ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

125 εκατ. γυναίκες και κορίτσια έχουν ακρωτηριασμένα γεννητικά όργανα

125 εκατ. γυναίκες και κορίτσια έχουν ακρωτηριασμένα γεννητικά όργανα Facebook Twitter
27

Την πλήρη έκταση του φαινομένου του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων αποκαλύπτει μια νέα έκθεση της UNICEF που δημοσιεύει ο Guardian. Η έκθεση αναφέρει ότι 125 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια ζουν με ακρωτηριασμένα γεννητικά όργανα, ότι η πρακτική συνεχίζεται μόνο και μόνο λόγω παράδοσης, ενώ οι περισσότερες γυναίκες και άνδρες θέλουν να σταματήσει. 

Η πρακτική του ακρωτηριασμού συνεχίζει να υφίσταται σε 29 χώρες της Αφρικής, αλλά παραπάνω από τις μισές γυναίκες που υπόκεινται τον ακρωτηριασμό ζουν μόνο σε τρεις: στην Αίγυπτο, την Αιθιοπία και τη Νιγηρία. Η έκθεση αναφέρει ότι το 91% των κοριτσιών στην Αίγυπτο υποβάλλονται στην "επέμβαση" και μάλιστα το 77% από γιατρό, θέτοντας το ηθικό ζήτημα της εμπλοκής επαγγελματιών της υγείας σε μια αναχρονιστική παράδοση. Αυτή τη στιγμή 27.2 εκατ. γυναίκες και κορίτσια στην Αίγυπτο έχουν υποστεί ακρωτηριασμό.

Στη Σομαλία έχουν ακρωτηριαστεί το 98% των γυναικών και κοριτσιών, στη Γουινέα το 96% και στο Τζιμπουτί το 93%. Η Ουγκάντα και το Καμερούν είναι στις τελευταίες θέσεις με ποσοστό μόλις 1%.  Υπάρχουν ενδείξεις ότι η πρακτική γίνεται λίγο πιο ασυνήθιστη:  στην Κένυα και την Τανζανία οι γυναίκες μεταξύ 45 και 49 χρονών είναι τρεις φορές πιο πιθανό να έχουν ακρωτηριαστεί από τις σημερινές 15χρονες και 16χρονες. Σε άλλες όμως χώρες  (όπως το Τσαντ, Τζιμπουτί, Γκάμπια, το Μαλί, η Σενεγάλη, η Σομαλία, η Υεμένη) τα ποσοστά είναι παρόμοια και στις νέες γενιές κοριτσιών.

Στις περισσότερες χώρες, η πλειοψηφία των γυναικών και κοριτσιών θέλει να σταματήσει η πρακτική. Σε 11 από αυτές τις χώρες με διαθέσιμα στοιχεία, τουλάχιστον το 10% των γυναικών που έχουν υποστεί τον ακρωτηριασμό λένε ότι δεν βλέπουν κανένα όφελος στην πρακτική. Το ποσοστό φθάνει το 50% στην Μπουρκίνα Φάσο και το 59% στην Κένυα.

27

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η AstraZeneca παραδέχθηκε για πρώτη φορά πως το εμβόλιο για τον κορονοϊό μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες

Διεθνή / Η AstraZeneca παραδέχθηκε για πρώτη φορά πως το εμβόλιο για τον κορονοϊό μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες

Ομαδική αγωγή από 51 οικογένειες έχει κατατεθεί στη Βρετανία κατά του φαρμακευτικού κολοσσού - Οι αποζημιώσεις συνολικά υπολογίζεται πως θα φτάσουν τα 100 εκατ. λίρες
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Η κυβέρνηση Μπάιντεν επαναφέρει την προστασία της υγειονομικής περίθαλψης για τα άτομα LGBTQ+

Διεθνή / Η κυβέρνηση Μπάιντεν επαναφέρει την προστασία της υγειονομικής περίθαλψης για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα

Όταν ο Μπάιντεν ανέλαβε τα καθήκοντά του, κατέστησε σαφές ότι θα εργαστεί όχι μόνο για να αντιστρέψει τη ζημιά που έκανε ο Τραμπ στα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, αλλά και για να τα προωθήσει ακόμη περισσότερο.
NEWSROOM

