Δεν θα μπω στην ουσία της πώλησης μονάδων της ΔΕΗ που θα κάνει η κυβέρνηση γιατί δεν τα κατέχω. (Αν και αναγνωρίζω τη γελοιότητα του υπουργού Σκουρλέτη ο οποίος λέει ότι η ΔΕΗ ξεπουλιέται όσο όσο, ότι ο διαγωνισμός είναι στημένος από τα βαποράκια των συμφερόντων, αλλά ΠΑΡΟΛΑ ΑΥΤΑ όχι μόνο δεν παραιτείται αλλά θα ψηφίσει και υπέρ! Πόσο αγαπάνε την καρέκλα μερικοί "ιδεολόγοι" ε;).
Άρχισα να προσέχω το θέμα με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ (και άλλων ίσως εταιριών) όταν ένας συμμαθητής από το Δημοτικό έγραψε στο Facebook: «Πώς γίνεται ρε κερατάδες να έχω κατανάλωση στο ρεύμα 300 ευρώ και ο λογαριασμός να είναι 600 ευρώ;»
Εννοούσε πως τα χρήματα που του κόστιζε το ρεύμα ήταν 300 ευρώ, αλλά ο λογαριασμός του ζητούσε άλλα 300 επιπλέον, για πολλούς και διάφορους λόγους. Πρέπει φυσικά να πληρώσεις την ΕΡΤ, πρέπει να πληρώσεις το Δήμο, πρέπει να πληρώσεις τη μεταφορά του ρεύματος, πρέπει να πληρώσεις το δίκτυο διανομής, πρέπει να πληρώσεις για διάφορες υπηρεσίες κοινής ωφελείας, πρέπει να πληρώσεις τα ΔΙΑΦΟΡΑ (τα οποία δεν τα λένε όλα, κοτσάρουν ένα κλ.π και τελειώνουν) πρέπει να πληρώσεις και Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων ώστε να αποζημιωθούν -ναι, από σένα να αποζημιωθούν- οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Έγραψε μάλιστα ο συμμαθητής μου και μερικά απ' τα έξτρα, πέραν του ρεύματος που του γράφει ο λογαριασμός: ΑΔΜΗΕ 13,20 ευρώ, ΔΕΔΔΗΕ 52,74 ευρώ, ΥΚΩ 104,82 ευρώ, ΕΤΜΕΑΡ 84,80 ευρώ κ.α.
«Με τι μου φέρνετε το ρεύμα; Με τα χέρια το κουβαλάτε;» συμπλήρωσε. «Υπάρχει κάποιος να μου πει τι στο κέρατο γίνεται εδώ;»
Αντί να κάνει η ΔΕΗ κανονικές μειώσεις σ' όσους το έχουν ανάγκη, κάνει αυξήσεις σε όλους τους υπόλοιπους για να αναπληρώσει τις μειώσεις των άλλων! Και το κράτος, αντί να βρει χρήματα αλλιώς, μας κοτσάρει μέσω των λογαριασμών ρεύματος όλα αυτά που μας υποχρεώνει να πληρώσουμε.
Το briefingnews σε άρθρο του την περασμένη εβδομάδα έγραψε:
Την εποχή της κρίσης η ΔΕΗ αυξάνει τα τιμολόγιά της προσθέτοντας ένα σωρό εισφορές που κανείς δεν ξέρει σε ποιων τις τσέπες πάνε. Αν παρατηρήσει κανείς την τιμολόγηση θα δει ότι έχουν προστεθεί ποσά τα οποία δεν είναι δουλειά του καταναλωτή να τα πληρώνει αλλά του κράτους.
Ιδια η κατανάλωση, τεράστια η χρέωση!
Παρά το γεγονός ότι η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος παραμένει η ίδια, όπως ομολογεί ακόμα και η ίδια η Επιχείρηση, οι λογαριασμοί είναι απίστευτα επιβαρημένοι με εκατοντάδες ευρώ, απόρροια άλλων χρεώσεων και φόρων...
