Η περιπετειώδης ζωή του Θεόδωρου Πάγκαλου

Η περιπετειώδης ζωή του Θεόδωρου Πάγκαλου Facebook Twitter
Ο Θ. Πάγκαλος συμμετείχε ενεργά σε όλους τους ανατρεπτικούς κύκλους της εποχής του. Φωτ.: Σπύρος Στάβερης/LifO
0


Η ΖΩΗ ΤΟΥ
Θεόδωρου Πάγκαλου υπήρξε ταραχώδης και ανατρεπτική. Από την ένταξή του στη νεολαία Λαμπράκη και τη ΔΑΣ 114, τη Δημοκρατική Αντίσταση Σπουδαστών, μια μετωπική –όπως τη χαρακτήριζε ο ίδιος– οργάνωση της νεολαίας της ΕΔΑ, που έδερνε και πετούσε ασφαλίτες έξω από τα πανεπιστήμια, ο Θ. Πάγκαλος συμμετείχε ενεργά σε όλους τους ανατρεπτικούς κύκλους της εποχής του.

Ο ίδιος έχει αναφερθεί στο παρελθόν στη μακρά του θητεία στον υπαρξισμό, που είχε ξεκινήσει από την παράγκα του Σίμου τη δεκαετία του '50. «Ο Σίμος ήταν άνθρωπος χωρίς ευρύτερη μόρφωση, αλλά όχι χωρίς ενδιαφέρον. Ήταν γνήσια ριζοσπάστης και είχε πολύ ενδιαφέρουσα φαντασία». 

Ο ίδιος έχει αναφερθεί στο παρελθόν στη μακρά του θητεία στον υπαρξισμό, που είχε ξεκινήσει από την παράγκα του Σίμου τη δεκαετία του '50.

Στο Παρίσι ως στέλεχος του ΚΚΕ έχει αναφέρει ότι γνώρισε τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο, που καταδικάστηκε για συμμετοχή στη 17 Νοέμβρη, ο οποίος ήταν αντιπρόεδρος στη φοιτητική ένωση του Παρισιού. Τον είχε διαγράψει μαζί με άλλους τρεις από το ΚΚΕ «για εξτρεμισμό, μικροαστικό τυχοδιωκτισμό και χαρτοπαιξία, νομίζω, γιατί έπαιζαν πόκερ. Τώρα, γιατί έβαλα και τη χαρτοπαιξία; Είναι το λεγόμενο σταλινικό αμάλγαμα…», όπως ανέφερε. 

Στη Γαλλία κατηγορήθηκε για παράνομη μεταφορά όπλων στην Ελλάδα: «Ήρθε ένας από την Αθήνα και με έπεισε να τους στείλω μερικά πιστόλια για να κάνουν 5-6 χαρακτηριστικές εκτελέσεις χαφιέδων μέσα στο πανεπιστήμιο» είχε αναφέρει.

Τα όπλα παραδόθηκαν στον άγνωστο παραλήπτη μ' ένα αυτοκίνητο του Μίκη Θεοδωράκη, όπως είχε πει ο ίδιος. Αν και η επιχείρηση παράδοσης φαινόταν να έχει στεφθεί με επιτυχία, τρεις μήνες αργότερα ο τότε επίκουρος καθηγητής Θεόδωρος Πάγκαλος δέχτηκε την επίσκεψη της αστυνομίας στο σπίτι του και ακολούθησε η σύλληψή του. Τον έσωσε ο τότε μεγαλοδικηγόρος και μετέπειτα υπουργός της κυβέρνησης Μιτεράν, Ρολάν Ντιμά, ο οποίος είχε φιλικές σχέσεις με τη Λουσίλ Φορ, τη γυναίκα του Εντγκάρ Φορ, του τότε Γάλλου υπουργού Δικαιοσύνης.

Εξίσου ταραχώδης ήταν και η προσωπική ζωή του. Συνδέθηκε με τρεις γυναίκες, παντρεύτηκε τις δύο και απέκτησε πέντε παιδιά. Το 1963, σε ηλικία 25 ετών, παντρεύεται την Ιωάννα Λυμπέρη. Μαζί αποκτούν ένα παιδί. Δύο χρόνια μετά τον γάμο του το ζευγάρι μετακομίζει στο Παρίσι, καθώς ο νεαρός Πάγκαλος πήρε υποτροφία από τη γαλλική κυβέρνηση για μεταπτυχιακές σπουδές. Η Ιωάννα σπουδάζει Ιστορία της Τέχνης στη Σορβόννη και Αρχιτεκτονική στην Ανωτάτη Εθνική Σχολή Καλών Τεχνών, ενώ ο Θόδωρος Πάγκαλος, μετά την ολοκλήρωση της διδακτορικής διατριβής του στα Οικονομικά διδάσκει στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης ως επίκουρος καθηγητής.