σχόλια

9 σχόλια
Υπέρτατη κτηνωδία, να θεωρούν ότι η θρησκεία και η παράδοση τους δίνουν το δικαίωμα να κόβουν κομμάτια από τα σώματα των παιδιών τους. Οι περισσότερες θρησκείες επιχειρούν να σου ακρωτηριάσουν τη λογική, αλλά τουλάχιστον αυτήν υπάρχει ελπίδα να την ανακτήσεις μεγαλώνοντας.
Κι όμως αυτή είναι η αλήθεια, ο σεξουαλικός ακρωτηριασμός των γυναικών γίνεται με βάση τις ντόπιες παραδόσεις των φυλών. Η κτηνωδία απέναντι στο γυναικείο σώμα έχει βαθιές ρίζες παγκοσμίως. Μάλλον συμφέρει την αρρώστια κάθε κοινωνίας η αποδυνάμωση της γυναικείας επιθυμίας. Είναι κυρίως η άγια πατριαρχική Παράδοση που την προωθεί σε συνεργασία με διάφορες θρησκείες, σε ανατολή και δύση. Η παράδοση και η θρησκεία τα πάνε πολύ καλά μαζί, τόσο που ταυτίζονται. Ετσι επαυξάνουν με τους ιερούς τους νόμους τις δόσεις κρεττινισμού και της άπειρης σκληρότητας, στο όνομα του πατρός και του υιού και του αγίου μαστιγίου.Αμήν.
Χριστιανισμός, εβραϊσμός,ισλαμισμός, σιντοϊσμός κλπ - για να αναφέρω τις βασικές. Ολες τους αποφάσισαν - δηΛαδή οι άντρες θεοί/προφήτες/πατριάρχες,ραβίνοι, μουλάδες και κάθε λογής ιερατεία, με άγραφους και γραπτούς νόμους και πολύτιμο αρωγό την Παράδοση ότι η γυναίκα οφείλει να είναι σεξουαλικό/αναπαραγωγικό εργαλείο του άντρα - εκτός των υπολοίπων "φυσικών" υπηρεσιών της. Η μόνη επιλογή της, το γνωστό τοις πάσι δίπολο: παρθένα/μητέρα-πουτάνα. Τί όμορφος και κυρίως δίκαιος κόσμος!
Όλο τα ίδια και τα ίδια λέμεFGM:Reasons for the practiceThe practice continues because of cultural and religious factors that vary from country to country and region to region.It is considered by its practitioners to be an essential part of raising a girl. Women themselves may insist on it for their daughters, or for themselves as adults, including before or after childbirth (when women with Type III are closed again, or "reinfibulated"). Miriam Martinelli and Jaume Enric Ollé-Goig write that reasons for the practice can be divided into five categories:Hygienic and aesthetic. The external female genitalia are considered dirty and "unsightly" and should be flat, rigid and dry;Sociological. Identification with the cultural traditions, as a rite of passage of girls into womanhood, and for the maintenance of social cohesion;Psychological. Reduction of sensitive tissue and thus to curb sexual pleasure in order to maintain chastity and virginity, to guarantee women's fidelity, and even to increase male sexual pleasure;Myths and false beliefs. To enhance fertility and promote child survival; andReligious. FGM/C has been practiced in a range of communities with different religions: Christian, Muslim and animist. Muslim communities often have the false belief that FGM/C is related to teachings of the Islamic law.[...]There is a misperception that the practice is an Islamic one. The likelihood of having experienced FGM increases with the Muslim population, but it is not a religious requirement, although Islamic scholars debate the extent to which it is regarded as desirable. Several Muslim leaders have campaigned for its abandonment, and a former mufti of Sudan issued a fatwa (religious ruling) against infibulation (Type III).Η κλειτοτιδεκτομή, σαν πρακτική, λέγεται πως προέρχεται από την αρχαία αίγυπτο και τις ανιμιστικές θρησκείες της αφρικής.Και επί τέλους ας εντάξουμε αυτήν την καταραμένη διαθεματική προσέγγιση στον τρόπο σκέψης μας. Σύνθετοι δύνανται να είναι οι παράγοντες, όπως παραδέχονται οι ειδικές-οί επί του θέματος! Πετάμε εκεί ένα "Ισλάμ" και ξεμπερδεύουμε...http://stopfgmmiddleeast.wordpress.com/background/islam-or-culture/
