Και τώρα τι θα γίνουμε χωρίς μνημόνιο;

Και τώρα τι θα γίνουμε χωρίς μνημόνιο; Facebook Twitter
29

 

Υπήρχαν πολλοί, μεταξύ των οποίων κι εγώ, που μέχρι και πρόσφατα δεν πίστευαν ότι θα κατάφερνε η Ελλάδα να βγει στις αγορές, που υποστήριζαν με ύφος ξερόλα ότι έρχονται νέα μνημόνια κλπ. 

 

Η πραγματικότητα μάς διέψευσε, αλλά αντί για "Για δες, έκανα λάθος", πολλοί αλλάζουν τώρα τροπάρι. "Μα το να βγούμε στις αγορές είναι ό,τι χειρότερο!" λένε ξαφνικά. 

 

Δεν ξέρω αν είναι όλοι τους οικονομολόγοι και σοφοί και μάντεις, αλλά μοιάζουν να δυσαρεστούνται με κάθε μικρό θετικό βήμα που μπορεί να κάνει η χώρα. Μέχρι να κυβερνήσουν αυτοί, ή το κόμμα της επιλογής τους. (Τώρα η παραμικρή αλλαγή θα είναι Θρίαμβος!)

 

Λέει πολλά το γεγονός πως αυτοί που φώναζαν πιο δυνατά εναντίον των "κερδοσκόπων και των τοκογλύφων" της Τρόικας, σήμερα φωνάζουν επίσης δυνατά, νοσταλγώντας τα επιτόκια που μας έδινε η Τρόικα.

 

Συμβαίνουν ταυτόχρονα δύο πράγματα αυτή τη στιγμή:

 

1ο) Η οικονομική κατάσταση των πολιτών δεν έχει βελτιωθεί σχεδόν καθόλου, η χώρα συνεχίζει -πρακτικά- να είναι χρεοκοπημένη, και υπάρχουν ακόμα (και θα υπάρχουν για πολύ καιρο) χιλιάδες προβλήματα σε κάθε τομέα.

 

2ο) Ένα προαπαιτούμενο για την ανάπτυξη και την πιθανή βελτίωση των πραγμάτων, μια πέρα από κάθε προσδοκία πετυχημένη έξοδος στις αγορές μόλις συνέβη - συγκεντρώνοντας προσφορές μαμούθ και με χαμηλότερο επιτόκιο ακόμα κι απ' αυτό των χτεσινών, υπεραισιόδοξων προβλέψεων.

 

Πώς μπερδευόμαστε όμως πάντα (έχοντας μια ροπή προς την πόλωση) και είτε θα τα δούμε όλα μαύρα ή όλα άσπρα; 

 

Ο Σαμαράς να μας λέει ότι πλέον όλα είναι καλά, οι αντίπαλοί του ότι όλα χειρότερα - κι ας μην προτείνουν κάτι ρεαλιστικότερο ή καλύτερο. Ή θρίαμβος ή καταστροφή.

 

Ας μη το παίζουμε όλοι ειδικοί. Και δε μιλάω μόνο για τους πολίτες ή τους δημοσιογράφους, αλλά και για τους πολιτικούς. Κι ας μη λέμε μεγάλες κουβέντες που μπορεί μετά να μας κυνηγήσουν.

 

Γιατί πώς μπορεί κανείς πια να πάρει στα σοβαρά πολιτικούς που μέχρι χτες κατηγορούσαν ως ληστρικά και κερδοσκοπικά τα επιτόκια του 2% με τα οποία μας δάνειζε η Ευρώπη και η τοκογλύφος η Μέρκελ και σήμερα πια ξύπνησαν στον πραγματικό κόσμο; (Όπου τα επιτόκια είναι σε κανονικά επίπεδα, αν και ευτυχώς χαμηλότερα απ' αυτά με τα οποία ξαναβγήκαν στις αγορές Ιρλανδία και Πορτογαλία.)

 

H οικονομία μας παραμένει ετοιμοθάνατη. Απλώς τώρα της δόθηκε μια μικρή χαραμάδα ελπίδας.

Μου τη δίνουν όσοι εκμεταλλεύονται την εξέλιξη για να θριαμβολογήσουν, μου τη δίνουν όμως και αυτοί που, συνοφρυωμένοι, κουνάνε το δάχτυλο δασκαλίστικα σε όσους από εμάς ένιωσαν μια μικρή, έστω απειροελάχιστη ανακούφιση με τα σημερινά.

