Και η κρίση έχει δικαίωμα στη νοστιμιά. Από την Ελένη Ψυχούλη

Και η κρίση έχει δικαίωμα στη νοστιμιά. Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
9
Και η κρίση έχει δικαίωμα στη νοστιμιά. Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter

Mια κυρία με σταματά στο δρόμο, με το χέρι της αγγίζει τον ώμο μου. Παίρνω το ευγενέστερο χαμόγελό μου, με την καλύτερη προαίρεση περιμένω τα κλασικά κομπλιμέντα κάποιου που σε έχει αναγνωρίσει από την τηλεόραση. Και όμως η κυρία, που με αναγνώρισε, ξεσπά σε έναν τεράστιο θυμό για μένα και τους ομοίους μου, που τολμάμε να μαγειρεύουμε στο γυαλί "όταν ο κόσμος πεινάει".

Παρομοίως, κύριος ταξιτζής με κατέβασε στεγνά, αρνούμενος την κούρσα σε μια κακομαθημένη που "πουλάει" φρέσκο κόλιαντρο και λεμονοθύμαρο στο κοινό, "όταν τα παιδάκια λιποθυμάνε από την πείνα στα σχολεία".

Στην οργή τους έχω να απαντήσω, πως τον ολέθριο χειμώνα του 1942, όταν στην Ελλάδα έχασαν τη ζωή τους από την ασιτία 100 000 περίπου άτομα σε όλη την Ελλάδα και οι πεινασμένοι βάφτιζαν μοσχαράκι τις γάτες, ο Τσελεμεντές διατηρούσε τη δική του "γκουρμέ" στήλη στην εφημερίδα "Καθημερινή". Με συνταγές όπως "πώς να διατηρήσετε επί μακρόν μια ντομάτα" ή "ραγού με 1 κρεμμύδι, καρότο και λαχανίδα", ο Νικόλαος δημιουργούσε για τις υποσιτισμένες νοικοκυρές ένα χορτάτο όνειρο, δίνοντας ταυτόχρονα λύσεις σε δύσκολους γρίφους, όπως "πώς να θρέψεις την οικογένειά σου με λίγη μπομπότα".

Αυτό θα ήθελα να απαντήσω στην κυρία που μου επιτέθηκε, βρίσκοντας επαίσχυντο το γεγονός πως εμείς της γαστρονομίας ασχολούμεθα με ραπανάκια για την όρεξη όταν ο κόσμος γύρω αναζητά την τροφή του σε κάδους σκουπιδιών και συσίτια. Ανατρέχοντας στα αρχεία μου, τα βλέπω να μιλούν από μόνα τους, να αποτυπώνουν τη φθίνουσα οικονομική πορεία της χώρας, να καθρεφτίζουν την κρίση.

Οι τράπεζες μπορούν να μαγειρέψουν τα νούμερα, η τροφή πάλι, όχι. Κοινωνική έκφραση και στοιχείο πολιτισμού, το φαγητό προδίδει ακόμη κι αυτά που μπορεί να κρύψει ένα επώνυμο παλτό που κρατάει ακόμα από τις καλές εποχές. Τα περιοδικά δεν δημιουργούν μόδες ανεξάρτητες από τα συμβάντα της απτής καθημερινότητας. Τα περιοδικά συνομιλούν με την εποχή, γράφονται από ανθρώπους που βιώνουν κι αυτοί τον τρόμο του λογαριασμού της ΔΕΗ. Κι όσα δεν το κάνουν, είναι καταδικασμένα να αυτοκαταστραφούν.

Πέντε χρόνια πριν, προτείναμε για το γιορτινό τραπέζι του κοινού μας μους καβουριού και σάλτσα από μανιτάρια σιτάκε και φρούτα του δάσους για τον φασιανό του. Τρία χρόνια πριν ρίξαμε το επίπεδο σε ένα γουρουνάκι στο φούρνο με αφρό γλυκιάς κολοκύθας. Φέτος είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με μια κρεμμυδόσουπα και μια τραχανοτάρτα με φέτα.

