Νικήσαμε τη χούντα - μπορούμε να διαδηλώσουμε!

Facebook Twitter
21

Πρώτα ας πω αυτό: τώρα που έρχεται η Μέρκελ ας πούμε ότι έχουμε τα δίκια μας σε σχέση με τη λιτότητα κλπ και θέλουμε δικαιολογημένα να τη βρίσουμε. 

Θυμάστε όταν ήρθε ο Κλίντον που έγινε κόλαση; (Παρ' ό,τι είχε γίνει ο ίδιος σχεδιασμός απ' την αστυνομία με τώρα). Ποια ήταν η δικαιολογία μας τότε; Ήμασταν σε μια εποχή άνθησης, ρεμούλας, ρουσφετιού, τρομακτικής ανόδου του χρηματιστηρίου. Κι όμως, πέρα απ' την έκπληξή μας που ο Κλίντον είχε πολεμήσει τον Άγιο Μιλόσεβιτς και τα αδέρφια μας τους Ορθόδοξους Χριστιανους τους Σέρβους, διαμαρτυρόμασταν για χίλια δυο πράγματα, απ' το πώς μας φέρονταν οι Αμερικάνοι μέχρι και την οικονομική μας κατάσταση. 

Που ο Κλίντον ήταν απ' τους πιο προοδευτικούς Προέδρους που γνώρισε ποτέ η Αμερική. Που η δική μας οικονομική κατάσταση ήταν αξιοζήλευτη! Που η χώρα αναπτυσσόταν, έμπαινε στο ευρώ, ετοίμαζε Ολυμπιακούς. Που δεν ξέραμε καν τι θα ακολουθούσε! 

Κι όμως, ακόμα και τότε, στα καλύτερά μας, μια επίσκεψη ξένου ηγέτη ήταν τέτοιο κόκκινο πανί που θεωρούσαμε δικαίωμά μας να κάψουμε όλη την Αθήνα για να δείξουμε την επαναστατικότητά μας. 

---------Τέλος Εισαγωγής, τώρα πάμε στο κυρίως μέρος----------

  

Μπορεί να συνεχίζετε έξαλλοι να βρίσκετε ομοιότητες στη Βουλή την οποία ψηφίσατε μόλις πριν τρεις μήνες και στην δικτατορία της Επταετίας, αλλά ελπίζω να το ξέρετε: το κάνετε απλώς για να χαρείτε εσείς. 

 

Παρ' ό,τι το ράδιο αρβύλα περί απαγόρευσης της κίνησης σ' όλη την Αθήνα διαψεύστηκε αρκετά νωρίς (*αν και η αστυνομία και ο Δένδιας έπρεπε ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ να διευκρινήσουν τα μέτρα και να μην τα αφήσουν να σέρνονται έστω και για λίγα λεπτά όπως συνέφεραν τον καθένα) , παρ' ό,τι έγιναν -όχι και τρομερά παράλογες- ρυθμίσεις κυκλοφορίας σε συγκεκριμένους δρόμους απ' όπου θα περάσει η Μέρκελ (ναι, οι ίδιες είχαν γίνει και όταν ήρθε ο Κλίντον), παρ' ό,τι διευκρινίστηκε ότι ΔΕΝ απαγορεύτηκε καμία απ' τις συγκεντρώσεις στο κέντρο της πόλης...

  

... με το ζόρι, συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε τη θεωρία της χούντας που μας απαγόρευσε να διαμαρτυρηθούμε. 

Κι όμως, η Πλατεία Συντάγματος μας περιμένει, ανοιχτή και φιλόξενη. Ακόμη κι αν μας πάρει περισσότερη ώρα να φτάσουμε, αυτό καλώς ή κακώς δε σημαίνει ότι έχουμε χούντα. Οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας θα γίνουν κανονικά, όπως αποφασίστηκαν, κι όπως έγιναν σε κάθε μέρος που πέρασε η Μέρκελ.

