Γιατί είναι τόσο επιρρεπής η Ελληνική Αστυνομία στη βία και στα βασανιστήρια;

Γιατί είναι τόσο επιρρεπής η Ελληνική Αστυνομία στη βία και στα βασανιστήρια; Facebook Twitter
Εικονογράφηση: Dreyk the Pirate
39

 

10 Οκτωβρίου 2012. Επισκέπτεται την Αθήνα η Άνγκελα Μέρκελ και η πόλη ετοιμάζεται για μια ακόμα μεγάλη διαδήλωση. Για την ασφάλεια της καγκελαρίου επιστρατεύονται έξι χιλιάδες αστυνομικοί, εξυπηρετώντας ένα επιχειρησιακόσχέδιο που μετατρέπει το κέντρο της Αθήνας σε φρούριο. Τα επεισόδια μεταξύ δυνάμεων των ΜΑΤ και διαδηλωτών είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο και για πολλούς δεν αποτελεί είδηση. Η κίνηση όμως του ματατζή με τον αριθμό «12-36» να χρησιμοποιήσει μια διαδηλώτρια ως ασπίδα προστασίας από τα ιπτάμενα αντικείμενα που εκτοξεύονταν κατά της συγκεκριμένης διμοιρίας έδωσε μια άλλη διάσταση σε ό,τι αφορά τον ρόλο της αστυνομίας σε ένα δημοκρατικό, δυτικού τύπου κράτος, που δεν είναι άλλος από την προστασία του πολίτη.

Την ίδια μέρα, τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης ανακάλυψαν κάτι που επιδεικτικά αγνοούσαν επί δέκα ημέρες: τον βασανισμό και την άθλια κακομεταχείριση δεκαπέντε συλληφθέντων που συμμετείχαν σε μια μηχανοκίνητη αντιφασιστική πορεία στις 30 Σεπτεμβρίου στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα. Μολονότι και οι δεκαπέντε είχαν φροντίσει να ενημερώσουν με επιστολή τα Μέσα, αυτά φρόντισαν να την αγνοήσουν επιδεικτικά, μέχρι που είδαν το σχετικό δημοσίευμα της «Guardian».

Τα δύο παραπάνω περιστατικά προστίθενται στα δεκάδες που αφορούν την εκτεταμένη χρήση βίας από πλευράς της Ελληνικής Αστυνομίας. Η οικονομική κρίση και οι δεκάδες διαδηλώσεις μπορεί να έχουν φέρει πιο κοντά τα όργανα της τάξης στους πολίτες, αν το δούμε ιστορικά, όμως, η κατάχρηση της εξουσίας και η εκμετάλλευση του κρατικού μονοπωλίου στη βία δεν είναι ένα φαινόμενο που γεννήθηκε τα τελευταία χρόνια, αλλά το συναντούσαμε και σε εποχές που στη χώρα μας επικρατούσε οικονομική ευμάρεια.

Παραδείγματα όπως η «ζαρντινιέρα της Θεσσαλονίκης», όταν το 2006 άνδρες της Ασφάλειας ξυλοκόπησαν χωρίς λόγο τον Κύπριο φοιτητή Αυγουστίνο Δημητρίου, ο βασανισμός μεταναστών κρατούμενων σε αστυνομικό τμήμα της Ομονοίας από τον αξιωματικό υπηρεσίας και, φυσικά, η δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου τον Δεκέμβριο του 2008 δείχνουν πως η ΕΛ.ΑΣ. έχει στο εσωτερικό της στοιχεία που ενεργούν διαχρονικά με εγκληματικό τρόπο.

Και τότε, όπως και τώρα, οι ανακοινώσεις της αστυνομίας τα χαρακτήριζαν «μεμονωμένα περιστατικά». Την εξήγηση αυτή, όμως, ακυρώνει τρανταχτά η Διεθνής Αμνηστία, που με έκθεσή της τον Ιούλιο απέδειξε πως τα περιστατικά δεν είναι μεμονωμένα αλλά κατ’ εξακολούθηση (21 καταπατήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το 2008 έως το 2012 υπάρχουν στο http://www.amnesty.org.gr/wp-content/ uploads/2012/07/Police-Violence-in-Greece REPORT.pdf).

Αν εξετάσουμε τη συμπεριφορά των αστυνομικών στις δύο περιπτώσεις που αναφέραμε στην αρχή, θα διαπιστώσουμε ότι η ΕΛ.ΑΣ δεν έχει ξεφύγει από την προσφιλή της συνήθεια να καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η συμπεριφορά του «12-36» δεν εμπίπτει σε κανένα νομικό πλαίσιο που να επιτρέπει σε αστυνομικό να χρησιμοποιεί πολίτες ως ανθρώπινη ασπίδα. Επίσης, δεν δικαιολογείται οποιαδήποτε πράξη βίας από την πλευρά της αστυνομίας.

Εικόνες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας με άγριο ξυλοκόπημα πολιτών πριν ή κατά τη διάρκεια της σύλληψής τους θα μπορούσαν από μόνες τους να χρησιμοποιηθούν από την ίδια την πολιτεία ως πειστήρια ώστε να προχωρήσει στις απαραίτητες διαδικασίες για να παραπεμφθούν οι υπαίτιοι στα ανάλογα δικαστήρια. Αξίζει εδώ να υπενθυμίσουμε πως οι ξυλοδαρμοί, η εκτεταμένη χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης εναντίον του πλήθους αποτελούν παράνομη πράξη. Μάλιστα, το 2011 ο Μανώλης Κυπραίου έχασε την ακοή του από μια χειροβομβίδα που έσκασε ακριβώς δίπλα του.

Ο εγκληματολόγος και βουλευτής της ΔΗΜ.ΑΡ. Γιάννης Πανούσης δηλώνει στη LifΟ πως «η αστυνομία δεν είναι για να παρεμβαίνει ενόπλως σε ζητήματα που έχουν κοινωνικό χαρακτήρα πριν καν εμφανιστεί μια απόπειρα εγκλήματος. Καμιά φορά αυτό συμβαίνει λόγω υπερβάλλοντος ζήλου, κακής εκπαίδευσης ή επειδή φοβούνται και οι ίδιοι ότι θα πέσουν θύματα ομάδων που τους την έχουν στημένη. Αλλά όλα αυτά δεν δικαιολογούνται. Δικαιολογούνται σ’ έναν πολίτη που φοβάται, αλλά όχι σ’ αυτόν που έχει εκπαιδευτεί να λειτουργεί σε καταστάσεις κρίσεις. Η αστυνομία δεν έχει καταλάβει την αποστολή της, όχι από επιχειρησιακής απόψεως αλλά όσον αφορά τον ρόλο της μέσα στο πλαίσιο της δημοκρατίας, ποια είναι τα όρια της. Εγώ θα έψαχνα να βρω τι συμβαίνει στις ιδεολογίες που υπάρχουν στο εσωτερικό της, σε αυτό που ονομάζουμε “μπλε υποκουλτούρα” και σε μια λαθεμένη εκπαίδευση που οδηγεί σε αυτές τις υπερβάσεις».

Αυτή η «μπλε υποκουλτούρα» στηρίζεται για πολλούς στα ιδεολογικά φρονήματα της Ελληνικής Αστυνομία, η δημοκρατικότητα των οποίων αμφισβητείται έντονα. Οι στενές σχέσεις της με τη Χρυσή Αυγή είναι ολοφάνερη ύστερα από τις τελευταίες εκλογές, που σε αρκετά τμήματα που ψήφισαν αστυνομικοί το εθνικιστικό κόμμα εμφάνισε υψηλά ποσοστά.

Η ευρύτερη «συνεργασία» των δύο πλευρών έχει αναδειχτεί έντονα τα τελευταία χρόνια και περιγράφεται γλαφυρά στο 9ο κεφάλαιο του βιβλίου του Δημήτρη Ψαρρά, Η Μαύρη Βίβλοςτης Χρυσής Αυγής, που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πόλις. Για όσους βαριούνται την ανάγνωση, παραπέμπουμε στην ενδεικτική δήλωση που έκανε πρόσφατα ο βουλευτής Ηλίας Παναγιώταρος στο BBC, υποστηρίζοντας πως το «60% της ΕΛ.ΑΣ. είναι με το μέρος μας». Κάτι παραπάνω θα ξέρει. Η πολιτική τοποθέτηση, όμως, των αστυνομικών είναι ένα ζήτημα που προέκυψε τελευταία εξαιτίας της  εκλογικής έκρηξης της Χ.Α. Στην πραγματικότητα, η αστυνομική αυθαιρεσία διαιωνιζόταν εξαιτίας της ανυπαρξίας απόδοσης ποινικών ευθυνών.

Σύμφωνα με έρευνα του Συνήγορου του Πολίτη, όσον αφορά τις περίφημες Ένορκες Διοικητικές Εξετάσεις (ΕΔΕ), είναι πολύ λίγες οι περιπτώσεις που συναντάμε ποινικές κυρώσεις (π.χ. από τις 200 ΕΔΕ που πραγματοποιήθηκαν, οι 195 μπήκαν στο αρχείο). Η ατιμωρησία στο εσωτερικό της ενισχύει από τη μία τέτοιου είδους συμπεριφορά και από την άλλη αποθαρρύνει τους πολίτες, που έτσι δεν κινούνται νομικά. Μόνο και μόνο το γεγονός ότι το 2012 στην Ελλάδα τα διακριτικά των αστυνομικών είναι ένα είδος υπό εξαφάνιση αποτελεί ένα στοιχείο συγκάλυψης που συνεχίζεται, παρά τις καταγγελίες από διεθνείς οργανισμούς.

