Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblocker για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενο και τις υπηρεσίες μας. Δείτε πώς.
Βρήκατε κάποιο λάθος ή παράλειψη;     Επικοινωνήστε μαζί μας  »
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Η ειλικρινής, πολύχρωμη, σέξι, προβληματισμένη γενιά του Spyros Rennt (NSFW)

Στο φωτογραφικό του βιβλίο «Another Excess» ο Έλληνας φωτογράφος που ζει και εργάζεται στο Βερολίνο αποτυπώνει τη σκηνή του Βερολίνου με μια ματιά που βλέπει πέρα από τις ηδονικές, εκστατικές στιγμές.

Η ηδονιστική σκηνή των πάρτι του Βερολίνου αποτέλεσε την αφετηρία για τις εικόνες που έχει συγκεντρώσει στο φωτογραφικό του βιβλίο Antother Excess ο Έλληνας φωτογράφος Spyros Rennt που τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται στη γερμανική πρωτεύουσα.

 

Το background του δεν έχει καμία σχέση με τη φωτογραφία. Σπούδασε μηχανικός, κάτι που ποτέ δεν του ταίριαξε. «Με την φωτογραφία ασχολήθηκα γιατί ήταν μια δημιουργική διέξοδος» λέει ο ίδιος.

 

Το Βερολίνο τον γοήτευσε από την πρώτη φορά που το επισκέφτηκε. Οικονομικό, γεμάτο ενδιαφέροντες ανθρώπους από όλο τον κόσμο και με πλούσια underground σκηνή. «Επίσης, εδώ μπορούσα να ζω, ως γκέι άνθρωπος, μια πιο απελευθερωμένη και διασκεδαστική ζωή σε σχέση με τα περισσότερα μέρη – και όχι μόνο σε σύγκριση με την Αθήνα» συμπληρώνει.

 

Το Βερολίνο τον γοήτευσε από την πρώτη φορά που το επισκέφτηκε. Οικονομικό, γεμάτο ενδιαφέροντες ανθρώπους από όλο τον κόσμο και με πλούσια underground σκηνή. «Επίσης, εδώ μπορούσα να ζω, ως γκέι άνθρωπος, μια πιο απελευθερωμένη και διασκεδαστική ζωή σε σχέση με τα περισσότερα μέρη – και όχι μόνο σε σύγκριση με την Αθήνα».

 

Το φωτογραφικό του βιβλίο καλύπτει τη ζωή του από την αρχή του 2017 μέχρι τα μισά του 2018 περίπου. «Γενικά οι φωτογραφίες μου είναι προσωπικές. Πρόκειται για καταστάσεις που έχω ζήσει, άτομα που έχω συναναστραφεί. Σε αυτήν την περίοδο ταξίδεψα αρκετά. Παράλληλα πειραματιζόμουν με τη φωτογραφία και ανακάλυπτα το στυλ μου.

 

Οι περισσότεροι άνθρωποι που παρουσιάζονται στις φωτογραφίες μου είναι κοντινά μου πρόσωπα: φίλοι, εραστές, άτομα που ξέρω από τις εξόδους – κάποιους καλύτερα, άλλους λιγότερο. Καμία φορά δεν τους ξέρω καθόλου και απλά τους προσεγγίζω με ευγένεια».

 

Στο βιβλίο υπάρχουν ακόμα και σκηνές σεξ. Πως κατάφερε να απαθανατίσει τόσο ιδιαίτερες στιγμές; «Με το να έχω την εμπιστοσύνη των ανθρώπων που φωτογράφιζα. Και με το να είμαι συμμέτοχος στις καταστάσεις που αποτύπωνα. Πολλές φορές αποφεύγω να φωτογραφίσω τα πρόσωπα γιατί δεν είναι τόσο σημαντικό για εμένα, δεν είμαι παπαράτσι. Με ενδιαφέρει η αποτύπωση μιας δράσης, μιας κατάστασης. Οι φιγούρες των κορμιών συχνά αρκούν».

