Τη  μέρα των Χριστουγέννων μεταδόθηκε το τελευταίο επεισόδιο της 4ης σεζόν του Downton Abbey. Αυτό το επεισόδιο όπως  και πέρυσι συνοδεύτηκε από τρέιλερ, ρεπορτάζ και τρελές υποθέσεις, προβλέψεις και στοιχήματα. Τελικά στην Αγγλία, όμως, ήρθε μόλις έβδομο στην τηλεθέαση (το 2012 ήταν δεύτερο). Όμως, ήρθε πρώτο σε ένα άλλο, λιγότερο επίσημο όργανο καταμέτρησης αλλά μάλλον πιο διεισδυτικό: στο Twitter.

 

Η σειρά μπορεί να έχει αδυναμίες στις ιστορικές αναφορές αλλά το σενάριο φαίνεται να ξυπνάει έντονες συζητήσεις. Η πλοκή και οι διάλογοι πράγματι σε κάνουν να παρακολουθείς με ενδιαφέρον, αναμένοντας τη συνέχεια, όπως συμβαίνει στις πολύ καλές σαπουνόπερες.

 

Tι μάθαμε από τις τέσσερις σεζόν του Downton Abbey

 

Το επεισόδιο των Χριστουγέννων μεταδόθηκε μέσα στο Χειμώνα, αλλά στο Downton Abbey ο καιρός ήταν καλός. Η ιστορία περιστρέφεται γύρω από την επίσημη εμφάνιση της εξαδέλφης Ρόουζ στην κοινωνία του Λονδίνου (η Ρόουζ είναι η μικρή που εμφανίστηκε ουρανοκατέβατα στο Downton για να εκπροσωπήσει τη νέα, ατίθαση γενιά). Δεν πρόκειται να σας πω άλλα, αν θέλετε, μπορείτε να παρακολουθήσετε το τρέιλερ παρακάτω, το οποίο δίνει κάποια στοιχεία αλλά όχι αρκετά ώστε να σας χαλάσει την εμπειρία:

 

 

Με ευκαιρία το επεισόδιο, ας θυμηθούμε τι μας έχει διδάξει αυτή η σειρά εδώ και τέσσερις σεζόν:

 

Tι μάθαμε από τις τέσσερις σεζόν του Downton Abbey

 

  • Όταν κάνεις σοβαρές συζητήσεις, πάντα άφηνε τις πόρτες μισάνοιχτες, ώστε να μπορεί κάποιος να κρυφακούει.
  • Όταν κρυφακούς έχεις δύο επιλογές α) να οπισθοχωρήσεις σιωπηλά β) να επέμβεις θριαμβευτικά χωρίς να σου περνάει από το μυαλό ότι δεν έπρεπε να κρυφακούς.
  • Όταν είσαι γκέι που κρύβεται, το θέμα αυτό σε απασχολεί κατά περιόδους – υπάρχουν μήνες που είναι ασήμαντο και πάνω κάτω το ξεχνάς.
  • Όταν είσαι γιαγιά μπορείς να διαβάσεις τις σκέψεις των εγγονιών σου.
  • Όταν έχεις ένα μυστικό το λες σε κάποιον παρακαλώντας τον θερμά να μην το πει πουθενά, αυτός το υπόσχεται και το λέει στον επόμενο. Όταν μάθεις ότι το μυστικό σου αποκαλύπτεται δεν κατηγορείς κανέναν.
  • Η ανώτερη τάξη δεν είναι καταπιεσμένη, είναι συγκρατημένη.
  • Η κατώτερη τάξη δεν είναι καταπιεσμένη, είναι υπεύθυνη.