Είναι - δεν είναι αυτή η νέα σύντροφος του Κιάνου Ριβς, ο «ηλικιακός» συμβολισμός ισχύει

Είναι - δεν είναι αυτή η νέα σύντροφος του Κιάνου Ριβς, ο «ηλικιακός» συμβολισμός ισχύει Facebook Twitter
5

Η ανάληψη του Κιάνου Ριβς προς την αγιοσύνη συνεχίζεται ακάθεκτη. Η εμφάνιση του 56χρονου σταρ σε ρομαντική πόζα με την «άγνωστη» και «απλή» εμφανισιακά Αλεξάντρα Γκραντ (δέκα χρόνια μικρότερή του αλλά για τα στάνταρντ του Χόλιγουντ, και του celebrity συστήματος γενικά, «συνομήλική» του τεχνικά) προκάλεσε κύμα ενθουσιασμού και συμπάθειας. Ειδικά αν συγκριθεί με το αντίστοιχο ρομαντικό lifestyle κάποιου σαν του Λεονάρντο ΝτιΚάπριο φερ' ειπείν που στη ζωή του φαίνεται να διατηρεί σχέσεις αποκλειστικά με μοντέλα πριν υπερβούν το απαγορευτικό ηλικιακό όριο των 25 ετών. Ή τον πρόσφατο αρραβώνα του 65χρονου Ντένις Κουέιντ με την 26χρονη σύντροφό του.

Τα παραδείγματα είναι άπειρα και συνιστούν τον κανόνα: Τζεφ Γκόλντμπλουμ, Άλεκ Μπόλντγουιν και τόσοι πολλοί άλλοι μεσήλικες και υπερήλικες άντρες, εντός και εκτός Χόλιγουντ. Γράφοντας στους New York Times, η νεαρή – λίγο μετά τα 30 – αρθρογράφος και συγγραφέας Ali Drucker, εκφράζει τον δικό της ενθουσιασμό για την ερωτική επιλογή (αν ισχύει) του διάσημου σταρ, δηλώνοντας στον τίτλο του άρθρου ότι «αν μπορεί η σύντροφος του Κιάνου Ριβς να αγκαλιάσει την ηλικία της, τότε θα μπορέσω κι εγώ»...

«Αν θέλω να είμαι ειλικρινής, στα όρια της αγένειας, αυτό που με νοιάζει πιο πολύ δεν είναι ότι η κυρία Γκραντ είναι 46, αλλά ότι δείχνει 46. Και όχι με την χολιγουντιανή εκδοχή των 46... Σ' αυτή την κοινή τους εμφάνιση, επέδειξε ένα φωτεινό και εγκάρδιο χαμόγελο, ασημένια-γκρίζα μαλλιά και, ναι, κάποιες εμφανείς ρυτίδες – κάτι εξαιρετικά σπάνιο στο Λος Άντζελες».

Είναι - δεν είναι αυτή η νέα σύντροφος του Κιάνου Ριβς, ο «ηλικιακός» συμβολισμός ισχύει Facebook Twitter
Εντάξει, δεν μπορεί να μην είναι - οι ερωτευμένοι άνθρωποι κάνουν μπαμ

«Ένα κομμάτι του εαυτού μου με εγκαλεί ως αντιφεμινίστρια έτσι που κάθομαι και σχολιάζω την εμφάνιση μιας άλλης γυναίκας, αλλά η συζήτηση δεν προχωρά αν υποκρινόμαστε ότι τα εξωτερικά σημαίνοντα της ηλικίας πρέπει να περνάνε απαρατήρητα. Θέλω να βλέπω ρυτίδες και γκρίζα μαλλιά ως ένα αντικειμενικά θετικό στοιχείο (ως σημάδια μιας πλήρους ζωής στον πλανήτη), ή έστω ως ουδέτερο στοιχείο, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν έχω φτάσει εκεί ακόμα».

«Δεν είναι ότι φοβάμαι να μεγαλώσω. Φοβάμαι να φαίνομαι μεγάλη. Η άρνηση μου να το παραδεχτώ θα αδικούσε κατάφωρα πολλές άλλες γυναίκες στην ηλικία μου – λίγο μετά τα τριάντα - που νιώθουν το ίδιο»

«Ξέρω ότι ενδεχομένως η ρίζα αυτής της αντίληψης βρίσκεται εν μέρει σε μια ματαιοδοξία και εν μέρει σε έναν εσωτερικευμένο μισογυνισμό, προέρχεται όμως σίγουρα επίσης και από τον τρόπο με τον οποίο εξακολουθεί ο κόσμος να αντιμετωπίζει τις μεσήλικες γυναίκες – σα να έχουν περάσει προ πολλού την ακμή τους ή ως απελπισμένες cougars ή, ακόμα χειρότερα, ως αόρατες».

«Οι αντιλήψεις κι οι συμπεριφορές όμως αλλάζουν, και ελπίζω μαζί τους να αλλάξω κι εγώ... Οι μεσήλικες, αλλά και οι ακόμα μεγαλύτερες γυναίκες που παραδοσιακά απεικονίζονται ως ασεξουαλικές και υποβιβάζονται στην καλύτερη περίπτωση σε μητρικούς ρόλους, έχουν αρχίσει επιτέλους να κερδίζουν κάποιου είδους αντιπροσώπευση στη σύγχρονη ποπ κουλτούρα που αντικατοπτρίζει τις δυναμικές, πολυσύνθετες και σεξουαλικές πτυχές της προσωπικότητάς τους».

