Η πρώτη των Πανελλαδικών φεύγει για Γερμανία

Η πρώτη των Πανελλαδικών φεύγει για Γερμανία Facebook Twitter
39

Στη Γερμανία θα φύγει η πρώτη των φετινών Πανελλαδικών Αλεξία Παπαϊωάννου η οποία συγκέντρωσε 19.729 μόρια στις Πανελλαδικές εξετάσεις.

Όπως δηλώνει στην Καθημερινή, στη Γερμανία έχει ήδη εξασφαλίσει μια υποτροφία: «Εως πέρυσι έλεγα να μείνω στην Ελλάδα, να το παλέψω εδώ. Αλλά ας μη συνδέσουμε την επιλογή μου να σπουδάσω στο εξωτερικό μόνο με την οικονομική κρίση στη χώρα μας και τις δυσκολίες που υπάρχουν για τους νέους. Νομίζω ότι η απόφασή μου ερμηνεύεται καλύτερα από τη διάθεση που έχουμε όλοι για αλλαγή. Οι σπουδές στο εξωτερικό είναι μία φάση της ζωής. Από την άλλη, όλοι είμαστε πλέον πολίτες του κόσμου, πολίτες της Ευρώπης», δηλώνει στην εφημερίδα.

Τονίζει πάντως ότι δεν είναι η κρίση που τη διώχνει αλλά η ανάγκη της για αλλαγή για να δοκιμάσει νέα πράγματα.  «Δεν θα βάλω πότε καμία χώρα πάνω από την Ελλάδα. Πάντα θα την κουβαλώ» λέει η 18χρονη που έχει φοιτήσει σε ιδιωτικό σχολείο το οποίο έδινε ιδιαίτερη βαρύτητα στη γερμανική γλώσσα.

39

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

20 σχόλια
Η προσωπικη μ γνωμη ειναι οτι το ενδιαφερον στραφηκε περισσοτερο προς τη χωρα και οχι προς τη κινηση της κοπελας. Εκανε μια κινηση που για εμενα ηταν μελετιμενη ,σωστα σχεδιασμενη και με τη παιδεια π απεκτησε στα μαθητικα της χρονια δεδομενου οτι το σχολειο ηταν βασισμενο στα γερμανικα προτυπα εκπαιδευσης ειναι η σωστη επιλογη. Προσωπικα κρινω πως το οτι τα ΜΜΕ πλασαρουν ενα προτυπο για τη Γερμανια σαν χωρα (χωρις να θελω να παρω το μερος της Γερμανιας ) και καλυπτουν αλλες αντιστοιχες χωρες οπως ΗΠΑ που αν καποιος ελεγε θα παω να σπουδασω στις ΗΠΑ ή στην Αγγλια θα τον επικροτουσαν.
Aς ηρεμήσουμε λίγο... Υπάρχουν οι προσωπικές διαδρομές του καθενός και οι συλλογικές. Άλλωστε για σπουδές πάει η κοπέλα. Δεν έριξε και μαύρη πέτρα. Συμφωνώ με αυτό που λέει ότι πρέπει να το δούμε λίγο πιο χαλαρά το θέμα. 3 ώρες είναι από τα Σπάτα.
