Άβολα, ελαττωματικά-σχεδόν άχρηστα

Άβολα, ελαττωματικά-σχεδόν άχρηστα Facebook Twitter
6

Aπό τον Θανάση Χαραμή

Άβολα, ελαττωματικά-σχεδόν άχρηστα Facebook Twitter

Πιρούνια που δεν καρφώνουν, χερούλια που είναι αδύνατον να πιαστούν, ενα ποτιστήρι που καταβρέχει τον εαυτό του και πόρτες απρόσιτες.

Το σύμπαν της Κατερίνας Καμπράνη είναι σουρεάλ, δύσχρηστο, άβολο και όμως καταφέρνει να σου προκαλέσει μια πολύ παιχνιδιάρικη αίσθηση. Με την πρώτη ματιά τα καθημερινά αυτά αντικείμενα μοιάζουν καθόλα φυσιολογικά. Ο εγκέφαλος αργεί ίσως λίγο να εντοπίσει και να επεξεργαστεί την μικρή λεπτομέρεια που τα κάνει τόσο ανατρεπτικά. Αυτή η μικρή λεπτομέρεια είναι που έχει κάνει και τη σειρά "Τhe Uncomfortable" παγκόσμιο ιντερνετικό viral.

 Μιλήσαμε μαζί της, ζητήσαμε τα "πειραγμένα" σχέδια της και σας τα παρουσιάζουμε.

Άβολα, ελαττωματικά-σχεδόν άχρηστα Facebook Twitter


"Έχω σπουδάσει Αρχιτεκτονική στην Αθήνα και έκανα ένα μικρό πέρασμα από την "σχεδίαση προϊόντων και διαδραστικών συστημάτων" στο πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Σύρο. Μένω στην Αθήνα και δουλεύω ως αρχιτέκτονας σε γραφείο εδώ και 7 χρόνια. Εξακολουθώ να απασχολούμαι  εκεί, αλλά τώρα πια δουλεύω περισσότερο ως ελεύθερη επαγγελματίας, σαν γραφίστας και ότι άλλο εμφανιστεί. Σε αυτή την περίοδο ψάχνω για άλλη δουλειά."

 

Άβολα, ελαττωματικά-σχεδόν άχρηστα Facebook Twitter

 

Άβολα, ελαττωματικά-σχεδόν άχρηστα Facebook Twitter


"Το project ξεκίνησε σιγά-σιγά το 2009. Αν μου έλεγες στην αρχή ότι θα πάρει τέτοιες διαστάσεις στο internet δε θα το πίστευα! Η πρώτη ιδέα δεν ήταν αντικείμενο, ήταν ένα άβολο WC και μου ήρθε ενώ ξεφύλλιζα ένα περιοδικό. Μέσα σε μια εικόνα (νομίζω ήταν ένα closeup από πλακάκια μπάνιου) εγώ είδα κάτι άλλο και αμέσως το έκανα σκίτσο."

Άβολα, ελαττωματικά-σχεδόν άχρηστα Facebook Twitter
Άβολα, ελαττωματικά-σχεδόν άχρηστα Facebook Twitter


"Μετά άρχισα να σκέφτομαι έτσι. Προτίμησα να σκέφτομαι αντικείμενα γιατί το design είναι το πάθος μου και ήθελα να αισθάνομαι πιο κοντά στον τομέα αυτό. Μου έκανε μεγάλη εντύπωση το γεγονός ότι ορισμένα αντικείμενα είναι τόσο δεδομένα που δεν μπορούσα για πολύ καιρό να τα σκεφτώ αλλιώς!"

 

Άβολα, ελαττωματικά-σχεδόν άχρηστα Facebook Twitter

 

Άβολα, ελαττωματικά-σχεδόν άχρηστα Facebook Twitter

 

Άβολα, ελαττωματικά-σχεδόν άχρηστα Facebook Twitter


"Η διαδικασία είναι ότι διαλέγω ποιο αντικείμενο θα πειράξω και προσπαθώ να αλλάξω μόνο κάτι μικρό για να γίνει άβολο. Το πειραγμένο αντικείμενο πρέπει οπωσδήποτε να θυμίζει το αρχικό και συνήθως θέλω να μπορεί να χρησιμοποιηθεί αλλά με δυσκολία. Θέλω τα αντικείμενα να σε προκαλούν να τα χρησιμοποιήσεις, δεν θέλω να είναι πολύ επιθετικά ή μπερδεμένα (αν και αυτό φαντάζομαι ότι εξαρτάται από την ψυχολογία στην οποία βρίσκομαι)."

