ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Πολύδωρας εναντίον…Κωστάλα

Πολύδωρας εναντίον…Κωστάλα Facebook Twitter
12

Ανακοίνωση για λάθος χρήση της γλώσσας σε διαφήμιση που εκφωνεί ο Αλέξης Κωστάλας εξέδωσε ο Βύρων Πολύδωρας. Ο βουλευτής της Ν.Δ. επιπλήττει τον εκφωνητή επειδή λέει «επέλεξε το», αντί για «επίλεξε το" αναπτύσσει την άποψη του για την ορθότητα της χρήσης του λόγου και προειδοποιεί: « Μην παίζετε κύριοι των διαφημίσεων με τη γλώσσα.»

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Βύρωνα Πολύδωρα :

«Το τελευταίο διάστημα βλέπουμε και ξαναβλέπουμε στην τηλεόραση τη διαφήμιση -που σημειωτέον αφορά σε γνωστό εκπαιδευτικό όμιλο- με τον κ. Αλέξη Κωστάλα στο ρόλο του εκφωνητή - παρουσιαστή να χρησιμοποιεί προστακτική με αύξηση, λέγοντας εμφατικά «Επέλεξέ το» αντί για το σωστό γραμματικά «Επίλεξέ το».

Μάλιστα, η απάντηση του εκπαιδευτικού ομίλου σχετικά με την «ανορθογραφία», δηλαδή το γραμματικό λάθος της προστακτικής με αύξηση, λέει πως στον προφορικό λόγο το «επέλεξε» είναι πιο εύηχο, πως η διαφήμιση απευθύνεται στους νέους προσπαθώντας να τους προσεγγίσει λεκτικά, δεδομένου ότι στο ίντερνετ και στις τηλεοράσεις χρησιμοποιείται συχνά, και ότι την προστακτική με αύξηση τη χρησιμοποιεί και ο Καβάφης στο ποίημά του «Επέστρεφε».

Άλλο όμως τα κριτήρια για το «εύηχο» και το νεολαιΐστικο και άλλο το πολυσήμαντο «ποιητική αδεία». Ξεχνούν αυτό που έλεγε ο Κοραής: «Η ασυνταξία της γλώσσης συνοδεύει πάντοτε την ασυνταξίαν των εννοιών, διότι όστις συνηθίζει να καταφρονή τους κανόνας της Γραμματικής, γρήγορα θέλει καταφρονήσειν και τους κανόνας της Λογικής». Συμπέρασμα: Μην παίζετε κύριοι των διαφημίσεων με τη γλώσσα!»

12

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

7 σχόλια
Το υπουργιλίκι είναι αγγαρεία για τον Βύρωνα, το πραγματικό του πάθος είναι να τραγουδ... να κάνει τον grammar nazi σε διαφημιστές.προτεραιότητες σπουδαίων ανρθώπων.
grammar nazi είναι έκφραση αγαπητέ. Και για να σε ξε-αγχώσω όταν βρέχει καρεκλοπόδαρα δεν χρειάζεσαι τσιμεντένια ομπρέλα για προστασία. Βασικά εσύ μπορεί και να χρειάζεσαι, δεν ξέρω.να πάρε και ένα λινκ για να μάθεις κι άλλα ωραία πραγματάκια για τον σημερινό κόσμο μας:http://www.urbandictionary.com/define.php?term=Grammar%20Nazi
Δυστυχώς δεν τον χρόνο να ενημερώνομαι και για τις εκφράσεις των υπολοίπων γλωσσών. Σ'έυχαριστώ πάντως για την προσπάθεια επικαιροποίησης των γνώσεών μου.
Αυτουνου του εχει κανει κανεις κανενα brain check πρόσφατα?νομιζω το εχει χασει τελευταια κ κανεις δεν το εχει παρει χαμπαρι. Ο παππους μου παντως με κατι χαπια ειχε βελτιωθει. Με μια αξονικη νομιζω φαίνεται η αλλοιωση στον εγκέφαλο. Το καλύπτει το ΙΚΑ νομίζω.