μερικοι δεν ειστε με τα καλα σας εδω μεσα.... δηλαδη αν εσεις ή τα παιδια σας μπορουσαν να σπουδασουν με υποτροφια παρακαλω σε ενα καλο πανεπιστημιο του εξωτερικου θα απαξιουσατε? και στην τελικη εφοσον ειχε την οικονομικη επιφανεια για ενα τοσο καλο σχολειο, ιδιαιτερα και γιατι οχι σπουδες εξω γιατι να μην το κανει? τι θα κερδισει αμα παει σε καποιο πανεπιστημιο εδω? με τον καθε πανιβλακα που κοβει αβερτα και περναει μονο αν εισαι δαπ ή πκσ? ή με την καθε κοκοτα που εχει ακαδημαικη θεση και πληρωνεται επειδη ειναι κορη βουλευτου? ξερω αρκετα νεα παιδια που ενω εχουν οικονομικη επιφανεια καθονται και ξυνονται και δεν προοδευουν. ε λοιπον προτιμω το "αχαριστο, ανθελληνικο" κοριτσι απο αυτους. τουλαχιστον μπορει καποια μερα να ακουσουμε το ονομα της αναμεσα σε καποια ερευνα ή οτιδηποτε αλλο. αλλα φανταζομαι ολοι τοτε θα φουσκωνετε σαν τα παγωνια για τα ελληνικα μυαλα που βαζουν τα γυαλια στους αλλους εξω.......εγω προσωπικα τη ζηλευω... γιατι οταν ημουν στην ηλικια της με τα χιλια ζορια καταφερα να φυγω απο την επαρχια και να καταφερω να τελειωσω τη σχολη μου στην αθηνα. χωρις υπερβολες για το πτυχιο μου φτυσαμε αιμα οικογενειακως. βλεπετε εγω δεν ειχα την πολυτελεια του φραπε δουλευα και σχολαγα 3 το πρωι και επρεπε να σηλωθω 6. και τι δεν θα εδινα να ειχα την τυχη της να μπορω να ειμαι σε ενα καλο σχολειο, να μπορουσα να εκανα ιδιαιτερα και να μην αρρωσταινα απο το αγχος μου και γιατι οχι να ειχα την ευκαιρια να σπουδασω και να δουλεψω καπου που οι κοποι ανταμοιβωνται ανεξαρτητα απο το ονομα σου. και οχι δεν θα προτιμουσα τα 300 ευρω μισθο μαυρα που προσφερει ως εναλλακτικη λυση αυτη τη στιγμη η Ελλαδα μας....
Άσχετα απ τα πιο πάνω σχόλια...Απλα να πω ότι εφόσον η κοπέλα έχει αποφασίσει πως θα συνεχίσει την ζωή της+αφού δεν θέλει να σπουδάσει σε ελληνικό πανεπιστήμιο, το καλύτερο θα ήταν να μην κάνει αίτηση μηχανογραφικού, ώστε να μην πάρει την θέση κάποιου άλλου παιδιού που ίσως οι γονείς του να μην έχουν την οικονομική δυνατότητα να το στείλουν στο εξωτερικό ή σε άλλη πόλη, ώστε να σπουδάσει στην σχολή που επιθυμεί.
Συγγνώμη, αλλά θα τρελαθώ! Είναι δυνατόν να εγκρίνετε και να επικροτείτε αυτήν την απόφαση; Καταρχάς είναι εγωιστικό εκ μέρους ατόμων που δεν έχουν εργαστεί, δεν έχουν μάθει τι πάει να πει εργασιακή εκμετάλλευση να διαλέγουν τον εύκολο δρόμο. Γιατί για εύκολο δρόμο πρόκειται. Κατά την διάρκεια των σπουδών της θα είναι οικονομικά εξασφαλισμένη. Από ότι καταλαβαίνω δεν είχε και τρελό οικονομικό πρόβλημα- το αντίθετο μάλιστα. Αλλά παιδιά που αριστεύουν και δεν έχουν από άποψη οικονομική στον ήλιο μοίρα μένουν εδώ γιατί ο γονιός τους ΔΕΝ ΕΧΕΙ!!!! Δεν έχετε αναρωτηθεί γιατί αυτά τα φτωχόπαιδα βγάζουν βαθμάρες; Για μια καλύτερη ζωή, με σπουδές κοντά στην πόλη κατοικία τους. Άλλα άτομα εάν δεν πέρναγαν στην πόλη τους δεν θα σπούδαζαν, πόσο μάλλον να φύγουν στο εξωτερικό. δεν είναι λύση αυτό το πράγμα, αλλά δειλία κατ' εμέ (εξαιρώ τους εργαζόμενους που φεύγουν για να επιβιώσουν). Αν ήθελε να σπούδαζε εδώ και να πήγαινε να δουλέψει στη Γερμανία. Και ελπίζω να μην προβληθείι ως πρότυπο από τα μέσα γιατί θα είναι προκλητικό για μαθητές που δεν έχουν τα μέσα να πάνε φροντιστήριο να είναι το μέτρο σύγκρισής τους.