Ένα σημείο της επιστολής που έστειλαν οι συλληφθέντες στις 30 Σεπτεμβρίου περιγράφει τα εξής: «Οδηγούμαστε στον 6ο όροφο της ΓΑΔΑ, έξω από το τμήμα Προστασίας Πολιτεύματος του Κράτους, όπου η νύχτα συνοδεύεται από χτυπήματα, απειλές, τραβήγματα μαλλιών, καψίματα, τράβηγμα φωτογραφιών για προσωπικά άλμπουμ των ομάδων “Δ” που μας επιτηρούν. Οι απειλές του στυλ “τώρα που μάθαμε ποιοι είστε, θα σας θάψουμε, όπως τους παππούδες σας στον Eμφύλιο” είναι ενδεικτικές του κλίματος τρομοκρατίας που προσπάθησαν να επιβάλουν οι κρετίνοι πραίτορες των ομάδων “Δ”, ενώ δεν επιτρέπεται η επικοινωνία με δικηγόρους ή γιατρούς για 19 ώρες».

Σε ένα άλλο σημείο αναφέρει: «Οδηγούμαστε στα κρατητήρια της ΓΑΔΑ στον 7ο όροφο, σε υπερφορτωμένη πτέρυγα (προορισμένη για 30 άτομα, ενώ αυτήν τη στιγμή “ζούνε” 80 σε απίστευτα άθλιες συνθήκες) για να μας τη σπάσουνε, όταν εκεί συναντάμε ένα πρωτόγνωρο αίσθημα αλληλεγγύης από ανθρώπους που βρίσκονται εκεί, “ξεχασμένοι” έως και τρεις μήνες». Αν σας μοιάζουν απίστευτα ή άγνωστα όλα αυτά, θα πρέπει να πληροφορηθείτε πως η Ελλάδα έχει καταδικαστεί από Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις συνθήκες κράτησης, αλλοδαπών κυρίως, που έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο στη χώρα μας.

Ακόμα, η Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων (CPT) έχει κάνει δημόσια δήλωση εναντίον της χώρας μας και την έχει συμπεριλάβει αρκετά στις αναφορές της όσον αφορά τις συνθήκες κράτησης και φυλάκισης. Και όλα αυτά προτού η δικαιολογία της οικονομικής κρίσης τα συμπαρασύρει όλα. Η νύχτα της 30ής Σεπτεμβρίου έχει επαναληφθεί αρκετές φορές στον παρελθόν, ιδίως απέναντι σε παράνομους μετανάστες που φοβούνται να μιλήσουν, μόνο που τότε δεν είχε φτάσει το θέμα στην «Guardian» και δεν είχε αμαυρώσει για μια ακόμα φορά τη δημοκρατική εικόνα της χώρας στο εξωτερικό.

Τι κάνουμε, όμως, από εδώ και πέρα; Ο κ. Πανούσης πιστεύει πως «το ίδιο το σώμα πρέπει να ξεκαθαρίσει το εσωτερικό της. Η φυσική και η πολιτική του ηγεσία πρέπει να προχωρήσει στην εξυγίανση. Δευτερευόντως, είναι δουλειά του πολίτη. Ακόμα και αν γίνεται συγκάλυψη από το εσωτερικό, υπάρχουν χιλιάδες τρόποι να πιέσουμε, από τα ΜΜΕ μέχρι τη Βουλή, ώστε να μη συμβαίνει αυτό. Προτείνω, ως επιστήμονας και όχι ως βουλευτής, να ιδρυθεί ένα εθνικό συμβούλιο αστυνόμευσης με εκπροσώπους από τα κόμματα, τον Συνήγορο του Πολίτη και δικηγορικούς συλλόγους ακριβώς για να κάνει ένα δημοκρατικό έλεγχο στην αστυνομία.

Αλλά άλλο να κάνουμε τον απαραίτητο έλεγχο και άλλο να πάμε στο άλλο άκρο του "μπάτσοι – γουρούνια – δολοφόνοι” και στη θεώρηση ότι όλο το σώμα είναι μολυσμένο. Έτσι, ένας πυλώνας της κοινωνικής ειρήνης καταρρέει. Αν δεν έχεις δικαιοσύνη και αστυνομία, οδηγείσαι στην αυτοδικία».

Από το αρμόδιο τμήμα του Συνηγόρου του Πολίτη υποστηρίζουν πως η λύση υπάρχει εδώ και καιρό. «Δεν πρέπει να γίνουν δομικές αλλαγές, απλώς να τηρηθεί ο νόμος. Υπάρχει μια διαταγή του αρχηγού της αστυνομίας, που είχε δοθεί εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, η οποία καλύπτει πάρα πολλά από αυτά τα ζητήματα. Αν κάποιος ανασύρει αυτή την εγκύκλιο και ζητήσει την εκτέλεσή της, θα λυθούν πολλά ζητήματα».