Απ' ό,τι ξέρω η ελπίδα δεν έχει ακόμα ποινικοποιηθεί σ' αυτή τη χώρα, ακόμη.

 

 

 

 

29

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

15 σχόλια
Επειδή το ποσοστό του χρέους εκτός ΕΕ/ΕΚΤ/ΔΝΤ είναι πια μικρό σε σχέση με το σύνολο του ελληνικού χρέους, το ρίσκο νέου PSI για τον επενδυτή είναι ελάχιστο, γιατί να μην αγοράσει λοιπόν; Πολύ καλά κάνουν και αν μπορούσα θα έβαζα όσα είχα κι εγώ σε πενταετή ομόλογα του ελληνικού δημοσίου.Έχει καμιά σχέση αυτό με το ότι νομίζουν ότι το χρέος μας είναι βιώσιμο; Όχι. Γιατί ο λόγος ακριβώς που αγοράζουν είναι επειδή πιστεύουν ότι το κούρεμα θα το φάει άλλος (η ΕΕ/ΕΚΤ/ΔΝΤ βλ. OSI). Εντελώς εκτός πραγματικότητας οι γελοίοι πανηγυρισμοί Σαμαροβενιζέλων, όπως βέβαια και οι αστειότητες Τσίπρα περί υψηλού επιτοκίου. Είναι να απορεί κανείς αν υπάρχει κάποιος που βλέπει πέρα από τη μύτη του.
Από τη μια είναι γελοία η αλλαγή στάσης του ΣΥΡΙΖΑ που ξαφνικά ανακάλυψε πως οι "τοκογλύφοι" μας δάνειζαν όσο φτηνότερα γινόταν, αλλά έχει δίκιο αυτή τη φορά γιατί απ' την άλλη έχουμε μια έξοδο στις αγορές που αποφάσισε ο Σαμαράς καθαρά για ψηφοθηρικούς λόγους καθώς δεν συμφέρει τη χώρα μας ακριβώς επειδή δανειζόμασταν φτηνότερα απ' τους εταίρους μας.Προσωπικά θα προτιμούσα να συνεχιζόταν ο δανεισμός και η επιτήρηση απ' τους εταίρους μας γιατί δεν έχω την παραμικρή εμπιστοσύνη στους έλληνες πολιτικούς οι οποίοι έχουν συνηθίσει να πολιτεύονται με πελατειακούς όρους. Και σίγουρα δε νομίζω ότι είναι σωστό να αρχίσουμε πάλι να βγαίνουμε στις αγορές για δανεικά χωρίς πραγματικά ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Θα αρχίσω να αισιοδοξώ Άρη όταν δω σημάδια αλλαγής στο πολιτικό προσωπικό της χώρας, αλλά γι αυτό έχουμε ακόμα καιρό...
Οχι κε Παρατηρητη, ακριβως γιατι καποιοι πιστευουμε στην αλλαγη κι οτι κατι πρεπει να γινει (αλλα οχι απο τους συνηθεις υποπτους ουτε απο δημαγωγους), για αυτο προσπαθουμε.
Όχι. Η... ελπίδα που μοιάζει περισσότερο με τα χαζοχαρούμενα γέλια άνευ λόγου και αιτίας όλων εκείνων των δύστυχων που πάσχουν από μαλάκυνση ή από κάποια άλλη ανίατη νοητική πάθηση και που πολλές φορές χωρίς να ξέρουμε την ιστορία τους, βλέποντας τους εξωτερικά, νομίζουμε πως χαμογελούν από χαρά ή από αισιοδοξία, χωρίς να αντιλαμβανόμαστε πως όλη αυτή η χαρά δεν οφείλεται σε πραγματικές συνθήκες και ερεθίσματα αλλά σε ψευδαισθήσεις, αυτό ακόμη δεν έχει ποινικοποιηθεί και ούτε πρόκειται. Αυτά από το οποία λίγο απέχουμε να ποινικοποιηθούν είναι η αξιοπρέπεια και οι αυτονόητοι κανόνες και συνθήκες μέσα από τις οποίες αυτή (η αξιοπρέπεια) επιτυγχάνεται. Λυπάμαι πάρα πολύ που μας ρίχνουν το τυράκι και οι περισσότεροι τσιμπάνε. Λυπάμαι αγαπητέ Άρη γιατί σε θεωρώ έξυπνο άνθρωπο και θα έπρεπε, τουλάχιστον, αν όχι πεσιμιστικά, να προσεγγίσεις το θέμα πιο ρεαλιστικά. Ακόμη και για τον πιο αφελή, ανυποψίαστο, ανενημέρωτο, και μόνο οι συνθήκες, τα βιώματα, τα ερεθίσματα των τελευταίων τεσσάρων χρόνων θα έπρεπε να μας κάνουν να είμαστε, όχι απαισιόδοξοι αλλά σίγουρα αρκετά επιφυλακτικοί. Πόσο δε για τους νοήμονες ανθρώπους κάθε κατηγορίας που μπορούν ή που έχουν μία κάποια διορατικότητα να δουν λίγο πιο πέρα.