Δεν είναι καθόλου εύκολος ο δρόμος του να πάς να σπουδάσεις σε μια ξένη χώρα. Προφανώς για να το λες με τόση άνεση και να σκίζεις τα ιμάτιά σου δεν έχεις ιδέα πως είναι. Είσαι σαν κ αυτούς που απο την άνεση του καναπέ τους απαξιώνουν οτιδήποτε διαφορετικό κ έξω απο το πεδίο γνώσης τους. Δεν είναι καθόλου εύκολο να πρέπει να ενταχθείς σε μια διαφορετική κουλτούρα το οποίο για να γίνει εφικτό σημαίνει ότι πρέπει να καταπιέσεις τη δική σου. Δεν είναι καθόλου εύκολο να παρακολουθείς μαθήματα στο πανεπιστήμιο σε μια γλώσσα που δεν είναι η μητρική σου, όσο καλός κ να είσαι σε αυτή. Πάντα χρειάζεται επιπλέον μελέτη. Δεν είναι καθόλου εύκολο να ξέρεις ότι όση προσπάθεια κ να κάνεις πάντα θα έισαι "ξένος". Μάλλον είσαι απο αυτούς που απαξιώνουν τα πανεπιστήμια του εξωτερικού, ως "εύκολα". Τόσα ξέρεις κ συ.Όσο για το δακρύβρεχτο των παιδιων που αν δεν πέρναγαν στις πόλεις τους δε θα σπούδαζαν, ε τότε να αλλαξει το σύστημα και να έχει κανείς το δικαίωμα να δηλώνει μόνο σχολές στην πόλη του ή σε ακτίνα μερικών χιλιομέτρων. Να δω τότε πόσο θα σου καλοαρέσει αυτό. Γιατί με την λογική σου ξέρεις πόσοι Αθηναίοι δεν σπουδάζουν γιατί με τα μόρια που έπιασαν δεν κατάφεραν να πιάσουν τη βάση σχολών της Αθήνας κ δεν έχουν για να ταίζουν τις καφετέριες της επαρχίας?Μια χαρά έκανε η κοπέλα κ έφυγε. Καλά θα κάνει να μη γυρίσει ποτέ παρά μόνο για διακοπές. Κ όταν ακόμα θα έρχεται για διακοπές καλά θα κάνει να κλείνει πακέτα ως ξένη γιατί ως γνωστόν οι ελληνάρες ξενοδόχοι, άλλοι απατεώνες που κλαίγονται όψιμα, έχουν άλλα καλύτερα πακέτα για τους ξένους.Όσο πιο μακρυά τόσο καλύτερα. Η περίπτωση της κοπέλας πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση. Να φύγουν οι άξιοι να ανθίσουν. Εδώ έχει χρυσαυγίτες και "επαναστάτες", βούρκος!
Πράγματι, όπως σου είπε και ο/η Novel_Splendours, μόνο εύκολη λύση δεν είναι οι σπουδές στο εξωτερικό σε μια χώρα όπως η Γερμανία (και η Αγγλία, η Γαλλία, οι ΗΠΑ κλπ). Εκεί δεν έχει τις ελληνικές ευκολίες, έεεελα μωρέ, ποις πατάει στα μαθήματα, το ένα πέφτει πολύ πρωί, το άλλο Παρασκευή και μας κόβει το τριήμερο... Φραπές, τάβλι και κουτσομπολιό. Εδώ όλοι παίρνουν πτυχίο κάποια στιγμή. Εκεί περνάς από κόσκινο, σε κάθε τάξη, και μετά σε κάθε βαθμίδα ανέλιξης στην εργασία σου. Θέλει συνεχή προσπάθεια και επαγρύπνηση.Όσο για την καραμέλα "ποιος θα σώσει αυτή τη χώρα", εύκολα λέμε στον καθένα να μην αρπάξει ευκαιρίες. Κι εγώ, και πολλοί άλλοι που ξέρω, όταν παρουσιάστηκε η ευκαιρία, δε φύγαμε, όχι από αυτοθυσία αλλά από φόβο, ανασφάλεια, "πού να τρέχω τώρα", "δλδ θα μιλάω ξένη γλώσσα 24 ώρες το 24ωρο;", "και δε θα έχω τη μαμά να μου μαγειρεύει/σιδερώνει/σφουγγαρίζει;" "και πού θ'αφήσω τη Σούλα/τον Βαγγέλη;" κλπ. Όπως όταν μένεις σε ένα βαλτωμένο γάμο γιατί τρέμεις να σπάσεις τη συνήθεια και μετά λες ότι το κάνεις για "τα καημένα τα παιδιά".