Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblocker για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενο και τις υπηρεσίες μας. Δείτε πώς.
Βρήκατε κάποιο λάθος ή παράλειψη;     Επικοινωνήστε μαζί μας  »
ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΑ
Οδοιπορικό στα Πομακοχώρια
Ελλάδα

Οδοιπορικό στα Πομακοχώρια

Μικρό ταξίδι στην άλλη πλευρά της Θράκης

Η διαδρομή για να διασχίσεις τα Πομακοχώρια δεν είναι σε καμία περίπτωση αυτό που λέμε «ένας καφές δρόμος». Αντιθέτως είναι ένας δρόμος με τόσες στροφές που σε κάποια φάση ίσως χρειαστεί να κάνεις μια στάση για εμετό, όπως και έγινε. Πριν την Κοττάνη, το πιο απομακρυσμένο Πομακοχώρι, η άσφαλτος σταματά, έχει μια ταμπέλα που γράφει «υπομονή» και ακολουθεί ένας κακοτράχαλος χωματόδρομος δύο χιλιομέτρων που αν έχεις καλή μουσική γίνεται υποφερτός. Τα αμάξια που συναντάς σε αυτόν τον δρόμο πηγαίνουν στου Τζεμίλ. Ο Τζεμίλ μαζί με τη γυναίκα του τη Μουτζέν ήρθαν κι άνοιξαν μια ταβέρνα στην μέση του πουθενά και δικαιώθηκαν. Ταξιδιώτες από Αθήνα, Αγγλία, Βουλγαρία οδηγούν μέχρι εκεί για να μπουν και να φάνε σε ένα παραδοσιακό πομάκικο σπίτι. Κάτω ταβέρνα, πάνω λαογραφικό μουσείο. Βγάλε από το μυαλό σου το check-in, δεν πιάνεις σήμα ούτε για τηλέφωνο.

 

Όταν έφυγαν οι ταξιδιώτες καθίσαμε και συζητήσαμε με τον Τζεμίλ για ώρα. Για το κατσαμάκι, για τις γιορτές που δεν είναι πια τόσες πολλές και για τα καθημερινά προβλήματα. «Όταν κλείνει ο δρόμος οι άνθρωποι είναι μες στη στενοχώρια. Με την παραμικρή βροχή αποκλειόμαστε και δεν μπορούμε να μετακινηθούμε. Έχουμε πρόβλημα και με το τηλέφωνο. Δηλώνουμε το χρόνο 20 φορές βλάβη και δεν έρχεται κανένας να μας το φτιάξει. Ενώ το πληρώνουμε συνεχώς έχουμε θέματα. Όταν έρχεται κάποιος θέλει να ειδοποιήσει τους γονείς του ότι δεν έχει σήμα και ότι έχει φτάσει και είναι καλά αλλά τα κινητά δεν πιάνουν εδώ». Τον ρωτήσαμε για την μπάρα.

 

Τα πομάκικα δεν έχουν αλφάβητο και δεν γράφονται, καθημερινά λέξεις περνάνε στη λήθη. Οι περισσότεροι μιλούν πομάκικα, τούρκικα και ελληνικά. Οι νέοι πλέον μαθαίνουν και γερμανικά για να πάνε να δουλέψουν πιο εύκολα στα ναυπηγεία.

 

Προσοχή στις λέξεις, την λέξη «μπάρα» όταν την χρησιμοποιείς στα Πομακοχώρια πληγώνει. Καλύτερα να την πεις κάπως αλλιώς, να εφεύρεις σαν τις γιαγιάδες μια λέξη που πονά λιγότερο. Με τη Συνθήκη της Λωζάνης είχαν κατοχυρωθεί τα δικαιώματα των μειονοτήτων στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα των μουσουλμανικών μειονοτήτων στη Θράκη. Η συνθήκη δε μιλά για εθνικές μειονότητες αλλά για θρησκευτικές. Μετά τη συνθήκη της Λωζάνης οι Πομάκοι απολάμβαναν την ελευθερία τους, ωστόσο από την άλλη πλευρά των ελληνοβουλγαρικών συνόρων υπήρχε μεγάλος αριθμός Πομάκων οι οποίοι επί πολλά χρόνια έκαναν προσπάθειες αυτονόμησης και ενσωμάτωσης με τους Έλληνες. Οι κινήσεις που έγιναν ήταν πολλές: μια από αυτές ήταν το δημοψήφισμα στον Εχίνο το 1919 για να διαπιστωθεί αν οι Πομάκοι θέλουν να ενταχθούν με τους Έλληνες ή τους Βούλγαρους, όπου και αποφάσισαν την ένταξή τους με τους Έλληνες. Δεν έγινε ποτέ. Η τελευταία τους προσπάθεια έγινε το 1946 στο Συνέδριο Ειρήνης στο Παρίσι και πάλι ήταν άκαρπη.

