Πότε θα σταματήσει η άνοδος της Χρυσής Αυγής;

Πότε θα σταματήσει η άνοδος της Χρυσής Αυγής; Facebook Twitter
15
Πότε θα σταματήσει η άνοδος της Χρυσής Αυγής; Facebook Twitter

Μερίδα της κοινής γνώμης είτε είχε ξεχάσει για λίγο τη Χρυσή Αυγή είτε ευελπιστούσε σε μια εκλογική της κατάρρευση μετά τη δολοφονία του Φύσσα από ενεργό μέλος της οργάνωσης και τις αποκαλύψεις που ακολούθησαν για την παραστρατιωτική δομή και παράνομη δράση του κόμματος. Τα εκλογικά ποσοστά που συγκέντρωσαν, όμως, την προηγούμενη Κυριακή, ειδικά στον Δήμο Αθηναίων και στην Περιφέρεια Αττικής, τα δύο πιο προβεβλημένα στελέχη του κόμματος που έμειναν εκτός φυλακής (ο Κασιδιάρης και ο Παναγιώταρος) σόκαραν. Η Χρυσή Αυγή όχι μόνο δεν αποχώρησε από το προσκήνιο το ίδιο ξαφνικά όπως εμφανίστηκε στο ευρύ κοινό αλλά παρουσίασε ενδείξεις για κατοχύρωση ποσοστών και πιο μόνιμη παρουσία.

Στις εθνικές εκλογές του 2012 το κόμμα της Χρυσής Αυγής παρουσιάστηκε περίπου ως η βαλβίδα εκτόνωσης του εκλογικού σώματος, που ήθελε να τιμωρήσει συλλήβδην το πολιτικό σύστημα, αλλά και ως η χαλαρή μετα-ψήφος του χαβαλέ των νεότερων ψηφοφόρων. Αναλύσεις επί αναλύσεων προσπάθησαν να εξηγήσουν τους λόγους οι οποίοι ώθησαν γύρω στο μισό εκατομμύριο Έλληνες πολίτες να ψηφίσουν μια σκληρή, νεοναζιστική οργάνωση με απροκάλυπτα βίαια παρακλάδια στους δρόμους. Κοινή συνισταμένη των αναλύσεων αυτών ήταν η διαπίστωση ότι «δεν είναι ναζιστές 500.000 Έλληνες», ότι δεν ήξεραν τι ψήφισαν, τους θόλωσε η οργή, έκαναν πλάκα κ.ο.κ. Λογικό επακόλουθο, βέβαια, αυτής της συλλογιστικής θα ήταν, δύο χρόνια μετά από αυτό το «στιγμιαίο» ολίσθημα, τη στιγμή μάλιστα που αρκετά πρόσφατα όλο το «σύστημα» (κυβέρνηση, Δικαιοσύνη, ΜΜΕ) πήρε μπρος και αποκαλύφθηκαν οι άγνωστες πτυχές της εγκληματικής οργάνωσης, να συνειδητοποιήσει η μεγάλη μάζα των ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής τι ψήφισε και να αναθεωρήσει, πλήττοντας τουλάχιστον εν μέρει την εκλογική δυναμική του κόμματος.

Κάτι τέτοιο, όμως, δεν είδαμε να γίνεται την πρώτη Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών. Δεν έπεσαν τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής. Ζητήσαμε την άποψη πέντε ανθρώπων από διαφορετικά backgrounds, προσπαθώντας να ερευνήσουμε τα νέα δεδομένα που έφερε η τρίτη συνεχόμενη εκλογική αναμέτρηση με έντονη την παρουσία της Χρυσής Αυγής.

Μιχάλης Σπουρδαλάκης, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, κοσμήτορας σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών Πανεπιστήμιου Αθηνών 

«Η κρίση οδηγεί σε αντιδράσεις και ερμηνείες απλουστευτικές. Η Χρυσή Αυγή έχει την ικανότητα να εκφράζει απόλυτα τον θυμό των πολιτών, από τη στιγμή μάλιστα που έχουμε οδηγηθεί πια σε ανθρωπιστική κρίση. Ταυτόχρονα, η ρητορεία, οι αφηγήσεις των πολιτικών κομμάτων και κυρίως των κυβερνητικών δεν έχουν αντιμετωπίσει το φαινόμενο πολιτικά. Κινήθηκαν πολύ δειλά και αργά στη νομική αντιμετώπιση και καθόλου πολιτικά. Εξακολουθούν να μιλούν για άκρα, κάθε κοινωνικό αίτημα αντιμετωπίζεται με την κατηγορία του λαϊκισμού, εξακολουθούν να μιλούν για παράνομη ή και “λάθρο”-μετανάστευση, αντιμετωπίζουν τις τραγωδίες των οικονομικών μεταναστών ως ιδιωτικές επιλογές τους (π.χ. “πού πάνε τον χειμώνα με βάρκες στο Αιγαίο”), διάφορα ΜΜΕ κατά καιρούς, όπως και στο πρόσφατο παρελθόν, έχουν μιλήσει για σοβαρή ή καλή Χρυσή Αυγή, ενώ διαχωρίζουν το πολιτικό προσωπικό από την ίδια την οργάνωση.

