Η ωδή του μελομακάρονου

Η ωδή του μελομακάρονου Facebook Twitter
3

Όποτε το έχω αποφασίσει «σπιτικό», ο κόπος μου κατέληξε κατευθείαν στον σκουπιδοντενεκέ. Όποια πεπειραμένη νοικοκυρά να ρωτήσεις, θα σου απαντήσει πως πιο εύκολο γλυκό, δεν γίνεται! Όμως, όπως όλα τα «εύκολα», έτσι κι αυτό έχει τα δικά του κόλπα, που πετυχαίνουν μόνο αν τα εμπεδώσεις με τα χρόνια, πάνω από τόνους μελωμένου σιροπιού. Αλλιώς, αν δεν σε ευλογήσει η τύχη του πρωτάρη ή η ζύμη θα σου βγει σφιχτή ή θα τα παραψήσεις και δεν θα μελώνουν ή θα σου προκύψουν «λάσπη» και άλλες πολλές γκίνιες. Ακόμη κι αν ανακαλύψεις το μυστικό, το σίγουρο είναι πως θα το λησμονήσεις μέσα στη χρονιά, στους 12 μήνες που χωρίζουν τη μια φουρνιά από την άλλη. Γι' αυτό κι εγώ, το μελομακάρονο το προτιμώ «ετοιματζίδικο» που έλεγε και η γιαγιά μου.

Τα καλύτερά μου

  • Του Κωνσταντινίδη, γιατί είναι μικρούλι, με ισορροπημένη γλύκα, μοσχοβολά μέλι από τα βουνά της Κρήτης, τραγανό και μελωμένο συνάμα, με όσο ακριβώς καρύδι του χρειάζεται.

Κωνσταντινίδης, Λ. Κηφισίας 116, Αμπελόκηποι, 2106916577 - Λ. Πεντέλης 72, Χαλάνδρι, 2106828502 - Λ. Μεσογείων 368, Αγ. Παρασκευή, 2106002682

  • Στα Fresh το μελομακαρονάκι μεταμορφώνεται σε γκουρμέ γλυκομπουκιά, μελώνει διακριτικότατα με βιολογικό μέλι από την Κρήτη, σπάει σε μια τραγανή έκρηξη στο στόμα, πορτοκαλένιο και με λιγοστό ψιλοτριμμένο καρυδάκι.

Fresh, Λ. Κηφισίας 359, Ερυθραία - Κ. Βάρναλη 60, Χαλάνδρι - Λ. Κηφισίας 162, Ψυχικό - Κριεζώτου 12, Κολωνάκι - Πελασγίας 6, Περιστέρι - Αγ. Φωτεινής 53, Ν. Σμύρνη - Γιαννιτσοπούλου 6, Γλυφάδα - Αλεξιουπόλεως 22, Αργυρούπολη

  • Το Iδαίον Άντρον μπορεί να είναι ένα από τα καλύτερα κρητικά μπακάλικα της Αθήνας αλλά κάθε Χριστούγεννα η μαμά του ιδιοκτήτη φτιάχνει με τα χεράκια της εξαιρετικά μελομακάρονα αμέλωτα και μελωμένα, που μυρίζουν μαμά και Κρήτη, με την πιο τραγανή υφή και χωρίς υπερβολικά σιρόπια. Το θέμα είναι να τα προλάβεις.

Iδαίον Άντρον, Φορμίωνος 141, Καισαριανή, 2107600204

  • Εδώ και πολλά χρόνια, δεν ένοιωθα τις γιορτές να έρχονται μέχρι να βγάλει ο Στέλιος το βουνό με τα μελομακάρονα των γιορτών. Λεπτά, τραγανά και με ισορροπημένο μέλωμα, χρυσαφένια και πορτοκαλένια, έχουν μια απόλυτη γυναικεία χάρη.

Γλυκές Αλχημείες, Στέλιος Παρλιάρος, Ηροδότου 24, Κολωνάκι, 2107240205

  • Χειροποίητο και σπιτικό, όπως το φαντάζεσαι από ένα μαγαζί που ειδικεύεται στο μπισκότο: θριφτό και καλοψημένο σαν μπισκοτάκι που μόλις βγήκε από το φούρνο, με ένα κατιτίς από μέλωμα.

Μπισκότο από σπίτι, Σπάρτης 11, Χαλάνδρι, 2107255700

  • Η Μαίρη Στάμου, ζαχαροπλάστισσα με χέρι μαμάς, φτιάχνει επίσης ωραία μελομακάρονα, όσο πρέπει γλυκά και τραγανά.

Ζάχαρη στην Άκρη, Δ. Γούναρη 192, 2109603357

  • Η Φύσις που ξέρει να κάνει τα πιο απίστευτα γλυκά «αλλιώς» κυκλοφορεί το μελομακάρονο σε δυο εκδοχές: με μαύρη ζάχαρη, τραγανό και ήπια μελωμένο και με σιρόπι αγαύης, πιο χρυσαφένιο, πιο φινετσάτο και ακόμη πιο απενοχοποιημένο.

Φύσις, Λ. Μεσογείων 450, Α. Παρασκευή, 2106090740

Το μελομακάρονο στο σούπερ-μάρκετ

*Βιολάντα: Με την κλασική λασπωμένη ζύμη και τη γεύση του καρυδιού να υπερισχύει σου ζητάει λιγάκι πορτοκάλι, μια κανέλα ή ένα γαρύφαλλο παραπάνω.

