Σταματήστε Να Προωθείτε Μαλακίες: Τα κακόβουλα ψέματα για τον Οδυσσέα Τσενάι

Σταματήστε Να Προωθείτε Μαλακίες: Τα κακόβουλα ψέματα για τον Οδυσσέα Τσενάι Facebook Twitter
29

UPDATE χάρη στον Γιάννη:

 

Πάνω από ένα μήνα μετά τη δημοσίευση της παρακάτω έρευνας-ποστ, ένα απ' τα δημοφιλέστερα "ενημερωτικά" σάιτ ξαναχτύπησε. 

Το Newsbomb έβαλε σήμερα 17/11/2012 νέο άρθρο που αναμασά πάλι τα ίδια και τα ίδια - παρ' ό,τι αν μη τι άλλο το ποστ μου διέλυσε όλους τους μύθους. 

Συγχαρητήρια για την ενημέρωση...

 

-----------------------

Δεν θα ήθελα να συγχυστώ και να θυμηθώ τα γεγονότα με την σημαία στην παρέλαση και τον καλύτερο μαθητή της τάξης οπότε πάω κατευθείαν σε κάτι που με ρώτησε πρόσφατα η Σοφία: 

Άρη γεια, μού ήρθε το παρακάτω email από κάποιο γνωστό τελοσπάντων και μπήκα στο internet για να ψάξω την πηγή του (αφού δεν αναφερόταν προφανώς πουθενά). Βρήκα αναπαραγωγή του άρθρου σε πολλά "φανταστικά" site τύπου ethnologic.blogspot.com, epilekton.capitalblogs.gr, adoinisgeorgiadis.gr κτλ, κτλ... Δεν καταφερα να βρω την πηγή και δεν κατάφερα να βρω αν είναι τρολ, ψέμματα, αλήθεια, αν υπάρχει αντίλογος κτλ, κτλ...
 
Επειδή όμως έχει αρχίσει να μου τη δίνει προσωπικά όλη αυτή η φάση (δεν χαρακτηρίζω περαιτέρω) το στέλνω στον guru του ψαξίματος (You are the one), σε περίπτωση που θελήσεις να το ψάξεις λίγο παραπάνω και αν βρεις κάτι, φυσικά να το δημοσιεύσεις... 
 
 
 

Το ημέιλ που κυκλοφορεί από inbox σε inbox είναι αυτό:

  
Θυμάστε το Αλβανάκι με την Ελληνική σημαία;
Ε,  τώρα μεγάλωσε και έρχεται ως αρχηγός στο "Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανοφώνων" για να διεκδικήσει τη μισή Ελλάδα!!!!!!!
O Οδυσσέας Τσενάι σπούδασε με χρήματα των Ελλήνων στα καλύτερα κολλέγια της Αμερικής.

  

Κάνει κόμμα στην Αθήνα ο Τσενάι

  

Έτοιμη η διακήρυξη του Δημοκρατικού Κόμματος των Αλβανοφώνων

 

Τις αποσκευές του για την Ελλάδα, όπου θα ιδρύσει κόμμα αλβανοφώνων, ετοιμάζει ο Οδυσσέας Τσενάι.
Ο Αλβανός που πριν από μερικά χρόνια ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων ως σημαιοφόρος στην μαθητική παρέλαση, σπουδάζει Πολιτικές Επιστήμες στη Βοστόνη και θα πρωταγωνιστήσει στο εγχείρημα της δημιουργίας του "Δημοκρατικού Κόμματος των Αλβανοφώνων" στην Ελλάδα.
 

Φρόντισαν γι αυτό ο ΓΑΠ και ο Πάγκαλος, με τις συμβουλές του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου που έγινε και νονός του.


Για όσους ξεχνούν εύκολα, είναι ο Οδυσσέας Τσενάι, οπού το 2003 τα ΜΜΕ τον έκαναν διάσημο για τον εάν τελικά θα έπρεπε, ο τότε ,νεαρός Αλβανός να κρατήσει την Ελληνική σημαία στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου.  Θυμίζουμε πως τότε ο Θ. Πάγκαλος έκανε λόγο για ρατσιστές και ξενόφοβους Έλληνες και ζήτησε να δοθεί Ελληνική υπηκοότητα εντός 24ωρου στο νεαρό Αλβανό (!). 

 

Τι κάνει όμως σήμερα ο τότε "τηλεοπτικός αστήρ" της Ελληνικής τηλεόρασης ;
Σύμφωνα με έγκυρες πηγές , το ισχυρό Aλβανικό λόμπι "επέλεξε" τον "αδικημένο" και προβεβλημένο Αλβανό μετανάστη ως ιδανικό πρόσωπο στο οποίο θα μπορούσαν να επενδύσουν για το μέλλον. Συγκεκριμένα η American Bank of Albania ανήκει κατά 100% στο Αλβανοαμερικανικό λόμπι και ιδρύθηκε στην πολιτεία Delaware των ΗΠΑ, το 1989. Επίσης, η ίδια τράπεζα είναι ο κύριος χρηματοδότης των μεγαλύτερων εκδόσεων... (εφημερίδες, περιοδικά, βιβλία κ.λ.π.) στην αλβανική γλώσσα για τα Βαλκάνια.

 

Επέλεξαν λοιπόν το δημοφιλή προφίλ του Οδυσσέα Τσενάι ώς "επένδυση" για το μέλλον των Αλβανικών συμφερόντων στέλνοντάς τον να σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες στη Βοστώνη. Έτσι προετοιμάζουν, το νέο δημοφιλή ηγέτη που θα εκπροσωπήσει τη μεγάλη παράταξη του "Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανοφώνων" η οποία σχεδιάζεται εδώ και χρόνια με στόχο το νέο κόμμα να ισχυροποιήσει ακόμη περισσότερο ο ρόλος της Αλβανίας στα Βαλκάνια. 

 

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Τσενάι φοιτά στη Σχολή Ηγετών του Harvard, αφού έκανε ένα "πέρασμα" - για τα μάτια του κόσμου - από το τμήμα Φυσικής του Boston College.

 

 Στο πολιτικό σκηνικό της γείτονos χώρας όλα τα πολιτικά κόμματα, μηδενός εξαιρουμένου, συμφωνούν απόλυτα με τη δημιουργία κόμματος Αλβανοφώνων στην Ελλάδα.