 

Φωτο: Θεόδωρος Κονδάκος
Φωτο: Θεόδωρος Κονδάκος

 

Το 1950 μπήκαν οι λεγόμενες μπάρες. Φυλάκια τα οποία κατά την επίσημη δικαιολογία έπρεπε να υπάρχουν για να μας προστατεύουν από τους Βούλγαρους. Σύνορα μέσα στα σύνορα και μια φυλή γεωγραφικά αποκλεισμένη. Αν κάποιος δούλευε στο κέντρο της Ξάνθης δεν μπορούσε να πάει σπίτι του την ίδια μέρα, έπρεπε να επιδείξει ταυτότητες και ειδικές άδειες στην αστυνομική διεύθυνση Ξάνθης για να ξανά μπει στα Πομακοχώρια. Ο Τζεμίλ μας λέει: «Δεν θέλω να συζητάω για την μπάρα, είναι κάτι που με στεναχωρεί. Βλέπουμε μπροστά, περασμένα ξεχασμένα. Τότε ήμασταν πολύ παραμελημένοι. Όταν πήγαινες να ζητήσεις κάτι, ήσουν Τούρκος. Δε μπορούσαμε να πάρουμε άδειες, να αγοράσουμε κτήματα, ούτε να βγάλουμε δίπλωμα για αυτοκίνητο. Πηγαίναμε και αγοράζαμε στην Τουρκία κτήματα και έτσι δημιουργούνταν σχέσεις. Ήταν φυσικό μετά να στείλεις το παιδί σου να σπουδάσει στην Τουρκία, πολλές φορές παντρεύονταν κι εκεί και οι σχέσεις δένονταν με την πάροδο του χρόνου».

 

Φωτο: Θεόδωρος Κονδάκος
Φωτο: Θεόδωρος Κονδάκος

 

Οι Πομάκοι ξανασοκάρονται το 1954, όταν ο Στρατάρχης Παπάγος μετά από διάβημα του Τζαμάλ Χουσνί Ταράγ, πρεσβευτή της Τουρκίας, παραβιάζει τη συνθήκη της Λωζάνης και εγκρίνει τον όρο τουρκική αντί για μουσουλμανική. Στέλνονται επιστολές, πάνω δεξιά στο χαρτί γράφει: «εν Κομοτηνή τη 28.1.1954, ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ». Η επιστολή έλεγε πως σε κάθε περίπτωση πρέπει να χρησιμοποιείται ο όρος «Τούρκος-τουρκικός» αντί του «μουσουλμάνος-μουσουλμανικός». Οι επιγραφές στα σχολεία θα έπρεπε να αλλάξουν και αντί για «Μουσουλμανικόν Σχολείον» να γράφουν «Τουρκικόν Σχολείον». Από τα 76 σχολεία του Νομού Ξάνθης μόνο ένα στον Εχίνο δέχτηκε να αλλάξει την πινακίδα του. Δεκαπέντε χρόνια μετά, ο όρος «τουρκικός» αντικαταστάθηκε με τον όρο «μειονοτικός» ως μη σύμφωνος με την συνθήκη της Λωζάνης. Ωστόσο, στα σχολεία καθιερώθηκε το επίσημο πρόγραμμα των τουρκικών σχολείων.

 

Μπαίνοντας στο χωριό και ψάχνοντας να βρούμε ένα μέρος για να πιούμε κάτι πήραμε μια ανηφόρα. Ακούσαμε σφυρίγματα - το σήμα των ανθρώπων του χωριού πως ο δρόμος δε βγάζει πουθενά και πρέπει να γυρίσεις πίσω. Στην όπισθεν μια κοπέλα με ροζ μαντίλα καθόταν μπροστά στο παράθυρο και μιλούσε στο κινητό της.

