ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Πόσο πάει το ανθρώπινο κρέας;

Πόσο πάει το ανθρώπινο κρέας; Facebook Twitter
60

Τρώω κρέας, αλλά όχι και με τρομερή υπερηφάνεια. Είναι απ' τα πράγματα που κατανοώ ότι -στην εποχή που ζούμε, και με τα υποκατάστατα που υπάρχουν- θα μπορούσα να μην κάνω, και καμιά φορά νιώθω άσχημα ως φιλόζωος. 

Πριν λίγο είδα στο scouter εικόνες από μία εκδήλωση που έκαναν οι vegans της Θεσσαλονίκης.

Παρ' ό,τι οι περισσότεροι κρεατοφάγοι περνούν στην αντεπίθεση (η καλύτερη άμυνα, ακόμα και για τις καταπιεσμένες τύψεις που μπορεί να έχουμε, είναι η επίθεση) και μιλούν άσχημα για όσους δεν τρώνε ζωα, εγώ κατανοώ και σέβομαι απόλυτα τη μαχητικότητά τους. 

Αντιγράφω:

Την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου, στο Πάρκο ΧΑΝΘ της Θεσσαλονίκης, η βραδιά ήταν αφιερωμένη στους χορτοφάγους.

Πόσο πάει το ανθρώπινο κρέας; Facebook Twitter

Η συλλογικότητα Vegan Thessaloniki και η Διεθνής Γυμνή Ποδηλατοδρομία διοργάνωσαν εκδήλωση για το αληθινό κόστος της κρεοφαγίας στα πλαίσια του Greenwave Festival 2013, παίρνοντας θέση απέναντι στο μαρτύριο των ζώων που δε μπορούν να μιλήσουν.

"Είμαστε όλοι κρέας:Το αληθινό κόστος της κρεοφαγίας".

Το ραντεβού αφορούσε μια ανοιχτή συζήτηση πάνω στο θέμα της ηθικής επιλογής των σύγχρονών καταναλωτών που αρνούνται να βάλουν κρέας στο τραπέζι τους.

Προβλήθηκε η ομιλία του ακτιβιστή για τα δικαιώματα των ζώων, Gary Yourofsky και μετά ακολούθησε γυμνό περφόρμανς με τίτλο "Πόσο πάει το ανθρώπινο κρέας;"

Πόσο πάει το ανθρώπινο κρέας; Facebook Twitter
Πόσο πάει το ανθρώπινο κρέας; Facebook Twitter

"Πρωταγωνιστές" του installation με τα γυμνά, τυλιγμένα σε συσκευασία κρεοπωλείου, ανθρώπινα κορμιά, οι γνώριμοι δράστες των γυμνών περιπάτων στην Θεσσαλονίκη, μαζί με άλλους τρεις Θεσσαλονικείς. Παράλληλα και καθ' όλη την διάρκεια του Σαββατοκύριακου στο σημείο υπήρξαν ενδιαφέρουσες δράσεις και event στα πλαίσια του Geenwave Festival που ολοκληρώθηκε χθες.

 

Πόσο πάει το ανθρώπινο κρέας; Facebook Twitter

 

Πόσο πάει το ανθρώπινο κρέας; Facebook Twitter

Κάθε χρόνο 49 δισεκατομμύρια ζώα θανατώνονται από τις βιομηχανίες κρέατος, γάλατος και αυγών και άλλα τόσα εκατομμύρια ζώα στο κυνήγι, τις δοκιμές φαρμάκων και καλλυντικών και άλλες δραστηριότητες του ανθρώπου.

>>>

vegan-thessaloniki.blogspot.gr

facebook.com/GreenWaveThess

 

 

 