"Όσα τα κέρδισες με τα μαρτύρια τα παζαρεύουν πάλι στα χαρτιά,τρέχεις να ψάξεις μες στα καταφύγια και βρίσκεις μιαν αιχμάλωτη γενιά.Μια πλαστική ανέμισες σημαία, πίστεψες σ' έναν άγνωστο θεόκρέμασες το μυαλό σε μια κεραία ειδήσεις σίριαλ και τσίχλα ροκ.Και πώς θα ξημερώσει άλλη μέρα όταν τα λάθη κλέβουν τον καιρό;Και πώς θα ξημερώσει άλλη μέρα όταν το ψέμα σέρνει τον χορό;Ζωγράφισε έναν ήλιο στο ταβάνι, μίλησε με τ' αγέρι της νυχτιάςκαι χόρεψε μαζί με τη σκιά σου στους ήχους μιας αδύναμης καρδιάς.Πάρε τηλέφωνο την μοναξιά σου ή βγες ξανά στον δρόμο της φωτιάςπάρε τηλέφωνο την μοναξιά σου ή βγες ξανά στον δρόμο της φωτιάς."Ο καθένας μπορεί να πιστεύει και να ελπίζει σε γνωστούς ή άγνωστους θεούς, η πραγματικότητα όμως λέει ότι οι ίδιοι άνθρωποι, τα ίδια κόμματα, οι ίδιοι ολιγάρχες συνεχίζουν να ελέγχουν τα πάντα χωρίς να έχει αλλάξει απολύτως τίποτα στα προνόμια τους, από την άλλη τα δικαιώματα μας συνεχώς περιορίζονται και οι συνθήκες δουλειάς και ζωής μας συνεχώς επιδεινώνονται... Οπότε εγώ προσωπικά αδυνατώ να αντιληφθώ σε τι ακριβώς ελπίζεις με το ότι "βγήκαμε στις αγορές", γενικά οι αγορές δεν έχουν την παραμικρή σχέση με την πραγματική οικονομία, το αντίθετο αποτελούν γιγαντιαία παράσιτα που τρέφονται από την πραγματική οικονομία χωρίς να προσφέρουν απολύτως τίποτα.
Συγγνώμη δηλαδή, επειδή δεν ξέρω από αυτά... τι πάει να πει..."Τι θα γίνουμε χωρίς μνημόνιο;"Η βαρβαρότητα του μνημονίου, είναι τα μέτρα και όχι το επιτόκιο δανεισμού.Τα μέτρα έμειναν, τα επιτόκια γύρισαν σε "μη φιλικά". Με 175% ΑΕΠ χρέος (αντί 120% που ήταν προ εξόδου) και με μια οικονομία ΔΙΑΛΥΜΕΝΗ (οι παραγωγικές επιχειρήσεις έφυγαν και έκλεισαν), αποφάσισαν (αλήθεια ποιος και με τι κριτήριο αποφασίζει... ακόμα δεν έχω καταλάβει) πως "είμαστε πια έτοιμοι" να βγούμε στις αγορές. Επειδή μοιράσαμε ψίχουλα εικονικού πλεονάσματος στους μπάτσους; Μοιάζει όντως ως μοναδικό κριτήριο να είναι τα μέτρα που δεν φέρνουν αντίκρυσμα στο να "γυρίσει" η οικονομία.Δηλαδή, θέλω να πω πως προ ημερών πέρασαν μέτρα που κάνουν τα προηγούμενα μνημόνια να φαντάζουν αστεία... αλλά βγαίνουμε στις αγορές... και πιστεύουμε πως έχουμε success story επειδή "οι αγορές" μας εμπιστεύτηκαν; Και γιατί μας εμπιστεύτηκαν και ποιοι είναι "οι αγορές";Με το φτωχό μου το μυαλό, βλέπω μόνο την λέξη συμφέροντα πίσω από την όοοοοόλη κατάσταση.Εντάξει ξέρω, είμαι ψεκασμένος ΣΑΝΕΛ αλλά αν είναι έτσι ας μου εξηγήσει κάποιος που κάνω λάθος με επιχειρήματα και όχι αφορισμούς.Εν τέλη, η έξοδος στις αγορές την δεδομένη στιγμή, μόνο επιβεβαίωση πως ζούμε (και πεθαίνουμε) ένα φιάσκο είναι.Η ελπίδα που νιώσατε, χρειάζεται για να περάσει το βράδυ ευχάριστα... αλλά μέχρι εκεί.Και όχι... δεν νιώθω "μίζερος" που δεν ελπίζω από τις εξελίξεις.Νιώθω απλά πως δεν βλέπω την μέρα ως νύχτα.
