Η εκκλησία εξηγεί για το διάκονο με τη γούνα και τη μάσκαρα

Η εκκλησία εξηγεί για το διάκονο με τη γούνα και τη μάσκαρα Facebook Twitter
20

"Ήμουν νέος και ήταν Απόκριες". 

 

Περίπου αυτή, είναι η απολογία του διακόνου από την Μητρόπολη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως, του οποίου οι φωτογραφίες έκαναν αίσθηση, δημοσιεύτηκαν και αναπαρήχθησαν φρενιτιωδώς ώστε σήμερα να έρθει επίσημη απάντηση από τη Μητρόπολη στην οποία ανήκει.

Η εκκλησία εξηγεί για το διάκονο με τη γούνα και τη μάσκαρα Facebook Twitter

Στην επίσημη ιστοσελίδα της η Μητρόπολη εξηγεί πως ο εν λόγω διάκονος ήταν πρόσφατο μέλος της εκκλησίας τους και πως δεν είναι χειροτονημένος από τον δικό τους Μητροπολίτη. Παράλληλα αναφέρει πως τον έχει καλέσει σε απολογία ενώ διεξάγονται έρευνες για την υπόθεση, τονίζοντας πως δεν χρονοτρίβησε και δεν αδιαφόρησε απέναντι στην έκταση που πήρε το σκάνδαλο.

Η εκκλησία εξηγεί για το διάκονο με τη γούνα και τη μάσκαρα Facebook Twitter

Αναλυτικά όλη η επιστολή όπως δημοσιεύτηκε:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΝΤΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ
ΣΤΟ ΔΙΑΔΥΚΤΙΟ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΙΕΡΟΔΙΑΚΟΝΟ ΔΙΟΝΥΣΙΟ


Σᾶς γνωστοποιοῦμε ὅτι ὁ διάκονος Διονύσιος Γιαννακάκης δέν εἶναι χειροτονία τοῦ Σεβασμιωτάτου μας Μητροπολίτου κ. ΙΕΡΕΜΙΟΥ,
ἀλλά ἀναζητώντας Ἱερά Μονή μετανοίας προσῆλθε πρό ὀκταμήνου στήν Μητρόπολή μας.


Ὁ Σεβασμιώτατος λαμβάνοντας ὑπ' ὄψιν καλές συστάσεις ἀξιοπίστων προσώπων δέχθηκε νά τοποθετηθεῖ ὁ ἐν λόγῳ διάκονος στήν
Ἱερά Μονή Ἰσιώματος Καρυῶν, προκειμένου νά ἐξετασθεῖ προιόντος τοῦ χρόνου ὁ χαρακτήρας του. Γι' αὐτό καί δέν τόν χειροτόνησε ἱερέα, ἄν καί παρῆλθε ἱκανός χρόνος ἀπό τήν πρόσληψή του.


Ὅλοι οἱ κάτοικοι τῶν γύρω χωρίων ἦταν ἐνθουσιασμένοι ἀπό τόν χαρακτήρα του καί τήν ἐργατικότητά του, ἀλλά τά δημοσιεύματα που ἔλαβαν χώρα στό διαδύκτιο τίς τελευταῖες ἡμέρες μᾶς ἐξέπληξαν.

 

Περί τῶν φωτογραφιῶν ὁ ἴδιος ἀπολογήθηκε ὅτι αὐτά εἶχαν συμβεῖ πρίν ἕξι χρόνια σέ κάποια ἀποκριάτικη ἐκδήλωση. Ἤθελε εἶπε νά βάλει στή ζωή του μία καινούργια ἀρχή ἀποτάσσοντας κάποιες λανθασμένες ἐπιλογέςτοῦ παρελθόντος, τίς ὁποῖες ὅμως δέν μᾶς εἶχε ἀναφέρει ὅταν προσῆλθεστήν Μητρόπολη.

 

Ὁ Σεβασμιώτατος ἔλαβε ἀμέσως μέριμνα περί τοῦ θέματος, ὅπως ὁρίζει ἡ ἐκκλησιαστική νομοθεσία. Ἀπηγόρευσε δηλαδή ἀμέσως στόν
διάκονο νά ἱεροπράττει καί γενικότερα νά ἀσκεῖ ὁποιοδήποτε ποιμαντικό ἔργο.

Ἀνέθεσε δέ στόν Πρωτοσύγκελλο τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Ἀρχιμ. π. Ἰάκωβον Κανάκην τήν διεξαγωγήν κατεπείγουσας ἀνακρίσεως καί
καταθέσεως τοῦ πορίσματος αὐτῆς ἐντός τῶν προσεχῶν ἡμερῶν διά τά περαιτέρω.