Αποτέλεσμα; Το τελικό ποσό να βρίσκεται σε δυσθεώρητα ύψη, οι καταναλωτές να βρίσκονται σε αδιέξοδο, αφού δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην πληρωμή του και η ΔΕΗ να είναι ένα βήμα από την χρεοκοπία, αφού τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την επιχείρηση ανέρχονται σε 2,6 δισ. ευρώ!
Τραγικές για τον μέσο καταναλωτή είναι οι αυξήσεις στη χρέωση ενέργειας αλλά και στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις. Συνολικά από το 2010 ως και το πρώτο εξάμηνο του 2016 η χρέωση ενέργειας έχει αυξηθεί κατά 49%, ενώ από το 2005 ως το 2015, η αύξηση φθάνει στο 157% και είναι η μεγαλύτερη σε όλη την Ευρώπη.
Ο μισός λογιαριασμός είναι φόροι και τέλη
Το 42% ενός λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα είναι φόροι και τέλη, το 4% αφορά στη χρέωση για τα δίκτυα και το 56% είναι το έσοδο των εταιρειών προμήθειας, σύμφωνα με μελέτη των οίκων Ipsos, London Economics και Deloitte για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που ανακοινώθηκε πρόσφατα και καλύπτει την περίοδο 2010-2015.
Οι έξτρα χρεώσεις έγιναν πολύ πιο εμφανείς στους νέους αναλυτικούς λογαριασμούς της ΔΕΗ, που έδωσαν στον καταναλωτή την ευκαιρία να συνειδητοποιήσει τι και πόσα πληρώνει για τους φόρους, τα τέλη, υπέρ του Δήμου, της ΕΡΤ και μία σειρά από άλλες χρεώσεις, οι περισσότερες από τις οποίες είναι πάντως σχετικές με την ηλεκτρική ενέργεια.
Αύξηση – ρεκόρ 157% στις χρεώσεις ρεύματος την τελευταία 10ετία
Πρόκειται για τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής ηλεκτρισμού με τα έσοδα να προορίζονται για τον ΑΔΜΗΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ αντίστοιχα, τις ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας) που είναι και η μεγαλύτερη από τις σχετικές δαπάνες και αφορά στην κάλυψη της διαφοράς κόστους παραγωγής ρεύματος μεταξύ του φθηνότερου ηπειρωτικού συστήματος και του ακριβότερου μη διασυνδεδεμένου στα νησιά, όπου χρησιμοποιείται πετρέλαιο για ηλεκτροπαραγωγή, καθώς και στην κάλυψη του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) της ΔΕΗ κλπ.
Τέλος υπάρχει και το ΕΤΜΕΑΡ για τη κάλυψη του κόστους των ΑΠΕ, το οποίο είναι υψηλότερο σε σχέση με το ρεύμα που παράγεται από συμβατικά καύσιμα.
Ας σημειωθεί ότι οι χρεώσεις αυτές είναι ρυθμιζόμενες, δηλαδή η χρέωση/Kwh ορίζεται από τη ΡΑΕ και είναι ίδιες ανεξαρτήτως του παρόχου ηλεκτρισμού που έχει επιλέξει ο καταναλωτής, ενώ το τελικό ποσό που θα πληρώσει σε κάθε λογαριασμό σχετίζεται άμεσα με την κατανάλωση ενέργειας που πραγματοποιεί.
Έχοντας διαβάσει και τα παραπάνω, άρχισα να προσέχω όλο και περισσότερο λογαριασμούς που ανεβάζουν φίλοι και γνωστοί στο Facebook για να διαμαρτυρηθούν για όλα όσα πρέπει να πληρώνουμε εκτός του ρεύματος.