 

© Spyros Rennt
© Spyros Rennt

 

Μου λέει πως οι φωτογραφίες του είναι τραβηγμένες με αναλογική μηχανή. «Το νοσταλγικό αισθητικό αποτέλεσμα μου αρέσει περισσότερο από την ακρίβεια της ψηφιακής κάμερας. Επίσης, με την αναλογική μηχανή, περιορίζω τον εαυτό μου πιο πολύ καθώς δεν έχω την δυνατότητα των άπειρων λήψεων της ψηφιακής. Οι αναλογικές μηχανές που χρησιμοποιώ συνήθως χωρούν στην τσέπη μου, πράγμα επίσης σημαντικό καθώς κουβαλάω πάντα μια κάμερα μαζί μου».

 

Μέχρι τώρα ο Spyros αναρτούσε τις φωτογραφίες του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram, όμως θεώρησε πως το timing ήταν σωστό για να κάνει μια μετάβαση από το online στο irl (in real life) και να δημιουργήσει ένα απτό, χειροπιαστό προϊόν το οποίο λέει μια ιστορία με συνοχή, όπως περιμένει κανείς από ένα βιβλίο.

 

«Επίσης, μπόρεσα έτσι να παρουσιάσω διάφορες εικόνες που στο Ιnstagram θα λογοκρίνονταν. Ενώ πρόκειται για μια υπεροχή πλατφόρμα και χρωστάω πολλά σε αυτήν, παρόλα αυτά δεν παύει να έχει τους περιορισμούς της. Θεώρησα ότι με μια έκδοση θα προσέγγιζα και ένα ευρύτερο κοινό. Επιπλέον, λατρεύω τα φωτογραφικά βιβλία. Ήταν καιρός να κάνω το δικό μου. Ήταν μια πολύ ωραία εμπειρία και δεν νομίζω να σταματήσω σε ένα».

 

Μου λέει επίσης πως δεν βγαίνει τόσο πολύ όσο παλιά αλλά όταν το κάνει πάντα συναντά καλούς φίλους και γνωρίζει συναρπαστικούς ανθρώπους. «Τα πάρτι στο Βερολίνο θα είναι πάντα εκεί. Κάποια γίνονται πιο γνωστά και αποκτούν πιο εμπορικό χαρακτήρα, συγχρόνως όμως νέα πρότζεκτ από νέο, ορεξάτο κόσμο ξεκινάνε. Απολαμβάνω ακόμα να τα φωτογραφίζω.

 

© Spyros Rennt
© Spyros Rennt

 

Είμαι εδώ αρκετά χρόνια και τα έχω παρακολουθήσει να γίνονται πιο κουίρ, το κοινωνικό φύλο να παίζει σταθερά μικρότερο ρόλο. Συγχρόνως δεν νομίζω να υπάρχουν πολλές άλλες πόλεις όπου θα δεις στο dancefloor κάποιους να κάνουν σεξ και δίπλα τους άλλους να χορεύουν χωρίς να τρέχει κάτι».

 

Η ζωή του σε αυτή τη φάση είναι παραγωγική και πολυάσχολη. «Έχω περάσει και πιο ράθυμες εποχές εδώ, είναι μια πόλη που το σηκώνει εξάλλου. Στο Βερολίνο μετακόμισα το 2011, το επισκέπτομαι όμως από το 2005. Ζω, από τότε που πρωτομετακόμισα, στη Neukölln. Τουρκοαραβική γειτονιά, πολύ αγαπητή στους νέους αλλά και στους απανταχού ξενιτεμένους. Συνήθως κινούμαι μεταξύ Neukölln και Kreuzberg, αν πάω παραπέρα θα είναι Mitte, Schöneberg ή Friedrichsain. Το Βερολίνο ακριβαίνει συνεχώς, το να βρεις σπίτι όλο και δυσκολεύει και η πόλη γίνεται πιο εμπορικοποιημένη. Παραμένει ωστόσο ακόμα πολυπολιτισμικό, απελευθερωμένο και συναρπαστικό».