Η μη αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής ως εχθρού της Δημοκρατίας από το πολιτικό σύστημα και οι συνομιλίες που είχε η κυβέρνηση –παρόλη την αποδοκιμασία των χειρισμών Μπαλτάκου και την αποχώρησή του– νομιμοποίησαν την οργάνωση ακόμα περισσότερο. Η ρητορική της Χρυσής Αυγής μοιάζει με τον Ιανό. Από τη μία καταδικάζει την Ευρώπη, είναι εθνικιστική, αλλά δεν καταδικάζει ποτέ τους εφοπλιστές, δεν μιλάει για τα μεροκάματα σε λαϊκές περιοχές, επιτίθεται σε συλλογικότητες που προασπίζουν εργατικά και άλλα δικαιώματα. Άποψή μου είναι ότι η κρίση συντηρικοποιεί και δεν ριζοσπαστικοποιεί. Τέλος, φυσικά ρόλο έχει παίξει και η σταδιακή συρρίκνωση του συντηρητικού χώρου και η κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ, που περιείχε στοιχεία λαϊκισμού και εθνικισμού. Φαινόμενα μεταδημοκρατίας υπήρχαν και πριν από την οικονομική κρίση. Στα μάτια πολλών πολιτών η Χρυσή Αυγή μπορεί με τα “μπράτσα της” να τιμωρήσει κάποιους».

Ευτύχης Βουρδουλάκης, Σύμβουλος Επικοινωνίας, Stratego

«Η Χ.Α. έχει πλέον δημιουργήσει μια συμπαγή εκλογική βάση. Μπορεί να γιγαντώθηκε την τελευταία διετία, όμως η μαγιά προϋπήρχε. Και σχετίζεται με ένα εθνολαϊκίστικο ιδεολόγημα το οποίο διαπερνούσε μεγάλο μέρος του πολιτικού συστήματος, είχε περιόδους έξαρσης και φώλιαζε σε διάφορα κόμματα, αποτελώντας υπολογίσιμη, αλλά ποτέ κυρίαρχη δύναμη. Η οικονομική κρίση, η ύφεση και η ανεργία που οδήγησαν στην απόγνωση μεγάλα τμήματα του πληθυσμού επέφεραν την πολιτική κρίση.

Την ώρα της κατάρρευσης του παλαιού πολιτικού συστήματος ένα μόρφωμα με αντιπολιτικά χαρακτηριστικά και ρητορική μίσους στόχευσε σε ένα ακροατήριο χαμηλής πολιτικοποίησης, το οποίο όμως κουβαλούσε μέσα του στερεότυπα που είχαν δημιουργηθεί σε βάθος χρόνου. Η βίαιη πολιτικοποίηση μιας εξοργισμένης μάζας ήταν ο καταλύτης της ανόδου της Χ.Α.

Στην περαιτέρω ενίσχυση του φαινομένου συνέβαλαν άλλοι τρεις παράγοντες, όπως:

- Η εξοικείωση της κοινής γνώμης με μια ακραία ρητορική, καθώς και το «ξέπλυμα» της Χ.Α. από συγκεκριμένους παράγοντες των ΜΜΕ. Επίσης, η ανοχή σε φαινόμενα πολιτικής βίας, η οποία σταδιακά απενοχοποίησε συμπεριφορές εκτός δημοκρατικής νομιμότητας.

- Ο τυφλός ανταγωνισμός των υπόλοιπων κομμάτων, τα οποία συχνά έπαιξαν με τη φωτιά και αντιμετώπισαν τη Χ.Α. όχι ως αυτόνομο πρόβλημα αλλά ως πεδίο αντιπαράθεσης με φόντο τον δικό τους ανταγωνισμό. Αυτό το φαινόμενο εκδηλώθηκε με δύο τρόπους. Ο ένας ήταν η έμμεση «απενοχοποίηση» της Χ.Α. μέσα από άστοχους παραλληλισμούς. Από τη μία είδαμε απόπειρα ταύτισης ΣΥΡΙΖΑ-Χ.Α., σε μια επικίνδυνη προσομοίωση της (υπαρκτής σε επιστημονικό επίπεδο) θεωρίας των «δύο άκρων». Από την άλλη, η κατάχρηση των όρων “φασίστας”, “πραξικόπημα”, “προδοσία” κ.λπ. από πλευράς αντιπολίτευσης λειτούργησε ως νομιμοποιητικός παράγοντας μιας επικίνδυνης ρητορικής.

Θα έπρεπε να θεωρείται αυτονόητο: όταν διαρκώς αναρωτιέσαι αν έχουμε δημοκρατία, όταν κόλλας παντού τη λέξη “φασίστας” ή όταν εξομοιώνεις τους αντιπάλους σου με φασίστες, στο τέλος οι αυθεντικοί φασίστες παύουν να τρομάζουν.

Αμφότερες οι πλευρές, αλλά και πολλοί αναλυτές, υποτίμησαν βασικά στοιχεία της ανόδου της Χ.Α. Η μία μεριά εστιάζει υπέρμετρα στο στοιχείο της ρητορικής υπερβολής και της αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς, η άλλη αποκλειστικά στην οικονομική κρίση και στις συνέπειές της. Αυτονόητα και οι δύο προσεγγίσεις είναι προβληματικές και αντανακλούν κυρίως κομματικά άγχη παρά διάθεση να αντικρίσουν το πρόβλημα στη ρίζα του.