Διάφορα
39

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

17 σχόλια
Προσωπικά θεωρώ πως δεν είναι όλο το σώμα μολυσμένο, αλλά οι ανώτεροι στην ιεραρχία που δίνουν εντολές. Ως γνωστόν κάποιοι συντηρούν οικογένεια με αυτή τη δουλειά και η άποψη των "εκ των εξω" <<ας μην έκαναν αυτή τη δουλειά>> ειναι τελείως άκυρη, καθώς δεν δίνεται σε όλον τον κόσμο η ίδια δυνατότητα της επιλογής (π.χ. στη σημερινή μέρα, εάν ο πατέρας είναι ταμείο ανεργίας, η μητέρα όχι γιατί καθάριζε σκαλες- μαυρα λεφτα χωρίς χαρτί για δικαιολογητικά στο ταμείο και το δάνειο τρέχει, δεν έχεις και πολλες επιλογές, ιδίως όταν κάποιες ειναι πολύ έυκολες..).Ξέρουμε όλοι -θεωρώ- ότι η αμφισβήτιση εντολής είναι κάτι τελείως καταστρεπτικό για όποιον το κάνει. Έτσι καταλήγω στο ότι τα όργανα (ΜΑΤ, ΔΙΑΣ, "μπάτσοι" κλπ) δεν έχουν πάντα την επιλογή να παίξουν τις κότες. Ωστόσο όταν μπορείτε, γιατί βγαίνετε στην επίθεση αντί να κάτσετε να το παίξετε άμυνα, και καλά αν φτάσει η μπάλα ποτέ πίσω να υπάρχει κάποιος αμυντικός; Μετά μην βγαίνετε και κλαίγεστε ότι δεν σας αγαπάει ο κόσμος. Φυσικά και με αυτή τη στάση είστε μισητοί. Είστε από τη στιγμή που συνάδελφοι σας εκτρέπονται και τους αφήνετε να κάνουν ότι θέλουν, ενώ φοράτε την ίδια στολή. Η στάση τους ντροπιάζει και σας, είστε σύνολο όταν φοράτε την στολή, μην τους αφήνετε να εκτρέπονται, είναι απλό!Αλλίως, καλά να πάθετε και τότε είστε συνένοχοι, οπότε καλά σας κάνουν και σας απεχθάνονται. Εαν ονειρεύεστε θέση γραφείου, που εκδίδουν ταυτότητες, τότε εύγε!
Διαβαζοντας ολα τα προηγουμενα σχολια, συμφωνοντας ή διαφωνοντας με διαφορα, κανω highlight σε καποια που θεωρω οτι βρισκεται το ζουμι και προσθετω 2-3 προσωπικες μου εμπειριες.1. το ψαρι βρωμαει απο το κεφαλι. Η αρχη διακρισης των εξουσιων παει περιπατο οταν ενας (οπως θα επρεπε να ειναι) ανεξαρτητος φορεας μιας εκ των τριων θεμελιωδων (Αστυνομια - εκτελεστικη εξουσια) εξουσιων υποτασσεται στην πολιτικη εξουσια και γινεται το κατασταλτικο τους δεκανοικι. Ιδεολογικος πυρηνας του θεσμικου πλαισιου συστασης και λειτουργιας της Αστυνομιας ειναι (ή θα επρεπε να ειναι, με το φτωχο μου το μυαλο) η προστασια της εννομης ταξης της κοινωνιας. Οταν αυτη ανατρεπεται και η κοινωνια αγανακτει και εξεγειρεται, οι φεροντες διακριτικα της Αστυνομιας δειχνουν ΞΕΚΑΘΑΡΑ και ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ την πλευρα που διαλεγουν (και να πω οτι ηταν απ'τους βολεμενους, παει στο διαολο). Πολυ ωραια η αιτιολογηση στο πρωτο σχολιο του αστυνομικου (γιατι μετα το χανει) αλλα μεχρι στιγμης η Αστυνομια ειναι εργαλειο του συστηματος και εκτελει εντολες, οπως προαναφερθηκε. Αν και οταν κανει την υπερβαση (μην βιαστεις να απαντησεις αστυνομικε οτι ευκολο να το λες, δυσκολο να το κανεις. υπερβαση το χαρακτηρισα. κανεις δεν ειπε οτι η υπερβαση ειναι ευκολη. ειδικα για εναν μπατσο -σορρυ για τον χαρακτηρισμο- που παιρνει 3 κι 60 για να βαραει κοσμο, ελπιζοντας οταν αποστρατευτει να μπει σε καμια προσωπικη φρουρα μεγαλοεπιχειρηματια ή πολιτικαντη και να πιασει τοτε την καλη -και ναι, το ξερεις οτι υπαρχουν και τετοιοι-) και στρεψει την ασπιδα και το γκλομπ απο την μερια των διαδηλωτων, προς την μερια του Κοινοβουλιου, τοτε ΜΠΟΡΕΙ και να πειστει ο κοσμος να προδιατεθει θετικα απεναντι τους.2. Οσον αφορα τα σχολια των αστυνομικων που προσπαθουν να αιτιολογησουν (και οχι να δικαιολογησουν, οπως λενε) την καταχρηση βιας (ή εξουσιας γενικα, δεν ειναι μονο το γκλομπ που σηκωνει αναποδα, ειναι ακομα και το -ως ελαχιστο δειγμα- υφος γαμια με το οποιο σε σταματαει στον δρομο, σου απευθυνεται στον ενικο, για να σου ζητησει το διπλωμα), πολυ καλα και δεκτα στο πνευμα καλης θελησης. Γιατι λοιπον, αφου δεν θελεις να τους δικαιολογησεις, οταν κανουν ο,τι κανουν, δεν τους ξεμπροστιαζεις και τους αφηνεις να σου χαλανε την πιατσα? Εστω οτι εγω ειμαι ξενοδοχος σε καποιο νησι και βγαινει φιρμανι σε καποιο διεθνες τουριστικο φιρμανι οτι ελληνες ξενοδοχοι κατακλεψαν τουριστες που πηγαν διακοπες σε ελληνικο νησι. Συνειρμικα δημιουργειται η εικονα οτι ολοι οι ελληνες ξενοδοχοι ειναι λαμογια, ειδικα μαλιστα οταν τα κρουσματα ειναι επαναλαμβανομενα και ολοενα και συχνοτερα! Αυτο μου χαλαει την πιατσα. Αν στριμωξω τα λαμογια και τα ξεμπροστιασω, δειχνω σε ολους οτι δεν ειμαστε ολοι το ιδιο και αποκαθιστω το καλο μου ονομα και την πελατεια μου. Αν τα κουκουλωσω ή ειμαι ηδη ή γινομαι επιτοπου, ισα κι ομοια. Βεβαια, ξεχασα εσεις δεν ειστε ξενοδοχοι, δεν κινδυνευετε να χασετε το ψωμι σας απο την κακη σας φημη. Οι ΕΔΕ για τα ματια του κοσμου, που λεγαμε...Αυτα για να ξερετε κυριοι, σε περιπτωση που δεν ειχατε παρει μυρωδια μεχρι τωρα, ποιο Σωμα υπηρετειτε. Και ναι, καποια στιγμη ερχεται και η ωρα της προσωπικης ευθυνης. Εχω παραιτηθει απο εταιρια που δουλευα με διευθυντικη θεση και πολυ καλο μισθο, οταν αηδιασα με την ηθικη της. Για 4 μηνες μετα ζουσα με δανεικα κι ετρωγα ως επι το πλειστον με ρυζι και κονσερβες τονου. Αν εχεις τα @@, καντο κι εσυ κι ελα να μοιραστουμε την κονσερβα μου και να παλεψουμε για ενα καλυτερο αυριο. Αν δεν αηδιαζεις με ολα αυτα που γινονται εκει μεσα, ναι πλεον αυτο μου λεει κατι για το ατομο σου και για οποιον συνεχιζει να υπηρετει στην Αστυνομια, και να βαζει την σχολη στο μηχανογραφικο του. Δεν νοειται πλεον αγνοια. Στον 21ο αι. ειμαστε.και τωρα 2 προσωπικες εμπειριες:1. στην τελευταια συγκεντρωση στο Συνταγμα παιχτηκε το γνωστο σεναριο. οποιοι εχουν κατεβει σε πορεια ή διαδηλωση το ξερουν, οπως και οι αστυνομικοι που σχολιασαν στο αρθρο. κοσμος πολυς, παλμος δυνατος, διμοιριες με διακριτικη παρουσια, ο φρακτης μπροστα στην Βουλη κλπ, κλπ. μπαινουν στην εικονα οι μπαχαλοι και οι ανταλλαγες μολοτωφ-μαρμαρων απο τη μια, κροτου-λαμψης-χημικων απο την αλλη ξεκιναει. ο συφερτος κανει το γνωστο δρομολογιο κυκλικα της πλατειας ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΠΑΧΑΛΟΥΣ, οι οποιοι πετανε αντικειμενα, προκαλουν και μετα οπισθοχωρουν ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΤΩΝ ΑΠΛΩΝ ΔΙΑΔΗΛΩΤΩΝ, τραβωντας ουσιαστικα τα ΜΑΤ προς τα εκει και διαλυοντας σιγα σιγα τα πιο συμπαγη και δυναμικα κομματια της διαδηλωσης. Εχοντας αραξει σε καποιο σημειο κοντα σε καποια διμοιρια και παρακολουθωντας την φαρσοκωμωδια, ακουγοντας διπλα μου ανθρωπους με ΠΡΟΣΩΠΟ και ΦΩΝΗ (πολλοι απο αυτους και καποιας ηλικιας) να απευθυνονται με κοσμιο τροπο ατομικα και προσωπικα στα ΜΑΤ και να τους εκθετουν προβληματισμους, αποφασιζω να μετασχω με την εξης μια και απλη ερωτηση, που την απηυθυνα απευθειας στον αξιωματικο της διμοιριας (3 ή 4 σαρδελες, αν θυμαμαι καλα): "ξερετε ποιοι ειναι αυτοι που σπανε και καινε. τους ειδατε και τους βλεπετε καθε φορα μπροστα στον φρακτη. προκαλουν συστηματικα και για αρκετη ωρα, τοση που προλαβαινετε να κινητοποιησετε 2 διμοιριες, να τους κυκλωσετε μπροστα στο φρακτη και να τους μαζεψετε. γιατι δεν το κανετε?"