  

Του λέω πόσο πολύ οι δικές του εικόνες μου θυμίζουν τη φωτογραφική ματιά του Γερμανού φωτογράφου Wolfgang Tillmans. «Ο Tillmans είναι σίγουρα μια από τις μεγαλύτερες επιρροές μου, καθώς έχει μια πολύχρονη καριέρα στην οποία πειραματίστηκε με διάφορα φωτογραφικά θέματα και τεχνικές. Παράλληλα η δουλειά που κάνει έχει πολιτικό υπόβαθρο, το οποίο θεωρώ άκρως σημαντικό για έναν καλλιτέχνη.

 

Άλλοι αγαπημένοι φωτογράφοι είναι η Nan Goldin, o Walter Pfeiffer, o Ryan McGinley, o Peter Hujar. Ανακαλύπτω συνέχεια ενδιαφέροντες νέους φωτογράφους στο instagram –να ένα από τα οφέλη του– με αρκετούς διατηρώ και προσωπική επικοινωνία. Η αγαπημένη μου σύγχρονη φωτογράφος είναι η Ana Tabatadze από τη Γεωργία, που μένει επίσης Βερολίνο. Η δικιά της αποτύπωση της γκέι σκηνής της πόλης αποτέλεσε μεγάλη πηγή έμπνευσης για τη δική μου δουλειά».

 

© Spyros Rennt
© Spyros Rennt

 

«Στο βιβλίο προσπαθώ να αποτυπώσω την σκηνή του Βερολίνου με μια ματιά που βλέπει πέρα από τις ηδονικές, εκστατικές στιγμές. Είναι εξάλλου ένα βιβλίο το οποίο εξετάζει τις δικές μου προσωπικές σχέσεις με αυτόν τον κόσμο, οπότε υπάρχουν και πολλές τρυφερές στιγμές.

 

Ζω τη ζωή μου ως cis gay άντρας που όμως έχει κουίρ ευαισθησίες. Αυτό το δίπολο βγαίνει και στο βιβλίο. Είμαι μέλος της queer κοινότητας της πόλης, στο βιβλίο υπάρχουν διάφορα queer, trans, gender non conforming άτομα. Παράλληλα, υπάρχει μια ξεκάθαρη εστίαση σε παραδοσιακά ελκυστικά αντρικά κορμιά, επειδή εγώ ο ίδιος τα βρίσκω σαγηνευτικά. Για αυτό και το βιβλίο είναι και μια μορφή ψυχανάλυσης για μένα τον ίδιο. Θεωρώ πάντως ότι μπορούμε να έχουμε και τους δύο πόλους. Τουλάχιστον αυτό συμβαίνει στη ζωή μου.

 

Τώρα η άποψη μου για την αρρενωπότητα, είναι ότι είναι μια φυλακή και ότι οι πατριαρχικές αντιλήψεις είναι η πηγή πολλών προβλημάτων στις σύγχρονες κοινωνίες».

 

Πως θα χαρακτήριζες τη γενιά την οποία αποτυπώνεις στις φωτογραφίες σου, τον ρωτάω. «Ειλικρινή, πολύχρωμη, αισθαντική, σέξι, προβληματισμένη, συνειδητοποιημένη».

 

 

 

© Spyros Rennt
© Spyros Rennt

 

© Spyros Rennt
© Spyros Rennt

 

© Spyros Rennt
© Spyros Rennt

 

© Spyros Rennt
© Spyros Rennt

 

© Spyros Rennt
© Spyros Rennt

 

© Spyros Rennt
© Spyros Rennt

 

© Spyros Rennt
© Spyros Rennt

 

© Spyros Rennt
© Spyros Rennt

 

© Spyros Rennt
© Spyros Rennt

 

© Spyros Rennt
© Spyros Rennt
© Spyros Rennt
© Spyros Rennt

 

© Spyros Rennt
© Spyros Rennt

 

Info

To φωτογραφικό βιβλίο Another Excess του Spyros Rennt είναι διαθέσιμο στο Νeon Raum (Λεωχάρους 17, Αθήνα) αλλά και online εδώ. Επίσης, δείτε περισσότερες φωτογραφίες του εδώ.