" Η βαρβαρότητα του μνημονίου, είναι τα μέτρα και όχι το επιτόκιο δανεισμού. "Ποια είναι αυτά τα μέτρα;;; Αυτά που σου επέβαλλαν να μην ξοδεύεις πολύ περισσότερα από ότι έχεις (15% του ΑΕΠ τα ελλείμματα δηλαδή γύρω στο 45% των δημοσίων εσόδων!! Ξοδεύαμε σχεδόν 50% περισσότερα από τα έσοδα μας!), να μην δαπανάς για φαρμακευτικές δαπάνες περισσότερα από ότι οποιοδήποτε άλλη χώρα στην υφήλιο, να μην έχεις καθηγητές που εργάζονται 2 ώρες την εβδομάδα και αρνούνται να κάνουν και άλλες 2 στο γειτονικό σχολείο που έχει ελλείψεις, να βάλεις μερικές ντουζίνες λαμόγια καραχραστές στη φυλακή κτλ κτλΚαταραμένα μνημόνια! Αν συνεχίσαμε για ξοδεύουμε και 45% περισσότερα από τα έσοδα μας είναι γεγονός πως το χρέος/ΑΕΠ θα έπεφτε ακόμα και με τα επιτόκια το 35%, 50% ή 70% με το οποίο θα μας δάνειζαν οι αγορές! Θα βρίσκαμε λεφτόδεντρα ρε χαζό!Σώρρας for president
Καλό θα ήταν κάθε φορά που χρησιμοποιούμε ως επιχείρημα πως οι τροικανοί μας δάνειζαν με επιτόκιο 2%, να μην ξεχνάμε και τους όρους που έβαζαν.Απολύσεις,ανεργία,λουκέτα,ξήλωμα κοινωνικού κράτους,ισοπέδωση εργασιακών σχέσεων,κλήσιμο σχολείων κλπ κλπ δεν πρέπει να περνάνε απαρατήρητα.
Οι "όροι που έβαζαν" ήταν αυτά που έπρεπε να κάνουμε εμείς και δεν τα κάναμε τόσα χρόνια. Για ποιο "ξήλωμα του κοινωνικού κράτους" μιλάς; Στην Ελλάδα είχαμε "κοινωνικό κράτος" για ορισμένες κατηγορίες προνομιούχων, όπως οι υπάλληλοι στις ΔΕΚΟ ή στη Βουλή, οι στρατιωτικοί με τις άγαμες θυγατέρες τους κλπ. Αν δεν ανήκες σε κάποια κάστα δεν είχες στον ήλιο μοίρα. Ας μη κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας πως είχαμε κοινωνικό κράτος, όλοι εδώ ζούμε και τα γνωρίζουμε πολύ καλά...
Δον.....Ο νεοφιλελέυθερος οίστρος σου,σε οδηγεί σε λογικά άλματα και πνευματικές ακροβασίες.Αλλο πράμα το κοινωνικό κράτος και άλλο τα προνόμια των ολίγων και εκλεκτών.Το να συγχέεις σκοπίμως(;) αυτά τα δύο μεταξύ τους,μάλλον δεν σε τιμά ιδιαίτερα.
@μουσαφίρηςΣυγγνώμη αλλά εδώ κολλάει γάντι το "είπε ο γάιδαρος τον πετεινό κεφάλα". Είσαι σίγουρος ότι εγώ συγχέω το κοινωνικό κράτος με τα προνόμια των ολίγων; Μάλλον εσύ το συγχέεις αφού μου λες ότι τα προνόμια στους λίγους που είχαμε στην Ελλάδα ήταν "κοινωνικό κράτος".
@ Δον Ιδιώτης Η Ελλάδα υπήρξε η μοναδική χώρα στην οποία οι ανισότητες αύξαναν μετά την αναδιανομή των "κοινωνικών παροχών" γιατί όπως σωστά επισημαίνει μιλάμε για χαηδέματα σε τάξεις προνομιούχων! Σχετικά έχει γράψει ο Ματσαγγάνης.
