Τα 10 top μέρη της Ελλάδας για ελεύθερο κάμπινγκ

Τα 10 top μέρη της Ελλάδας για ελεύθερο κάμπινγκ Facebook Twitter
48

Τα 10 top μέρη της Ελλάδας για ελεύθερο κάμπινγκ Facebook Twitter

Το lifestyle των διακοπών έχει αλλάξει και θα το αντιληφθείς όταν δεις το αφεντικό σου να στήνει σκηνή στο διπλανό αρμυρίκι. Executives, διευθυντές, στελέχη και Golden boys, θα ξεκλέψουν 5 μέρες από την πολυκοσμία της Μυκόνου για να πάνε στην Ηρακλειά. Να κοιμηθούν κάτω από τα αστέρια, να νιώσουν "το χύμα" της παραλίας, να ανάψουν φωτιά, να ακούσουν το τριζόνι πάνω στον κέδρο.

Μέχρι εδώ καλά, γιατί ελεύθερο κάμπινγκ είναι, όλοι οι καλοί χωράνε.

 

Το μοναδικό ίσως πρόβλημα που μπορούμε να εντοπίσουμε, είναι ότι ΤΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΚΑΜΠΙΝΓΚ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟ και αν σε κάνουν τσακωτό στη σκηνή σου, θα δώσεις 300 ευρώ ανά άτομο ή ανά μεταφορικό μέσο. (!!!)

Μην απογοητεύεσαι όμως. Δες τα μέρη που σου προτείνουμε και πράξε ανάλογα.


 

Τα 10 top μέρη της Ελλάδας για ελεύθερο κάμπινγκ Facebook Twitter
Η παραλία του Αη Γιάννη στη Γαύδο

Γαύδος: Κάθε καλοκαίρι, η Γαύδος αποτελεί top προορισμό για τους απανταχού κατασκηνωτές. Με απίθανες, αμμώδεις παραλίες και κέδρους που προσφέρουν σκιά από τον μεσημεριανό ήλιο αλλά και στήριγμα για τη σκηνή σου. Στον Αη Γιάννη και τον Λαυρακά θα ξεχαστείς. Όπως ξεχνιούνται οι κατασκηνωτές που καταφθάνουν στις αρχές του καλοκαιριού και φεύγουν όταν πιάσουν τα πρώτα κρύα. Για φαγητό, οι ταβέρνες σε Αη Γιάννη και Σαρακήνικο προσφέρουν άφθονο ψάρι, αλλά και κατσικάκι με πατάτες στο φούρνο. Στα συν, τα εκπληκτικά γλυκά του νησιού.

Πώς θα πας: Στη Γαύδο μπορείς να φθάσεις είτε από την Παλιόχωρα, τη Σούγια, τον Πλακιά ή τη Χώρα Σφακίων. Τα δρομολόγια δεν είναι σταθερά, γιαυτό θα πρέπει να ενημερωθείς από τα λιμεναρχεία Σφακίων (+30 28250 91292) και Παλαιόχωρας (+30 28230 41214). Πληροφορίες υπάρχουν στην ιστοσελίδα των δύο εταιρειών που εκτελούν δρομολόγια στη Γαύδο, της ΑΝΕΝΔΥΚ και της Gavdos Lines.

Προσοχή: Μην πάρεις το μαγιό σου μαζί. Απαγορεύεται αυστηρά η θαλάσσια ενδυμασία.

Τα 10 top μέρη της Ελλάδας για ελεύθερο κάμπινγκ Facebook Twitter
Κρυστάλινα νερά στο Κάτω Κουφονήσι, αγαπημένο προορισμό των free campers

Κάτω Κουφονήσι: Λίγα μίλια από το Κουφονήσι, βρίσκεται ένας μικρός παράδεισος. Το κάτω Κουφονήσι είναι η προσωποποίηση της ηρεμίας. Με καταγάλανα νερά και παραλίες εκπληκτικής ομορφιάς, κάπου θα βρεις να στήσεις τη σκηνή σου. Για φαγητό θα πάς στου Βενετσάνου, μια απόκοσμη ταβέρνα, που μοιάζει με σκηνικό από τον "άρχοντα των δαχτυλιδιών" και γεύσεις που θα σου θυμίσουν μαμά.

Πώς θα πας: Είτε απευθείας, είτε με το τοπικό δρομολόγιο των «Μικρών Κυκλάδων», είτε από το πίσω μέρος της Νάξου. Η καλύτερη λύση είναι το απευθείας δρομολόγιο με το Blue Star τρεις φορές την εβδομάδα. Ο χρόνος ταξιδιού είναι περίπου 8 ώρες.

Προσοχή: Να είσαι στην ώρα σου για το καΐκι από το Κουφονήσι, οι υπόλοιποι δεν θέλουν να περιμένουν.

 

Τα 10 top μέρη της Ελλάδας για ελεύθερο κάμπινγκ Facebook Twitter
Απόλυτη ηρεμία προσφέρει το νησί των Μικρών Κυκλάδων

Ηρακλειά: Το δυτικότερο σημείο των ανατολικών Κυκλάδων έχει τη χάρη του. Το νησί δεν αλώθηκε ποτέ από τη δικτατορία της ρακέτας και του λαδιού μαυρίσματος. Το αν θα επιλέξεις αμμουδιά ή βότσαλο να στήσεις τη σκηνή σου, εξαρτάται από το τι τύπος είσαι. Το μενού έχει υπέροχο κατσικάκι σούβλας, μουσακά, καταπληκτική φάβα, ξυνομυζήθρα, πιταρίδα, ανθότυρο αλλά και αστακομακαρονάδα.

Πώς θα πας: Υπάρχουν δρομολόγια πλοίων από τον Πειραιά για Ηρακλειά 3 φορές την εβδομάδα. Από τη Ραφήνα υπάρχει ταχύπλοο πλοίο καθημερινά από 1/6/2014 μέχρι και τον Σεπτέμβρη. Από τη Νάξο για Ηρακλειά υπάρχει το EXPRESS SCOPELITIS καθημερινά εκτός Κυριακής.

Προσοχή: Όχι τράπεζες, όχι βενζινάδικα-Άφησέ τα όλα πίσω.

Τα 10 top μέρη της Ελλάδας για ελεύθερο κάμπινγκ Facebook Twitter
Η βάθρα της Σαμοθράκης

Σαμοθράκη: Εδώ η βλάστηση οργιάζει. Ποτάμια, θάλασσες, βάθρες παντού και οι "καβάντζες" για να στήσεις τη σκηνή σου πάρα πολλές. Να επιλέξεις ποτάμι, τη θάλασσα τη βρίσκεις παντού. Χριστός, Παράδεισος και Γριά, είναι από τα πιο εντυπωσιακά σημεία. Για φαγητό μην ανησυχήσεις, απλά δοκίμασε το ημιάγριο κατσίκι, μαγειρεμένο σε διάφορες συνταγές, τα κολοκυθολούλουδα, και το γλυκό πραούστι. Μην κοιτάξεις Google maps, ρώτα τους ντόπιους για τα πάντα. Θα χαρούν να σε βοηθήσουν

Πώς θα πας: Η βασική πρόσβαση στη Σαμοθράκη είναι με Ferry από την Αλεξανδρούπολη. Το ταξίδι διαρκεί δύο ώρες και κάτι. Στην Αλεξανδρούπολη φτάνεις οδικώς, με ΚΤΕΛ ή αυτοκίνητο, με τρένο (ΟΣΕ) ή αεροπορικά (Αλεξανδρούπολη), από το αεροδρόμιο των Αθηνών, με Ολυμπιακές Αερογραμμές ή με την Aegean.