Update: Μου έστειλε αναγνώστρια τον παρακάτω λογαριασμό γράφοντας: «Τον προηγούμενο μήνα έπαθα ΣΟΚ με τον λογαριασμό που μου ήρθε. 75τμ κέντρο Αθήνας περιστασιακά 2ο άτομο στο σπίτι. Έχω επισυναψει το λογαριασμό»:
Update#2: Ο Γιώργος Ν. μου έγραψε και για ένα παρόλογο ακόμα: Στον κοινόχρηστο λογαριασμό της ΔΕΗ (αυτόν της πολυκατοικίας) υπάρχουν επίσης αυτές οι χρεώσεις! Δηλαδή τις πληρώνει ατομικά το κάθε διαμέρισμα και μετά τις ξαναπληρώνουμε!
Update #3: Αναγνώστρια μου αφηγήθηκε: «Εγώ ανήκω στο κοινωνικό τιμολόγιο, και γενικά οι λογαριασμοί μου είναι χαμηλοί. Το τελευταίο διάστημα φιλοξενούσα στο σπίτι τους γονείς μου εξαιτίας ενός προβλήματος υγείας του πατέρα μου, ο οποίος και τελικά "έφυγε". Λόγω αυτού η κατανάλωση ρεύματος ήταν μεγάλη.
Παρόλο λοιπόν που παραμένω στο κοινωνικό τιμολόγιο τιμολογήθηκα κανονικά και μάλιστα στον λογαριασμό μου είχα χρέωση και για το κοινωνικό τιμολόγιο ύψους 100 ευρω. Ναι εκ των υστέρων και μετά τα εγκεφαλικά είδα πως αυτό ισχύει στη Δεη. Νόμιμο σίγουρα, ηθίκο όμως; Ψάξτε και αυτή την πλευρά λίγο.
Είπαμε ναι στο κοινωνικό κράτος και στην αλληλεγγύη, αλλά αυτό το ΥΚΩ (νησιά, κοινωνικό τιμολόγιο, πολύτεκνοι κλ.π - πολύ μ' αρέσει αυτό το "κλ.π") πρέπει οπωσδήποτε να το πληρώνουμε έτσι άμεσα -και με τόσα λεφτά- εμείς κι όχι το κράτος απ' τα πλεονάσματα που λέει ότι έχει, ή η ΔΕΗ που το παρέχει;
Δηλαδή επειδή ο κάτοχος του παραπάνω δεν είναι πχ. πολύτεκνος πρέπει να δίνει απ' το πουθενά πάνω κάτω 92 ευρώ σε κάθε λογαριασμό του μέχρι να πεθάνει, ώστε να ωφεληθούν οι πολύτεκνοι; Αν θέλει το κράτος να κάνει εκπτώσεις σε πολύτεκνους και νησιώτες, μαζί της - ας τους κάνει. Όχι όμως με το ζόρι να αποφασίζει ότι τη δική τους "ευαίσθητη κοινωνική πολιτική" πρέπει να την πληρώνουμε όλοι οι υπόλοιποι!
Αντί να κάνει η ΔΕΗ κανονικές μειώσεις σ' όσους το έχουν ανάγκη, κάνει αυξήσεις σε όλους τους υπόλοιπους για να αναπληρώσει τις μειώσεις των άλλων. Και το κράτος, αντί να βρει χρήματα αλλιώς, μας κοτσάρει μέσω των λογαριασμών ρεύματος όλα αυτά που μας υποχρεώνει να πληρώσουμε.
Εμείς πρέπει να πληρώσουμε για τους πολύτεκνους, εμείς για τα νησιά, εμείς για όσους πληρώνουν κοινωνικό τιμολόγιο, εμείς πρέπει να αποζημιώσουμε τους παραγωγούς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, να πληρώνουμε αενάως το δίκτυο μεταφοράς, και παρόλα αυτά να καταφέρνει η ΔΕΗ να βρίσκεται ένα βήμα πριν τη χρεοκοπία, έχοντας μάλιστα -επί ΣΥΡΙΖΑ που καλούσε κάποτε να μην την πληρώνουμ!ε- κόψει το ρεύμα σε πάνω από 100.000 νοικοκυριά...
Για να ξεκαθαρίσουμε τα (προφανή ούτως ή άλλως) πράγματα:
Τα πρόσθετα κόστη που περιλαμβάνει ο λογαριασμός της ΔΕΗ επιβάλλονται σ'αυτήν με βάση διάφορους νόμους και υπουργικές αποφάσεις.