Με τη Χ.Α. θα αργήσουμε να ξεμπερδέψουμε. Εκτιμώ, μάλιστα, ότι αν δεν είχαν προηγηθεί όσα έγιναν τους τελευταίους 8 μήνες, τα ποσοστά της σήμερα θα ήταν ακόμα μεγαλύτερα. Η μείωση της επιρροής της θα αρχίσει με την ανάκαμψη της οικονομίας, την ομαλοποίηση της πολιτικής ζωής και, κυρίως, όταν το πολιτικό και μιντιακό σύστημα μάθει να βάζει και να σέβεται τα όρια εντός των οποίων πρέπει να διεξάγεται ο πολιτικός αγώνας».

Μελίνα Δασκαλάκη, δικηγόρος και πρόεδρος του Α’ Διαμερίσματος του Δήμου Αθηναίων.

«Τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής ήταν και παρέμειναν υψηλά, αλλά αυτό δεν αποτελεί έκπληξη. Δεν είναι καινούργιο και ούτε συνέβη σε μιά νύχτα. Ας μην πέφτουμε λοιπόν από τα σύννεφα!

Προηγήθηκε ο σταδιακός εκφασισμός της κοινωνίας και του δημόσιου λόγου. Ο λαϊκισμός, ο εθνικισμός και η πόλωση έχουν εγκατασταθεί στην πολιτική μας ζωή εδώ και χρόνια. Όχι μόνο δεν καταδικάστηκαν ποτέ από το σύνολο σχεδόν του πολιτικού κόσμου και από τα ΜΜΕ, αλλά, αντίθετα, ενισχύθηκαν, γιατί έφερναν ψήφους και υψηλές θεαματικότητες, ακροαματικότητες και κυκλοφορίες.

Παράλληλα, η ελληνική κοινωνία ήταν και παραμένει εξόχως συντηρητική και σε απόσταση από την πραγματικότητα. Δεν επιθυμεί αλλαγές, βαυκαλίζεται με εξωπραγματικές προσδοκίες για άκοπους παραδείσους, πιστεύει στην ύπαρξη χρηματόδεντρου.

Φτιαγμένο με τα πιο πάνω υλικά, ήταν αναμενόμενο το πολιτικό σύστημα να αποδειχθεί ανεπαρκές στη διαχείριση μιας οικονομικής κρίσης τέτοιας έκτασης και να προξενηθούν στους πολίτες αισθήματα απογοήτευσης και ματαίωσης. Προβλήματα μεγάλα, όπως το δημοσιονομικό, η ανεργία, το μεταναστευτικό, για να αντιμετωπιστούν απαιτούν πρωτίστως κατανόηση της πολυπλοκότητάς τους, κοινωνική συνοχή, ευρεία συναίνεση και θυσίες.

Το υπάρχον πολιτικό κατεστημένο εξέθρεψε τη Χ.Α. Αυτό είναι το φίδι και η Χ.Α. το αυγό του. Αν δεν αλλάξει ο δημόσιος λόγος απ’ άκρη σ άκρη του πολιτικού φάσματος, δεν υπάρχει ελπίδα μείωσης των ποσοστών της Χ.Α.».

Τζίνα Μοσχολιού, δημοσιογράφος στον 9,84

«Να ξεκινήσω από έναν μύθο που μάλλον καταρρέει: δεν φταίει η φτώχεια για τη διείσδυση της Χρυσής Αυγής στο εκλογικό σώμα. Μπορεί ένα από τα πρώτα πεδία δράσης της να ήταν οι περιοχές των οποίων η πληθυσμιακή σύνθεση άλλαξε λόγω της μετανάστευσης, αλλά σε αυτές τις εκλογές έχει ένα ποσοστό 11% στην περιφέρεια Αττικής και καλές επιδόσεις σε γενικώς εύπορες και χωρίς πρόβλημα μετανάστευσης γειτονιές.

Ακόμα και το “αντιμνημόνιο” δεν αρκεί για να εξηγήσει το ποσοστό της, γιατί το “έχτιζε” πριν το αναγάγει σε πρώτο θέμα της ατζέντας της. Όμως, η ταύτιση μεμονωμένων απόψεων και lingo με άλλα αντιμνημονιακά κόμματα και πολιτικούς από τη μία και με ακροδεξιές ή εθνοκεντρικές φωνές mainstream κομμάτων από την άλλη ήταν μια έμμεση νομιμοποίηση της ρητορικής της. Εδώ να σημειώσουμε πως όφειλαν κάποιοι εκπρόσωποι του συντηρητικού κόσμου, κυρίως της Εκκλησίας, να τους έχουν αποκηρύξει με ένταση από πολύ νωρίς. 

