ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Αθωώθηκε η χρυσή Ολυμπιονίκης στο βάδην Αθανασία Τσουμελέκα

Αθωώθηκε η χρυσή Ολυμπιονίκης στο βάδην Αθανασία Τσουμελέκα Facebook Twitter
12

Η Χρυσή Ολυμπιονίκης το 2004 στο βάδην Αθανασία Τσουμελέκα είχε κατηγορηθεί για ντόπινγκ μετά από έλεγχο στις 6 Αυγούστου 2008. Το αξιοσημείωτο της υπόθεσης είναι ότι το πρώτο δείγμα της αθλήτριας ήταν αρνητικό, όμως η ΙΑΑF και η WADA εξέτασαν μετά από πολλούς μήνες και το δεύτερο δείγμα, οπότε και η Τσουμελέκα αναγκάστηκε να αποσυρθεί από την ενεργό δράση.

Σήμερα, το Εφετείο Αθηνών αθώωσε ομόφωνα την Τσουμελέκα αφού εξετάστηκαν και οι φάκελοι της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου, αλλά και της αρχής καταπολέμησης του ντόπινγκ.

12

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Αθλητισμός / Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Ο Νίκος Παπαγγελής, παραολυμπιονίκης στο άθλημα της ποδηλασίας, μιλά για τις διακρίσεις που έχει δεχθεί από τότε που ακρωτηριάστηκε το πόδι του σε ηλικία 14 ετών, δίνει ξεκάθαρο μήνυμα κατά των διακρίσεων και ανυπομονεί για τη συμμετοχή του στους Παραολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι, με την έμπρακτη στήριξη της Visa.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ

