Fish and Chips

Fish and Chips Facebook Twitter
8

  

Δεν υπάρχει άνθρωπος που έχει ζήσει στην Αγγλία ή την έχει επισκεφθεί ως τουρίστας και δεν έχει αναμνήσεις από fish & chips, το παραδοσιακό street food της Αγγλίας: μπακαλιάρος τηγανισμένος σε κουρκούτι, χοντροκομμένες πατάτες με αλάτι και ξίδι, τυλιγμένα σε λαδόχαρτο και μετά σε εφημερίδα. Το φαγητό της εργατικής τάξης που γνώρισε μέρες δόξας μετά το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, όταν το φρέσκο ψάρι μπορούσε να φτάσει σώο και άμεσα παντού, έγινε το πιο αγαπημένο πρόχειρο (και φθηνό) γεύμα των φτωχών, κάτι σαν το δικό μας σουβλάκι. Και μπορεί το fish & chips να αναφέρεται στον Όλιβερ Τουίστ του Ντίκενς, αλλά το τηγανητό ψάρι ήταν γνωστό πολύ νωρίτερα στη Βρετανία, από τον 16ο αιώνα, όταν Εβραίοι πρόσφυγες από την Ιβηρική Χερσόνησο έκαναν το pescado frito αγγλική υπόθεση. Το πρώτο μαγαζί fish & chips άνοιξε στο Λονδίνο το 1860 και από τότε εξαπλώθηκε παντού. Ο μπακαλιάρος έγινε εθνικό ψάρι και ήταν μέχρι πρόσφατα, οπότε η νομοθεσία ανάγκασε τους ιδιοκτήτες των μαγαζιών να τον αντικαταστήσουν με άλλα ψάρια, λόγω της έλλειψής του στα χωρικά τους ύδατα. Ο Δημήτρης, που από το 2012 «τρέχει» με τον συνεργάτη του στο Χαλάνδρι το πρώτο αμιγώς fish & chips μαγαζί της Αθήνας, βασισμένο στα αγγλικά πρότυπα, μας λέει ότι είναι καθαρά αρχαίο ελληνικό φαγητό, γιατί το τηγανητό σε λίπος ψάρι το έτρωγαν οι πρόγονοί μας πριν από χιλιάδες χρόνια. O τηγανητός μπακαλιάρος με σκορδαλιά ήταν και είναι το φαγητό των εθνικών επετείων, ίσως για να δικαιολογήσει τον τίτλο του «φτωχοθόδωρα» που έχει ο μπακαλιάρος σε μερικές περιοχές. Στην Αθήνα μέχρι το 2012 έβρισκες fish & chips μόνο σε ιρλανδικά και σκωτσέζικα εστιατόρια, σε πιο γκουρμέ εκδοχές του, αλλά δεν ήταν φαγητό του δρόμου. Τα τελευταία δύο χρόνια άρχισαν να εμφανίζονται μαγαζιά πρόχειρου φαγητού που έβαλαν το fish & chips στο μενού τους. Σίγουρα θα αργήσει πολύ η μέρα που θα μπορέσει να ανταγωνιστεί το σουβλάκι, αλλά, προς το παρόν, είναι μια καλή εναλλαγή από τη μανία της κρεατοφαγίας.

Το φαγητό της εργατικής τάξης που γνώρισε μέρες δόξας μετά το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, όταν το φρέσκο ψάρι μπορούσε να φτάσει σώο και άμεσα παντού, έγινε το πιο αγαπημένο πρόχειρο (και φθηνό) γεύμα των φτωχών, κάτι σαν το δικό μας σουβλάκι.

Fish and Chips Facebook Twitter
Tο παραδοσιακό street food της Αγγλίας: μπακαλιάρος τηγανισμένος σε κουρκούτι, χοντροκομμένες πατάτες με αλάτι και ξίδι, τυλιγμένα σε λαδόχαρτο και μετά σε εφημερίδα... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO


Εκτός από τα τέσσερα μαγαζιά της λίστας, ετοιμάζεται να ανοίξει κι άλλο ένα με fish & chips, στην Αγίου Μάρκου.

