Το «πρώτο πράγμα!» της λαϊκής. Από την Ελένη Ψυχούλη

Το «πρώτο πράγμα!» της λαϊκής. Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
2

  Βαριά απασχολημένη, κι αφού δεν προλάβαινα να κάνω μόνη μου τη βόλτα της λαϊκής, ανέλαβε καλός μου φίλος να γεμίσει το καρότσι του σπιτιού και να ψωνίσει για μένα. Με την πείρα της παλιάς νοικοκυράς, του έδωσα μια και μοναδική εντολή. Να μου πάρει το ό,τι καλύτερο. Και μου γύρισε πολύ περήφανος. Στο άκουσμα πως βρήκε κάτι μελιτζάνες και κάτι κολοκύθια «να!» λαχταριστά, σαν να πάγωσε το αίμα μου. Το οποίο στη συνέχεια μου ανέβηκε στο κεφάλι, όταν αντίκρυσα τα βλίτα στο τελικό στάδιο του γιγαντισμού, υπερτροφικά μαρούλια ασύμβατα με το καλοκαίρι, γυαλιστερές μελιτζάνες κομμένες στο μέγεθος του απόλυτου φασόν.

Αν είναι να γεμίσω το ψυγείο μου με όλα τα θερμοκήπια της Μεσαράς, βολεύομαι και με το τυχαίο σούπερ-μάρκετ. Καθότι στη λαϊκή πηγαίνεις για το ποιοτικώς ανώτερο, για την έκπληξη-μέχρι κρίταμα μπορούν απρόσμενα να σου προκύψουν αν έχεις το ραντάρ σου σε ετοιμότητα-για το εκλεκτότερο-τα χορταράκια που μαζεύει η κυρία Φρόσω ένα-ένα στο βουνό, για το χειροποίητο-τις τσακιστές ελιές από τα χεράκια του κυρ-Γιάννη.

Όλη η ηδονή της αγοράς συνοψίζεται στο σκανάρισμα. Στην πρώτη βόλτα απ’άκρη σ’άκρη, όταν αφήνεις πίσω σου τη βιτρίνα των γκλίτερ κηπευτικών και διαβάζεις ανάμεσα στις γραμμές των φορτωμένων πάγκων. Πώς λαχταράς να γνωρίσεις το βάθος του ανθρώπου πίσω από την εμφάνισή του, έτσι ακριβώς. Ένα μπουκάλι λάδι από σπίτι ανάμεσα στα κολοκύθια, δυό μικρά βαζάκια πετιμέζι ανάμεσα στους τόνους των σταφυλιών, ελάχιστα κιλά από μια κακομούτσουνη ντομάτα πίσω από τους σωρούς των μαρουλιών, δυό ερασιτεχνικά δεμένα ματσάκια από φρέσκια μέντα στον ελάχιστο πάγκο μιας αγρότισσας.

Αν τη ρωτήσεις, θα σου διηγηθεί την προσωπική ιστορία του δυόσμου, μιας κολοκύθας, του μια χούφτα, σχεδόν αρακά της. Σταμπάρησέ την. Την επόμενη εβδομάδα θα’χει κάτι άλλο, ό,τι βγάλει το μικρό μποστανάκι της στα Βίλια. Το βαθύτερο νόημα μιας λαϊκής είναι να κοινωνήσεις απευθείας στο κέντρο της πόλης με το άρωμα του χωριού κι όχι με το απρόσωπο πρόσωπο της μαζικής παραγωγής του θερμοκηπίου.

Να ξεδιαλέξεις λίγα φρέσκα αβγά σε μια γωνίτσα, καλοκυθοκορφάδες που δεν πουλιούνται στις μεγάλες επιφάνειες-γιατί ποιός γνωρίζει τη νοστιμιά τους, το ξαφνικό κέφι της κυρίας Αργυρώς που είπε να φτιάξει καναδυό βαζάκια νεραντζάκι γλυκό που ανάμεσα στα λεμόνια της, όλο και κάποιος θα το ζηλέψει να το πάρει.

Σαν εκδρομή της μισής ώρας από την αγνή παραγωγή στην κατανάλωση.

Το «πρώτο πράγμα!» της λαϊκής. Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter

Γεύση
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Pfalz: Η νέα δύναμη του Riesling και του Pinot Noir, που «ταράζει» την Ευρώπη

Το κρασί με απλά λόγια / Εξαιρετικά Riesling. Δυνατά Pinot Noir. Πώς το Pfalz έκανε τη Γερμανία σοβαρό παίκτη στο κρασί

Στο νέο επεισόδιο της σειράς «Το κρασί με απλά λόγια» η Υρώ Κολιακουδάκη DipWSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μας ταξιδεύουν στο Pfalz, τη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή Riesling στον κόσμο, μέσα από τις φωνές τεσσάρων κορυφαίων προσωπικοτήτων του γερμανικού κρασιού: της Caro Maurer MW, του Frank John, του Dominik Sona και του Nicola Libeli.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ

σχόλια

2 σχόλια