Πόσο πάει το ανθρώπινο κρέας;

Πόσο πάει το ανθρώπινο κρέας; Facebook Twitter
60

Τρώω κρέας, αλλά όχι και με τρομερή υπερηφάνεια. Είναι απ' τα πράγματα που κατανοώ ότι -στην εποχή που ζούμε, και με τα υποκατάστατα που υπάρχουν- θα μπορούσα να μην κάνω, και καμιά φορά νιώθω άσχημα ως φιλόζωος. 

Πριν λίγο είδα στο scouter εικόνες από μία εκδήλωση που έκαναν οι vegans της Θεσσαλονίκης.

Παρ' ό,τι οι περισσότεροι κρεατοφάγοι περνούν στην αντεπίθεση (η καλύτερη άμυνα, ακόμα και για τις καταπιεσμένες τύψεις που μπορεί να έχουμε, είναι η επίθεση) και μιλούν άσχημα για όσους δεν τρώνε ζωα, εγώ κατανοώ και σέβομαι απόλυτα τη μαχητικότητά τους. 

Αντιγράφω:

Την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου, στο Πάρκο ΧΑΝΘ της Θεσσαλονίκης, η βραδιά ήταν αφιερωμένη στους χορτοφάγους.

Πόσο πάει το ανθρώπινο κρέας; Facebook Twitter

Η συλλογικότητα Vegan Thessaloniki και η Διεθνής Γυμνή Ποδηλατοδρομία διοργάνωσαν εκδήλωση για το αληθινό κόστος της κρεοφαγίας στα πλαίσια του Greenwave Festival 2013, παίρνοντας θέση απέναντι στο μαρτύριο των ζώων που δε μπορούν να μιλήσουν.

"Είμαστε όλοι κρέας:Το αληθινό κόστος της κρεοφαγίας".

Το ραντεβού αφορούσε μια ανοιχτή συζήτηση πάνω στο θέμα της ηθικής επιλογής των σύγχρονών καταναλωτών που αρνούνται να βάλουν κρέας στο τραπέζι τους.

Προβλήθηκε η ομιλία του ακτιβιστή για τα δικαιώματα των ζώων, Gary Yourofsky και μετά ακολούθησε γυμνό περφόρμανς με τίτλο "Πόσο πάει το ανθρώπινο κρέας;"

Πόσο πάει το ανθρώπινο κρέας; Facebook Twitter
Πόσο πάει το ανθρώπινο κρέας; Facebook Twitter

"Πρωταγωνιστές" του installation με τα γυμνά, τυλιγμένα σε συσκευασία κρεοπωλείου, ανθρώπινα κορμιά, οι γνώριμοι δράστες των γυμνών περιπάτων στην Θεσσαλονίκη, μαζί με άλλους τρεις Θεσσαλονικείς. Παράλληλα και καθ' όλη την διάρκεια του Σαββατοκύριακου στο σημείο υπήρξαν ενδιαφέρουσες δράσεις και event στα πλαίσια του Geenwave Festival που ολοκληρώθηκε χθες.

 

Πόσο πάει το ανθρώπινο κρέας; Facebook Twitter

 

Πόσο πάει το ανθρώπινο κρέας; Facebook Twitter

Κάθε χρόνο 49 δισεκατομμύρια ζώα θανατώνονται από τις βιομηχανίες κρέατος, γάλατος και αυγών και άλλα τόσα εκατομμύρια ζώα στο κυνήγι, τις δοκιμές φαρμάκων και καλλυντικών και άλλες δραστηριότητες του ανθρώπου.

>>>

vegan-thessaloniki.blogspot.gr

facebook.com/GreenWaveThess

 

 

 

