Η δικτατορία της παρθενίας: μία τεράστια επιχείρηση χειραγώγησης και πλουτισμού

Η δικτατορία της παρθενίας: μία τεράστια επιχείρηση χειραγώγησης και πλουτισμού Facebook Twitter
0

Ιερείς διαφόρων θρησκειών, συντηρητικοί Ανατολής και Δύσης και γιατροί συντηρούν –με το αζημίωτο- μύθους και ψέματα για τον παρθενικό υμένα και το γυναικείο σώμα

Παρθενία. Όταν γίνεται λόγος γι’ αυτήν, είναι απολύτως δεδομένο ότι μιλάμε για την παρθενία των γυναικών. Όχι μόνο στην Ανατολή, αλλά σε ένα μεγάλο κομμάτι της πολιτισμένης Δύσης, η αγνότητα των γυναικών είναι θησαυρός που πρέπει να διαφυλαχθεί με κάθε τρόπο, αρετή που χάνεται εκτός γάμου, προσόν που στέφει την ιδανική νύφη.

Στο συντηρητικό κομμάτι της Αμερικής, υπάρχουν άπειρες οργανώσεις που με παραμυθένιο τρόπο εξαναγκάζουν τα νεαρά κορίτσια σε συμβόλαια και όρκους για τη διατήρηση της παρθενίας τους μέχρι τον γάμο. Διοργανώνονται χοροεσπερίδες που τις άσπιλες νύφες συνοδεύει ο μπαμπάς. Λευκά φορέματα, λευκά τριαντάφυλλα, πλούσια δώρα σε κουτιά με λευκούς φιόγκους για τις υπάκουες θυγατέρες. Η διατήρηση της αγνότητας είναι ένα από τα προσόντα, μαζί με την ομορφιά και το πτυχίο που πρέπει να έχει μία νεαρή γυναίκα για να εξασφαλίσει μία ευτυχισμένη ζωή και έναν υγιή γάμο, για να διατηρήσει μία καλή θέση στον κοινωνικό περίγυρο, μαζί με τον σεβασμό της οικογένειας και του περιβάλλοντος της.

Δεν είναι απαραίτητο ότι η ρήξη του παρθενικού υμένα θα προκαλέσει αιμορραγία. Πολλοί νομίζουν ότι πρόκειται για κάτι σαν τεντωμένη μεμβράνη στην είσοδο του γυναικείου κόλπου, όμως, περισσότερο μοιάζει με σάρκινο scrunchie για τα μαλλιά, κάτι δηλαδή που μπορεί να είναι πολύ πιο ελαστικό απ’ ό,τι σας έκαναν να πιστεύετε και που η δομή του διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα

Σε χώρες, όπως η Τυνησία πάλι, η παρθενία θεωρείται προϋπόθεση τιμιότητας και... γονιμότητας. Συντηρούνται μύθοι και δεισιδαιμονίες για τη γυναίκα που χάνει την αγνότητά της εκτός γάμου. Συντηρείται, όμως, και ένα παράξενο εμπόριο γύρω από το γυναικείο σώμα και αυτό το συγκεκριμένο τμήμα των γυναικείων γεννητικών οργάνων. Πλαστικοί χειρουργοί που ειδικεύονται στην υμενοπλαστική, χάπια που προκαλούν αιμορραγία στα γεννητικά όργανα για να ξεγελαστεί ο σύζυγος που βιώνει την «πρώτη νύχτα γάμου» με την άσπιλη γυναίκα του, μία κανονική επιχείρηση στημένη πάνω σ’ ένα ψέμα.

Η δικτατορία της παρθενίας: μία τεράστια επιχείρηση χειραγώγησης και πλουτισμού Facebook Twitter
Η πολύσημη συνάντηση της μικρής παρθένου Κοκκινοσκουφίτσας με τον Κακό Λύκο και το εξίσου συμβολικό σχίσιμο της κοιλιάς του αργότερα...
Η δικτατορία της παρθενίας: μία τεράστια επιχείρηση χειραγώγησης και πλουτισμού Facebook Twitter

ΣYMΦΩΝΑ με τη σημειολόγο, Mariette Darrigrande σε αυτές τις κουλτούρες η αγνότητα ως υπόσχεση γονιμότητας είναι ζωτικής σημασίας. «Η διαδικασία του ξεπαρθενιάσματος είναι ταυτισμένη με το κόψιμο ενός λουλουδιού. Ένα απείραχτο λουλούδι, σ’ αυτές τις κουλτούρες ανθίζει και κυοφορεί σε έναν αγνό κήπο, όπως ο γάμος», εξηγεί. Τι συμβαίνει, όμως, όταν το λουλούδι έχει...κοπεί;

Ο Marco Pelosi είναι γυναικολόγος – πλαστικός χειρουργός. Θεωρείται κορυφαίος στην υμενοπλαστική, στην αποκατάσταση, δηλαδή, του παρθενικού υμένα.

