Το «πρώτο πράγμα!» της λαϊκής. Από την Ελένη Ψυχούλη

Το «πρώτο πράγμα!» της λαϊκής. Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
2

  Βαριά απασχολημένη, κι αφού δεν προλάβαινα να κάνω μόνη μου τη βόλτα της λαϊκής, ανέλαβε καλός μου φίλος να γεμίσει το καρότσι του σπιτιού και να ψωνίσει για μένα. Με την πείρα της παλιάς νοικοκυράς, του έδωσα μια και μοναδική εντολή. Να μου πάρει το ό,τι καλύτερο. Και μου γύρισε πολύ περήφανος. Στο άκουσμα πως βρήκε κάτι μελιτζάνες και κάτι κολοκύθια «να!» λαχταριστά, σαν να πάγωσε το αίμα μου. Το οποίο στη συνέχεια μου ανέβηκε στο κεφάλι, όταν αντίκρυσα τα βλίτα στο τελικό στάδιο του γιγαντισμού, υπερτροφικά μαρούλια ασύμβατα με το καλοκαίρι, γυαλιστερές μελιτζάνες κομμένες στο μέγεθος του απόλυτου φασόν.

Αν είναι να γεμίσω το ψυγείο μου με όλα τα θερμοκήπια της Μεσαράς, βολεύομαι και με το τυχαίο σούπερ-μάρκετ. Καθότι στη λαϊκή πηγαίνεις για το ποιοτικώς ανώτερο, για την έκπληξη-μέχρι κρίταμα μπορούν απρόσμενα να σου προκύψουν αν έχεις το ραντάρ σου σε ετοιμότητα-για το εκλεκτότερο-τα χορταράκια που μαζεύει η κυρία Φρόσω ένα-ένα στο βουνό, για το χειροποίητο-τις τσακιστές ελιές από τα χεράκια του κυρ-Γιάννη.

Όλη η ηδονή της αγοράς συνοψίζεται στο σκανάρισμα. Στην πρώτη βόλτα απ’άκρη σ’άκρη, όταν αφήνεις πίσω σου τη βιτρίνα των γκλίτερ κηπευτικών και διαβάζεις ανάμεσα στις γραμμές των φορτωμένων πάγκων. Πώς λαχταράς να γνωρίσεις το βάθος του ανθρώπου πίσω από την εμφάνισή του, έτσι ακριβώς. Ένα μπουκάλι λάδι από σπίτι ανάμεσα στα κολοκύθια, δυό μικρά βαζάκια πετιμέζι ανάμεσα στους τόνους των σταφυλιών, ελάχιστα κιλά από μια κακομούτσουνη ντομάτα πίσω από τους σωρούς των μαρουλιών, δυό ερασιτεχνικά δεμένα ματσάκια από φρέσκια μέντα στον ελάχιστο πάγκο μιας αγρότισσας.

Αν τη ρωτήσεις, θα σου διηγηθεί την προσωπική ιστορία του δυόσμου, μιας κολοκύθας, του μια χούφτα, σχεδόν αρακά της. Σταμπάρησέ την. Την επόμενη εβδομάδα θα’χει κάτι άλλο, ό,τι βγάλει το μικρό μποστανάκι της στα Βίλια. Το βαθύτερο νόημα μιας λαϊκής είναι να κοινωνήσεις απευθείας στο κέντρο της πόλης με το άρωμα του χωριού κι όχι με το απρόσωπο πρόσωπο της μαζικής παραγωγής του θερμοκηπίου.

Να ξεδιαλέξεις λίγα φρέσκα αβγά σε μια γωνίτσα, καλοκυθοκορφάδες που δεν πουλιούνται στις μεγάλες επιφάνειες-γιατί ποιός γνωρίζει τη νοστιμιά τους, το ξαφνικό κέφι της κυρίας Αργυρώς που είπε να φτιάξει καναδυό βαζάκια νεραντζάκι γλυκό που ανάμεσα στα λεμόνια της, όλο και κάποιος θα το ζηλέψει να το πάρει.