 

Τη δημιουργία κόμματος Ανβανοφώνων στην Ελλάδα ενθαρρύνουν επίσης εγχώριοι πολιτικοί αλλά και οικονομικοί κύκλοι. Δημοσιογραφικά συγκροτήματα, εκδοτικοί οίκοι, μεγαλομέτοχοι Ελληνικών ιδιωτικών καναλιών, κατασκευαστές δημόσιων έργων, εμπορικά επιμελητήρια, πολιτικές οργανώσεις, μη-κυβερνητικές οργανώσεις κ.α.

 

Ο άνθρωπος, βέβαια, στον οποίο θα στηριχτεί η πόλιτική αυτή επιχείρηση για λογαριασμό των Αλβανοφώνων στην Ελλάδα δεν είναι άλλος από τον Οδυσσέα Τσενάι, ο οποίος θα εμφανιστεί στην Ελληνική πολιτική σκηνή την κατάλληλη ψυχολογική στιγμή, όντας και προικισμένος με όλα τα μυστικά της Πολιτικής Τέχνης από τα μεγαλύτερα σχολεία των ΗΠΑ.

 

Προς το παρόν όπως όλα δείχνουν το "έδαφος" προετοιμάζεται, η αλλοίωση του εκλογικού σώματος έχει σκοπό την προσέλκυση αλλοδαπών ψηφοφόρων στο ΠΑΣΟΚ, η Νέα Δημοκρατία προσφάτως συμφώνησε προκειμένου να μην ρισκάρει πολιτικά και να επωφεληθεί και αυτή από έστω από ένα μέρος των νέων ψηφοφόρων.


Ποιό απ'τα δύο μεγάλα κόμματα μπορεί όμως να εγγυηθεί πως το νέο εκλογικό σώμα ψηφοφόρων, μετά το αναφαίρετο δικαίωμα που θα αποκτήσουν, δεν θα στρέψει μαζικά την εκλογική του δύναμη σε απαιτήσεις που πολύ σύντομα θα δημιουργήσουν τις τέλειες συνθήκες για νέους "ηγέτες"!

 
 

------------------------------

  

Ο Άρης απαντά:

Αγαπητή Σοφία:

Μιλάμε προφανώς για ένα παρανοϊκό ημέιλ - και θα ήταν παρανοϊκό και ανόητο ακόμα κι αν αποδειχτεί ότι ο Τσενάι θα κατέβει κάποτε στην πολιτική. 

Έψαξα πολύ σε αγγλόφωνες και αλβανόφωνες πηγές για να βρω κάτι σχετικό, αλλά δεν βρήκα. (Αν κάποιος αναγνώστης βρει παρακαλώ ας στείλει!)

Τα Τρία Αγαπημένα μου Σημεία απ' το άρθρο:

1) "Σύμφωνα με έγκυρες πηγές , το ισχυρό Aλβανικό λόμπι "επέλεξε" τον "αδικημένο" και προβεβλημένο Αλβανό μετανάστη ως ιδανικό πρόσωπο..."

 

Ζήτω οι ΕΓΚΥΡΕΣ ΠΗΓΕΣ!!!

 

 

2) "Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Τσενάι φοιτά στη Σχολή Ηγετών του Harvard"

 

Ζήτω και οι ΑΝΕΠΙΒΕΒΑΙΩΤΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ!!!

 

 

3) Το σκάνδαλο με την "American Bank of Albania που ανήκει κατά 100% στο Αλβανοαμερικανικό λόμπι"!

 

Πραγματικά είναι αναπάντεχο αυτό! Μια τράπεζα που λέγεται Αμερικανική Τράπεζα Αλβανίας ανήκει στο Αλβανοαμερικανικό λόμπι! Είναι τόσο μεγάλη η έκπληξή μας, που πραγματικά δεν θέλω καν να σκεφτώ τι μπορεί να κάνει το Αλβανικό λόμπι των ΗΠΑ! Μήπως έχει φτάσει στο σημείο να υπερασπίζεται τα Αλβανικά συμφέροντα στην Αμερική;! Αυτό θα ήταν εξωφρενικό - μην πω και ανθελληνικό!

-------

Πάντως σε κάθε περίπτωση, μόνο σε αμφιβόλου ποιότητας ελληνικά σάιτ υπάρχουν αναφορές για τέτοιο κόμμα και για εμπλοκή με την πολιτική του Τσενάι. (Έχουμε στη Βουλή αγριάνθρωπους που αναρωτιέσαι αν έβγαλαν το Δημοτικό, και θα μας πείραζε ο αριστούχος Τσενάι!) 

Ας πούμε τις προάλλες φέρεται να το έγραψε η Ελεύθερη Θράκη...

Σταματήστε Να Προωθείτε Μαλακίες: Τα κακόβουλα ψέματα για τον Οδυσσέα Τσενάι Facebook Twitter

που μαθαίνουμε πως έκανε ρεπορτάζ! Φαντάζομαι πως κουράστηκε πολύ: έπρεπε να σημειώσει όοολο το κείμενο από κάποιο τελείως βήτα μπλογκ, να πατήσει το κόπι, και μετά να πατήσει και το πέιστ. Ήταν ένα πραγματικά πανδύσκολο Ρεπορτάζ!

Μου γράφεις Σοφία ότι το ημέιλ διακινείται τώρα, όμως είδα ψάχνοντας ότι ειδήση έχει τουλάχιστον τρεις μήνες που κυκλοφορεί σε διάφορα "έγκυρα" σάιτ.

Μετά βρήκα όμως ότι η ίδια είδηση, λέξη προς λέξη, είχε πρωτοδημοσιευτεί το καλοκαίρι του 2011, σε διάφορα καθόλου τρομακτικά μπλογκ!

Σταματήστε Να Προωθείτε Μαλακίες: Τα κακόβουλα ψέματα για τον Οδυσσέα Τσενάι Facebook Twitter

Έπειτα βρήκα κάποιους που ενώ το έγραψαν φέτος, (πριν από 10 μήνες), περηφανεύονταν πως τα έλεγαν -κατά σατανική σύμπτωση με κόπι πέιστ και τα ίδια ακριβώς λόγια- απ' το 2010.

Σταματήστε Να Προωθείτε Μαλακίες: Τα κακόβουλα ψέματα για τον Οδυσσέα Τσενάι Facebook Twitter

Το ότι τα έλεγαν (ακριβώς τα ίδια) το 2010 και τίποτα δεν είχε συμβεί για τουλάχιστον δύο χρόνια δεν τους είχε βάλει σε υποψίες φυσικά, αντίθετα ένιωσαν δικαιωμένοι! 