Η Μερόπη Κοκκίνη γεννήθηκε στην Κύπρο. Άρχισε να δημοσιογραφεί στο περιοδικό «01». Ανήκει στην συντακτική ομάδα της LIFO.
Email: [email protected]

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Antoine d' Agata: Πήρα την απόφαση να μην πεθάνω ως τζάνκι (NSFW)

ΦωτογραφίαAntoine d' Agata: Πήρα την απόφαση να μην πεθάνω ως τζάνκι (NSFW)

Ο διάσημος για τις ωμές, σκοτεινές εικόνες του Antoine d' Agata, φωτογράφος, κινηματογραφιστής και μέλος του πρακτορείου Magnum, επισκέφτηκε για λίγες μέρες την Αθήνα: στο Lifo.gr μιλά για την προκλητική δουλειά του, τη χρήση ναρκωτικών, τα βίαια ταξίδια του και τη ζωή του
9.3.2017
 Ημερολόγιο ανωνύμων

Φωτογραφία Ημερολόγιο ανωνύμων

Το αναλογικό σύμπαν του νεαρού εικαστικού φωτογράφου Ettore D. Kas
22.10.2018
Η ερωτική ζωή ενός νεαρού φωτογράφου με ηλικιωμένους άνδρες

ΦωτογραφίαΗ ερωτική ζωή ενός νεαρού φωτογράφου με ηλικιωμένους άνδρες

Το πρότζεκτ «Complicit» του Matthew Morrocco αποδεικνύει ότι η ερωτική επιθυμία δεν έχει όριο ηλικίας, όπως άλλωστε και η συντροφικότητα
5.10.2018

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο άνθρωπος που φωτογράφιζε γατάκια πολύ πριν ανακαλυφθεί το ίντερνετ

Φωτογραφία Ο άνθρωπος που φωτογράφιζε γατάκια πολύ πριν ανακαλυφθεί το ίντερνετ

Η μόδα έχει τον Χέλμουτ Νιούτον, η αρχιτεκτονική τον Τζούλιους Σούλμαν και οι γάτες τον Ουόλτερ Τσάντοχα.
18.2.2019
Οι πρώτες σπουδαίες φωτογραφίες της Άνι Λίμποβιτς

Φωτογραφία Οι πρώτες σπουδαίες φωτογραφίες της Άνι Λίμποβιτς

Μια μεγάλη έκθεση παρουσιάζει την πρώιμη αλλά εξίσου σημαντική φάση της διάσημης φωτογράφου που φέτος κλείνει τα 70 της χρόνια
14.2.2019
 Μόσχα εμπιστευτικό: Εικόνες από την άγρια πλευρά της ρωσικής πρωτεύουσας

Φωτογραφία Μόσχα εμπιστευτικό: Εικόνες από την άγρια πλευρά της ρωσικής πρωτεύουσας

Το νέο λεύκωμα του φωτογράφου με το ψευδώνυμο Boogie αποκαλύπτει την σκληρή όψη της Μόσχας σε όλο της το μεγαλείο
14.2.2019
Αδελφικός Δεσμός - Τρυφερά, μεγαλοπρεπή λιοντάρια κέρδισαν το βραβείο Φωτογραφίας Άγριας Ζωής

Φωτογραφία Αδελφικός Δεσμός - Τρυφερά, μεγαλοπρεπή λιοντάρια κέρδισαν το βραβείο Φωτογραφίας Άγριας Ζωής

Η στιγμή που απαθανάτισε ο David Lloyd είναι σπάνια για αρσενικά λιοντάρια
13.2.2019
Γυναίκες με φακίδες, αυτή η ομορφιά

Φωτογραφία Γυναίκες με φακίδες, αυτή η ομορφιά

Ο φωτογράφος Κοσμάς Κουμιανός αναζητά σε όλο τον κόσμο αυτό το ξεχωριστό χαρακτηριστικό του ανθρώπινου δέρματος
11.2.2019
Re-thinking Εnvironment: Μια ομαδική έκθεση με θέμα το περιβάλλον στη ΔΛ Gallery

Φωτογραφία Re-thinking Εnvironment: Μια ομαδική έκθεση με θέμα το περιβάλλον στη ΔΛ Gallery