Κάποιοι σπεύδουν να αποδώσουν το αποτέλεσμα στις διώξεις εναντίον της Χρυσής Αυγής, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι διώξεις αυτές είναι ποινικές, ανεξαρτήτως της όποιας διαχείρισης έγινε από πολιτικά πρόσωπα με αφορμή αυτές. Εξάλλου, ο Άρειος Πάγος τούς επέτρεψε να συμμετέχουν κανονικά στις εκλογές. Όμως, η υπόθεση Μπαλτάκου και οι αντιδράσεις κάποιων πολιτικών άλλων κομμάτων έδωσαν την αίσθηση σε μη πεπεισμένους πως οι διώξεις αυτές έχουν πολιτικό χαρακτήρα και υποκρύπτουν κάποιου είδους συνωμοσία, το οποίο οπωσδήποτε συνέβαλε στην προσπάθειά τους να αυτοηρωποιηθούν ως διωκόμενοι από το “καθεστώς”.

Kώστας Ελευθερίου, υποψήφιος διδάκτορας Πολιτικής Επιστήμης, Πανεπιστήμιο Αθηνών

«Το πιο ανησυχητικό απ’ όλα είναι ότι στην περίπτωση του Δήμου της Αθήνας ο Κασιδιάρης έλαβε ποσοστό διπλάσιο του ποσοστού της Χ.Α. στην Α’ Αθήνας τον Ιούνιο του 2012, ενώ και το ποσοστό του Παναγιώταρου στην περιφέρεια είναι αυξημένο κατά τρεις μονάδες από το αντίστοιχο στο σύνολο των περιφερειών της Αττικής – το ίδιο ισχύει και αν μετρήσουμε και τις ψήφους και όχι μόνο τα ποσοστά. Άρα, το πρόβλημα δεν έγκειται τόσο στο ότι δεν πέφτει το ποσοστό της Χ.Α. αλλά, αντίθετα, στο ότι ανεβαίνει. Σίγουρα, για να τοποθετηθούμε με ακρίβεια, πρέπει να περιμένουμε και τα αποτελέσματα της Κυριακής. Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται να έχει διαμορφωθεί μια σχετικά σταθερή σχέση εκπροσώπησης ανάμεσα στη Χ.Α. και την εκλογική βάση της, που τα μέλη της τελευταίας φαίνεται να την αντιλαμβάνονται ως τη μόνη πραγματική τιμωρητική ψήφο. Και αυτό γιατί η ποινική δίωξη των στελεχών της Χ.Α. “επιβεβαιώνει” στο μυαλό των ψηφοφόρων της την εικόνα της “αντι-συστημικής” πολιτικής δύναμης που “καταδιώκει” και “φοβάται” το “διεφθαρμένο πολιτικό καθεστώς”. Τέλος, και αυτό είναι το πιο ανησυχητικό στοιχείο απ’ όλα, για ένα κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας –που αντιπροσωπεύεται από το 8-10% της Χ.Α.– η δολοφονία Φύσσα και η δράση της οργάνωσης δεν συνιστούν επαρκείς λόγους για να μεταβάλουν την εκλογική τους προτίμηση. Αυτό φανερώνει ριζικές μεταβολές στην ελληνική πολιτική κουλτούρα ως απότοκο της οικονομικής δυσπραγίας, όπου η ανάγκη ορισμένων ανθρώπων να εκδικηθούν αυτούς που –πράγματι– τους έφεραν στην κατάσταση που βρίσκονται τους οδηγεί στο να απαρνιούνται την ανθρώπινη και την πολιτική τους αξιοπρέπεια».