Ναι διάβασες τα μνημόνια και έγραφαν "Απολύσεις,ανεργία,λουκέτα,ξήλωμα κοινωνικού κράτους,ισοπέδωση εργασιακών σχέσεων,κλήσιμο σχολείων "Έλεος! Το επίπεδο του μέσου Έλληνα είναι εντελώς στο πάτο!
Ναι το διάβασα!Πάρε μια σούμα!"Το ΜΝΗΜΟΝΙΟ 2 σε 63 προτάσεις.1. Αποκρατικοποιήσεις 2. Αυξήσεις 25% στα τιμολόγια του ΟΑΣΑ, του ΟΣΕ και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ 3. Εξάλειψη φορολογικών απαλλαγών και προνομίων, μείωση φορ.συντελεστών 4. Αναθεώρηση αντικειμενικών αξιών 5. Ποινική δίωξη και δέσμευση κεφαλαίων/περιουσιακών στοιχείων για φορολ.οφειλές 6. Φορολ.έλεγχος φυσ.προσώπων υψηλού πλούτου και ελευθ.επαγγεματιών 7. Κλείσιμο 200 εφοριών 8. Πληρωμή με τραπ.εμβάσματα στις εφορίες για απελευθέρωση προσωπικού 9. Δημοσίευση στο διαδίκτυο της απόδοσης των εφοριών 10. Μονάδα οικ.επιθεωρητών για έλεγχο φοροεισπρακτόρων 11. Ετήσιος έλεγχος περιουσιακών στοιχείων τουλάχιστον 200 εφοριακών 12. Εκ περιτροπή μετακίνηση διευθυντών εφοριών 13. Σύστημα προστασίας πληροφοριοδοτών οι οποίοι αναφέρουν περιπτώσεις διαφθοράς 14. Αντικατάσταση Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων με απλούστερη νομοθεσία 15. Εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών που οφείλονται σε προμηθευτές από δημοσίους οργανισμούς 16. Μία πρόσληψη ανά 5 αποχωρήσεις 17. Μείωσης των θέσεων στο δημόσιο κατά 150 χιλιάδες ανάμεσα στο τέλος του 2010 και το τέλος του 2015. 18. Η συνολική είσοδος στις επαγγελματικές σχολές (π.χ, στρατιωτικές και αστυνομικές ακαδημίες) ελαττώνεται 19. 15.000 χιλιάδες άτομα πλεονάζοντος προσωπικού μετατίθενται σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας εντός του 2012 20. Δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας δημοσίων προμηθειών 21. Υιοθέτηση δεσμεύσεων Εμπιστευτικότητας στα Στατιστικά Στοιχεία 22. Ενοποίηση όλων των υφιστάμενων ταμείων, μείωση του συνολικού λειτουργικού και Μισθολογικού κόστους,(τουλάχιστον κατά 30%) στο νέο ενιαίο ταμείο 23. Μείωση στις ονομαστικές επικουρικές συντάξεις με σκοπό την εξάλειψη των ελλειμμάτων 24. Μηχανογραφικό σύστημα ατομικών λογαριασμών συνταξιοδότησης 25. Εντοπισμός των ταμείων στα οποία τα εφάπαξ ποσά που καταβλήθηκαν κατά τη συνταξιοδότηση δεν είναι εναρμονισμένα με τις εισφορές που καταβλήθηκαν, και αναπροσαρμογή των πληρωμών 26. Μείωση ενός δισεκατομμυρίου ευρώ στις εξωνοσοκομειακές φαρμακευτικές δαπάνες το 2012 27. Προώθηση της χρήσης γενόσημων φαρμάκων. 28. Μείωση του συνολικού περιθωρίου κέρδους των φαρμακείων σε κάτω από 15% 29. Μείωση περιθωρίων κέρδους των χονδρεμπόρων φαρμάκων σε κάτω του 5% 30. Τοποθετούνται εσωτερικοί ελεγκτές σε όλα τα νοσοκομεία 31. Οι ελάχιστοι μισθοί που ορίζονται από την εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας (ΕΓΣΣΕ) θα μειωθούν 22% 32. Για τους νέους (ηλικίας κάτω των 25), οι μισθοί που ορίζονται από την ΕΓΣΣΕ θα μειωθούν κατά 32% 33. Αναστέλλονται οι διατάξεις του νόμου και των συλλογικών συμβάσεων που προβλέπουν αυτόματες αυξήσεις μισθών, περιλαμβανομένων εκείνων περί ωριμάνσεων. 