Ψάχνοντας ακόμη περισσότερο στο βαθύ ίντερνετ βρήκα πως το ίδιο κείμενο κυκλοφορούσε και τον Οκτώβριο του 2009 (!). Από τότε ετοίμαζε τις βαλίτσες του για να φτιάξει το κόμμα, αλλά ακόμα τον περιμένουμε. 

Σταματήστε Να Προωθείτε Μαλακίες: Τα κακόβουλα ψέματα για τον Οδυσσέα Τσενάι Facebook Twitter

Τότε ήταν που πρόσεξα ένα τυπογραφικό λάθος που όσες φορές κι αν έχει προωθηθεί το κείμενο ΚΑΝΕΝΑΣ δεν μπήκε στον κόπο να αλλάξει:

"Τη δημιουργία κόμματος Ανβανοφώνων στην Ελλάδα ενθαρρύνουν επίσης"

Ευτυχώς που υπάρχουν ελληνόφωνοι και γράφουν σωστά ελληνικά! Έψαξα λοιπόν την παραπάνω φράση με τους "Ανβανόφωνους" και, κρατηθείτε, βρήκα πως η πηγή του κειμένου χάνεται στα βάθη του Οκτωβρίου του...

Σταματήστε Να Προωθείτε Μαλακίες: Τα κακόβουλα ψέματα για τον Οδυσσέα Τσενάι Facebook Twitter

2007!

Σταματήστε Να Προωθείτε Μαλακίες: Τα κακόβουλα ψέματα για τον Οδυσσέα Τσενάι Facebook Twitter

(όπως πρόσεξε η μαίρη, οι αΝβανώφωνοι έχουν υπάρξει και αΜβανόφωνοι!)

 

Τουλάχιστον απ' τον Οκτώβριο του 2007 κυκλοφορεί αυτό το ψέμα στο ίντερνετ, και κάθε τόσο τα ελληνόψυχα σάιτ το βάζουν και το ξαναβάζουν. Και οι Έλληνες εξοργίζονται με το κωλοαλβανάκι που το στείλαμε να σπουδάσει έξω και τώρα διεκδικεί τη μισή Ελλάδα, και οι αναγνώστες σκέφτονται "μωρέ καλά τα λέει το ναζιστικό κόμμα!" και ένα απλό και (απ' ό,τι ξέρουμε τουλάχιστον) καλό παιδί που έτυχε να γεννηθεί στην Αλβανία, συκοφαντείται εδώ και πέντε χρόνια. 

Ήδη από συνέντευξη του 2008 είχε ερωτηθεί και διαψεύσει τα περί Χάρβαρντ και κόμματος:

 

Στην Ελλάδα και σε blogs κυκλοφόρησαν φήμες ότι σπουδάζεις Πολιτικές Επιστήμες στο Χάρβαρντ και ότι σκοπεύεις να επιστρέψεις στην Ελλάδα και να ιδρύσεις κόμμα Αλβανόφωνων. 

«Είναι γελοίο αυτό που λένε. Στην Αλβανία έχουμε μια παροιμία: “Πάει ένας τρελός και ρίχνει μια πέτρα στη λίμνη και πάνε χίλιοι σοφοί και αναλύουν γιατί το έκανε”».

 

Πάμε στοίχημα ότι και σε πέντε χρόνια, τον Οκτώβριο του 2017, κάποιοι θα γράφουν έξαλλοι για το "τσογλανάκι που φτιάχνει κόμμα για να μας πολεμήσει";

Κι ενώ αν ψάξεις μια "είδηση" πριν την αναπαράγεις, εύκολα βρίσκεις πως κυκλοφόρησε το 2007 και έκτοτε διαψεύστηκε πανηγυρικά, όλοι την βάζουν ξανά και ξανά. Διαψεύστηκε πανηγυρικά - το ξαναλέω, κι αντί να ντραπούν αυτοί που την έβαλαν όοολα αυτά τα χρόνια, την ξανακυκλοφορούν, ξαναλέγοντας ότι ο Τσενάι "ετοιμάζει τις βαλίτσες του για Αθήνα για να φτιάξει κόμμα". 

Είμαι σίγουρος: αυτοί που επινόησαν την είδηση αλλά και αυτοί που την έβαλαν ξανά και ξανά ξέροντας ότι ήταν ψεύτικη ενδόμυχα ζηλεύουν τον Τσενάι. Γιατί πρόκοψε περισσότερο απ' αυτούς. 

Αυτός ήταν άριστος μαθητής και σεμνό παιδί, και σπούδασε στη Βοστώνη. 

Αυτοί δεν ήταν, και τελικά κατέληξαν να γράφουν σε ανυπόληπτα μπλογκ άρθρα γεμάτα ψέματα και μίσος. 

ΥΓ. Όσο για όσους εν αγνοία τους αναπαρήγαγαν την "είδηση" (όπως λέει κι ο εξοργισμένος τίτλος του ποστ μου για τον οποίο φταίει η ταραχή και ζητώ συγνώμη): Σταματήστε να προωθείτε μαλακίες απ' τα μπλογκ σας.

Ή κι αν τις προωθήσετε (άνθρωποι είμαστε, λάθη κάνουμε όλοι, όλη την ώρα), σβήστε τα άρθρα όταν αποδειχτούν ψευδή ή διορθώστε τα. Ας μην διαιωνίζουμε τα ψέματα και τους αστικούς μύθους - και το ίντερνετ είναι γεμάτο με δαύτους...

 