Απαντηση: "ρωτα την κυβερνηση σου".Συμπερασμα "φιλε" αστυνομικε(οι), που σχολιασατε πιο πανω. Οποια αιτια και να μου παρουσιασεις για την καταχρηση βιας απο τους ενστολους, η απαντηση ειναι απλη. Ξερουν οτι η κοπελα που βαλανε ασπιδα, δεν εκανε τα μπαχαλα. Ξερουν οτι τα παιδια που τρωνε τα αναποδα γκλομπ στο κεφαλι δεν εκαναν τα μπαχαλα. Ξερουν οτι τους παρακρατικους, προβοκατορες μπαχαλακηδες δεν μπορουν (και δεν θελουν γιατι πολλοι ειναι δικοι σας και δουλευετε για τα ιδια αφεντικα) να τους ακουμπησουν. Ξεσπανε πανω στον απλο κοσμο. Αυτος ειναι ο ορισμος της κοτας.2. εχω παει σε πολλα γηπεδα, ελληνικα και μη, σε ματς υψηλου κινδυνου και μη. οι καταστασεις με τις διαδηλωσεις ομοιαζουν στο εξης, πληθη και ψυχολογια της μαζας και στις 2 περιπτωσεις. κι ενα ακομη, Νερωνες (ξερεις αυτος, που εβαλε φωτια στην Ρωμη, μονο και μονο για να την δει να φλεγεται) και στις 2 περιπτωσεις μαζικων συναθροισεων. χουλιγκανοι στα γηπεδα (μισθοφορικοι στρατοι στην πλειοψηφια των περιπτωσεων), μπαχαλακηδες στις πορειες (οι γνωστοι παρακρατικοι, μην τα ξαναλεμε. να σας λειπουν τα αστεια οτι και καλα πρεσβευουν καποια αποψη, ακομη και την βγδελυρη "τα σπαμε για να σας δειξουμε". καμια αποψη, καμια ιδεολογια. παρακρατικοι και προβοκατορες, ξεσηκωνοντας την "μαριδα" με τις ατριχες γαμπες που βραζει το αιμα της για τα "ντου"). Πηγα λοιπον και στο μπασκετικο Final4 του Βερολινου, πριν μερικα χρονια. για οσους δεν ξερουν, συμμετειχαν Ολυμπιακος και Παναθηναικος, οπου στον ημιτελικο παιξανε μεταξυ τους, μπροστα στους οπαδους τους (περιπου 4000-6000 οπαδοι απο καθε ομαδα). ηταν η πρωτη φορα μετα απο πολλα χρονια που οπαδοι των 2 μισητων αιωνιων συγκεντρωνονταν στο ιδιο γηπεδο, σε τοσο μεγαλο αριθμο ατομων. Θα μπορουσε πραγματικα να γινει μακελειο. οι αστυνομικες δυναμεις υποπολλαπλασιες απ'οτι οι αντιστοιχες ελληνικες σε παρομοιες περιπτωσεις. ο εξοπλισμος πολυ ελαφρυτερος και πολυ πιο διακριτικος (δεν ειδα ουτε μια ασπιδα). το κινητρο για να κανουν μπαχαλα οι καλοθελητες μεγαλο. δεν τους ηξερε κανεις, το πολυ πολυ να τους συλλαμβαναν και να τους εστελναν πισω (πληρωνοντας τους και το εισιτηριο της επιστροφης). η ευκολια επισης. πραγματικα με 10.000 αφιονισμενους γαυρους-βαζελους και καμια 2χιλιαρα αστυνομικους, χωρις καν ασπιδες, απεναντι τους, θα τους πεταγαν μεσα στον Spree μαζι με τις κλουβες. ΔΕΝ ΑΝΟΙΞΕ ΡΟΥΘΟΥΝΙ, ΔΕΝ ΚΟΥΝΗΘΗΚΕ ΜΥΓΑ.ο λογος απλος. ΣΕΒΑΣΜΟΣ. οι αστυνομικοι μας απευθυνονταν στον πληθυντικο, ηταν απολυτα ευγενικοι κι εξυπηρετικοι, μας βοηθουσαν να βρουμε τις θεσεις μας (αστυνομικος με πηγε γυρα το μισο γηπεδο για να βρω την σωστη θυρα και να μην παω στην θυρα των "αλλων"), η Αστυνομια ειχε προσλαβει Ελληνογερμανους, που ηταν διπλα στους αστυνομικους και μας βοηθουσε στην μεταφραση και ειχε στησει κιοσκια, οπου ολα τα μη επιτρεπτα αντικειμενα και κερματα αποθηκευονταν σε κουτια με σακουλακι και καρτελλακι και μετα το τελος του αγωνα, μου τα επεστρεψαν αθικτα (οχι υπερ πιστεως τα ψιλα, κλπ). μεσα στο γηπεδο απο παρορμηση πηγα να αναψω τσιγαρο. ηρθε ο αστυνομικος διπλα μου και με απολυτη ευγενεια, προσφερθηκε να με οδηγησει στο κιοσκι των καπνιστων. οι γνωστες φατσες χουλιγκανων ηταν εκει. Κανεις δεν κουνηθηκε. Οχι απο φοβο, απο ΣΕΒΑΣΜΟ. με σεβαστηκαν και τους σεβαστηκα.Ετσι ο Γερμανος ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ εχει την φημη του καλου αστυνομικου, γιατι εγω ειπα αυτην την ιστορια οπως και οι χιλιαδες που ηταν σ'εκεινο το γηπεδο (αν και στατιστικα, θα υπαρχουν και εκει καθαρματα, μιλαω ομως για την γενικη εικονα και την προδιαθεση του κοσμου απεναντι τους). ο Ελληνας ΜΠΑΤΣΟΣ?
Το να υπηρετείς την αστυνομία έχει κατ' αρχήν ένα βασικό πρόβλημα (μιλώ πάντα για την παρούσα πραγματικότητα):Ο κάθε αστυνομικός εκπαιδεύεται να υπακούει τυφλά σε εντολές, χωρίς δικαίωμα να τις κρίνει.Άρα:1) Απαλάσσει το εαυτό του από οποιαδήποτε ηθική ευθύνει2) Εγκαταλείπει την αυτεξουσιότητά του στα χέρια ανθρώπων που είναι ακατάλληλοι (εκπαιδευτές-διοικητές- αξιωματικοί- υπουργοί κλπ) ανεπαρκείς ή εν πάση περιπτώσει αγνώστων προύποθέσεων.Ως εκ των άνω προκύπτουν δύο σοβαρές συνέπειες1) Εθίζεται χωρίς τύψεις στην άσκηση οποιασδήποτε ακραίας βίας και διαστροφής ή στην ανοχή2) Άνθρωπος χωρίς ελευθερία βουλήσεως πιθανόν να μην ανήκει στην τάξη των πολιτών, άρα αυτονοήτως θα πρέπει να έχει μειωμένα δικαιώματα, όμως εδώ συμβαίνει το αντίθετο, έχει αυξημένα δικαιώματα και είναι ο κάθε αστυνομικός "πιο ίσος" από τους άλλους πολίτες.Βεβαίως θα αναρωτηθεί κάποιος: Μα όλοι εκχωρούμε ελευθερία βουλήσεως και δικαιώματα σε άλλους.Πλην όμως εκείνους τους άλλους τους εκλέγουμε, οι αστυνομικοί όμως δεν εκλέγουν κανέναν!Επί πλέον θα αντέτεινε κάποιος άλλος:Και πώς θα συγκροτηθεί ένα σώμα αστυνομίας στρατού κλπ χωρίς υπακοή και πειθαρχία;Δεν έχω να προτείνω κάτι σε αυτό πλην ίσως στην διεύρυνση της πρακτικής των εκλογών τουλάχιστον για τα ανώτατα διοικητικά κλιμάκια (συνέβαινε και στην αρχαιότητα συμβαίνει και στις ΗΠΑ).Μα και πάλι υπάρχουν στρεβλώσεις!Στρεβλώσεις θα υπάρχουν πάντοτε και μεγαλύτερες μάλιστα όσο δεν υφίσταται ανξάρτητο σώμα ελέγχου των θεσμικών σωμάτων της διοίκησης. Δεν μπορεί η ΕΛΑΣ ή η ΔΟΥ να ελέγχονται από τον εαυτό τους (με ΕΔΕ κλπ.)!Και οι ανεξάρτητες αρχές και τα ελεγκτικά σώματα πρέπει να εκλέγονται αλλιώς θα είναι σαν ξεδοντιασμένα λιοντάρια, όπως είναι οι Ανεξ. Αρχές σήμερα (ανεξάρτητες και διορισμένες...).Απορώ επί πλέον με την παντελή έλλειψη ψυχολογικών ελέγχων (και μάλιστα τακτικών) σε ανθρώπους ανώριμους ηλικιακά και εμπειρικά κατά το πλείστον (20χρονα παιδιά) στα οποία παραδίδεται όπλο και το βάρος της εφαρμογής (κατ' ουσίαν ερμηνείας σε δευτερόλεπτα και εφαρμογής) των νόμων!!Είναι αδιανόητο να έχεις 20χρονους με μηδενική ως επί το πλείστον εμπειρία στην ζωή, να καλούνται να επιβάλουν τον νόμο ή να ορμούν σε ολόκληρες επαγγελματικές τάξεις που έχουν προσφέρει στην κοινωνία ή είναι ανήμποροι ακόμη και να διαφύγουν ή να αντέξουν τα χτυπήματα όπως κατ' επανάληψη συμβαίνει με τους συνταξιούχους.Άλλωστε ας είμαστε ειλικρινείς:Πόσοι αστυνομικοί σκοτώθηκαν από διαδηλωτές σε ΟΛΗ την Μεταπολίτευση; Πόσοι διαδηλωτές από αστυνομικούς αντίστοιχα;Νομίζω με το τελευταίο είναι αντιληπτό το πώς έχουν τα πράγματα.Δεν μπαίνω καν στην επισκόπηση των "μεμονωμένων" γεγονότων διαφθοράς ή εκμετάλλευσης της θέσης για επίλυση προσωπικών διαφορών (καθάριζε πιστόλι που εκπυρσοκρότησε προς την σύζυγο κλπκλπ).Οι ίδιοι οι αστυνομικοί πρέπει να επιδιώξουν την κάθαρση της ΕΛΑΣ πό την μεγάλη σαπίλα που έχει και ας είναι βέβαιοι ότι όχι μόνο δεν θα απαξιωθεί η εικόνα της ΕΛΑΣ αλλά επί τέλους ο πολίτης θα τους εμπιστευθεί.