Διάφορα
15

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

11 σχόλια
Πάντα υπήρχαν φασίστες στην Ελλάδα σε αναλογία αντίστοιχη με την σημερινή. Από τους μαυραγορίτες της κατοχής και τους νεόπλουτους διαπλεκόμενους εργολάβους της χούντας μέχρι τα ΕΠΕΝ, ΛΑΟΣ, ΧΑ, πάντα ζούσαν ανάμεσά μας. Απλά για κάποια χρόνια κρυβόντουσαν στα μεγάλα ποσοστά της ΝΔ (κυρίως) και του ΠΑΣΟΚ (κατά δεύτερο λόγο)και κάναμε πως δεν τους βλέπαμε. Μην μου πείτε ότι φράσεις όπως "ε ρε Παπαδόπουλος που μας χρειάζεται" και " τελικά ο Χίτλερ ήταν και λίγο παρεξηγημένος" τις ακούσατε πρώτη φορά την τελευταία διετία;
''Άποψή μου είναι ότι η κρίση συντηρικοποιεί και δεν ριζοσπαστικοποιεί''Το μονο σημειο σε αυτο το πολυ καλο αρθρο στο οποιο διαφωνω. Η κριση εχει μια ταση να ισοπεδωνει τα παντα και να πηγαινει σε ακραιες υπο αλλες καταστασεις λυσεις. Γιατι φαινεται να ξεχνουν καποιοι οτι η Χρυση Αυγη δεν ειναι το μονο κομμα που αποτελει υπο μια εννοια αποτελεσμα της κρισης. Και ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεσμα της κρισης ειναι, ή μαλλον για να το θεσω καλυτερα αποτελεσμα της αμφισβητουμενης κυβερνητικης πολιτικης. ''Θα έπρεπε να θεωρείται αυτονόητο: όταν διαρκώς αναρωτιέσαι αν έχουμε δημοκρατία, όταν κόλλας παντού τη λέξη “φασίστας” ή όταν εξομοιώνεις τους αντιπάλους σου με φασίστες, στο τέλος οι αυθεντικοί φασίστες παύουν να τρομάζουν''ΠΟΣΟ ΣΩΣΤΟ! Μα ποσο! Επιτελους καποιος που λεει τα αυτονοητα! Η κυβερνηση εχει ευθυνες γιατι προσπαθει να αποτρεψει τον λαο απο το να ψηφισει τον ΣΥΡΙΖΑ με το να τον εξισωνει με την Χ.Α. με την θεωρια των δυο ακρων. Ο ΣΥΡΙΖΑ απο την αλλη ευθυνεται για τον λογο που αναφερεται στο παραπανω σημειο του αρθρου που παρατιθεται. Με την διαρκη και επαναλαμβανομενη κατηγορια για ''φασιστες, ναζιστες'' κλπ καταφεραν τοσο να απενοχοποιησουν αυτες τις εννοιες αλλα και να κατηγορηθουν οι ιδιοι για γραφικοτητα!!! Με αλλα λογια λεει ο αλλος ''μας εχουνε πριξει με τους φασιστες της Χ.Α.''Με λιγα λογια. Προχθες σε μια συζητηση με οικογενειακο φιλο μου ειπε οτι θα ψηφισει Χ.Α. . Δεν το σχολιασα λογω μεγαλης διαφορας ηλικιας και ελλειψη τοσο προσωπικων σχεσεων. Αλλα ειναι και αυτος θυμα της προπαγανδας της Χ.Α. οτι ''θα τους σπασουμε στο ξυλο και θα τους βαλουμε φυλακη ολους''. Μου ειπε χαρακτηριστικα, ''θα ψηφισω Χ.Α. για να του δειξω του μαλακα (sorry lifo) του Σαμαρα!''. Αυτο ειναι που πρεπει να τονησουν τα αλλα κομματα προκειμενου να μειωθουν τα ποσοστα της Χρυσης Αυγης! Οτι ειναι ιδιοι με αυτους και θελουν την εξουσια. Ποσες φορες εδειραν οι Χρυσαυγιτες πολιτικους? Γιατι εγω απο τοτε που μπηκαν στην βουλη τους θυμαμαι μονο να τρωνε ξυλο μια φορα απο τον γιο του Μπαλτακου. Στο θεμα Μπαλτακου, επαιξε σημαντικο ρολο οτι τα ΜΜΕ δεν προβαλαν με τον σωστο τροπο το γεγονος. Προφανως ο Μπαλτακος ειχε παρε-δωσε με ναζι οποτε θα αποτελουσε πληγμα η ειδηση για την ΝΔ. Απο την αλλη ομως, κανεις δεν αναφερθηκε στα κινητρα Κασιδιαρη. Δεν ασχοληθηκε κανεις με το οτι ο Κασιδιαρης φαινεται να ειναι κολλητος με ενα ''λαμογιο, πουλημενο της κυβερνησης που μας εφερε εδω που μας εφερε''. https://twitter.com/btb42/status/451515370525188096https://twitter.com/btb42/status/451515642458685440Επισης, επεισοδια Μπουκουρα κανουν την Χρυση Αυγη να δειχνει ακομα περισσοτερο πιο κοντα στον λαο και να φαινονται σαν καλοι νοικοκυραιοι.
