Καμία δικαιολογία. Βάλτε αμέσως το Φεγγάρι στο Θερμαϊκό Κόλπο

Καμία δικαιολογία. Βάλτε αμέσως το Φεγγάρι στο Θερμαϊκό Κόλπο Facebook Twitter
Ο τίτλος -Καμία δικαιολογία. Βάλτε αμέσως το Φεγγάρι στο Θερμαϊκό Κόλπο- είναι δικά μου λόγια, και όχι του κ. Βασιλειάδη, γι' αυτό και δεν είναι σε εισαγωγικά. (Φωτ. αρχείου: Θόδωρος Καρανίκας)
0

«Βυθίζονται τα όνειρα για το... "Φεγγάρι στην Ακτή"» διαβάσαμε τις προάλλες μαθαίνοντας ότι είναι «χλωμό να γίνει η τοποθέτηση του εντός του Θερμαϊκού Κόλπου, καθώς η Υπηρεσία Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού ζητά τη φωτοσήμανσή του.»

«Ενώ είχαν προχωρήσει όλα, είχαμε λάβει 35 υπογραφές από φορείς, ήρθε σήμερα από τη Διεύθυνση Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού, μια επιστολή που μας ενημερώνει για φωτοσήμανση των έργων» είπε ο κ. Γιάννης Μπουτάρης, όπως σημειώνει το ΑΜΠΕ, στη διάρκεια συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου. (Υπενθυμίζεται πως τον Φεβρουάριο του 2016 άγνωστοι κατέστρεψαν το γλυπτό του γλύπτη Παύλου Βασιλειάδη, που βρισκόταν τοποθετημένο στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια το πέταξαν στη θάλασσα, με αποτέλεσμα να χρειαστεί η επέμβαση δυτών για την ανέλκυσή του. Η διοίκηση του κεντρικού Δήμου, προκειμένου να προστατευτεί το έργο από βανδαλισμούς, αποφάσισε να το τοποθετήσει εντός του θαλάσσιου μετώπου, στο σημείο που έκανε την αρχική του εμφάνιση το 1997, όταν η Θεσσαλονίκη ήταν Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.)

Ο Βασιλειάδης, με δήλωσή του στο LIFO.gr, μοιάζει έκπληκτος με την εξέλιξη.

Μας τόνισε τα εξής τρία πράγματα:

1) Διαβάζω ότι είναι χλωμό να γίνει η τοποθέτηση του γλυπτού, καθώς η Υπηρεσία Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού ζητά 300 ευρώ για τη φωτοσήμανσή του. Από τα παραπάνω εγώ προσωπικά καταλαβαίνω ότι με 300 ευρω λύνεται το θέμα, και δεν καταλαβαίνω που βρίσκεται η «χλομάδα».

2) Στην περιγραφή της όλης κατασκευής του φεγγαριού που στάλθηκε και εγκρίθηκε από τους 35 αρμόδιους φορείς αναγράφεται.. "Στο πίσω μέρος του (μη ορατό από την ακτή) έχει τοποθετηθεί ηλιακός φανός, που συσσωρεύει ρεύμα την ημέρα και αναβοσβήνει τη νύχτα."

(Παραθέτω φωτο από το μέρος που είναι αποθηκευμένο. Ο φανός έχει προδιαγραφές θαλάσσης).

Καμία δικαιολογία. Βάλτε αμέσως το Φεγγάρι στο Θερμαϊκό Κόλπο Facebook Twitter

Η υπηρεσία φάρων δεν το διάβασε; Ας υποθέσουμε ότι έγινε λάθος εκ παραδρομής ανάγνωσης.

3) Αν είναι έτσι, τότε θα έλεγα πως είναι έτοιμο να τοποθετηθεί στη θάλασσα και εξοικονομούνται τα 300 ευρώ... εκτός αν υπάρχουν άλλα κωλύματα. «Επιθυμία της διοίκησης είναι να επιστρέψει και πάλι μέσα στα νερά του Θερμαϊκού Κόλπου, σε απόσταση 40 μέτρων από την παραλία», και νομίζω και επιθυμία χιλιάδων πολιτών.

Παύλος Βασιλειάδης

ΥΓ Παραθέτω κάτοψη της περιοχής τοποθέτησης και μια παλαιότερη φωτο της προσδοκώμενης εικόνας:

Καμία δικαιολογία. Βάλτε αμέσως το Φεγγάρι στο Θερμαϊκό Κόλπο Facebook Twitter
Καμία δικαιολογία. Βάλτε αμέσως το Φεγγάρι στο Θερμαϊκό Κόλπο Facebook Twitter

***

Έτσι λοιπόν, κι ενώ τις τελευταίες μέρες διαβάζουμε παντού πως «νέα προβλήματα προέκυψαν για το Φεγγάρι», «"Σκοντάφτει" ξανά η τοποθέτηση του γλυπτού» και «αξεπέραστα εμπόδια δυσχεραίνουν την κατάσταση», η πραγματικότητα είναι πολύ πιο απλή.

Με θυμώνει το ότι η γραφειοκρατία μπορεί να απλωθεί τόσο πολύ, που στο τέλος να πειστούμε όλοι ότι υπάρχει πρόβλημα ενώ δεν υπάρχει. 