29

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

17 σχόλια
Φαντάσου τότε, ένα 15χρονο παιδί, στριμωγμένο στα σχοινιά του δημόσιου ρινγκ των γίγνεσθαι, να δέχεται ριπές ερωτήσεων του τύπυ "πες τι είσαι, τι αισθάνεσαι, Αλβανός ή Έλληνας, λέγω τώρα".
Έχει πολύ πλάκα να έχεις κολλητό φίλο τον Οδυσσέα και να διαβάζεις όλα αυτά που λέει ο καθένας για αυτόν! Συνειδητοποιείς το πόσο μπορεί να μεγαλώσει ένα τέρας ψεύδους και το τι μπορεί να κάνει η παραπληροφόρηση! Παρόλαυτα για τους ανθρώπους που δεν πίστεψαν τα blogs και έκαναν έρευνα, ένα μεγάλο μπράβο θα τους πω! Η αλήθεια είναι ακόμα πιο απλή και λιτή , όμως δεν πουλάει τόσο στις εθνικοταλιμπανιστικές συνειδήσεις...
Πολύ καλή η συνέντευξη, πολύ στρωτή σκέψη, και συμφωνώ στα πάντα μαζί του. Α, ξέχασα, δεν είναι Έλληνας αυτός, Έλληνας είναι ο άλλος με τα "πουτ...... γαμ... αλβ.... κ......ίδες...... σας γαμ..... τα κωλ..... οι Πακιστανοί".Μάλιστα!
Το παιδι αυτο μεγαλωσε και σπουδασε στην Ελλαδα και αν θυμαμαι καλα ειχε δηλωσει οτι ηταν χαρα του και τιμη του να σηκωσει τη σημαια της χωρας οπου μεγαλωνε και σπουδαζε.Δεν ξερω αν αληθευουν και ποσο αυτε οι πληροφοριες, αλλα η αιτια που τον πλησιασε το "αλβανικο λομπυ" (αν εγινε αυτο) ηταν καποιοι ελληνομαλακες που διαμαρτυρονταν με συγκεντρωσεις και κραυγες για το θεμα της σημαιας, και ετσι εκαναν γνωστη την ιστορια του σε ολο τον κοσμο! Φτου, ορνια!
Στην ίδια συνέντευξη που αναφέρει ο παραπάνω σχολιαστής του 2008 στον Ταχυδρόμο, ερωτάται ο Τσενάι και για το θέμα των δημοσιευμάτων στο ιντερνετ. Παραθέτω το απόσπασμα: " - Στην Ελλάδα και σε blogs κυκλοφόρησαν φήμες ότι σπουδάζεις Πολιτικές Επιστήμες στο Χάρβαρντ και ότι σκοπεύεις να επιστρέψεις στην Ελλάδα και να ιδρύσεις κόμμα Αλβανόφωνων. - «Είναι γελοίο αυτό που λένε. Στην Αλβανία έχουμε μια παροιμία: “Πάει ένας τρελός και ρίχνει μια πέτρα στη λίμνη και πάνε χίλιοι σοφοί και αναλύουν γιατί το έκανε”».Επίσης στην ίδια συνέντευξη αναφέρεται ότι το όνειρο του είναι να γίνει ογκολόγος ή νευρολόγος. Πάνε και οι σπουδές ηγέτη !!!! Αλλά δεν μασάμε εμείς οι ελληναράδες από τέτοια, πάει να μας ξεγελάσει:!.Αναδιφώντας στα αρχεία του google νομίζω ότι εντόπισα την αρχή του μύθου σχετικά με το θέμα της υποτροφίας του Τσενάι από δικά μας χρήματα. Υπάρχει ένας κόκκος αλήθειας, αφού το 2000, όταν για πρώτη φορά ξέσπασε το θέμα, (τότε πήγαινε γ' γυμνασίου ο Τσενάι) ο τότε Υπουργός Μακεδονίας Θράκης Γ. Πασχαλίδης συναντήθηκε με τον Τσενάι και ανακοίνωσε ότι " το υπουργείο θα επιβραβεύσει με υποτροφία τον Αλβανό μαθητή αλλά και όσους άλλους αλλοδαπούς μαθητές έχουν αριστεύσει σε σχολεία της Βόρειας Ελλάδας".http://news.in.gr/greece/article/?aid=237262Βέβαια αυτή δεν ήταν υποτροφία για πανεπιστημιακέςς σπουδές, άλλωστε ο Πασχαλίδης ήταν υπουργός Μακεδονίας Θράκης. Η "υποτροφία" τελικά αποδείχθηκε ότι ήταν η βράβευση το 2001 πέντε αριστούχων μαθητών και μαθητριών αλλοδαπών οικογενειών που ζουν στη Βόρεια Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και ο Τσενάι, καθώς και 24 ερασιτεχνών αθλητών από την ίδια περιοχή, που πέτυχαν ιδιαίτερες διακρίσεις την περίοδο 1999 - 2000. Σε όλους δόθηκαν βιβλία για τη Μακεδονία, τη Θεσσαλονίκη και την ιστορία του αθλητισμού στην Ελλάδα, αλλά και επιταγές με ποσά από 200.000 έως 400.000 δραχμές. http://news.in.gr/greece/article/?aid=210190Προφανώς η ανάμνηση αυτής της είδησης περί υποτροφίας έδωσε το έναυσμα για την γέννηση του μύθου. Ενώ στη πραγματικότητα, όπως αναφέρεται στην παραπάνω συνέντευξη στο Ταχυδρόμο, (αλλά και σε λινκ της Καθημερινής παραπάνω), η υποτροφία για την Αμερική δεν ήταν κρατική, αλλά ιδιωτική: " Ο Οδυσσέας έφτασε το 2004 για σπουδές στην Αμερική, με υποτροφία που του έδωσαν τρεις Έλληνες (ένας από αυτούς είναι καθηγητής στο Χάρβαρντ)".
