Αντίπαρος: Κρυστάλλινα νερά και φινετσάτη, διακριτική ευζωία

Αντίπαρος: Κρυστάλλινα νερά και φινετσάτη, διακριτική ευζωία Facebook Twitter
Τα πλακόστρωτα στενά του λιμανιού σε οδηγούν στην πλατεία, απ' όπου θα κατευθυνθείς προς το Κάστρο του νησιού.
0

Δεν υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στην Αντίπαρο του τότε και του τώρα. Στην Αντίπαρο του χθες και του σήμερα εγώ πάντα θα συναντώ τις πιο όμορφες αναμνήσεις και θα ζω τα πιο ανέμελα καλοκαίρια μου.


Κρυστάλλινα νερά, φρεσκοασβεστωμένα πλακόστρωτα, φινετσάτη, κρυμμένη ομορφιά και τόσα συναισθήματα που δύσκολα μπορούν να χωρέσουν σε λίγες λέξεις. Ο τόπος αυτός μου θυμίζει όλα μου τα παιδικά καλοκαίρια, πολύ πριν γίνει ο αγαπημένος προορισμός πολλών, αλλά αρκετά μετά τη Μανταλένα, με την Αλίκη Βουγιουκλάκη και τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ. Ναι, το Ασπρονήσι της ταινίας του 1960 είναι στην πραγματικότητα η Αντίπαρος.


Το γραφικό λιμάνι είναι το πρώτο που σου κλέβει την καρδιά! Τα πλακόστρωτα στενά του σε οδηγούν στην πλατεία, απ' όπου θα κατευθυνθείς προς το Κάστρο του νησιού. Μια βόλτα εκεί θα σε μεταφέρει σε άλλες εποχές, ενώ αν βγεις προς την αντίθετη κατεύθυνση θα βρεθείς στον σιφναίικο γιαλό με το σαγηνευτικό ηλιοβασίλεμα. Απόλαυσέ το με καλή παρέα κι ένα ποτήρι κρασί στο Sunset Deseo. Θα με θυμηθείς!

Αν ψάχνεις για άλλου είδους αυθεντικές εμπειρίες, μη φύγεις από το νησί χωρίς να επισκεφτείς το Σπήλαιο της Αντιπάρου, όπου οι εντυπωσιακοί σταλαγμίτες και σταλακτίτες θα σε αποζημιώσουν.


Αν και μικρή, η Αντίπαρος έχει μοναδικές παραλίες. Στον Σωρό θα πας για τα βαθιά, καταγάλανα νερά και την άμμο που μοιάζει με κόκκο ρυζιού. Πριν φύγεις, κάνε μια στάση στο Περαματάκι και δοκίμασε τις υπέροχες σπιτικές πίτες του. Ο Άγιος Γεώργιος θα σε μαγέψει με τα διάφανα, κρυστάλλινα νερά και την ψιλή άμμο. Εκεί βρίσκεται και το εστιατόριο Captain Pipinos, για λαχταριστό ψάρι και, φυσικά, άφθονη ρακή ή ούζο. Ο Κόλπος της Παναγιάς είναι μία από τις πιο όμορφες και γραφικές παραλίες: καταγάλανα νερά, χρυσαφένια άμμος κι ένα καταπράσινο τοπίο σε έναν συνδυασμό που κόβει κυριολεκτικά την ανάσα. Εκεί σε περιμένει και η Χαρούλα για να δοκιμάσεις το μαμαδίστικο φαγητό της στην ταβέρνα Το Περιγιάλι, με όλα όσα έχει μαζέψει εκείνη τη στιγμή απ' τον μπαξέ της. Όμως αυτό που δεν πρέπει με τίποτα να χάσεις είναι μια βουτιά στο Δεσποτικό και στον «Επιτάφιο». Ο Χρήστος από το Antiparos Rent a Boat θα σου νοικιάσει το φουσκωτό που χρειάζεσαι (μπορεί να σου βρει και skipper) για να εξερευνήσεις και να κάνεις βουτιές στις θαλάσσιες σπηλιές ή για να ανοίξεις τη ρότα προς τα Παντερονήσια. Κι αν ψάχνεις για άλλου είδους αυθεντικές εμπειρίες, μη φύγεις από το νησί χωρίς να επισκεφτείς το Σπήλαιο της Αντιπάρου, όπου οι εντυπωσιακοί σταλαγμίτες και σταλακτίτες θα σε αποζημιώσουν.

