Αναζητώντας τα ίχνη του Μαρσέλ Προυστ Facebook Twitter

Αναζητώντας τα ίχνη του Μαρσέλ Προυστ

0

Ο Γουίλιαμ Φρίντκιν, ο Αμερικανός σκηνοθέτης, παραγωγός και σεναριογράφος ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με το έργο του Προυστ το 1977. Είχαν μόλις παντρευτεί με τη Ζαν Μορώ και πέρασαν το καλοκαίρι τους στο κάστρο της στο La Garde-Freinet, ένα μεσαιωνικό χωριό πίσω από τους λόφους του Σαν Τροπέ. «Τα βράδια μετά το δείπνο η Ζαν μου διάβαζε το "Αναζητώντας τον Χαμένο Χρόνο", το επτάτομο έργο του Μαρσέλ Προυστ. Ξεκινούσε να διαβάζει το πρωτότυπο γαλλικό κείμενο και μετά μου το μετέφραζε στα αγγλικά. Σταδιακά κατανόησα τη γλώσσα του μυθιστορήματος, εμβάθυνα στην πολύπλοκη δομή του και στις αλληλένδετες ζωές των πολλών χαρακτήρων του.» Ο γάμος του με την Μορώ έληξε. Όχι όμως η αγάπη του για τον Προυστ. Για τα επόμενα δέκα χρόνια συνέχισε να διαβάζει μανιωδώς το μυθιστόρημα. Ξαναδιάβαζε προηγούμενα αποσπάσματά του και καταβρόχθιζε κάθε βιογραφία, πληροφορία και δοκίμιο που μπορούσε να βρει σχετικά με τον Προυστ και την ζωή του. 

Στα τέλη της δεκαετίας του 80 ο Φρίντκιν επέστρεψε στο Παρίσι με μοναδικό σκοπό να ακολουθήσει τα ίχνη του Προυστ στα μέρη που έζησε και εμπνεύστηκε απ' αυτά. «Είναι αδύνατον να ζήσεις το Λονδίνο του Ντίκενς αλλά μερικά κομμάτια από τον κόσμο του Προυστ υπάρχουν ακόμα και σήμερα, μερικά όπως ακριβώς ήταν και στην εποχή του, κυρίως στο Illiers-Combray το οποίο ο συγγραφέας επισκεπτόταν σαν παιδί και αποτελεί το σκηνικό σε μεγάλο μέρος του έργου του.» Ξεκίνησε με το ξενοδοχείο Ritz στο Παρίσι, μένοντας στη σουίτα Μαρσέλ Προυστ εκεί οπου ο συγγραφέας παρέθετε συχνά δείπνα για τους φίλους του. Ο μαιτρ του ξενοδοχείου ήταν στενός φίλος του και αποτέλεσε πρότυπο για τον χαρακτήρα Aimé. Ο Φρίντκιν επισκέφθηκε επίσης το Lycée Condorcet στο οποίο ο Προυστ φοίτησε από το 1882 μέχρι το 1889 αλλά και το διαμέρισμα της Boulevard Haussman όπου ο συγγραφέας έζησε 13 ολόκληρα χρόνια.

Αναζητώντας τα ίχνη του Μαρσέλ Προυστ Facebook Twitter
Ο θρυλικός σκηνοθέτης William Friedkin είναι παθιασμένος με τη ζωή και το έργο του Μαρσέλ Προυστ και θέλησε να ζήσει από πρώτο χέρι τα πραγματα και τους τόπους που ενέπνευσαν τον αγαπημένο του συγγραφέα. Κατέληξε στη μικρή γαλλική πόλη Illiers-Combray, την οποία ο Προυστ επισκέφθηκε όταν ήταν παιδί και έθεσε τις βάσεις για ένα μεγάλο μέρος του αριστουργηματικού έργου του "Αναζητώντας τον Χαμένο Χρόνο". Στη φωτογραφία η εκκλησία Saint-Jacques στο Illiers-Combray. © Patrick Tourneboeuf

Εκεί όμως που πραγματικά ένοιωσε να εισχωρεί στον κόσμο του Προυστ ήταν στο Illiers-Combray το μοναδικό μάλλον χωριο του κόσμου που πρόσθεσε στο όνομά του το όνομα του μυθιστορηματικού alter ego του (Combray ήταν το όνομα που έδωσε ο Προυστ στο χωριό του μυθιστορήματός του). Από αυτό το όμορφο αλλά όχι εξαιρετικό τοπίο, ο Proust δημιούργησε έναν ειδυλλιακό, πρωτότυπο κόσμο. Θα μπορούσε να είναι ένα οποιδήποτε χωριό από τα δεκάδες γύρω από το Illiers ή τα εκατονταδές της επαρχιακής Γαλλίας. Τα μέρη στα οποία έζησε ήταν σαν ένα γιγάντιο πηγάδι από όπου άντλησε έμπνευση. Όπως είπε και ο Samuel Beckett: «ολόκληρος ο κόσμος του Προυστ βγαίνει από ένα φλυτζάνι του τσαγιού.»


Όμως η ουσία της δουλειάς του δεν βρίσκεται στα πάρκα, τους δρόμους ή τα λουλούδια, ούτε στην εκκλησία ή στο ίδιο το σπίτι που έζησε. Βρίσκεται στην διάνοια ενός ανθρώπου που κατάλαβε ότι υπάρχει μια σύνδεση στα πάντα - ότι οι δρόμοι αναπόφευκτα μας οδηγούν στον ίδιο τόπο, ένα τόπο μέσα μας. Αυτό που ο Προυστ μας εμπνέει, είναι να δούμε και να εκτιμήσουμε το κάθε ασήμαντο μέρος, αντικείμενο, άνθρωπο στη ζωή μας. Να αντιληφθούμε ότι η ίδια η ζωή είναι ένα δώρο και ότι οι άνθρωποι που θα συναντήσουμε έχουν προσόντα που αξίζει να αντιληφθούμε και να γευτούμε στο βάθος του χρόνου.—Μαρούσα Θωμά.