60

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

20 σχόλια
Ποσες και ποσες φορες εχει συζητηθει αυτο το θεμα?Ο ανθρωπος απο την φυση του ειναι κατασκευασμενος να τρωει κρεας.Ειναι παμφαγο ον ειτε μας αρεσει ειτε οχι.Σεβομαι την αποψη τους αλλα δεν μπορουν να κριτικαρουν οσους δεν ειναι χορτοφαγοι και ουτε γινεται να επιβαλλουν αυτη τους την αποψη.Ειναι η τροφικη αλυσιδα.Ναι συμφωνω οι συνθηκες διαβιωσης και σφαγης των ζωων δυστυχως ειναι αθλιες και αυτο ειναι που πρεπει να αλλαξει.
Δεν είναι κατασκευασμένος να τρώει κρέας, ο άνθρωπος ήταν αποκλειστικά καρποφάγο ον και όχι σαρκοφάγο. Οι συνιθήκες επιβίωσης τον ανάγκασαν να στραφεί στην πτωματοφαγία. Με άλλα λόγια κάποια στιγμή στην ιστορία της εξελιξής του αναγκάστηκε να φάει ..πτώματα. Αργότερα έμαθε να κυνηγάει , αλλά και αυτό ξεκίνησε πρώτα απο την αναγκη να προστατευτεί από τα άγρια θηρία και όχι για να τραφεί με αυτά.
http://ygeia.tanea.gr/default.asp?pid=8&articleID=13900&ct=1Είτε το θέλουμε είτε όχι τόσο ο εγκέφαλος όσο και το ΚΝΣ βασίζονται στην B12. Δεν τίθεται θέμα επιλογής έτσι όπως το θέτεις. Αν ο άνθρωπος δεν έτρωγε κρέας δεν θα φτάναμε στον homo sapiens. Δυστυχώς ή ευτυχώς η μόνη πηγή πρόσληψης (με φυσικό τρόπο) είναι το κρέας.Από εκεί και πέρα είναι διαφορετικό να ζητά κανείς την πλήρη αποφυγή κατανάλωσης κρέατος από το να ζητά τον επαρκή και ουσιαστικό έλεγχο των διαδικασιών που εφαρμόζουν οι φάρμες και η βιομηχανία κρέατος. Από την άλλη είναι αποδεδειγμένο πως για να μπορέσει να τροφοδοτηθεί η ανθρωπότητα με δημητριακά τότε όλο και μεγαλύτερες εκτάσεις παρθένων δασών θα καταστρέφονται, τόσο λιγότερο ζωτικό έδαφος θα απομένει για τα ζώα που ζουν στην άγρια φύση. Εκτός κι αν νομίζετε ότι πάντα οι Αυστραλία ή η Κίνα είχαν ατέλειωτες πεδιάδες με σταροχώραφα και ριζοχώραφα. Όσο για τους αρουραίους δεν είναι το μόνο είδος που απειλείται από τις συστηματικές καλλιέργειες. Ψεκάζουμε με τόσα πολλά και διαφορετικά φυτοφάρμακα ώστε να επιτύχουμε μέγιστες αποδόσεις ώστε αρουραίοι, πουλιά, μέλισσες βρίσκονται σε πραγματικό κίνδυνο. Κάντε μια απλή αναζήτηση στο internet και θα βρείτε ένα σωρό καταχωρήσεις για το θέμα.
Η εξέλιξη του ανθρώπου είναι φαινόμενο κοινωνικό, καθώς τα άτομα των ομάδων συνεργάστηκαν για να αντιμετωπισουν τις δυσκολίες της επιβίωσης. Η εξελιξή του είναι πολυπαραγοντική. Επιστημονική θεμελίωση , μονομερώς, για τον τρόπο εξέλιξης του εγκεφαλου δεν υπάρχει, εδω δεν ξέρουμε καν να ερμηνεύσουμε βασικές λειτουργίες του. Το μόνο που μπορεί να αιτιολογηθεί επιστημονικά αναφορικά με την κρεοφαγία είναι οτι αυξάνονται οι καρικίνοι , τα εμφράγματα, ο διαβήτης και άλλες παθολογίες του δυτικού διαιτολογίου και λιγότερο για το πως εξελίχθηκε ο εγκέφαλος γενικότερα. Αρκεί κανείς