το ποσοστο των κακομαθημενων ευθυνοφοβων και αλανθαστων παρτακηδων (που Πααααντα καποιος αλλος τους φταιει) και των ξενοφοβικων ρατσιστων (καθοτι οι πιο καθαροι και λεβεντες μεταναστες ηταν/ειναι ΜΟΝΟ ελληνες) πολυ φοβαμαι ειναι πολυ μεγαλυτερο απο τα ποσοστα που θα παρουν οι ναζι την κυριακη.... απλα σιγα σιγα σταματανε να ντρεπονται για τα πιστευω τους και σκανε μυτη....πραγματικα κριμα για μια τοσο ομορφη γωνια της γης....
Tι παραμύθια αναλύσεις είναι αυτά, από μια Ελληνική ιντελιγκέντσια που εθελοτυφλεί.Τα ολοκληρωτικά κόμματα και καθεστώτα ανεβαίνουν σε συνθήκες οικονομικής, κοινωνικής πενίας. Οι ψηφοφόροι ή σύντροφοι επαναστατούν στην αδιαφορία ή στην ανικανότητα του κράτους να τους παρέχει τις βασικές κοινωνικές ανάγκες. Η ΧΑ πήρε ψήφους εκεί, στα εκλογικά τμήματα, που η κατάσταση για τον άνεργο και τον συνταξιούχο έχει πιάσει πάτο. Χρειάζεται διδακτορικό για να το καταλάβουν κάποιοι; Έγκλημα, πορνεία, παράνομη μαζική μετανάστευση, ανεργία, πείνα, έλλειψη θέρμανσης, το ναδίρ που βρέθηκαν οι κάτοικοι της Αθήνας. Το να περνάς με το αυτοκίνητο από την Πατησίων με κλειστά τα παράθυρα και τις πόρτες για να μην σου αρπάξουν την τσάντα, το πορτοφόλι, ή το κινητό στο σταμάτημα για το κόκκινο δεν λέγεται γνώση της κατάστασης. Βέβαια πάντα θα βρεθεί και αυτός που θα σχολιάσει ότι ζει στην περιοχή Πατησίων και είναι πολιτιστικός παράδεισος! Ναι αν θεωρεί παράδεισο τις ανήλικες πόρνες που τις χτυπάν οι μαστροποί για να βγουν στον δρόμο ή οι τοξικομανείς που χτυπάνε φλέβες δίπλα στα σοκάκια ανάμεσα στα παρτέρια.Οι έμποροι να τρίβουν τα χέρια τους και να δίνουν high fives πουλώντας το δηλητήριο . Σε τι κόσμο ζείτε; Οι γειτονιές του κέντρου της Αθήνας δεν είναι μεγαλοαστικά προάστια, εκεί δεν ζουν αλλά φυτοζωούν με κίνδυνο της περιουσίας τους και της ζωής τους. Τελικά πάνε να τους αδειάσουν κι αυτά τα λίγα εναπομείναντα γερόντια ή νέους στις φτωχογειτονιές. Να κατεδαφίσουν τα κτήρια της δεκαετίας του 60 και να κτίσουν μοντέρνες πολυκατοικίες με διαμερίσματα θέας της Αθήνας, Ακρόπολης, με αγοραστή έχοντα το ανάλογο βαλάντιον. Οι παράνομοι μετανάστες που νοικιάζουν δέκα και πάνω άτομα ένα δυάρι σαν να ήταν τεκές και "έδωσαν ζωή" θα ψάξουν να δώσουν ζωή κάπου αλλού με φτηνότερα νοίκια. Η Φωκίωνος Νέγρη πάλι θα γυρίσει στις δόξες της. Ένα όμορφος δρόμος που δεν θα χρειάζεσαι το βράδυ σκυλί φύλακα για να περπατήσεις ή παρέα να πας έξω για φαγητό.
Το ξέρω ότι δεν θα συμφωνήσετε, αλλά είμαι υποχρεωμένος να το πω για να ξέρω οτι έκανα ότι μπορούσα, προειδοποιώντας.ΜΟΝΟ το ταξικό κομμουνιστικό κίνημα μπορεί να αναχαιτίσει τον Φασισμό, διότι μόνο αυτό χτυπαει την ρίζα του, δηλ το κεφάλαιο. Το κεφάλαιο όταν ζορίζεται σπέρνει τον φασισμό, και όταν αυτός ριζώσει, δεν υπάρχει γυρισμός. Αλήθεια σας λέω, όταν ξεφυτρώσει το φίδι γινεται κτήνος αργα ή γρήγορα, αλλά γίνεται, για να το πω απλά, και στη ελλάδα, θέμα χρόνου ειναι να μας φάει ζωντανούς, λυπάμαι που το λέω και αντιπαθω τις προφητείες, αλλά το κεφάλαιο έτσι συμπεριφέρεται για να διασφαλίσει κέρδη σε περίοδο κρίσης και η τελευταία ειναι βαρβάτη.
Η Χρυσή Αυγή ως επιλογή ύφους, χαρακτήρα και μεθόδου πολιτικής άσκησης είναι το στερητικό σύνδρομο αγανακτισμένων- από την καπιταλιστική/ευρωπαική/ελληνική κρίση και την λιτότητα- πολιτών, ιδεολογικά ανυποψίαστων, μετά την απότομη διακοπή της εντός ευρωπαικής πορείας μεταπολιτευτικής ασυδοσίας, την οποία θεωρούν ως το κανονικό και την οποία ενώ την κατηγορούν για εκεί που οδήγησε, δεν αντιλαμβάνονται ότι και την συντηρούσαν και τους συντηρούσε και ότι ακόμα αυτήν αποζητάνε. Άρα και η λογική ότι με την ανάκαμψη της οικονομίας η ΧΑ θα πέσει, είναι κάτι το πολύ απλουστευτικό.