Στον υπόγειο του Λονδίνου: Άντρας καταρρέει και κανείς δεν τον πλησιάζει για βοήθεια

24

Είναι το βίντεο από τον υπόγειο του Λονδίνου. Γυρίστηκε χθες σε ώρα αιχμής. Στην διαδρομή Baker Street προς Great Portland ένας άντρας καταρρέει. Οι επιβάτες του βαγονιού δεν τον πλησιάζουν για να δουν αν χρειάζεται βοήθεια. Μια γυναίκα πατάει το κουμπί για τις περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης αλλά περνάει από πάνω του χωρίς να δει αν χρειάζεται βοήθεια. Ένας υπάλληλος του σταθμού ειδοποιεί για βοήθεια αλλά ούτε αυτός πλησιάζει για να βοηθήσει τον άντρα. Ο άντρας που γύρισε το βίντεο και το ανέβασε στο youtube έκανε κριτική στους άλλους επιβάτες: « Δεν το πιστεύω. Εδώ και δεκαπέντε λεπτά κανένας δεν βοηθά αυτόν τον άνθρωπο». Ούτε ο ίδιος όμως πλησίασε να βοηθήσει τον άντρα.

Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο της Telegraph γιατί δεν έκανε κάτι αυτός είπε: «Ήμουν με τα δυο μου παιδιά. Μακάρι να μπορούσα να κάνω περισσότερα»

