει τα απίθανα '70s

Το σπίτι του Γιώργου Κελέφη, εκδότη του περιοδικού ΟΖΟΝ, στο Παλαιό Φάληρο ‒σχεδιασμένο από τους σπουδαίους αρχιτέκτονες Δημήτρη και Σουζάνα Αντωνακάκη‒ μοιάζει με χρονοκάψουλα που σε μεταφέρει στη δεκαετία του ’70.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Το κρασί με απλά λόγια / Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης ταξιδεύουν στους αμπελώνες της Κεφαλονιάς, με οδηγό τον οινοποιό Ευρυβιάδη Σκλάβο. Μαθαίνουμε για τις γνωστές, αλλά και τις πιο σπάνιες ποικιλίες του νησιού, καθώς και για τον ρόλο που παίζει το βουνό Αίνος στην αμπελουργία του.
THE LIFO TEAM
Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Γεύση / Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Ο Βαγγέλης από το «Σπιρτόκουτο» –δηλαδή ο Γιάννης Βουλγαράκης– άφησε τα Κύθηρα για την Αθήνα και ανανέωσε, με τις λιτές του γεύσεις, έναν χώρο όπου κάποτε αράζαμε για ποτά και τώρα πηγαίνουμε για φρέσκες παπαρδέλες και σφακιανόπιτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γιαννούδι, Μαραθέφτικο, Μαύρο: Οι άγνωστες δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Το κρασί με απλά λόγια / Γιαννούδι, Μαραθεύτικο, Μαύρο: Οι ερυθρές δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Σε τι ξεχωρίζουν οι γηγενείς κόκκινες ποικιλίες της Κύπρου; Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον οινολόγο και οινοποιό Σοφοκλή Βλασίδη και συζητούν μαζί του για τα αυτόριζα αμπέλια του νησιού.
THE LIFO TEAM

σχόλια

4 σχόλια
Είναι τελείως διαφορετικό. Ο μπακαλιάρος είναι κορυφή!! Και πατάτες φρέσκιες, με ρίγανη είναι ότι πρέπει.Η Αγγλία σαν κουζίνα έχει τίποτα άλλο εκτός από αυτό?
Τη φανταζομαι απο τωρα την ουρα να κοβει στα δυο στην Αγιου Μαρκου. Βλεπω συχνα δυο τετοιες ουρες στην ιδια περιοχη, οπου καποιοι στεκονται σε στοιχηση για να γευτουν τα σνακ της τελευταιας μοδας.