Προσοχή: Όταν βρέχει φουσκώνουν τα ποτάμια. Πιάσε κάποιο ύψωμα.

Τα 10 top μέρη της Ελλάδας για ελεύθερο κάμπινγκ Facebook Twitter
Το κοντινό Αγκίστρι προσφέρει περισσότερα από όσα μπορείς να φανταστείς

Αγκίστρι: Δημοφιλής προορισμός για τους free campers, αφού βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα. Το πράσινο περισεύει στο νησί, οπότε μην ανησυχείς για σκιά (εκτός κι αν επιλέξεις να είσαι ένα βήμα από τη θάλασσα). Δραγονέρα και Χαλικιάδα είναι τα top σημεία. Το φαγητό είναι εύκολο στο Αγκίστρι, αφού μπορείς να βρεις ταβερνάκια, εκεί που δεν το περιμένεις. Θα σε οδηγήσει η μυρωδιά. Εκτός από παράδεισο των κατασκηνωτών, το νησάκι αποτελεί must place για οικογένειες. Τα κρυστάλινα νερά και η ομορφιά του τοπίου τους έχει κερδίσει όλους.

Πώς θα πας: Από το λιμάνι του Πειραιά αναχωρούν καθημερινά Ferry Boats για το Αγκίστρι, τα οποία παίρνουν εκτός από επιβάτες και αυτοκίνητα. Η διάρκεια του ταξιδιού είναι 2 ώρες. Αν επιλέξεις Ιπτάμενα Δελφίνια, φτάνεις σε 55 λεπτά.

Προσοχή: Μην υποτιμάς το νησί επειδή είναι κοντά στην Αθήνα.

Τα 10 top μέρη της Ελλάδας για ελεύθερο κάμπινγκ Facebook Twitter
Τήλος-κάμπινγκ "με τις ευχές" του νησιού

Τήλος: Η Εριστος και η Πλάκα αποτελούν τα δύο αγαπημένα σημεία των free campers στην Τήλο. Εδώ δεν θα ανησυχήσεις πολύ για πρόστιμο, αφού το νησί είναι free camper friendly και οι αρχές του τόπου γνωρίζουν καλά ότι οι ελεύθεροι κατασκηνωτές αποτελούν τόνωση της οικονομίας τους. Στην Τήλο θα βρεις τουαλέτες και ντουσιέρες που έγιναν με τις ευλογίες των ντόπιων. Το μενού στην Τήλο έχει κατσικάκι στη λαδόκολλα, ολόφρεσκα ψάρια, γαριδάκι του νησιού και λαχανικά από τον κήπο.

Πώς θα πας: Ακτοπλοϊκώς από τον Πειραιά και την Ρόδο. Υπάρχει επίσης ακτοπλοϊκή σύνδεση με την Κω, την Λέρο, τη Νίσυρο, την Σύμη, την Αστυπάλαια, την Χάλκη κ.α. Αν το ταξίδι με το καράβι δεν σου ταιριάζει τότε με αεροπλάνο στη Ρόδο ή στην Κω και από εκεί στην Τήλο.

Προσοχή: Δεν σημαίνει ότι επειδή είναι πιο χαλαρά, δεν πρέπει να σέβεσαι τους κανόνες.

Τα 10 top μέρη της Ελλάδας για ελεύθερο κάμπινγκ Facebook Twitter
Η παραλία Χιλιαδού, στην Εύβοια

Εύβοια: Η Χιλιαδού, αποτελεί έναν ιδιαίτερα δημοφιλή προορισμό για τους free campers, αφού η πρόσβαση είναι γρήγορη και έχεις περισσότερο χρόνο για βουτιές. Η παραλία είναι τεράστια οπότε μην ανησυχήσεις για το στρίμωγμα. Θα βρεις ένα βραχάκι (από τα πολλά) για να στήσεις κοντά του τη σκηνή. Ακριβώς δίπλα, βρίσκεται η παραλία των γυμνιστών με το βράχο σήμα κατατεθέν. «Παραλία γυμνιστών Α.Π. 1043/81» είναι γραμμένο με λευκή μπογιά. Στην γύρω περιοχή θα βρείς 1-2 καντίνες για καφέ, αναψυκτικά και σάντουιτς, ενώ υπάρχουν πάνω ακριβώς από την παραλία 2-3 ταβέρνες με ολόφρεσκο ψάρι και μαγειρευτά.

Πώς θα πας: Από την υψηλή γέφυρα στρίβεις δεξιά στη διασταύρωση της Λιαννής Άμμου όπου υπάρχει πινακίδα «προς Βόρεια Εύβοια». Συνεχίζεις την πορεία ευθεία και φτάνοντας στο κέντρο της Νέας Αρτάκης υπάρχει πινακίδα «προς Στενή Βατώντα Καθενούς» στην οποία στρίβεις δεξιά. Συνεχίζεις ευθεία περνώντας την Κάτω και την Άνω Στενή, ανεβαίνεις την κορυφή της Δίρφυς και συνεχίζεις ευθεία προς Στρόπωνες και από εκεί προς Χιλιαδού. Υπολόγισε τουλάχιστον 1 ώρα και 30 λεπτά μέχρι την παραλία της Χιλιαδούς.

Προσοχή: Όταν έχει αέρα βγάζει τεράστια κύμματα οπότε μην στήσεις πολύ κοντά στη θάλασσα.

Τα 10 top μέρη της Ελλάδας για ελεύθερο κάμπινγκ Facebook Twitter
Δονούσα: O Τοp προορισμός των Free campers

Δονούσα: Ίσως το πιο φιλικό νησί προς προς τους free campers. Οι παραλίες στις οποίες θα "στήσεις" είναι δύο. Το Λιβάδι και ο Κέδρος. Στο Λιβάδι θα νιώσεις τι σημαίνει πραγματικά ελεύθερο κάμπινγκ, αφού θα είσαι τελείως ξεκομμένος από τον πολιτισμό. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει ούτε μια καντίνα για κρύο νερό. Στον Κέδρο, όπου στήνουν τη σκηνή τους οι περισσότεροι, υπάρχει beach bar με νερό, φαγητό αλλά και ντουσιέρες, ενώ η απόσταση μέχρι το λιμάνι, γίνεται με τα πόδια. Παρόλαυτά, υπάρχουν απίθανα σημεία -καβάντζες- στις οποίες μπορείς να "κρυφτείς" από τα μάτια όλων.