 

"Συνήθως τα κουβεντιάζω με φίλους, καμιά φορά κάνω μερικά σκίτσα και όταν καταλήξω αρχίζω να σχεδιάζω στον υπολογιστή. Οι εικόνες είναι όλες 3d. Δεν έχω κατασκευάσει τίποτα εκτός από κάποια πιρούνια και κουτάλια και αυτό γιατί όταν χάλασε το laptop μου και δεν είχα τι να κάνω...."

 

Άβολα, ελαττωματικά-σχεδόν άχρηστα Facebook Twitter

 

Άβολα, ελαττωματικά-σχεδόν άχρηστα Facebook Twitter

 

"Πολλοί με ρωτάνε αν τα πουλάω, αλλά ακόμα δεν είμαι πολύ σίγουρη αν είναι σωστό να κατασκευάσω κάτι επίτηδες άβολο....Βέβαια δεν σου κρύβω πως δεν το βρίσκω κακή ιδέα. Θα ήθελα πολύ κάποια από αυτά να τα πιάσω στα χέρια μου. Εάν φτιάξω κάτι, το πρώτο θα είναι το ποτιστήρι γιατί θέλω δω την ανακύκλωση του νερού στην πράξη!"

 

Άβολα, ελαττωματικά-σχεδόν άχρηστα Facebook Twitter

 

Άβολα, ελαττωματικά-σχεδόν άχρηστα Facebook Twitter


"Τα πιο δύσκολα ήταν το κουτάλι και η καρέκλα. Την καρέκλα την παίδευα 3-4μήνες στο κεφάλι μου αλλά δεν μου ερχόταν κάτι καλό."

 

Άβολα, ελαττωματικά-σχεδόν άχρηστα Facebook Twitter

 

Άβολα, ελαττωματικά-σχεδόν άχρηστα Facebook Twitter

 

Άβολα, ελαττωματικά-σχεδόν άχρηστα Facebook Twitter

 

Άβολα, ελαττωματικά-σχεδόν άχρηστα Facebook Twitter

 

Άβολα, ελαττωματικά-σχεδόν άχρηστα Facebook Twitter

 

Άβολα, ελαττωματικά-σχεδόν άχρηστα Facebook Twitter

 

Άβολα, ελαττωματικά-σχεδόν άχρηστα Facebook Twitter

 


 


 

______________

*Oλο το υλικό και οι φωτογραφίες χρησιμοποιήθηκαν μετά από έγκρισή της δημιουργού για χρήση αποκλειστικά στο Lifo.gr

www.kkstudio.gr/

Design
6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα σπίτι με εκατοντάδες φυτά που όλα έχουν τη θέση τους

Design / Ένα σπίτι με εκατοντάδες φυτά που όλα έχουν τη θέση τους

Το διαμέρισμα του εικαστικού Αργύρη Αγγελή είναι γεμάτο φυτά και ετερόκλητα στοιχεία. Ο ίδιος λέει ότι o εκλεκτικισμός -το mix 'n' match, όπως θα λέγαμε σήμερα- είναι το κλειδί των επιλογών του στη διακόσμηση.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
“Ο κόσμος της φιλοξενίας είναι ένας κόσμος χωρίς σύνορα”: όλα όσα έγιναν στη δεύτερη διοργάνωση του HOTEL EXPERIENCE το διήμερο 18&19 Οκτωβρίου 2025 στη Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.

Design / Πώς το Hotel Experience μεταμόρφωσε την Τεχνόπολη σε ατμοσφαιρική ξενοδοχειακή εμπειρία

Με συμμετοχή 8000 επισκεπτών, 120 ομιλητών και 70 εταιρειών υλικών και κατασκευής, το Hotel Experience ανέδειξε την ελληνική φιλοξενία ως διεθνή συζήτηση, όπου η αρχιτεκτονική και η επενδυτική στρατηγική συνυπάρχουν στο ίδιο τραπέζι.
LIFO NEWSROOM
Το ταξίδι του Δημήτρη Πικιώνη από τη Μαδρίτη στην οδό Πειραιώς 

Design / Χάρη στον Δημήτρη Πικιώνη ο δρόμος προς την Ακρόπολη είναι ένα έργο τέχνης

Μια νέα έκθεση για τον Δημήτρη Πικιώνη στο Μουσείο Μπενάκη αποκαλύπτει τη σπουδαιότητα αυτού του εμπνευσμένου Έλληνα εικαστικού, αρχιτέκτονα, στοχαστή και όσα του οφείλουν η Αθήνα και οι σύγχρονοι Έλληνες.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ένα σπίτι που χρειάζεται περισσότερους τοίχους

