Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblocker για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενο και τις υπηρεσίες μας. Δείτε πώς.
Βρήκατε κάποιο λάθος ή παράλειψη;     Επικοινωνήστε μαζί μας  »
ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΑ
 

Τι γίνεται με την προσευχή στα σχολεία;

Καταργείται ή συνεχίζει κανονικά, παρά τις δηλώσεις για το αντίθετο;

Μεγάλη συζήτηση προκάλεσε η εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας που στάλθηκε στα σχολεία της χώρας, η οποία, σύμφωνα με κάποιους, καταργεί ή «αποσιωπά» την πατροπαράδοτη πρωινή προσευχή.

 

Συγκεκριμένα, στην εγκύκλιο 2016-17 με αριθμό πρωτοκόλλου 139808/Δ1/31-8-16, στο κεφάλαιο Β' «Φοίτηση και σχολική ζωή» σημειώνεται:

«1. Έναρξη ημερήσιου προγράμματος - προσέλευση μαθητών.
Το καθημερινό ημερήσιο σχολικό πρόγραμμα αρχίζει στις 8:00 με την προσέλευση των μαθητών στον χώρο του σχολείου. Οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί εφημερίας υποδέχονται τους μαθητές στις εισόδους του σχολείου και οι γονείς-συνοδοί αποχωρούν. Κατά τη διάρκεια του χρόνου της προσέλευσης των μαθητών (8:00-8:10) δεν παρευρίσκεται χωρίς άδεια στον χώρο του σχολείου ουδείς άλλος εκτός των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Στις 8:10, μετά το ηχητικό σήμα (κουδούνι), με ευθύνη των εφημερευόντων κλείνουν οι είσοδοι και οι μαθητές συγκεντρώνονται κατά τμήματα ή τάξεις στον προκαθορισμένο χώρο και τα τμήματα ή τις τάξεις επιτηρούν οι διδάσκοντες σε αυτά την 1η διδακτική ώρα. Εκ μέρους του Συλλόγου Διδασκόντων ο διευθυντής του σχολείου ή αναπληρωτής του ή μέλος του Συλλόγου Διδασκόντων προβαίνει σε πιθανές ανακοινώσεις-οδηγίες που αφορούν την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου και τη μαθητική ζωή της συγκεκριμένης μέρας ή και γενικότερα θέματα. Μετά το πέρας της συγκέντρωσης οι μαθητές κατά τμήματα και οργανωμένα κατευθύνονται στις αίθουσές τους συνοδεία των εκπαιδευτικών που διδάσκουν την 1η ώρα. Τέλος, εφαρμόζονται οι προβλέψεις του Π.Δ. 201/98 (ΦΕΚ 161 τ. Α'), άρθρο 13, παρ. 5, εδάφ. α και β και παρ. 10, εδαφ. δ».Στην αντίστοιχη περσινή εγκύκλιο υπήρχε η εξής διατύπωση: «27. Πρωινή προσευχή - ανάρτηση σημαίας. Σύμφωνα με το Π.Δ. 201/98 (ΦΕΚ 161 τ. Α'), άρθρο 13, παρ. 5, εδάφ. α και β και παρ. 10, εδαφ. δ, σας επισημαίνουμε ότι: Α. Πριν από την έναρξη των μαθημάτων πραγματοποιείται κοινή προσευχή των μαθητών και του διδακτικού προσωπικού στο προαύλιο του σχολείου με ευθύνη των εκπαιδευτικών που εφημερεύουν. Σε περίπτωση δυσμενών καιρικών συνθηκών, η προσευχή πραγματοποιείται στην αίθουσα κάθε τάξης. Οι εκπαιδευτικοί συμμετέχουν υποχρεωτικά στην πρωινή προσευχή και στον εκκλησιασμό και επιβλέπουν τα τμήματά τους. Οι ετερόδοξοι μαθητές παρευρίσκονται με το τμήμα που ανήκουν στον χώρο της συγκέντρωσης χωρίς να συμμετέχουν στην προσευχή, τηρώντας απόλυτη ησυχία, σεβόμενοι τους δασκάλους και τους συμμαθητές τους που προσεύχονται».Στο συγκεκριμένο Προεδρικό Διάταγμα σημειώνεται: «5. Πρωινή προσευχή - σημαιοστολισμός. Α. Πριν από την έναρξη των μαθημάτων πραγματοποιείται κοινή προσευχή των μαθητών και του διδακτικού προσωπικού στο προαύλιο του σχολείου με ευθύνη των εκπαιδευτικών που εφημερεύουν. Σε περίπτωση δυσμενών καιρικών συνθηκών, η προσευχή πραγματοποιείται στην αίθουσα κάθε τάξης. Οι εκπαιδευτικοί συμμετέχουν υποχρεωτικά στην πρωινή προσευχή και στον εκκλησιασμό και επιβλέπουν το τμήμα τους. Η συμμετοχή και των μη ορθόδοξων εκπαιδευτικών είναι απαραίτητη για την επιτήρηση των μαθητών τους. Η συμμετοχή των ετερόδοξων μαθητών στην πρωινή προσευχή γίνεται σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο εδάφιο δ της παραγράφου 10 αυτού του άρθρου».