60

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

8 σχόλια
Τώρα αυτό που κάθε μερίδα και υπο-ομάδα του συνόλου προσπαθεί εντόνως να διαφωτίσει την πλειονότητα και πολλές φορές να της επιβληθεί δεν ξέρω αν είναι πλουραλισμός, δημοκρατία ή κάτι ασύμμετρο...Δλδ έστω ότι υπάρχουν 10% χορτοφάγοι. Σίγουρα πρέπει να ακούγεται η φωνή και οι θέσεις τους, αλλά όχι ίσως σε βαθμό που να καταπιέσει το σύνολο. Αλλά θα μου πείς ποιος θα το ορίσει, ρυθμίσει αυτό;Μάλλον χάθηκε η αυτορύθμιση της κοινωνίας μας, μέσα σε όλα τα άλλα.Και επί του θέματος: Καλή η χορτοφαγία (προσοχή στα χημικά λιπάσματα & τις ορμόνες), καλή η κρεατοφαγία (κάθε κυριακή μόνο κρέας και προσοχή στις ορμόνες, αρρώστιες κλπ). Κοινώς: Μέτρο και σεβασμός. Και στις διατροφικές συνηθειες και στο τρόπο έκφρασης ιδεών
Κάθε φορά που κάποιος κάνει επίδειξη ηθικής ανωτερότητας επειδή πιστεύει πως οι ζωικές πρωτεΐνες είναι αχρείαστη πολυτέλεια, βάζω κρέας στο μενού μου μία extra μέρα και χάνουμε άλλο ένα γουρουνάκι (Bacon nom nom).Stop the madness.
Και να 'ταν μόνο αυτό. Είναι τόσα πολλά που βαριέμαι να τα γράψω.Ας τα ψάξουν μόνοι τους.Επίσης, προς τους χορτοφάγους, άλλο να μη συμφωνείς με το πώς είναι οι συνθήκες ζωής και σφαγής των ζώων (τραγικές), άλλο να αποφασίζεις να κόψεις το κρέας ή και όλα τα προϊόντα που παράγονται από ζώα, για τους vegan, (πρόβλημά σου) και άλλο να προσπαθείς να το επιβάλεις και στους άλλους ανθρώπους και να τους κριτικάρεις (ενώ είναι κάτι απολύτως φυσικό). Αυτά.
Δεν είμαι χορτοφάγος,αλλά αυτό που έχω να πω διαβάζοντας τα σχόλια των περισσότερων είναι η υπερβολή πάει σύννεφο.Δεν έχω δει ποτέ χορτοφάγο/vegan να προσπαθεί να επιβληθεί.Βλέπω ανθρώπους να το ανεφέρουν,και μη χορτοφάγους να τους κοροϊδεύουν και να προσπαθούν να τους πείσουν ότι είναι παράλογο το να μη τρώνε κρέας.Ας σεβαστούμε όλοι τις διατροφικές επιλογές του καθενός.
Και ο ιπποπόταμος έχει κυνόδοντες και μάλιστα τρομακτικού θα έλεγα μεγέθους, αυτό δεν τον κάνει να τρώει κρέας. Επίσης υπάρχουν κι άλλα στοιχεία που αποδεικνύνουν το αντίθετο από αυτό που λες και παρότι δεν είμαι χορτοφάγος νομίζω θα άξιζε να το ψάξουμε λίγο... Όπως π.χ το γεγονός πως η κάτω σιαγόνα όλων των σαρκοφάγων η μόνη κίνηση που μπορεί να κάνει είναι πάνω-κάτω γιατί δεν υπάρχει ανάγκη να μασήσουν την τροφή ενώ στα φυτοφάγα (όπως και στον άνθρωπο) μπορεί να κινηθεί και δεξιά-αριστερά για να βοηθάει στην άλεση της τροφής. Αρκετά ενδιαφέρον επίσης είναι και το γεγονός πως ενώ όλα τα σαρκοφάγα έχουν μήκος εντέρου γύρω στις 4-7 φορές μεγαλύτερο απ'το μήκος του κορμού τους, ο άνθρωπος και τα φυτοφάγα έχουν 7-10 φορές μεγαλύτερα έντερα από το μήκος του κορμού τους. Αυτό συμβαίνει για να μη μένει η νεκρή σάρκα μέσα στον οργανισμό των σαρκοφάγων αρκετά ώστε να αρχίσει η σήψη και για να έχουν τον απαραίτητο χρόνο τα φυτοφάγα (και ο άνθρωπος) να αφομοιώσουν όλα τα θρεπτικά συστατικά των φυτών. Δεν λέω ότι η μία πλευρά έχει δίκιο και η άλλη άδικο, απλά πιστεύω πως θα πρέπει να κάνει ο καθένας την προσωπική του έρευνα πριν τρέξει να απορρίψει κάτι για το οποίο δεν έχει καμία γνώση πέρα από τις κοινωνικές συνήθειες που του έχουν επιβληθεί....