Να μας ζητήσει δλδ και συγγνώμη που πήρε με την αξία της υποτροφία για έξω και θα είναι "οικονομικά εξασφαλισμένη", η αφιλότιμη! Άσε που για έξω φεύγουν και φτωχοί, ειδικά αν έχουν αξία, δουλεύουν παράλληλα, κάνουν το σκ*#% παξιμάδι και διακρίνονται, συχνά, γιατί έξω υπάρχει ακόμη αξιοκρατία.Και στο κάτω κάτω η Ελλάδα δε θα σωθεί με μια αριστούχο Αλεξία που θα πάρει την "αλτρουιστική" απόφαση να μείνει... Αντίθετα, η ζωή και τα όνειρα μιας κοπέλας είναι πολύ πιθανότερο να σωθούν από την "ιδιοτελή" απόφαση να φύγει (πότε στιγματίστηκε ως ιδιοτέλεια το να κυνηγάς τα όνειρά σου χωρίς να βάζεις τρικλοποδιά σε κανέναν, δεν το έχω καταλάβει...)
Πραγματικά, για ποιό λόγο ακριβώς μας παρατίθεται η είδηση; Επειδή η κοπέλα ήταν πρώτη στις Πανελλήνιες; Επειδή ήταν πρώτη και φεύγει στο εξωτερικό; Πού πρέπει ακριβώς να εστιάσουμε; Στο ότι μας φεύγουν τα καλύτερα παιδιά; Στο ότι πάνε στη Γερμανία; Στο ότι οι γονείς της όπως έγραψαν παραπάνω πολύ σωστά είχαν προετοιμάσει εδώ και χρόνια την πορεία της βάζοντάς την σ' αυτό το σχολείο;Πρέπει να λυπηθούμε; Να χαρούμε; Στέκω κάπως αμήχανη σ' όλο αυτό καθώς και στα σχόλια που διάβασα ως τώρα.Ναι ναι φύγει, να ζήσει έξω και να προκόψει. Αυτή τη ρημάδα τη χώρα ποιός θα τη σκεφτεί δεν ξέρω.Ακόμα και σ' αυτό παρτάκηδες είμαστε.Να φύγουμε όλοι έξω, το σκατοσύστημα που είμαστε μέρος του κι εμείς και οι γονείς της κοπελίτσας να το λουστούν αυτοί που δεν έχουν ευκαιρίες να φύγουν, έτσι;Είδηση θα ήταν αν η κοπέλα, πρώτη στις Πανελλήνιες και με κάθε δυνατότητα επέλεγε να μείνει σ αυτόν τον τόπο. Αλλά δεν επιλέγει. Καλώς ή κακώς.Είδηση δεν είναι ότι εγκαταλείπουμε το πλοίο που βουλιάζει. Αυτό το βλέπουμε κάθε μέρα.[Και το ότι ο καθένας μας σχηματίζει μια άποψη περί αυτού να με συγχωρείτε αλλά δεν είναι κόμπλεξ, οπως κατηγορήσαν μερικούς μερικοί παραπάνω]
Κατ' αρχην, καλη σταδιοδρομια στην κοπέλα, ευχομαι τα καλυτερα! Στο ζουμι τωρα. Μας πειραξε τωρα τί και σχολιαζουμε? Που ειπε ότι πηρε υποτροφία εξω? Επειδη ειναι η Γερμανια η χωρα? Και αν ήταν η Αμερική, τι θα λεγαμε? Αντι να δουμε ότι το επίπεδο παιδίας στη Γερμανία είναι τετοιο όπου τους καλούς τους απορροφαει και ας ειναι και απο το εξωτερικο! Επειδη λογικά, ειδαν τους βαθμούς της και την κάλεσαν. Ξερετε τι θα πει υποτροφια σε πανεπηστημιο του εξωτερικού και ειδικα σε άτομο που δεν εχει την γλωσσα σαν μητρική? Ετσι κανουμε και εδω, ε? Βεβαια! χαχαχα, ας γελάσω! Εχετε ακουσει τί τραβανε τα παιδια που θελουν να κανουν μεταπτυχιακό στην Ελλαδα?