Εφόσον, λοιπόν, το Προεδρικό Διάταγμα (στο οποίο, μάλιστα, γίνεται ρητή αναφορά στην ίδια την εγκύκλιο) προηγείται της εγκυκλίου, δεν υπάρχει κανένα θέμα κατάργησης της προσευχής στα σχολεία. Το ίδιο ακριβώς επισημαίνει, με άλλα λόγια, και η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου μετά τη συνεδρίασή της το μεσημέρι της Δευτέρας.

 

 

Η «είδηση» της κατάργησης της προσευχής δεν κυκλοφόρησε ξαφνικά. Τον Μάιο που μας πέρασε η Επιτροπή Εθνικού και Κοινωνικού Διαλόγου στην πρόταση που κατέθεσε στον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη είχε ζητήσει, μεταξύ άλλων, την κατάργηση της υποχρεωτικής προσευχής και του υποχρεωτικού εκκλησιασμού. Ο ίδιος ο υπουργός Παιδείας, μάλιστα, κατά καιρούς έχει δηλώσει ότι η προσευχή και οι παρελάσεις πρέπει να γίνουν προαιρετικές και να αλλάξει κατεύθυνση το μάθημα των Θρησκευτικών. Μόλις τον περασμένο Ιούνιο είχε δηλώσει: «Θέλουμε τα παιδιά να είναι πιο ελεύθερα. Δεν είναι αμαρτία να πείτε ότι μια μέρα δεν θα ξεκινάτε με πρωινή προσευχή στα σχολεία. Υπάρχουν τόσοι άλλοι τρόποι, γνωστοί στην Ελλάδα και το εξωτερικό, να ξεκινά το σχολείο: με ανακοινώσεις, με μια αναφορά στην επέτειο της εκάστοτε ημέρας και άλλα πράγματα. Δεν θέλουμε φετφάδες. Όχι στην ομοιομορφία στα σχολεία».

Η πρωινή προσευχή στα σχολεία «θεσμοθετήθηκε» το 1836. Ένα ιστορικό παραλειπόμενο από τα 180 αυτά χρόνια είναι οι παρακάτω γραμμές, που οι μαθητές εκείνης της εποχής αναγκάστηκαν να προσθέσουν στην πρωινή τους προσευχή, όταν ο βασιλιάς Κωνσταντίνος Α' αρρώστησε:

«...Θεράπευσον του ξανθού Βασιλέως μας την ασθένειαν...ο πόνος του Βασιλέως μας είναι ο πικρότερος μέσα εις τον λαόν μας. Κύριε, θεράπευσον τον ένδοξον ημών άνακτα».
Τέλος, να σημειώσουμε ότι η διευθύντρια του 132ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών, Στέλλα Πρωτονοταρίου, η οποία πριν από δέκα χρόνια αντικατέστησε την πρωινή προσευχή με το ποίημα του Γιάννη Ρίτσου «Πρωινό Άστρο», οδηγήθηκε στα δικαστήρια.

Τελείωσε το Πολιτικό της Νομικής και συνέχισε τις σπουδές του στη Νέα Υόρκη. Συνεργάζεται με την LIFO από το 2010

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αμετακίνητη η Ιερά Σύνοδος για την "υποχρεωτικότητα του μαθήματος των Θρησκευτικών" και την πρωινή προσευχή
Τα Θρησκευτικά και η πρωινή προσευχή αποτέλεσαν τον κεντρικό άξονα της σημερινής συνεδρίασης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου
Iερά Σύνοδος: Η προσευχή στα σχολεία προβλέπεται ακόμη
Η αντίδραση στην εγκύκλιο στα σχολεία χωρίς αναφορά στην προσευχή