Όλα σταματούν, επειδή λέει η Υπηρεσία Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού ζητά 300 ευρώ για τη φωτοσήμανσή του. Δεν μπορούν να βρεθούν δηλαδή τα 300 ευρώ;! Δεσμεύομαι δημόσια πως θα τα δώσω εγώ. Δώστε μου λογαριασμό τράπεζας και βάλτε επιτέλους το Φεγγάρι στη θέση του. 

Ακόμα χειρότερο όμως το ότι δεν χρειάζονται καν τα 300 ευρώ μου, καθώς το Φεγγάρι έχει ήδη... φωτοσημανθεί, πράγμα που γνωρίζουν όλοι οι φορείς! Και παρόλα αυτά καθόμαστε και μοιρολατρικά λέμε «πωπω τι κρίμα που δε μπορεί να μπει» αντί να τελειώνει επιτέλους ο γραφειοκρατικός αυτός εφιάλτης. 

 

«Είμαστε υποψιασμένοι με το φεγγάρι γιατί έχει ξαναγίνει στόχος των εθνικιστών, οι οποίοι βρίσκουν ομοιότητες με την ημισέληνο της τουρκικής σημαίας» είχε πει το 2015 ο κ Πρόδρομος Νικηφορίδης, αρχιτέκτονας που συν-σχεδίασε την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης. «Την πρώτη φορά κάποιος πριόνιζε για μέρες τη μεταλλική κοιλοδοκό, ενώ τη δεύτερη φορά προσπάθησαν να το ανοίξουν. Τώρα ωστόσο πιθανότατα το πίεζαν πολλά άτομα ώστε να καταστραφεί η βάση και να πέσει στη θάλασσα». Αυτό το κατάφεραν, τελικά, πέρσι τον Φεβρουάριο.

Όταν όμως λίγες μέρες αργότερα δύτες της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης βούτηξαν για να το ανασύρουν απ' τη θάλασσα, συνέβη κάτι απρόσμενο - και όμορφο. Ένα από τα μέλη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης που συμμετείχε στην επιχείρηση, μόλις ανέβηκε το "Φεγγάρι" στην παραλία, έκανε πρόταση γάμου στην αγαπημένη του, κρατώντας το στα χέρια.

Καμία δικαιολογία. Βάλτε αμέσως το Φεγγάρι στο Θερμαϊκό Κόλπο Facebook Twitter


Καμία δικαιολογία. Βάλτε αμέσως το Φεγγάρι στο Θερμαϊκό Κόλπο Facebook Twitter

«Αλήθεια», ρώτησα τον Παύλο Βασιλειάδη σε μια προηγούμενη συνέντευξή μας στις αρχές του 2017, «πώς βιώσατε το βανδαλισμό του;» «Οδυνηρά», απαντά σκεπτικός. «Δεν ξέρω ποιοι το κατέστρεψαν, αλλά τώρα έχει επιδιορθωθεί. Είναι σε μία αποθήκη, και πρόκειται να μπει. Αλλά εδώ αρχίζουν τα προβλήματα...»

«Δηλαδή;» «Στο χώρο που ήταν το Φεγγάρι προβλέπεται να μπει ένα έργο του Βαρώτσου και μέσα στη θάλασσα -για να μην κινδυνεύει, ανάμεσα στην παλιά του τοποθεσία και στις Ομπρέλες αναμένεται να μπει το Φεγγάρι. Θα είναι ίσως και πιο ωραίο μέσα στη θάλασσα. Αλλά! Όλη αυτή η διαδικασία, πρέπει να περάσει μέσα από 10 υπουργεία! Ένα σωρό υπάλληλοι που θα πρέπει κάποτε να βγάλουν το έγγραφο απ' το συρτάρι, και καταλαβαίνεις... Ήδη, κοντεύει ένας χρόνος από τότε που καταστράφηκε κι ακόμα περιμένουμε. Πολλοί με ρωτούν γι' αυτό, και έχει γίνει και σάιτ στο Facebook για το Φεγγάρι, και λένε πότε θα μπει. Κι ο Δήμαρχος ο Γιάννης Μπουτάρης έστειλε επιστολή στην νέα Υπουργό Πολιτισμού [Λυδία Κονιόρδου], και περιμένουμε...»

Τον είχα ρωτήσει επίσης αν είναι εξοργιστικό να αναγκάζεται να πιέζει και να φαίνεται σα να παρακαλάει ή σα να έχει όφελος απ' την εγκατάσταση του έργου. «Μα για όνομα του Θεού. Το Φεγγάρι εγώ το έχω χαρίσει. Κι ο Βαρώτσος χαρίζει το έργο του. Δηλαδή χαρίζουμε έργα και μας βγάζουν την πίστη, λες και μας κάνουν χάρη κι όχι το αντίθετο...»

Πιστεύει άραγε πως κρύβεται κάτι πίσω απ' την καθυστέρηση; «Δε νομίζω. Εικάζω πως είναι απλή γραφειοκρατία, ή μάλλον όχι και τόσο απλή.» Το έργο του Βαρώτσου δεν φοβούνται μήπως βανδαλιστεί; «Τι να πω. Όλα πια έχουν βανδαλιστεί, ακόμα και οι Ομπρέλες! Βάζουν κρίκους και κλειδαριές, έχει καταστραφεί ήδη μία ομπρέλα, επίσης είχαν πάρει τη μία ασπίδα απ' τον Μέγα Αλέξανδρο... Τι δεν έχει βανδαλιστεί να ρωτάμε καλύτερα, παρά τι έχει.»

Mικροπράγματα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