Επειδή γέννηση χρημάτων εκ του μηδενός δεν υπάρχει, τα κόστη περνούν στο λογαριασμό.
Η ΔΕΗ παραπαίει γιατί μεγάλο μέρος των καταναλωτών δεν πληρώνει. Και δεν πληρώνει επειδή ξέρει πως δε θα πάθει τίποτε αν δεν πληρώσει. Το ρεύμα δε θα κοπεί, και αν κοπεί σε 10 καταναλωτές μετά από πολλά χρόνια και άπειρους απλήρωτους λογαριασμούς, ένας από αυτούς θα βρίσκεται σε πραγματικά δεινή θέση και η ΔΕΗ θα το πάρει πίσω άρον άρον μετά το σάλο που θα δημιουργηθεί.
Τα προβλήματα της ΔΕΗ θα λυθούν ακαριαία αν:
Κόβει το ρεύμα σε όποιον δεν πληρώνει, 1 μήνα μετά τη λήξη του λογαριασμού. Αν προκύψει πρόβλημα σε μια ειδική περίπτωση, οσοι φωνάζουν (κράτος, πολίτες, "συλλογικότητες") μπορούν να λύσουν αμέσως το πρόβλημα πληρώνοντας τους λογαριασμούς.
Ερωτηθούν οι καταναλωτές αν θέλουν να πληρώνουν εκατοντάδες ευρώ παραπάνω, προκειμένου μέρος της ενέργειας να παράγεται από ανανεώσιμες πηγές.
Απαιτήσει να γίνουν μονάδες της σε νησιά που το αρνούνται, ή διαφορετικά απαιτήσει από τους νησιώτες να πληρώσουν το κόστος της υποθαλάσσιας μεταφοράς.
Το αστείο βέβαια είναι η πρόταση να αναλάβει όλα τα κόστη η ΔΕΗ χωρίς να κάνει χρεώσεις. Μάλλον είναι η ενδεδειγμένη λύση. Γιατί θα οδηγηθεί σε άμεση χρεωκοπία, οπότε θα κοπεί το ρεύμα σε όλους και θα θα γίνουμε παράδεισος με άμεση επιστροφή στη φύση.
Όσο για τα υπόλοιπα τα φαιδρά, μάλλον είσαι λειψά πληροφορημένος:
Η ΔΕΗ μπορούσε άνετα να κάνει η ίδια επενδύσεις σε ΑΠΕ, ακριβώς όπως έκανε και συνεχίζει να κάνει επενδύσεις και σε συμβατική παραγωγή και -φυσικά- να μην χρεώνει τίποτα παραπάνω. Αλλά αν έχεις καλή μνήμη, ένας ευτραφούλης, που σήμερα έχει πιει το αμίλητο νερό, είχε την φαεινή ιδέα να υποχρεώσει την επιχείρηση να πληρώνει 5,5 φορές πάνω την ΑΠΕ κιλοβατώρα που θα παρήγαγαν ιδιώτες (και όχι, δεν αναφέρομαι σε 10άρια σε στέγες ούτε σε 100αρια σε χωράφια των κοινών θνητών - μιλάω για πολύ μεγαλύτερα πράματα....), με το πρόσχημα του "20-20-20". Σήμερα μάλιστα, το 5,5 έχει γίνει 2 (ίσως και λιγότερο), αλλά το +30% στον λογαριασμό παραμένει...
Παράλληλα, πριν καμιά 7-8 χρόνια, αυξήθηκε ξαφνικά το ρεύμα κατά 90%, το ρεύμα που λόγω λιγνήτη συνεχίζει και παράγεται ΠΑΜΦΘΗΝΑ σε αυτήν την έρμη χώρα! Και όλοι τότε σταυροκοπιόμασταν και αναρωτιόμασταν γιατί, τι στο καλό? Έμπαινε μέσα κατά 50% η ΔΕΗ και αποφάσισε τον διαπλασιασμό της τιμής μέσα σε ένα έτος?