Η παραπληροφόρηση (περί ολοκληρωτικών απαγορεύσεων συγκεντρώσεων σε ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ) μπορεί να ξεσκεπάστηκε, όμως όπου και να δεις υπάρχουν ακόμα εξοργισμένοι που είτε δεν το έχουν πάρει χαμπάρι, είτε προτιμούν να αγνοήσουν την αλήθεια για να νιώσουν περισσότερο επαναστάτες. 

Η επαναστατικότητα που υπάρχει αρκεί. Είναι εντυπωσιακά μεγάλη - και καλώς. Δεν χρειάζονται ούτε ψέματα, ούτε λεονταρισμοί, ούτε κοροϊδία. Να πάμε όσοι θέλουμε στις πλατείες, να φωνάξουμε αυτά που θέλουμε και απλώς ας σκεφτούμε πως σε μια δικτατορία όχι μόνο δεν θα είχαμε αυτό το δικαίωμα που έχουμε τώρα, αλλά θα ήμασταν ήδη σε εξορίες και ξερονήσια. 

21

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

15 σχόλια
Λύσσαξες :) Βρε Άρη, γιατί τα βάζεις όλα σε ένα τσουβάλι; Δεν έχω συνηθίσει να βλέπω τέτοιες γενικεύσεις και άλματα λογικής στα κείμενά σου. Εντάξει, υπάρχουν Έλληνες που τράβηξαν καποιου είδους ζόρια με τον Κλίντον, που διαδήλωσαν μαζί με τον Χριστόδουλο για τις ταυτότητες, που είναι χρυσαυγίτες, που γενικώς είναι κόπανοι για τα δικά μου γούστα. Όλες οι χώρες έχουν τους δικούς τους βλαμμένους, τι να κάνουμε τώρα; Από την άλλη μεριά, μην τρελαθούμε, δε ζούμε στην πιο δημοκρατική χώρα του κόσμου. Πράγματι, δεν έχουμε στρατιωτικούς στην κυβέρνηση, δεν έχουμε τανκς στους δρόμους αλλά τα δικαιώματά μας καταπατώνται διαρκώς και με μεγάλη ευκολία. Δεν μπορεί να διαφωνείς με αυτό. Δε θες να το λέμε χούντα και να ξεφτιλίζουμε τη λέξη και την έννοιά της. Ωραία. Όμως, η κατάσταση πάει κατά διαόλου, όπως και να το πεις.
Κύριε Δημοκίδη, σας διαβάζω εδώ και πολύ καιρό, αυτή όμως είναι η πρώτη φορά που δεν απόλαυσα το άρθρο σας. Για την ακρίβεια, στενοχωρήθηκα και μόνο που το διάβασα. Κύριε Δημοκίδη, θεωρώ πως ένας δημοσιογραφος πρέπει να ερευνά πριν γράψει ένα άρθρο, έστω κι αν σε αυτό εκφράζονται προσωπικές απόψεις. Εσείς, εν προκειμένω, δε μου φαίνεται πως ερευνήσατε καθόλου. Εξηγούμαι: στοιχείο πρώτο: μιλάμε για ένα άρθρο του Συντάγματος που ψηφίστηκε επί Χούντας, και μάλιστα μετά το πέρας της επταετίας δεν έχει εφαρμοστεί ΠΟΤΕ στη μεταπολιτευτική ιστορία. Στοιχείο δεύτερο: επειδή το άρθρο πράγματι υπάρχει στο Σύνταγμα, ας εξετάσουμε τις προϋποθέσεις εφαρμογής του, που θέτει το ίδιο το άρθρο: αν επίκειται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια ή αν απειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής. Υποτεθίστω λοιπόν ότι πράγματι συντρέχει τέτοιος λόγος. ΔΕΝ φτάνει μόνο αυτό! Το άρθρο θέτει και άλλη μία προϋπόθεση: την "αιτιολογημένη" απόφαση της αρχής. Στην εν λόγω απόφαση δεν είδα καμία αιτιολόγηση επαρκή, μόνο μνεία των φράσεων του ίδιου του άρθρου, αοριστολογία στο έπακρον (το κάναμε κ εμείς αυτό το κολπάκι στις εξετάσεις της Νομικής, δεν έπιασε ποτέ)..!