Fish and Chips Facebook Twitter
Τα τελευταία δύο χρόνια άρχισαν να εμφανίζονται μαγαζιά πρόχειρου φαγητού που έβαλαν το fish & chips στο μενού τους... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO


Ψαραnoid, Ανδρ. Παπανδρέου & Σωκράτους 2, πλ. Χαλανδρίου, 210 6810135

Το πιο παλιό fish & chips-άδικο της Αθήνας και ό,τι πιο κοντά στο αυθεντικό μπορείς να βρεις στην Αθήνα και στα περίχωρά της. Ένα μικρό take away μαγαζί που σερβίρει αποκλειστικά fish & chips, με χρυσοκόκκινο μπακαλιάρο σε ιδανική κρούστα μπίρας, φρεσκοκομμένες πατάτες, ποικιλία από αλάτια και σος, με κορυφαίες την picalilli (μια μυστική συνταγή του μαγαζιού που μοιάζει με σος ταρτάρ), ελαφριά σκορδαλιά (υπάρχει και σε πιο βαριά έκδοση), κι επίσης τσίλι, σολoμού, μελιού, aioli, αντζούγιας. Έχει και μπέργκερ με φιλέτο ψαριού και μια χειμωνιάτικη ψαρόσουπα που σερβίρει μόλις πιάσουν τα κρύα. Ψάρι, πατάτες, καπνιστό αλάτι και σος picalilli είναι το must για να θυμηθείς την Αγγλία ή για να πάρεις μια γεύση του τι εστί καλό fish & chips.

  

Fish and Chips Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO

Fish Café, Βεΐκου 3, Κουκάκι, Ακρόπολη-Κουκάκι, 210 9235813, www.fishcafe.gr

Φρέσκος μπακαλιάρος Ισλανδίας σε ελαφρά τραγανή κρούστα με τηγανητές πατάτες Νάξου και σος, η μεγάλη μερίδα 9 ευρώ και η μικρή 6. Ξίδι, χοντρό αλάτι, σάλτσες ταρτάρ για να συνοδεύσουν το ψάρι και τις πατάτες στο χάρτινο χωνάκι, σε ένα μαγαζί που θυμίζει Αγγλία, με τραπεζάκια και στις δύο πλευρές του (ολόκληρη η γειτονιά είναι «αγγλική»). Έχει και καλαμαράκια τηγανητά και γαρίδες που σερβίρονται επίσης με πατάτες και σος. Για δύο άτομα υπάρχει ποικιλία θαλασσινών που περιέχει όλα τα παραπάνω με 14 ευρώ. Σερβίρει και μπέργκερ και κεσαντίγια. Self service.

 

Fish and Chips Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO

Street Food, Καλαμιώτου 14, 210 3211003 «Πειραγμένη» έκδοση του fish & chips, που σερβίρεται σε χάρτινο χωνάκι με κύβους τηγανητής πατάτας και καλοτηγανισμένα chips. Ο μπακαλιάρος είναι τηγανισμένος σε κουρκούτι πάπρικας, με συνοδεία σάλτσας με μαγιονέζα και αβοκάντο, αρωματισμένης με lemongrass. Η κρούστα στο κουρκούτι είναι πολύ τραγανή και ο μπακαλιάρος θυμίζει περισσότερο μπακαλιάρο μαμάς παρά του αγγλικού fish & chips. Η μερίδα στοιχίζει 3,80 ευρώ. Κι εδώ μπορείς να βρεις και μπέργκερ, χοτ ντογκ και ομελέτες. Και σούπα για τους ξενύχτηδες.

Fish and Chips Facebook Twitter
Σίγουρα θα αργήσει πολύ η μέρα που θα μπορέσει να ανταγωνιστεί το σουβλάκι, αλλά, προς το παρόν, είναι μια καλή εναλλαγή από τη μανία της κρεατοφαγίας... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO
Fish and Chips Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO
Fish and Chips Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO
Fish and Chips Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO
Fish and Chips Facebook Twitter
Και μπορεί το fish & chips να αναφέρεται στον Όλιβερ Τουίστ του Ντίκενς, αλλά το τηγανητό ψάρι ήταν γνωστό πολύ νωρίτερα στη Βρετανία, από τον 16ο αιώνα, όταν Εβραίοι πρόσφυγες από την Ιβηρική Χερσόνησο έκαναν το pescado frito αγγλική υπόθεση... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO
8