Ἄς γνωρίζουν λοιπόν οἱ ἀδελφοί χριστιανοί ὅτι δέν φανήκαμε ἀδιάφοροι περί τοῦ ἀκουσθέντος σκανδάλου, ἀλλά ἐνεργήσαμε ἀμέσως τά δέοντα διότι δέν θέλουμε νά ὑπάρχουν στήν Μητρόπολή μας ἱερεῖς πού δημιουργοῦν σκάνδαλα.
Ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως

20

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

12 σχόλια
Πέρα από τη μία, την αποκριάτικη διάσταση του θέματος, υπάρχει και η άλλη: Παραβλέποντας το γατοκέφαλο του τίτλου της επιστολής, περί ''δημοσιευθέντων φωτογραφιών'', παρατηρούμε ότι στο κείμενο υπάρχει διάχυτη μία διάθεση για απόλυτη αποποίηση ευθυνών. ''Δεν χειροτονήθηκε στην δική μας Μητρόπολη'', ''ακούσαμε αξιόπιστα πρόσωπα και τον δεχτήκαμε'', ''ο ίδιος ο διάκονος μας απέκρυψε το παρελθόν του'' κλπ. Δηλαδή επιρρίπτουμε όλες τις ευθύνες σε κάποια άλλη Μητρόπολη, σε κάποια αξιόπιστα πρόσωπα και στον ίδιο τον διάκονο ότι μας έκρυψε την αλήθεια, προκειμένου να μην πέσει σκιά έστω ευθύνης στην δική μας Μητρόπολη, πράγμα το οποίο εκτιμάται ως το πιο σημαντικό απ'όλα. Και η επιστολή καταλήγει σε αναφορές για ανακρίσεις και κάτι τέτοια, όπως λέμε ''μην ανησυχείτε παιδιά, αμολύσαμε τους Ιαβέρηδες να τον λιώσουν τον παλιοδιάκο''. Θεωρώ την επιστολή απαράδεκτη, όχι διότι τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως τα λέει, μπορεί και να είναι και δεν έχω τρόπο να το γνωρίζω, αλλά διότι ζέχνει δημοσιοϋπαλληλίκι και νοοτροπία κάλυψης του κώλου από την κορφή ως τα νύχια. Όπως σε όλους τους Οργανισμούς έτσι και στην Εκκλησία η εικόνα που διατηρεί ο κόσμος είναι ενιαία. Κάτι δυσάρεστο που συμβαίνει σε μία Μητρόπολη πλήττει την εικόνα της Εκκλησίας συνολικά και όχι μόνο της συγκεκριμένης Μητροπόλεως. Η επιστολή που διαβάσαμε παραπάνω ως αναφορά ενός Τμηματάρχη Α στην Γενική Διεύθυνση παίρνει άριστα και μπορεί ο χαρτογιακάς που την συνέταξε να τσιμπήσει προαγωγή. Ως επίσημη εκφορά λόγου της Εκκλησίας προς τους πιστούς όμως, παίρνει κάτω από τη βάση.
Εγώ πάλι έμεινα στο ότι οι άνθρωποι της ενορίας είναι ενθουσιασμένοι με τον χαρακτήρα και το έργο του. Αν είναι όντως έτσι, και κολλάν μέσα από τπ ράσο να φοράει δε με νοιάζει, και του εύχομαι να έχει την ψυχική δύναμη να ξεμπερδέψει χωρίς κατάλοιπα από αυτό που δέχεται, που νομίζω, το λένε βία.
πόση υποκρισία!!...δηλαδή τον πετάνε τώρα απ'έξω επειδή κάποτε ντύθηκε έτσι (είτε γιατί ήταν απόκριες είτε γιατί έτσι γούσταρε-στην τελική, διακαίωμά του!)παπαδαριό...ποτέ μου δεν τους χώνεψα-από παιδί- και ποτέ δεν το μετάνιωσα...
Διαβασα καπου οτι λεει πως τις φωτο τις δημοσιευσε καποιος συναδελφος του που ηταν μαζι στο παρτι, αλλα τον καθαιρεσαν μετα. Ισως να προκειται για εκδικηση.
Αυτό έπρεπε να το σκεφτεί ο ίδιος πριν αποφασίσει να ακολουθήσει ενα δόγμα που καταδικάζει την ομοφυλοφιλία, καθαγιάζει την πλήρη αγαμία και θεωρεί ζευγάρι ΜΟΝΟ εναν ανδρα και μια γυναίκα. Οι κανόνες είναι σαφείς όπως και σε όλα τα επαγγέλματα. Αν ηθελε να γίνει Αναΐς από το Παναής μπορούσε να το κάνει ακολουθώντας άλλο επάγγελμα που δεν έχει τοσο αυστηρό πρωτόκολλο. Εφ όσων όμως δεν έγινε ηταν λογικό κάποια στιγμή να διαρρέυσουν οι προτιμήσεις του. Νομίζω οτι το γνώριζε πολύ καλά τι θα συνέβαινε και πηρε τις αποφάσεις του να το ρισκάρει. Λοιπόν κρίμα αλλά καμια φορα το ρισκο στρέφεται εναντίων σου.
Αυτό το "επάγγελμα" ( λειτούργημα θα έλεγα εγώ) δεν είναι τόσο αυστηρό για το παρελθόν του κάθε πιστού, εφόσον εμπεριέχει την έννοια της μετάνοιας. Με άλλα λόγια, ο κάθε ένας θα μπορούσε να ασχοληθεί με την Εκκλησία ανεξαρτήτως του παρελθόντος του . ( Παραδείγματα υπάρχουν αρκετά και ακόμα πιο σοκαριστικά ) . Το πρόβλημα στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος δεν είχε αποχωριστεί το παρελθόν του 100% ούτε ,προφανώς, εξομολογήθηκε..
Σιγά το σκάνδαλο ρε παιδιά!!!! απόκριες 365 μέρες το χρόνο έχουμε σ' αυτή τη χώρα... τη μια έτσι, την άλλη αλλιώς...Διακρίνω μια εμμονή στη φούστα όπως και να έχει....