«Άλλοι γυναικολόγοι θεωρούν ανήθικες τις υπηρεσίες που προσφέρω», λέει, «εγώ, όμως, δεν βρίσκω τίποτα κακό σ’ αυτού του είδους τις επεμβάσεις. Γιατί αποδεχόμαστε το να θέλει κάποιος να διορθώσει το σχήμα της μύτης του; Ή να βάψει τα μαλλιά του; Ή να κάνει λίφτινγκ; Κατά τον ίδιο τρόπο, αν μία γυναίκα θεωρεί ότι με αυτόν τον τρόπο θα νιώσει καλύτερα με το σώμα και τον σύντροφό της, γιατί να κριθεί γι’ αυτό;».

Δεν είναι όμως εκεί το ανήθικο της υπόθεσης. Είναι στο γεγονός ότι αυτά τα χειρουργεία συντηρούν ένα ψέμα που με τη σειρά του βασίζεται σε έναν μύθο. Το ψέμα είναι προς τον εκάστοτε σύζυγο που θέλει τη γυναίκα του παρθένα και ο μύθος είναι ότι ο παρθενικός υμένας είναι κάτι που αξίζει να κρεμαστεί σε ένα μπαλκόνι.

Η δικτατορία της παρθενίας: μία τεράστια επιχείρηση χειραγώγησης και πλουτισμού Facebook Twitter
Μεσαιωνική ζώνη αγνότητας με την οποία οι ζηλόφθονες σταυροφόροι «κλείδωναν» τις συζύγους τους, όταν έλειπαν για δουλειές....

Αυτούς τους μύθους προσπάθησαν να διαλύσουν με το βιβλίο τους οι γιατροί Ellen Stokken Dahl και Nina Brochman. Με επιστημονική κατάρτιση, φωτογραφίες και λόγια απλά προσπαθούν να εξηγήσουν στις χαωμένες αναγνώστριες τους γιατί ο παρθενικός υμένας δεν είναι αυτό που τους περιέγραψαν στο σχολείο, στην κατήχηση ή στη συντηρητική οικογένεια τους.

«Δεν είναι απαραίτητο ότι η ρήξη του παρθενικού υμένα θα προκαλέσει αιμορραγία. Πολλοί νομίζουν ότι πρόκειται για κάτι σαν τεντωμένη μεμβράνη στην είσοδο του γυναικείου κόλπου, όμως, περισσότερο μοιάζει με σάρκινο scrunchie για τα μαλλιά, κάτι δηλαδή που μπορεί να είναι πολύ πιο ελαστικό απ’ ό,τι σας έκαναν να πιστεύετε και που η δομή του διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα», εξηγούν, λέγοντας ότι παρθενικό υμένα μπορεί να διαθέτει και μία γυναίκα που έχει γεννήσει, αλλά και να μη διαθέτει κάποια που δεν έχει έρθει ποτέ σε σεξουαλική επαφή.

Σύμφωνα με την ανθρωπολόγο Ibtissem Ben Dendri τεράστιο ρόλο για το τι πιστεύει μία γυναίκα για το σώμα της, την αυτοδιάθεσή του και την αγνότητά της, παίζει το θρησκευτικό υπόβαθρο μέσα στο οποίο μεγάλωσε.

«Βλέπουμε ότι ακόμη και στις δυτικές κοινωνίες, πολύ συχνά η επικρατούσε αντίληψη είναι ότι το σεξ βρωμίζει το γυναικείο σώμα. Οπότε, δεν είναι παράξενο που πολλές γυναίκες θεωρούν ότι η υμενοπλαστική είναι μία επέμβαση που τις εξαγνίζει, τους δίνω πίσω τη χαμένη αθωότητά τους», λέει χαρακτηριστικά.

Παρθενία
Διαφήμιση για παρθενοραφή

Ωστόσο, από την άλλη υπάρχουν και τα θύματα βιασμού, όπως επισημαίνει η γαλλίδα γυναικολόγος και χειρουργός, Ghada Hatem. Στην κλινική της καταφεύγουν συνήθως κοπέλες από τον αραβικό κόσμο, στην πλειονότητά τους μουσουλμάνες, την επιλέγουν, όμως και θύματα βιασμού που θέλουν να «διαγράψουν» την τραυματική εμπειρία της πρώτης φοράς και να κάνουν μία νέα αρχή στη σεξουαλική της ζωή.