να ρίξει μια ματιά στην σύνοψη της china study: http://en.wikipedia.org/wiki/The_China_Study Πέρα όμως απο αυτά για το πως και απο που προερχεται διατροφικά ο άνθρωπος , όπου και εκεί βάση συγκριτικής ανατομικής τα πράγματα δείχνουν πως είμαστε τελικά φυτοφάγα πλάσματα (αναζητήστε στο δικτυο πολύ εύκολα το συγκριτικό πινακα του Dr.Mills), έχουμε φτάσει σε μια εποχή συνειδητοποίησης για την ηθική στον δυτικό πολιτισμό. Η συζήτηση για την κρεοφαγία επαναφέρει στο προσκύνιο το ζήτημα της θέσης του ανθρώπου πάνω στο πλανήτη του. Δεν είναι η σουβλακερή και τα κοψίδια το πρόβλημα , είναι μέρος μιας καθολικής στάσης απέναντι στο φαινόμενο της ζωής. Πολλοί διανοούμενοι τοποθετήθηκαν για αυτά τα θέματα, Αϊνστάιν, Φραγκλίνος, Τολστόι, Κούντερα, Τέσλα και λοιποί, ακόμα και ο Δαρβίνος ο θεμελιωτής της θεωρίας της εξέλιξης.Αν έχω τύψεις ή πρέπει να κάνω μετάνιες που για χρόνια έτρωγα κρέας; Οχι , δεν έχω τύψεις , έτσι με μεγάλωσαν και έτσι μου έμαθαν να τρέφομαι ή να το κάνω και τρόπο διασκέδασης. Οταν όμως μαθαίνεις την αλήθεια δεν μπορεί πλέον παρα ο τρόπος ζωής να είναι μια συνειδητή επιλογή και όχι η υπεκφυγή ενός ανώριμου παιδιού μπροστά στα αυτονόητα...
"Οταν όμως μαθαίνεις την αλήθεια δεν μπορεί πλέον παρα ο τρόπος ζωής να είναι μια συνειδητή επιλογή και όχι η υπεκφυγή ενός ανώριμου παιδιού μπροστά στα αυτονόητα... "Οι παραγωγοί των τροφών με τον οποία πια τρέφεσαι σκοτώνουν εκατοντάδες ζωάκια (π.χ. τρωκτικά) μέχρι να φτάσει το λαχανικό στο πιάτο σου. Για αυτή την αλήθεια τι κάνεις; Ή μήπως αρκεί να μην το τρως εσύ το ζωάκι - όταν το δηλητηριάζει ο άλλος για να παράξει την δική σου την τροφή δεν τρέχει τίποτα;
Δεν γνωρίζω σε ποιο είδος παραγωγής αναφέρεσαι. Πολύ αμφιβάλω αν η μαζική καλιέργεια φυτικών τροφών αποτελεί την αιτία μαζικής θανάτωσης τρωκτικών. Θα το ήθελα αυτό να το δώ αυτό κάπου μετρημένο...Εδώ λέμε οτι δισεκατομύρια ζώα πεθαίνουν κάθε χρόνο από τον άνθρωπο για να συντηρήσει μια βιομηχανία η οποία τελικά μας καταστρέφει. Σε κάθε περίπτωση , στο ύφος της παρατηρησής σου, αν μάθω κάτι καινουριο είναι προς οφελός μου. Ακριβώς αυτό το σκοπό είχε και η παραπάνω δράση των παιδιών στο φεστιβάλ. Να μάθει κάτι ο κόσμος που δεν ήξερε και μετά να αποφασίσει συνειδητά και ...υπεύθυνα.
Γιατί να διαφωνούμε για τον αν ένας άνθρωπος που τρώει κρέας μπορεί να δηλώνει φιλόζωος ή όχι, από τη στιγμή που υπάρχουν "φιλόζωοι" που παρατάνε σκυλιά και γατιά στο δρόμο μόλις τα βαρεθούν, που δε στειρώνουν τα κατοικίδιά τους και μόλις αυτά γεννήσουν πετάνε τα μικρά ζωντανά στα σκουπίδια, που βλέπουν ετοιμοθάνατα ζώα στο δρόμο και αντί να πάρουν τηλέφωνο κάποια φιλοζωική οργάνωση απλά τα προσπερνούν, που βλέπουν συμπολίτες τους να κακοποιούν ζώα και κλείνουν τα μάτια;