Επίσης, σας παραπέμπω σε συνταγματολόγους που ωρύονται για την εντελώς οριακή συνταγματικότητα του άρθρου -ναι, είναι πιθανό ένα άρθρο του Συντάγματος να είναι αντισυνταγματικό! Μάλιστα, δεν αναφέρω Χρυσόγονο και Μαριά, καθότι στιγματισμένοι, οπότε μπορεί να μην πάρετε στα σοβαρά το επιχείρημά μου, θα σας προτρέψω όμως να ακούσετε το σχολιασμό του καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου στην Αθήνα, του κ. Ιεραπετρίτη. Οι νόμοι έχουν συγκεκριμένους τρόπους ερμηνείας, οι οποίοι μαθαίνονται με κόπο, το να παραθέτετε ένα άρθρο χωρίς να διακρίνετε τις προϋποθεσεις εφαρμογής του, για να στηρίξετε τη δική σας άποψη είναι τουλάχιστον άδικο, αφού πολύς κόσμος επηρρεάζεται από τα λεγόμενά σας, τα οποία εν προκειμένω, να με συγχωρείτε, αλλά δεν είναι σωστά.
1. ολη η εισαγωγη ειναι γραμμενη σαν η αποψη σου να ειναι ενα ακαταμαχητο δεδομενο2. οι μικρες παραχωρησεις οδηγουν στην ατακτη υποχωρηση3. ο δημοσιος δρομος ανηκει στον δημο (λαο).4. η μερκελ δεν μου φταιει ποσως. τη δουλεια της κανει. μου φταινε οι ελληνες ραγιαδες, οι επαγγελματιες πολιτικοι οσφυοκαμπτες, οι διαπλεκομενοι (αλλα και μικρονοες) των μμε, οι υποταγμενοι που περιμενουν εναν ζορο5. εαν οσοι εγραφαν τσιτατα ή αρθρα "εμπνευσμενα" στο ιντερνετ ηταν στους δρομους, οι διαδηλωσεις θαριχναν κυβερνησεις απο την πρωτη μερα6. δεν ου αρεσε ο κλιντον. ουτε π μπους. γιατι πρεπει να διαλεξω μεταξυ δυο?
ναι!! τοτε ακομα περισσοτερο απο οτι τώρα δεν μπορούσες να είσαι σκεπτόμενος ανθρωπος αν δεν δήλωνες αντι-αμερικάνακι. Να φανταστεις ειχα γνώστο που είχε τυπωσει T-shirt "11/9- the day that saved the world" ή κατι τετοιο... Πάντα ψαχνουμε τους λάθος δαίμονες!
Πραγματικά πολύ σωστά θυμήθηκες τον Κλίντον, ακούω κι εγώ εδώ και πολλά χρόνια το "έχουμε χούντα", πολύ πριν τα μνημόνια και τις κρίσεις. Άλλο all time classic είναι ότι οι εκλογές δεν σημαίνουν τίποτα και είναι πρακτικά άχρηστες, κάτι που πιστεύω διαψεύστηκε πανηγυρικά τις δύο φορές που έγιναν εκλογές φέτος.
Αν ειναι αληθεια αυτο που λενε μερικοι οτι "ο κοσμος ηδη τα εχει παιξει", δεν μπορω να φανταστω τι εχει να γινει σε λιγο που θα ερθουν τα χειροτερα... τρεμω μονο και με τη σκεψη...
Ναι, δεν τους άρεσε ο Κλίντον, και μετά βγήκε πρόεδρος ο Μπους και είδανε τι εστί βερίκοκο (και πόσο καλός ήταν ο Κλίντον)Ακόμα θυμάμαι σ'ενα μπαράκι στη Σύρο, τέλος της δεκαετίας του 90, στον πίνακα που είχαν γραψει τα ποτά και τα cocktails υπήρχε και ένα σκίτσο του "Αντολφ Κλιντον". Σας θυμίζει κάτι;Για να μην αναφέρω πώς πανηγύριζαν όλοι στις 11 Σεπτεμβρίου...
