Ο Μητροπολίτης που εναντιώνεται στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, ώστε να μπορεί να λέει "τα σύκα σύκα"...

Ο Μητροπολίτης που εναντιώνεται στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, ώστε να μπορεί να λέει "τα σύκα σύκα"... Facebook Twitter
Ο Μητροπολίτης Γόρτυνος Ιερεμίας
21

 

Θεωρώ πως το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο είναι ένα άτολμο κατασκέυασμα. Είναι πολύ λίγο, και πολύ αργά. Είναι όμως μια καλή αρχή - και μετά από διάφορες παλινωδίες το φέρνει η κυβέρνηση στη Βουλή. Επιτέλους.

Το ότι ο νόμος πλέον περιλαμβάνει μια ελάχιστη έστω προστασία για τα θύματα φυλετικής και ομοφοβικής βίας, ή ότι απαγορεύει τα κηρύγματα που έχουν σκοπό να οδηγήσουν στο μίσος και τη βία, είναι κάτι αυτονόητο και καλοδεχούμενο για όλους. 

Ή μάλλον για *σχεδόν* όλους. Γιατί απ' ό,τι φαίνεται υπάρχουν αρκετοί που θα ήθελαν να συνεχίσουν να κηρρύτουν το μίσος, ή που αισθάνονται θιγμένοι απ' το ότι οι απόψεις τους -αφοριστικές και πληγωτικές- θεωρούνται προσβλητικές. 

Είχαν ίσως συνηθίσει να προσβάλλονται οι ίδιοι, και να φωνασκούν διαμαρτυρόμενοι, που έπαθαν σοκ όταν έμαθαν πως στην πραγματικότητα οι ίδιοι είναι αυτοί που προσβάλλουν τους άλλους και που κηρύττουν το μίσος. 

Και πέρα απ' αυτούς, υπάρχουν και οι Μητροπολίτες, που δεν καταλαβαίνω τι μύγα είχαν και μυγιάστηκαν, και αντιδρούν σχεδόν αντανακλαστικά. (Επειδή, αντανακλαστικά, η Εκκλησία πρέπει να αντιδρά σε οτιδήποτε μοιάζει προοδευτικό, ακόμα κι αν δεν την ενοχλεί στ' αλήθεια... Έτσι για να μην πει ότι δεν διαμαρτυρήθηκε.)

"Την αντίδραση μητροπλιτών έχει προκαλέσει το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης", διαβάζω, "καθώς θεωρούν ότι «ο νόμος αυτός είναι αντίθετος προς την Αγία Γραφή, προς την Ελληνική σοφία και παιδεία, αλλά και προς αυτήν την απλή λογική και το αίσθημα του ανθρώπου», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Ιερεμίας σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

 

«Δεν το περιμέναμε ποτέ ότι στην πατρίδα μας την Ελλάδα θα συζητηθεί διά να εφαρμοστεί διά νόμου μία τέτοια στυγνή δικτατορία, η οποία θα μας απαγορεύει να ονομάσουμε τα "σύκα-σύκα" και την "σκάφη-σκάφη"» αναφέρει ο μητροπολίτης, σημειώνοντας ότι «στην επαρχία μου, την Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως, κληρικοί και λαικοί και απλός λαός (τσοπάνηδες και γεωργοί) είναι όλοι οργισμένοι εναντίον σας για το τόλμημά σας να προωθείτε ένα τέτοιο ελεεινό νομοσχέδιο ενάντιο προς την ελληνορθόδοξη παράδοσή μας».

Σύμφωνα με το romfea.gr επιστολή διαμαρτυρίας προς τον πρωθυπουργό για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, απέστειλαν ακόμη δύο μητροπολίτες, οι Αιτωλοακαρνανίας Κοσμάς και Κυθήρων Σεραφείμ. Την «οδυνηρή έκπληξη» και την αντίθεσή του εξέφρασε και ο μητροπολίτης Δρυινουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης Ανδρέας."

------

Στυγνή δικτατορία λοιπόν, για την Εκκλησία, είναι (απ' όλα τα πράγματα που θα μπορούσε να πει κανείς) η ψήφιση ενός υποτυπώδους αντιρατσιστικού νομοσχεδίου. 