Συμφωνώ οτι οι θρησκείες υπήρξαν "ναζιστικές" εις βάρος (και) των γυναικών.Επίσης δεν υπάρχει pattern που να ταιριάζει καλυτερα στο human development μιας κοινωνίας απο την αναβάθμιση του ρόλου της γυναίκας. Χίτσενς εδώ, για empoweremt of women τα τρία πρώτα λεπτά http://www.youtube.com/watch?v=T9qoUXu-JsEΓια τα patterns, μπορείς για παράδειγμα να βάλεις το μέσο-υψηλό κατα κεφαλή εισοδημα σαν παράγοντα και να μην ταιριάξει παγκοσμίως σε όλες τις χώρες με ανάλογους υψηλούς δείκτες ευζωίας, εκπαίδευσης, υγείας κτλ.Αλλά αν βάλεις το υψηλό gender equality και το συγκρίνεις με αυτούς τους δείκτες θα δεις να είναι πάντα σε αντιστοιχία (ανά χώρα) με τους άλλους υψηλούς κοινωνικούς δείκτες. Εκεί που δεν συμφωνούμε είναι στις δικαιολογίες, το γεγονός για παράδειγμα οτι η κλειτοριδέκτομή είναι προισλαμική ΔΕΝ απαλλάσσει τους μουσουλμάνους απο την ευθύνη της εφαρμογής της.Οι πληροφορίες σου για τους μουλάδες που αντιτίθενται στην εφαρμογή της είναι σωστές αλλά επίσης είναι η μισή αλήθεια επειδή υπάρχουν άλλοι τόσοι μουλάδες που ευνοούν τη διατήρηση της. Και οι δυο κατηγορίες πάντως προσπαθούν να ερμηνεύσουν έναν αμφιλεγόμενο στίχο απο τη Χαντίθ που αφορά την αγνότητα της γυναίκας και όχι για άλλο λόγο.Άλλες θρησκείες που ευνοούν ή δεν απαγορεύουν την εφαρμογή της κλειτοριδεκτομής έχουν εξίσου την ευθύνη στο ακέραιο ασχέτως απο την προέλευση του "εθίμου". Στις ισλαμικές χώρες όμως το "έθιμο" είναι πολυ πιο διαδεδομένο και πρέπει να το παραδεχτείτε. ps. Η κριτική εναντίον μιας θρησκείας είναι κριτική εναντίον μιας ιδεολογίας και πρέπει να είναι απηλλαγμένη απο χαρακτηρισμούς όπως ρατσιστική. pps. drink your coffee o ιουδαισμός δνε νομίζω να έχει ευνοήσει την κλειτοριδεκτομή ποτέ, το θυμάμαι δηλαδή απο ένα βιβλίο του Χίτσενς (παλι) που ανέφερε οτι οι εβραίοι την είχαν δει αλλιώς και έκαναν περιτομή στα αγόρια.
Είχε προβάλει προ δεκαετίας η ερτ ένα ντοκυμαντερ με λαιβ κλειτοριδεκτομή. Ειχανε πεσει οι γιαγιαδες και κρατουσαν το κοριτσακι που ουρλιαζε. ΦΡΙΚΗ.
http://www.exandasdocumentaries.com/gr/documentaries/chronologically/2008-2009/101-secret-of-the-dawnΕξαιρετικό το ντοκυμαντέρ του Εξάντα για όποιον ενδιαφέρεται να μάθει περισσότερα πάνω στο θέμα.
Relax!! Έγραψα αυτό το σχόλιο ειρωνικά,επειδή έχω βαρεθεί όποτε γίνεται κάποια κριτική στο ισλάμ,να πετάγονται διάφοροι political correct τύποι και να λένε ακριβώς αυτό το βλακώδες επιχείρημα.
Τουλάχιστον 3000 κορίτσια υποβάλονται σε αυτή τη διαδικασία κάθε χρόνο στη Βρετανία.Ενώ ο νόμος προβλέπει μέχρι 14 χρόνια φυλάκιση για αυτό το κακούργημα δεν έχουν φθάσει περιπτώσεις στα δικαστήρια με το σκεπτικό να μην διαταρχθούν οι σχέσεις με τη μουσουλμανική κοινότητα.Είμαι βέβαιος οτι αυτοί που έχουν εμπνευστεί αυτό τον τρόπο μη διατάραξης των σχέσεων χρησιμοποιούν συχνά τη λέξη ισλαμοφοβία στο λεξιλόγιο τους. Δεν ξέρω όμως αν αισθάνονται καθόλου ενοχές για την διαιώνηση και ατιμωρησία αυτού του κακουργήματος.Όσο δε για τις κατα πλειονότητα μουσουλμανικές χώρες που εφαρμόζεται η κλειτεριδοκτομή στον ένα βαθμό ή στον άλλο, εκεί πραγματικά τι να πεις..
Η κλειτοριδεκτομη δεν εχει καμια σχεση με τις οποιες περισσοτερο ή λιγοτερο δεσμευτικες εντολες που συγκροτουν τη μουσουλμανικη θρησκεια, αλλα με τις εκαστοτε τοπικες παραδοσεις χωρων της Αφρικης. Αλλα για τους ισλαμοφαγους αυτα ειναι λεπτομερειες..
Ναι,οι οποίες κουλτούρες είναι επηρεασμένες απο την ισλαμική θρησκεία η οποία συμβάλει εξίσου με την χριστιανική στην ισοπέδωση της προσωπικότητας του ανθρώπου.Και όσον αφορά τις δεσμευτικές εντολές της ισλαμικής θρησκείας σαν να μου φαίνεται ότι δεν βοηθά ιδιαίτερα.