Στα τέλη της δεκαετίας του '70 συνδέεται με την επίκουρη καθηγήτρια Κοινωνιολογίας Ιωάννα Καυταντζόγλου, απόγονο του αρχιτέκτονα Λύσανδρου Καυταντζόγλου, στα έργα του οποίου συγκαταλέγονται το κτίριο του Πολυτεχνείου και το Οφθαλμιατρείο Αθηνών στην οδό Πανεπιστημίου. Δεν παντρεύονται ποτέ και μαζί αποκτούν ένα παιδί.

Ο δεύτερος γάμος του έρχεται στις αρχές της δεκαετίας του '90. Παντρεύεται τη Χριστίνα Χριστοφάκη, δημοσιογράφο της «Ελευθεροτυπίας». Το ειδύλλιο πλέκεται όταν η δημοσιογράφος δουλεύει μαζί του την προεκλογική περίοδο κατά την οποία ο Θ. Πάγκαλος θέτει υποψηφιότητα για τη δημαρχία της Αθήνας. Με τη Χριστίνα Χριστοφάκη απέκτησε δίδυμους γιους και στη συνέχεια μια κόρη. 

Θέματα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η υπόθεση της γυναικοκτονίας της Ανθής Λινάρδου: Την σκότωσε και την έθαψε σε χωράφι

Αληθινά εγκλήματα / Τη σκότωσε και την έθαψε σε χωράφι: Η γυναικοκτονία της Ανθής Λινάρδου

Ο δημοσιογράφος Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται την υπόθεση της άγριας γυναικοκτονίας της Ανθής Λινάρδου που αναστάτωσε, τον Ιανουάριο του 2016, τη μικρή κοινωνία του Βελβεντού Κοζάνης.
THE LIFO TEAM
Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Αθλητισμός / Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Ο Νίκος Παπαγγελής, παραολυμπιονίκης στο άθλημα της ποδηλασίας, μιλά για τις διακρίσεις που έχει δεχθεί από τότε που ακρωτηριάστηκε το πόδι του σε ηλικία 14 ετών, δίνει ξεκάθαρο μήνυμα κατά των διακρίσεων και ανυπομονεί για τη συμμετοχή του στους Παραολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι, με την έμπρακτη στήριξη της Visa.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Η ΔΕΗ μεγαλώνει και επιταχύνει τον πελατοκεντρικό μετασχηματισμό της

Οικονομία / Η ΔΕΗ μεγαλώνει και επιταχύνει τον πελατοκεντρικό μετασχηματισμό της

Η ΔΕΗ αποτελεί σήμερα τον μεγαλύτερο προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και στη Ρουμανία, εξυπηρετώντας 8,7 εκατομμύρια πελάτες, στους οποίους παρέχει περίπου 35TWh ενέργειας και μια ευρεία σειρά ενεργειακών προϊόντων και υπηρεσιών.
NEWSROOM
Κλέλια Ρένεση, μετάνιωσες τελικά που στήριξες τον Άλλο Άνθρωπο;

Ρώτα με ό,τι θες / Κλέλια Ρένεση, μετάνιωσες τελικά που στήριξες τον Άλλο Άνθρωπο;

Ένιωσε να την παραβιάζουν τα media με αφορμή τη συνεργασία της με τον Manu Chao; Ποιος θα είναι ο ρόλος της στη νέα ταινία του Γιάννη Οικονομίδη; Η ηθοποιός Κλέλια Ρένεση απάντησε στις ερωτήσεις του κοινού.
THE LIFO TEAM
Σοφία Μαλκογεώργου στη LiFO: «Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Ντόχα ήταν ο σημαντικότερος αγώνας της ζωής μου, τώρα σκέφτομαι μόνο τους Ολυμπιακούς στο Παρίσι»

Αθλητισμός / Σοφία Μαλκογεώργου: «Οι νεαρές αθλήτριες δεν πρέπει να τα παρατάνε»

Η πρωταθλήτρια μιλά στη LiFO για την «τυχαία» στιγμή που αποφάσισε να ασχοληθεί με την καλλιτεχνική κολύμβηση, για την ισότητα στον αθλητισμό, για το ντουέτο με την Ευαγγελία Πλατανιώτη, για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Ντόχα, όπου και πραγματοποιήθηκε το όνειρο με το «εισιτήριο» της πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι.
ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ
Όλα όσα θέλετε να μάθετε για την γονιδιακή θεραπεία για ασθενείς με σοβαρή απώλεια όρασης

Ζούμε, ρε! / Όλα όσα θέλετε να μάθετε για την γονιδιακή θεραπεία για ασθενείς με σοβαρή απώλεια όρασης