έχει καταντησει πλέον κουραστικό το θέμα..έχω πολλούς φίλους χορτοφάγους και σέβομαι τις επιλογές τους όπως και αυτοί σέβονται τις δικές μου! Ποτέ μα ποτέ δεν έχουν προσπαθήσει να με κάνουν να νιώσω ενοχή για την δίαιτα της επιλογής μου και κανένας δεν στραβοκοιτάει τον άλλο στο τραπέζι.Συμφωνώ σε ότι προσπάθεια γίνεται για καλυτέρευση των συνθηκών στα εκτροφεία, και αγοράζω όποτε μπορώ ελευθέρας βοσκής.Αυτη η εμμονή καποιων ακραίων ομως να μας ονομάζουν φονιάδες επειδή τρώμε κρέας... Και για να κλείσω,είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο οτι ο ανθρώπινος εγκέφαλος εξελίχθηκε λόγω κατανάλωσης κρέατοςhttp://www.livescience.com/24875-meat-human-brain.html
Λίγο να ψάξει κανείς βρίσκει στο internet άφθονο υλικό από κρυφές κάμερες που δείχνουν το πώς 'εκτρέφονται' τα ζώα στις μεγάλες φάρμες. Όταν αγοράζεις κρέας συμμετέχεις στο βασανισμό τους. Λίγη συμπόνια να έχεις θα αλλάξεις κάτι: είτε θα προσέχεις από ποιούς παραγωγούς αγοράζεις κρέας, είτε θα ελαττώσεις την κατανάλωση κρέατος, είτε θα την κόψεις τελείως. (ναι, πολλοί vegan έχουν αυτό το υφάκι του "είμαι καλύτερος άνθρωπος από σένα", αλλά τι φταίνε τα ίδια τα ζώα για αυτό;)
Δεν πρόκειται να έγραφα σχόλιο,αλλά έχω ΒΑΡΕΘΕΙ,έχω μπουχτίσει, έχω απηυδήσει όσο δεν παίρνει άλλο με τους κρεατοφάγους που ξεκινάνε την τυφλή επίθεση προς κάθε χορτοφάγο,πρωτού καν ανοίξει το στόμα του.Είμαι φοβερά εκνευρισμένοι με όλους τους εξυπνάκηδες κ εδώ μέσα,κ εκεί έξω,με την επικριτικότητα στο στόμα.Δεν παίζει απλά να σας κάνουμε όλοι προπαγάνδα με το καλημέρα σας σαν τους Μορμόνους με τη βίβλο-προσωπικά κιόλας,δεν με νοιάζει καν τί τρώει ο καθένας,ούτε τον ρωτάω με σαρκαστικό ύφος όταν βγαίνουμε με κοινή παρέα σε εστιατόριο: "Καιαιαι...πώς κι έτσι αποφάσισες να γίνεις χορτοφάγος;" (σ'έπιασε ο πόνος κ ρωτάς,στάνταρ) μόνο κ μόνο γιατί δεν θα μοιραστούμε τα 2κιλά παϊδάκια που θα παραγγείλει, ούτε επέβαλα-όπως κ πάρα πολλοί άλλοι φίλοι χορτοφάγοι- καν μέσα στο σπίτι μου,σε κανένα μέλος της οικογένειάς μου κ ποτέ,μα τω Θεώ,να μην φάει γιουβαρλάκια για να φάει φασολάκια. ΕΣΕΙΣ κάνετε την άμεση επίθεση,ΕΣΕΙΣ προπανγαδίζετε χωρίς να ρωτήσει κανείς την άποψή σας,ΕΣΕΙΣ φέρεστε μικρόψυχα απέναντι στον άλλον,και ΕΜΕΙΣ είμαστε αυτοί που μας έχετε πρήξει τα ούμπαλα σαν να σας παίρνουμε το σουβλάκι απ'το χέρι. ΑΛΛΗΛΟΣΕΒΑΣΜΟΣ. Άντε πια,μάγκες όλοι του σουβλατζίδικου..Φααάτε,φάτε τα ξίγκια κ καλά εμφράγματα.