Ο ιπποπόταμος έχει κυνόδοντες για λόγους άμυνας. Οι άνθρωποι έχουμε μετρίου μήκους πεπτικό σωλήνα για να μπορούμε να χωνεύουμε τα φυτά, αυτό όμως δεν μας κάνει φυτοφάγα ζώα αλλά παμφάγα! Σε μια σωστή διατροφή χρειάζεται συνδυασμός από οτιδήποτε έχει να μας προσφέρει η φύση.
@ Tedd Xanthos 24.9.2013 | 05:02 Ισχύουν αυτά που λες (βέβαια, το μικρό μήκος του πεπτικού σωλήνα των σαρκοφάγων είναι κυρίως επειδή το κρέας είναι εύκολο στην πέψη, τα φίδια πχ κάνουν βδομάδες να χωνέψουν τη ζωντανή τροφή τους, αλλά δε σαπίζει μέσα τους), αλλά από την άλλη αν δεν ήταν φυσικό να τρώμε κρέας, πολύ απλά δε θα μπορούσαμε να το πέψουμε. Τελευταία φορά που ήλεγξα, αυτό το οποίο δεν πέπτεται είναι η κυτταρίνη.Γι αυτό και τα φυτοφάγα ζώα έχουν πολλούς διαφορετικούς τρόπους να πέπτουν τα φυτά (έχουν πολλά διαφορετικά στομάχια, μασάνε για ώρες, κάνουν εμετό και ξαναμασάνε, τρώνε τα κόπρανά τους). Επίσης, κανένα ζώο δε μπορεί να πέψει την κυτταρίνη. Η δουλειά γίνεται από μικροοργανισμούς του εντέρου (στο τυφλό), οι οποίοι διασπούν την κυτταρίνη και σου δίνουν τα καλά της έτοιμα. Τα φυτοφάγα έχουν πολύ μακρύ τυφλό, τα σαρκοφάγα πολύ κοντό και εμείς (μαζί με τα υπόλοιπα παμφάγα) μεσαίου μεγέθους.Αλλά μπορούμε απλώς να μην καταφεύγουμε σε βλακείες του τύπου "τι είναι φυσικό", γιατί απλώς δεν έχει σημασία. Ας κάνει ο καθένας ό,τι θέλει, αλλά ας μην το πλασάρει ως ανώτερο, καλύτερο ή φυσικό ενώ δεν είναι.
The hippopotamus (Hippopotamus amphibius), or hippo, from the ancient Greek for "river horse" (ἱπποπόταμος), is a large, mostly herbivorous mammal. Ο ιπποπόταμος τρώει και κρέας και σε κάποιες περιπτώσεις έχουν παρατηρηθεί και περιπτώσεις κανιβαλισμού σε άρρωστα νεκρά ζώα.
Στο παρελθόν είχα για κάποιο χρονικό διάστημα σχεδόν κόψει το κρέας - τότε εκδήλωσα ήπια αναιμία και έλλειψη βιταμίνης Β12. Είτε το θέλουμε είτε όχι είμαστε παμφάγα ζώα. Λίγη προσοχή σε όσους επιδίδονται σε χορτοφαγικές δίαιτες
Ειμαι ημι-χορτοφαγος εδώ και περίπου ενα χρόνο. Τρώω ψαρια γιατί συναισθηματικά δεν κάνω καμία συσχέτιση. Αναιμία είχα και πριν τη χορτοφαγια. Πλέον παίρνω συμπληρώματα φυτικά για τον σίδερο και είμαι μια χαρά. Δεν καταλαβαίνω γιατί οι περισσότεροι ταράζεστε στα σουπραντιν γιατί δεν έχετε χρόνο να φατε ενα μηλο αλλά αμά είναι για το κρέας τρέχετε να την πέσετε στους χορτοφάγους.Μπορεί να έχουμε κυνόδοντες αλλά επίσης έχουμε και μυαλό και συναισθήματα (?). Με τα χρόνια οι κυνόδοντες μικραίνουν για τα υπόλοιπα κρίνοντας απο την άκρατη και αλόγιστη κρεατοφαγία των περισσότερων αμφιβάλλω. Εγινα χορτοφαγος όταν απέκτησα σκυλιά. Οι συσχετισεις ήταν αναποφευκτες..Τα ζωά όσο και να αποφευγετε να το δείτε, έχουν συναισθηματα, νιωθουν φόβο, κάνουν οικογενειες, κλαινε, χαίρονται..Σεβομαι ένα κτηνοτροφο που μεγαλώνει ηθικά τα ζώα του και οταν έρθει η ώρα τους γίνονται τροφή. Σκεφτειτε όμως πως η βιομηχανία του κρεατος που οι περισσότεροι απο εσάς τρωτε είναι η πιο απανθρωπη και βρώμικη βιομηχανία που υπαρχει.Κάντε μια βόλτα στο διαδικτυο να δέιτε τι γίνεται στα σφαγεία και μετά απολαυστε το πιτογυρο σας, έτσι με μπολικες κραυγες απο ζώα στιβαγμενα στα σκατά τους.Καλή σας όρεξη!
