Η περιπετειώδης ζωή του Θεόδωρου Πάγκαλου

Η περιπετειώδης ζωή του Θεόδωρου Πάγκαλου Facebook Twitter
Ο Θ. Πάγκαλος συμμετείχε ενεργά σε όλους τους ανατρεπτικούς κύκλους της εποχής του. Φωτ.: Σπύρος Στάβερης/LifO
0


Η ΖΩΗ ΤΟΥ
Θεόδωρου Πάγκαλου υπήρξε ταραχώδης και ανατρεπτική. Από την ένταξή του στη νεολαία Λαμπράκη και τη ΔΑΣ 114, τη Δημοκρατική Αντίσταση Σπουδαστών, μια μετωπική –όπως τη χαρακτήριζε ο ίδιος– οργάνωση της νεολαίας της ΕΔΑ, που έδερνε και πετούσε ασφαλίτες έξω από τα πανεπιστήμια, ο Θ. Πάγκαλος συμμετείχε ενεργά σε όλους τους ανατρεπτικούς κύκλους της εποχής του.

Ο ίδιος έχει αναφερθεί στο παρελθόν στη μακρά του θητεία στον υπαρξισμό, που είχε ξεκινήσει από την παράγκα του Σίμου τη δεκαετία του '50. «Ο Σίμος ήταν άνθρωπος χωρίς ευρύτερη μόρφωση, αλλά όχι χωρίς ενδιαφέρον. Ήταν γνήσια ριζοσπάστης και είχε πολύ ενδιαφέρουσα φαντασία». 

Ο ίδιος έχει αναφερθεί στο παρελθόν στη μακρά του θητεία στον υπαρξισμό, που είχε ξεκινήσει από την παράγκα του Σίμου τη δεκαετία του '50.

Στο Παρίσι ως στέλεχος του ΚΚΕ έχει αναφέρει ότι γνώρισε τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο, που καταδικάστηκε για συμμετοχή στη 17 Νοέμβρη, ο οποίος ήταν αντιπρόεδρος στη φοιτητική ένωση του Παρισιού. Τον είχε διαγράψει μαζί με άλλους τρεις από το ΚΚΕ «για εξτρεμισμό, μικροαστικό τυχοδιωκτισμό και χαρτοπαιξία, νομίζω, γιατί έπαιζαν πόκερ. Τώρα, γιατί έβαλα και τη χαρτοπαιξία; Είναι το λεγόμενο σταλινικό αμάλγαμα…», όπως ανέφερε. 

Στη Γαλλία κατηγορήθηκε για παράνομη μεταφορά όπλων στην Ελλάδα: «Ήρθε ένας από την Αθήνα και με έπεισε να τους στείλω μερικά πιστόλια για να κάνουν 5-6 χαρακτηριστικές εκτελέσεις χαφιέδων μέσα στο πανεπιστήμιο» είχε αναφέρει.

Τα όπλα παραδόθηκαν στον άγνωστο παραλήπτη μ' ένα αυτοκίνητο του Μίκη Θεοδωράκη, όπως είχε πει ο ίδιος. Αν και η επιχείρηση παράδοσης φαινόταν να έχει στεφθεί με επιτυχία, τρεις μήνες αργότερα ο τότε επίκουρος καθηγητής Θεόδωρος Πάγκαλος δέχτηκε την επίσκεψη της αστυνομίας στο σπίτι του και ακολούθησε η σύλληψή του. Τον έσωσε ο τότε μεγαλοδικηγόρος και μετέπειτα υπουργός της κυβέρνησης Μιτεράν, Ρολάν Ντιμά, ο οποίος είχε φιλικές σχέσεις με τη Λουσίλ Φορ, τη γυναίκα του Εντγκάρ Φορ, του τότε Γάλλου υπουργού Δικαιοσύνης.