Για να μήν μιλήσω για διδακτορικό! Για ακαδημαϊκή καριερα δε, πρεπει να πεθανει ο προηγούμενος. Για τα Ελληνόπουλλα μιλάω, σας προλαβαίνω. Ξερω ενα φιλο που πηγε να σπουδάσει στην Αγγλια Πυρινική Φυσικη(εδω πού να το σπουδασει?). Τελειωσε κανονικα στα 4 χρονια, εκανε ένα μεταπτυχιακο ενα χρονο, ενα διδακτορικο (επιδοτουμενο παντα) 2 χρονια και πριν κλεισει τα 26 ειχε εδρα και διδασκε στο πανεπιστημιο οπου και ειναι μεχρι τωρα. Στην Ελλαδα, εχε γεια! Ξερω παλικάρι που ήθελε να κανει ακαδημαϊκή καριερα, τελειωσε με υποτροφια το πανεπιστήμιο, εκανε και μεταπτυχιακο και επειδή ήταν πολύτεκνος δέν μπορούσε να αφησει την δουλεια που ειχε στην καφετερια γιατι δεν τον πληρωναν για να κανει διδακτορικο. Αριστος στο πανεπιστημιο, με διακρίσεις και επαινους, μπουφετζής στην Καλλιθέα!Η δουλεια δεν ειναι ντροπη, προς Θεού! Το κρατος να πω, το συστημα, η κλικα, δεν τον εκανε αποδεκτο! Αυτα κανει η αγαπημενη μας Ελλαδα στα παιδιά της. Στο καλο κοπελα μου και η Παναγια κοντα σου!
πολλοι το διαβασαν λιγοι το κατάλαβαν,ακόμα λιγότεροι ξέρουν να το ερμηνεύσουν:α) απόφοιτος ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ (άρα ΑΣΤΙΚΗ ΠΑιδεία!)β) Αριστη με ΥΠΟΤΡΟΦΙΑ του DAADγ) ένας γονέας εκπαιδευτικός και ο άλλος τραπεζικός (άρα υψηλού επιπέδου αμφότεροι)δ) τυχαία βαλανε αυτοι οι άνθρωποι το παιδί τους στην Γερμανική σχολή;; ΟΧΙ! ξέρανε τι κάνανε!!ειναι η φυσική εξέλιξη να σπουδάσει στη Γερμανία με άριστα Γερμανικά,άριστο επίπεδο και βιωματα γερμανικής τεχνοκρατικής Παιδειας..σε ένα ελληνικό παν/μιο θα ηταν εντελώς έξω από τα ωεράτης η κοπελα! και προφανως πολύ καλα έκανε και πολλά μπράβο της! παραβλεπετε όμως το βασικό γεγονός πως εκπαιδεύτηκε ΑΚΡΙΒΩΣ ΓΙΑ το Γερμανικό σύστημα, ΑΠΟ το γερμανικό σύστημα!(ΣτΣ: είμαι απόφοιτος γαλλικής σχολής,ζω κ εργάζομαι στη Γερμανία 10 χρόνια,'οπου και σπούδασα.. πιστέψτε με ξέρω τι σας γραφω)
Σωστά και χίλια μπράβο της!!!Το ωραίο όμως για μένα, είναι ότι δεν επαναπαύθηκε με την εξασφάλιση της υποτροφίας στη Γερμανία, αλλά τα έδωσε όλα στις Πανελλαδικές, βγήκε πρώτη, τιμώντας έτσι και αυτούς που της έδωσαν την υποτροφία!!!
Νομίζω είναι η 3η φορά που απόφοιτος/η της Γερμανικής συγκεντρώνει τα περισσότερα μόρια και λόγω του γερμανικού απολυτηρίου επιλέγει να σπουδάσει στην Γερμανία!Συνέβαινε και προ κρίσης!Μην το συνδέουμε!Συγχαριτήρια στην κοπέλα και καλό κουράγιο στα πανεπιστήμια που επέλεξε!