η ελληνικη αστυνομια ειναι το απολυτο υποχθονιο πολυκαταστημα:ΠΟΥΛΑΕΙ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑΠΟΥΛΑΕΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΕΣ ΣΕ ΜΑΓΑΖΙΑΠΟΥΛΑΕΙ ΝΤΑΒΑΤΖΙΛΙΚΙ ΣΕ ΙΕΡΟΔΟΥΛΕΣΠΟΥΛΑΕΙ ΜΑΓΚΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΑΝΩΝΤΑΣ ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣΠΟΥΛΑΝΕ ΤΟΥΣ ΤΙΜΙΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟΛΜΟΥΝ ΚΑΙ ΔΙΩΚΟΥΝΠΟΥΛΑΝΕ ΤΟΝ ΟΡΚΟ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΤΑ ΣΤΡΑΒΑ ΜΑΤΙΑ
Δεν ξέρω τι άνθρωποι είναι οι αστυνομικοί μας. Καλοί καλοί τραμπούκοι αριστεροί......Ξέρω πολύ καλά όμως ότι η αστυνομία ακολουθεί πίστα στο ακέραιο τις εντολές της κυβέρνησης κράτους. Αν μας κυβερνούσε o Ανταρσία και έλεγε ότι στην επόμενη πορεία οι Ματατζηδες θα χορεύουν κασιλαμα φορώντας ροζ ψηλοτάκουνα να είστε σίγουροι ότι αυτό θα γινόταν. Οπότε o λαός επιλέγει στην ουσία την αστυνομία του και να μην κλαιγόμαστε. O τσιπρας δεσμεύτηκε να διαλύσει τα ΜΑΤ. Ιδού η Ρόδος...
Χιλιομασημενη η καραμέλα οτι "στερούνται εκπαίδευσης". Το τι ακριβως συμβαίνει το είπε με δυο λόγια στο ΒΒC ο Παναγιώταρος. Το 60% των αστυνομικών πρόσκειται ιδεολογικά [καποιοι ενδεχομένως και οργανωτικά] στην Χ.Α. Μία λύση υπάρχει. Αν και όταν,μια αλλης φιλοσοφίας κυβερνηση ερθει στα πράγματα, απόλυση του 90% των ΜΑΤατζηδων και προκύρηξη των κενων θέσεων που θα δημιουργηθούν μέσω εξετάσεων του ΑΣΕΠ. Στα εξεταζόμενα μαθήματα να είναι φυσικά και η "Αγωγή του πολίτη". Τωρα που το σκέφτομαι αν το κάνανε αυτό σε ολόκληρη την ΕΛ.ΑΣ [αποκλείοντας εστω αυτούς που μπήκαν στο σωμα μεσα απο τις Πανελλήνιες] ακόμα καλύτερα. Μονάχα ετσι θα φτιαχτεί μια αστυνομία που να αντιστοιχεί σε δημοκρατική και όχι σε τριτοκοσμική-φασιστική χώρα. Να απολυθούν όλοι οσοι είναι μέσα και στην θέση τους να προσληφθούν [με άλλα κριτήρια] καινούργοι.
qwerty1Η πρωτη σου αναρτηση ειναι αρκετα λογικη και οντως εξηγει καποια πραγματα. Ομως μολις δεχτηκες κριτικη, αρχισες τη στειρα αντιπαραθεση η οποια φοβαμαι οτι σε παει πιο κοντα σ αυτους που και εσυ λες πως ΔΕΝ δικαιολογεις. Και εκει ειναι το προβλημα. Οι πολιτες εχουμε μια αισθηση οτι μολις κριτικαρουμε ή διαφωνησουμε σε κατι, οι αστυνομικοι γινονται "ενα" καλυπτοντας και αυτους που ΔΕΝ κανουν για το αστυνομικο σωμα. Εχω μιλησει με αρκετους συναδελφους σου, και το μονιμο παραπονο ειναι οτι δεν ειναι μαζι τους η κοινωνια, δεν τους καταλαβαινει κανεις, ολοι ριχνουν σ αυτους το φταιξιμο , και δεν τους σεβονται οπως στην ευρωπη. Ομως για να υπαρξει αυτος ο σεβασμος , και να αλλαξει επιτελους αυτη η κατασταση, νομιζω οτι η καλη αρχη πρεπει να γινει απο τον υπευθυνο και εκπαιδευμενο αστυνομικο. Οι "ευθυνες" πολιτων και αστυνομικων δεν ειναι συγκρισιμες, οσο κι αν λεμε οτι και οι αστυνομικοι ειναι ανθρωποι απ την ιδια κοινωνια. Σαφως οι ευθυνες τοσο της πολιτικης ηγεσιας οσο και της φυσικης ειναι μεγαλες. Αφου ομως αυτοι δε φαινεται να νοιαζονται, το παραδειγμα πρεπει να δωσετε εσεις.Κουκουλωνοντας περιστατικα αυθαιρεσιας , μονο εναντιον σας μπορει να ειναι, και διαιωνιζει την κακη κατασταση. Οσο κι αν σας φαινεται οτι ενω τραβατε τοσα, θα στε και κορόιδα αν ειστε τυπος και υπογραμμος, μονο ετσι θα αλλαξετε την κατασταση και θα βελτιωσετε και τη θεση σας.Η πραγματικοτητα ειναι οντως δυσκολη , αλλα λεγοντας οτι ετσι ειναι τα πραγματα και δεν αλλαζουν....δεν οδηγει πουθενα.Νομιζω οτι παρ ολη την "αμυντικη" σταση που εχεις εδω, επειδη ολοι σου την "πεσανε", θα συμφωνησεις οτι αστυνομικος που δεν μπορει να συγκρατηθει, δεν κανει για καμια αστυνομια , ειτε εδω ειτε εξω! Δεν γυρνανε ολοι οι ματατζηδες το γκλομπ αναποδα...μπορουμε να τους κανουμε ολους ετσι?
@ The Knights Who Say Ni! Εισαι εκτος θεματος κουγια μου. οσα εγραψα δεν ηταν αγορευση συνηγορου αλλα προσπαθεια ευρεσης των αιτιων που αναφερει το αθρο. εγραψες ενα κατεβατο μπουρδες στις οποιες κιολας ξεβρακωνεσαι μονος επιβεβαιωνοντας αυτα που λεω.Απαιτεις αστυνομικους ρομποτακια να ανεχονται υβρεις και αποπειρες για τη σωματικη τους ακεραιοτητα με ψυχραιμια επειδη εκπαιδευτηκαν!!! ντοινγ! Ναι ρε στις σχολες χωριζομασταν σε 2 ομαδες οι μισοι βριζαν και οι αλλοι μισοι λεγανε ωωωωωμμμ. Μαλλον πιτσιρικας οποτε σε δικαιολογω.Οσα και αν λετε εδω απαντηστε στο εξης: Βλεπετε στο δρομο εναν να κλεβει μια γιαγια να προσπαθει να της παρει τη τσαντα να τη ριχνει κατω και να την σερνει στο δρομο. Ποσοι απο σας που λετε οσα λετε αν πιανατε αυτον το μονο που θα κανατε θα ηταν απλα να καλεσετε το 100 και να περιμενετε να ερθει η αστυνομια? Το πιο πιθανο ειναι οτι θα τον μαζευε ασθενοφορο και οχι περιπολικο. Οι ανθρωποι λοιπον δεν λειτουργουν με windows λειτουργουν συναισθηματικα. Το θεμα λοιπον ειναι να βαζουμε λιγοτερο συναισθημα και περισσοτερη λογικη. Αυτα μπορω και στα γραφω γιατι ειμαι και 30 χρ και οταν ημουν πιο μικρος εβρισκα και εγω δικαιολογιες οτι αυτοι που σπανε και καινε κλπ ειναι επειδη ετσι γουσταρουν. Τωρα ομως ξερω καλα οτι αυτος που σπαει και καιει στο γηπεδο πχ ειναι ο μαλακας της διπλανης πορτας που εχει ψυχολογια οχλου ποθ του την περασε ο πρωταθλητης ή η πρασινη και αν ηταν μονος δε θα εκανε ποτε οσα κανει. Το ιδιο συμβαινει και με τους γνωστους αγνωστους που καινε στις πορειες. Καποιοι "ιδεολογοι" τους εχουν πεισει οτι ετσι χτυπανε το κακο συστημα. Αυτα τα λιγα.@Vardaris γιατι να τους πιασει; Μια χαρα βολευονται οι πολιτικοι οι μεν κυβερνωντες επειδη δεν μαζευονται στις πορειες 500.000 ατομα αλλα 100 και 5000 και οι αλλοι επειδη πουλανε παραμυθι οτι ετσι χτυπησαν το συστημα συθέμελα.