«Εξηγώ πάντα ότι δεν μπορώ να εγγυηθώ ότι θα πειστεί ο σύζυγος περί της παρθενίας. Και ότι εγώ ως γιατρός δεν μπορώ να διαγράψω καμία οδυνηρή ανάμνηση μέσω ενός χειρουργείου. Και στις δύο περιπτώσεις δεν μπορώ να αλλάξω το ποια γυναίκα είναι αυτή που με επισκέπτεται. Γνωρίζω, όμως, ότι μπορεί να υποστεί βία, αν διαπιστωθεί ότι δεν είναι παρθένα, όπως γνωρίζω τη βοήθεια που μπορεί να προσφέρει μία τέτοια επέμβαση σε κάποια που προσπαθεί να επουλώσει πληγές σε ψυχή και σώμα», λέει.

Υπάρχει, λοιπόν, παρθενία που να συνδέεται με την ύπαρξη του υμένα; Μία ακτιβιστική οργάνωση στη Νάντη πριν από λίγο καιρό έδωσε μάχη προκειμένου να αποκατασταθεί η ερμηνεία που δινόταν στα λεξικά και η άμεση σύνδεση της ύπαρξης του υμένα με την παρθενία.

Αν δεν υπάρχει αίμα σε όλες τις παρθένες κατά την πρώτη σεξουαλική επαφή, αν σε κάποιες γυναίκες διατηρείται ο παρθενικός υμένας ακόμη και μετά την εγκυμοσύνη, τότε ποιες είναι παρθένες και ποιες όχι; Η απάντηση δόθηκε από Ιατρική Σχολή που προχώρησε σε διόρθωση της ερμηνείας, εξηγώντας ότι ο υμένας –ακριβώς όπως εξηγούν και οι δύο γιατροί πιο πάνω- είναι μέρος της γυναικείας ανατομίας που όμως διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα..!

Τόσος κόπος, λοιπόν, περί συμμόρφωσης στο ιδανικό της αγνότητας για έναν μύθο; Όσο ο μύθος συντηρεί τη χειραγώγηση των γυναικών και τις βιομηχανίες που συντηρεί ο... υμένας, ναι, προφανώς τόσος κόπος.

Όλη η ενδιαφέρουσα έρευνα της Ντόιτσε Βέλε στο παραπάνω βίντεο.

Θέματα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Jen Gunter: Η σούπερ σταρ γυναικολόγος που ξεμπρόστιασε την Gwyneth Paltrow μιλά στη LiFO

Συνέντευξη / Jen Gunter: Η σούπερ σταρ γυναικολόγος που ξεμπρόστιασε την Gwyneth Paltrow μιλά στη LiFO

Με αφορμή το παγκόσμιο best seller της «H Βίβλος του Κόλπου» (εκδόσεις Μεταίχμιο) η μαχητική γυναικολόγος μιλά για μια σειρά από παρανοήσεις και μύθους γύρω από το γυναικείο σώμα, μύθους που βολεύουν την πατριαρχία και τους επιτήδειους.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Κάθε σημείο του γυναικείου κορμιού είναι ονοματισμένο από έναν άντρα. Μήπως να το αλλάξουμε;

Ιδέες / Κάθε σημείο του γυναικείου κορμιού είναι ονοματισμένο από έναν άντρα. Μήπως να το αλλάξουμε;

Από τις σάλπιγγες μέχρι τον δουγλάσειο χώρο, κάθε μέλος και όργανο του γυναικείου σώματος έχει βαφτιστεί από έναν άντρα. Όμως, η αρσενική γλώσσα της ιατρικής δεν τελειώνει εκεί... Έχει αυτό καμιά σημασία; Προφανώς!
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόση αυτονομία στην καθημερινότητα μπορεί να έχει ένα άτομο με αναπηρία;

Ζούμε, ρε! / Πόση αυτονομία στην καθημερινότητα μπορεί να έχει ένα άτομο με αναπηρία;

Η αυτονομία είναι ζήτημα προσωπικής επιλογής στα ανάπηρα άτομα; Η βοήθεια που δέχεται κάποιος σχετίζεται πάντα με την αναπηρία του; Πόσο ρόλο παίζει το περιβάλλον που μεγαλώνει κανείς; Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συζητούν για τις διαφορετικές προσεγγίσεις τους πάνω στο θέμα.
THE LIFO TEAM
Κώστας Πάσσαρης: Βίος και πολιτεία του «θηρίου των Βαλκανίων»

Αληθινά εγκλήματα / Κώστας Πάσσαρης: Βίος και πολιτεία του «θηρίου των Βαλκανίων»