Από που προκύπτει τελικά ότι είναι ράδιο αρβύλα η είδηση της απαγόρευσης (όχι των επίσημων συγκεντρώσεων αλλά των συναθροίσεων); Γιατί μια σειρά από ιστοσελίδες και ειδησιογραφικά συνεχίζουν να έχουν την είδηση... δεν έχω καταλάβει... έγινε κάτι και άλλαξε η ανακοίνωση της αστυνομίας; πως ξεσκεπάστηκε η "παραπληροφόρηση" ;επίσης το φιλόξενο σύνταγμα είναι κάποιο αστείο;
Το Ράδιο Αρβύλα στο οποίο αναφέρθηκα έλεγε πως θα υπάρξει απαγόρευση ΟΛΩΝ των συγκεντρώσεων σε ΟΛΗ την Αθήνα, κι όμως πολλοί συμπεριφέρονται ακόμα σα να ήταν αλήθεια...Το "φιλόξενο" Σύνταγμα ήταν μεν ειρωνικό, αλλά παρ' όλα αυτά θα είναι όντως ανοιχτό για όποιον θέλει να πάει. Η πλάκα είναι πως μερικοί απ' όσους πάνε και διαδηλώσουν εκεί, θα το κάνουν γκρινιάζοντας ταυτόχρονα ότι η χούντα τους απαγόρεψε να διαδηλώνουν - χωρίς να συνειδητοποιούν το οξύμωρο του πράγματος...Το ότι πολύς κόσμος πιστεύει ακόμα ότι δεν θα γίνουν οι προγραμματισμένες συγκεντρώσεις είναι λόγω της παραπληροφόρησης, αλλά και τις βλακώδους επικοινωνιακής πολιτικής της αστυνομίας που μας καταμπέρδεψε.
Ναι, αλλά η απαγόρευση σε ένα μεγάλο κομμάτι του κέντρου -και όχι μόνο- ισχύει... μήπως θα έπρεπε να σταθούμε σ' αυτό; Κι όχι αν είναι σε όλη την Αθήνα (τι εννοούμε την ευρύτερη περιοχή ή τον δήμο;)Θέλω να πω, είναι η πόλη που ζούμε και δεν μπορούμε να κυκλοφορούμε ελεύθερα, αυτό δεν θα έπρεπε να είναι αρκετό για να αντιδράσουμε; Οι μόνες συγκεντρώσεις που επιτρέπονται (ήδη η φράση αυτή ακούγεται τρομακτική!) είναι στην Ομόνοια και στο Πεδίο του Άρεως, δηλαδή εκεί που θα είναι το ΚΚΕ και τα συνδικάτα αντίστοιχα... Εσάς δεν σας λέει κάτι αυτό δηλαδή; Στρατιωτική Χούντα φυσικά δεν έχουμε, αλλά δεν το λες και Δημοκρατία όλο αυτό...
Ακόμα πιο ενοχλητικό από τη μνημειώδη άγνοια των πιο νέων είναι η τραγική σιωπή εκείνων που θυμούνται. Τα ξερονήσια, τα βασανιστήρια, τον τρόμο. Καταλαβαίνω ότι οι περισσότεροι βολεύτηκαν με τον καιρό (μην ξεχνάμε ότι και ο Άκης αντιστασιακός ήταν, τρομάρα του). Αυτοί οι λίγοι όμως που θυμούνται γιατί δεν μιλάνε; Σύμφωνοι, η δημοκρατία μας έχει τα χάλια της. Δεν σου στερεί όμως κανείς το δικαίωμα της ψήφου. Εσύ αποφασίζεις να μην ψηφίσεις και να "πας πλατεία". Σκέψου το και αυτό την επόμενη φορά που θα είσαι αγανακτισμένος
Κανετε μια αξιοθαυμαστη καταγραφη αυτονοητων πραγματων σε μια χωρας παρανοιας. Περιμενετε να γινετε κατανοητος?(η θεωρια της χουντας ειναι οντως αναγκη! Απο την εποχη της τουρκοκρατιας-αν οχι ακομα παλαιοτερα- ο Ελλην πρεπει να'χει εναν δυναστη στον οποιον να εναντιωνεται και να κανει αντισταση. Αυτος βρεθηκε και στο σημερα στο προσωπο της Μερκελ...)