34. Καταργούνται οι όροι περί μονιμότητας (συμβάσεις ορισμένου χρόνου που ορίζεται ότι λήγουν σε κάποιο όριο ηλικίας ή στη συνταξιοδότηση) που περιλαμβάνονται σε νόμο ή σε συμβάσεις εργασίας. 35. Μειώση των κοινωνικών εισφορών στο ΙΚΑ κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες 36. Κλείσιμο φορέων ειδικού σκοπού που ασχολούνται με κοινωνικές δαπάνες οι οποίες δεν αποτελούν προτεραιότητα (ΟΕΚ, ΟΕΕ) 37. Κατάργηση περιορισμών στην πρόσβαση και άσκηση επαγγελμάτων (ιδιώτες ιατροί και οδοντίατροι, κέντρα φυσιοθεραπείας, Λογιστές και φοροτεχνικοί, Μεσίτες ακινήτων, κλπ) 38. Δημοσίευση στην ιστοσελίδα κάθε επαγγελματικής οργάνωσης των παρακάτω πληροφοριών: ετήσιες λογιστικές καταστάσεις, αμοιβή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, ποσά των ισχυουσών εισφορών, στατιστικά και συνολικά δεδομένα σχετικά με τις επιβαλλόμενες κυρώσεις, παράπονα που έχουν κατατεθεί από καταναλωτές 39. Κατάργηση της ελάχιστης αμοιβής για τις παρεχόμενες υπηρεσίες ενεργειακού ελέγχου 40. Ορισμός προκαταβαλλόμενου ποσού για κάθε διαδικαστική ενέργεια ή παράσταση ενώπιον του δικαστηρίου 41. Ορισμός των εισφορών των δικηγόρων και των μηχανικών προς τις επαγγελματικές τους οργανώσεις. Οι εν λόγω εισφορές καταβάλλονται περιοδικά και δεν συνδέονται με τις τιμές που χρεώνονται από τα επαγγέλματα. 42. Καταργείται υποχρεωτική παρουσία δικηγόρου για την υπογραφή πράξεων ενώπιον συμβολαιογράφου για μία σειρά νομικών συναλλαγών 43. Αναθεώρηση και κωδικοποίηση του νομοθετικού πλαισίου για τις εξαγωγές 44. Άρση της απαίτησης δημοσίευσης εταιρικών στοιχείων σε εφημερίδες στην περίπτωση εταιριών με δικτυακό τόπο. 45. Οι έμποροι λιανικής να μπορούν να πωλούν συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων όπως βρεφικές τροφές 46. Να απελευθερωθούν πλήρως τα ωράρια των πρατηρίων υγρών καυσίμων 47. Απλούστευση των περιβαλλοντικών και οικοδομικών αδειών και των αδειών λειτουργίας 48. Δημιουργία πλήρους κτηματολογικού μητρώου και κτηματολογικών γραφείων αποκλειστικής λειτουργίας σε όλη την επικράτεια έως το 2020. 49. Νομοθεσία προκειμένου να απλουστευθεί και να μειωθεί ο απαιτούμενος χρόνος για τις πολεοδομικές διαδικασίες 50. Επικαιροποίηση και κωδικοποίηση της νομοθεσίας για τα δάση, τις δασικές εκτάσεις και τα πάρκα. 