Σε ένα ζητημα ηθικής όπως αυτό της κρεοφαγίας (το θέμα αυτό συζήτησης το συναντάμε από την εποχή του Πρωταγόρα...Δεν είναι καινόυριο) είναι λογικό να ταράζονται κάποια θεμέλια. Οι αντιδράσεις ποικίλουν , ανεξάρτητα από το ύφος , αυτό σημαίνει οτι η φωνή για τα δικαιώματα των ζώων ακούγεται. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια υπάρχει ραγδαία αύξηση των ατόμων που σταματούν να συμβάλουν στην θανάτωση και βρώση άλλων πλασμάτων του πλανήτη. Μεταξύ αυτών και εγώ, όπου ουκ ολίγες φορές τράφηκα με κρέας στο παρελθόν. Από τότε που ενημερώθηκα για το τί πραγματικά γίνεται , για μένα ήταν απλό να σταματήσω την κρεοφαγία. Φυσικά υπάρχει επιστημονική θεμελίωση για την πληρότητα της χορτοφαγικής διατροφής η οποία καταρίπτει πολύ εύκολα τους γνωστούς μύθους. Μπράβο στα παιδιά για την παραπάνω κίνηση, η απήχηση συνεχώς μεγαλώνει.
Το θέμα είναι οικονομικό. Δεν είμαστε (=ο Πρώτος Κόσμος) σε θέση να παράξουμε αρκετό κρέας χωρίς α. να καταστρέψουμε το περιβάλλον β. να οδηγήσουμε τον υπόλοιπο κόσμο σε συνθήκες πείνας.Από εδώ προκύπτει το ηθικό ζήτημα της κρεοφαγίας.http://www.worldwatch.org/node/549
Νομίζω ότι το πιο απλό επιχείρημα των κρεατοφάγων δεν είναι ίσως οι κυνόδοντες, ούτε το πεπτικό μας σύστημα - που δεν μοιάζει με τον φυτοφάγων ζώων - αλλά το εξής απλό: Μας αρέσει το κρέας. Στη συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων. Ακόμη και οι περισσότεροι χορτοφάγοι έκαναν μια συνειδητή επιλογή όταν το έκοψαν, για λόγους ηθικής ή υγείας. Αλλά από γεύση, σχεδόν όλοι το θέλουν.Έχετε δει ελάφια, κουνέλια και σπουργίτια να προσπαθούν να πείσουν το ένα το άλλο να μην τρώνε κρέας; Τους βγαίνει από φυσικού τους το φυτογαφικό ένστικτο. Η φύση δε μας δημιούργησε όπως είμαστε, με τους σιελογόνους να αντιδρούν άμεσα στο άρωμα του ψημένου κρέατος, σε όλες τις εποχές και τους πολιτισμούς, με σκοπό να μας οδηγήσει στην κατ' αποκλειστικότητα χορτοφαγία.Το ότι πρέπει να το καταναλώνουμε με μέτρο και να μην κακομεταχειριζόμαστε τα ζώα (πολλά από τα αποία, ας το συνειδητοποιήσουμε, δεν θα είχαν καν γεννηθεί εάν δεν τα εκτρέφαμε για να τα φάμε) είναι απόλυτα σωστό, αλλά και μια εντελώς διαφορετική κουβέντα.
Δυστυχώς δεν είναι καθόλου άλλο θέμα. Είναι σαν να λέμε "Η τάδε μάρκα αθλητικών χρησιμοποιεί 8χρονα στην Κίνα για παραγωγή. Συνεχίζω να τη φοράω γιατί μου αρέσει, αλλά η παιδική εργασία είναι τελείως άλλο θέμα! Η κατάσταση στη βιομηχανία κρέατος είναι αυτή ακριβώς που έχει περιγραφεί με πάρα πολλά μέσα earthlinks κτλ). Είναι συνειδητή επιλογή του καθενός αν θα συνεχίσει ή όχι να τη χρηματοδοτεί, επειδή του αρέσει το κρέας. Και ναι, το κοινωνικά "φυσιολογικό" είναι να εκμεταλλευόμαστε τον αδύναμο, και άρα και τα ζώα. Το να επιλέγεις να μην το κάνεις, μπορεί να είναι πολλά πράγματα, αλλά σίγουρα όχι αφύσικο! by the way, αν απέχεις ένα διάστημα από το κρέας, οχι απλά δεν αντιδράνε οι σιελογόνοι, αλλά αντιθέτως αντιδρά το στομάχι με ναυτία στη μυρωδιά :)