Σαν εκδρομή της μισής ώρας από την αγνή παραγωγή στην κατανάλωση.

Το «πρώτο πράγμα!» της λαϊκής. Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter

Γεύση
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποιος μισεί τα μακαρόνια με κιμά;

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Ποιος μισεί τα μακαρόνια με κιμά;

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν δοκιμάζεις κάτι που είχες καιρό στο μυαλό σου, συχνά απογοητεύεσαι. Εκτός κι αν πρόκειται για ένα ζυγούρι με χυλοπίτες που θα μπορούσε να τρώει και αποκλεισμένος με χιονοθύελλα σε βουνό, και να μην τον νοιάζει.
ΡΕΜΙ
Gimjang αλά ελληνικά

Γεύση / Έτσι γίνεται το κίμτσι. Η κορεάτικη κοινότητα μάς έμαθε τα μυστικά

Tο περασμένο Σάββατο, η Πρεσβεία της Κορέας προσκάλεσε 30 Έλληνες και Ελληνίδες να συμμετάσχουν σε ένα ιδιαίτερο πρότζεκτ αφιερωμένο στο κίμτσι, το οποίο διοργανώνεται κάθε χρόνο σε συνεργασία με την κορεάτικη κοινότητα της Ελλάδας.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Γεύση / Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Σε ένα αδιέξοδο δρομάκι στον Κολωνό βρίσκεται ένα εστιατόριο στημένο γύρω από τη φωτιά και τη μνήμη. Προσφέρει ένα μενού δεκαοκτώ πιάτων, πολύπλοκο, αλλά αυθεντικό. Δοκιμάστε το αρνί μαγειρεμένο σε νταβά, και θα καταλάβετε.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν τα γλυκά φτιάχνονται με αγάπη, δεν χαλάνε ποτέ, όπως το γαλακτομπούρεκο της γιαγιάς του, που γι' αυτόν είναι το καλύτερο. Ωστόσο, δεν σταματά να δοκιμάζει καινούργια - ποτέ δεν ξέρεις!
ΡΕΜΙ
4 νέοι φούρνοι και το top pastry που φτιάχνουν

Γεύση / Πόσους νέους φούρνους αντέχουμε; Σίγουρα και αυτούς τους 4

Χειροποίητα γλυκά και ψωμιά, και παραγωγή σε μικρή κλίμακα: οι φούρνοι νέας γενιάς επαναφέρουν την αυθεντικότητα και αναβαθμίζουν τη ζύμη σε μια καθημερινή αλλά πολύτιμη εμπειρία. Πήγαμε, δοκιμάσαμε και διαλέξαμε το αγαπημένο μας από τον κάθε ένα.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Δώδεκα Πιάτα: Νέα αθηναϊκή κουζίνα με υπογραφή

Γεύση / Δώδεκα Πιάτα: Τρώγοντας λαχανοντολμάδες και κεμπάπ σε λευκά τραπεζομάντιλα

Ο βραβευμένος με αστέρι Michelin σεφ Παύλος Κυριάκης, μετά το Κουκάκι, άνοιξε εστιατόριο στο κέντρο της πόλης, κρατώντας το όνομα και τον μικρό κατάλογο με κλασικά πιάτα, σαν αυτά που θα 'θελε να βλέπει κι ο ίδιος σε ένα μενού.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Το κρασί με απλά λόγια / Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Ο Παναγιώτης Ορφανίδης και η Υρώ Κολιακουδάκη «ταξιδεύουν» στη Σικελία και ανακαλύπτουν τα κρασιά της λάβας και του πάγου μέσα από τις ιστορίες και τα μυστικά τριών σπουδαίων παραγωγών: του Giuseppe Russo, του Angelo di Garcia (Tornatore) και του Federico Graziani.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ

σχόλια

2 σχόλια