Πώς θα πας: Από Πειραιά με τη γραμμή: Πάρος – Νάξος – Δονούσα – Αιγιαλή – Κατάπολα – Αστυπάλαια – Κάλυμνος – Κω – Νίσυρος – Τήλος – Σύμη – Ρόδος. Ή με τη γραμμή: Σύρος – Πάρος – Νάξος – Ηράκλεια – Σχοινούσα – Κουφονήσια – Δονούσα – Αιγιαλή – Κατάπολα. Η Δονούσα συνδέεται με τοπικά δρομολόγια με την Νάξο.
Προσοχή: Αν στήσεις στην παραλία και όχι στο δασάκι πίσω της, θα χρειαστεί να "δέσεις" καλά τη σκηνή. Υπάρχουν δυνατοί άνεμοι.

Τα 10 top μέρη της Ελλάδας για ελεύθερο κάμπινγκ Facebook Twitter
Aμέτρητα χιλιόμετρα παραλίας στην Ηλεία

Kαϊάφας: Η εκπληκτική αμμουδιά στην Ηλεία, που έχουμε την τάση να την ονομάζουμε Καϊάφα, αφού βρίσκεται απέναντι από τη λίμνη, είναι ιδανικό μέρος για να στήσεις τη σκηνή σου. Μετά τις φονικές πυρκαγιές του 2007, η βλάστηση έχει αρχίσει να παίρνει τα πάνω της και σίγουρα θα βρεις ένα σημείο με σκιά. Από φαγητό, δεν θα χρειαστεί να ψάξεις ιδιαίτερα. Ταβερνάκια με ψητή γουρουνοπούλα και ντόπια κρεατικά βρίσκονται κατά μήκος του δρόμου. Σε κοντινή απόσταση και η Ζαχάρω με κρεατικά, ψαροταβέρνες και πολλά καφέ. Μην ξεχάσεις να επισκεφτείς τη λίμνη Καϊάφα,για να πάρεις γεύση από το εντυπωσιακό τοπίο.

Πώς θα πας: Από την Αθήνα μπορείς να φτάσεις στη Ζαχάρω αν ακολουθήσεις την Ε.Ο. Αθηνών-Κορίνθου-Τριπόλεως, και έπειτα ακολούθησε τη διαδρομή Τρίπολη - Μεγαλόπολη - Αλλαγή Μεσσηνίας - Καλό Νερό – Ζαχάρω. Η απόσταση είναι 260 χλμ.

Προσοχή: Δεν θέλουμε να ξαναζήσουμε τις μέρες του 2007, οπότε, το νού σου!

Τα 10 top μέρη της Ελλάδας για ελεύθερο κάμπινγκ Facebook Twitter
Πήλιο παραλία Παρίσαινας

Πήλιο: Μελανή, Ανάληψη και Παρίσαινα. Τρείς παραλίες του Πηλίου που δεν έχουν αλωθεί από τον "πολιτισμό" της ξαπλώστρας και διαθέτουν καταγάλανα νερά. Η Μελανή είναι μια μεγάλη αιγαιοπελαγίτικη παραλία στο νότιο Πήλιο, κοντά στην Αργαλαστή. Μία ταβέρνα που βρίσκεται πολύ κοντά στην παραλία, προσφέρει καλούς θαλασσινούς μεζέδες. Ανάληψη και Παρίσαινα βρίσκονται στο βόρειο τμήμα του Χορευτού. Θα τις βρείς αφού ακολουθήσεις ένα κατάφυτο μονοπάτι. Υπάρχει και ταβερνάκι λίγο πριν την παραλία της Ανάληψης με ωραία σπιτικά πιάτα.

Πώς θα πάς: Για τη Μελανή, από το Βόλο, θα ακολουθήσεις το δρόμο προς Αργαλαστή και θα ρωτήσεις τους ντόπιους. Για Ανάληψη και Παρίσαινα από τον Βόλο θα κατευθυνθείς προς Πήλιο – Χάνια. Από εκεί προς Ζαγορά και έπειτα προς Χορευτό. Κατεβαίνεις το μονοπάτι από τα βόρια της Ζαγοράς και συναντάς το ταβερνάκι που λέγαμε. Οι ιδιοκτήτες θα χαρούν να σε κατατοπίσουν.

Προσοχή: Στην Παρίσαινα δεν υπάρχει καθόλου σκιά.

Φυσικά υπάρχουν κι άλλοι δημοφιλείς προορισμοί (Ανάφη, Σχοινούσα, Σούγια Κρήτης, Γαϊδουρονήσι κλπ) που δεν χώρεσαν σ αυτό το ποστ και μπορείς να επισκεφθείς  με τη σκηνή σου.

Το ελεύθερο κάμπινγκ είναι μοναδική εμπειρία. Πάντα μα πάντα όμως θα πρέπει να σέβεσαι το περιβάλλον και τους γύρω σου. Ό,τι δώσεις, η φύση θα σου το γυρίσει πίσω.