Μέχρι που (μέσω ΤΕΕ) μάθαμε το κόλπο γκρόσο του σχεδιασμού επικείμενης πώλησης της ΔΕΗ και όλα ξεκαθάρισαν...
Το κερασάκι στην τούρτα είναι η επικείμενη χρεοκοπία βέβαια, καθώς θα εξασφαλίσει την πώληση σε εξαιρετική τιμή...
Και βλέπω να του βγαίνει!
Επισης προσεξα στο λογαριασμο μου,οτι τα τετραγωνικα του σπιτιου μου,με τα οποια υπολογιζονται τα δημοτικα τελη,ειναι παραπανω σε σχεση με παλαιοτερους λογαριασμους.Ποτε το εκαναν αυτο δε καταλαβα.
Και τώρα που θα ιδιωτικοποιηθούν μερικές λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ θα σταματήσει η παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη να είναι καρκινογόνα, αντιπεριβαλλοντική και η χώρα να πληρώνει πρόστιμα στην ΕΕ. Μπορεί ειδικά στον Σκάι να ισχυριστούν πως έχει και θεραπευτικές ιδιότητες πλέον.
Η ΔΕΗ, ως κατσαπλιάδικος οργανισμός, έβλεπε τους πελάτες ως δούλους της (και λογικό, μονοπώλιο έχει) Όταν λοιπόν οι άνθρωποι έβλεπαν πως δεν γίνεται πια να πληρώσουν πήγαιναν στα γραφεία για να συναντήσουν κάτι αναχρονιστικούς κανονισμούς διακανονισμού που σου ζητούσαν ηλεκτρομηχανολογικές μελέτες και προκαταβολές και το 1/3 ντούκου πριν ορίσουν τις δόσεις. Και ο κόσμος έφευγε όπως έρχονταν, γιατί εάν είχαν 600€ για να αρχίσουν τον διακανονισμό θα είχαν ήδη πληρώσει! Δε θα έρχονταν στα γραφεία να παρακαλάνε.
Όταν η ΔΕΗ κατάλαβε πως αυτό το χρέος θα την φουντάρει, έκανε την κίνηση των 36 δόσεων, και ελαφρώς το κορόιδο -προς τιμήν της- στις διακοπές ρεύματος και τις αυθαίρετες επανασυνδέσεις- αναγνωρίζοντας ότι πια πρόκειται για κοινωνική κρίση, όχι τους ελάχιστους μπαταχτσήδες που είχε επί δεκαετίες. Αλλά πια, 36 δόσεις από 3.000-4.000€ που χρωστάνε πολλά νοικοκυριά. Υπενθυμίζω, από κάποια στιγμή και μετά ακόμη και να είχες κάποια λεφτά, σου αρνούνταν να τα πάρουν, γιατί έπρεπε να κάνεις τον διακανονισμό που έλεγα παραπάνω, και για να τον κάνεις έπρεπε να έχεις πολύ παραπάνω από αυτά που μπορούσες να καταθέτεις και φτου κι απ την αρχή ξανάνοιγε ο φαύλος κύκλος και το χρέος. Ακόμα και αυτός ο διακανονισμός, πλέον στην εποχή της φτώχειας και με την προυπόθεση ότι οι καινούργιοι υπερφουσκωμένοι λογαριασμοί θα πληρώνονται στην ώρα τους, ήρθε πολύ αργά για πολύ κόσμο. Δεν είναι ούτε αυτός διαχειρίσιμος
Δεκαετίες κοντόφθαλμων πολιτικών, κουτοπόνηρων επιλογών και ενός τερατώδους συνδικαλισταρασμού που θεωρεί την επιχείρηση στην οποία δουλεύει ως υπάλληλος, ιδιοκτησία του. Και φτάσαμε να αδυνατούμε να πληρώσουμε το πιο αυτονόητο αγαθό μιας κοινωνίας -μαζί με το νερό- έχοντας από το μηδέν, δημιουργήσει κοινωνική κρίση. Εάν, θα θέλαμε ένα μόνο παράδειγμα για το πόσο παταγωδώς έχουμε αποτύχει, η ΔΕΗ είναι ένα από τα καλύτερα.
