Γιατί το βελάκι του ποντικιού γέρνει προς τ' αριστερά;

Γιατί το βελάκι του ποντικιού γέρνει προς τ' αριστερά; Facebook Twitter
13

Θα μπορούσε να δείχνει προς τα επάνω. Σωστά;

Όμως για κάποιο "περίεργο" λόγο ο δείκτης - ή βελάκι, στην καθομιλουμένη- του ποντικιού, σε όποιο από τα mainstream λειτουργικά εργαζόμαστε εμφανίζεται με μια κλίση 45 μοιρών. Τελικά φαίνεται ότι υπάρχει ένας πολύ καλός λόγος που συμβαίνει αυτό:

Όταν στις 9 Δεκεμβρίου του 1968, παρουσιάστηκε το mouse από τον Douglas Englebart, η ένδειξή του στην οθόνη ήταν όντως ένα βελάκι που έδειχνε προς τα επάνω.

Το βελάκι του Mouse, το 1968

Όταν λίγα χρόνια αργότερα, η XEROX δημιούργησε τον πρώτο υπολογιστή με παραθυρο-κεντρικό interface, το XEROX PARC, (τον "παππού" των Windows, του MacOS κλπ.) που έκανε χρήση του mouse, ο εφευρέτης του έκρινε ότι ήταν ιδιάιτερα δυσδιάκριτο ανάμεσα στο κείμενο αλλά και τον κέρσορα του κειμένου.

Παράλληλα, οι οθόνες της εποχής εκείνης είχαν τόσο χαμηλή ανάλυση, που έκαναν το βελάκι του ποντικιού, δηλαδή την καρδιά της διάδρασης μεταξύ χρήστη και μηχανής, να εξαφανίζεται.

Έτσι ο Douglas Englebart, αποφάσισε να του δώσει τη χαρακτηριστική κλίση των 45 μοιρών αριστερά, την οποία μετέπειτα "δανείστηκαν" ο Steve Jobs και ο Bill Gates στα δικά τους λειτουργικά, και η οποία φυσικά διατηρείται ακόμα και σήμερα και δεν φαίνεται ν' αλλάζει σύντομα. Τουλάχιστον όσο υπάρχουν ακόμα συσκευές που χρησιμοποιούν ποντίκι.

[via]

Τech & Science
13

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εφευρέτριες δημιούργησαν "έξυπνο αναπηρικό αμαξίδιο" που συνδέεται με τον εγκέφαλο

Τech & Science / Εφευρέτριες στην Τυνησία δημιούργησαν «έξυπνο αναπηρικό αμαξίδιο» που συνδέεται με τον εγκέφαλο

Το αμαξίδιο είναι ιδιαίτερα εύχρηστο αφού τα άτομα που το χρησιμοποιούν μπορούν να το κινήσουν με τη χρήση οθόνης αφής, φωνητικής εντολής και εκφράσεων προσώπου.
NEWSROOM
Ανατροπή: Κι όμως δεν φοράμε λευκά, όταν θέλουμε να παραμείνουμε δροσεροί στον καύσωνα

Τech & Science / Ανατροπή: Κι όμως δεν φοράμε λευκά, όταν θέλουμε να παραμείνουμε δροσεροί στον καύσωνα

Η επιστήμη απαντά στο τι κάναμε λάθος -τόσα χρόνια- αναφορικά με το χρώμα, το ύφασμα ακόμα και την εφαρμογή των ρούχων μας το καλοκαίρι και στην προσπάθειά μας να παραμείνουμε δροσεροί
NEWSROOM
Το Αριστείο Μποδοσάκη σε δύο σημαντικούς ερευνητές με διεθνή απήχηση

Τech & Science / Το Αριστείο Μποδοσάκη σε δύο σημαντικούς ερευνητές με διεθνή απήχηση

Η Ελληνίδα ερευνήτρια του διαστήματος, Καθηγήτρια Αστροφυσικής με μακρά πορεία στη NASA Χρύσα Κουβελιώτου και ο κορυφαίος ερευνητής της σύγχρονης βιοϊατρικής έρευνας που καθοδηγεί την ενεργή συμμετοχή της Ελλάδας στα ευρωπαϊκά ερευνητικά δρώμενα, Καθηγητής Νεκτάριος Ταβερναράκης βραβεύονται για την καθοριστική τους συμβολή στην εξέλιξη της επιστήμης
NEWSROOM
Μπορεί το χρήμα να νικήσει τον θάνατο; Τι κάνουν οι πλούσιοι για να ζήσουν για πάντα

Tech & Science / Μπορεί το χρήμα να νικήσει τον θάνατο; Τι κάνουν οι πλούσιοι για να ζήσουν για πάντα

Ο Πίτερ Διαμαντής, ο ελληνικής καταγωγής μεγαλοεπιχειρηματίας στους τομείς της τεχνολογίας και της υγείας, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των δισεκατομμυριούχων που αγωνίζονται να κερδίσουν τη μακροζωία, αν όχι την αιώνια ζωή.
NEWSROOM

σχόλια

7 σχόλια
Εγώ ξέρω την αλήθεια. Οι Νεφελίμ είπαν να γέρνει αριστερά για να τη σπάσει στους Χειρουβείμ που είναι αριστερόχειρες. Οι Σεραφείμ έκαναν την πάπια και κάπως έτσι καθιερώθηκε...
Πιστευα οτι οπτικα ειναι πιο ωραιο να κοιτα προς τα αριστερα.Γιατι οι περισσοτεροι χρησιμοποιουμε το ποντικι με το δεξι χερι και ετσι εχει το βελος τη φορα του χεριου μας.