Ρίσκο, δράμα και ψυχρός πόλεμος: Η απίστευτη ιστορία του Tetris

Ρίσκο, δράμα και ψυχρός πόλεμος: Η απίστευτη ιστορία του Tetris Facebook Twitter
Ο Αλέξέι Παζίτνοφ, δημιουργός του Tetris, το 1989 με τον γιο του.
0

Παρότι ποτέ δεν θα ξεχάσει τις απίστευτες δυσκολίες που είχε να αντιπαρέλθει εκείνο τον καιρό – όταν ρίσκαρε το ίδιο του το σπίτι και ό,τι είχε, όταν έπρεπε να ανταγωνιστεί έναν κολοσσό σαν τον Ρόμπερτ Μάξγουελ, όταν εμφανίστηκε στη Σοβιετική Ένωση χωρίς κανένα εχέγγυο – ο Χενκ Ρότζερς επιμένει ότι ποτέ δεν σκέφτηκε να τα παρατήσει. «Ακόμα με ρωτάνε πόσο αφελής ήμουν», θυμάται σήμερα. «Θα έλεγα ότι ήταν 20% αφέλεια/βλακεία και 80% αποφασιστικότητα».

Αυτό μπορεί να είναι το κλειδί της επιτυχίας σε πολλές πτυχές της ζωής. Ο Ρότζερς ήταν ένας αντιπρόσωπος βιντεοπαιχνιδιών που ήξερε ότι είχε ανακαλύψει το επόμενο μεγάλο σουξέ: το Tetris, ένα παράξενα εθιστικό παζλ στο οποίο οι παίκτες έπρεπε να χτίσουν τετράδες με διαφορετικά σε σχήμα «τουβλάκια» που έπεφταν ακανόνιστα από την κορυφή της οθόνης, προκειμένου να σχηματίσουν έναν συμπαγή τοίχο.

Ο Ρότζερς ταξίδεψε στη Σοβιετική Ένωση το 1988 για να συναντήσει τον σχεδιαστή του Tetris, Αλεξέι Παζίτνοφ, ελπίζοντας να εξασφαλίσει τα παγκόσμια δικαιώματα διανομής του παιχνιδιού. Είχε όμως να αντιμετωπίσει πολλούς και πανίσχυρους αντιπάλους, μεταξύ των οποίων ο μεγαλοεπιχειρηματίας Ρόμπερτ Στάιν, o μεγαλοεκδότης Ρόμπερτ Μάξγουελ και ο γιος του Κέβιν, καθώς και διάφορους Ρώσους αξιωματούχους της KGB που τον παρακολουθούσαν.

Ο Ρότζερς ταξίδεψε στη Σοβιετική Ένωση το 1988 για να συναντήσει τον σχεδιαστή του Tetris, Αλεξέι Παζίτνοφ, ελπίζοντας να εξασφαλίσει τα παγκόσμια δικαιώματα διανομής του παιχνιδιού. Είχε όμως να αντιμετωπίσει πολλούς και πανίσχυρους αντιπάλους, μεταξύ των οποίων ο μεγαλοεπιχειρηματίας Ρόμπερτ Στάιν, o μεγαλοεκδότης Ρόμπερτ Μάξγουελ

Την δαιδαλώδη ιστορία του πώς ο ακαταμάχητα γοητευτικός Ρότζερς τους ξεγέλασε όλους, και στην πορεία δημιούργησε μια ισόβια φιλία με τον Παζίτνοφ, αφηγείται η ταινία Tetris του σκηνοθέτη με πρωταγωνιστές τους Τάρον Έγκερτον και Νικίτα Εφρέμοφ στους δύο κεντρικούς ρόλους, που θα είναι διαθέσιμη στην πλατφόρμα Apple TV+ από τις 31 Μαρτίου.

Ο 67χρονος Παζίτνοφ, πολίτης των ΗΠΑ εδώ και χρόνια, που όμως εξακολουθεί να μιλάει με έντονη ρωσική προφορά, θυμάται στη συνέντευξη που μας παραχώρησε από κοινού με τον Ρότζερς, τα παιδικά του χρόνια στη Μόσχα: «Η ζωή στη Σοβιετική Ένωση ήταν εξαιρετικά σταθερή και μονότονη. Δεν είχαμε καμία αλλαγή για δεκαετίες. Ο ίδιος δρόμος, τα ίδια καταστήματα, οι ίδιες τιμές, τα ίδια πρόσωπα στην κυβέρνηση».