qwerty1, ο καθένας οφείλει να κάνει την δουλειά για την οποία πληρώνεται και να την κάνει σωστά. Αν δεν μπορεί να την κάνει σωστά, ειδικά όταν είναι δημόσιος υπάλληλος και τον πληρώνω εγώ, καλύτερα να παραιτηθεί. Και δεν δέχομαι να πληρώνω δημόσιο υπάλληλο να δέρνει ΑΜΕΑ και συνταξιούχους (υπήρχαν και αυτές οι εικόνες αν θυμάσαι) ακόμα και αν τους βρίζανε ότι τους βρίζανε. Αν λειτουργεί συναισθηματικά, ως άνθρωπος, αυτός που υπηρετεί στα ΜΑΤ όπως αναφέρεις, όταν ήταν παρόν στο περιστατικό που ψεκάζανε τους συνταξιούχους θα έπρεπε να παραιτηθεί, αλλά εκεί η ευαισθησία έλειπε;;;
Ε λοιπόν αυτοί που λειτουργούν "συναισθηματικά" χτυπώντας κόσμο, να μη γίνονται αστυνομικοί. Δεν κάνουν γι' αυτή τη δουλειά. Είναι κάκιστοι επαγγελματίες και οι υπόλοιποι πολίτες που είναι κατ' ουσίαν εργοδότες τους, δεν έχουν απολύτως λόγο ούτε να τους πληρώνουν, ούτε να ανέχονται τον αντιεπαγγελματισμό τους. Να φύγουν, μήπως και έρθουν οι άλλοι. Που δε λειτουργούν ούτε συναισθηματικά, ούτε "με Windows", αλλά πρωτίστως με ΚΟΙΝΗ ΛΟΓΙΚΗ και ΣΕΒΑΣΜΟ στην ανθρώπινη ζωή.Και στην τελική, να δείτε και οι "αντιεξουσιαστές" τι "συναισθηματικά" που αντιδρούν όταν βλέπουν τα ανάποδα τα γκλομπς...Πιάνουν τις πέτρες και σας τις ρίχνουν και μετά κλαιγόσαστε. Από το πολύ "συναίσθημα" σας βρίσκει το κακό, αμφότερους.qwerty1, με το αρχικό σου ποστ εγώ συμφωνώ σε αρκετά σημεία, λες αλήθειες. Με μια μεγάλη ένσταση, όμως: Όλα αυτά που αναφέρεις, ΕΞΗΓΟΥΝ γιατί αρκετοί αστυνομικοί καταλήγουν να φέρονται εντελώς αποκτηνωμένα. Δεν τους ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΟΥΝ σε καμία περίπτωση. Πρόκειται πολύ απλά, για κακούς επαγγελματίες και σε καμία πολιτισμένη χώρα δε θα έπρεπε να έχουν οποιαδήποτε θέση στην αστυνομία. Όπως δεν έχω κανένα λόγο να νομιμοποιώ τη συμπεριφορά του μαλάκα που σπάει βιτρίνες, δεν έχω επίσης κανένα λόγο να νομιμοποιώ τη συμπεριφορά του μαλάκα που πήγε κι έγινε μπάτσος για να εξοστρακίζει κόσμο σε ζαρντινιέρες. Με αυτό τον δεύτερο μαλάκα, που τον πληρώνω κιόλας, υποτίθεται για να με προστατεύει, έχω μάλιστα δικαίωμα να γίνω ακόμα πιο αυστηρή. Σιγά μην τον λυπηθώ κιόλας.
To εγραψα με κεφαλαια το ΔΕΝ δικαιολογουνται για να μη το χασεις αλλα τρολαρεις.Οταν θες κατι πρεπει να το κρινεις συμφωνα με τη λογικη και οχι με ευχολογια.Και στην αμερικη υπαρχει η ποινη του θανατου σε αρκετες πολιτειες και για το παραμικρο πας φυλακη. Εχει ομως τους περισσοτερους serial killers και τους περισσοτερους φυλακισμενους ανα ποσοστο πλυθησμου σε ολο τον κοσμο.Οποτε καταλαβαινεις οτι οσοι και να πανε μεσα παλι θα αντικατασταθουν απο αλλους ακομα και αν τους αλλαζαμε ολους.Το θεμα λοιπον δε ειναι μονο να πεις οτι να πανε μεσα αυτοι (που ενοειται οτι πρεπει να πανε) αλλα να δεις πως δε θα το κανουν.Μη λεμε τα ιδια και τα ιδια.
Η αστυνομίοα μας πρέπει να μοιάσει με την αστυνομία των προοδευμένων δυτικών χωρών. Δηλαδή να πιάνει τους συλαμβάνει τους παρανομούντες και να τους παραπέμπει για δίκη. Ούτε λιγότερο ούτε περισσότερο
Υποθέτω σαν την βρεταννική που πυροβόλησε τον Βραζιλιάνο στο μετρό;(δεν είναι και τόσο μεμονωμένο όσο το βαλκανικό μας κόμπλεξ θα ήθελε... υπάρχει σειρά αστοχιών και των Δυτικών αστυνομιών και φασίζουσες αποκλίσεις)
Ξέρω, ξέρω, "ο κακόμοιρος ο ΜΑΤατζής που όλοι τον μισούν και του βρίζουν τη μάνα και τον πατέρα...άνθρωπος είναι και λυγά και γυρνάει το γκλομπ ανάποδα και σακατεύει πέντε-έξι γιατί είναι νέο παιδί και θίχτηκε και βράζει και το αίμα του". ΜΠΟΥΡΔΕΣ. Δε με ενδιαφέρει καν το αν θίγεται ο ΜΑΤατζής όταν του βρίζουν τη μάνα. Δε με ενδιαφέρει αν είναι νέο παιδί και αν βράζει το αίμα του. Καλώς ή κακώς (κακώς, όντως οι ΜΑΤ έχουν αρκετά άσχημες συνθήκες εργασίας), είναι μέρος της δουλειάς του το να πρέπει, ακόμα κι όταν του βρίζουν τη μάνα, ακόμα κι όταν τον προκαλούν, να μην υπερβαίνει τα εσκαμμένα. ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑ ΛΟΓΟ. Η υπέρβαση εξουσίας και η απρόκλητη άσκηση βίας είναι παράβαση καθήκοντος. Και όποιος στο όνομα της "συναδελφικής αλληλεγγύης" κάθεται και υπερασπίζεται σαδιστές που γουστάρουν να βασανίζουν κόσμο, να προκαλούν σωματικό πόνο και γενικώς να είναι "ξέρεις ποιος είμαι εγώ", είναι και ο ίδιος έκνομος. Δεν είμαι καθόλου της λογικής ότι οι αστυνομικοί είναι όλοι κακοί, ή ότι είναι "καμμένα χαρτιά" λόγω της επαγγελματικής ιδιότητάς τους. Αλλά ΠΡΕΠΕΙ, και για το καλό της ίδιας της ΕΛΑΣ, να ξεχωριστεί επιτέλους η ήρα από το στάρι. Με (κανονικές, όχι "για τα μάτια") ΕΔΕ και (ουσιαστικές, όχι "με το μπαμπάκι") ποινές στους επίορκους αστυνομικούς, με ψυχιατρικές εξετάσεις (γιατί οι μισοί ΜΑΤατζήδες πολύ συχνά φέρονται σαν σχιζοφρενείς δολοφόνοι....και αν μη τι άλλο πριν να ξαμολήσεις κάποιον να "επιβάλει την τάξη" με τη στολή του Ρόμποκοπ και το γκλομπ στο χέρι ΠΡΕΠΕΙ να είσαι απολύτως βέβαιος για την ψυχική του υγεία), τελοσπάντων με άσκηση ουσιαστικού και αυστηρού ελέγχου. Όσο "Η Υπηρεσία" θα υποθάλπτει συστηματικά φασιστικά ζώα και κατά συρροήν βασανιστές και εγκληματίες επειδή "πάνω από όλα η αλληλεγγύη" και κολοκύθια τούμπανα, είναι προφανές το γιατί η οργή κατά της ΕΛΑΣ και των αστυνομικών θα μεγαλώνει. Και είναι υποκρισία να κάνουν μερικοί πως δεν καταλαβαίνουν γιατί συμβαίνει κάτι τέτοιο.
..η αστυνομια δεν μπορει να αναλαβει εκ των υστερων την διαπαιδαγωγηση ολων των αλητων, που νομιζουν οτι εχουν το δικαιωμα να κανουν ο,τι θελουν και να βριζουν οποιων θελουν. Αυτο δεν ειναι ελευθερια. Και ειναι οι ιδιοι αλητες που νομιζουν οτι επειδη πληρωσαν εισητηριο στο γηπεδο εχουν το δικαιωμα να βριζουν την μανα του καθε ποδοσφαιριστη. Αυτη ειναι η κουλτουρα σας; Eυγε.Ποτε θα μαζεψει η αστυνομια επιτελους αυτους τους χιλιους, δυο χιλιαδες αλητες που καθε φορα τα σπανε;
Σωστά. Κι αφού η ΕΛΑΣ δε μπορεί να διαπαιδαγωγήσει, έχει αναλάβει με περισσό ζήλο το ξυλοφόρτωμα όποιου θα μπορούσε να είναι "αλήτης". Συγχαρητήρια.Ξέρετε το ξύλο στη ΓΑΔΑ και οι βασανισμοί, ακόμα κι όταν οι βασανιζόμενοι είναι "αλήτες", ΕΙΝΑΙ ΕΚΝΟΜΟΙ. Πότε θα μαζέψει η αστυνομία επιτέλους αυτούς τους χίλιους, δυο χιλιάδες μπατσοφορεμένους αλήτες που τους πληρώνει για να μην κάνουν σωστά τη δουλειά τους; Γιατί μεταξύ μας, από το να κάνουν τη συγκεκριμένη δουλειά με τον τρόπο που την κάνουν, καλύτερα να μην την κάνανε καθόλου.Η αστυνομία δεν έχει δικαιοδοσία ούτε να διαπαιδαγωγεί (είναι αστείο να το νομίζει κανείς αυτό), ούτε όμως και να τιμωρεί. Οι ίδιοι οι αστυνομικοί βέβαια, αυτό το δεύτερο συνήθως δεν το καταλαβαίνουν κι από εκεί ξεκινάει το πρόβλημα. Στις δημοκρατικές χώρες όμως, αυτός που επιβάλλει ποινή είναι το δικαστήριο. Η αστυνομία απλώς πιάνει τον ένοχο. Ακόμα και του χειρότερου εγκληματία, ο αστυνομικός δεν έχει δικαίωμα να πειράξει ούτε τρίχα από τα μαλλιά του. Αλλιώς κάνει τη δουλειά του λάθος. Αυτοί είναι οι όροι του παιχνιδιού και όποιος θέλει και μπορεί, παίζει. Αλλιώς φεύγει. End of story.