Ιρις, περί ορέξεως κολοκυθόπιττα. Αν σαν επιχείιρημα γιά την κρεατοφαγία βάζεις τα γευστικά γούστα (όπως έχεις κάθε δικαίωμα), δεν έχω να πω τίποτα. Αλλά αν σαν επιχείρημα βάζεις την ύπαρξη των κυνόδοντων, έχω να πω πολλά.Εκείνο στο οποίο διαμαρτύρομαι είναι η παραβίαση της Λογικής.Δεν μπορείς να υποστηρίζεις ότι "εχω κυνόδοντες, άρα είναι φυσικό να τρώω κρέας, άρα θα φάω κρέας.".Τους λόγους τους εξήγησα πιό πάνω. Η φράση με τους κυνόδοντες είναι ένα βόλεμα γιά να μην σκεφτόμαστε.Από βολικές ψευτοδικαιολογίες άλλο τίποτα.Δεν το λέω γιά σενα. Γενικά μιλώντας, ο κόσμος μας θα ήταν πολύ καλύτερος, αν χρησιμοποιούσαμε λιγότερο τους κυνόδοντες μας και περισσότερο το μυαλό μας.Εκτός αν το να σκεφτόμαστε δεν το θεωρούμε φυσικό.Και κάτι τελευταίο. Μπορεί να γεννήθηκαν χάρη σ' εμάς, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε δικαίωμα να τα σκοτώσουμε. Εκτός αν δίνεις εσύ στους δικούς σου γονείς δικαίωμα ζωής και θανάτου πάνω σου.
@Vas86 Σωστό αυτό που λες, αλλά παπούτσια και τσάντες μπορώ να ψάχνω να αγοράζω από εταιρείες που δεν χρησιμοποιούν 8χρονα. Το ίδιο και για το κρέας. Βέβαια για όσους δεν ζουν σε χωριά, η προέλευσή του είναι πολύ δυσκολότερο να ελεγχθεί. Και πάλι, όταν εφιστούμε την προσοχή στους καταναλωτές για τους κινδύνους της παιδικής εργασίας, δεν καταλήγουμε στο συμπέρασμα "άρα είναι εν γένει αφύσικο να φοράμε παπούτσια", ενώ στο κρέας υπάρχει από τους χορτοφάγους μια αντίστοιχη γενίκευση.@Venom27 Δεν πρόσεξες νομίζω ότι δε μίλησα για τις προσωπικές μου ορέξεις. Προσωπικά σιχαίνομαι το παντζάρι, βρίσκω ωστόσο πολύ φυσιολογική την κατανάλωσή του. Γιατί οι περισσότεροι άνθρωποι το τρώνε. Επίσης έχει θρεπτικά συστατικά χρήσιμα σε όποιον τα καταναλώνει. Μπορείς να ζεις χωρίς αυτό. Δύσκολα μπορείς να ζήσεις τρεφόμενος αποκλειστικά με αυτό. Νομίζω ακριβώς το ίδιο ισχύει για το κρέας. Επαναλαμβάνω πως δεν γνωρίζω ζωικό είδος που η φύση να το έχει προικίσει με όρεξη, και μάλιστα μεγάλη όρεξη, για μια τροφή που είναι αφύσικο να καταναλώνει. Και να θυμίσω πως όσο φόνος είναι να τρώμε κρέας εμείς, άλλο τόσο είναι για τους σκύλους, τα λιοντάρια και τα πούμα.
Προς τους πολλούς σ' αυτήν την συζήτηση που αναφέρουν τους κυνόδοντες: - Υποθέτω ότι κυκλοφοράτε γυμνοί και ξυπόλυτοι στην στέππα- Υποθέτω ότι κοιμόσαστε σε σπηλιές, ή πάνω στα δέντρα- Υποθέτω ότι (οι αρσενικοί) όταν βλέπουν στην στέππα μιά γυναίκα που τους αρέσει, της δίνουν μιά με το ρόπαλο στο κεφάλι και την σέρνουν από τα μαλλιά στην σπηλιά τους διά τα περαιτέρω- Υποθέτω ότι όταν αρρωσταίνετε δεν πάτε στον γιατρό, αλλά πεθαίνετε εκεί που βρισκόσαστε.- Υποθέτω ότι τα μυνήματα σας στην lifo.gr εμφανίζονται μέσω τηλεπαθητικών δυνάμεων, αφού η χρήση ηλεκτρισμού, υπολογιστών κλπ. κλπ. είναι αφύσικη. Ακόμα και η καρέκλα που καθόσαστε είναι αφύσικη.Είναι τουλάχιστον υποκριτικό να (παρα)βιάζουμε την φύση 100.000 την ημέρα επειδή έτσι μας βολεύει, αλλά όταν πρόκειται γιά την χορτοφαγία να δείχνουμε με επιμονή τους κυνόδοντες μας. Δηλαδή στο φαγητό μας έκοψε ο πόνος γιά την μητέρα φύση, σε όλα τα υπόλοιπα την έχουμε γραμμένη.Όλη μας την φυσικότητα εξαντλείται στο ότι έχουμε κυνόδοντες και πρέπει ντε και καλά να τους χρησιμοποιήσουμε.