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Γεύση / Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Σε ένα αδιέξοδο δρομάκι στον Κολωνό βρίσκεται ένα εστιατόριο στημένο γύρω από τη φωτιά και τη μνήμη. Προσφέρει ένα μενού δεκαοκτώ πιάτων, πολύπλοκο, αλλά αυθεντικό. Δοκιμάστε το αρνί μαγειρεμένο σε νταβά, και θα καταλάβετε.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν τα γλυκά φτιάχνονται με αγάπη, δεν χαλάνε ποτέ, όπως το γαλακτομπούρεκο της γιαγιάς του, που γι' αυτόν είναι το καλύτερο. Ωστόσο, δεν σταματά να δοκιμάζει καινούργια - ποτέ δεν ξέρεις!
ΡΕΜΙ
4 νέοι φούρνοι και το top pastry που φτιάχνουν

Γεύση / Πόσους νέους φούρνους αντέχουμε; Σίγουρα και αυτούς τους 4

Χειροποίητα γλυκά και ψωμιά, και παραγωγή σε μικρή κλίμακα: οι φούρνοι νέας γενιάς επαναφέρουν την αυθεντικότητα και αναβαθμίζουν τη ζύμη σε μια καθημερινή αλλά πολύτιμη εμπειρία. Πήγαμε, δοκιμάσαμε και διαλέξαμε το αγαπημένο μας από τον κάθε ένα.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Δώδεκα Πιάτα: Νέα αθηναϊκή κουζίνα με υπογραφή

Γεύση / Δώδεκα Πιάτα: Τρώγοντας λαχανοντολμάδες και κεμπάπ σε λευκά τραπεζομάντιλα

Ο βραβευμένος με αστέρι Michelin σεφ Παύλος Κυριάκης, μετά το Κουκάκι, άνοιξε εστιατόριο στο κέντρο της πόλης, κρατώντας το όνομα και τον μικρό κατάλογο με κλασικά πιάτα, σαν αυτά που θα 'θελε να βλέπει κι ο ίδιος σε ένα μενού.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Το κρασί με απλά λόγια / Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Ο Παναγιώτης Ορφανίδης και η Υρώ Κολιακουδάκη «ταξιδεύουν» στη Σικελία και ανακαλύπτουν τα κρασιά της λάβας και του πάγου μέσα από τις ιστορίες και τα μυστικά τριών σπουδαίων παραγωγών: του Giuseppe Russo, του Angelo di Garcia (Tornatore) και του Federico Graziani.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει ότι τα τρίγωνα Πανοράματος είναι καλά μόνο για να βγάζεις φωτογραφίες. Σε κάθε περίπτωση, προτιμάει να δοκιμάζει φαγητά παρά να βλέπει ταινίες – εξαίρεση έκανε μόνο για την καινούργια ταινία της Ιζαμπέλ Ιπέρ.
ΡΕΜΙ
Pfalz: Η νέα δύναμη του Riesling και του Pinot Noir, που «ταράζει» την Ευρώπη

Το κρασί με απλά λόγια / Εξαιρετικά Riesling. Δυνατά Pinot Noir. Πώς το Pfalz έκανε τη Γερμανία σοβαρό παίκτη στο κρασί

Στο νέο επεισόδιο της σειράς «Το κρασί με απλά λόγια» η Υρώ Κολιακουδάκη DipWSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μας ταξιδεύουν στο Pfalz, τη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή Riesling στον κόσμο, μέσα από τις φωνές τεσσάρων κορυφαίων προσωπικοτήτων του γερμανικού κρασιού: της Caro Maurer MW, του Frank John, του Dominik Sona και του Nicola Libeli.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ

σχόλια

4 σχόλια
Είναι τελείως διαφορετικό. Ο μπακαλιάρος είναι κορυφή!! Και πατάτες φρέσκιες, με ρίγανη είναι ότι πρέπει.Η Αγγλία σαν κουζίνα έχει τίποτα άλλο εκτός από αυτό?
Τη φανταζομαι απο τωρα την ουρα να κοβει στα δυο στην Αγιου Μαρκου. Βλεπω συχνα δυο τετοιες ουρες στην ιδια περιοχη, οπου καποιοι στεκονται σε στοιχηση για να γευτουν τα σνακ της τελευταιας μοδας.