@ karmiris και λοιποί: Κάνετετο ίδιο λάθος για το οποίο κατηγορείτε κάποιους ανεγκέφαλους. Προτού χρησιμοποιήσετε τα επιχειρήματά σας, μπείτε στον κόπο να τα ελέγξετε. Μεταξύ άλλων πολλών πηγών, ή Καθημερινή είχε αναφερθεί στη δυνατότητα του Τσενάι να σπουδάσει στις ΗΠΑ, χάρη στην οικονομική υποστήριξη ελληνο-αμερικανών:http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_civ_1_24/10/2004_120740Σημειωτέον ότι το εν λόγω άρθρο αποτελεί ύμνο στην πολυ-πολιτισμικότητα και κάθε άλλο παρά "θάβει" τον Ο. Τσενάι, οπότε λίγο δύσκολο είναι να αποσκοπεί στην παραπληροφόρηση του κοινού.Η "είδηση" (εντός ή εκτός εισαγωγικών - δεν είμαι σε θέση να την επιβεβαιώσω, αν και μάλλον είναι αβάσιμη γιατί στο Alumni δεν μπόρεσα να εντοπίσω το όνομά του) ότι ο εν λόγω σπούδαζε στη "Σχολή Ηγετών του Harvard" βασίζεται σε παλιότερα δημοσιεύματα που ήθελαν τον Τσενάι να είναι υπότροφος του Ιδρύματος Κόκκαλη που προσφέρει σπουδές στο Harvard Kennedy School μέσω του προγράμματος "Public Leaders in Southeast Europe" http://www.hks.harvard.edu/programs/kokkalis/about
Vangelis1972,Mallon esy den katalaves, o scholiastis 'karmiris' den ekane kanena lathos, oute vevaia dinei tin entiposi oti epikrinei ton Odyssea Tsenai i tin poly-polytismikotita . I ekfrasi 'ta lefta ton Ellinon' (apli anaparagogi tou leksilogiou olon ekeinon ton ahtlion blogs) echei os skopo tin dimiourgia entiposis, sta apedefta plithi, oti o Odysseas spoudazei me ta lefta tou ellinikou kratous. I 'Kathimerini' sto arthro tis leei ta entelos antitheta, oti endiaferontai Ellino-Amerikanoi, diladi idiotes, na chrimatodotisoun tis spoudes tou aksiou aftou paidiou. Siga min rotisoun oi idiotes tous katoikous tis ypokoultouras pou tha dosoun ta chrimata tous. Ektos an theoroun oloi aftoi tous Ellinoamerikanous kratikous chorigous!
Τα μόνα λεφτά μετρητοίς του ελληνικού δημοσίου, που μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι πήρε ο Ο. Τσενάι, είναι το αντίστοιχο ενός πολύ καλού μηνιάτικου της εποχής (2001), που πήρε ως βραβείο από τον τότε υπουργό Μακεδονίας-Θράκης. http://news.in.gr/greece/article/?aid=210190Κάτι το κρατικό βραβείο (υποτροφία ξέρω ότι λέγεται - σίγουρα όχι επαρκής για να σε στείλει στο Harvard, αλλά σε κάθε περίπτωση, υποτροφία), κάτι η χρηματοδότηση των σπουδών στις ΗΠΑ από ελληνο-αμερικανούς, δεν ήθελε και πολύ για να δημιουργηθεί ο ακοδεξιός αστικός μύθος για τις σπουδές του Τσενάι. Όπως και ο αντίστροφος (αριστερίστικος) αστικός μύθος (που προφανώς κυριαρχεί στη σκέψη των περισσότερων σχολιαστών του post), ότι η Ελλάδα και οι Έλληνες δεν προσέφεραν τίποτα σ' αυτόν τον καλό μαθητή [διότι δεν του επέτρεψαν να γίνει... σημαιοφόρος (!!!), αχαχα!!!]Επίσης Sonnets , λυπάμαι, αλλά όταν ακούω την φράση: "με τα λεφτά των Ελλήνων", το πρώτο πράγμα που πάει το μυαλό μου, δεν είναι ο κρατικός κορβανάς, αλλά ακριβώς αυτό, δηλ. τα λεφτά των Ελλήνων.
@ Vangelis1972 "...χάρη στην οικονομική υποστήριξη ελληνο-αμερικανών".Αντιθέτως, το άρθρο λέει επί λέξει "...σπουδάζει στη Βοστώνη, με υποτροφία εξασφαλισμένη από «μικτούς» Ελληνοαμερικανούς..." Δηλαδή, δεν του πληρώνουν τα δίδακτρα, αλλά έπεισαν το κολλέγιο/πανεπιστήμιο να του δώσει υποτροφία.
Η φράση στο άρθρο "με τα χρήματα ΤΩΝ ελλήνων" για οποιονδήποτε άνθρωπο που γνωρίζει στοιχειώδη ελληνικά σημαίνει με τα χρήματα όλων των ελλήνων, του ελληνικού λαού. Αλλιώς θα έγραφε με τα χρήματα ελλήνων (χωρίς άρθρο) ή κάποιων ελλήνων. Ή, ακόμα χειρότερα θα έγραφε με τα χρήματα κάποιων ανθελλήνων, που θα ταίριαζε και καλύτερα στο περιεχόμενο του άρθρου. Αλλά τι ψάχνουμε να βρούμε τώρα.....
@ spyroszer: Με τα στοιχειώδη ελληνικά (που νομίζω ότι γνωρίζω) διαφωνώ. Κατ' αρχάς το "ελλήνων" σου θα έπρεπε να είναι με κεφαλαίο το πρώτο γράμμα. Κατά δεύτερον, παράβαλε για σύγκριση τις εκφράσεις "με τα λεφτά των άλλων" (προφάνως, κάποιων άλλων, όχι ολόκληρης της οικουμένης), "με τις πλάτες των άλλων" (προφανώς όχι με τις πλάτες ολόκληρου του ανθρώπινου γένους, κτλ).
Για το πώς γράφονται τα εθνωνύμια υπάρχει μεγάλη συζήτηση: Υπάρχει η άποψη (βλ. Μαρωνίτης που ακολουθούν πολλοί), ότι όταν το εθνωνύμιο έχει θέση επιθέτου γράφεται με μικρό. Δηλαδή θα πούμε οι Έλληνες έχουν μεγάλη ιστορία (ουσιαστικό), αλλά οι έλληνες πολίτες ή ο έλληνας πρωθυπουργός (θέση επιθέτου). Εγώ προσωπικά, αν μου επιτρέπεις, ακολουθώ αυτή την άποψη. Στη φράση " με τα χρήματα των ελλήνων" για μένα οι έλληνες έχουν θέση επιθέτου, εννοείται οι έλληνες φορολογούμενοι, οι έλληνες πολίτες. Βλέπε αν ενδιαφέρεσαι για το θέμα http://lexilogia.gr/forum/showthread.php?11375-%CE%A3%CF%89%CF%83%CF%84%CF%8C%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%BF-%CF%84%CE%BF-%CE%88%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B5%CF%82-%CE%AE-%CF%84%CE%BF-%CE%AD%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B5%CF%82/page2 