Ελλάδα
48

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

20 σχόλια
.μας γράφετε για "εναλλακτικους" προορίσμους free camping χωρίς να συνειδητοποιήται οτι πλέον αυτοί οι προορισμοί έχουν καταντήσει μικρές Μυκόνοι κ οτι αυτό συνεπάγεται! Έχετε πάει τα τελευταία χρόνια στο Κουφονήσι?...Κατανοητό,είναι για πολλούς,αναγκαστική επιλογή,λόγο οικονομικής δυσχέριας..κ γω δεν πάω πίσω με τα οικονομικά μου.Αλλά το κανω κατ'επιλογή κ όχι κατ'ανάγκη..απο μικρό παιδάκι..Και δεν είμαι κανένας από αυτούς που οριο8ετούν το χώρο στον οποίο 8α στήσουν ούτε το παίζω παλιός νομίζοντας πως έχω περισσότερα δικαιώματα απο άλλους επειδή έφτασα νωρίτερα στο νησί(όσοι έχουν ,συναντήσει παρόμοιους,καταλαβαίνουν)Και σίγουρα δεν φταίω σε τίποτα να μαζεύω σερβιέτες και κωλόχαρτα πάνω απο δέντρα(?!) ούτε να κα8αρίζω τις ακα8αρσίες του κα8ενός για να βρώ να στήσω την σκηνή μου μιας κ είναι χεσμένος ο τόπος όλος!Κ όταν 8α 8ελήσω να ηρεμήσω να μην πρέπει να πλακο8ώ με τον κά8ε κάγκουρα που μου παρκάρει φάτσα φόρα το καραφτιαγμένο του αμάξι με το υπερηχοσύστημα πάνω στην αμμουδία με τσίτα το βόλιουμ! ...Γιαυτό Lifo,καλό 8α ήταν να ενημερόσεις του επίδοξους campers,με τα στοιχειώδη...
Κάθε χρόνο διαβάζω ένα παρόμοιο άρθρο κ κάθε χρόνο έλεγα δεν θα σχολίασω!!είμαι 29 χρόνων κ κάνω camping οργανωμένο ή ελεύθερο από 6 μηνών!!!στο ελεύθερο πάντα όλοι γκρινιαζουν μόνο για τους free campers!!πριν 2 χρόνια πήγαμε για ελεύθερο στο ψαροπούλι στη βόρεια Εύβοια!!μέρος που ο πατέρας μου πήγαινε από το 1975!αποφασίσαμε να πάμε πεζοπορία μέσα στο πευκοδάσος που εκτείνεται πάνω από την παραλία!!το σκηνικό που αντικρισαμε ήταν αηδιαστικο!μπάζα κουζίνες καναπέδες από καφετέριες σκουπίδια στρώμματα κ δεν ξέρω κ εγώ τι άλλο είδαν τα μάτια μας!!κάποιοι έστειλαν την αστυνομία για να μας κόψουν πρόστιμο κ όταν τους πήγαμε να τους δείξουμε τι γινόταν στο βουνό εφριξαν τόσο κ αυτοί πο μόνο συγνώμη δεν ζήτησαν!!παρεμπιπτόντως όταν φτάσαμε εμείς για να στισουμε δίπλα ήταν κάτι πιτσιρικια από ένα χωριό εκεί κοντά που είχαν έρθει για διήμερο!το πως άφησαν το χώρο τους δεν περιγράφεται!γεμισαμε 2 μαύρες μεγάλες σακούλες!!χωριά που αν πηγαινες στην άκρη της παραλίας τα τελάρα από φελιζολ των ψαράδων ήταν περισσότερα από τις πέτρες!!α μέσα στο πευκοδάσος βρικαμε ένα ξέφωτο γεμάτο πετενα ψάρια!η μποχα αυτή ακόμη κυνηγάει τη μύτη μου!!όσοι λοιπον γκρινιαζουν μόνο για τους free campers ας σκεφτούν πως συμπεριφέρονται οι ίδιοι ή οι γύρω τους που έχουν μάθει όλοι τα σκουπίδια να τα πετάνε από τους €(&%#--#@ κ μετά να κατηγορούν τους άλλους τους δήμους το κράτος τους εξωγήινους!!το πιο δύσκολο να κατακτήσεις σε αυτή τη ζωή τελικά είναι το να σεβεσαι τον εαυτό κ κατ επέκταση τους γύρω σου!!
Σχεδόν σε όλα τα μέρη βρε LIFO προτεινεις κατσικακι. Κολοκυθακια, μελιντζανες, χορτα, λαδερα, γεμιστα...δεν ειδα πουθενα. Κατασπαρασσουμε ολα τα αμνοεριφια το πασχα, αστα λιγο να ζησουν...
Το κάμπινκγ είναι η καλύτερη εμπειρία του καλοκαιριού (και όχι μόνο) αρκεί να είσαι συνειδητοποιημένος για το πού πας, πώς θα οργανωθείς και το σεβασμό που θα δείξεις στον τόπο που επισκέπτεσαι!!! Κάνω χρόνια κάμπινγκ στη δυτική Ελλάδα και στη Λευκάδα και αν μη τι άλλο οι παραλίες που πηγαίνω παρότι έχουν μεγάλη επισκεψιμότητα είναι πιο καθαρές σε σχέση με πολλές "οργανωμένες παραλίες". Το μόνο που πιστεύω οτι χρειάζεται είναι μια καλή συνεργασία με τις τοπικές αρχές ώστε να προσπεραστούν τα όσα προβλήματα δημιουργούνται. Όσον αφορά το πρόστιμό...δυστυχώς σε μία Ελλάδα που προσπαθούν να βγάλουν από τη μύγα ...ξύγκι...οι ελεύθεροι κατασκηνωντές πληρώνουμε και εμείς την όλη κατάσταση!!!
Λεμε ναι στο ελευθερο camping. Οσο για τα σκουπιδια στη φυση: θα ειχαν λυθει ως προβλημα εαν υπηρχε αστυνομευση σε τετοια μερη σε καθημερινη βαση. Με προστιμα τσουχτερα σε περιπτωση ριψης σκουπιδιων αλλα κ μη περισυλλογης τους εστω κ αν δεν ειναι δικα σου. Οπου κατασκηνωνεις μαζευε τα σκουπιδια ακομη κ αν δεν ειναι δικα σου...
