Γιατί το βελάκι του ποντικιού γέρνει προς τ' αριστερά;

Γιατί το βελάκι του ποντικιού γέρνει προς τ' αριστερά; Facebook Twitter
13

Θα μπορούσε να δείχνει προς τα επάνω. Σωστά;

Όμως για κάποιο "περίεργο" λόγο ο δείκτης - ή βελάκι, στην καθομιλουμένη- του ποντικιού, σε όποιο από τα mainstream λειτουργικά εργαζόμαστε εμφανίζεται με μια κλίση 45 μοιρών. Τελικά φαίνεται ότι υπάρχει ένας πολύ καλός λόγος που συμβαίνει αυτό:

Όταν στις 9 Δεκεμβρίου του 1968, παρουσιάστηκε το mouse από τον Douglas Englebart, η ένδειξή του στην οθόνη ήταν όντως ένα βελάκι που έδειχνε προς τα επάνω.

Το βελάκι του Mouse, το 1968

Όταν λίγα χρόνια αργότερα, η XEROX δημιούργησε τον πρώτο υπολογιστή με παραθυρο-κεντρικό interface, το XEROX PARC, (τον "παππού" των Windows, του MacOS κλπ.) που έκανε χρήση του mouse, ο εφευρέτης του έκρινε ότι ήταν ιδιάιτερα δυσδιάκριτο ανάμεσα στο κείμενο αλλά και τον κέρσορα του κειμένου.

Παράλληλα, οι οθόνες της εποχής εκείνης είχαν τόσο χαμηλή ανάλυση, που έκαναν το βελάκι του ποντικιού, δηλαδή την καρδιά της διάδρασης μεταξύ χρήστη και μηχανής, να εξαφανίζεται.

Έτσι ο Douglas Englebart, αποφάσισε να του δώσει τη χαρακτηριστική κλίση των 45 μοιρών αριστερά, την οποία μετέπειτα "δανείστηκαν" ο Steve Jobs και ο Bill Gates στα δικά τους λειτουργικά, και η οποία φυσικά διατηρείται ακόμα και σήμερα και δεν φαίνεται ν' αλλάζει σύντομα. Τουλάχιστον όσο υπάρχουν ακόμα συσκευές που χρησιμοποιούν ποντίκι.

[via]

Τech & Science
13

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

AI αυτόνομα συστήματα προσπάθησαν να παραβιάσουν τα κρατικά αρχεία του Καναδά για να βρουν διαζύγια του 1905

Τech & Science / AI αυτόνομα συστήματα προσπάθησαν να παραβιάσουν τα κρατικά αρχεία του Καναδά για να βρουν διαζύγια του 1905

Μια αναζήτηση για διαζύγια του 1905 κατέληξε σε κάτι πολύ πιο σοβαρό: ΑΙ αυτόνομα συστήματα άρχισαν να δοκιμάζουν αν μπορούν να ξεπεράσουν τις άμυνες ενός καναδικού κυβερνητικού site.
THE LIFO TEAM

σχόλια

7 σχόλια
Εγώ ξέρω την αλήθεια. Οι Νεφελίμ είπαν να γέρνει αριστερά για να τη σπάσει στους Χειρουβείμ που είναι αριστερόχειρες. Οι Σεραφείμ έκαναν την πάπια και κάπως έτσι καθιερώθηκε...
Πιστευα οτι οπτικα ειναι πιο ωραιο να κοιτα προς τα αριστερα.Γιατι οι περισσοτεροι χρησιμοποιουμε το ποντικι με το δεξι χερι και ετσι εχει το βελος τη φορα του χεριου μας.