Κατά δεύτερον, οι φράσεις "με τα χρήματα άλλων" ή "με τα χρήματα των άλλων ή κάποιων άλλων" δεν έχουν καμία διαφορά μεταξύ τους εννοιολογικά. Αντίθετα οι φράσεις "με τα χρήματα των ελλήνων", ή " με τα χρήματα ελλήνων, ή κάποιων ελλήνων" έχουν διαφορά. Πιστεύω να την καταλαβαίνεις. Το κείμενο θέλει να περάσει ένα συγκεκριμένο μήνυμα που για μένα τουλάχιστον είναι ολοφάνερο, αν μάλιστα το δεις συνολικά. Αν κάποιοι συγκεκριμένοι έλληνες, ιδιωτικά, έδωσαν υποτροφία για να σπουδάσει ο Τσενάι, αυτό δεν ενδιαφέρει κανέναν απολύτως, είναι δικό τους θέμα και οφείλει ευγνωμοσύνη αποκλειστικά σ' αυτούς. Αντίθετα αν έδωσε υποτροφία το ελληνικό κράτος, τότε οφείλει ευγνωμοσύνη σε όλους μας, αλλά αυτός αντίθετα είναι αχάριστος και θέλει να φτιάξει αλβανικό κόμμα. Αυτό είναι το μήνυμα που θέλει να περάσει, να μην εμπιστεύσθε τους ξένους στην Ελλάδα, γιατί είναι ύπουλοι και αχάριστοι.
Το θεωρώ δευτερεύον να συνεχίσω αυτό το διάλογο, αλλά για να μην θεωρηθεί ότι αποφεύγω να απαντήσω: Α) Συμφωνώ απόλυτα με την άποψη του Μαρωνίτη, που είναι και η κρατούσα. Επομένως, εάν η λέξη «έλληνες» προσδιορίζει ουσιαστικό, τότε επέχει θέση επιθέτου και το πρώτο γράμμα της λέξης είναι πεζό. Εάν απουσιάζει (όπως ακριβώς στη συγκεκριμένη περίπτωση), τότε είναι ουσιαστικό (το σημαινόμενό της είναι ο λαός, υπό την ευρεία έννοια του όρου), και γράφεται με κεφαλαίο («Έλληνες»). ΟΚ, πάντα μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι το ουσιαστικό απουσιάζει γιατί εννοείται (π.χ. οι έλληνες φορολογούμενοι, μισθοσυντήρητοι, βουκόλοι, κτλ), αλλά τότε θα έπρεπε να καταργήσουμε την εκδοχή με το κεφαλαίο γιατί πάντα μπορούμε να φανταστούμε κάποιο ουσιαστικό «που απουσιάζει αλλά εννοείται». Παράδειγμα: «οι Έλληνες επαναστάτησαν το 1821». Θα μπορούσαμε να το γράψουμε με πεζό, με τη δικαιολογία ότι επαναστάτησαν "οι έλληνες υπόδουλοι, "οι έλληνες κάτοικοι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας" (και όχι οι έλληνες κάτοικοι της τσαρικής Ρωσίας), "οι έλληνες υποτελείς στο Σουλτάνο", κτλ, αλλά άν αυτού του είδους η διασταλτική εφαρμογή του κανόνα ήταν ορθή, πολύ απλά δεν θα υπήρχε η εκδοχή με κεφαλαίο. Εσύ, επί λέξει, αναφέρεσαι στην περίπτωση «όλων των ελλήνων, του ελληνικού λαού» και, επομένως, έπρεπε να χρησιμοποιήσεις κεφαλαίο (για όποια σημασία αυτό έχει).Β) Ο Οδυσσέας όντως «οφείλει ευγνωμοσύνη» τόσο στο ελληνικό κράτος, όσο και «σε όλους μας», διότι και υποτροφία πήρε (αδιάφορο ποιού ύψους) και στην Ελλάδα διέμεινε επί 8 έτη. Αν κατάφερε να σπουδάσει στην Αμερική, είναι τόσο διότι είναι επιμελής μαθητής /φοιτητής (και μπράβο του), όσο και διότι έλαβε δωρεάν εγκύκλιο παιδεία σε ελληνικά δημόσια σχολεία. Από τις συνεντεύξεις ο Οδυσσέας δείχνει να είναι σοβαρός άνθρωπος και δεν έχω κανένα λόγο να πιστεύω ότι δεν είναι ευγνώμων, ως όφειλε. Εσύ γιατί πας να μας πείσεις ότι δεν θα πρέπει να είναι ευγνώμων; Επειδή δεν του δώσαμε να κρατήσει μια σημαία; Χμμ… ΟΚ. Ό,τι πείτε.
Μάλλον έχουμε πρόβλημα συνεννόησης. Εντάξει μην το κουράζουμε άλλο το θέμα. Άλλα σου λέω εγώ και άλλα απαντάς εσύ. Για τελευταία φορά: Εγώ δεν σχολίασα τα πεπραγμένα του Τσενάι, σχολίασα το κείμενο που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο. Τόνισα (μαζί τα άλλα ψεύδη που αναφέρονται παραπάνω) το ψεύδος του ισχυρισμού ότι σπούδασε με τα χρήματα των Ελλήνων και τη σκοπιμότητα που κρύβεται πίσω απ' αυτό. Και είπα ότι Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ θεωρεί ότι προφανώς για τη συγκεκριμένη πανεπιστημιακή υποτροφία στην Αμερική πρέπει να αισθάνεται ευγνώμων ο Τσενάι απέναντι στους Έλληνες, αφού δήθεν πληρώθηκε με χρήματα των Έλλήνων. Εμένα με ενδιαφέρουν οι ψευδολογίες και τερατολογίες που περιέχει το κείμενο αυτό (που αφορούν γεγονότα και όχι υποκειμενικές κρίσεις) γιατί κυκλοφορεί ευρέως και κάποιοι άνθρωποι τα πιστεύουν και επηρεάζονται. Τώρα το πόσο Έλληνας αισθάνεται ο Τσενάι εγώ προσωπικά δεν το ξέρω και δεν με ενδιαφέρει. (ΥΓ για το θέμα έλληνες ή Έλληνες εγώ το ερμήνευσα στη φράση με πιο στενή έννοια, αντίθετα απ' τη φράση πχ οι Έλληνες έχουν πλούσια ιστορία, αλλά μάλλον έχεις δίκιο)