Ως συνήθως πρέπει όλοι να πάρουν ένα άκρο και να το υπερασπιστούν λες και είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου! Τεσπα... Πιστεύω ότι μπορώ να μιλήσω για το συγκεκριμένο θέμα ξέροντας τι λέω καθώς από τα 5 έως τα 17 μου, έκανα κάμπινγκ, είτε με τους γονείς μου είτε μόνος μου, έχοντας περάσει από όλα τα στάδια. Στην αρχή ούτε καν με σκηνές παρά μόνο με sleeping bag το βράδυ στην παραλία, μετά σκηνή, μετά μεγαλύτερη σκηνή, μετά τροχοσκηνή και στο τέλος τροχόσπιτο.Τις περισσότερες χρονιές το στέκι ήταν ένα καταπληκτικό μέρος στην Σιθωνία της Χαλκιδικής, εντελώς παρθένο και προφανώς χωρίς καμία υποδομή για διαμονή (κι όταν λέω διαμονή δεν εννοώ πάμε 5 μέρες για χαβαλέ με την παρέα κι αν δε μας κάτσει φεύγουμε, εννοώ επί 2 μήνες να μένουν 3-4 οικογένειες, γύρω στα 12 με 15 άτομα στο σύνολο και οι πατεράδες να πηγαινοέρχονται από Θεσσαλονίκη τα Σ/Κ, περίπου 2 ώρες απόσταση με τους τότε δρόμους).Μόνη επαφή με τον (όποιο) πολιτισμό 2 αγροτόσπιτα στα 500 μέτρα. Νερό; Τίποτα. Όποιος από τους άνδρες τις παρέας έμενε μαζί μας τις καθημερινές έπαιρνε το αυτοκίνητο και έφερνε από το κοντινότερο χωριό, στα 7 χλμ, πόσιμο νερό από μια ελεύθερη βρύση, μέσα σε κάτι τεράστιες κανίστρες. Τουαλέτα; Φυσικά τίποτα. Η πρώτη αγγαρεία μετά το στήσιμο της κατασκήνωσης ήταν το ...φτιάξιμο των 2 "τουαλετών" (Ανδρών-Γυναικών!). Όχι, δεν υπήρχαν χημικές, μιλάμε για ΠΟΛΥ σκάψιμο και μια πατέντα που δεν πολυθυμάμαι πώς ολοκληρωνόταν, με μια ξύλινη βάση και καπάκι...).Πού θέλω να καταλήξω; Ότι το μέρος το αγαπούσαμε πιο πολύ κι απ' τα σπίτι μας, το φροντίζαμε και τέλος του καλοκαιριού το αφήναμε όπως το βρήκαμε. Με τα χρόνια, φυσικά, μαθεύτηκε και οι 15 γίναμε 35, 85, 205, πιθανόν στα μεγάλα του χάλια το μέρος να έφτασε να "φιλοξενεί" και πάνω από 500 άτομα γιατί ήταν και πολύ μεγάλη η έκταση, γεμάτη πεύκα για φουλ σκιά και δίπλα στη θάλασσα.Τι έγινε; Το προφανές: γέμισε ο τόπος σκουπίδια και κάθε πευκάκι που ήταν λίγο απομακρυσμένο και δε φαινόταν έγινε εστία αφόδευσης/μόλυνσης και γέμισε στοίβες χρησιμοποιημένα χαρτιά υγείας που πηγαινοέρχονταν όταν φυσούσε...Και ρωτάω: πώς στο καλό θα ξεχωρίσω, ως Κράτος, εμένα, τον ευσυνείδητο κατασκηνωτή από τους υπόλοιπους που θα τα κάνουν k@λο; Θα φτιάξω κατασκηνωτική αστυνομία με cross μηχανές να τρέχει να τσεκάρει ποιος σέβεται την φύση; 'Αμα οι άνθρωποι δεν έχουν την παιδεία να το κάνουν από μόνοι τους τίποτα δε μπορεί να τους αλλάξει, οπότε και το (δικό μας) Κράτος πάει στην φοβερή λογική του πονάει-κεφάλι-κόψει-κεφάλι.Φυσικά και με στενοχωρεί η απαγόρευση, όπως όλες αυτού του είδους οι απαγορεύσεις. Περισσότερο όμως λυπήθηκα όταν είδα πώς κατάντησε εκείνος ο ειδυλλιακός τόπος από τους ...fellow campers. Προφανώς όσοι κάνουν τον κόπο να ασχοληθούν με παρόμοια άρθρα είναι ήδη νορμάλ και συνειδητοποιημένοι, οπότε δεν έχει νόημα να λέμε μεταξύ μας πόσο "άδικο" είναι το κυνήγι του ελεύθερου κάμπινγκ κτλ. Το θέμα είναι: πώς να προστατεύσεις αυτά τα μέρη από τους υπόλοιπους Μαο-Μαο που θα τα κάνουν σα τα μούτρα τους αν τα αφήσεις ελεύθερα;;;Εκεί βρείτε μου μια πρακτική και εφαρμοστέα λύση, όχι ευχολόγια...
Μια πρακτική λύση που σκέφτηκα μετά από 2,5 δευτερόλεπτα είναι, αντί η αστυνομία να κόβει 300€ για ελεύθερο κάμπινγκ, να κόβει 300€ για καταστροφή φυσικού χώρου/ ρύπανση. Και δεν ξέρω για τις μηχανές κρος, ας πάνε να κόψουν πρόστιμα εκεί που τα κόβουν και τώρα.
Ίσως αν οι ίδιοι οι ευσυνείδητοι free campers δείχνατε με κάθε τρόπο τη δυσαρέσκειά σας στους ασυνείδητους, που όντως σε ορισμένες παραλίες μόνο μπετά που δεν έχουν ρίξει (βλ. Καβουρότρυπες Χαλκιδικής, τουλάχιστον ως πριν από μερικά χρόνια), ίσως, λέω ίσως, να επεδείκνυαν λίγη τσίπα οι ασυνείδητοι. Ίσως καλύτερη λύση από τα πρόστιμα επί δικαίων και αδίκων να είναι η υπεράσπιση της κάθε παραλίας από τους ίδιους τους free campers που δεν θεωρούν ότι τους ανήκει το σύμπαν επειδή παριστάνουν τους φυσιολάτρεις.
Δονούσα: το στήσιμο στην παραλία του Κέδρου δεν επιτρέπεται, αν αναφέρεστε σ' αυτή, και σωστά. Επιτρέπεται όμως σε όλο το χώρο πίσω από το beach bar, με όντως εξαιρετικές καβάτζες. Όσο πιο νωρίς, τόσο πιο καλά!
Ίσως το καλύτερο άρθρο που έχω διαβάσει στη lifo. Σας αξίζουν συγχαρητήρια πραγματικά.Τώρα με τη σειρά μου θα θέλα να πώ και γώ κάποιες συμπληρωματικές πληροφορίες που μπορεί να βοηθήσουν.ΠΡΩΤΟ : Aν στο μέρος που επιλέξετε να κατασκηνώσετε έρθουν οι αρχές, τότε μένετε μέσα στη σκηνή σας ακόμα και να σας λένε βγείτε έξω, δεν μπορούν να την αγγιξουν, να τη δυαλίσουν ή να μπούν μέσα επειδή η σκηνή αποτελεί βάσει συντάγματος κατοικία και χρείαζονται ένταλμα και παρουσία εισαγγελέα.Αν δεν είστε κοντά στη σκηνή τότε απλά μπείτε στη θάλασσα και μείνετε μέσα μέχρι να βαρεθούν και να φύγουν. Η αστυνομία δεν έχει δικαοδοσία να μπεί στη θάλασσα και να κάνει σύλληψη παρά μόνο το λιμενικό.Να στείλουν λοιπόν σκάφος για να συλλάβει κόσμο που κολλυμπάει είναι λίγο αδύνατο.