Εξίσου ταραχώδης ήταν και η προσωπική ζωή του. Συνδέθηκε με τρεις γυναίκες, παντρεύτηκε τις δύο και απέκτησε πέντε παιδιά. Το 1963, σε ηλικία 25 ετών, παντρεύεται την Ιωάννα Λυμπέρη. Μαζί αποκτούν ένα παιδί. Δύο χρόνια μετά τον γάμο του το ζευγάρι μετακομίζει στο Παρίσι, καθώς ο νεαρός Πάγκαλος πήρε υποτροφία από τη γαλλική κυβέρνηση για μεταπτυχιακές σπουδές. Η Ιωάννα σπουδάζει Ιστορία της Τέχνης στη Σορβόννη και Αρχιτεκτονική στην Ανωτάτη Εθνική Σχολή Καλών Τεχνών, ενώ ο Θόδωρος Πάγκαλος, μετά την ολοκλήρωση της διδακτορικής διατριβής του στα Οικονομικά διδάσκει στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης ως επίκουρος καθηγητής.

Στα τέλη της δεκαετίας του '70 συνδέεται με την επίκουρη καθηγήτρια Κοινωνιολογίας Ιωάννα Καυταντζόγλου, απόγονο του αρχιτέκτονα Λύσανδρου Καυταντζόγλου, στα έργα του οποίου συγκαταλέγονται το κτίριο του Πολυτεχνείου και το Οφθαλμιατρείο Αθηνών στην οδό Πανεπιστημίου. Δεν παντρεύονται ποτέ και μαζί αποκτούν ένα παιδί.

Ο δεύτερος γάμος του έρχεται στις αρχές της δεκαετίας του '90. Παντρεύεται τη Χριστίνα Χριστοφάκη, δημοσιογράφο της «Ελευθεροτυπίας». Το ειδύλλιο πλέκεται όταν η δημοσιογράφος δουλεύει μαζί του την προεκλογική περίοδο κατά την οποία ο Θ. Πάγκαλος θέτει υποψηφιότητα για τη δημαρχία της Αθήνας. Με τη Χριστίνα Χριστοφάκη απέκτησε δίδυμους γιους και στη συνέχεια μια κόρη. 

Θέματα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στέφανος Ροζάνης: «Τα Εξάρχεια εκβαρβαρίστηκαν»

Lifo Videos / Στέφανος Ροζάνης: «Τα Εξάρχεια εκβαρβαρίστηκαν»

Ο καθηγητής Φιλοσοφίας, γνωστός και ως «αναρχικός φιλόσοφος», μιλά χωρίς ωραιοποιήσεις για την πολιτική που έχει καταντήσει λογιστική διαχείριση και για την ακροδεξιά που ολοένα περισσότερο θυμίζει θρησκευτική δεισιδαιμονία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πώς η Αθήνα έφτασε να έχει παγκόσμια πρωτιά στα άδεια και εγκαταλελειμμένα σπίτια

Radio Lifo / Πώς η Αθήνα έφτασε να έχει παγκόσμια πρωτιά στα άδεια και εγκαταλελειμμένα σπίτια

Την ώρα που ένας στους πέντε πολίτες της χώρας ζει υπό τον μόνιμο φόβο της απώλειας της στέγης του, η Αθήνα κατέχει ένα τρομακτικό ρεκόρ. Η Ντίνα Καράτζιου συζητά με τον οικονομολόγο και συγγραφέα Δημήτρη Ιωάννου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Παύλος Τσίμας: «H σύγκρουση στη Μέση Ανατολή ευνοεί τον ρόλο της Τουρκίας»

Lifo Videos / Παύλος Τσίμας: «H σύγκρουση στη Μέση Ανατολή ευνοεί τον ρόλο της Τουρκίας»

Ποια είναι τα βασικά συμπεράσματα της νέας σύγκρουσης Ισραήλ–Ιράν; Πόσο επηρεάζεται η Ελλάδα από τις εξελίξεις; Και γιατί βγαίνει κερδισμένος ο Ερντογάν; Ο Παύλος Τσίμας συζητά με τον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Καβάφης μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών

Ο Καβάφης ανάμεσά μας / Ο Καβάφης μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών

Τι μπορεί να σημαίνει σήμερα ο Καβάφης για έναν σκηνοθέτη και μια εικαστικό; Πώς «διαβάζεται» η μορφή του μέσα από το βλέμμα δύο σύγχρονων δημιουργών με διαφορετικές διαδρομές; Ο σκηνοθέτης Αριστοτέλης Μαραγκός, με διεθνή εμπειρία, και η εικαστικός Farida El Gazzar, με κοσμοπολίτικη πορεία, αντλούν έμπνευση από τον ποιητή, τη σχέση τους με την Αλεξάνδρεια και τα ευρήματα του Αρχείου Καβάφη του Ιδρύματος Ωνάση.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Ανδρέας Τετέι: «Πονάει πολύ το να σε αποκαλούν “μαϊμού” στο γήπεδο»

Οι Άλλοι / Ανδρέας Τετέι: «Πονάει πολύ το να σε αποκαλούν “μαϊμού” στο γήπεδο»

Ο παίκτης της Κηφισιάς θυμάται την καθημερινότητά του στη Φωκίωνος Νέγρη, εξηγεί γιατί μπήκε στο ποδόσφαιρο και περιγράφει την εμπειρία του από τον ρατσισμό που επικρατεί στα γήπεδα.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Πόσα νέα σπίτια και πόσους τουρίστε αντέχουν ακόμα τα νησιά;

Radio Lifo / Πόσα νέα σπίτια και πόσους τουρίστες αντέχουν ακόμα τα νησιά;

Στην Ελλάδα –και ιδιαίτερα στα νησιά– τα τελευταία χρόνια παρατηρείται συχνά το φαινόμενο πολίτες και οργανώσεις να προσφεύγουν στο ΣτΕ προκειμένου να σταματήσουν ιδιωτικές επενδύσεις ή σχέδια δόμησης που απειλούν τοπία και οικοσυστήματα. Τι μας λέει αυτό για το θεσμικό μας σύστημα;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Γιάννης Παντελάκης: Το «πατρίς-θρησκεία-οικογένεια» πουλάει

Lifo Videos / Γιάννης Παντελάκης: Το «πατρίς-θρησκεία-οικογένεια» πουλάει

Ο αρθρογράφος της LIFO σχολιάζει στον Γιάννη Πανταζόπουλο τις κινήσεις του Αντώνη Σαμαρά και του Αλέξη Τσίπρα για τη δημιουργία νέων κομμάτων και εξηγεί γιατί «οι ικανοί δεν μπαίνουν πια στην πολιτική».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιώργος Αυγερόπουλος: Στη Γάζα είδα ανθρώπους που έχουν συμφιλιωθεί με τον θάνατο»

Γιώργος Αυγερόπουλος / «Στη Γάζα είδα ανθρώπους που έχουν συμφιλιωθεί με τον θάνατο»

O βραβευμένος πολεμικός ανταποκριτής περιγράφει στον Γιάννη Πανταζόπουλο τις πιο σκληρές μνήμες του από τη Γάζα και εξηγεί γιατί η παρούσα κρίση δεν έχει καμία σχέση με τις προηγούμενες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Παιδικά πάρτι, αυτή η μάστιγα!

Ψυχή & Σώμα / Παιδικά πάρτι, αυτή η μάστιγα!

Πώς θα βγουν αλώβητοι οι γονείς από τον «οδοστρωτήρα» που λέγεται παιδικά πάρτι; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον εικαστικό Αλέξανδρο Γεωργίου, μπαμπά του οκτάχρονου Παναγιώτη, και τη Νινέττα Γιακιντζή, μαμά του εφτάχρονου Ιάσονα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Pan Pan: «Πάντα αναζητάω να βλέπω την πόλη από ψηλά»

Lifo Videos / Pan Pan: «Μ' αρέσει πάντα να βλέπω την πόλη από ψηλά»

O Pan Pan δεν είναι μόνο μουσικός ή κομίστας· ό,τι δημιουργεί μοιάζει συχνά με μια προσωπική ξενάγηση στην Αθήνα των ’90s και των ΄00s, μέσα από το βλέμμα ενός παιδιού που μεγάλωσε στην «κρυμμένη» γειτονιά του Πολυγώνου.