σχόλια

10 σχόλια
Δεν υπάρχουν "καθαροί" πρωταθλητές πουθενά στον κόσμο, σε οποιοδήποτε άθλημα. Χωρίς ντόπα, οχι ολυμπιακό μετάλιο, αλλα ούτε συμετοχή στους πανελλήνιους αγώνες δεν βλέπεις. Αυτό το ξέρουν όλοι οι πρωταθλητές (φυσικά και η Τζουμελέκα) οπότε τα όποια δάκρυα, είναι κροκοδείλια, ή φθόνος για τους άλλους που δεν τους έπιασαν, ενώ ξέρουν οτι καταπίνουν αρκούδες. Συνεπώς, το τεκμήριο της αθωότητας για θέματα ντόπινγκ στους πρωταθλητές, δεν ισχύει.Ο πρωταθλητισμός είναι η αρρωστημένη πλευρά του αθλητισμού, και σε ό,τι έχει να κάνει με την ντόπα, λειτουργεί μια διεθνής ομερτά, παρ΄όλο που υπάρχουν αρκετοί νεκροί πρωταθλητές ανα τον κόσμο, και δεκάδες χιλιάδες ανάπηροι στην προσπάθειά τους να γίνουν πρωταθλητές, η ντόπα ζεί και βασιλεύει, και ο τζίρος της έχει φτάσει μαζί με τα συμπληρώματα διατροφής (άλλη μεγάλη απάτη αυτή) ανεπίσημα στο 1,000,000,000,000 δολάρια. Όσοι πιάνονται, είναι σταγόνα στον ωκεανό, και συνήθως ανώδυνοι για το όλο σύστημα, εκτός κι αν υπάρχουν "ενδοοικογενειακές" διαμάχες, οπότε την πληρώνουν και πρωτοκλασάτα ονόματα, σπανίως βεβαια.Αυτό που γίνεται στις παιδικές και κυρίως στις εφηβικές κατηγορίες, είναι κυριολεκτικά το πανηγύρι του τρόμου, οι ίδιοι οι γονείς ντοπάρουν τα παιδιά τους. Γι΄αυτό λέμε ΝΑΙ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ, ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟ, το τίμημα της εφήμερης δόξας, είναι η υγεία των παιδιών, και πολλές φορές η ίδια η ζωή τους.
Επειδή ήμουν εκεί τη Δευτέρα 27/1/2014 που έγινε η δίκη, γιατί είχα τον επόμενο αριθμό από την Αθανασία Τζουμελέκα να σας πω τα εξής που δεν ακούστηκαν. Της έγιναν 22 έλεγχοι αίματος, παρουσιάστηκε σε όλους, δεν δήλωσε non show (δικαίωμα αθλητή να μη δώσει δείγμα τη συγκεκριμένη ημέρα και το χρησιμοποιεί έως και 3 φορές και το οποίο η Τζουμελέκα δεν άσκησε ποτέ). Και οι 22 έλεγχοι ήταν αρνητικοί σε χρήση τέτοιων ουσιών και το ένα δείγμα που μοιράστηκε σε 2 μπουκαλάκια έγινε ως εξής η διαδικασία. Το μισό δείγμα στο ένα μπουκαλάκι εξετάστηκε επι τόπου και βγήκε αρνητικό. Το υπόλοιπο δείγμα αίματος που μπήκε σε άλλο μπουκαλάκι εξετάστηκε 6 μήνες μετά στο ίδιο εργαστήριο με την ΙΔΙΑ μέθοδο όπως δηλώνει και το ίδιο το εργαστήριο και βγήκε θετικό. Τώρα αν το μπουκαλάκι ανοίχτηκε ή όχι, αν αλλοιώθηκε το δείγμα γιατί δεν έγινε σωστή συντήρηση ή αν κάποιος δεν έκανε καλά τη δουλειά του χωρίς ή με πρόθεση ή γιατί πολύ απλά η Τζουμελέκα δε χρησιμοποίησε ποτέ χορηγούς και αυτό ενόχλησε κάποιους γιατί χάναν χρήματα ή ό,τι άλλο...δε θα το κρίνω εγώ το έκρινε το Εφετείο. Για όλους αυτούς τους λόγους και για άλλους πολλούς που ακούστηκαν για μία ολόκληρη ώρα στο Εφετείο κρίθηκε αθώα και ειλικρινά χάρηκα πολύ!
Είναι κοινό μυστικό πως όσοι κάνουν πρωταθλητισμό ντοπάρονται και δεν μιλάω μόνο για τους Ελληνες, οι δικοί μας είναι γατάκια μπορστά σε αυτά που παίρνουν οι αμερικάνοι και οι υπόλοιποι.
Μήπως θα μπορούσαμε να δούμε και το σκεπτικό της απόφασης και τι πραγμα ακριβώς αφορά; Ποιος έκανε μήνυση σε ποιόν και για ποιο αδίκημα; Τι ακριβώς λέει η απόφαση; Να θυμίσω την υπόθεση Δρυμωνάκου. Ο αθλητής πιάστηκε ντοπαρισμένος. Αθωώθηκε στο ποινικό δικαστήριο με την καταπληκτική απόφαση : "(...)ο αθλητής δεν θα μπορούσε από μόνος του να προμηθευτεί την ουσία Μ3. Επίσης έγινε δεκτή η ένσταση του αθλητή για την αντικανονικότητα της διαδικασίας επανελέγχου του δεύτερου δείγματος." Κορυφαία απόφαση!! Δικονομικά τερτίπια για να μην πάθουν τίποτε όσοι πιάνονται ντοπαρισμενοι μια και φταίει η "διεθνής συνωμοσία". Θαυμάστε υπεράσπιση από τον πρόεδρο της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδος κ. Δημήτρη Διαθεσόπουλο : " Ο πρόεδρος της ΚΟΕ ισχυρίστηκε ότι ο λόγος που βρέθηκε το δείγμα του Γιάννη Δρυμωνάκου θετικό, ήταν επειδή από την τότε Κυβέρνηση υπήρχε «γραμμή» ώστε να πληγούν κορυφαίοι αθλητές, προκειμένου να υπάρχει πρόσφορο έδαφος για να καταργηθούν τα προνόμια των αθλητών.(...)(sic)!!!!! Φαντάζομαι κάτι αντίστοιχο έχουμε και εδώ.
Μα για αυτόν ακριβώς τον λόγο κρατούνται άνω του ενός δείγματα, για να επανεξεταστούν μετά από καιρό καθώς στο διάστημα που μεσολαβεί έχουν βελτιωθεί οι τεχνικές ελέγχου που συνήθως έπονται σε εξέλιξη των αναβολικών.
Ήταν από τις πιο αγαπημένες μορφές του 2004. Αθλήτρια χαμηλών τόνων, που δεν προκάλεσε ποτέ με την συμπεριφορά της. Το 2008 λέει ότι βρεθηκε το θετικό δείγμα, σήμερα βγήκε η απόφαση. Η αθλητική της καριέρα καταστράφηκε.Τις πταίει?
Δεν ήταν αθλήτρια όμως, αλλα πρωταθλήτρια, και γνώριζε και γνωρίζει πολύ καλά το παιχνίδι των αναβολικών, χωρίς αυτά, μετάλιο μόνο στα όνειρά της. Φυσικά χωρίς ταλέντο και τεράστια προσπάθεια και κούραση, αλλα μόνο με ντόπα, πάλι δεν κάνεις τίποτα. Όπως πού σωστά έλεγε κι ο Βαρτανιάν, ένας παλιός σοβιετικός αρσιβαρίστας, το γαϊδούρι δεν γίνεται άλογο με φάρμακα, γίνεται καλύτερο απο τα άλλα άλογα θα προσθέσω εγώ, ειδικά αν έχει το σωστό συκώτι.