Αντίπαρος: Κρυστάλλινα νερά και φινετσάτη, διακριτική ευζωία Facebook Twitter
Ο Χρήστος από το «Antiparos Rent a Boat» θα σου νοικιάσει το φουσκωτό που χρειάζεσαι (μπορεί να σου βρει και skipper) για να εξερευνήσεις και να κάνεις βουτιές στις θαλάσσιες σπηλιές ή για να ανοίξεις τη ρότα προς τα Παντερονήσια.


Κι επειδή οι διακοπές θέλουν πάντα καλό φαγητό, για περισσότερη γαστρονομική απόλαυση βγάλε μολύβι και χαρτί και σημείωνε. Lollos για αυθεντική ιταλική κουζίνα, Tageri για ψαγμένα κρασιά και κρέατα, Αργώ και Pavlos Place για νόστιμες κυκλαδίτικες συνταγές και Vicky's για χειροποίητο παγωτό με καρύδα και κανταΐφι. Μια στάση στην κυρα-Μαρία για σουβλάκι επιβάλλεται όποια ώρα της ημέρας κι αν περάσεις από εκεί.


Εάν είσαι σινεφίλ, σου προτείνω ανεπιφύλακτα να επισκεφτείς το θερινό σινεμά μας, το Σινέ Ωλίαρος (αυτή ήταν η αρχαία ονομασία του νησιού). Αν, πάλι, θέλεις να πιεις και ένα και δύο και τρία ποτά, βρε αδερφέ, μην προβληματίζεσαι, αφού έχουμε και μπαρ στο νησί για όλα τα γούστα: Loco για χαλαρό ποτάκι, Doors για κλασική ροκ μουσική, Τζίτζικας για κοκτέιλ και χορό και, φυσικά, για το κλείσιμο της βραδιάς θα αφήσεις την πιο θρυλική υπαίθρια ντισκοτέκ του Αιγαίου: Disco La Luna μέχρι το ξημέρωμα!


Κλείνοντας, τι θα έλεγες να μιλήσουμε για τη διαμονή σου; Στην περίπτωση που δεν προτιμήσεις τo πασίγνωστο κάμπινγκ του νησιού (θυμήσου την ταινία Suntan του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου), η Αντίπαρος έχει πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια αλλά και ξενοδοχεία. Σου προτείνω το πρόσφατα ανακαινισμένο Kouros Village Hotel, που, εκτός από τέλειο πρωινό με εκπληκτική θέα στο λιμάνι, διαθέτει και brunch που επιμελείται ο ταλαντούχος Marko Rossi, αλλά και το Άρτεμις με τον καταπράσινο κήπο του.

Αντίπαρος: Κρυστάλλινα νερά και φινετσάτη, διακριτική ευζωία Facebook Twitter
Αν, πάλι, θέλεις να πιεις και ένα και δύο και τρία ποτά, βρε αδερφέ, μην προβληματίζεσαι, αφού έχουμε και μπαρ στο νησί για όλα τα γούστα.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

Ταξίδια
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η καθημερινή ρουτίνα ενός πλοίου της γραμμής τον χειμώνα

