Το 1973 ο Σαλβαντόρ Νταλί, ο υπέροχος, ακραίος σουρεαλιστής αυτοπροσώπως, ο για πολλά χρόνια φωτογράφος του περιοδικού Playboy Pompeo Posar, ένα τσούρμο καλλίγραμμα κουνελάκια και ένα τεράστιο αυγό κατευθύνονται στο Cadaqués, ένα παραλιακό χωριό της Ισπανίας -πολύ κοντά στο Port Lligat το μικρό χωριουδάκι όπου ζούσε ο Νταλί. Ο λόγος αυτής της περίεργης συνάντησης ήταν μία φωτογράφιση για το περιοδικό Playboy. Το γεγονός αναστάτωσε το μικρό και ήσυχο χωριό και οι χωρικοί -θαυμαστές του Νταλί τον περίμεναν έξω από το σπίτι του για να τον τιμήσουν φωνάζοντας "Δάσκαλε, Δάσκαλε", όπως άλλωστε έκαναν κάθε φορά που τον έβλεπαν.

 

Σε στενή συνεργασία με τον Posarο ο Νταλί δημιούργησε μερικά σκίτσα για να του δείξει το όραμά του για τη φωτογράφιση. Τελικά κατέληξαν να χρησιμοποιήσουν ένα τεράστιο αυγό, ένα εξίσου τεράστιο ψεύτικο φίδι και να δημιουργήσουν κολάζ με ποικίλες εικόνες -από ένα μπουκάλι κόκα-κόλας μέχρι αρχιτεκτονικές κολώνες αναγεννησιακού ρυθμού- ενώ τα κουνελάκια του Playboy περιπλανούνταν εδώ και εκεί φορώντας από ελάχιστα ως τίποτα. Ο Νταλί που τότε ήταν 69 ετών, διήυθυνε τη φωτογράφιση και οι κάτοικοι του Cadaqués παρακολουθούσαν κάθε βήμα του κρυμμένοι πίσω από τους λόφους της περιοχής. 

 

Ο ίδιος δήλωσε για τη συνεργασία του:«Το νόημα της δουλειάς μου είναι το κίνητρο της και είναι το πιο αγνό-το χρήμα. Ό,τι έκανα για το Playboy είναι πολύ καλό και η πληρωμή μου είναι αντίστοιχη με τη δουλειά.»

 

 

 

 

 

Στιγμιότυπο από τη φωτογράφιση
Στιγμιότυπο από τη φωτογράφιση

 

Ο Σαλβαντόρ Νταλί
Ο Σαλβαντόρ Νταλί

 

Σκίτσο του Νταλί για τη φωτογράφιση
Σκίτσο του Νταλί για τη φωτογράφιση

 

Σκίτσο του Νταλί για τη φωτογράφιση
Σκίτσο του Νταλί για τη φωτογράφιση