Δεν μπορώ καν να φανταστώ πόσο έντονα θα αντιδρούσε σε μια πραγματική δικτατορία!

(Oh, wait)

21

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

18 σχόλια
Ας είναι καταλαγιασμένη η οδύνη για όσα διάβασα. Φρικτά και τερατώδη, αισχρά και βορβορώδη. Δεν υπάρχει χριστιανική Φιλοκαλία σε όσα διάβασα, αλλά ένα λυσσασμένο μένος σε βάρος μου. Γιατί είμαι ομοφυλόφιλος. Δεν υπάρχει καθ΄όσον θυμάμαι καμία κοινωνική ομάδα, που να έχει αποκληθεί "σκυλιά" τελευταία. Και αυτή είναι οι ομοφυλόφιλοι. Κι ας μη φάγαμε εμείς τόσα και τόσα ΕΣΠΑ και κοινοτικά πακέτα (1έως 4) και επιδοτήσεις. Βρέθηκαν οι σκύλοι της Ελληνικής κοινωνίας, που μάλιστα ακκίζεται για τη Σοφία και τις Αξίες της! Διαβάζοντας το κείμενο, παρεμπιπτόντως παρατηρώ ότι το κείμενο της Αποκάλυψης, στο οποίο αναφέρεται ο Ιεράρχης λέει "κύνες". Το "Κύναιδοι", κατά παραχάραξη της ορθής γραφής "κίναιδοι" το προσθέτει ο ίδιος ο μητροπολίτης. Κίναιδοι λοιπόν, ή κύναιδοι, είναι και οι δυο λέξεις ούτως ή άλλως χρεοκοπημένες. Βγαλμένες από το βόρβορο του Ελληνικού Μεσαίωνα. Γνωρίζετε φυσικά ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός έχει συναδέλφους του Πρωθυπουργούς μέσα στην Ευρωζώνη, άντρες, παντρεμένους με άντρες. Και μας έρχεται με τις τσέπες γεμάτες ΕΣΠΑ και δόσεις των δανείων. Κύνες και αυτοί. Βεβαίως, όπου θάλλουν οι Αξίες του σεβασμού του προσώπου, της ελευθερίας, με ίση πρόσβαση στα αγαθά και ίσες ευκαιρίες, εκεί είναι μια προηγμένη Πολιτεία, που σέβεται τους πολίτες της. Όχι η Ελληνική. Ούτε τώρα δεν μπορούμε να αντιληφθούμε πόσο λάθος είμαστε; Όταν έχουμε ΑΠΟΤΥΧΕΙ, ακριβώς επειδή έχουμε ένα σύστημα που τιμωρεί ή επιβραβεύει κάποιον με βάση αυτό που ΕΙΝΑΙ και όχι αυτό που ΚΑΝΕΙ. Αν είναι συμβατός με τα παραδοσιακά ήθη, αν είναι από οικογένεια με άμεμπτο "πρόσωπο". Όταν εξισώνουμε ανθρώπους με σκυλιά, τότε όποιος κάνει κάτι σε βάρος αυτών, είναι σα να το κάνει σε σκύλο. Ελαφραίνει επικίνδυνα η απαξία των παραβατικών συμπεριφορών και δημιουργείται ένα κλίμα ψυχικής συνάφειας και διάθεσης υποστήριξης όσων τις κάνουν. Αντιλαμβάνεστε, από τις πολλές παλινωδίες του αντιρατσιστικού, ότι εμείς οι ομοφυλόφιλοι είμαστε στο μάτι του κυκλώνα και ότι το κύριο σημείο τριβής είναι αυτό. Κατόπιν αυτού, ΟΥΔΕΜΙΑ αξία θα έχει ένα αντιρατσιστικό, αν έρθει, ΧΩΡΙΣ την προστασία του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου. Οι άνευ προηγουμένου επιθέσεις σε βάρος των lgbt Ελλήνων δείχνουν ότι αποφεύγεται ακριβώς το πιο φλέγον σημείο.
Ωραία, προτείνω ν΄ασχοληθεί ο κύριος μητροπολίτης με όλους εκείνους τους ιερείς που είναι γκέι, και να αφήσει την πολιτική για τους πολιτικούς.