Ταξίδια / Η καθημερινή ρουτίνα ενός πλοίου της γραμμής τον χειμώνα

Πήραμε το πλοίο της γραμμής για να κάνουμε το δρομολόγιο που κάνουν οι ναυτικοί μετ’ επιστροφής, χωρίς να κατέβουμε σε κάποιο λιμάνι. Η διαδρομή μας ήταν Πειραιάς – Κύθνος – Σέριφος – Σίφνος – Κίμωλος – Μήλος και πίσω, ενώ άλλες μέρες προστίθενται κάποιοι ακόμα προορισμοί, με τερματικό λιμάνι εκείνο της Σαντορίνης. Στις περίπου 17 ώρες προσπαθήσαμε να δούμε και να καταγράψουμε τη ζωή τον χειμώνα μέσα σε ένα από τα πολλά πλοία που ταξιδεύουν αδιάκοπα στις ελληνικές θάλασσες.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Adrère Amellal: Μια μέρα στο ξενοδοχείο που φωτίζεται με κεριά στην όαση της Σίβα

Ταξίδια / Adrère Amellal: Μια μέρα στο ξενοδοχείο που φωτίζεται με κεριά στην όαση της Σίβα

Σε έναν αλλόκοτο υπερμεγέθη όγκο που ορθώνεται στην έρημο θυμίζοντας σεληνιακό τοπίο λειτουργεί ένα οικολογικό και απόλυτα μίνιμαλ αισθητικής ξενοδοχείο χωρίς ίντερνετ, ούτε τηλέφωνο, ούτε καν ερ-κοντίσιον.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο τόπος μου, ο Κάμπος της Χίου

Γειτονιές της Ελλάδας / H ζωή μου στον Κάμπο της Χίου, εκεί που οι λαλάδες κοκκινίζουν τη γη

Η Μάρω Χατζελένη περιγράφει την καθημερινότητά της στον τόπο που μεγάλωσε και επέστρεψε, σε ένα μέρος όπου αρχοντικά, περιβόλια και στέρνες με πηγάδια συνυπάρχουν μαγικά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο τόπος μου, η Καλοσκοπή

Γειτονιές της Ελλάδας / Mπορεί να ξαναζωντανέψει ένα χωριό είκοσι ατόμων στο βουνό της Γκιώνας;

Μια ομάδα κατοίκων φιλοδοξεί να αναζωογονήσει ένα ορεινό χωριό με άπλετο πράσινο, με άφθονα τρεχούμενα νερά και πηγές, την Καλοσκοπή Φωκίδας που βρίσκεται μόλις δυόμιση ώρες μακριά από την Αθήνα. Και δείχνει να τα καταφέρνει!
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο τόπος μου, οι Λειψοί

Γειτονιές της Ελλάδας / Η ζωή μου στους ακριτικούς Λειψούς, εκεί που σταματά ο χρόνος

Ο Κωνσταντίνος Μπουράκης μας μιλά για τη ζωή στο νησί που κερδίζει την υπογεννητικότητα και αποτελεί έναν από τους πιο ποιοτικούς οικολογικούς προορισμούς της Ελλάδας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο τόπος μου, η Βίνιανη

Γειτονιές της Ελλάδας / Βίνιανη: Πώς ένας καθηγητής προσπαθεί να ξαναδώσει ζωή σ' ένα χωριό στα Άγραφα

Μια συζήτηση με τον Νίκο Μπελαβίλα, καθηγητή Πολεοδομίας και Ιστορίας της Πόλης στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, που προσπαθεί να κάνει ακριβώς αυτό για το ιστορικό χωριό Βίνιανη των Αγράφων.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Αναζητώντας τα ορεινά καταφύγια της Ηπείρου

Radio Lifo / Το οδοιπορικό μου στα ορεινά καταφύγια της Ηπείρου

Ο Χρήστος Τζούτης, εκδότης του ταξιδιωτικού περιοδικού «Lamda 3», περιγράφει στη Μερόπη Κοκκίνη το οδοιπορικό που έκανε στα ορεινά καταφύγια της Ηπείρου και δίνει χρήσιμες συμβουλές σε όσους θελήσουν να τα επισκεφθούν.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