«Πληρωμένα» άρθρα στη wikipedia

«Πληρωμένα» άρθρα στη wikipedia Facebook Twitter
4

«Πληρωμένα» άρθρα «ανέβαιναν» στη Wikipedia, από χρήστες που δούλευαν στην ανοιχτή εγκυκλοπαίδεια προκειμένου να δημοσιεύουν κείμενα για σκοπούς προώθησης, κάτι αντίθετο με τους editors της εγκυκλοπαίδειας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, η Σου Γκάρντνερ, executive editor του Wikimedia Foundation (σ.σ: πρόκειται για την μη κερδοσκοπική οργάνωση που διαχειρίζεται την εγκυκλοπαίδεια), επιβεβαίωσε ότι εκατοντάδες λογαριασμοί χρηστών θεωρούνται ύποπτοι, ενώ περισσότεροι από 250 έχουν ήδη μπλοκαριστεί.

Η Γκάρντερ τόνισε πως η υπόθεση ερευνάται και επανέλαβε πως «σκοπός μας είναι να παρέχουμε ουδέτερες, αξιόπιστες πληροφορίες στους αναγνώστες μας, και ο,τιδήποτε το απειλεί αυτό αποτελεί σημαντικό πρόβλημα».

Από τα μέχρι τώρα στοιχεία, φαίνεται πως οι περισσότερες «ύποπτες» εγγραφές προέρχονται από την αμερικανική εταιρεία Wiki-PR, η οποία, όπως διατείνεται, διαχειρίζεται και μεταφράζει σελίδες της Wikipedia.

Όπως αναφέρει η Wikipedia, οι υποπτες εγγραφές έχουν «προωθητικό χαρακτήρα».

Σε απάντηση, η Wiki-PR αρνείται ότι παραβίασε τους κανόνες της Wikipedia, αλλά εξήγησε πως αυτό που ήθελε ήταν να εξασφαλίσει ότι η παρουσίασή των λημμάτων θα είναι ακριβής.

Μιλώντας στο BBC, o διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Τζόρνταν Φρεντς, είπε ότι «ερευνούμε το αντικείμενο και γράφουμε με ακριβή και αρκούντως τεκμηριωμένο τρόπο για αυτό, καλύπτοντας κενά στη Wikipedia για πολλά θέματα τα οποία δεν ενδιαφέρουν άλλους editors. Αποτελούμε τμήμα της δομής της Wikipedia».

«Υπάρχει μία μάλλον σιωπηλή πλειονότητα στην Wikipedia η οποία υποστηρίζει το editing επί πληρωμή. Αυτό που κάνουμε δεν είναι μαγεία. Η αποστολή μας είναι να σεβόμαστε τους άλλους editors και να ακολουθούμε τους κανόνες. Κάποιοι έρχονται σε αντίφαση ή αλληλοεπικάλυψη μεταξύ τους, αλλά αυτό είναι τμήμα της λειτουργίας κάθε open source εγχειρήματος, όπως η Wikipedia» αναφέρει σε email, το οποίο δημοσιεύει η Wall Street Journal, ο Φρεντς.

Τech & Science
4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαμ Άλτμαν ChatGPT

Τech & Science / Ο Σαμ Άλτμαν κηρύσσει «κόκκινο συναγερμό» για το ChatGPT καθώς ο ανταγωνισμός πιέζει την OpenAI

Σύμφωνα με εσωτερικό σημείωμα της Δευτέρας, ο Άλτμαν ανέφερε ότι η OpenAI θα επαναπροσανατολίσει τις προτεραιότητές της, σημειώνοντας πως η συγκυρία είναι «κρίσιμη»
LIFO NEWSROOM
Εάν φέτος τα Χριστούγεννα δεν σταματάτε να φτερνίζεστε, υπάρχει εξήγηση

Τech & Science / Εάν φέτος τα Χριστούγεννα δεν σταματάτε να φτερνίζεστε, υπάρχει εξήγηση

Παρότι οι γιορτές θεωρούνται περίοδος χαλάρωσης και οικογενειακής θαλπωρής, ειδικοί προειδοποιούν ότι η καθημερινότητα μέσα στο σπίτι μπορεί να μας επιφυλάσσει κάτι που συχνά παραβλέπουμε
LIFO NEWSROOM
GLP-1 ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΦΑΡΜΑΚΑ

Τech & Science / GLP-1: Τι είναι τα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας που πήραν έγκριση από τον ΠΟΥ - Οι δύο πρώτες οδηγίες

Ο ΠΟΥ θα παρουσιάσει, σύμφωνα με το Reuters, την επόμενη εβδομάδα τις κατευθυντήριες οδηγίες του για την κλινική διαχείριση της παχυσαρκίας σε παιδιά και εφήβους
LIFO NEWSROOM
Η μουσική διευκολύνει το χειρουργείο και επιταχύνει την ανάρρωση, σύμφωνα με μελέτη

Τech & Science / Η μουσική διευκολύνει τα χειρουργεία και επιταχύνει την ανάρρωση, σύμφωνα με μελέτη

Η έρευνα παρέχει από τις πιο ισχυρές μέχρι σήμερα ενδείξεις ότι η μουσική κατά τη γενική αναισθησία μπορεί να μειώσει τις ανάγκες σε φάρμακα και να βελτιώσει την ανάρρωση
LIFO NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
υπάρχουν δηλαδή άνθρωποι που χρησιμοποιούν το wikipedia για σοβαρές και επαγγελματικές χρήσεις;εγώ πάντως το χρημοποιώ για να δώ πόσα χρόνια ζούνε οι ελέφαντες και τί τρώνε τα σκαθάρια.
Η Wikipedia ορθώς δεν θεωρήθηκε ποτέ αποδεκτή πηγή στην ακαδημαϊκή έρευνα, αλλά εμμέσως συνέβαλε στο κίνημα της ανοιχτής πρόσβασης στην πληροφορία. Πρωτοβουλίες όπως το Open Journal Access, η κατ᾽επιλογή πρόσβαση σε αποθετήρια όπως το JSTOR, αποτελούν απότοκα αυτού του κινήματος. Δεν θεωρώ τη W αξιόπιστη , αλλά αρκετές φορές αποτελεί καλό έναυσμα για περαιτέρω αναζήτηση σε θέματα που δεν μου είναι οικεία. Σε κάθε περίπτωση θα ήμουν σκεπτικός στο να την αναθεματίσω ή να τη συστήσω ανεπιφύλακτα.
Kαι έπεται συνέχεια αποκαλύψεων με τις δωρεές χρηστών και που καταλήγουν.Δεν είναι τυχαίο ότι πουθενά δεν θεωρείται πλέον αξιόπιστη πηγή, η Wikipedia. (παρά μόνο για τις ηλικίες ορισμένων celebrities).