Είναι σαν τα τζάνικια που όταν πίνουν θεωρούν πια ότι έτσι είναι το κανονικό και όταν τους κόψεις την πρέζα θεωρούν συνεπές και κανονικό να βγάλουν μαχαίρι για να τους δώσεις λεφτά. Φυσικά δεν αντιδρούν έτσι όλα τα τζάνκια. Από τα πιο στερημένα τζάνκια της μεταπολίτευσης οι ψηφοφόροι της ΧΑ είναι τα πιο παραμυθιασμένα μεν, τα πιο στερημένα δε. Γι αυτό και στόχος της ΧΑ είναι η αναβίωση παραμυθιάσματων.Χρυσή αυγή ψηφίζει το πιο παραμορφωμένο υπαρξιακά μέρος της κοινωνίας που χρειάστηκε, παρήγαγε και παρέδωσε η μεταπολίτευση ως αυτή είχε. Λογικό.και... δίκαιο.ΥΓ1: Επομένως είναι και πολύ απλουστευτικό το ότι η ανάκαμψη της οικονομίας θα απορροφήσει τον χρυσαυγιτισμό. Διότι εξαρτάται και πιανού άθλος θα θεωρήσει κανείς ότι είναι.ΥΓ1: Η Μεταπολίτευση είναι ακόμη εδώ, απλά κρατάει το "κοκό" για λιγότερους.ΥΓ2: Η Ευρώπη άλλαξε την Ελλάδα. Η κρίση αλλάζει την Ευρώπη. Η Ευρώπη την κρίση; Η Ελλάδα την Ευρώπη;
Το φαινόμενο της ανόδου και της εδραίωσης της χ.α. είναι πολύπλοκο, πολύπλευρο και ταυτόχρονα εντάσσεται στην άνοδο της ακροδεξιάς πανευρωπαϊκά. Ως εκ τούτου όλες οι παραπάνω απόψεις διαφωτίζουν ξεχωριστές πτυχές και επίπεδα του προβλήματος και συμπληρώνουν η μια την άλλη. Φυσικά, δεν εξαντλούν το ζήτημα. Δεν υπάρχει "απλά" συμβαίνει αυτό γιατί το ζήτημα δεν είναι απλό. Ορθώς οι παραπάνω απόψεις δεν είναι απλές λοιπόν. Ο καθένας μας μπορεί να λέει το μακρύ του και το κοντό του αλλά ας μην πιστεύουμε ότι η άποψη μας εξηγεί ένα τόσο πολύπλοκο ζήτημα. Δεν θα μπω στη διαδικασία να αραδιάσω και εγώ την απλουστευμένη μου ανάλυση για το τι φταίει (έχω κι εγώ μία εννοείται!!!) αλλά να εκφράσω μία ανησυχία: Με ανησυχεί που ακούω όλο και περισσότερους φιλικά διακείμενους - αν όχι ψηφοφόρους της χ.α. - να μιλάνε για μία μελλοντική χ.α (ελληνική αυγή το λένε τώρα) "σοβαρή" (γεια σου Άρη Πρωτοσάλτε) απαλλαγμένη από τις ναζιστικές της ρίζες και τον ακτιβισμό. Η χ.α. πουλάει το εθνικιστικό της παραμύθι επιτυχημένα δυστυχώς. Και κάποιοι τη σιγοντάρουν σε αυτό. Καλά ξεμπερδέματα να έχουμε!
Η πανευρωπαική άνοδος της ακροδεξιάς οφείλεται στον ευθρωσκεπτικισμό που μπορεί να γεννάει α)η λιτότητα β)η μετανάστευση γ)η γερμανική κυριαρχία. Είναι το τελευταίο δωράκι που μας στέλνει ο 20ος αιώνας εκατό χρόνια μετά τον Α' Παγκόσμιο πόλεμο και είκοσι μετά το τέλος του Ψυχρού πολέμου. Δεν είναι τυχαίο ότι η πιο ανοδική ακροδεξιά δύναμη στην Ευρώπη εδρεύει στο Παρίσι(!) ενώ στην Γερμανία "έχουν ήδη τελιώσει". Μήπως για τον σωβινισμό και το φασίζον κράτος των Ρώσων και τον αντιευρωπαισμό-αυτόν, τον γερμανοκεντρικό- των Ρωσώφιλων πληθυσμών;Όποτε η Γερμανία σηκώνεται, η Ευρώπη γεμίζει ναζί. Οι ρόλοι είναι οι ίδιοι, οι χαρακτήρες όμως αντιστράφηκαν.Σαν να μας κάνει φάρσα ο Χίτλερ.Διότι αν αυτό δεν μοιάζει με φάρσα, τί μοιάζει;ΥΓ: Αναρωτιέμαι πως όλοι οι εθνικιστές της Ευρώπης, κάτω από την ίδια ακροδεξιά ομπρέλα στην Ευρωβουλή, να φαντάζονται την εθνικιστική Ευρώπη...και κατά πόσο όλοι οι ψηφοφόροι τους την θέση τους σε αυτήν...Αυτό και αν είναι για γέλια.
Αντί για αναλύσεις επί αναλύσεων για τη Χ.Α., μήπως να σταματήσουμε να εθελοτυφλούμε και να παραδεχτούμε επιτέλους ότι οι Έλληνες είναι σε μεγάλο βαθμό ρατσιστές και οπισθοδρομικοί; Απλά τόσα χρόνια φοβόταν να το εκδηλώσουν και ψήφιζαν ΝΔ ή ΛΑΟΣ. Δεν νομίζω ότι είναι κάτι πιο πολύπλοκο!
Ενώ όσοι ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΑΝΕΛ, ΔΗΜΑΡ και τον κάθε λογής ρημαδιό που είναι στη Βουλή όλα αυτά τα χρόνια και κατασπαταλάει τη Δημόσια Περιουσία ήταν προοδευτικοί και δημοκρατικοί... Με τα μυαλά που έχουμε κυβέρνηση θα κάνουν αυτοί κι εμείς ακόμα θα αναλύουμε...