Αν παρόλαυτα είτε η αστυνομία είτε το λιμενικο πράξουν κάποια αντικανονική συμπεριφορά όπως άσχημη γλώσσα ή καταστροφή της περιουσιας σας τότε το άδικο παιχνίδι της κυβέρνησης γυρνάει ανάποδα και γινεται δίκαιο, θα λυθούν όλα στα δικαστήρια αλλά είναι σίγουρο οτι δικαιοσύνη θα αποδωθεί. Επίσης να τονισω οτι αν σας γράψουν, μπορείτε να πάτε στο δικαστηριο με το επιχείρημα βάσει συντάγματος περί ελεύθερης κατοικίας ενός νόμιμου πολίτη στη χώρα του όπου η κλήση ακύρωνεται σαν αντισυνταγματική. Μπορεί οι κυβερνώντες και οι αρχές να λειτουργούν για το καλό του πλουσιότερου και όχι του πολίτη γενικά αλλά το σύνταγμα υπάρχει όπως και η δημοκρατία, μένει μόνο να τη κατανοήσουμε και να ανακαλύψουμε τα δικαιώματα μας.ΔΕΥΤΕΡΟ : Για όσους επιλέξουν για προορισμό τη παραλία της Χιλιαδούς στην Εύβοια και ειδικά για τον μήνα Αύγουστο θα πρέπει να ξέρουν οτι όλα τα σκιερά σημεία έχουν καταληφθεί και θα πρέπει να έχουν μαζί τους καλό εξοπλισμό σκίασης, πολύ καλή λύση αποτελεί το ελαιόπανο, φθηνό σε σχέση με τις τέντες παραλίας και αποτελεσματικό, μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε σαν πάτωμα είτε σαν σκίαστρο, μια όμπρέλα αλλά και μια τέντα για πάνω απο τη σκηνή,πασάλους με ύψος για να διαπερνάει και ο αέρας για δροσιά. Ένα φορητό ψυγείο, όχι ηλεκτρικό μόνο με πάγο τον οποίο τον προμηθεύστε απο ψιλικατζίδικο δίπλα απο τη παραλία. Το πιο σημαντικό όμως είναι να έχετε στα αυτοκίνητα σας καλά ελεγμένα φρένα και τακάκια γιατί είκοσι λεπτά πριν φτάσετε στη παραλία έχει μια κάθοδο με στροφές όπου αν συνυπολογίσει κανείς το βάρος του οχήματος(επιβάτες, εξοπλισμός) και την συνεχόμενη κλίση του δρόμου τότε τα φρένα πυρακτώνονται σε σημείο που μειώνεται η απόδοση της πέδησης.Αυτά!!Ελπίζω να βοηθήσουν.Καλά στησίματα σε όλους!!
Πρώτο. Παρακαλώ βρες μου σε ποιό άρθρο λέει το Σύνταγμα ότι η σκηνή θεωρείται κατοικία.Δεύτερο. Το λιμενικό σε γράφει στη στεριά και η αστυνομία στη θάλασσα κανονικότατα. Αν ήταν έτσι όλοι οι εγκληματίες θα έπιαναν τις παραλίες. Είπε ένας τη ράδιο αρβύλα του, σκέψου το κι εσύ λογικά πριν το αναπαράγεις!Τρίτο. Κάτσε εσύ μέσα στη θάλασσα, να κάτσω κι εγώ στην ακτή και να δω ποιος θα βαρεθεί πρώτος. Ειδικά αν περάσει κανένα τρίωρο.
Για ποιό λόγο μου κάνεις αντιπαράθεση σε ένα σχόλιο που έγραψα πρώτον για να συγχαρώ τον αρθρογράφο και δεύτερον να δώσω κάποιες πληροφορίες βασισμένες αποκλειστικά στις εμπειρίες μου δε το καταλαβαίνω.Δε πρόκειται να σου βρώ τίποτα, δεν είμαι υποχρεωμένος, όπως και συ δεν ήσουν υποχρεωμένος να διαβάσεις το σχόλιο μου.Δε συμφωνείς ; Δε με νοιάζει, δεν τα έγραψα για να ξεκινήσω ανιπαράθεση, σε όποιον αρέσει. Δε κατάλαβα, ο σερίφης της lifo είσαι ;Δεν σας καταλαβαίνω μερικούς ανθρώπους πραγματικά τι σκέφτεστε ώρες ώρες..
Στη Σαμοθράκη οι ντόπιοι ΔΕΝ θα χαρούν να σε βοηθήσουν γιατί τα'χουν παίξει με τη βρωμιά και τα σκουπίδια που αφήνουν πίσω τους οι ελεύθεροι κατασκηνωτές.
Οι Αντίπαξοι επίσης είναι εκπληκτικό μέρος, για κάπως πιο "έμπειρους" κατασκηνωτές, καθώς μετά το απόγευμα μένεις μόνος στο νησί.Αν και αυτή είναι η μεγαλύτερη μαγεία..!
Προσωπικά, εμείς παίρνουμε πράσινο σαπούνι, και έχουμε ένα για σωματική υγιεινή και ένα για τα ρούχα. Σαμπουάν και λοιπά τα έχουμε απαγορευμένα (για εμάς). Εννοείται ότι σακούλες και γάντια για να καθαρίσουμε πριν και μετά το χώρο που στήνουμε τη σκηνή.Ενώ είμαι φανατική του ελεύθερου, την γκρίνια για τις "δημόσιες τουαλέττες"- δέντρα, την έχω και γώ. Πήγα πέρυσι σε χώρο ελεύθερου καμπινγκ στην Εύβοια, και κάθε κουφάλα δέντρου έζεχνε. Στον Λιμνιώνα, είχε και δημόσιες τουαλέτες, και ένα γλυκήτατο μαγαζάκι (συστήνω τυροψωμο) είχε το αποχωρητήριο ανοιχτό όλες τις ώρες, και ηταν και πεντακάθαρο.Όπως και να έχει, πρωινό ξύπνημα επιβάλλεται για διάφορους λόγους, με πρώτο και κύριο την απουσία απο την σκηνή σε περίπτωση "εφόδου" (έριχνα και τα πασσαλάκια όπως έφευγα), καλή διαγωγή, και σεβασμός στον χώρο, τους συν-κατασκηνωτές, τους ντόπιους, και κυρίως το περιβάλλον.
Το καλύτερο μέρος που έχω κάνει ελεύθερο camping είναι στην Κρήτη στη Χρυσή Ακτή - "Γαϊδουρονήσι"... Είναι το πιο τέλειο τοπίο, δεν έχεις όμως να κάνεις ντους πουθενά παρα μόνο σε ένα πηγάδι που μπορείς να τραβήξεις νερό.
Υπαρχει καποιος λογος που το ελευθερο καμπινγκ ειναι παρανομο.Αλλα μεσα στον εγωισμο του, τον Νεοελληναρα δεν τον νοιαζει.Και αφηστε το τεχνητο διπολο φρι καμπιγκ η ξαπλωστρες με παιδακια και κουβαδακια. Υπαρχουν και αλλοι ανθρωποι που ενοχλουνται και απο τα μπιτς μπαρ και το χαλι του ελευθερου καμπιγκ.Σε καθε παραλια που εχει γινει φρι καμπιγκ εχει καταστραφει η παραλια και το διπλα δασος απο τα σκουπιδια των καμπερς.Με πιο δικαιωμα κανεις καταληψη στην παραλια και μου τα πετας κιολας, στερωντας μου το δικαιωμα εγω να χαρω αυτη την παραλια; Δεν ειμαστε ολοι 20 και γουσταρουμε να αραζουμε με μπυρες.Αλλα την εννοια του σεβασμου στον συνανθρωπο δεν την εχετε μαλλον ακουστα. Η ελευθερια σου τελειωνει εκει οπου καταπατα την ελευθερια του αλλου. Και δυστυχως αυτο εχει γινει σε πολλα μερη με το ελευθερο καμπιγκ.Η μονη λυση ειναι να οριοθετηθουν συγκεκριμενοι χωροι για το ελευθερο καμπιγκ και οχι οποιος γουσταρει να στηνει τη σκηνη του οπου και οπως γουσταρει.
