Τα 10 καλύτερα σάντουιτς της Αθήνας

Τα 10 καλύτερα σάντουιτς της Αθήνας Facebook Twitter
6
Τα 10 καλύτερα σάντουιτς της Αθήνας Facebook Twitter
Περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη νοστιμιά της κουζίνας, το σάντουιτς προδίδει αλάνθαστα την ευστροφία και τα επίπεδα της φαντασίας του εμπνευστή του...

Συνηθίζουμε να το ταυτίζουμε με την ευκολία, με το κάτι πρόχειρο και στο πόδι. Ωστόσο, στις πολλαπλές του στρώσεις ένα σάντουιτς χωρά απεριόριστες δόσεις φαντασίας και ένα ολοκληρωμένο γεύμα σε ελάχιστα εκατοστά.

Περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη νοστιμιά της κουζίνας, το σάντουιτς προδίδει αλάνθαστα την ευστροφία και τα επίπεδα της φαντασίας του εμπνευστή του. Όσα κι αν έχεις δοκιμάσει, πάντα υπάρχει το άγραφο χαρτί, η καινούρια γεύση που χωράει ανάμεσα σε δυό φέτες ψωμί ό,τι βρίσκεται στο ψυγείο σου. Το τί θα βάλεις μέσα προδίδει αλάνθαστα τις διατροφικές σου συνήθειες, τις ανησυχίες, το ένστικτο της δοσολογίας και των συνδυασμών-ακόμη και τα κιλά σου. Ό,τι καλύτερο και πρακτικότερο για το γραφείο, αφού δεν λερώνει, μεταφέρεται εύκολα και τρώγεται ακόμη ευκολότερα, το σάντουιτς δεν είναι απλά ένα σνακ αλλά ένα ολοκληρωμένο, υγιεινό γεύμα σε μινιατούρα.

Τα 10 καλύτερα σάντουιτς της Αθήνας Facebook Twitter
Αν δεν θέλουμε να νοτίσει το ψωμάκι από τα υγρά υλικά στο σάντουιτς, φροντίζουμε να δημιουργήσουμε ένα τείχος με τα στεγνά, που θα τοποθετήσουμε σε άμεση επαφή με το ψωμάκι.
  • O μύθος λέει πως το σάντουιτς είναι εφεύρεση του Jonh Montagu, κόμη του Sandwich. Ο οποίος, ως φανατικός χαρτοπαίκτης εκτίμησε την ιδέα του υπηρέτη του να του προσφέρει κρύο κρέας με αγγούρι και τυρί ανάμεσα σε δυό φέτες ψωμί. Έτσι, όχι μόνο δεν αναγκάστηκε ξανά να εγκαταλείψει την τσόχα για μια λιγούρα, αλλά επιπλέον ανακάλυψε τη χαρά του να τρως χωρίς μαχαιροπίρουνο αλλά και χωρίς να λερώνεσαι. Και βέβαια, η συνταγή του υπηρέτη παραμένει μια από τις νοστιμότερες στην ιστορία του σάντουιτς. Δοκιμάστε την με κρύο αρνίσιο μπουτάκι ή ροσμπίφ.
  • Και όμως, το σάντουιτς ζει στην κατάψυξη έως και μία εβδομάδα. Οπότε, μπορούμε να αποθηκεύσουμε σε μεμβράνη κουζίνας, μια γεύση για κάθε μέρα και να την πάρουμε μαζί μας στο γραφείο. Σε 1 ώρα επανέρχεται σε θερμοκρασία δωματίου και επιβιώνει φρεσκότατο για 3-4 ώρες.
  • Αν δεν θέλουμε να νοτίσει το ψωμάκι από τα υγρά υλικά στο σάντουιτς, φροντίζουμε να δημιουργήσουμε ένα τείχος με τα στεγνά, που θα τοποθετήσουμε σε άμεση επαφή με το ψωμάκι.
  • Όλο το μυστικό της υγείας είναι οι καλής ποιότητας πρώτες ύλες. Αν είναι να χρησιμοποιήσουμε ένα τυχαίο αλλαντικό με ψωμί σε πλαστική συσκευασία τότε το αγοράζουμε και έτοιμο.
  • Άσπρο, μαύρο ή κίτρινο, το ψωμί δεν έχει σημασία, αρκεί να είναι αληθινό. Από τον φούρναρη που το ζυμώνει μόνος του ή από τα ράφια των βιολογικών. Κι επειδή δεν βρίσκεται πάντα φρέσκο ψωμί στο σπίτι, μπορούμε να προνοήσουμε από πριν: κόβουμε σε φέτες το αγαπημένο μας και το κρατάμε στην κατάψυξη ή καταψύχουμε πίτες για σουβλάκι, bagels ή αραβικές. Με ένα πέρασμα από τη φρυγανιέρα ξαναζωντανεύουν σαν να βγήκαν μόλις από το φούρνο.
  • Οι έτοιμες σάλτσες δεν φτιάχνουν τη νοστιμιά. Αντίθετα μας επιβαρύνουν με θερμίδες, κρυμμένες ζάχαρες και λοιπά χημικά.
  • Τα πολλά υλικά δεν σημαίνουν και καλύτερο αποτέλεσμα. Η λιτότητα της καλής πρώτης ύλης κερδίζει τους πόντους της γεύσης.