Καλά ασχολούμαστε με ένα κύριο ο οποίος ήδη έχει δημιουργήσει κάστες μέσα στην κοινωνία που βρίσκεται βλ. κληρικοί και λαικοί και απλός λαός=τσοπάνηδες κ γεωργοί. Δηλαδή τι περιμένατε καλύτερο?
Ας σταματήσουμε να βαφτίζουμε τα παιδιά μας και να παραδίδουμε πελάτες και ποσοστά στην αφορολόγητη ΑΕ και σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχουν
Αυτή που είναι αντίθετη με το πνεύμα ανθρωπισμού της ελληνικής παιδείας είναι η ελληνορθόδοξη εκκλησία. Αλλά και αντίθετη με τον οικουμενισμό και το μήνυμα αγάπης του Χριστού. Έτσι και ξεσπούσε πόλεμος, π.χ., με την επίσης ορθόδοξη Βουλγαρία πάω στοίχημα ότι αυτοί οι μητροπολίτες θα έσπευδαν να ευλογίσουν τα ελληνικά στρατά. Εδώ υπάρχουν και ιερείς με γαλόνια στον στρατό... Κάνει μεγάλο κακό στο zeitgeist της Ελλάδας η εκκλησία μ' όλες τις αντιφάσεις της, είναι μεγάλο εμπόδιο στο να σκέφτεται σωστά & με ειλικρίνεια ο κόσμος. Πηγή αντι-διανοουμενισμού και κουτοπονηριάς. Θα έφερνε μεγάλη πνευματική κάθαρση στην εκκλησία αν διαχωριζόταν από το κράτος και άρχιζαν επιτέλους οι παπάδες να ασχολούνται με την πνευματική αρωγή των πιστών τους και όχι με θέματα εξουσίας και πολιτικής, που είναι το μόνο πράγμα που φαίνεται να τους ενδιαφέρει. Αν και, εδώ που τα λέμε, έχει ένα ελαφρυντικό η εκκλησία, με την αποδυνάμωση του υπερ-εθνικού πνευματικού της κέντρου, του Πατριαρχείου της Κων/πολης, ήταν επόμενο να επέλθει η παρακμή, η διάσπαση και η μετατροπή των επιμέρους ορθόδοξων εκκλησιών σε εθνικιστικές αιρέσεις.
Οσο εμεις γελαμε με τους μητροπολιτες που ζουν στο μεσαιωνα, η κυβερνηση (ΕΚΠΛΗΞΗ) μεταθετει την ψηφιση του νομοσχεδιου. Για να μην ξεχναμε σε ποιους απευθυνονται οι μαγοι, και ποιοι τους ακουνε ευλαβικα.
Όταν ημουνα μικρος,αυτες τις θλιβερες φιγουρες που ερχονται από τα πιο σκοτεινα χρονια του μεσαιωνα,τις φοβομουνα..Όταν μεγαλωσα λιγο αρχισα να τις λυπάμαι και μετα να τις αγνοω..Τωρα που παραμεγαλωσα αρχισα να τις φοβάμαι παλι...Ελπιζω να είναι κυκλος αυτό...
"Δεν μπορώ καν να φανταστώ πόσο έντονα θα αντιδρούσε σε μια πραγματική δικτατορία!"Η τελευταία φράση σου Άρη είναι πραγματικά ένα διαμάντι εάν αναλογιστεί κανείς την αντίδραση τους επί Χούντας
Στα πιο προοδευμενα κρατη της Ευρωπης εχει επιτραπει και ο γακει γαμος, ακομα και η αποκτηση παιδιων. Σκεψου πως θα αποκαλουν τους Ευρωπαιους οι Ελληνες παπαδες, οταν αποκαλουν "ελεεινο νομοσχεδιο" το σχεδον τιποτα του Σαμαρα!
Ε, αφού αντιδρούν τέσσερις μητροπολίτες και το ποίμνιό τους (τσοπάνηδες και γεωργοί), προτείνω να αποσυρθεί αμέσως το νομοσχέδιο...Τι καλά που θά 'ταν αν οι μητροπολίτες και τα αντίστοιχα ποίμνια είχαν παρόμοιες ευαισθησίες και έστελναν σύσσωμοι επιστολές διαμαρτυρίας για ένα σωρό άλλα θέματα που παιδεύουν την κοινωνία.Μ' αυτά και μ' αυτά υπάρχει κίνδυνος πάλι να αποσυρθεί το νομοσχέδιο ή να διορθωθεί "επί το ηπιότερον", ώστε να μην αντιδρούν οι μητροπολίτες και τα ποίμνια; Ποτέ δεν ξέρει κανείς με τους νομοθέτες, τα ψηφαλάκια είναι ψηφαλάκια και πάντα πολύτιμα.
Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου, δεν βρίσκω καν λόγο να δημοσιευετε τις απόψεις του κάθε τυχαίου [...]Στο (σύντομο) μέλλον, καθώς οι παλαιότερες γενιές θα φευγουν και οι νεότερες θα έρχονται στο προσκήνιο, πιστευω οτι η ελληνική κοινωνία θα περιθωριοποιήσει ακόμα περισσότερο όλη αυτή τη γραφικότητα που λέγεται εκκλησία..
'Οποιος δεν εχει καταλάβει οτι η Ελληνική Εκκλησία αποτελεί δύναμη οπισθοδρόμισης και διχόνιας , πραγματικά είναι αφελής . Ο Ιερόνυμος πρέπει να παιρνει θέση κάθε φορά που κάποιος τυχάρπαστος παπάς βγαίνει αυτά που λέει . Δεν θα κουραστώ να λέω ότι οι παπάδες δεν θα πρέπει να πληρώνονται απο τους φόρους όλων των πολιτών , μα μόνο αυτών που προσυπογράφουν με αυτά που λένε . Έτσι θα αποκαλυφθεί η δημόσια φωνή τους στα πραγματικά της μεγέθη και είμαι σιγουρος ότι θα αποδειχθεί πολύ μικρή .
Εμένα ένα πράγμα μου κάνει εντύπωση με την τροποιήση του νόμου (ή αντιρατσιστικό νομοσχέδιο όπως το λέμε). Γιατί πρέπει να υπάρχει σαφής πρόβλεψη για ποινική μεταχείρηση στους αρνητές του Ολοκαυτώματος.Το Άρθρο 1, λοιπόν, λέει ότι θα τιμωρείται όποιος προκαλεί, διεγείρει ή προτρέπει σε πράξεις ή ενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν διακρίσεις ή βια κατά προσώπου ή ομάδας προσώπων, που προσδιορίζονται με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, τις γενεαλογικές καταβολές, την εθνική ή εθνοτική καταβολή ή την αναπηρία κατα τρόπο που εκθέτει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη ή ενέχει απειλή για τη ζωή, την ελευθερία ή τη σωματική ακεραιότητα των παραπάνω προσόπων (το αντέγραψα απο το parliament.gr).1o. To αρθρο 1 έχει μια λογική κατά του ρατσισμού. Αν και εγώ νομίζω ότι αφήνει παράθυρο να το χρησιμοποιήσουν και οι βουλευτές προς όφελος τους και να κυνηγήσουν όποιους τους κατηγορούν.2ο. Δεν διάβασα πουθενά ότι θα προστατευθούν τα πρόσωπα οι σεξουαλικές προτιμήσεις. Άρα δεν βλέπω πως μπορεί να καταπολεμηθεί η ομοφοβία. και πως θα μπορούσε το κράτος να τιμωρείσει κάποιον για ομοφοβία όταν το ίδιο το κράτος δεν αναγνωρίζει τους ομοφυλόφιλους σαν ισότιμους πολίτες με τους ετεροφυλλόφιλους &3ο. Γιατί πρέπει να υπάρχει σαφής πρόβλεψη για ποινική μεταχείρηση στους αρνητές του Ολοκαυτώματος (αν θυμάμαι καλά η συζήτηση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου ξεκίνησε μετά απο διάφορες επαφές του πρωθυπουργού με τις εβραϊκες κοινότητες)?