Με αφορμή την πρώτη διαθέσιμη γονιδιακή θεραπεία στην Eλλάδα για ασθενείς με σοβαρή απώλεια όρασης, λόγω της μελαγχρωστικής αμφιβληστροειδοπάθειας ή της συγγενούς αμαύρωσης του Leber, η Xρυσέλλα λαγαρία και ο Θοδωρής Tσάτσος, συζητούν με τη μοριακή γενετίστρια, εξειδικευμένη στην οφθαλμική γενετική, Δρ Σμαράγδα Καμακάρη.
THE LIFO TEAM
Υπόθεση Σορίν Ματέι: Το τραγικό χρονικό του μακελειού της οδού Νιόβης

Αληθινά εγκλήματα / Υπόθεση Σορίν Ματέι: Το χρονικό του μακελειού της οδού Νιόβης

Ο δημοσιογράφος Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται την τραγική ιστορία της οικογένειας Γκινάκη, που ένα φθινοπωρινό απόγευμα του 1998 ήρθε αντιμέτωπη, μέσα στο σπίτι της, με έναν αδίστακτο δραπέτη, το Σορίν Ματέι, ο οποίος εισέβαλε με μια χειροβομβίδα για να ξεφύγει από το μπλόκο των αστυνομικών.
THE LIFO TEAM
«Αφεσμός»: Ένα κείμενο του Γιάννη Πολιτάκη

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Αφεσμός»: Ένα κείμενο του Ελευσίνιου Γιάννη Πολιτάκη

Γεννημένος στην Ελευσίνα, ερασιτέχνης μελισσοκόμος, λογιστής, σφραγιδοποιός, πρώην ναυτικός και εργαζόμενος στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας, ο Γιάννης Πολιτάκης έγραψε αυτό το κείμενο στο πλαίσιο της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.
THE LIFO TEAM
Oι ανήλικοι bullies κι φαύλος κύκλος της ζωής τους

Radio Lifo / Oι ανήλικοι bullies κι ο φαύλος κύκλος της ζωής τους

Στο ηχητικό ντοκιμαντέρ της Κωνσταντίνας Βούλγαρη, η Γεωργία Βαλωμένου, αρχιτεκτόνισσα, εκπαιδευτικός σε ΕΠΑΛ και μητέρα, η Κατερίνα Σπυροπούλου, χορεύτρια, μουσειολόγος (στον σχεδιασμό εκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά) και μητέρα, και ο Τάσος Μπρεκουλάκης, δημοσιογράφος και διευθυντής της έντυπης LiFO εξηγούν και αναλύουν τις αιτίες που πυροδοτούν την έκρηξη βίας στα σημερινά παιδιά.
THE LIFO TEAM
Δανάη, τελικά είσαι nepo baby;

Ρώτα με ό,τι θες / Δανάη, τελικά είσαι nepo baby;

Αντιμετώπισε bullying στο σχολείο; Την πλήγωσε η τελευταία μιντιακή μπόρα που εκτονώθηκε πάνω της; Νιώθει ότι έχει φέρει ρηξικέλευθες αλλαγές στην ελληνική τηλεοπτική πραγματικότητα; Ποιο είναι το moto της ζωής της; Η Δανάη Μπάρκα απαντά στις ερωτήσεις του κοινού.
THE LIFO TEAM
Πώς μπορεί ένας εργασιακός χώρος να γίνει πιο φιλόξενος για άτομα με νευροδιαφορετικότητα;

Ζούμε, ρε! / Πώς μπορεί ένας εργασιακός χώρος να γίνει πιο φιλόξενος για άτομα με νευροδιαφορετικότητα;

Θα μπορούσε με κάποιο τρόπο να διασφαλιστεί ότι τα ιδιαίτερα ταλέντα των νευροδιαφορετικών ατόμων θα αναπτυχθούν σωστά σε μια επιχείρηση; Ο πρώην πολεμικός ανταποκριτής, δημοσιογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός και Diversity Atlas EU Cultural Ambassador Μάριος Χατζηδαμιανός εξηγεί στη Χρυσέλλα Λαγαρία και τον Θοδωρή Τσάτσο τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στην εργασία τους οι νευροδιαφορετικοί.
THE LIFO TEAM
Yπόθεση Καββαδία: H πρώτη καταδίκη για ανθρωποκτονία στα δικαστικά χρονικά χωρίς να έχει βρεθεί πτώμα

Αληθινά εγκλήματα / H πρώτη καταδίκη για γυναικοκτονία στα δικαστικά χρονικά χωρίς να έχει βρεθεί πτώμα

Ο δημοσιογράφος Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται την υπόθεση των δύο γυναικοκτονιών από τον εστιάτορα από την Κέρκυρα Σπύρο Καββαδία, ο οποίος πέρασε 22 χρόνια στη φυλακή επειδή δολοφόνησε τις δύο γυναίκες της ζωής του.
THE LIFO TEAM