Ελλάδα
24

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

19 σχόλια
Το bystander effect (http://en.wikipedia.org/wiki/Bystander_effect) είναι μεγεθυμένο σε τέτοιες χαοτικές, απρόσωπες κοινωνίες. Το άτομο αποξενώνεται και φοβάται τόσο εύκολα. Είναι θλιβερό..
σχετικό κοινωνικό πείραμα του '70: http://faculty.babson.edu/krollag/org_site/soc_psych/darley_samarit.htmlκαι επίσης στη συγκεκριμένη περίπτωση έπαιζε ισχυρό ρόλο αυτό το φαινόμενο: http://en.wikipedia.org/wiki/Diffusion_of_responsibilityείναι η ανθρώπινη φύση..χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μποροούμε να ξεπεράσουμε τους περιορισμούς της. είναι η εξαίρεση όμως. οι περισσότεροι είμαστε πολύ πιο 'μέτριοι' απ'όσο νομίζουμε.
einai profanes pws o logos pou kapoios ton travouse video einai giati o typos pou epese fainotan pws den itan kala. alkool, drugs de xero, kati tha eide o liptis tou video kai to theorise "endiaferon" narxisei na travaei. apo ti stigmi pou epese, ontws tha mporouse kapoios o opoios xerei na dinei prwtes voithies na paei na voithisei, na dei an exei sfygmo klp. alla to na fonaxeis gia voithia einai to mono pou mporeis na kaneis otan symbei kati tetoio. to opoio kai egine. de mporeis na kaleseis asthenoforo, eisai ston ypogeio, prepei na kalesei o odigos i oi ypalliloi tou tube. autoi krinoun kai kanoun opws tous exoun pei aptis prwtes voithies. kai eimai sigouros pos gi'autous peristatika san ki auta symbainoun poly syxna. to youtube einai gemato me tetoia.
Τι γελοίος άνθρωπος! «Ήμουν με τα δυο μου παιδιά. Μακάρι να μπορούσα να κάνω περισσότερα» Παρ'όλα αυτά, αυτό δεν τον εμπόδισε να τραβήξει το βίντεο. Όσο άχρηστοι ήταν όσοι δεν τον βοηθησαν, τόσο άχρηστος είναι και ο ίδιος.
αυτός που τραβούσε το βίντεο, τραβούσε τον άνθρωπο πριν πέσει. Πραγματικά, τί δουλειά είχε να τραβάει τον συγκεκριμένο άνθρωπο πριν το περιστατικό, ενώ ήταν οπως είπε με τα δυο παιδιά του;
osoi zoun londino katanoun thn sumperifora...ean zhsies agglia auta ta fainomena sumvainoun KATHIMERINA...kuriws apo alkoolikous kai narkomanies...vale pera kai to gegonos oti oi aggloi otan pinoun einai kai akrws epikundinoi...se bar duo fores paraligo na me petuxoun me potiri sto kefali...GIA APOLUTOS KANENA LOGO...oute kan pou tous milisa,koitaxa...
έτσι τάφερε η μοίρα που λένε και δούλεψα για 4 χρόνια στην Ομόνοια (2000 - 2004). Πήγαινα νωρίς. 7 το πρωί και το θέαμα, νέων δυστυχώς παιδιών, που είχαν γίνει ένα με τη γη, χαμένα στο τίποτα, ξαπλωμένα στη μέση του πολυσύχναστου δρόμου ήταν καθημερινό.Δεν θυμάμαι κανένα, ποτέ, να σταμάτησε. Ούτε καιεγώ το έκανα. Συγγνώμη.
[...]Η Violeta! εχει απολυτο δικιο οπως φανηκε κ προς το τελος του βιντεο ηρθαν οι ειδικοι κ τον περιεθαλψαν. Κ εγω στο Λονδινο ζω σχεδον απο παιδι κ σιγουρα ειναι μια πολη που υπαρχει τεραστιος σεβασμος στον ανθρωπο κ ειδικα στις γυναικες. Στην Ελλαδα δεν σεβονται ουτε καν τις εγκύους (δεν τους δινουν ποτε θεση στα μμμ, καπνιζουν μπροστα τους) οποτε μην κανετε τους ευαισθητους ξαφνικα.
δεν ειναι ετσι. μπορει να ειχε συμβει παλια, ομως δεν ειναι ετσι. Εχουν αλλαξει τα πραγματα προς το καλυτερο. Ναι. Δινουν τις θεσεις τους στις εγκυους, και στους ηλικιωμένους. Πως μπορεις να ζεις στο Λονδινο και να γνωριζεις αν εχουν αλλαξει τα πραγματα εδω; Παντος τα ελληνικα σου ειναι απταιστα για εγγλεζα.
Λοιπόν καταρχήν το Λονδίνο είναι γενικά απάνθρωπο το λένε όλοι οι Άγγλοι εκτός Λονδίνου. Παρ'ολ'αυτά όμως αυτός ο άνθρωπος δεν φαίνετε πολύ καλά γενικά. Το βίντεο δεν δείχνει καλή εικόνα αλλά από κοντά μπορεί να φαινόταν ναρκωμανής. Έπειτά θυμάμαι περιστατικό στη βόρεια Αγγλία που κάποιος κατα λάθος σκόνταψε μέσα στην μέση του δρόμου και όλοι αστραπιαίως έτρεξαν να βοηθήσουν. Όποτε ας μην μιλάμε για ανθρώπινη αδιαφορία γιατί δεν νομίζω πως ισχύει.
γενικοτερα εδω (λονδινο) παιζει κατι περιεργο με ολα αυτα. δεν ειναι συνηθες να αγγιζεις καποιον ο οποιος εχει χτυπησει η εχει πεσει μεχρι να ερθει ασθενοφορο γιατι μπορει αν εχει για παραδειγμα προβλημα να κανεις κατι λαθος αθελα σου. ετσι εχουν συμβουλευσει τους πολιτες
Αυτα ειναι τα αποτελεσματα των μεγαλων πολεων..δεν φταινε οι ανθρωποι ως μοναδα, εκει καταντησανε με την εγκληματικοτητα που εχουν.Αν ακους στις ειδησεις συνεχεια για δολοφονιες, για εξαπατηση ανθρωπων, μετα καπως πρεπει να "αμυνθεις" ως προς το αγνωστο. Και εδω τα ιδια θα γινουν.
Η ερώτηση είναι, εμείς θα βοηθούσαμε; Όλα από κάπου ξεκινάνε. Ή πρέπει να ξεκινήσουν. Μη ξεχνάς ότι μπορεί να ήμουν, εγώ ή εσύ. Πρέπει να σταματήσουμε να ενώνουμε τις αδιαφορίες μας,
Καλα οκ. Θελετε να μου πειτε οτι αν ενα πρεζονι μεσ'τη μπιχλα εδω στην Αθηνα επεφτε κατω θα τρεχατε ολοι... Αρε Νεοελληναραδες.. αμεσως να βγαλετε χολη !
Γιατί ρε Ken-ken σου θίξαμε την Ινγκλατέρα; "Νεοελληνική" ανακάλυψη είναι το βίντεο ή της telegraph?Δεν είπαμε να ρίξει κανείς γλωσσόφιλο στον λιπόθυμο, ούτε να αρχίσει τις θωπείες αλλα έστω να κοντοσταθεί, να σκύψει λίγο από πάνω, να φωνάξει έναν γιατρό λέμε, να μην περνά από πάνω του λες και δεν τρέχει κάστανο.
Μην κρίνεις εξ ιδίων. Είναι πιθανό ότι οι περισσότεροι Άνθρωποι θα σταματούσαν έστω το βήμα τους να δουν τι συμβαίνει και πως μπορούν να βοηθήσουν. Μπορείς ακόμα και ένα τηλέφωνο να πάρεις το ΕΚΑΒ, την Αστυνομία-όποιον θες πάρε-αρκεί να μην αφήσεις έτσι τον άνθρωπο. Πως θα κοιμηθείς το βράδυ; Υπάρχουν τόσοι τρόποι ΚΑΙ να βοηθήσεις ΚΑΙ να σώσεις τον κώλο σου (όχι εσύ προσωπικά).
Θεωρω οτι αυτο που βλεπουμε στο βιντεο εχει να κανει με κοινωνικες θεωριες της μαζας, οπου ατομο το οποιο ΔΕΝ ανοικει εντος ενος Α κοινωνικου στατους, δεν θα λαβει βοηθεια. Απο την αλλη, θα ηταν ακρως διαφωτιστικο εαν βλεπαμε το ιδιο περιστατικο, αλλα το ατομο που καταρρει φοραει 'λευκο' κολαρο, κοινος ανοικει σε υψηλοτερη ταξη, δουλεια μανατζερ κτλπ.Απο την αλλη θα ηθελα να δω πως θα αντιδρουσε ο κοσμος αν ηταν κανα φινο γκομενακι αυτο που κατερρε, και θελω να τονισω το φινο και οχι κανα τσαβ 'λευκο σκουπιδι'.Εν τελει αυτο που θελω να εκφρασω, ειναι την αποψη μου για τη σκληρη, κυνικη, αθλια, και απανθρωπη κοινωνια που εχουμε δημιουργησει.ΥΓ. Αναφερομαι κατα κυριο λογο στις μητροπολεις τυπου Λονδινου, Νεα Υορκη, κτλπ και οχι κοινοτητες οπου ο μισος πλυθησμος ξερει τι κανεις στο κρεβατι σου.