"Απαράδεκτη αλλαγή τρόπου γραφής του Ζ (ζήτα)"

"Απαράδεκτη αλλαγή τρόπου γραφής του Ζ (ζήτα)" Facebook Twitter
73

ΓΡΑΦΕΙ:

Κύριε Δημοκίδη,

Έκπληκτος συνειδητοποίησα ότι ο ιστοχώρος "Πρώτο Θέμα" με τρόπο αυθαίρετο και καταχρηστικό έχει αντικαταστήσει στο σώμα των άρθρων και σε κάποιους τίτλους τον τρόπο γραφής του ελληνικού γράμματος ζήτα με αυτόν του λατινικού ομόηχου γράμματος zed (όπως προκύπτει και από τα συνημμένα).

 
Πρόκειται για μια ασήμαντη λεπτομέρεια θα πει κάποιος. Μοιάζει με μια σταγόνα στον ωκεανό σε σχέση με την χρήση των γκρικλις, την ανορθογραφία των Ελλήνων κλπ κλπ. 

Όμως για μένα και για αρκετούς ακόμα Έλληνες είναι ένα ζήτημα σημαντικό: Αποτελεί δημόσια και επίσημη αμφισβήτηση και παραποίηση του Ελληνικού Αλφαβήτου από ένα μέσο ενημέρωσης που θέλει να είναι έγκυρο. Κάτι που δυνητικά ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου και δίνει το δικαίωμα στον καθένα να γράφει επίσημα την Ελληνική κατά το δοκούν!

 
Ελπίζω να πρόκειται για λάθος στην γραμματοσειρά και όχι για συνειδητή επιλογή. Εύχομαι να διορθωθεί άμεσα.

Με φιλικούς χαιρετισμούς,

ΤΓ

 

 

 

===

 

  

Η δική μου σκέψη: Απλή τσαπατσουλιά. 

 

Σχόλια;

 

  

 