Η συνταγογραφία παρηγορεί, δίνει φανεινές ιδέες, διδάσκει οικονομία και πάνω απ'όλα σε κάνει να ονειρεύεσαι, αφού σε διαβεβαιώνει ότι μπορείς να κρατήσεις ανοιχτή και ζεστή την κουζίνα σου, ακόμη κι αν στο ψυγείο σου βρίσκεται μόνον ένα αβγό. Ο τρόπος που θα το βράσεις, λίγοι κόκκοι από ένα απρόσμενο μπαχαρικό και μια φέτα μπαγιάτικο ψωμί που φρυγανίζεται για να αναστηθεί τραγανό με τη φωτιά, κι αυτό συνταγή είναι.

Γεύση
9

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Ergon Bakehouse:

Γεύση / Η πιο ελαφριά και αφράτη πίτσα της πόλης σερβίρεται στο Ergon Bakehouse

Στο νέο πολυεπίπεδο πρότζεκτ Ergon Bakehouse Athens όλα μυρίζουν ζυμάρι. Εδώ θα βρείτε έναν φούρνο με πολύχρωμα ψωμιά, όσα χρειάζεστε για τα δικά σας ξεφουρνίσματα στο σπίτι, αλλά και ένα χαλαρό μέρος για να φάτε κάτι εύκολο και νόστιμο στο κέντρο, από το πρωί μέχρι το βράδυ. Και έρχονται και άλλα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Δέκα διευθύνσεις για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Γεύση / Εννέα μέρη για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Η 25η Μαρτίου είναι μία από τις τρεις μέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής που επιτρέπεται το ψάρι, το λάδι και το κρασί. Δεν ξέρω πόσο μεγάλη είναι η πίστη σας, ξέρω μόνο πόσο ευλαβικά αγαπάμε όλοι τον μπακαλιάρο σκορδαλιά και πόσο καλά ξέρουμε να τιμούμε τις γαστρονομικές παραδόσεις.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ

σχόλια

9 σχόλια
Καλά ποιος ακριβώς μπορεί να πει ότι μαγειρέυει πολυτελώς, το συγκεκριμένο άτομο, που έχει κυριολεκτικά φετίχ με το χθεσινό και το φυλαγμένο γεύμα προς αναδημιουργία και που κάθεται στο αγαπημένο της κεμπαπτζίδικο με τάπερ γεμάτο φασολάκια από το μεσημεριανό της φαγητό; Ατυχής η αντιμετώπισή τους...
Συγχαρητήρια για το θάρρος και την ειλικρίνειά σας, να εξιστορήσετε και να σχολιάσετε τα συγκεκριμένα περιστατικά. Νομίζω ότι οι περισσότεροι δεν θα το έκαναν. Κατά τα άλλα, όποιος παρακολουθεί την εκπομπή σας, γνωρίζει ότι πολλές φορές αναφέρεστε στο δεδομένο του περιορισμένου προϋπολογισμού της μέσης οικογένειας, για την διατροφή της σήμερα.
Ε βέβαια είναι απόλυτα λογικό όταν υπάρχει κρίση αντί να κοιτάει ο καθένας να προοδεύσει να μαζευτούμε όλοι μαζί και να κλαίμε παρέα. Ο λαός αποφάσισε. Μην ξαναμαγειρέψετε ξιφία, σολωμό και αστακό αν δεν τελειώσει η κρίση. Επίσης καλό θα ήταν να σταματήσετε να περπατάτε στο δρόμο γιατί είναι προκλητικό για τους ανάπηρους. Αναίσθητοι όλοι...
Διαφωνώ κ με την κυρία κ με τον κύριο κάθετα κ μάλλον δεν θα έχουν παρακολουθήσει ποτέ την εκπομπή σας! Η αλήθεια είναι ότι τον τελευταίο χρόνο ούτε εγώ την έχω δει γιατί είμαι κάτοικος εξωτερικού, αλλά πριν την παρακολουθούσα τακτικά κ πολύ ευχάριστα. Κ αυτό γιατί οι συνταγές σας είναι απλές κ εύκολες, αλλά με ένα ευφάνταστο κ δημιουργικό τρόπο που ανάγουν ταπεινά κ φθηνα υλικά (φακές, πλιγούρι, κρεμμύδια κλπ) σε φαγητά υψηλής "γκουρμεδιάς". Είμαι σίγουρη ότι η εκπομπή σας τον τελευταίο χρόνο, παρόλο που δεν την έχω δει, θα έχει προσαρμοστεί ακόμα περισσότερο στην εποχή. Κ με αυτή την ευκαιρία θα ήθελα να σας ευχαριστήσω, γιατί τρώγοντας από τις συνταγές σας πέρασα μεγάλο μέρος της φοιτητικής μου ζωής κ έμαθα επιτέλους να μαγειρεύω. Α! κ να εκτιμώ ελληνικά παραδοσιακά κ "παλιομοδίτικα" υλικά (τραχανάδες κλπ) που δεν είχα δοκιμάσει πριν. :)
Κόσμος και κοσμάκης. Αυτοί που πραγματικά υποφέρουν δεν γίνονται ούτε αγενείς ούτε αναξιοπρεπείς.Οι εκπομπές σας είναι ωραίες κα Ψυχούλη. Σίγουρα είναι καλύτερες οι απλές συνταγές χωρίς περίεργα και δυσεύρετα υλικά.
Προσωπικά θα ήθελα να βλέπω στην εκπομπή σου περισσότερο προσιτά μαγαζιά και σεφ, αν και ακόμα και έτσι η έξοδος για φαγητό έχει καταντήσει πολυτέλεια.. έρχονται που έρχονται στην εκπομπή, κάνουν που κάνουν διαφήμιση στα μαγαζιά και στον εαυτό τους ας προσφέρουν και ένα γεύμα στο κοινό!!
Φαντάζομαι ότι η κυριούλα κι ο ταξιτζής δεν μαγειρεύουν σπίτι τους σε ένδειξη συμπαράστασης όλων αυτών που ψάχνουν τα σκουπίδια για να φάνε....
Ενώ είναι σωστός ο τρόπος με τον οποίο βλέπετε τα πράγματα, την ίδια στιγμή τα δύο άτομα που αναφέρατε απλά φώναζαν χωρίς τίποτα άλλο ( κανένας δε σας είπε " γιατί δεν κάνεις το άλφα ή το βήτα ; "). Παρ' όλα αυτά και ενώ έχετε τα χίλια δίκια, δε μπορώ να μην καταλάβω την κυριούλα ( όχι κυρία, κυριούλα σίγουρα ) και τον ταξιτζή. Ο λόγος είναι πως, εκτός από αυτόνομες μονάδες, στη ζωή μας είμαστε και μέλη συνόλων. Δηλαδή πιστεύω πολύ έντονα πως αυτό που πληρώσατε στις δύο αυτές περιπτώσεις, δεν είναι η εκπομπή μαγειρικής αλλά το γεγονός πως η εκπομπή σας προβάλλεται από συγκεκριμένο κανάλι.
Δεν συμφωνώ με την κυρία, ούτε με τον ταξιτζή, γιατί διαφωνώ με αυτό τον τρόπο διαμαρτυρίας γενικότερα.Αυτό που έχω να πω είναι ότι καλά τα λέτε για τον τσελεμεντέ το 42, και πολύ καλά έκανε, αλλά λέτε "Η συνταγογραφία παρηγορεί, δίνει φανεινές ιδέες, διδάσκει οικονομία...". Αλήθεια, οι δικές σας εκπομπές αυτό κάνουν, διδάσκουν οικονομία; Διδάσκουν πως να "αναστήσεις μια φέτα μπαγιάτικο ψωμί"; Το έκαναν ποτέ;