Αυτο το "με τα δικα μας χρηματα" παιζει πολυ στα φασιστοειδη, προσπαθωντας να παρασυρουν απλο κοσμο που εχει οικονομικο προβλημα...παρομοιες ειναι οι κατηγοριες τους για "χρηματοδοτηση" απο το κρατος εκδηλωσεων των γκέι....(ασχετα που σε ολη την ευρωπη χρηματοδοτουνται ενεργειες υπερ αδυναμων κοινωνικων ομαδων) εδω φυσικα ειναι μουφα...Βεβαια κανενας απο αυτους που γραφουν αυτα , ή τους παλιους συμμαθητες του, δε θα μπορουσε να παει σε πανεπιστημιο, ποσο μαλλον σε καλα αμερικανικα πανεπιστημια ...λεπτομερειες θα μου πειτε..
Στο έχω πεί και σε άλλο σχόλιό σου: Πάψε (εσύ και κάμποσοι άλλοι) να ανακαλύπτεις διαρκώς γύρω σου φασίστες και φασιστοειδή. Με την τακτική αυτή μόνο νερό στο μύλο της Χ.Α. ρίχνετε. Ωθείτε με το ζόρι (π.χ. όσους διαφωνούν με την περίπτωση Τσενάι) στις αγκάλες της άκρας δεξιάς, στην οποία δεν ανήκουν αναγκαστικά. Και το καταπληκτικό είναι ότι μετά μένετε και έκπληκτοι από την άνοδό της.
Κι άλλο λάθος: "με στόχο το νέο κόμμα να ισχυροποιήσει ακόμη περισσότερο ο ρόλος της Αλβανίας στα Βαλκάνια." Όχι "ισχυροποιηθεί ο ρόλος" ή "ισχυροποιήσει το ρόλο" αλλά κάτι ενδιάμεσο... Οι φανατικοί οπαδοί του ελληνικού πολιτισμού και της γλώσσας είναι και οι χειρότεροι εχθροί του από ότι φαίνεται.
Μια που μιλάμε για διαδικτυακούς μύθους, ήθελα να ρωτήσω για κάτι άλλο, που κυκλοφορεί ευρέως στο διαδίκτυο και εμένα τουλάχιστον μου φαίνεται σαν κατασκεύασμα. Η υποτιθέμενη προφητική δήλωση του Ωνάση: "Θα 'ρθει μέρα, που η απληστία της ιδιοκτησίας, του πλούτου και της έπαρσης, θα αποθηκευτεί στις τράπεζες, στις πολυεθνικές και σε τόσο λίγους, που οι πολλοί, μη κατέχοντες, θα ξεσπάσουν σαν θεομηνία που θα κάνει την ζωή των ολίγων κατεχόντων, κόλαση...».Το χω δει δημοσιευμένο και σε ειδησεογραφικά sites, newsbomb κλπ χωρίς βεβαίως να αναφέρεται πουθενά η πηγή. Αυτή είναι μια απ' τις πιο δύσκολες περιπτώσεις κατάρριψης μύθων, γιατί δεν είναι εύκολο να αποδείξεις κάτι που ΔΕΝ είπε κάποιος.Εμένα πάντως αυτή η φράση μου μοιάζει κατασκευασμένη εκ των υστέρων και θεωρώ αρκετά απίθανο να έχει ειπωθεί απ' τον Ωνάση. Έψαξα και σε διάφορες σελίδες με αποφθέγματά του που υπήρχουν στο internet. Ο Ωνάσης έχει πει αρκετά πράγματα, αλλά πουθενά δεν βρήκα αυτή τη φράση.Ποια είν' η γνώμη σας;
Και εγώ θυμάμαι αυτό το άρθρο να κυκλοφορεί εδώ και πολλά χρόνια. Είναι εκπληκτικό που το ξαναθυμήθηκαν τώρα, θεωρώντας προφανώς ότι θα έχει ξεχαστεί η παλιά δημοσίευση. Πρέπει να είναι η πιο μακροχρόνια ετοιμασία ιδρυτικής διακήρυξης και ίδρυσης κόμματος στην ιστορία !!Να σημειωθεί επίσης και η αντίφαση του άρθρου (λεπτομέρεια θα μου πειτε μέσα σε τόσες τερατολογίες), που απ' τη μια γράφει ότι πήγε στην Αμερική να σπουδάσει με χρήματα μας (!!), και απ' την άλλη ότι τον επέλεξε και τον έστειλε η american bank of albania.
Μην είστε καχύποπτος κ. Δημοκίδη. Ο Τσενάι έρχεται. Απλώς σαν άλλος Οδυσσέας μέχρι να διασχίσει τον Ατλαντικό (με σχεδία), να αντιμετωπίσει τον Πολύφημο και τους Λωτοφάγους, να νταραβεριστεί με την Κίρκη και ούτω καθ' εξής, θα του πάρει μερικά χρονάκια. Μπορούμε με ασφάλεια (πάντα σύμφωνα με έγκυρες πηγές) να υπολογίσουμε την άφιξή του κάπου μέσα στο 2016. Ε, δεν θα του πάρει κάνα χρόνο να εξοντώσει τους μνηστήρες για την ηγεσία του "Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανοφώνων". Το 2017 θα έχουμε νέα του. Αναμείνατε.
"O Οδυσσέας Τσενάι σπούδασε με χρήματα των Ελλήνων στα καλύτερα κολλέγια της Αμερικής...." από που προκύπτει αυτό??? Βέβαια η απύθμενη βλακεία δε σταματά εδώ..οι ιδιοι που τον καταέβρισαν όταν παραλίγο να μας "μαγαρίσει" τη σημαία το "αλβανάκι" είναι οι ίδιοι που ζητοκραυγαζαν όταν ο Πυρρος Δήμας, η Μανίανι, ο Καχιασβίλι, ο Ηλιάδης (που δεν μπορούσαν να σταυρώσουν λέξη στα Ελληνικά) σηκωσαν φαρδιά πλατιά τη σημαία μας ..Χαίρε Βλακεία αμέτρητη!
Όταν αναδημοσιευτεί το 2017, ο τίτλος θα είναι "Ετοίμασε τελικά μετά από χρόνια προσπαθειών (δεν έκλειναν) ο Οδυσσέας Τσενάι τις βαλίτσες του και ΕΡΧΕΤΑΙ να καταλάβει την Ελλάδα!" σίγουρα θα βρεθούν αρκετοί να το πιστέψουν και αυτό! :D
Ν' αγιάσει το στόμα σου Άρη! Προσπαθώ κι εγώ εδώ και καιρό να ενημερώσω ευκολόπιστους αλλά τελικα όσο πιο μεγάλος ο δράκος τόσο πιο εύκολα γίνεται πιστευτό το παραμύθι!!!
Εγώ πάντως θυμάμαι μια συνέντευξη του στο ΒημMagazino (το ένθετο του βήματος) αρκετό καιρό μετά τον χαμό που έγινε , όπου είχε δηλώσει "ποτέ δεν ένιωθα Ελληνας όπως είπα" . Τα συμπεράσματα δικά σας.Οσο για τις υπερβολές απ'τα συγκεκριμένα Blogs , δεν αξίζει καν ν ασχολείται κανείς...