Ακριβώς αυτό ήθελα να γράψω.και να συμπληρώσω το εξής:Ο Παπανούτσος κάποτε έγραψε ότι ο Έλληνας αγαπάει με λατρεία την πατρίδα του και μισεί μέχρι θανάτου την πολιτεία του. Τη νιώθει ξένη και ως ξένη δε μπορεί να τη νιώσει ποτέ δική του.Έτσι δικαιολογείται και η ευκολία με την οποία όπως λες και εσύ είμαστε διατεθειμένοι "να κάψουμε όλη την Αθήνα για να δείξουμε την επαναστατικότητά μας".Αν προσθέσουμε σε αυτά τη διαφθορά της πολιτείας και του κράτου, την εκμετάλλευση των ξένων εις βαρος μας από τοτε που η Ελλάδα ήταν νεοσύστατο κράτος μέχρι και σήμερα που είμαστε το εξιλαστήριο θυμα μιας Ευρώπης που δε δουλεύει όπως υποτιθεται πως την οραματίστηκαν και τέλος του καθολου ασήμαντο γεγονός πως δε θέλουμε να αναλάβουμε ποτέ τις ευθύνες μας για τίποτα (ότι πουλάγαμε τις ψήφους μας για μια θέση στο δημόσιο "για τα παιδάκια μας", επιδόματα τυφλων σε ταξιτζήδες κτλ) δεν είναι καθόλου απορίας άξιο, γιατί ο Έλληνας χρειάζεται πάντα ένα Δυνάστη για να επαναστατεί εναντίον του, κλείνοντας τους δρόμους, καταστρέφοντας την πόλη του ή απλά από τον καναπέ του.
Αύριο θα είμαι στο Σύνταγμα, όχι για να βρίσω τη Μέρκελ ή τους Γερμανούς αλλά για να δηλώσω την κατηγορηματική αντίθεση μου στην κυβερνητική πολιτική της τρόικας εσωτερικού και της τρόικας εξωτερικού...Όσο για τα περί ανοιχτής και φιλόξενης πλατείας Συντάγματος που γράφει ο Άρης σύμφωνα με τη γλώσσα των αντίστροφων εννοιών που εξηγεί ο Όργουελ στο μεγάλο αδελφό, σημαίνουν βία, καταστολή, χημικό πόλεμο, προληπτικές προσαγωγές, ανοιγμένα κεφάλια κλπ
Τέλειο άρθρο! Πόσο συμφωνώ! Ένα από τα κλασσικά σημάδια του loser είναι η μόνιμη-αντανακλαστική-ενστικτώδης τάση του να αναζητεί κάποιον (άλλον) που φταίει. Η αυτοκριτική απούσα πάντα. Και η αυτοβελτίωση επίσης.
ε όχι μίστερ Ντάλας, μαζί δεν τα φάγαμε.Δεν φταίνε όλοι (αν θες, στον ίδιο βαθμό)και δεν είναι όλοι προδότες.Απλώς σε ένα καθεστώς ανομίας, μπαίνεις κι εσύ στον χορό, ηθελημένα ή όχι κι έχεις το μερίδιο της ευθύνης σου, εννοείται πως είναι χρέος σου η αυτοκριτική και η αυτοβελτίωση, αλλά η η τήρηση νόμων έχει προ πολλού σταματήσει κυρίως από πολιτικά πρόσωπα και το συνάφι τους και η ατιμωρησία διδάχθηκε σε όλα τα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας. Αλλά δυστυχώς πάντα μαζί με τα ξερά, θα καούν και τα χλωρά.
Τους χαλάει τους σοσιαλμιντιακούς ακτιβιστές πανταχόθεν αυτό. Μην τους τη χαλάς ρε συ..Πώς θα κάνουν το κομμάτι τους, να κοιμηθούν λίγο πιο ανάλαφροι σήμερα το βράδυ?