Αναζητώντας τα ίχνη του Μαρσέλ Προυστ Facebook Twitter
Ο σιδηροδρομικός σταθμός στο Illiers-Combray, τον οποίο ο Marcel Proust απαθανάτισε στο μυθιστόρημά του "Αναζητώντας τον Χαμένο Χρόνο" . © Patrick Tourneboeuf
Αναζητώντας τα ίχνη του Μαρσέλ Προυστ Facebook Twitter
Το Salon Proust στο πρόσφατα ανακαινισμένο Ritz του Παρισιού. Credit Patrick Tourneboeuf
Αναζητώντας τα ίχνη του Μαρσέλ Προυστ Facebook Twitter
Το Tansonville, μια έπαυλη που αποτέλεσε το πρότυπο για την εξοχική κατοικία του Charles Swann, ενός από τους βασικούς χαρακτήρες στο έργο του Προυστ. ©Patrick Tourneboeuf
Αναζητώντας τα ίχνη του Μαρσέλ Προυστ Facebook Twitter
Κήπος από το “Swann’s way" (ελληνική μετάφραση "Από τη μεριά του Σουάν"). ”©Patrick Tourneboeuf
Αναζητώντας τα ίχνη του Μαρσέλ Προυστ Facebook Twitter
Το δωμάτιο του νεαρού Προυστ στο σπίτι της θείας του στο Illiers. ©Patrick Tourneboeuf
Αναζητώντας τα ίχνη του Μαρσέλ Προυστ Facebook Twitter
Η κουζίνα του σπιτιού. ©Patrick Tourneboeuf
Αναζητώντας τα ίχνη του Μαρσέλ Προυστ Facebook Twitter
Ο σταθμός των τρένων στο Illiers-Combray. ©Patrick Tourneboeuf
Αναζητώντας τα ίχνη του Μαρσέλ Προυστ Facebook Twitter
Το σπίτι βρίσκεται στην Rue de Saint-Esprit που μετονομάστηκε σε Rue du Docteur Proust. ©Patrick Tourneboeuf
Αναζητώντας τα ίχνη του Μαρσέλ Προυστ Facebook Twitter
Άποψη της εκκλησίας Saint-Jacques. ©Patrick Tourneboeuf
Φωτογραφία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Φίλιπ Ροθ, αυτοβιογραφούμενος

Βιβλίο / Ο Φίλιπ Ροθ, αυτοβιογραφούμενος

Με αφορμή τα παλιά, αλλά φρεσκοτυπωμένα στη χώρα μας «Γεγονότα» σε μετάφραση Κατερίνας Σχινά, ο συγγραφέας επιτρέπει μία ματιά στον επεισοδιακό γάμο του και στο σύνολο του βίου του με τη διαύγεια του μετακαταθλιπτικού στοχασμού
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Travelogue: Ένα φωτογραφικό λεύκωμα για τις ελληνικές επινοήσεις που λύνουν καθημερινά προβλήματα

Φωτογραφία / Travelogue: Ένα φωτογραφικό λεύκωμα αφιερωμένο στις λαϊκές ευρεσιτεχνίες

Μια πρωτότυπη συλλογή DIY κατασκευών από «ανώνυμους» designers, από διάφορα σημεία της Ελλάδας, που δίνουν λύσεις σε καθημερινά προβλήματα και ανάγκες, «πατέντες» με τις οποίες συνυπάρχουμε εδώ και χρόνια χωρίς απαραίτητα να το συνειδητοποιούμε.
M. HULOT
Ο κόσμος μας μέσα απο τα βραβεία του World Press Photo 2024

Φωτογραφία / Ο κόσμος μας μέσα από 28 βραβευμένες φωτογραφίες του World Press Photo 2024

Αντιπροσωπεύοντας τις πιο προβεβλημένες αλλά και παραγνωρισμένες ιστορίες, τα βραβευμένα έργα στρέφουν το βλέμμα σε μερικά από τα πιο σημαντικότερα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος σήμερα.
THE LIFO TEAM
Μπερτ Χάρντι: Μια έκθεση για έναν σπουδαίο λησμονημένο φωτορεπόρτερ

Φωτογραφία / Μπερτ Χάρντι: Μια έκθεση για έναν σπουδαίο, λησμονημένο φωτορεπόρτερ

Χάρη στην αυτοπεποίθηση και το θάρρος του, δημιούργησε κάποιες από τις πιο εμβληματικές εικόνες πολέμου του 20ού αιώνα αλλά και σουρεαλιστικές, πνευματώδεις φωτογραφίες δρόμου. Είναι περισσότερο γνωστός για τη ζεστή και ανθρώπινη αποτύπωση της καθημερινής Βρετανίας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πηνελόπη Γερασίμου

Οι Αθηναίοι / Πηνελόπη Γερασίμου: «Βαρεθήκαμε στα υπόγεια, η διασκέδαση πρέπει να στραφεί προς το φως»

Η μουσική είναι απόλυτα συνδεδεμένη με τη δουλειά της, τα τελευταία χρόνια καταγράφει με τον φακό της μερικά από τα πιο σημαντικά events της Aθήνας. Η φωτογράφος που γνωρίζει καλά πώς κινείται η νύχτα της πόλης ξέρει πως πια παίζουν και πάρτι στα οποία δεν «χωράει», γιατί εκείνοι που τα διοργανώνουν δεν θέλουν να τα μάθει.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