Το 1984 ο Παζίτνοφ εργαζόταν ως μηχανικός λογισμικού σε ένα κέντρο υπολογιστών της Σοβιετικής Ακαδημίας Επιστημών στη Μόσχα. Δοκιμάζοντας έναν νέο υπολογιστή, έγραψε ένα απλό παιχνίδι που βασιζόταν σε ένα παζλ από την παιδική του ηλικία, το οποίο περιλάμβανε την τοποθέτηση μπλοκ διαφορετικού σχήματος σε ένα πλέγμα.

Η αρχική έκδοση Tetris του Παζίτνοφ χρησιμοποιούσε επτά διαφορετικά σχήματα, τα οποία ονόμασε «τετραομίνα» και αποτελούνταν από τέσσερα τουβλάκια το καθένα. Το παιχνίδι έγινε αμέσως επιτυχία μεταξύ των συναδέλφων του και τελικά εξαπλώθηκε και σε άλλους χρήστες υπολογιστών στη Σοβιετική Ένωση, με αποτέλεσμα να εξελιχθεί σε εμμονή.

Λίγα χρόνια αργότερα μπήκε στο κάδρο ο Χενκ Ρότζερς, ένας γεννημένος στην Ολλανδία και μεγαλωμένος στην Αμερική εκδότης παιχνιδιών, ο οποίος εκείνη την εποχή ζούσε στην Ιαπωνία με την οικογένειά του. Το 1988 ανακάλυψε το Tetris στην έκθεση Consumer Electronics Show στο Λας Βέγκας και σήμερα, στα 69 του πλέον, μας αφηγείται εκείνη τη γνωριμία με το παιχνίδι που ήταν σαν κεραυνοβόλος έρωτας: «Η δουλειά μου εκείνη την εποχή ήταν να βρίσκω παιχνίδια για να τα φέρνω στην Ιαπωνία, και έπρεπε να παίρνω γρήγορες αποφάσεις: θέλω αυτό το παιχνίδι ή όχι; Με το Tetris δεν υπήρχε καμιά αμφιβολία ότι επρόκειτο για κάτι ιδιαίτερο».  

Ρίσκο, δράμα και ψυχρός πόλεμος: Η απίστευτη ιστορία του Tetris Facebook Twitter
Ο Χενκ Ρότζερς και ο Αλέξέι Παζίτνοφ σήμερα με τον ηθοποιό Τάρον Έγκερτον που υποδύεται στην ταινία τον Ρότζερς, ανάμεσά τους

Η ταινία δείχνει τον Ρότζερς να διακινδυνεύει τα πάντα για να εξασφαλίσει τα δικαιώματα του παιχνιδιού, συμπεριλαμβανομένου και του του σπιτιού του. «Ήταν ακόμα χειρότερα από αυτό», λέει. «Δεν ήταν το σπίτι μου. Ήταν όλη η περιουσία των πεθερικών μου. Το είχαν αγοράσει με τις οικονομίες μιας ζωής και εγώ το έθεσα σε άμεσο κίνδυνο». Τελικά αποφάσισε να ρισκάρει όλα και να πετάξει στη Μόσχα για να συναντήσει αξιωματούχους της σοβιετικής κυβέρνησης και της κρατικής εταιρείας λογισμικού Elorg, η οποία κατείχε τα δικαιώματα του Tetris. Ήταν η εποχή του ψυχρού πολέμου και οι ξένοι αντιμετωπίζονταν με καχυποψία.

Σύντομα συνειδητοποίησε ότι είχε να αντιμετωπίσει σκληρό ανταγωνισμό από άλλους παράγοντες ομάδες που είχαν επίσης εντοπίσει τις προοπτικές του Tetris και ήθελαν να κερδίσουν για λογαριασμό τους τα δικαιώματα, με θεμιτά ή αθέμιτα μέσα.

Μεταξύ αυτών ήταν και ο Ρόμπερτ Στάιν της Andromeda Software, ο οποίος είχε ήδη υπογράψει μια συμφωνία για τη διανομή του Tetris σε προσωπικούς υπολογιστές εκτός Ρωσίας. Στη συνέχεια έκλεισε μια άλλη συμφωνία με τη Mirrorsoft του Ρόμπερτ Μάξγουελ για την παραγωγή του παιχνιδιού στη Βρετανία. Σύντομα, όμως, αποκαλύφθηκε ότι η Elorg δεν είχε δώσει επίσημη άδεια.