Ως πότε ρε παιδιά θα βλέπουμε να μας δουλεύουν μπροστά στα μάτια μας και δεν θα κάνουμε τίποτα;
Εδώ Κοζάνη: αυτά που δεν λέμε για την ΔΕΗ
Αδυνατώ να κατανοήσω τον τρόπο με τον οποίον εξελίσσεται ο δημόσιος διάλογος για την ΔΕΗ. Τουλάχιστον εδώ, στον τόπο μας, την Δυτική Μακεδονία. Για να βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά: ο λόγος για τον οποίο αρχικά εγείρεται θέμα για την ελληνική αγορά ενέργειας, είναι η παραβίαση των κανόνων ανταγωνισμού στις αγορές λιγνίτη και ηλεκτρικής ενέργειας από πλευράς ΔΕΗ.
Αυτό συμβαίνει για έναν απλό λόγο. Ενώ με βάση τον ελληνικό μεταλλευτικό κώδικα ο λιγνίτης θα έπρεπε κανονικά να δημοπρατείται, αντί αυτού το ελληνικό κράτος έχει παραχωρήσει στη ΔΕΗ ΑΕ το δικαίωμα εκμετάλλευσης των λιγνιτικών κοιτασμάτων δωρεάν. Eτσι έχουμε μια εταιρεία η οποία δεν πληρώνει για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων που χρησιμοποιεί. Αποδίδει (;) στην περιοχή ένα φτωχό ανταποδοτικό τέλος στο οποίο μάλιστα δεν συνυπολογίζεται το εξωτερικό κόστος του λιγνίτη (θέμα που, πολύ σωστά, τίθεται από πολλούς). Φανταστείτε δηλαδή, να είχατε μια επιχείρηση στην οποία δεν θα χρειαζόταν να πληρώσετε για την πρώτη ύλη του προϊόντος που θα εμπορευόσασταν. Υπέροχο!
smsss
Και γιατί όχι δημοψηφίσματα με SMS;
Πατήστε εδώ
Eτσι όμως αλλοιώνεται ακραία ο ανταγωνισμός στην αγορά της ενέργειας. Γι’ αυτό και στην επόμενη μέρα προβλέπεται το δικαίωμα της προνομιακής και μή ανταποδοτικής πρόσβασης στον λιγνίτη, να μεταφερθεί αυτούσιο και στους νέους παίκτες της βιομηχανίας. Κάπως έτσι, θα συνεχίσει να μην ορίζεται με οποιονδήποτε τρόπο το ποια οφέλη θα έπρεπε ο τόπος μας να προσδοκά από την εκμετάλλευση των πόρων αυτών. Κι αυτό είναι κάτι που περνά χωρίς να το συζητάμε καν.
Ομως δεν μπορεί να αρκούν οι πρόσκαιρες αμοιβές κάποιων εργαζομένων. Η βιομηχανία της ενέργειας χρωστά πολλά στην περιοχή μας και το χρέος αυτό δεν αντισταθμίζεται έτσι εύκολα. Αναφέρομαι στις εκτάσεις που θα μπορούσαν να φέρουν πρωτογενή παραγωγή, στους υδάτινους πόρους που κατασπαταλούνται, στα εδάφη που δεν αποκαθίστανται όπως και όποτε πρέπει και δεν επαναποδίδονται στις τοπικές κοινωνίες όπως και όποτε πρέπει, και αυτά είναι μόνο ενδεικτικά. Νομοί ολόκληροι «λαμπαδιάζονται» για να φωτιστούν οι υπόλοιποι.