Η συζήτηση για την καταγωγή των Πομάκων μού θυμίζει ψηφοφορία για το 15μελές στο λύκειο. Οι Τούρκοι βασίζονται στην κοινή θρησκεία, οι Βούλγαροι στη γλωσσική τους ομοιότητα και οι Πομάκοι είναι στη μέση σαν παιδί που το τραβάς και απ’ τα δυο χέρια. Κατεβαίνουν τους δρόμους. Πιτσιρικάδες που παίζουν με κροτίδες, γυναίκες με ψωμιά στα χέρια και άντρες που ταΐζουν τα ζώα τους. Γαλανά μάτια, λευκό δέρμα, λουλουδάτες μαντίλες και φορεσιές που παρουσιάζουν μεγάλες αντιθέσεις από χωριό σε χωριό. Φυσικά αλλεργική αντίδραση στις φωτογραφικές μηχανές. Δίπλα ο ποταμός Κόσυνθος είναι η μόνιμη παρέα τους κι αν υπήρχε ένα σκουπιδοφάγο τέρας θα ζούσε εδώ. Όπου και να κοιτάξουμε υπάρχουν πεταμένα σκουπίδια και αμέτρητες σακούλες, κρεμασμένες από δέντρα σαν κουρελιασμένες εθνικές σημαίες.

 

Ο Τζεμίλ μαζί με τη γυναίκα του τη Μουτζέν ήρθαν κι άνοιξαν μια ταβέρνα στην μέση του πουθενά και δικαιώθηκαν. Φωτο: Θεόδωρος Κονδάκος
Ο Τζεμίλ μαζί με τη γυναίκα του τη Μουτζέν ήρθαν κι άνοιξαν μια ταβέρνα στην μέση του πουθενά και δικαιώθηκαν. Φωτο: Θεόδωρος Κονδάκος

 

Οι γραμμένοι τοίχοι πολύ γρήγορα σού δίνουν πληροφορίες. Το πρώτο γκράφιτι λέει «καλά ταξίδια», το δεύτερο «sex 6995…», πιο κάτω «πωλούνται λάστιχα σε τιμή ευκαιρίας», πάνω σε μια πέτρα «Αοξάρα Ξάνθης!». Συναντήσαμε ένα Ίντερνετ καφέ-Κούβα, ένα σύνδεσμο φιλάθλων του Ολυμπιακού στο πουθενά και στο δήμο Μύκης δυο μουλάρια να περιμένουν στη στάση. Εδώ είναι τα Βαλκάνια της Ξάνθης, πολύχρωμα, αδικημένα και χαμογελαστά. Ο δρόμος είναι γεμάτος με βρυσάκια και νεκροταφεία που κατά κάποιο τρόπο έχουν κοινό λόγο ύπαρξης. Κάναμε μια βόλτα στα νεκροταφεία του Εχίνου. Είναι χαρούμενα, έχουν πάνω στις ταφόπλακες ζωγραφισμένα δέντρα και λουλούδια λες και τα ‘χει ζωγραφίσει παιδί. Εδώ οι άνθρωποι έχουν θαφτεί με τέτοιο τρόπο ώστε τα κεφάλια τους να είναι στραμμένα προς την Μέκκα. «Για εμάς» θα μας πουν αργότερα, «ο θάνατος δεν είναι τόσο φοβερός». Μετά το θάνατο φτιάχνουν βρύσες για να τιμήσουν το νεκρό τους γι’ αυτό και είναι δεκάδες και δε θα διψάσεις ποτέ στο δρόμο. Πίνεις νερό και τιμάς ένα νεκρό.

 