Vardarisεστω οτι εχεις δικιο σε οσα λες, και ομολογω οτι δεν απεχουν πολυ απ την πραγματικοτητα.Εκει που νομιζω οτι ειναι το λαθος σου (και των αστυνομικων που σκεφτονται ετσι) , ειναι το οτι δεν μπορεις να εξισωνεις ας πουμε μια ομαδα αλητων τραμπουκων, με μια ομαδα εκπαιδευμενων , ορκισμενων στη δημοκρατια και το συνταγμα αστυνομικων. Οι πρωτοι ειναι παρανομουντες πολιτες , οι δευτεροι τι ειναι? η αντιπαλη συμμορια? Οχι φυσικα. Και εκει ειναι το προβλημα ...πολλοι αστυνομικοι δεν εχουν καταλαβει τη βαρυτητα και την ευθυνη της θεσης τους.(μαλλον λογω κακης και ελλιπους εκπαιδευσης) Κανεις αστυνομικος , για να το πω απλα, δεν μπορει να "απανταει" σε καποιον τραμπουκο, με τα ιδια μεσα! Ο ενας παρανομει, ο αλλος ειναι ο τηρητης του νόμου!
Αυτοί οι 1000 ή 2000 που τα σπάνε ξέρουμε όλοι πολύ καλά ποιοι είναι και ακόμα καλύτερα τους ξέρει η αστυνομία αφού οι μισοί απ'αυτούς είναι ασφαλίτες που έχουν διαβρώσει τις ομάδες των αναρχικών και παροτρύνουν ένα σωρό ηλίθια παιδάκια και χουλιγκάνους να τα σπάνε σε κάθε πορεία. Πόσα βίντεο έχουν κυκλοφορήσει στο ιντερνετ που δείχνουν "αναρχικούς" να πίνουν καφέ με τους ΜΑΤατζήδες πριν ξεκινήσει η πορεία; Το παρακράτος έχει πολύ στενούς δεσμούς με το κράτος και καλό θα ήταν ο κ. αστυνομικός να μην αγνοεί επιδεικτικά αυτό το γεγονός. Αυτούς τους 1000 που τα σπάνε δεν τους αποδεχεται κανένα κομμάτι του ελληνικού πληθυσμού που κατεβαίνει στην πορεία να διαμαρτυρηθεί δυναμικά μεν ειρηνικά δε. Κάθε φορά όμως γίνεται το ίδιο σκηνικό: μπαίνουν σε ένα μπλοκ, το σπάνε, πετάνε από κει τις μολοτοφ και τις πέτρες τους, οι ΜΑΤατζήδες απλά τους κοιτάνε και όταν φύγουν και μείνει ο κόσμος του μπλοκ, αρχίζουν να πετάνε χημικά. Τυχαίο είναι αυτό ή μήπως απλά επίδειξη ανικανότητας απ΄την αστυνομία; Κατά τη γνώμη μου, ούτε το ένα ούτε το άλλο, είναι απλά ο καλύτερος τρόπος να διαλύσεις και να αμαυρώσεις μια διαμαρτυρία και κυρίως να αποθαρρύνεις τον απλό κοσμάκη που δεν είναι πολιτικά στρατευμένος να ξανακατέβει να διαμαρτυρηθεί για όλα τα δικαιώματα που του κλέβουν.
Γιατί οι χειρουργοί συνηθιζουν το αίμα;Γιατί οι σκουπιδιαρηδες συνηθιζουν τη βρωμα;Γιατι τα κορακια ειναι απαθη στις κηδείες ;Γιατι οι ναυτικοι δεν ξερνανε στα 12 μποφόρ ;Γιατι οι πυροσβεστες δεν λιποθυμουν οταν μαζευουν πτωματα;Γιατι οι Ματατζηδες βαράνε τοσο ευκολα τον κοσμάκη;;;;;;;;
O dimkon ενσωματωνει ολα οσα θελω να πω σε 3 σειρουλες αλλα ας γραψω λιγες παραπανω.Ειμαι αστυνομικος με 11 χρονια υπηρεσιας. με θεωρω τυχερο που δεν υπηρετησα πολλα χρονια σε τμημα ταξης η σε καποια υπηρεσια ασφαλειας η ΜΑΤ. Οι συναδελφοι σ αυτες τις υπηρεσιες ( στα ΜΑΤ σιγουρα στις αλλες οχι και τοσο) ναι οντως και επιθετικοι ειναι και δερνουν περαν του δεοντος κλπ κλπ.Ας το αναλυσουμε ομως λιγο περισσοτερο αυτο.Στις υπηρεσιες αυτες ειναι η πλειονότητα νεαροι συναδελφοι ηλικιας 19 - 25. Σημειοτεον οτι την υπηρεσια που θα πας ΔΕΝ την διαλεγεις απλα βαζεις επιλογες και επειδη τα ΜΑΤ ειναι η τελευταια επιλογη απλα καταληγουνε εκει. Σ αυτη την ηλικια όλοι ξερουμε ποσο ευκολα μπορεις να χειραφετηθεις απο τους πιο παλιους και να σου περασουν την "ιδεολογια" τους.Ακομα και αν υποθεσουμε οτι εισαι ισχυρος χαρακτηρας και δεν ακους τι λενε οι παλιοί και οτι επειδη εχεις περασει με πανελληνιες θα επρεπε να διαθετεις περισσοτερη κριτικη σκεψη απο αμόρφωτους που μπηκαν στο σωμα με βύσμα πριν 20 χρονια οταν βρεθεις απο την ξεγνοιασιά και χαλαρωση σε ενα περιβαλλον οπου:1.Τα μμε ειναι μεροληπτικά στην προβολή της βιας. Oταν δηλ ενας αστυνομικος βιαιπραγησει ειναι στην επικαιροτητα μερες ενω οταν σακατεψουν στο ξυλο η και σκοτωσουν καποιον συναδλεφο απλα αναφερεται και τα μονα που το κανουν θεμα ειναι κατι εθνικιστικα blog.2.Ο αντικτυπος του ανωτερω περιστατικου σε καποιο κοσμο (δεν διακινδυνευω πολλοι ουτε λιγοι δεν εχω κανει ερευνα) ειναι στη μεν πρωτη περιπτωση ολοι οι μπατσοι ειναι δολοφονοι στη μεν δευτερη ας προσεχαν μονοι επελεξαν επαγγελμα.3.Οταν στο ονομα μιας αριστερης ιδεοληψιας ο αστυνομικος δεν ειναι οργανο του κρατους αλλα στρατος καταστολης(κλεμμένο καπου το διαβασα εδω μεσα αλλα πολυ ευστοχο)4.Οταν καποιοι θεωροντας οτι εχουν δικιο δικαιολογουν τον εαυτο τους να σκαβουν ταφρους σε δημοσιο δρομο και να καινε αστυνομικο μεσα στο σπιτι του (βλεπε κερατέα)5.Οταν σε αρκετες περιπτωσεις εχουν απαλαχτει ατομα που πεταξαν μολοτοφ ή ειχαν στη κατοχη τους και αυτα οχι απο ιστοριες συναδλεφων απο φιλο δικηγορο.Μπορω να γραψω ενα σεντονι απο τετοια και αλλα ακομα πιο ακραια παραδειγματα αλλα δεν εχει νοημα.Η ερωτηση μου ειναι η εξης: οταν ζεις σε αυτο το περιβαλλον τι ιδεολογια θα ακολουθησεις; Αυτη του γκαντι η αυτη του Χιλτερ; Δε νομιζω οτι χρειαζεται πολυ μυαλο η απαντηση.Αυτη η διαπιστωση ΔΕΝ ειναι δικαιολογια οτι καλα κανουν οσα κανουν ειναι απλα η απαντηση ΓΙΑΤΙ τα κανουν.Οι πολιτικη εξουσια βλεποντας λοιπον αυτο τριβει τα χερακια της. Οι αγανακτισμενοι πολιτες ξεσπανε απλα το θυμο τους πανω στους μπατσους καιγοντας και σπαζοντας οτι βρουν μπροστα τους νομιζοντας οτι ετσι "χτυπανε" το συστημα αλλα μαλλον μονο αερα κανουν στα @@ του συτηματος.Καπου μεσα σε ολα αυτα ερχονται και οι φασιστες της ΧΑ και γινονται αποκουμπι των αγανακτισμενων συναδελφων οποτε μη πεφτετε απο τα συνεφα γιατι συμβαινουν ολα αυτα δεν υπαρχει κανενα σχεδιο ολα γινονται "φυσιολογικοτατα".