Όλα καλά αυτάπου αναφέρετε, αλλά ξεχνάτε το πιο απλό : Αυτοί, οι όποιοι και να είναι και ο,τιδήποτε κι αν πρεσβεύουν,πήγαν σε περιοχές που το ελληνικό κράτος δεν πήγε ποτέ ή απλά δεν ενδιαφέρθηκε να πάει ή δεν μπορούσε να κάνει κάτι. Άγιος Παντελεήμονας, Κόρινθος και πολλές άλλες περιοχές που πολίτες δεν μπορούσαν να ξεμυτίσουν απο΄την ασυδοσία αλλοδαπών και τσιγγάνων. Πού ήταν η Αστυνομία? Πού ήταν το κράτος? Μόνιμα απουσιάζει. Νά λοιπόν ποιοί είναιοι ψηφοφόροι της Χ.Α. Ευεργετηθέντες, που δεν τους πρόσφεραν σοκολατάκι αλλά ψήφους. Αν ποτέ το κράτος καταφέρει να συγκροτηθεί πάλι, ξεβρωμίσουν τα σώματα ασφαλείας και άλλες υπηρεσίες και δεν υποκαθίσταται από άλλους, τότε και θα εξαλειφθεί το φαινόμενο της Χ.Α. Και βέβαια δε νομίζω ότι όλες οι ενέργειες του κράτους βοήθησαν κάπου. Το αντίθετο θα έλεγα.
Kι όμως, το ΚΚΕ μετά το 1945 και κοινωνική βάση είχε, ακόμα και άκρες στο στρατό. Άρα όλα γίνονται να γυρίσουν πίσω, αν δράσουν οι κατάλληλες δυνάμεις και να απομονωθεί το Ναζιστικό φαινόμενο, όπως ήταν το ΚΚΕ "στη γωνία". Κατά τη γνώμη μου δε θέλει μικρά βήματα υποχώρησης, αλλά έμφαση στα ακριβώς αντίθετα. Θέλει σκληρή, αντίθετη πορεία. Να αλαλιάσει ο νοικοκύρης και να κληθεί να αποφασίσει. Θα είναι νοικοκύρης ή θα βγεί στο αντάρτικο, με όλες τις συνέπειες; Πχ σύμφωνο συμβίωσης ομοφυλοφίλων (σοβαρό και ισόκυρο προς το γάμο) ή και πολιτικό γάμο ακόμα. Θέλει κόντρα. Όχι λίγο-λίγο υποχώρηση. Αυτό τη θρέφει. Να καταλάβουν αυτοί οι άνθρωποι ότι ό,τι και να πιστεύουν, δεν έχουν τη Δικαιοδοσία να το εφαρμόζουν. Να καταγγελθούν Ιεράρχες που τη στηρίζουν. Προ ημερών ο Μεσογαίας έβγαλε ανακοίνωση και ζήταγε τίποτα λιγότερο από Θεοκρατικό καθεστώς. Να καταγγελθούν ότι είναι εξτρεμιστές, κατά το πρότυπο των ισλαμιστών εξτρεμιστών ιερωμένων. Οι παραδόσεις είναι σεβαστές, μέχρι ενός σημείου. Πρέπει να τεθεί προ των ευθυνών της η κοινωνία. Κακώς και η ΕΕ τα ανέχεται αυτά, αλλά αν κρίνω από την Ουκρανία, δεν την ενοχλούν καθόλου. Και για την Ελλάδα δεν τους νοιάζει. Αλλιώς έπρεπε να πουν: είσαι κυρίαρχοςναι. Αλλά ή έρχεσαι μέσα στον τρόπο λειτουργίας της πολιτείας κατά το Ευρωπαϊκό πρότυπο, ή κυρίαρχα και έντιμα φεύγεις. Όχι μέσα και έξω ταυτόχρονα. Προχτές ο Σουλτς έλεγε ότι πρέπει όλες οι χώρες να τηρούν μια βάση αξιών. Ποιές είναι αυτές οι αξίες και κυρίως πώς διασφαλίζεται ότι θα τηρούνται;
Δεν χρειάζεται πολύ ευφυια για να καταλάβει κανείς ότι σε περιόδους κρίσης, η δεξιά πάντα ανεβαίνει...Το θέμα δεν είναι το οτι ανεβαινει η Χρυσή Αυγή, σαν κόμμα, αλλά το ότι ανεβαίνει η δεξιά σαν κίνημα. Και σε τέτοιους καιρούς αυτή είναι μία φυσιολογική αντίδραση (δυστυχώς).Πολεμώντας τη Χρυσή Αυγή δεν θα καταφέρει κανείς τίποτα, γιατί απλά αυτή εκπροσωπεί τη δεξιά. Και να πεταχτεί τελείως έξω η ΧΑ αμέσως θα μπει κάποια άλλη παράταξη στη θέση της. Η αιτία για την άνοδο της δεξιάς είναι καθαρά η κοινωνική και οικονομική κρίση... Αν θέλουν να ρίξουν τη ΧΑ και τη δεξιά, καλά θα κάνουν να αντιμετωπίσουν την αιτία, και όχι το σύμπτωμα...Είναι σαν να είμαι άρρωστη, και μεσα σε όλα να μου έχει μπουκώσει και η μύτη...και να προσπαθώ να αντιμετωπίσω την αρρώστια, με αποσυμφωρητικό για τη μύτη! Θα πάρω 2 αναπνοες αλλά μετά θα ξαναμπουκώσει!
και περιμενεις με τετοια μυαλα να παει μπροστα ο τοπος?τι δεξιος τι αριστερος?ολοι ελληνες ειμαστε και ολοι τα ιδια σκ@τα ζουμε!!!ας αφησουμε πια τις ιδεολογιες παρα περα γιατι αυτες ειναι που σπερνουν διχονοιες και μας κρατανε πισω!δεν μπορουμε να ξεκολησουμε απο ορισμενες νοοτροπιες και επαναλαμβανουμε τα ιδια λαθη!