Αν ήταν αυτός ο λόγος που είναι παράνομο το ελεύθερο κάμπινγκ, πολύ απλά δεν θα ήταν παράνομο γιατί κάμπινγκ δεν κάνουν μόνο οι 20άρηδες όπως λές αλλά κόσμος όλων των ηλικιών, άνθρωποι που κάνουν όλη τη ζωή τους κατασκήνωση, κόσμος που έχει χαλάσει λεφτά σε εξοπλισμό που θα μπορούσε να κάνει κάθε χρόνο διακοπές στα πουκέτ στο πιο λουσάτο ξενοδοχείο. Το κάμπινγκ αποτελεί διαβίωση στη φύση και οι κατασκηνωτές είναι οι πιο αυθεντικοί οικολόγοι, μάλλον δεν έχει τύχει να δείς 30-40 άτομα όλοι μαζί να καθαρίζουν παραλία όχι γιατί πρέπει αλλά γιατί τους αρέσει και όταν μαζεύουν τις σκηνές τους η παραλία να μοιάζει λές και δεν έχει πατηθεί ποτέ. Και τι σχέση έχουν τα μπίτς μπάρ με το ελεύθερο κάμπινγκ ; Πρώτη φορά στη ζωή μου διαβάζω έναν τόσο άσχετο συσχετισμό, μιλάμε για ελεύθερη κατασκήνωση σε ελεύθερα σημεία χωρίς ΜΠΑΡΑΚΙΑ!!. Όλες οι παραλίες που αναφέρει το άρθρο, κατασκηνωτές στήνουν τη σκηνή τους χρόνια τωρα αλλά σύμφωνα με τα λεγόμενα σου έχουν όλες καταστραφεί έτσι ; Ε λοιπόν μπορώ να σου πώ μια με σιγουρια που είναι ανέπαφη παρά τον μεγάλο πλυθησμό κατασκηνωτών, τη Χιλιαδού! Και τέλος τι σε ενοχλεί αν εκεί που απολαμβάνεις τον ήλιο σου πιο δίπλα υπάρχει μια σκηνή; Ποιό δικαίωμα χάνεις ακριβώς ; Για εξήγησε το μου εκτός αν σε ενοχλεί γενικά ο κόσμος αλλά αυτο δεν είναι νομικό θέμα αλλα προσωπικό σου θέμα.Και επειδή μιλάς και για λύσεις άκου μια άλλη, μπορεί να δημιουργηθει ένας φορέας κρατικός όπου ο πολίτης θα πηγαίνει και θα παρακολουθεί κάποια μαθήματα απο ειδικούς όπως :οικολογία,χλωρίδα-πανίδα,προστασία του περιβάλλοντος αλλά και μέτρα προστάσιας αυτού, πρώτες βοήθειες, τεχνικές στησίματος σκηνής αλλά και τεχνικές επιβίώσης και διάφορα άλλα μαθήματα, όταν θα τελείωνει ο κύκλος των μαθημάτων, θα διεξάγονται εξετάσεις πάνω σε αυτά που διδάχτηκαν και οι επιτυχόντες θα εφοδίαζονται με δίπλωμα εξάσκησης ελεύθερης κατασκήνωσης και τοτε να έρθουν τα όργανα της τάξης να διενεργόυν ελέγχους αλλά και διώξεις ΝΟΜΙΜΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ πλέον αλλά και όλοι σαν έσενα που φωνάζετε και πετάτε λάσπη στο ελεύθερο κάμπινγκ χωρίς στιβαρά επιχειρήματα μονο και μόνο επειδή δεν σας αρέσει, στο αναφέρω επειδή μίλησες για το δικαίωμα του άλλου, να σταμάτησετε επιτέλους. ΑΥΤΑ!!
Σε διαψεύδουν οι φωτογραφίες από τις παραλίες στο Αγκίστρι και τη Δονούσα. Δεν έχεις το δικαίωμα να καταλαμβάνεις την παραλία έτσι. Αν θέλεις να αντικρίζεις αυτό το τσιγγαναριό στις διακοπές σου δικαίωμα σου, αλλά εγώ δεν θέλω να πηγαίνω σε μια ωραία παραλία χωρίς μπαράκια και ξαπλώστρες και να αντικρίζω αυτό το απαίσιο χάλι, λες και είμαι σε καταυλισμό σεισμόπληκτων.Άλλωστε διαψεύδεσαι και από άλλο σχόλιο σου σχετικά με τη Χιλιαδού: όλα τα σκιερά σημεία είναι πιασμένα. Με ποιο δικαίωμα απαγορεύεις στους άλλους πολίτες να χαρούν τη θάλασσα και τη σκια, καβατζάροντας για βδομάδες ένα σημείο σε κοινόχρηστη παραλία? Οι πραγματικοί φυσιολάτρες δεν καταφεύγουν σε τέτοιες λύσεις. Πάνε σε πολύ μακρινά σημεία για να μην ενοχλούνται και να μην ενοχλούν. Όλοι οι άλλοι δήθεν οικολόγοι, είναι απλά απένταροι τζαμπατζήδες που αυτοβαφτίζονται φυσιολάτρες και καταλαμβάνουν τις αμμουδιές σε βάρος των υπολοίπων. Αφού θέλεις φύση γιατί δεν πας σε ένα μικρό κάμπιγκ, απ'αυτά που δεν έχουν μουσικές και φασαρίες? Να σου πω εγώ γιατί: Γιατί τζάμπα ξύδι, πιο γλυκό από μέλι.
Κάθε χρόνο στη Lifo γίνεται μια συζήτηση για το ελεύθερο λόγω εποχής. Και κάθε χρόνο βγαίνεις και λες τα ίδια ακριβώς και διαφωνούν όλοι μαζί σου γιατί περιγράφεις μια κατάσταση που δεν είναι η πραγματική. Απλώς βγάζεις ένα μίσος για κάτι που δεν καταλαβαίνεις. Κάπου πρέπει να έχεις ξενοδοχείο, δεν εξηγείται αλλιώς τέτοιο πάθος.Έτσι επειδή έχω καλή διάθεση σήμερα (γιατί μόλις κανόνισα διακοπές και θα κάνω ένα μήνα ελεύθερο φέτος) θα απαντήσω σε ένα σημείο που ήταν το πιο κραυγαλέο:Πιστεύεις αλήθεια ότι δεν υπάρχουν οριοθετημένοι χώροι για ελεύθερο; Το προτείνεις σαν λύση λες και οι free θέλουν να κατσικωθούν σε κάθε παραλία σώνει και καλά. Μα ίσα ίσα: Σε όσες παραθαλάσσιες περιοχές γίνεται ακόμα free camping, οι ίδιοι οι ντόπιοι έχουν δώσει το οκ, σε συνεννόηση με τους κατασκηνωτές για το πού και πώς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Ανάφη, που ο ίδιος ο δήμαρχος πέρυσι έδωσε σχετική συνέντευξη που εξέφρασε συμπάθεια προς τους κατασκηνωτές. Και έχουν φτιάξει μάλιστα και τουαλέτες-ντουσιέρες, οπότε και η παραλία είναι μια χαρά καθαρή. Να πάτε κύριε επιθεωρητά να την ελέγξετε αν δε με πιστεύετε.Και τι λέει λοιπόν ο δήμος: Όπως μπαίνεις δεξιά, στο μεγάλο κομμάτι, σκηνές και γυμνισμός. Στο αριστερά το μικρό, λουόμενοι ντόπιοι. Να έχουν κι αυτοί το χώρο τους και να διασφαλιστεί και ότι όταν πάει η γιαγιά με το πιτσιρίκι για μπάνιο, δε θα κυκλοφορούν γύρω γύρω ξεβράκωτοι, θα είναι στη μεριά τους στα 100 μέτρα και πάνω για να μην ενοχλείται κανείς.Και ζουν όλοι καλά κι εμείς καλύτερα.