Θυμάται ο Ρότζερς: «Είχε προγραμματιστεί συνάντηση του Μάξγουελ με τον Γκορμπατσόφ κατά την επίσκεψη του δεύτερου στην Αγγλία. Τότε όμως συνέβη ο σεισμός στην Αρμενία και ο Γκορμπατσόφ αναγκάστηκε να φύγει εσπευσμένα, οπότε εκείνη η συνάντηση όπου ο Μάξγουελ επρόκειτο να πει στον Γκορμπατσόφ να ακυρώσει τη συμφωνία και να τη δώσει στον γιο του Κέβιν, δεν έγινε ποτέ».

Ο Ρότζερς έφερε τον Παζίτνοφ στις ΗΠΑ, όπου οι δύο άνδρες εξακολουθούν μέχρι σήμερα να εργάζονται στον κλάδο των βιντεοπαιχνιδιών. «Ο Αλεξέι ζήτησε τη βοήθειά μου. Δώσαμε τα χέρια το 1993 και αυτή η συμφωνία ισχύει ακόμη και σήμερα. Το ισχυρότερο συμβόλαιο που έχει γραφτεί ποτέ είναι η χειραψία μας».

Εξακολουθούν επίσης να κατέχουν τα δικαιώματα του Tetris, ενός από τα πιο δημοφιλή βιντεοπαιχνίδια όλων των εποχών. Ο Ρότζερς προσθέτει: «Παραμένει ένα πολύ δημοφιλές παιχνίδι. Πάντα ήθελα να πιστεύω ότι αν ήταν τραγούδι, θα ήταν το Happy Birthday. Άλλα τραγούδια έρχονται και φεύγουν, όλοι όμως συνεχίζουν να τραγουδούν το Happy Birthday».

Πηγή: The Guardian

Θέματα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στέφανος Ροζάνης: «Τα Εξάρχεια εκβαρβαρίστηκαν»

Lifo Videos / Στέφανος Ροζάνης: «Τα Εξάρχεια εκβαρβαρίστηκαν»

Ο καθηγητής Φιλοσοφίας, γνωστός και ως «αναρχικός φιλόσοφος», μιλά χωρίς ωραιοποιήσεις για την πολιτική που έχει καταντήσει λογιστική διαχείριση και για την ακροδεξιά που ολοένα περισσότερο θυμίζει θρησκευτική δεισιδαιμονία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πώς η Αθήνα έφτασε να έχει παγκόσμια πρωτιά στα άδεια και εγκαταλελειμμένα σπίτια

Radio Lifo / Πώς η Αθήνα έφτασε να έχει παγκόσμια πρωτιά στα άδεια και εγκαταλελειμμένα σπίτια

Την ώρα που ένας στους πέντε πολίτες της χώρας ζει υπό τον μόνιμο φόβο της απώλειας της στέγης του, η Αθήνα κατέχει ένα τρομακτικό ρεκόρ. Η Ντίνα Καράτζιου συζητά με τον οικονομολόγο και συγγραφέα Δημήτρη Ιωάννου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Παύλος Τσίμας: «H σύγκρουση στη Μέση Ανατολή ευνοεί τον ρόλο της Τουρκίας»

Lifo Videos / Παύλος Τσίμας: «H σύγκρουση στη Μέση Ανατολή ευνοεί τον ρόλο της Τουρκίας»

Ποια είναι τα βασικά συμπεράσματα της νέας σύγκρουσης Ισραήλ–Ιράν; Πόσο επηρεάζεται η Ελλάδα από τις εξελίξεις; Και γιατί βγαίνει κερδισμένος ο Ερντογάν; Ο Παύλος Τσίμας συζητά με τον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Καβάφης μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών

Ο Καβάφης ανάμεσά μας / Ο Καβάφης μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών

Τι μπορεί να σημαίνει σήμερα ο Καβάφης για έναν σκηνοθέτη και μια εικαστικό; Πώς «διαβάζεται» η μορφή του μέσα από το βλέμμα δύο σύγχρονων δημιουργών με διαφορετικές διαδρομές; Ο σκηνοθέτης Αριστοτέλης Μαραγκός, με διεθνή εμπειρία, και η εικαστικός Farida El Gazzar, με κοσμοπολίτικη πορεία, αντλούν έμπνευση από τον ποιητή, τη σχέση τους με την Αλεξάνδρεια και τα ευρήματα του Αρχείου Καβάφη του Ιδρύματος Ωνάση.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Ανδρέας Τετέι: «Πονάει πολύ το να σε αποκαλούν “μαϊμού” στο γήπεδο»

Οι Άλλοι / Ανδρέας Τετέι: «Πονάει πολύ το να σε αποκαλούν “μαϊμού” στο γήπεδο»

Ο παίκτης της Κηφισιάς θυμάται την καθημερινότητά του στη Φωκίωνος Νέγρη, εξηγεί γιατί μπήκε στο ποδόσφαιρο και περιγράφει την εμπειρία του από τον ρατσισμό που επικρατεί στα γήπεδα.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Πόσα νέα σπίτια και πόσους τουρίστε αντέχουν ακόμα τα νησιά;

Radio Lifo / Πόσα νέα σπίτια και πόσους τουρίστες αντέχουν ακόμα τα νησιά;

Στην Ελλάδα –και ιδιαίτερα στα νησιά– τα τελευταία χρόνια παρατηρείται συχνά το φαινόμενο πολίτες και οργανώσεις να προσφεύγουν στο ΣτΕ προκειμένου να σταματήσουν ιδιωτικές επενδύσεις ή σχέδια δόμησης που απειλούν τοπία και οικοσυστήματα. Τι μας λέει αυτό για το θεσμικό μας σύστημα;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Γιάννης Παντελάκης: Το «πατρίς-θρησκεία-οικογένεια» πουλάει

Lifo Videos / Γιάννης Παντελάκης: Το «πατρίς-θρησκεία-οικογένεια» πουλάει

Ο αρθρογράφος της LIFO σχολιάζει στον Γιάννη Πανταζόπουλο τις κινήσεις του Αντώνη Σαμαρά και του Αλέξη Τσίπρα για τη δημιουργία νέων κομμάτων και εξηγεί γιατί «οι ικανοί δεν μπαίνουν πια στην πολιτική».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιώργος Αυγερόπουλος: Στη Γάζα είδα ανθρώπους που έχουν συμφιλιωθεί με τον θάνατο»

Γιώργος Αυγερόπουλος / «Στη Γάζα είδα ανθρώπους που έχουν συμφιλιωθεί με τον θάνατο»

O βραβευμένος πολεμικός ανταποκριτής περιγράφει στον Γιάννη Πανταζόπουλο τις πιο σκληρές μνήμες του από τη Γάζα και εξηγεί γιατί η παρούσα κρίση δεν έχει καμία σχέση με τις προηγούμενες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Παιδικά πάρτι, αυτή η μάστιγα!

Ψυχή & Σώμα / Παιδικά πάρτι, αυτή η μάστιγα!

Πώς θα βγουν αλώβητοι οι γονείς από τον «οδοστρωτήρα» που λέγεται παιδικά πάρτι; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον εικαστικό Αλέξανδρο Γεωργίου, μπαμπά του οκτάχρονου Παναγιώτη, και τη Νινέττα Γιακιντζή, μαμά του εφτάχρονου Ιάσονα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Pan Pan: «Πάντα αναζητάω να βλέπω την πόλη από ψηλά»

Lifo Videos / Pan Pan: «Μ' αρέσει πάντα να βλέπω την πόλη από ψηλά»

O Pan Pan δεν είναι μόνο μουσικός ή κομίστας· ό,τι δημιουργεί μοιάζει συχνά με μια προσωπική ξενάγηση στην Αθήνα των ’90s και των ΄00s, μέσα από το βλέμμα ενός παιδιού που μεγάλωσε στην «κρυμμένη» γειτονιά του Πολυγώνου.
Είναι η μακροζωία μια νέα μορφή θρησκείας;

Άκου την επιστήμη / Είναι η μακροζωία μια νέα μορφή θρησκείας;

Μπορούμε να νικήσουμε τον χρόνο και τη φθορά; Είναι εφικτό να «χακάρουμε» το βιολογικό μας ρολόι ώστε να ζήσουμε περισσότερο χωρίς να γεράσουμε νωρίτερα; Ο Καθηγητής Βιολογίας και Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, Αριστείδης Ηλιόπουλος, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