Τα 10 καλύτερα σάντουιτς της Αθήνας Facebook Twitter
Τα κεφτεδάκια ή τα μπιφτέκια μπαίνουν μέσα σε μια γωνία από χωριάτικο ψωμί...
 

Το φαγητό της προηγούμενης μέρας ανάμεσα σε δυό φέτες ψωμί

  • Τα κεφτεδάκια ή τα μπιφτέκια μπαίνουν μέσα σε μια γωνία από χωριάτικο ψωμί με ψιλοκομμένη ντομάτα.
  • Το κοκκινιστό ή το λεμονάτο, ψιλοκομμένα, βρίσκουν τη φωλιά τους μέσα στο κενό μιας αραβικής ή κυπριακής πίτας.
  • Το χοιρινό ή το κοτόπουλο στο φούρνο, ή οποιοδήποτε στεγνό κρέας ψιλοκομμένο με κρεμμύδι, μαϊντανό και ντομάτα μέσα σε πίτα φτιάχνουν ένα πρωτότυπο σουβλάκι.
  • Το μπριάμ αντικαθιστά τα ψητά λαχανικά και συνδυάζεται με λευκά τυριά, ιδανικά με μανούρι.
  • Ο τηγανητός παστός μπακαλιάρος ή οποιοδήποτε ψητό ή τηγανητό ξεκοκκαλισμένο ψάρι, μαζί με λαδολέμονο και μαϊντανό, λίγη μαγιονέζα και  αγγουράκι τουρσί φτιάχνει ένα ιδανικό ψαροσάντουιτς.
  • Η φάβα, το τζατζίκι, η ταραμοσαλάτα ή η μελιτζανοσαλάτα που φτιάξαμε μόνοι μας θα νοστιμίσουν τις φέτες του ψωμιού σε οποιοδήποτε σάντουιτς. Το ίδιο κάνει και ο πελτές ντομάτας.
Τα 10 καλύτερα σάντουιτς της Αθήνας Facebook Twitter
Σάντουιτς με τονοσαλάτα

Και μια αγαπημένη συνταγή με σπιτική τονοσαλάτα

Υλικά για 2 σάντουιτς

2 λευκά ψωμάκια

1 κονσέρβα τόνο σε λάδι

1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο

1 σφιχτό αβγό ψιλοκομμένο

μισή κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη

3 κλωναράκια μαϊντανό ψιλοκομμένο

100 γρ. γιαούρτι στραγγιστό

το χυμό από μισό λεμόνι

2 φύλλα μαρούλι

αλάτι-πιπέρι

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά, απλώνουμε τα μαρουλόφυλλα στα ψωμάκια και γεμίζουμε με την τονοσαλάτα.

Τα 10 καλύτερα σάντουιτς της Αθήνας Facebook Twitter
Το pastrami sandwich, με ψωμί από την Πνύκα, μουστάρδα και πίκλες στο New York Sandwiches.
 

Τα καλύτερα απ’έξω

  • Το σάντουιτς με μπαγκέτα καμπαγιού από τον φούρνο του «Τάκη» με ψητό αρνάκι και μουστάρδα στο Guarantee (Βεϊκου 41, Κουκάκι, 2109226924)
  • Το pastrami sandwich, με μαύρο ψωμί από την Πνύκα, μουστάρδα και πίκλες στο New York Sandwiches (Σινώπης 3, Αμπελόκηποι, 2107778475)
  • Με ψητό χαλούμι, καπνιστή μελιτζανοσαλάτα και ρόκα στο Press Cafe (Καρνεάδου 7, Κολωνάκι, 2107223469)
  • Με αυθεντικό Lio’s Bagels ολικής, γεμισμένο με σολομό, γουάσαμπι, τυρί κρέμα, μαρούλι και ντομάτα στο Nice’n’Easy (Ομήρου 60, Κολωνάκι, 2103617201)
  • Το ζεστό bagel με μπιφτέκι κοτόπουλο, τυρί, ντομάτα και σπιτική σος στο Juicy Grill (Κεραμεικού 2, Χολαργός, 2155203201)
  • Με κουλούρι Θεσσαλονίκης, φέτα, ελιές και ντομάτα, στο Hellenic Street Food (Τριπτολέμου 32, Γκάζι, 2103452562)
  • Το fish με φιλέτο μπακαλιάρου και λαχανικά στο Fish Café (Βεϊκου 3, Μακρυγιάννη, 2109235813)
  • Το very light φαλάφελ στο Falafellas (Αιόλου 51, 2103239809)
  • Η μπαγκέτα σίκαλης με κοτόπουλο, αβοκάντο και μαγιονέζα στο Ηopper Cafe, (Παπαδιαμαντοπούλου 6, Ιλίσια, 2107220450)
  • Το Bay View, με ψωμί από τον φούρνο του Ρίζου στον Κεραμεικό, με γαλοπούλα, αβοκάντο, πάπρικα, σος μελιού και μουστάρδα στο San Fransisco (Κεραμεικού 99, Μεταξουργείο)
6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

4 σχόλια