Καταρχάς να πούμε στην κοπέλα συγχαρητήρια που αρίστευσε ,καθώς ο ανταγωνισμός ( γιατί πλεον δεν υπάρχει συναγωνισμος) είναι τεράστιος..Και φυσικά καλή τύχη με τον νέο της ξεκίνημα.. Το δικό μου σχόλιο είναι πως εαν εμείς οι ίδιοι δεν πιστεψουμε στους εαυτούς αυτός ο τόπος δεν θα αλλάξει ποτέ..Και εγώ διαγωνίστηκα πέρσι στις πανελλαδικές εξετάσεις με θέματα δυσκολότερα (κατά την ταπεινή μου άποψη)και πέρασα σε ένα καλό πανεπιστήμιο.. Και εγώ είχα την οικονομική δυνατότητα να φύγω από την Ελλάδα όμως δεν το έκανα.... Μετράς περισσότερο ότι είσαι πολίτης του κόσμου και όχι της Ελλάδας και αν θέλεις να κουβαλάς την Ελλάδα μάθε πως η Ελλάδα δεν είναι τα 18 χρόνια που έζησες εσύ αλλά πολλά περισσότερα που προφανώς δεν διατίθεσαι να ανακαλύψεις.. Καλή σου τύχη και να ξέρεις πως δεν θα είναι τίποτα εύκολο στο εξωτερικό επειδή βγήκες πρώτη εδώ....!
Μπράβο Αναστασία, είσαι παλληκάρι και μπράβο σου. Η κοπέλλα επέλεξε να αρπάξει την ευκαιρία που της παρουσιάστηκε για να πραγματοποιήσει τα όποια όνειρά της. Ξέρω τι θα πει σπουδές στο εξωτερικό και κατόπιν ζωή στο εξωτερικό. Όλοι παίρνουμε αποφάσεις οι οποίες έχουν κατοπινές συνέπειες. Το πως αντιμετωπίζει κάποιος τις συνέπειες είναι αυτό που διαμορφώνει χαρακτήρα.Καλό καλοκαίρι να έχεις.
Καλή επιλογή, άλλα γιατί πια τόσο political correctness; Άμα δεν είχαμε κλέφτες για πολιτικούς, δεν θα είχαμε απλά λιγότερο κατοχικές συντάξεις και μισθούς, αλλά θα ήταν όλα διαφορετικά, τα πάντα. Συμπεριλαμβανομένης φυσικά και της εκπαίδευσης μεσά σε μια σειρά σημαντικών κρατικών παροχών.Συνεπώς δεν είναι προβλέψιμο το τι θα έκανε ο καθένας αν δεν υπήρχε η Μεθοδευμένη Υποβάθμιση της Ελλάδας που οι κλέφτες με τους δημοσιογράφους ονομάζουν Κρίση.
Όσα υποσχέθηκαν δεν έγιναν. Δεν είναι σαν να έλεγαν στον λαό θα τα καταστρέψουμε όλα, εμείς θα γίνουμε πλούσιοι αλλά πολλοί από εσάς δεν θα έχετε να φάτε και στη συνέχεια να τους ψήφιζαν. Θα έπρεπε να το ξέρεις αυτό και να μην χρειάζεται να σου θυμίσω όλα αυτά που δεν αποτελούν προσωπική μου άποψη, αλλά πρόσφατα ιστορικά γεγονότα. Ο λαός είχε να επιλέξει ανάμεσα σε *κατά και από*κατα. Και αφελείς να μην ήταν δηλαδή, ότι και να ψήφιζαν κακό θα ήταν. Η μόνη επιλογή θα ήταν να αλλάξει ριζικά το σύστημα. Κάτι που εξακολουθεί να είναι η μόνη επιλογή, αφού δεν έχει αλλάξει κάτι προς το καλύτερο.
Έχω βρεθεί εκεί και επέλεξα να μείνω,ομολογουμένως ήταν το μεγαλύτερο λάθος της ζωής μου οπότε μπράβο και πάλι μπράβο,δεν είναι μόνο η κρίση είναι και η αδιαφορία των ΑΕΙ για τους φοιτητές τους.