*Γλυκάνθη: Το σχήμα του σε προϊδεάζει για τα καλύτερα αλλά η λασπερή του ζύμη σου μένει παραπάνω από την κανελογαρυφαλένια επίγευση και την μελένια ευωδιά.

*Θανόπουλος: δεν σε λιγώνει, ιδανικά τραγανό, με μπόλικο καρύδι και συμπαθητικό μέλωμα.

*Φαίδων: σαν το λασπερό μελομακάρονο από τον κάθε φούρνο της γειτονιάς με γλύκα που καίει σχεδόν το στόμα.

*Χρυσανθίδης: με σκούρο, ορεκτικό χρώμα, σου υπόσχεται την πιο τραγανή μπουκιά και η αλήθεια είναι πως «κρατάει» καλά αλλά σε προσγειώνει κι εδώ η απέραντη γλύκα.

(Από τα ΑΒ, τον Βερόπουλο, τον Θανόπουλο, τα Lidl και τα Carrefour)

Γεύση
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το γλυκό της Αθήνας μετά την απελευθέρωση

Nothing Days / Το γλυκό της Αθήνας μετά την Απελευθέρωση

Από μισογκρεμισμένο τουρκοχώρι αμέσως μετά την Ελληνική Επανάσταση ως τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο η Αθήνα εξελίχθηκε σε μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, με τα ανάλογα γλυκά. Πώς από τον μπακλαβά και το λουκούμι του φούρνου φτάσαμε στα γαλλικά γλυκά και στα πολυτελή ζαχαροπλαστεία.
M. HULOT
Στην ταβέρνα του Σπανού το κρέας είναι καλύτερο από του χωριού σου

Γεύση / Στην ταβέρνα του Σπανού το κρέας είναι καλύτερο από του χωριού σου

Για σαράντα πέντε χρόνια ένα λαϊκό στέκι-χρονοκάψουλα στα Κάτω Πατήσια αποτελεί τόπο συνάντησης όσων αγαπούν το κρέας, χάρη στα μοναδικά ψητά στα κάρβουνα και πιάτα φτιαγμένα με φροντίδα και αγάπη.
M. HULOT
Θεόδωρος Μανουσάκης: Από την αποκάλυψή του σκανδάλου του Νίξον στην παραγωγή κρασιών

Το κρασί με απλά λόγια / Θεόδωρος Μανουσάκης: Από το σκάνδαλο του Νίξον στην παραγωγή κρασιών

Στα 11 του χρόνια έφυγε για την Αμερική, για ένα καλύτερο αύριο, στα 30 του η εταιρεία του ξεσκέπασε το σκάνδαλο Νίξον, στα 50 έφτιαξε ένα από τα οινοποιεία-σταθμούς για την Κρήτη. Η ζωή του Ted (Θεόδωρου) Μανουσάκη είναι σαν βγαλμένη από ταινία.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
«Όσους ντολμάδες και να φάω, δεν τους χορταίνω ποτέ»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / «Όσους ντολμάδες και να φάω, δεν τους χορταίνω»

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει ότι τις βροχερές χειμωνιάτικες μέρες οι ωραίες αναμνήσεις, κατά προτίμηση oι γευστικές, φέρνουν τις αλκυονίδες. Αν όχι, λίγοι κεφτέδες μπορεί να βοηθήσουν.
ΡΕΜΙ
Από την Πάτρα στην Καλιφόρνια: Το συναρπαστικό ταξίδι της πρώτης Ελληνίδας Master of Wine

Το κρασί με απλά λόγια / Όλγα Crawford Καραπάνου: Η πρώτη Ελληνίδα Master of Wine

Μιλά στη LifO για τη διαδρομή ζωής και καριέρας που την οδήγησε από τα παιδικά της όνειρα στην Ελλάδα μέχρι την κορυφή του παγκόσμιου οινικού στερεώματος και καταθέτει τη δική της ματιά για το μέλλον του κρασιού σε έναν κόσμο που αλλάζει.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ

σχόλια

3 σχόλια
Απευθύνομαι στην συμπαθέστατη Ελένη Ψυχούλη. Αν ενδιαφέρεσε να δοκιμάσεις ενα απο τα καλύτερα μελομακάρονα ever, που τρελαίνουν πολύ κόσμο κάθε χρόνο τότε επικοινώνησε μαζί μου. By the way, Συγχαρητήρια για το πιρουνάκι! Δυνατή προσπάθεια!
Η γεύση, η υφή, το αν κάποιο γλυκό ζύμης είναι λασπωμενο, είναι ένα καθαρά υποκειμενικο ζήτημα. Δεν αρέσουν σε όλους τα ίδια. Άλλοι λατρευουν τα πολύ μαλακά και γεμάτα σιρόπι-καρύδι μελομακάρονα και άλλοι τα πιο τραγανά και λιγότερο σιροπιασμενα. Δε γίνεται λοιπόν, κα.Ψυχούλη μου, απο τη μια να παρουσιάζετε τον εαυτο σας ως μια κλασική νοικοκυρά και απο την άλλη, ως μια γευσιγνωστρια, να διαφημίζετε προϊοντα ή -ακόμα χειρότερα- να τα δυσφημειτε δημόσια.
Νομίζω πως τα πετυχημένα σπιτικά μελομακάρονα,δεν συγκρίνονται με τίποτα με αυτά των ζαχαροπλαστείων.Στα σπιτικά γεύεσαι το μέλι,των ζαχαροπλαστείων προσεύχεσαι να έχει έστω ζάχαρη το σιρόπι και όχι κανά γλυκαντικό της συμφοράς!