Μας είπαν να πάμε στο Δημάριο. Μπαίνοντας στο χωριό και ψάχνοντας να βρούμε ένα μέρος για να πιούμε κάτι πήραμε μια ανηφόρα. Ακούσαμε σφυρίγματα - το σήμα των ανθρώπων του χωριού πως ο δρόμος δε βγάζει πουθενά και πρέπει να γυρίσεις πίσω. Στην όπισθεν μια κοπέλα με ροζ μαντίλα καθόταν μπροστά στο παράθυρο και μιλούσε στο κινητό της. Συχνά θα δεις ανθρώπους με ένα κινητό στο χέρι μπροστά στα παράθυρα, το σήμα δεν είναι καλό σε όλο το σπίτι. Μπήκαμε εκεί που μπήκε αυτός που μας σφύριξε. «Ελάτε, ελάτε να καθίσετε, καλώς ήρθατε». Το παντοπωλείο-καφενείο που τα έχει όλα μέσα, είναι o πιο συνηθισμένος τύπος μαγαζιού που θα συναντήσεις. Κούτες με γαριδάκια 0,60 η σακούλα, σαλάμια κάθε λογής και ένα γκαζάκι για να ψήνονται οι καφέδες. Την ώρα που μπήκαμε κάθονταν στο μαγαζί οχτώ άντρες και έβλεπαν ένα ντοκιμαντέρ του National Geographic για τα λιοντάρια. Ο μεγαλύτερος από αυτούς φορούσε στο κεφάλι του φέσι, ένα κόκκινο κάλυμμα. Ψάχνοντας μετά σε ένα βιβλίο βρήκαμε πως αποτελεί μέρος της επίσημης ενδυμασίας και είναι υποχρεωτικό κατά τη διάρκεια της προσευχής. Το φορούσαν επί Τουρκοκρατίας και σταδιακά έχει καταργηθεί. Το συναντάς πλέον μόνο στο Δημάριο, στην Πάχνη και την Κοτύλη και μάλλον δεν θα το ξανά δούμε ποτέ φορεμένο από κάποιον στη ζωή μας.

 

Φωτο: Θεόδωρος Κονδάκος
Φωτο: Θεόδωρος Κονδάκος

 

«Καφετζή στορ εννό καφέ», δηλαδή «καφετζή κάνε μου έναν καφέ». Όση ώρα καθίσαμε μιλούσαμε για τις δουλειές του χωριού. «Έχουμε ανεργία. Το έδαφός μας είναι άγονο και δε μας επιτρέπει να καλλιεργούμε παρά μόνο καπνό, αυτή είναι η κύρια εργασία, το τιουτιούν (=ο καπνός). Από εμάς έχουν φύγει σαράντα οικογένειες και είναι σε ναυπηγεία της Γερμανίας. Φεύγουν για τρεις μήνες, μαζεύουν λεφτά και με αυτά πρέπει να βγάλουν την υπόλοιπη χρονιά, μετά ξανά το ίδιο. Για τις περισσότερες δουλειές πηγαίνουμε στον Εχίνο, είναι η πρωτεύουσά μας. Εκεί έχει φροντιστήριο αγγλικών και σχολεία». Η μεγαλύτερη καταδίκη για μια γλώσσα είναι το να ‘ναι άγραφη. Τα πομάκικα δεν έχουν αλφάβητο και δεν γράφονται, καθημερινά λέξεις περνάνε στη λήθη. Οι περισσότεροι μιλούν πομάκικα, τούρκικα και ελληνικά. Οι νέοι πλέον μαθαίνουν και γερμανικά για να πάνε να δουλέψουν πιο εύκολα στα ναυπηγεία. «Δυο κρουασάν, δυο καφέδες, τρία ευρώ», χαιρετηθήκαμε.

 

Βραδιάζει, δεν ακούγεται κιχ. Το τζαμί του Εχίνου φέγγει από μακριά και σταματήσαμε να το δούμε. Στο αμάξι λίγο σιωπή. Μιλά ο Εμπειρίκος «είναι οι πόθοι μιναρέδες στυλωμένοι, λάμψεις του μουεζίνη στην κορφή τους». Έπειτα κουβέντες για την αδικία, για το αν θα χαθεί η πομάκικη γλώσσα και για το αν θα καταφέρουν αυτοί οι άνθρωποι να δημιουργήσουν εργασίες στον τόπο τους. Φτάνουμε στις Θέρμες. Οι πηγές με τα ιαματικά νερά χοχλάζουν, βγάζουν σύννεφα με ζεστό ατμό στο δρόμο κι είναι σαν να τις συνδέει μια νοητή γραμμή με τις καμινάδες. Συνεχίζουμε να μιλάμε προσπαθώντας να παρομοιάσουμε τη φυλή των Πομάκων με κάτι. Εγώ με ήρεμο ποταμό, εσύ με ψηφιδωτό. Να εννός ι εννό βρέμε (=μια φορά κι έναν καιρό).