Design / Ένα σπίτι που χρειάζεται κι άλλους τοίχους για τους πίνακες του ιδιοκτήτη

Ο αρχιτέκτονας και visual artist Αλέξανδρος Μαγκανιώτης μένει στη Γλυφάδα, σε μια οικογενειακή πολυκατοικία. Το διαμέρισμά του έχει τόσα έργα που μοιάζει με δική του, ατομική έκθεση, την οποία ανανεώνει συνεχώς.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ο Gustaf Westman σχεδιάζει viral αντικείμενα που φτάνουν την ντοπαμίνη στα ύψη

Design / Ο Gustaf Westman σχεδιάζει viral αντικείμενα που φτάνουν την ντοπαμίνη στα ύψη

Πιάτα, φλιτζάνια, βάζα και λάμπες που σε κάνουν να θες να τους τραπεζώσεις όλους. Έντονα, χαριτωμένα, λαχταριστά αντικείμενα που μετατρέπουν το τραπέζι σου σε μια ολοκληρωμένη εμπειρία ευτυχίας.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Δημήτρης Αντωνακάκης: «Η Αθήνα χρειάζεται γενναίες αποφάσεις»

Οι Αθηναίοι / Δημήτρης Αντωνακάκης: «Η Αθήνα χρειάζεται γενναίες αποφάσεις»

Ως παιδί, σχεδίαζε δρόμους στην άμμο. Αργότερα, υπερασπίστηκε την αρχιτεκτονική ως τέχνη ζωής. Με τη σύντροφο και συνεργάτιδά του Σουζάνα έζησαν μια ζωή όπου το «εγώ» έγινε «εμείς», μέχρι την απώλειά της που τον σημάδεψε βαθιά. Είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Mattias Adolfsson: «Η έμπνευση με χτυπάει σαν κεραυνός, από το πουθενά»

Design / Mattias Adolfsson: Μιλώντας με έναν κορυφαίο εικονογράφο της εποχής

Δυο-τρεις κουβέντες με τον διακεκριμένο Σουηδό γραφίστα και εικονογράφο, έναν από τους «υψηλούς προσκεκλημένους» του φετινού 7ου LAComicsFestival, που θα γίνει στη Λάρισα από τις 5 ως τις 7 Σεπτεμβρίου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

4 σχόλια
Είμαστε πλέον στην εποχή, όπου ο καθένας που έχει να προβάλει ένα άχρηστο τίποτα, το βαφτίζει τέχνη. Δε διαφωνώ ότι υπάρχουν και οι υποστηρικτές του αλλά το απόλυτο άχρηστο τίποτα μας έχει καταβάλει και το βλέπουν αρκετοί σαν τέχνη πλέον. Συγνώμη λοιπόν αλλά εγώ δεν βλέπω τίποτα που έστω να μοιάζει με τέχνη σε όλη αυτή τη διαφημιστική καταχώρηση, που σκοπός της είναι, αν όχι άμεσα, σύντομα τουλάχιστον, να βοηθήσει στην πώληση των άχρηστων έργων σε βαθιά σκεπτόμενους φιλότεχνους, που θέλουν να είναι μέσα στη μόδα και να κομπάζουν για τα αποκτήματά τους.
Απορώ γιατι το σκέφτεται: ΠΟΥΛΑ:)! περα απο σουρεαλιστικά ειναι και λίγο μαγικά - οτιδηποτε σου φερνω να αναθεωρησεις τα δεδομένα πράγματα!
Αυτή η κατάργηση ή αντιστροφή της χρήσης ή μορφής που θεωρείται δεδομένη σχεδόν από όλους και η κατάργηση της εργονομίας ενός αντικειμένου έχει ενδιαφέρον. Το θέμα είναι ότι έχει απασχολήσει αρκετά και στο παρελθόν και βασιζόταν στην ειρωνεία, στα κοινωνικά και πολιτισμικά στερεότυπα και πως αυτά καταρρίπτονται. Πειράζει λοιπόν που δεν θεωρώ αυτό το project τόσο φοβερό και άξιο της προβολής που έχει πάρει;
Γιατί να μην απολέσουμε το άγχος της παρθενογένεσης, ως δημιουργοί και την προσδοκία του να βλέπουμε παρθενογένεσει,ς ως απλό κοινό;Μ' αρέσει αυτό το δούλεμα της σκέψης στην αντι-εργονομία :-)