51. Νομοθετικά μέτρα για τη διαχείριση των βιομηχανικών επικίνδυνων αποβλήτων 52. Απελευθέρωση ΚΤΕΛ με το κόστος των αδειών να μην υπερβαίνει το σχετικό διοικητικό κόστος 53. Άρση των εμποδίων εισόδου στην αγορά των ταξί (συγκεκριμένα, τους περιορισμούς στον αριθμό των αδειών και της τιμής των νέων αδειών) 54. Το τροχαίο υλικό που δεν χρησιμοποιεί/δεν χρειάζεται η ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα πρέπει να μεταβιβαστεί σε φορέα που θα το μισθώνει υπό αγοραίες προϋποθέσεις μέσω διαγωνισμών 55. Ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και της ΔΕΠΑ 56. Υλοποίηση του προγράμματος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας “Ήλιος” 57. Διακοπής της αναλογικής αναμετάδοσης την 30ή Ιουνίου 2013 58. Διαγωνισμός για την εκχώρηση οριστικών δικαιωμάτων χρήσης για αναμετάδοση. 59. Εξωτερική αξιολόγηση των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης 60. Επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης, εξαλείφοντας τις εκκρεμούσες δικαστικές υποθέσεις και διευκολύνοντας τους εξωδικαστικούς μηχανισμούς επίλυσης διαφορών. 61. Διαγραφή υποθέσεων σε αδράνεια από τα μητρώα των δικαστηρίων 62. Απαλλαγή των δικαστών από μη δικαστικές εργασίες, όπως η προσημείωση ακίνητης περιουσίας, η σύσταση και η λύση νομικών προσώπων και οι συναινετικές/εκούσιες αιτήσεις οικογενειακού δίκαιου 63. Επιβολή προθεσμιών για τις δικαστικές διαδικασίες, ιδίως για τις διαδικασίες ασφαλιστικών μέτρων και τις υποθέσεις αναγκαστικής είσπραξης χρεών και αφερεγγυότητας. "
Να επαναλάβω τις δύο απορίες μου:1. Αφού μπορούν (η ΕΚΤ) να μας βγάζουν στις αγορές για δανεισμό με μαγειρεμένα επιτόκια, γιατί δεν το έκαναν το 2010, πριν χρεωκοπήσουμε και διαλυθούν τα πάντα;2. Αφού τελειώνουν τα μνημόνια (σύμφωνα με τον τίτλο του άρθρου), γιατί ψηφίσαμε ένα μίνι καινούριο πριν λίγες μέρες κι έχουμε προαπαιτούμενα κάθε μήνα, τουλάχιστον ως το 2016 (και μετά βλέπουμε...);Εντάξει, ανθρώπινο είναι να έχεις βαρεθεί τη μιζέρια και να διψάς για μια καλή είδηση, αλλά, εκτός αν είσαι οπαδός του Κοέλιο, αυτό από μόνο του δεν αλλάζει την πραγματικότητα.
Γιατί το '10 και όλο το χρέος να σε χάριζαν, με 15% έλειμμα σε 6 χρόνια θα ξαναχρωστούσες άλλο τόσο. Το θέμα ήταν να περιοριστεί το έλειμμα, δηλ. να εξορθολογιστεί η οικονομία σου και όχι οι μισοί να δανείζονται για να αγοράζουν από τους άλλους μισούς μπουγάτσες και Μερσεντέ.
Μπράβο ρε Αρη!!!! Δεν αντέχεται πια το όχι σε όλα!! εντάξει δεν είπαμε οτι γίναμε Σουηδία ξαφνικά (και ποιος θέλει δηλαδή να γίνει Σουηδία) αλλά τέλος πάντων κάτι θετικό έγινε σήμερα έστω και αν είναι λίγο!!! φτάνει πια με τη μεμψιμοιρία και τον αρνητισμό... ρε παιδιά δεν έχει σημασία σε πιο πολιτικό χώρο ανήκεις απλά κάποιες φορές πρέπει να μπορούμε να λέμε αντικειμενικά αν κάτι είναι έστω και 1% προς τη θετική πλευρά!!! δεν γίνεται ο ένας να λέει μαύρο και ο άλλος άσπρο!! έλεος!!!