Κάπου πρέπει να έχεις ξενοδοχείο, δεν εξηγείται αλλιώς τέτοιο πάθος. Το γνωστο αλοθι που κολαει σε όλα.Εισαι κατά του ελευθερου καμπιγκ εχεις ξεοδοχειο. Εισαι υπερ της ΕΕ εισαι βολεμένος. Εισαι κατά της δραχμης εισαι ευροληγουρης. Τετεια επιχειρηματα για να δικαιολογήσετε τα αδικαιολόγητα. Εκτος κι αν οι ελευθεροι καμπερς δεν εχουν φυσικες ανάγκες και δεν ουρουν και αφοδευουν!
Φυσαει πολυ Βαρδαρης μεσα στο τρυπιο σου κεφαλι.....σε ΚΑΘε παραλια που εχει γινει φρι καμπιγκ εχει καταστραφει η παραλια???Δεν ειμαστε ολοι 20 και γουσταρουμε να αραζουμε με μπυρες.???ετσι νομιζεις???εσαι βαθια νυχτωμενος ....
δε συμφωνώ με τα ποτάμια στη Σαμοθράκη. Δε θα εξηγήσω το γιατί, διότι όσοι έχουν πάει και έχουν δει, θα καταλάβουν ακριβώς το λόγο. Κατά τ'άλλα ναι το free camping είναι από τις καλύτερες διακοπές αρκεί να σεβόμαστε το περιβάλλον, να μην ανάβουμε φωτιές και όταν φεύγουμε να είναι όλα σα να μην πήγαμε ποτέ. Όχι μόνο τζάμπα διακοπές και εναλλακτικότητα αλλά και λίγο μυαλό
Έχω πάει Σαμοθράκη κ ξέρω ακριβώς τι εννοείς! Πέρα από οικονομικούς λόγους πιστεύω ότι ο περισσότερος κόσμος επιλέγει να κάνει κάμπινγκ γιατί αγαπάει να βρίσκεται κοντά στην φύση οπότε αδυνατώ να καταλάβω πως στο διάολο τα αφήνουν όλα χάλια στο πέρασμα τους. Αν γουστάρουν σκουπίδια μαγκιά τους αλλά ας κάτσουν να ψοφήσουν μέσα στην βρωμίτσα του σπιτιού τους!
Σαμοθράκη είχα πάει το '99 και είχα μείνει στο οργανωμένο κάμπινγκ. Στον Φονιά είχαμε πάει εκδρομή και είχαμε φτάσει πολύ ψηλά για να αποφύγουμε τον πολύ κόσμο και ότι αυτό συνεπάγεται, παρ'όλα αυτά κάποιοι κάφροι είχαν φροντίσει να κάνουν αισθητό το ότι πέρασαν από εκεί νωρίτερα αφήνοντας κάμποσα σκουπίδια (κάποιο τσόλι είχε παρατήσει μέχρι και σερβιέτες). Δεν ξέρω αν είχαν κατασκηνώσει εκεί πάντως είναι σκέτη απογοήτευση να επισκέπτεται κανείς τόσο υπέροχα μέρη και να μην τα σέβεται. Ελπίζω να είναι καλύτερα τα πράγματα τώρα γιατί πραγματικά είναι τόπος που αξίζει να πάς.
Δυστυχώς τα πράγματα είναι χειρότερα. Τα φαινόμενα στις Καβουρότρυπες που περιγράφει ο φίλος πιο πάνω, εμφανίζονται πλέον και στη Σαμοθράκη. Για να καβατζώσουν οι "φυσιολάτρες" ένα μέρος, μόνο σπίτι που δεν χτίζουν. Χάλι μαύρο. Άσε που κάνεις μπάνιο στις βάθρες και λίγο πιο κάτω ανεμίζουν χαρτιά υγείας στους θάμνους.
Μόνο χαρτιά?! Σαπουνάδες, σφουγγάρια.........Από τότε που έγινε μόδα ο εναλλακτικός τουρισμός, ο πολιτισμός πηγε περίπατο! κάθε ζωάδι μένει όπου να ναι χωρις στην ουσία να αγαπάει τη φύση σύμφωνα με τις πράξεις του
Ο τοπ προορισμος για καμπινγκ ειτε φρι ειτε οργανωμενο ειναι τα τελευταια λιγα χρονια η Ικαρια. Οποιος παει ειδικα αυγουστο θα το διαπιστωσει μονος του..
Επίσης ένα πολύ πολύ ωραίο μέρος για ελεύθερο κάμπινγκ είναι στην παραλία της Σκάλας Ερεσσού στη Λέσβο.Τεράαααααααστια παραλία και σε μήκος και σε πλάτος.Το καλύτερο σημείο για κατασκήνωση είναι μετά το ποταμάκι με τα χελωνάκια,δίπλα στις καλαμιές.Επίσης,η μισή παραλία είναι για γυμνιστές απο ένα σημείο και πέρα,οπότε ουσιαστικά μιλάμε για ένα μέρος για όλες τις απαιτήσεις.Ακόμα:πλακόστρωτοι δρόμοι,πάρα πολύ καλές τιμές (ενδεικτικά,2 ευρώ ο καφές,2 η μπύρα,2,5 η μεγάλη σε καφέ-μπαρ πάνω στη θάλασσα,5 ευρώ μεριδάρα γαύρος,τραπέζι για 3 άτομα με γαύρο,χταποδι,κοκα κολα,κρασί,ψωμί,μπουρεκάκια,τυροκαφτερή,τζατζίκι,χόρτα και σαρδελες,σύνολο 30(!!!!!) ευρώ μόνο),χαρούμενοι άνθρωποι.Το μόνο που αρκεί είναι να συμπαθείτε τους ομοφυλόφιλους,γιατί έχει αρκετές λεσβίες.Δεν προκαλούν όμως.Εμένα προσωπικά δεν με νοιάζει.Πάτε με καράβι απο Πειραιά.Εάν πάρετε αμάξι μαζί,είναι απο το λιμάνι της Μυτιλήνης μία ώρα περίπου δρόμος.Ειδάλλως,παίρνετε το λεωφορείο και είστε εκεί σε 2 ωρίτσες.Με ταξί,είναι 50 ευρώ αν θυμάμαι καλά.Με αεροπλάνο,μισή ώρα Αθήνα-Μυτιλήνη και μετά Ερεσσό με αμάξι,λεωφορείο ή ταξί.Ή και με ωτοστοπ!!!Εκεί είναι ακόμα πολύ διαδεδομένο.Συστήνω ανεπιφύλακτα Σκάλα Ερεσσού.Να μη ξεχάσω πως έχει και μπλέ σημαία η παραλία,καθώς πληρεί όλα τα κριτήρια.Επίσης,έχει θαλάσσια σπορ όπως ποδήλατο,κανό,φουσκωτά κλπ.Ακόμα,μπορείτε να κάνετε και ιππασία με 15 ευρώ 1-1,5 ώρα!!!!Αυτα.Εγώ θα πάω.Ελπίζω να σας δω εκεί!!! ;)