Ε πες τα ρε άνθρωπε.Δεν είμαι χορτοφάγος αλλά το επιχείρημα με τους κυνόδοντες είναι αστείο.Με την ίδια λογική και οι ανδρες έχουν θηλές-σε αντιθεση με τα αρσενικά άλλων ειδών,δε βλέπω κανέναν να θηλάζει,επίσης οι τρίχες μας σηκώνονται όταν κρυώνουμε ως κατάλοιπο της εποχής που είχαμε γούνα,αυτό δε σημαίνει οτι δεν πρέπει να φοράμε ρούχα γιατι είναι αφύσικο και τα λοιπά.Το πρόβλημα με την κρεατοφαγία δεν είναι έτσι κι αλλιώς τόσο βιολογικό,όσο ηθικό/κοινωνικό/οικονομικό,τομείς που πρέπει να μας απασχολούν και λίγο απο τη στιγμή που ζούμε σε μια συνθήκη που θέλει να λέγεται "πολιτισμός".Αλλιώς πάρτε σφεντόνες και ρόπαλα και βγείτε για κυνήγι όπως το κάναμε στην πλειστόκαινο.Μπορείτε;
Το επιχείρημα με τους κυνόδοντες δεν αφορά το κατά πόσο κάποιος ζει κοντά στην φύση ή όχι, αλλά κυρίως το γιατί έχουμε τα χαρακτηριστικά που έχουμε ως είδος. Κάποιοι επιλέγουν να χρησιμοποιούν τους κυνόδοντές τους καταναλώνοντας κρέας και κάποιοι άλλοι όχι. Αυτό είναι σεβαστό. Δεν υπάρχει λογική όμως στο να καταρρίπτει κανείς την επιστήμη της βιολογίας και τις θεωρίες της εξέλιξης προσπαθώντας να τεκμηριώσει τις επιλογές του με κάτι που είναι τόσο φανερά λάθος.Ως είδος έχουμε συγκεκριμένα βιολογικά χαρακτηριστικά. Το πεπτικό μας σύστημα, ο τρόπος που αυτό λειτουργεί, τα δόντια μας, οι ανάγκες που έχει ο οργανισμός μας, ακόμη και το γεγονός ότι οριμένες τροφές μπορεί να τις επεξεργαστεί και άλλες όχι είναι αποτέλεσμα εκατομμυρίων ετών εξέλιξης και προφανώς γίνονται για κάποιο λόγο. Το ότι έχεις κυνόδοντες λοιπόν δεν απαντά στο κατά πόσο επιλέγεις να τους χρησιμοποιείς ή όχι, αλλά στο επιχείρημα όσο επιλέγουν να μην το κάνουν ότι δεν είναι στην φύση μας να τρώμε κρέας. Όσο για τα ρούχα, τα σπίτια, την ιατρική, το διαδύκτιο, την τεχνολογία που χρησιμοποιούμε είναι κι αυτά μέρος της φύσης μας μέσα στην διαδικασία της εξέλιξης.
Δεν είμαι υπέρ της χορτοφαγίας όπως δεν είμαι υπέρ και της ασύδοτης κρεατοφαγίας (δλδ. πάνω από 2-3 φορές την εβδομάδα). Θεωρώ απόλυτα φυσιολογικό το να καταναλώνω κρέας, εξάλλου υποθέτω οτι για αυτό το λόγο έχω και κυνόδοντες...Η υπερβολή σε οτιδήποτε (ακόμα και αν αυτό είναι η ταύτισή μας με κάποιο πιστεύω) οδηγει σε παράνοια (και έλλειψη βιταμινών ή εμφράγματα). Αυτό που με ενοχλεί αφάνταστα όμως είναι η προσπάθεια ορισμένων χορτοφάγων να με κάνουν να νιώσω σώνει και καλά οτι κάνω κάτι "ανώμαλο" και παράλογο με το να τρώω κρέας...Ο καθένας στο τραπέζι και το κρεβάτι του κάνει ό,τι θέλει...Εναντιώνομαι μόνο στην κακοποίηση των ζώων και συμφωνώ οτι πρέπει να ενημερωθεί περισσότερος κόσμος για αυτό το ζήτημα :)