Η αλλαγή του φυσικού και αστικού περιβάλλοντος εμπνέει Έλληνες και ξένους φωτογράφους και video artists
8.2.2019
Τέσσερις Έλληνες φωτογράφοι στους φιναλίστ για βραβείο Sony World Photography Awards 2019

Φωτογραφία Τέσσερις Έλληνες φωτογράφοι στους φιναλίστ για βραβείο Sony World Photography Awards 2019

Εντυπωσιακές εικόνες και μοναδικές στιγμές διεκδικούν το μεγάλο βραβείο
6.2.2019
Susan Meiselas: Η φωτογράφος που ασχολήθηκε με την τεκμηρίωση της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Φωτογραφία Susan Meiselas: Η φωτογράφος που ασχολήθηκε με την τεκμηρίωση της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Η Αμερικανίδα φωτογράφος κατέγραψε μεταξύ άλλων την εξέγερση στη Νικαράγουα και τους μαζικούς τάφους στο Ιράκ επί Σαντάμ Χουσεΐν
6.2.2019
Mακροβούτια στις παγωμένες θάλασσες

Φωτογραφία Mακροβούτια στις παγωμένες θάλασσες

Ο διάσημος φωτογράφος του National Geographic Paul Nicklen αποτυπώνει την αγάπη του για τις πολικές περιοχές σε ένα βιβλίο το οποίο προλογίζει ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο.
6.2.2019
Η Ελλάδα του Nick DeWolf που δύσκολα αναγνωρίζουμε σήμερα (1959)

Φωτογραφία Η Ελλάδα του Nick DeWolf που δύσκολα αναγνωρίζουμε σήμερα (1959)

25 ασπρόμαυρες εικόνες μιας πανέμορφης χώρας που προσπαθούσε να να βγεί από την ανέχεια
5.2.2019
Ένας Έλληνας επισκέπτεται τους Tairona, τους ιθαγενείς με τα λευκά ρούχα, στη ζούγκλα της Κολομβίας

Φωτογραφία Ένας Έλληνας επισκέπτεται τους Tairona, τους ιθαγενείς με τα λευκά ρούχα, στη ζούγκλα της Κολομβίας

Ο καθηγητής καρδιολογίας Χαράλαμπος Βλαχόπουλος μπήκε βαθιά μέσα στα τροπικά δάση του Αμαζονίου και γνώρισε από κοντά μια σπάνια φυλή
5.2.2019
O υπέροχος, τρελός, ανεκτίμητος κόσμος της μητρότητας

Φωτογραφία O υπέροχος, τρελός, ανεκτίμητος κόσμος της μητρότητας

Η φωτογράφος Callie Lipkin, μητέρα και η ίδια, επικεντρώνεται στη μητρότητα και τις αγωνίες της
5.2.2019
Οι Κουβανοί. Ένας Δεκέμβριος στην Κούβα.

Φωτογραφία Οι Κουβανοί. Ένας Δεκέμβριος στην Κούβα.

Φωτογραφίες του Γιάννη Μακρογιαννέλη
29.1.2019
Προσπαθώντας να βγεις στην επιφάνεια

Φωτογραφία Προσπαθώντας να βγεις στην επιφάνεια

Οι υποβρύχιες φωτογραφίες της Ρενέ Ρεβάχ σε συνεργασία με το περιοδικό δρόμου «Σχεδία»
28.1.2019
«Heroin Chic»: Ένα νέο ντοκιμαντέρ θυμάται τον πρόωρα χαμένο φωτογράφο Davide Sorrenti

Φωτογραφία «Heroin Chic»: Ένα νέο ντοκιμαντέρ θυμάται τον πρόωρα χαμένο φωτογράφο Davide Sorrenti

Η ταινία “See Know Evil” είναι ένα χρονικό της σύντομης αλλά θεαματικής ζωής του Davide Sorrenti – της γνωστής φωτογραφικής «δυναστείας» - που έσβησε το 1997 σε ηλικία 21 μόλις ετών.
25.1.2019