O δημοσιογράφος Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται τη ζωή και τα εγκλήματα του διαβόητου Κώστα Πάσσαρη. Μεταξύ άλλων μιλά για πρώτη φορά και ο στρατηγός εν αποστρατεία Δημήτρης Γαλλίκας, που ήταν τότε επικεφαλής του Τμήματος Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής.
THE LIFO TEAM
O δικηγόρος που στραγγάλισε τη γυναίκα του στη μεζονέτα της Κηφισιάς

Αληθινά εγκλήματα / O δικηγόρος που στραγγάλισε τη γυναίκα του στη μεζονέτα της Κηφισιάς

O δημοσιογράφος Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται την υπόθεση του Γρηγόρη Κούλα που δολοφόνησε τη σύζυγό του, την άνοιξη του 1999, μέσα στην κρεβατοκάμαρα της πολυτελούς μεζονέτας του.
THE LIFO TEAM
Ο κόσμος χρειάζεται μια νέα Ελευσίνα

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / Ο κόσμος χρειάζεται μια νέα Ελευσίνα

Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με την πρόεδρο και συνιδρύτρια του World Human Forum, Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, για το πρώτο συμπόσιο μιας σειράς ετήσιων συναντήσεων που φιλοδοξούν να τοποθετήσουν εκ νέου την Ελευσίνα σε παγκόσμιο επίπεδο ως σημείο αναφοράς σε θέματα συνειδητότητας, αυτοβελτίωσης και σύνδεσης με τον εαυτό μας, τους άλλους και τη φύση.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Χρύσα, τι δουλειά έχεις στο Τσίλι Καφενείο;

Ρώτα με ό,τι θες / Χρύσα, τι δουλειά έχεις στο Τσίλι Καφενείο;

Έχει δεχτεί σεξισμό στον χώρο του stand-up; Πώς καταφέρνει να μετατρέπει τα προσωπικά της τραύματα σε πηγή γέλιου; Θα συνεργαζόταν με κάποιον stand-up κωμικό, αν είχε κατηγορηθεί για σεξουαλική παρενόχληση; Η Χρύσα Κατσαρίνη απαντά στις ερωτήσεις του κοινού.
THE LIFO TEAM
O «δράκος» της Αίγινας

Αληθινά εγκλήματα / O «δράκος» της Αίγινας και οι γυναικοκτονίες δύο Γαλλίδων τουριστριών

Ο δημοσιογράφος Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται την υπόθεση βιασμού και γυναικοκτονίας δύο νεαρών τουριστριών από τον Αλέκο Κολλίδη στην παραλία της Αγίας Μαρίνας το καλοκαίρι του 1982.
THE LIFO TEAM
Βασίλη, είσαι «καλός για τα ελληνικά δεδομένα»;

Ρώτα με ό,τι θες / Βασίλη, είσαι «καλός για τα ελληνικά δεδομένα»;

Γιατί τον γοητεύουν τόσο τα βενζινάδικα; Γιατί νιώθει την ανάγκη να «υπερπροβάλλει» το queer ζήτημα ενώ δεν είναι queer; Ποια είναι η γνώμη του για την ελληνική τηλεόραση; Πώς του φάνηκε το «Poor Things»; Ο σκηνοθέτης Βασίλης Κεκάτος απαντά στις ερωτήσεις του κοινού.
THE LIFO TEAM
Η υπόθεση της δολοφονίας του 63χρονου ναυτικού που βρέθηκε νεκρός μέσα σε καταψύκτη

Αληθινά εγκλήματα / Η υπόθεση της δολοφονίας του 63χρονου ναυτικού που βρέθηκε νεκρός μέσα σε καταψύκτη

Ο δημοσιογράφος Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται την υπόθεση της δολοφονίας του Βασίλη Κοκκίνη από την πρώην σύζυγό του στην Καλλιθέα, τον Ιανουάριο του 2016.
THE LIFO TEAM
Τι ρωτούν συνήθως τα παιδιά όταν έρχονται σε επαφή με ανάπηρα άτομα;

Ζούμε, ρε! / «Ξέρετε τι χρώμα έχουν τα μαλλιά σας;» - Οι ερωτήσεις των παιδιών στα τυφλά άτομα

Πόσα επιτρέπουμε στα παιδιά να γνωρίζουν για την αναπηρία; Και πόσο διαφορετικές είναι οι ερωτήσεις τους από αυτές των ενηλίκων; Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Tσάτσος μιλούν για το θέμα της αναπηρίας μέσα από τις ερωτήσεις των παιδιών με τις Άδα Σταματάτου, Μαριάννα Ξενάκη και Μαρία Καπογιάννη.
THE LIFO TEAM