 

Κάναμε μια βόλτα στα νεκροταφεία του Εχίνου. Είναι χαρούμενα, έχουν πάνω στις ταφόπλακες ζωγραφισμένα δέντρα και λουλούδια λες και τα ‘χει ζωγραφίσει παιδί. Εδώ οι άνθρωποι έχουν θαφτεί με τέτοιο τρόπο ώστε τα κεφάλια τους να είναι στραμμένα προς την Μέκκα. Φωτο: Θεόδωρος Κονδάκος
Κάναμε μια βόλτα στα νεκροταφεία του Εχίνου. Είναι χαρούμενα, έχουν πάνω στις ταφόπλακες ζωγραφισμένα δέντρα και λουλούδια λες και τα ‘χει ζωγραφίσει παιδί. Εδώ οι άνθρωποι έχουν θαφτεί με τέτοιο τρόπο ώστε τα κεφάλια τους να είναι στραμμένα προς την Μέκκα. Φωτο: Θεόδωρος Κονδάκος

 

«Όταν κλείνει ο δρόμος οι άνθρωποι είναι μες στη στενοχώρια. Με την παραμικρή βροχή αποκλειόμαστε και δεν μπορούμε να μετακινηθούμε». Φωτο: Θεόδωρος Κονδάκος
«Όταν κλείνει ο δρόμος οι άνθρωποι είναι μες στη στενοχώρια. Με την παραμικρή βροχή αποκλειόμαστε και δεν μπορούμε να μετακινηθούμε». Φωτο: Θεόδωρος Κονδάκος

 

Φωτο: Θεόδωρος Κονδάκος
Φωτο: Θεόδωρος Κονδάκος

 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε πρώτη φορά το 2015.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στα πομακοχώρια της Ξάνθης ο χρόνος δεν σταμάτησε.
Η Μαρία Φανφάνη καταγράφει όσα είδε σε ένα από τα πιο σπάνια μέρη της Ελλάδας
Η Αλβανία ξεκίνησε την κατεδάφιση ακινήτων της ελληνικής μειονότητας στη Χειμάρρα
Το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία κατηγορεί τη γειτονική χώρα πως «καταστρατηγεί κάθε έννοια κράτους δικαίου»
Είναι το «Ακούς εκεί we blame you! Ηλίθιε!» του Αλκίνοου Ιωαννίδη πιο επίκαιρο από ποτέ;
Το οργισμένο κείμενό του ξανασυζητιέται πολύ, πέντε χρόνια μετά τη δημοσίευσή του στο LIFO.gr
Τα δημοτικά τραγούδια όπως δεν τα έχεις φανταστεί: Συνέντευξη με τον Παντελή Μπουκάλα
Ο Παντελής Μπουκάλας «πιάνει γραφή και γράφει» για το δημοτικό τραγούδι, αποκαλύπτοντάς μας έναν κόσμο συναρπαστικό και εν πολλοίς παρεξηγημένο
Μια μυστηριακή, βακχική Θράκη δίχως σύνορα είναι το αντικείμενο ενός μικρού, αλλά σπουδαίου εθνολογικού Μουσείου στην Αλεξανδρούπολη
Επίσκεψη στο Εθνολογικό Μουσείο Θράκης της Αγγελικής Γιαννακίδου και μια συνομιλία με την παθιασμένη του δημιουργό
Δυτική Θράκη: Ως πότε «μια άλλη χώρα»;
Η ιστορία με την υποψηφιότητα της Σαμπιχά Σουλεϊμάν στην Ξάνθη ανοίγει το ζήτημα «Κλωτσοσκούφι»...