> "Μπορεί να έχουμε κυνόδοντες αλλά επίσης έχουμε και μυαλό και συναισθήματα".Ας ευχαριστήσουμε το κρέας (μεταξύ άλλων) για αυτό: http://goo.gl/QZ7li> "Εγινα χορτοφαγος όταν απέκτησα σκυλιά."Οπότε κόβουμε το κρέας για μας και αρχίζουμε να αγοράζουμε για τα σκυλιά γιατί αυτό δεν προέρχεται από ζωάκια αλλά από κάτι μαγικό. makes sense.Το απίστευτο είναι ότι μπορεί κανείς και να τρώει κρέας και να αγαπάει τα ζώα. Ο δικός μου σκύλος ας πούμε και τρώει κρέας και με αγαπάει!> "Τρώω ψαρια γιατί συναισθηματικά δεν κάνω καμία συσχέτιση."Θετικό αυτό. Αν κάποιος μας έλεγε ότι δεν έχουμε αισθήματα για τον γαύρο μάλλον θα ήταν γραφικός ή ολυμπιακός. Εμείς κάνουμε ένα βήμα παραπάνω και δεν βλέπουμε ερωτικά ούτε το μπιφτέκι μας. Κάποιοι νοιώθουν περίεργα όταν βλέπουν λουκάνικα, αλλά αυτό είναι μάλλον άλλο θέμα.Πάντως το μόνο πρόβλημα με τους χορτοφάγους είναι ότι θεωρούν πως είναι ηθικά ανώτεροι και δεν χάνουν ευκαιρία να μας το λένε. Μια προσωπική επιλογή είναι, χαλαρώστε με το κήρυγμα.Δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά για το ότι είμαστε φτιαγμένοι να τρώμε ότι τρώμε μετά από εκατομμύρια χρόνια εξέλιξης. Κάποιος λόγος υπάρχει που μέχρι και οι βρεφικές τροφές περιέχουν κρέας. Και όσο υπάρχει και η παραμικρή πιθανότητα η απουσία του από την διατροφή να δημιουργήσει το παραμικρό πρόβλημα, τότε το να τρώει κανείς κρέας είναι 100% ηθικό. Και δεν μπορείς να κατηγορείς κανέναν επειδή δεν το ρισκάρει ή δεν έχει καμία όρεξη να αντικαταστήσει το σουβλάκι με ...χάπια-συμπληρώματα διατροφής.
"Οπότε κόβουμε το κρέας για μας και αρχίζουμε να αγοράζουμε για τα σκυλιά γιατί αυτό δεν προέρχεται από ζωάκια αλλά από κάτι μαγικό. makes sense"Makes sense οταν ευτυχως έχω την οικονομικη δυνατοτητα να αγοραζω τροφή όπου το κρέας προέρχεται απο ethical φάρμες (βλ. orijen). Εσύ στο σκύλο σου κατα πάσα πιθανότητα έχεις δώσει να φάει σκύλο αλλά επειδή σου αρέσει περισσότερο να κάνεις τον έξυπνο απο το ενημερώνεσαι και ο σκύλος σου το αγαπάει, δεν πειράζει. Διαβάζεις και απαντας σε ότι σε βολευει. Για την ηθικη κτηνοτροφία όπως επίσης και για την ηθικη καλλιεργεια είμαστε φτιαγμένοι όχι για το mass industry party που σας σερβίρει οτι θέλει μόνο και μόνο επειδη έχει ωραία γευση. Όσο για τη δράση των χορτοφάγων, καταλαβαίνω το γραφικό του θέματος και φυσικά έιναι θέμα επιλογής. Παρόλα αυτά εσείς και η βιομηχανία που τόσο θερμά υποστηρίζετε είναι πολύ περισσότερο μέσα στα μουτρα μας καθε μέρα στα σουπερ, εστιατορια και διαφημίσεις παρα οι υπολοιποι. Εκτός απο το ήθικο του πράγματος, σταματησα το κρέας λόγω υγείας. Αρρώστειες όπως ο καρκίνος του εντερου συνδέονται χωρίς καμία αμφιβολία με την κατανάλωση κόκκινου κρέατος. Γιατί απλά δεν ενημερώνεστε πρώτα και μέτα κάντε την όποια επιλογή σας. Είναι τόσο τυφλή η στάση σας που μοιάζετε με χριστιανοπληκτους. Υ.Γ.Ο συντροφός μου έγινε χορτοφάγος μαζί με εμένα αλλά δεν κατάφερε να το κρατήσει. Ακόμα μιλιόμαστε και guess what! του μαγειρευω κιόλας γιατί σέβομαι την επιλογή του.
Λες να είμαστε υπέρ των βασανισμών ή κατά των ελέγχων και της εφαρμογής όλων των σύγχρονων κανόνων υγιεινής στις φάρμες;Να κάνουν αυστηρούς ελέγχους, να κλείσουν τους κακούς, για να συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε το κρεατάκι μας εμείς οι μη-vegan.
Εντάξει, δε θέλετε να φάτε κρέας, κανένα πρόβλημα. Σέβομαι τις πεποιθήσεις και προτιμήσεις σας. Επιτρέψτε μου να έχω διαφορετική προτίμηση και να τρώω κρέας, γιατί το βρίσκω γευστικό. Θα συμφωνήσουμε στη διαφωνία μας.