Σερ Ντέιβιντ Ατένμπορο και Μπιορκ – οικοδεσπότες σε ντοκιμαντέρ

Μουσική και επιστήμη στο BBC 4

ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ/ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ-SHOWTIME 27.7.2013 | 12:52



 

Η σχέση των μαθηματικών και της μουσικής, μια σχέση που διακρίνεται από "συντροφικότητα", είναι τόσο παλιά, που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Οι αρχαίοι πολιτισμοί διερεύνησαν τις αρχές των μαθηματικών που διέπουν τον ήχο, το ίδιο και ο Πυθαγόρας παρατηρώντας και αναλύοντας τη σχέση μεταξύ μουσικής κλίμακας και μαθηματικών αναλογιών. Η σύγχρονη έρευνα ασχολείται με το πως τέμνονται η μουσική και η επιστήμη. Οπως και άλλοι τομείς της επιστήμης. Η νευρολογία, η σύγχρονη ιατρική, ακόμα και η τεχνολογία αποτελούν πηγή έμπνευσης, μια ρίζα νέα για τη μουσική κάνοντας τα σύνοτρα τέχνης και επιστήμης εύθραυστα.

 

 

Σε αυτή ακριβώς τη σχέση είναι αφιερωμένο το ντοκιμαντέρ του BBC Four με οικοδεσπότη τον σερ Ντέιβιντ Ατένμπορο και συμπαρουσιάστριά του την Μπιόρκ. Η καταλληλότερη αφορμή γι αυτή την εκπομπή είναι φυσικά το άλμπουμ της Μπιορκ, Biophilia, μια απολύτως εύστοχη επιλογή. Η ίδια, η Μπιορκ στις live εμφανίσεις της για το άλμπουμ αυτό ζητά από το κοινό να διαλογιστεί και να νιώσει τη σχέση ανάμεσα στη μουσική, τη φύση και την τεχνολογία. Γι' αυτή τη δουλειά της, σχεδιάστηκαν ειδικά καινούργια όργανα τα οποία έχουν τη δυνατότητα να αναπαράγουν φυσικούς ήχους. Ασφαλώς οι στίχοι των κομματιών είναι ειδικά γραμμένοι γι' αυτά τα μοναδικά όργανα. Το τραγούδι "Μoon", αναφέρεται στα κυκλικά φαινόμενα και το περιλαμβάνει στοιχεία εμπνευσμένα από το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί ανάμεσα στην αστραπή και τη βροντή.

 

 

 

Ο Ατένμπορο, διερευνά την ύπαρξη της μουσικής μέσα στον κόσμο, ήχους από ωδικά πτηνά και φάλαινες. Από τη μεριά της η Μπιορκ υποστηρίζει ότι η ανάπτυξη της τεχνολογίας δημιουργεί μια πιο "έξυπνη" μουσική, καθώς για το άλμπουμ της δημιουργήθηκαν ακόμα και νέα μουσικά όργανα.

 

 

 

*****