Αγαπητό όργανο, όλα αυτά που επικαλείστε δε θα πιάνανε μία σε ένα δικαστήριο (ή σε μια πραγματική ΕΔΕ, ξέρετε εσείς), διότι δεν μιλάνε για την ταμπακέρα. Καταλαβαίνετε τι λέω.Και η ταμπακέρα είναι ότι πληρώνεστε για να κάνετε τη δουλειά σας σύμφωνα με τον κανονισμό και την εκπαίδευσή σας. Ειδικά σε αυτές τις συνθήκες. Αν δεν μπορείτε να πράξετε το καθήκον σας ΧΩΡΙΣ να παραβιάζετε το νόμο και τους κανονισμούς, τότε έχουμε πρόβλημα. Αντί για αυτό μας δίνετε και δικαιολογίες για τους λόγους που κάποιοι συνάδελφοι παρανομούν, κιόλας!Και τέλος σε ποιο παράλληλο -αστυνομικό- σύμπαν βλέπετε μεροληψία στη βία κατά των αστυνομικών ή απροθυμία της πολιτείας ή της δικαιοσύνης να σας συνδράμει; - Το άρθρο λέει κάτι για 195 από 200 ΕΔΕ πήγαν στο αρχείο. Αυτό το διαψεύδετε ή το κάνετε γαργάρα;- Να σας θυμίσω τον “κουκουλονόμο” που ακόμα ισχύει;(σε αντίθεση τα διακριτικά των αστυνομικών που ακόμα να τα δούμε)- Ότι από τότε που η κατοχή μολότοφ έγινε κακούργημα, αρκεί η κατάθεση αστυνομικών για να βρεθεί κανείς προφυλακισμένος και αντιμέτωπος με κάθειρξη; (θυμίζω π.χ. υπόθεση φοιτητή με τις πυτζάμες που αν δεν υπήρχαν φωτογραφίες μαρτύρων το παιδί θα ήταν ακόμα προφυλακισμένο από το “φόρτωμα” σακιδίου με μολότωφ http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=110882- Θεωρείτε ότι η δικαιοσύνη προστατεύει αποδεδειγμένα ενόχους; (αυτό πάει στο σχόλιο σας Νο 5)- Οι άπειρες φωτογραφίες με άνδρες των ΜΑΤ να βαράν με ανάποδα γκλομπς διαδηλωτές, αξίζουν αυτεπάγγελτης δίωξης για απόπειρα/πρόκληση επικίνδυνης σωματικής βλάβης κατά τη γνώμη σας; Πόσες ασκήθηκαν;Ειλικρινά δε θα με ένοιαζε και εάν όλο το σώμα όταν έβγαζε τη στολή του κοιμόταν αγκαλιά με τη σημαία της Χρυσής Αυγής κάτω από την εικόνα δικτάτορα Παπαδόπουλου. (Είναι παγκόσμιο το φαινόμενο τα σώματα ασφαλείας να έλκονται από την ακροδεξιά ιδεολογία.)Αυτό που δεν ανέχομαι, όμως, είναι να συμπεριφέρονται παράνομα, ναζιστικά και μεροληπτικά ΕΝ ΩΡΑ υπηρεσίας. Τόσο απλό. Το καταλαβαίνετε αυτό;
Συγγνωμη αλλα το σχολιο σας ειναι επιεικως απαραδεκτο. Καταρχην συνομιλειτε με ανθρωπο, οχι οργανο. Οι διαδηλωτες εχουν λοιπον το δικαιωμα να κανουν ο,τι θελουν στο ονομα της καημενης της δημοκρατιας, της οποιας το πνευμα εσεις καταπατατε με καθε σας σχεδον προταση.Πολλοι αστυνομικοι στην Ελλαδα ειναι ηρωες με αυτα που τραβανε γιατι κατι φιλοσοφοι του καναπε οπως εσεις εχετε καταφερει η βια στο δρομο, η βιας της και καλα διαδηλωσης οπου σπαμε και καιμε ο,τι να ναι ειναι αναφαιρετο ανθρωπινο δικαιωμα! Για πηγαινετε να τα κανετε αυτα σε καποια ευνομουμενη, πολιτισμενη χωρα, να δειτε ποσο γρηγορα θα βρεθειτε, δικαιως, στη φυλακη.Οσο δεν λεμε ξεκαθαρα ποιος ειναι ο ρολος της αστυνομιας και τι τυπου αστυνομια θελουμε, θα εχουμε αυτα τα φαινομενα. Εγω προσωπικα πιστευω οτι η αστυνομια θα επρεπε να δρα πολυ πιο αποφασιστικα, οπως π.χ. στην Αμερικη, στην Σουηδια, στη Γαλλια η στην Γερμανια. Αλλα ξερω, εμεις ειμαστε πιο μαγγες και δεν μας κρατανε νομοι και θεσμοι. Και ο σεβασμος στον συνανθρωπο ειναι κατι παντελως αγνωστο. Δυστυχως.
Μην αναρωτηθείτε αγαπητέ συμπολίτη γιατι στο σχολείο οι νέοι καθηγητές και δάσκαλοι δεν κάνουν ορθά τη δουλειά τους.Μην αναρωτηθείτε την επόμενη φορά γιατι σας γράφει στα υποδήματά του ο γιατρός στο νοσοκομείο, πάρεα με τη νοσοκόμα.Μην διανοηθείτε να διαμαρτυρηθείτε σε κάποια Δημόσια Υπηρεσία γιατι οι υπάλληλοι δεν έχουν τη διάθεση ή το χρόνο να ασχοληθούν με το πρόβλημά σας.Όλοι οι παραπάνω έχουν το δικαίωμα να λένε ότι δεν κάνουν ορθά τη δουλειά τους γιατι πάντα κάποιος άλλος φταίει που δεν την κάνουν ορθά, όπως και στην περίπτωση των αστυνομικών των ΜΑΤ.
Αν εσένα στην δουλειά σου ρίχναν μολότοφ, σε δέρνανε, σου βρίζανε την μανα και άλλα τόσα καλά, μετά έλα να σου κάνω την ερώτηση γιατί εισαι τόσο επιρρεπής στην βία. Αλληλένδετα είναι αυτά.
Πιστεύω ότι η αστυνομία είναι κοινωνικό όργανο. Οι αστυνομικοί δεν είναι πολίτες που αν τους βρίσεις την μάνα, φερ'ειπειν, δικαιολογολυνται να έρχονται σε βρασμό ψυχής. Αλλά και οι υπόλοιποι κοινωνικοί φορείς (και τα μμε) πρέπει να αντιδρούν στην αστυνομική βία. Δεν νοήται ευνομουμενη κοινωνία έτσι. Αν κάποιοι αστινομικοί φέρονται ως κτήνη, τότε αλλοίμονο μας.
Δηλαδή αν τσακωθώ με τον εφοριακό δεν θα πάρει κανείς ποτέ φορολογική ενημερότητα, αν τσακωθώ με τον καθηγητη θα βαθμολογεί τους πάντες κάτω από την βάση διαπαντός, κι αν τσακωθώ με γιατρό.... πάπαλα....Ωραία! όποιος μπορεί γίνεται ένας μικρός φεουδάρχης
Επισης υπαρχει ο νομος που οριζει (απ το 2010) οτι πρεπει να ιδρυθει ανεξαρτητο γραφειο καταγγελιων αστυνομικης αυθαιρεσιας, οπου οι καταγγελιες πλεον δεν θα ερευνουνται απο τους διευθυντες των αστυνομικων τμηματων , αλλα απο ανεξαρτητη αρχη αποτελουμενη κυριως απο δικαστικους (και άλλους). Αυτες οι ανεξαρτητες υπηρεσιες υπαρχουν εδω και πολλα χρονια στην ευρωπη, και εχουν βοηθησει πολυ στο να κοπουν αυθαιρεσιες των αστυνομικων και στο να αισθανονται οι πολιτες οτι τα παραπονα τους δε θα κουκουλωθουν. Και ετσι η αμοιβαια εμπιστοσυνη πολιτων-αστυνομικων εχει αυξηθει σημαντικα.Εδω παρ ολο που εχει γινει η διεργασια, δεν προχωραει το μετρο...οι αστυνομικοι αντιστεκονται σθεναρα (κακως για μενα, οποιος ενεργει νομιμα και συμφωνα με τους κανονισμους δεν εχει κατι να φοβηθει), και φυσικα οι πολιτικοι κανουν την παπια ....για ποιους λογους, φανταζεστε....και μενουμε στα ιδια και τα ιδια!!!
Τι είναι λέει;;;Για τις άλλες αστυνομίες του κόσμου, έχετε άποψη ή λέμε ό,τι να ναι;Τι να πρωτοθυμήσω...Γένοβα; Λονδίνο πρόπερσι με το σπρώξιμο και το θάνατο από καρδιά του 60χρονου κυρίου; Γερμανική αστυνομία; Γιατί κάηκε το Λος Άντζελες στα 90ς;;;Αν δεν έχουμε ιδέα για τι μιλάμε καλύτερα να μη γράφουμε καν.
Εχω ζησει σε αλλες 3 ευρωπαικες χωρες εκτος απο την ελλαδα. Και αλλου συμβαινουν περιστατικα, μονο που εκει ειναι οντως μεμονωμενα. Και συνηθως οι τιμωριες ειναι αμεσες. Το Λος Αντζελες ακυρο, εγω μιλησα για ευρωπη!Σε καμια απ αυτες τις χωρες δεν συζητουν για ενα περιστατικο αυθαιρεσιας καθε εβδομαδα. Και τα ανεξαρτητα αυτα γραφεια υπαρχουν και κανουν πολυ καλη δουλεια.
Απαντηση στο απο κατω: Σε καμια απο αυτες τις χωρες δε συζητουν για περιστατικα αυθαιρεσιας καθε εβδομαδα γιατι σε καμια απο αυτες τις χωρες δεν εχει 10 πορειες διαμρτυριας και απεργιες την εβδομαδα (στην Πορτογαλια πχ ΟΛΟΝ αυτο τον καιρο που περνανε κ αυτοι κριση εχουν γινει ΔΥΟ..ΔΥΟ!κ δειτε τα πλανα να δειτε κατα ποσο μοιαζουν με τις δικες μας!) κ επισης δεν εχει πολιτες "επαναστατες" που νομιζοντας οτι σπαζοντας τα μαρμαρα του Συνταγματος "της δειχνουν αυτης της Κυβερνησης, να μαθει αυτη". Αφου εζησες σε 3 χωρες εξω θα ξερεις οτι εκει οι ανρωποι σεβονται κ εχουν αλλη παιδεια.
Η ερώτηση του τίτλου πάει πακέτο με τις ερωτήσεις:- γιατί η ελληνική δικαιοσύνη δείχνει τόση σκανδαλώδη επιείκεια στα βασανιστήρια από αστυνονομικούς;- γιατί οι εκάστοτε υπουργοί Δημόσιας Τάξης χαϊδεύουν τους φασίστες βασανιστές;Και η απάντηση είναι κοινή.