Δελφικέ Χρησμέ, δεν ξέρω αν κάποιος άλλος θυμάται τη συνέντευξη που λες, και αν επί λέξει είχε δηλώσει "ποτέ δεν ένιωθα Έλληνας όπως είπα", όμως έτσι δημιουργούνται οι αστικοί μύθοι. Όταν δεν έχουμε λινκ, δεν λέμε "θυμάμαι οτι παραδέχτηκε ότι είναι δολοφόνος" ή "θυμάμαι που έκανε come out". Αν έχεις κάποια ακριβή δήλωσή του παρακαλώ βάλτην. Γιατί ενώ γράφεις καλοπροαίρετα είμαι σίγουρος ότι σε δέκα χρόνια, επειδή το έγραψες εδώ στα σχόλια, χιλιάδες μπλογκ θα έχουν εμπλουτίσει τα κείμενά τους με την ανάμνησή (;) σου...
Φίλτατε Άρη, η ακριβής δήλωση έχει ως εξής: "Ασφαλώς και υπήρξε μια λογική αφομοίωσης, η οποία μάλιστα δημιουργεί μεγάλες πιέσεις. Και με δική μου ευθύνη ανταποκρίθηκα στις πιέσεις, ίσως γιατί ειδικά την πρώτη φορά είχα τραγικοποιήσει λίγο τα πράγματα. Κάποια στιγμή λόγω της πίεσης αναγκάστηκα να πω ότι νιώθω περισσότερο Ελληνας από Αλβανός. Και δεν μου αρέσει που το είπα. Τι θα πει περισσότερο Ελληνας από Αλβανός; Τι σημασία έχει; " Οδυσσέας Τσενάι, Εψιλον (όχι Βημαγκαζίνο), 24/10/04, διαθέσιμο στο: http://dimitrisangelidis.blogspot.com/search/label/%CE%A3%CF%85%CE%BD%CE%B5%CE%BD%CF%84%CE%B5%CF%8D%CE%BE%CE%B5%CE%B9%CF%82?updated-max=2011-06-06T23:51:00%2B03:00&max-results=20
Προσωπική μου άποψη είναι ότι ο Οδυσσέας επιθυμεί να φάει όλο το φαΐ του, να μεγαλώσει, και να γίνει ένας χρήσιμος άνθρωπος στην κοινωνία. Θέλει να σπουδάσει, να βρεί μια καλή δουλειά, να αγοράσει μεζονέτα με κήπο (που πιθανότατα θα τον φροντίζει Πακιστανός). Απόλυτα θεμιτές αυτές οι φιλοδοξίες, αλλά τί σχέση έχουν με την ελληνική σημαία; Ο ίδιος λέει πως «... ο στόχος δεν είναι να γίνεις σημαιοφόρος. Προσπαθείς να βγάλεις ένα καλό βαθμό, γιατί θέλεις να μπεις σε μια σχολή και υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός. Το κάνεις για τον εαυτό σου, για το μέλλον σου.» Από τον διάλογο σ’ αυτό το post μπορούμε να καταλάβουμε σε ποιο δίλημμα βρισκόμαστε. Οι επιλογές είναι ότι ο Οδυσσέας Τσενάι:Α) Ερχόμενος στην Ελλάδα σε ηλικία 12 ετών, όχι μόνο κατάφερε σε μόλις 2-3 χρόνια «να νιώσει Έλληνας» (και, επομένως, θεώρησε τιμή του και καθήκον του να κρατήσει την ελληνική σημαία), αλλά και είδε σε οπτασία άγγελο Κυρίου (και, γι’ αυτό ζήτησε να βαφτιστεί Χριστιανός Ορθόδοξος). Εάν δεν πιστεύετε ότι ο εν λόγω είναι ένας μεταμοντέρνος λόρδος Βύρωνας, έτοιμος να δώσει τη ζωή του για την Ελλάδα, είστε αυτομάτως ένα ανεγκέφαλο φασιστοειδές που υποστηρίζει ότι ο Οδυσσέας είναι:Β) πράκτορας του UCK, της ΜΙΤ και της CIA, ένας υπερκατάσκοπος των 5 ηπείρων, που εκπαιδεύεται στην πολιτική επιστήμη και τις πολεμικές τέχνες για να γίνει ο δούρειος ίππος που θα αλώσει εκ των έσω τη χώρα μας.Συγνώμη, άλλο ενδεχόμενο δεν υπάρχει; Η περίπτωση να θέλει ο νέος αυτός να προκόψει και να διακριθεί στη ζωή του, έτσι απλά, χωρίς άλλα αλτρουιστικά, φιλελληνικά ή πανανθρώπινα κίνητρα, δεν υπάρχει; Γιατί πρέπει κάποιοι να τον κουρδίζουν με διεθνιστικές ή ελληνοχριστιανικές ιδεοληψίες που δεν τις πιστεύει ούτε ο ίδιος; (Αναφερόμενος στην εικαζόμενη ελληνική εθνική συνείδησή του ο ίδιος λέει: «... εγώ κάπως πιέστηκα να το πω, γιατί έπρεπε να γίνω αρεστός για να γίνω άξιος της σημαίας.» Αναφερόμενος στους λόγους ένταξής του στο χριστεπώνυμον πλήθος: «… ήταν ένας τρόπος ένταξης στην κοινωνία, να μην ξεχωρίζω από τους υπόλοιπους, από τα άλλα παιδιά στην προσευχή, στα μαθήματα, στον εκκλησιασμό. Πολλοί Αλβανοί βαπτίστηκαν για να μην ξεχωρίζουν από τους Έλληνες»). Αυτός ο νέος θέλει να πάει μπροστά στη ζωή του, και μάλλον θα το καταφέρει γιατί προσπαθεί σκληρά, αλλά είναι και αρκετά τυχερός για να έχει την απαραίτητη στήριξη (υποτροφίες, κτλ). Ο Οδυσσέας ούτε είναι ούτε και επιθυμεί (νομίζω) να είναι η ενσάρκωση του διεθνισμού που θέλει «όλοι να είμαστε μετανάστες σε ένα κόσμο χωρίς εθνικά σύνορα, κτλ». Ο Οδυσσέας δεν είναι βεβαίως ούτε και πράκτορας που θα επιστρέψει στην Ελλάδα για να την καταστρέψει. Εάν δεν κάνω πολύ λάθος για τις προθέσεις του, δεν πρόκειται ούτε καν να ξαναπατήσει το πόδι του στην Ελλάδα (εκτός, ίσως, για διακοπές): όχι διότι πληγώσαμε τα αισθήματά του, αλλά γιατί με τις σπουδές του, οι προοπτικές να αποκτήσει σπίτι με μεζονέτα στις ΗΠΑ είναι πολύ μεγαλύτερες.