Εξίσου σημαντικό, και δεν πρέπει να το ξεχνάμε, είναι πως η περιοχή μας εδώ και χρόνια βιώνει μια πρωτοφανή περιβαλλοντική υποβάθμιση, ενώ παραμένει εγκλωβισμένη σε ένα μονοδιάστατο παραγωγικό μοντέλο από το οποίο αδυνατεί να απαγκιστρωθεί. Το τελευταίο ίσως να μη χρειάζεται κιόλας, η ενεργειακή μας κουλτούρα είναι ένα άυλο αλλά ωστόσο σημαντικό κεφάλαιο. Η διατήρηση του μοντέλου όμως, προϋποθέτει διάθεση προσαρμογής της τοπικής ενεργειακής βιομηχανίας στα νέα δεδομένα. Η λίθινη εποχή τελείωσε κι αυτή, όχι όμως επειδή τελείωσαν οι πέτρες.
Πίσω στα του δημοσίου διαλόγου και τον παραλογισμό που επικρατεί σε αυτόν. Με όλα τα δεδομένα, εκτιμώ πως η λογική προτεραιότητα για την περιοχή θα έπρεπε να ήταν η διεκδίκηση ώστε ο τόπος μας να ανταμείβεται επαρκώς για τον φυσικό πλούτο που παρέχει και σπαταλά. Ανεξαρτήτως αν η τοπική ενεργειακή βιομηχανία θα είναι δημόσια ή ιδιωτική, «μικρή» ή «μεγάλη», θα έπρεπε πρώτα να διασφαλιστεί πως όποιος κι αν είναι αυτός που εκμεταλλεύεται τα εδάφη, τα υπεδάφη και τα νερά του τόπου μας, θα πληρώνει γι’ αυτά και δεν θα του χαρίζονται δωρεάν.
Ηταν ευκαιρία λοιπόν σε αυτή την συγκυρία, να προβάλουμε τόσα κι άλλα τόσα σαν διεκδικήσεις της περιοχής στο νέο ενεργειακό μοντέλο. Δυστυχώς το πολιτικό προσωπικό της περιοχής στο σύνολό του, ανάμεσα στον αγώνα για ένα δικαιότερο για την περιοχή μας κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας της όποιας ΔΕΗ και τον διαγκωνισμό στην πρόσκαιρη ψηφοθηρία παρέα με τους συνδικαλιστές της επιχείρησης, επιλέγει το δεύτερο. Και θα κριθεί σκληρά αυτό, όχι μόνο βραχυπρόθεσμα, αλλά μεσοπρόθεσμα όπως και μακροπρόθεσμα.
Βλέπετε ξεχνάνε το πιο σημαντικό: πως τον τόπο μας δεν τον κληρονομήσαμε από τους πατεράδες μας, αλλά τον δανειστήκαμε από τα παιδιά μας.
Επίσης ούτε η ΔΕΗ ούτε ο ΟΤΕ είναι δημόσιες εταιρείες. Είναι ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ εδώ και ΠΟΛΛΑ χρόνια. Αυτό για κάποιους σχολιαστές.
Κρατώ στα χέρια μου τον δικό μου λογαριασμό «ιδιωτικής» (επαναλαμβάνω - όχι ότι υπάρχει και δημόσια) εταιρείας παροχής ενέργειας και βλέπω τελική χρέωση πάνω από το διπλάσιο της αξίας ρεύματος με ακριβώς τις ίδιες πρόσθετες επιβαρύνσεις όπως αυτές του λογαριασμού της ΔΕΗ.
Άρα τα βέλη ας στραφούν εκεί που πρέπει.
Πχ πρόωρη σύνταξη 1200 ευρώ σήμερα στη ΔΕΗ, από "εισφορές" που ποτέ δεν εχουν πραγματικά καταβάλει οι ίδιοι.
Η άλλη κοροιδία είναι πως ενώ διαφήμιζαν τη μείωση 15% για τους συνεπείς "είδες η ΔΕΗ;;" εγώ ως συνεπής δεν την έχω δει ΠΟΤΕ σε κανέναν λογαριασμό μου. Δεν ξέρω γιατί αλλά αν ήταν καμιά προσαύξηση για καθυστερούμενα θα τα έβλεπα σίγουρα.