Ο Μητροπολίτης που εναντιώνεται στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, ώστε να μπορεί να λέει "τα σύκα σύκα"...

Ο Μητροπολίτης που εναντιώνεται στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, ώστε να μπορεί να λέει "τα σύκα σύκα"... Facebook Twitter
Ο Μητροπολίτης Γόρτυνος Ιερεμίας
21

 

Θεωρώ πως το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο είναι ένα άτολμο κατασκέυασμα. Είναι πολύ λίγο, και πολύ αργά. Είναι όμως μια καλή αρχή - και μετά από διάφορες παλινωδίες το φέρνει η κυβέρνηση στη Βουλή. Επιτέλους.

Το ότι ο νόμος πλέον περιλαμβάνει μια ελάχιστη έστω προστασία για τα θύματα φυλετικής και ομοφοβικής βίας, ή ότι απαγορεύει τα κηρύγματα που έχουν σκοπό να οδηγήσουν στο μίσος και τη βία, είναι κάτι αυτονόητο και καλοδεχούμενο για όλους. 

Ή μάλλον για *σχεδόν* όλους. Γιατί απ' ό,τι φαίνεται υπάρχουν αρκετοί που θα ήθελαν να συνεχίσουν να κηρρύτουν το μίσος, ή που αισθάνονται θιγμένοι απ' το ότι οι απόψεις τους -αφοριστικές και πληγωτικές- θεωρούνται προσβλητικές. 

Είχαν ίσως συνηθίσει να προσβάλλονται οι ίδιοι, και να φωνασκούν διαμαρτυρόμενοι, που έπαθαν σοκ όταν έμαθαν πως στην πραγματικότητα οι ίδιοι είναι αυτοί που προσβάλλουν τους άλλους και που κηρύττουν το μίσος. 

Και πέρα απ' αυτούς, υπάρχουν και οι Μητροπολίτες, που δεν καταλαβαίνω τι μύγα είχαν και μυγιάστηκαν, και αντιδρούν σχεδόν αντανακλαστικά. (Επειδή, αντανακλαστικά, η Εκκλησία πρέπει να αντιδρά σε οτιδήποτε μοιάζει προοδευτικό, ακόμα κι αν δεν την ενοχλεί στ' αλήθεια... Έτσι για να μην πει ότι δεν διαμαρτυρήθηκε.)

"Την αντίδραση μητροπλιτών έχει προκαλέσει το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης", διαβάζω, "καθώς θεωρούν ότι «ο νόμος αυτός είναι αντίθετος προς την Αγία Γραφή, προς την Ελληνική σοφία και παιδεία, αλλά και προς αυτήν την απλή λογική και το αίσθημα του ανθρώπου», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Ιερεμίας σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

 

«Δεν το περιμέναμε ποτέ ότι στην πατρίδα μας την Ελλάδα θα συζητηθεί διά να εφαρμοστεί διά νόμου μία τέτοια στυγνή δικτατορία, η οποία θα μας απαγορεύει να ονομάσουμε τα "σύκα-σύκα" και την "σκάφη-σκάφη"» αναφέρει ο μητροπολίτης, σημειώνοντας ότι «στην επαρχία μου, την Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως, κληρικοί και λαικοί και απλός λαός (τσοπάνηδες και γεωργοί) είναι όλοι οργισμένοι εναντίον σας για το τόλμημά σας να προωθείτε ένα τέτοιο ελεεινό νομοσχέδιο ενάντιο προς την ελληνορθόδοξη παράδοσή μας».

Σύμφωνα με το romfea.gr επιστολή διαμαρτυρίας προς τον πρωθυπουργό για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, απέστειλαν ακόμη δύο μητροπολίτες, οι Αιτωλοακαρνανίας Κοσμάς και Κυθήρων Σεραφείμ. Την «οδυνηρή έκπληξη» και την αντίθεσή του εξέφρασε και ο μητροπολίτης Δρυινουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης Ανδρέας."

------

Στυγνή δικτατορία λοιπόν, για την Εκκλησία, είναι (απ' όλα τα πράγματα που θα μπορούσε να πει κανείς) η ψήφιση ενός υποτυπώδους αντιρατσιστικού νομοσχεδίου. 

Δεν μπορώ καν να φανταστώ πόσο έντονα θα αντιδρούσε σε μια πραγματική δικτατορία!

(Oh, wait)

21

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