«Αυτός είναι ο λόγος που κάνει αυτή τη ρομαντική σχέση ανάμεσα στον κύριο Ριβς και στην κυρία Γκραντ να μοιάζει σημαντική και με συμβολικές προεκτάσεις. Το γεγονός ότι ο Κιάνου Ριβςποζάρει περήφανος και ακτινοβόλος κρατώντας το χέρι μιας γυναίκας που δεν μοιάζει να βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση με τον χρόνο, στέλνει σίγουρα ένα μήνυμα».

Πρόσωπα
5

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η μυθιστορηματική ζωή και οι πολιτικές απόψεις της Καλής Καλό θα σε μάθουν πολλά για το σήμερα

Πρόσωπα / Η μυθιστορηματική ζωή και οι πολιτικές απόψεις της Καλής Καλό θα σε μάθουν πολλά για το σήμερα

Η γυναίκα που έζησε την ιστορία του ελληνικού θεάτρου, και πάλεψε για την Αριστερά αφηγείται τη ζωή της στο LIFO.gr σε μια συνέντευξη-ποταμό στον Αντώνη Μποσκοΐτη.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΟΣΚΟΪ́ΤΗΣ
Ιωάννινα - 45 Πρόσωπα

Faces of Ioannina / 45 πρόσωπα και δημιουργικές ομάδες που κάνουν τα Ιωάννινα ξεχωριστά

Γιαννιώτες, Γιαννιώτισσες και κάτοικοι των Ιωαννίνων κάθε ιδιότητας και ηλικίας φωτογραφίζονται στη LiFO, μιλούν για τις ασχολίες τους και για όσα κάνουν την πόλη τους ξεχωριστή.
M. HULOT, ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ & ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ερίκ Καντονά: Βασιλιάς, αποστάτης, θεός

Πρόσωπα / Ερίκ Καντονά: Βασιλιάς, αποστάτης, θεός

«Βασιλιάς» στην Αγγλία, που του δίνει μια αγάπη άρρωστη, συγκρινόμενη μόνο με αυτήν προς τον Τζορτζ Μπεστ, και «θεός» στη Γαλλία, ζωντανό σύμβολο του ασυμβίβαστου και ρέμπελου Γαλάτη που δεν θα χωρέσει ποτέ των ποτών στα τυποποιημένα κουτάκια της νεωτερικότητας- ένα πορτρέτο του ηθοποιού/ σκηνοθέτη/ παραγωγού/ πρώην ποδοσφαιριστή Ερίκ Καντονά.
ΜΑΚΗΣ ΜΑΛΑΦΕΚΑΣ
Αποχαιρετισμός στην κυρία Μιράντα

Δημήτρης Πολιτάκης / Αποχαιρετισμός στην κυρία Μιράντα

Πηγαίνοντας μετά από καιρό σε σπίτι φίλων, είδα στην εξώπορτα το αγγελτήριο θανάτου της ηθοποιού Μιράντας Κουνελάκη που έμενε στην ίδια πολυκατοικία και για χρόνια «επέβλεπε» στοργικά και διακριτικά τις νεανικές μας τρέλες.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Ολίβια Γκαζαλέ: «Ο φεμινισμός δεν αφορά μόνο τις γυναίκες αλλά ολόκληρη την κοινωνία»

Ιδέες / Ολίβια Γκαζαλέ: «Ο φεμινισμός δεν αφορά μόνο τις γυναίκες αλλά ολόκληρη την κοινωνία»

Η καθηγήτρια Φιλοσοφίας και συγγραφέας Ολίβια Γκαζαλέ μιλά στο LIFO.gr με αφορμή τη συμμετοχή της στην 8η Νύχτα Ιδεών του Γαλλικού Ινστιτούτου, που θα παρακολουθήσουμε διαδικτυακά την Πέμπτη 28/1.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Μια εξοργιστική απάντηση

Χριστίνα Γαλανοπούλου / Μια εξοργιστική απάντηση

Η ψυχρότητα στη διατύπωση, η μηδενική ενσυναίσθηση, η ελαφρά αμφιβολία που διατρέχει την αντίδραση της Ομοσπονδίας στην καταγγελία της Ολυμπιονίκη περί βιασμού είναι κάτι που στο μέλλον θα πρέπει να διδάσκεται σε Σχολές Επικοινωνίας και σεμινάρια διαχείρισης κρίσεων.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Μυρτώ Κοντοβά: «Είμαι σε μεγάλη κόντρα με την κουλτούρα της τηλεόρασης»

Τηλεόραση / Μυρτώ Κοντοβά: «Είμαι σε μεγάλη κόντρα με την κουλτούρα της τηλεόρασης»

Γράφει, σκηνοθετεί, μοντάρει, ζει μέσα στο νέο της πρότζεκτ, τη σειρά «Σχεδόν Ενήλικες», που μόλις ξεκίνησε να προβάλλεται στο Mega: Η Μυρτώ Κοντοβά επέστρεψε στην τηλεόραση μιλώντας για την Αθήνα που γνωρίζει καλά, αυτήν τη φορά μέσα από μια ιστορία γεμάτη σασπένς.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ

σχόλια

4 σχόλια
Η εικόνα μάς φαίνεται περίεργη γιατί βλέπουμε ένα ζευγάρι όπου ο άντρας βάφει τα μαλλιά του ενώ η γυναίκα τα αφήνει να ασπρίσουν, ενώ έχουμε συνηθίσει το αντίθετο. Ε, καιρός να συνηθίσουμε και αυτή την εικόνα' άλλωστε υποθέτω ότι υπάρχουν πολλοί άντρες που θέλουν να βάψουν τα μαλλιά τους και πολλές γυναίκες που δεν θέλουν' ας τούς επιτρέψει επιτέλους η κοινωνία να το κάνουν!