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ΔΕΗ, οι ιδιώτες και το μοίρασμα της αγοράς ρεύματος
Έντονος ο ανταγωνισμός στη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, όπου δραστηριοποιούνται πλέον περισσότεροι από 20 πάροχοι.
Να καπνίζουμε δημόσια ή όχι; Το «debate» των ημερών
Ένας καπνιστής και ένας μη καπνιστής λένε την άποψή τους για τον αντικαπνιστικό νόμο.
Oι έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα
Η Ελλάδα, με καθυστέρηση πολλών ετών, μπήκε στο «παιχνίδι» της έρευνας για παραγωγή υδρογονανθράκων.
Αυτό είναι το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την αντιμετώπιση του καπνίσματος
Διαβάστε αναλυτικά τους 4 άξονες του σχεδίου, τα πρόστιμα και όλες τις λεπτομέρειες που σχετίζονται με την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.
O Tάσος και το χαμογελαστό αξολότλ του – η υδρόβια σαλαμάνδρα που έχει ως κατοικίδιο
Ένα αμφίβιο που έχει εξαφανιστεί από τη φύση εκτρέφεται σε ένα διαμέρισμα της Αθήνας για ερευνητικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς.
Έξι πρόσωπα της δημόσιας ζωής σχολιάζουν τον αντικαπνιστικό νόμο
O πνευμονολόγος Παναγιώτης Μπεχράκης, ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, ο ηθοποιός Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, ο επίτιμος διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου Διονύσης Σιμόπουλος, η DJ Φώφη Τσεσμελή και ο καθηγητής του ΑΠΘ Νικόλας Σεβαστάκης καταθέτουν τις απόψεις τους.
Σπάνιες φωτογραφίες από τα παλιά κρεοπωλεία της Ελλάδας
Κάποτε το κρέας πωλούνταν ακόμα και στον δρόμο, πάνω σε άλογα.
Soffa: Το κοινωνικό εργοστάσιο μόδας στον Βοτανικό που προωθεί μια νέα ηθική επιχειρήσεων
Το Soffa είναι ένα εκπαιδευτικό παραγωγικό εργαστήρι που βοηθά στην εργασιακή ενσωμάτωση και ενδυνάμωση θυμάτων εμπορίας ανθρώπων, μεταναστών και προσφύγων ενώ παράλληλα στοχεύει στην αναγέννηση του περιβάλλοντος.
Η κατάληψη της Rosa Nera στα Χανιά
"Είναι μια όμορφη ημέρα, για όλους, για έναν περίπατο στην αυλή της Ρόζας"
 Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τη γραμμή 1142
Τρόπος λειτουργίας, στατιστικά των πρώτων ημερών και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με την πολυσυζητημένη τηλεφωνική γραμμή καταγγελιών για τις παραβάσεις της αντικαπνιστικής νομοθεσίας.
Οι εργαζόμενοι μιας καπνοβιομηχανίας μιλούν για τον αντικαπνιστικό νόμο
Mε αφορμή το Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά του Kαπνίσματος που παρουσιάστηκε και μπήκε σε εφαρμογή από το υπουργείο Υγείας, μας μιλούν για το smoke-free όραμα, που έχουν υιοθετήσει και οι ίδιοι, και για το πώς αισθάνονται που η εταιρεία τους συμβάλλει σε αυτόν τον κοινωνικό στόχο.
Βασίλης Κικίλιας: «Η νέα γενιά έχει φύγει μπροστά και απαιτεί ποιότητα ζωής»
Ο υπουργός Υγείας μιλά στη LiFO για τις ανεπιτυχείς προσπάθειες του παρελθόντος στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, την αλλαγή στάσης της νέας γενιάς, τους κεντρικούς άξονες του σχεδιασμού, τον ρόλο της αστυνομίας, τα πρόστιμα αλλά και τους καταστηματάρχες.
Γιώργος Θαλάσσης: «Νέο Γρηγορόπουλο» θέλουν μόνο οι Κορκονείς
Ο πρώην γυμνασιάρχης του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου μιλά για τον δολοφονημένο μαθητή του, τις δίκες Κορκονέα όπου παρέστη μάρτυρας, τη «στοχοποίηση» του ίδιου ως συνυπεύθυνου για την ακύρωση της ομιλίας του Άδωνι Γεωργιάδη στη Σχολή Μωραϊτη πρόσφατα, την «ακροδεξιά στροφή» και την εντεινόμενη αστυνομική καταστολή
Οι Βλάχοι της Ηπείρου δεν μιλούν πια βλάχικα
Στο Μέτσοβο και τα γύρω χωριά βρίσκονται τα τελευταία απομεινάρια μιας άλλοτε κραταιάς μειονότητας που πασχίζει να διασώσει τα τελευταία ψήγματα της γλώσσας και των παραδόσεών της.
Στην εξοχική κατοικία Ευταξία στον Λουτρόπυργο Αττικής: το πρώτο αρχιτεκτονικό έργο του Άρη Κωνσταντινίδη
Ο χώρος του κτήματος Ευταξία, παρά την απουσία συστηματικής χρήσης στην εποχή μας, δεν θα μπορούσε να μην αποτελεί έναν σημαντικό τόπο αναφοράς της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ελευσίνας για το 2021.
Συνεχίζοντας την περιήγηση στο lifo.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.     Μάθετε περισσότερα.     Αποδοχή