"Εναντιώνομαι μόνο στην κακοποίηση των ζώων και συμφωνώ οτι πρέπει να ενημερωθεί περισσότερος κόσμος για αυτό το ζήτημα "Σωστά. Και των ζώων της φάρμας και των ζώων που δηλητηριάζονται επειδή τρώνε την vegeterian τροφή των ανθρώπων. Είτε το θέλουμε είτε όχι η αναζήτηση της τροφής είναι μια ανταγωνιστική δραστηριότητα που προϋποθέτει πως κάποια ζωάκια θα πεθάνουν για να ζήσουν κάποια άλλα. Ο άνθρωπος ως νοήμον ζώο αυτό που μπορεί να κάνει είναι να περιορίσει το πόνο και τις απώλειες. Δυστυχώς το φαγητό μας θα έχει είτε το θέλουμε είτε όχι πάντα αίμα.
Εγώ πάντως τους κοπτήρες και τους κυνόδοντες μου τους έχω για να σκίζω και να κόβω σάρκες... δεν θα τους χαραμίζω μόνο για να μασουλάω μαρουλάκια. Τουλάχιστον ας παραδεχθούμε πως είναι στη φύση μας η σαρκοφαγία ...αλλιώς η μαμά φύση θα μας έδινε μόνο γομφίους όπως στα μηρυκαστικά...
Α ντάξει αυτοί που κάνουν τους γυμνούς περιπάτους, κατάλαβα.Αύριο γυμνή διαμαρτυρία για τις γούνες, μεθαύριο για τη Συρία, παραμεθαύριο για το Aids... Βασικά σημασία είναι να δείξουμε τη μαλαπέρδα μας αλλά "καλαίσθητα"
@Lycos Δεν έχεις άδικο. Σε πολλές περιπτώσεις υπεράσπισης δικαιωμάτων, βλέπουμε όλο και περισσότερο κόσμο να γδύνεται, προφανώς για να τραβήξουν την προσοχή. Όμως την προσοχή ποιον ανθρώπων άραγε; Αυτοί που όντως ενδιαφέρονται για τη διαμαρτυρία θα την στηρίξουν έτσι κι αλλιώς, είτε οι διαμαρτυρόμενοι είναι ντυμένοι είτε όχι. Αυτοί που τους τράβηξε την προσοχή το γυμνό της διαμαρτυρίας, θα σταθούν περισσότερο στο γυμνό και θα ξεχάσουν τα υπόλοιπα.Τα μέσα ενημέρωσης δεν έχουν πρόβλημα να προβάλουν εικόνες από διαμαρτυρίες όταν υπάρχει και γυμνό - κυρίως όταν υπάρχει και γυμνό- και η ιδέες για την μη προβολή σεξιστικών στοιχείων ή μη εκμετάλλευση του γυναικείου σώματος, πάνε περίπατο. Σε μια κοινωνία που έχει μάθει ότι είναι εντάξει μια τραγουδίστρια να φωτογραφίζεται “πιο γυμνή από ποτέ” και να τσιτσιδώνεται από video σε video, προκειμένου να προωθήσει το νέο album της, είναι αμφίβολο αν κάποιος θα σοκαριστεί αρκετά από μια γυμνή διαμαρτυρία ή απλά θα κοιτάξει τις φωτογραφίες για προσωπική του ευχαρίστηση. Έχω την εντύπωση ότι οποιαδήποτε διαμαρτυρία ξεκινάει από το γυμνό για να τραβήξει την δημοσιότητα, τότε καταλήγει και στο γυμνό, υποβαθμίζοντας την ουσία της διαμαρτυρίας και αυτό με ευθύνη των μέσων κυρίως αλλά και των διαμαρτυρόμενων. Όταν προτάσεις τα “γυμνά στήθη” σου για τον Χ αγώνα, υπάρχει και μια πιθανότητα πολλοί να κοιτάξουν μόνο τα στήθη σου. Επίπεδο ναι, ισοπεδωτικό ναι, αλλά και το γυμνό έχει αυτό το ρίσκο.