Το δίπολο μνημόνιο-αντιμνημόνιο είναι στο φαντασιακό επίπεδο ορισμένων πολιτικάντιδων, ένας ανεμόμυλος στην θέα του οποίου θεώρησαν οτι θα συσπειρώσουν τον κόσμο.Το πραγματικό δίλημμα είναι εαν θα υποδεχτούμε τον νεοφιλελέ μεσαίωνα που έρχεται με ανοιχτές αγκάλες ή θα προσπαθήσουμε να κρατήσουμε έστω και λίγα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα. Το μνημόνιο ήταν απλά ένα μεγάλο βήμα πιο μέσα στο βαρέλι, ήταν ένα σύμπτωμα της βύθισης και όχι το πρόβλημα.Η αποβιομηχάνιση και η φτώχεια είναι πανευρωπαικό φαινόμενο, απλά έσκασε η μικρή μας φούσκα και πλέον την βιώνουμε και εμείς.Σίγουρα η προσπάθεια αυτή (αν θελήσουμε να την κάνουμε βέβαια, που δεν το βλέπω) είναι πάρα πολύ δύσκολη και απαιτεί και διεθνείς συμμαχίες που δυστυχώς η Ελλάδα δεν έχει.Περιμένουμε λοιπόν την εκδήλωση προοδευτικών κινημάτων στα μεγαλύτερα Ευρωπαικά κράτη αλλά και στα "αναπτυσσόμενα" (χαχα), ελπίζωντας οτι η παγκοσμιοποίηση θα έρθει προς όφελος των λαών και όχι προς την σκλαβιά τους.
Όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές όλο και ακούμε διάφορα ... 500αρικα να μοιράζονται σαν τα 3000αρα των πληγέντων από τις φωτιές του 2007, βόμβες στο κέντρο της Αθήνας , επίσκεψη της Μέρκελ, έξοδο στις αγορές (έστω κι αν ο δανεισμός αυτός δεν ήταν απαραίτητος κατά τα λεγόμενα του οικονομικού επιτελείου), Μπαλτάκους κλπ . Παράλληλα αποσιωπούνται όλα τα "περίεργα" της τελευταίας συμφωνίας (νέες μειώσεις συντάξεων, απελευθέρωση απολύσεων κλπ κλπ)ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ!
Πραγματικά δεν είμαι και τόσο σίγουρος τι απ'τα δύο είναι καλύτερο,αγορές με μεγαλύτερα επιτόκια ή μνημόνια με μικρότερα επιτόκια μεν αλλά υπό πολύ συγκεκριμένους όρους;Άσε που φοβάμαι ότι τώρα θα πάρουν αέρα και θα αρχίσουν πάλι να δανείζονται αβέρτα για βόλεμα δικών μας παιδιών και άσε να τα πληρώσουν οι μαλάκες σε 10-15 χρόνια,αντί να κοιτάξουν να κόψουν τις δαπάνες του δημοσίου που παραμένουν τεράστιες!
Αυτό που αναφέρεις στη δεύτερη παράγραφο είναι κι εμένα ο μεγάλος μου φόβος και, δυστυχώς, αυτό που βλέπω σαν πιθανότερο να συμβεί. Εκλογές έρχονται άλλωστε.
Αγαπητε κε Δημοκιδη, θα σας μαλωσω. Πως τολματε να μη συμμετεχετε στο εθνικο σπορ της συνοφρυωμενης καντηφλας και μιζεριας που οι αντιμνημονιακοι μας ταγοι μας επιβαλλουν? Σοβαροτερα τωρα, σαφως εχετε δικιο, το οτι βγηκαμε στις αγορες δε σημαινει οτι ολα τα αλλα μας προβληματα λυθηκαν. Σαφως υπαρχει πολυς δρομος ακομη. Αλλα μην περιμενετε απο αυτους που τα τελευταια 4 χρονια επενδυσαν στην καταστροφολογια, τον αρνητισμο και τον αριστερο-δεξιοστροφο αντιδυτικο εθνικισμο να παραδεχτουν οτι εσφαλλαν η οτι, τουλαχιστον, οτι αυτο ειναι ενα θετικο βημα. Ουτε βεβαια και απο τους κυβερνωντες να παραδεχθουν οτι θα μπορουσαμε να ειχαμε γρηγοροτερα και καλυτερα αποτελεσματα με αλλο μειγμα συνταγης.Και για του λογυ το αληθες, αρχιστε να μετρατε τις αρνητικες ψηφους που θα εχει το σχολιο μου!