73

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

6 σχόλια
Αγαπητέ Άρη, το ίδιο έχω προσέξει κι εγώ σε βιβλίο της ΣΤ δημοτικού, του γιού μου. Επίσης, εντύπωση μου έκανε, το πώς διδάσκονται το τελικό ς, τα παιδιά της Α δημοτικού. Το γράφουν όπως το αγγλικό s (έτσι το διδάσκει το βιβλίο). Καλό είναι να ενημερώνουν οι δάσκαλοι γι αυτές τις αλλαγές, εγώ νόμιζα οτι ο γιος μου το γράφει λάθος και προσπαθούσα να τον διορθώσω.
Και τι να πούμε για το τελικό σίγμα, που αντί για «ς» το γράφουν (στο ίδιο κείμενο αλλά και σε πολλές άλλες εφημερίδες) ως «s». Αλλά και για το ερωτηματικό που αντί για «;» πολλοί χρησιμοποιούν το λατινικό ερωτηματικό «?»;;;
@Takis 24.11.2013 | 09:51> αντί για «;» πολλοί χρησιμοποιούν το λατινικό ερωτηματικό «?»;;;Πιθανώς δεν ξέρουν πώς πληκτρολογείται το ελληνικό ερωτηματικό. Επίσης αρκετοί δεν φαίνεται να ξέρουν πώς μπαίνει η άνω τελεία. Και πολλοί δυσκολεύονται με τον τόνο: δεν ξέρουν πώς μπαίνει ή ξέρουν, αλλά τους δυσκολεύει την πληκτρολόγηση.
στο κινητό μου το αγγλικό ερωτηματικό είναι τρία κλικ στο "1" ενώ το ελληνικό ερωτηματικό είναι αλλαγή σε ελληνικά, αλλαγή σε σύμβολα, σκρολ τρεις σελίδες, ερωτηματικό.Συγνώμη που προτιμώ ο άλλος να ασχολείται με τι εννοώ και να το κάνει πριν τα μεθεπομενα Χριστούγεννα. Επίσης κάποια trivia:-Η παλιότερη επιγραφή στα ελληνικά είναι στο χαλκιδικό αλφάβητο (δηλαδή στο σημερινό λατινικό).-Ο εθνικός ύμνος είναι γραμμένος σε greeklish.-Τα σημεία στίξεως δεν είναι ελληνική εφεύρεση. -Όσοι αποδίδουν μυθικές ιδιότητες στο σύστημα γραφής είναι εξ ορισμού καθυστερημένοι ιθαγενείς.
Η πλάκα όμως είναι ότι το τελικό μας "ς" είναι δάνειο-κατάλοιπο των βυζαντινών χρόνων και το πήραμε από το λατινικό C. Βέβαια σίγουρα είναι λάθος να το γράφουμε s όπως και να χει.
Η αναφορά και μόνο στο πρώτο θέμα το μόνο που πετυχαίνει είναι χάσιμο χρόνου και κάψιμο εγκεφαλικών κυττάρων (χωρίς να θέλω να προσβάλλω τον φίλο που το πόσταρε).Η προπαγάνδα τους είναι τόσο ευτελής που πραγματικά προβληματίζομαι ποιούς επηρεάζει.Θα συμφωνήσω με τον Αρη.Τα υποσυνείδητα μηνύματα είναι γι'αυτούς άγνωστη λέξη (όπως και πολλές άλλες).
Ο αίολος που έλεγχε τους ανέμους απλά έδωσε έναν ασκό στο οδυσσέα, φαντάζομαι δε θα είχε μόνο έναν...οπότε αν ο λαός αναφέρεται στους ασκούς και όχι στον ένα και μοναδικό ασκό που έδωσε στον οδυσσέα είναι μάλλον για να δώσει το στοιχείο υπερβολής στο λόγο του.Αυτό προσωπικά με ενοχλεί λιγότερο από το να βλέπω τα ΜΜΕ να μην χρησιμοποιούν σωστά σημεία στίξης και να αλλάζουν γράμματα υποσυνείδητα και μη, με τη δικαιολογία της τσαπατσουλιάς...δεν είμαστε όλοι λόγιοι, αλλά από ανθρώπους που πληρώνονται για να γράφουν, έχω την απαίτηση να γράφουν σωστά, έστω και αν αυτά που γράφουν είμαι προπαγανδιστικά ή όχι.Αυτό είναι επιλογή τους...Το να γράφουν σωστά ελληνικά, είναι υποχρέωσή τους απένταντι στον κόσμο που τους αφιερώνει το πολυτιμότερο αγαθό των ημερών μας, το χρόνο του...
O Αίολος είχε έναν ασκό (σύμφωνα με τη Μυθολογία πάντα). Τώρα, αν στο πλαίσιο της έμφασης μέσω της υπερβολής αρχίζουμε και "πειράζουμε" εκφράσεις, αποφθέγματα και γνωμικά, νομίζω ότι κάπου θ' αρχίσουμε να το "χάνουμε". Όσο για το κομμάτι των σωστών Ελληνικών και τη χρήση τους από τα Μέσα, μαζί σου...
MGAB, ακριβώς αυτό. Είναι εντελώς αστείο κάποιος που ισχυρίζεται ευαισθησία για την ελληνική γλώσσα, να υποπίπτει σε σφάλμα διατυπώνοντας την ευαισθησία του.Μου θύμισε τον Σαρτζετάκη (τι να κάνει άραγε αυτή η ψυχή) που είχε πει: «Ομιλώ την Ελληνική γλώσσα όσο ελαχιστότατοι Έλληνες.»Τέλος πάντων, ας πει κάποιος στον ΤΓ να ανοίξει κανένα από τα σχολικά βιβλία (π.χ. Ιστορίας ΣΤ Δημοτικού) να δει πώς είναι εκεί το ζ και μετά ας κάνει παράπονα σε ιστοσελίδες
μήπως είναι καιρός να σκεφτείς ότι εκτός του ότι σου έχουν πάρει τα πάντα σε αυτή τη χώρα και το μόνο που σου έχουν αφήσει είναι η δική σου γλώσσα(ακόμα) θες να στην πάρουνε και αυτή ; γιατί για να γίνεις και εσύ " Ευρωπαίος" ;
Γιατι να το σκεφτομαστε; Μια χαρα ειναι το αλφαβητο μας. Οσο για το ζ (η z) εμενα προσωπικα δεν με πειραζει, οπως και να γραφεται. Εξαλλου ειναι ελληνικος χαρακτηρας που ενσωματωθηκε στο λατινικο αλφαβητο
Αυτοί που κάνουν τέτοιες τσαπατσουλιές , ας κοιτάξουν τις εφημερίδες του ανταγωνισμού. Μία εξ' αυτών προσφέρει παλαιά αναγνωστικά. Ευκαιρία να ξαναμάθουν την Ελληνική γραφή από την αρχή!