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς σχολιάζουν 3 καθηγητές πανεπιστημίων την επίθεση στον πρύτανη της ΑΣΟΕΕ
Το πανεπιστήμιο θα πρέπει να πάρει κάποια μέτρα που να ενισχύουν την ασφάλειά του και να το προστατεύουν από όσους το απειλούν και το καταστρέφουν.
Ηλίας Σταύρου: Ο μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη της Χρυσής Αυγής, που ήταν πριν χρυσαυγίτης
Ο πρώην χρυσαυγίτης, που «έκαψε» στο δικαστήριο τους παλιούς συντρόφους του, αφηγείται όλη την πορεία του στις τάξεις της οργάνωσης και τη μετέπειτα μεταστροφή του, προειδοποιώντας τα νέα παιδιά «να μην επιτρέψουν σε κανέναν να ποτίσει τις ψυχές και τα μυαλά τους με βία, μίσος και ρατσισμό».
A21: Γνωρίστε την οργάνωση που δρα ενάντια στην εμπορία ανθρώπων
Η ΜΚΟ που προσπαθεί να εξαλείψει τη σύγχρονη δουλεία, αναλαμβάνοντας τη φροντίδα και την ενδυνάμωση των επιζώντων του trafficking, υποστηρίζοντας την ποινική δίωξη των διακινητών και ενημερώνοντας και εκπαιδεύοντας τους πολίτες ώστε να συμβάλλουν στις έρευνες των Αρχών για τον εντοπισμό των θυμάτων.
Τι συμβαίνει με τις επαναπροωθήσεις στην Ελλάδα;
Γίνονται ή δεν γίνονται επαναπροωθήσεις; Ποιοι κατηγορούν την ελληνική κυβέρνηση και τι απαντάει αυτή; Εδώ και μερικούς μήνες φαίνεται ότι παίζεται ένα παιχνίδι γύρω από το θέμα αυτό, κυρίως μεταξύ μερικών ΜΚΟ και της κυβέρνησης, καθώς και της Κομισιόν, αλλά καμία πλευρά δεν λέει τα πράγματα με το όνομα της.
Τα ορφανά του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών
Oι συγκλονιστικές φωτογραφίες της Βούλας Παπαϊωάννου κυκλοφόρησαν σε ένα συλλεκτικό «Λεύκωμα ζωής» από το Κέντρο Ερευνών «Ρίζες» και το Μουσείο Μπενάκη
Ένας εκ γενετής τυφλός νεαρός άντρας περιγράφει τις ιδιαιτερότητες της ζωής του
«Σε τραβάνε από το χέρι χωρίς λόγο και σου απευθύνονται σαν να είσαι μωρό, επειδή δεν βλέπεις»: O Θοδωρής Τσάτσος, ψυχολόγος στο επάγγελμα και εκ γενετής τυφλός, εξηγεί πώς αντιμετωπίζει η κοινωνία έναν άνθρωπο με οπτική αναπηρία.
Τι ζητάει ο Λαβρόφ στην Αθήνα;
Παρά το πανηγυρικό κλίμα και τις προσδοκίες αναθέρμανσης των ελληνορωσικών σχέσεων, υπάρχουν αμοιβαίες επιφυλάξεις και στις δύο πλευρές.
8 χρόνια μετά το Χυτήριο, τι απέγινε ο Λαέρτης Βασιλείου;
Καθώς εγκληματίες Χρυσαυγίτες ακύρωναν την παράσταση Corpus Cristi, κάποιοι αντιστάθηκαν. Πώς νιώθουν τώρα μετά τη δικαίωση;
Αναστασία Κοτανίδου: «Ο κορωνοϊός ανέδειξε την απόγνωση τού να πεθαίνεις μόνος»
Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, πνευμονολόγος-εντατικολόγος στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Ευαγγελισμού. Γεννήθηκε στη Σόφια της Βουλγαρίας, ζει στην Αθήνα.
Μανουέλα Παυλίδου: «Η δική μου Μελίνα»
Για την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννηση της Μελίνας Μερκούρη μιλά στο «Pulp Fiction» η καλύτερή της φίλη, στενότερη συνεργάτριά της και θεματοφύλακας της πολιτιστικής κληρονομιάς της, Μανουέλα Παυλίδου.
 Όταν ο Παύλος Φύσσας «συνάντησε» τον Ζακ Κωστόπουλο
Δύο ιστορικές δίκες με ξεχωριστό ειδικό βάρος και αρκετά κοινά σημεία στο συμβολικό, κυρίως, πεδίο, καθώς αναδεικνύουν το ζήτημα του κοινωνικού εκφασισμού και τους τρόπους που αυτός τροφοδοτεί τον άλλο, τον πολιτικό.
Έτσι ζούμε τώρα
9 Αθηναίοι εξηγούν τις αλλαγές στην καθημερινότητα και το ψυχολογικό αποτύπωμα που τους έχει αφήσει η πανδημία.
Golden Dawn Watch: Τα «μάτια και τα αφτιά» όλων μας στη δίκη της Χρυσής Αυγής
Τα μέλη της συντονιστικής ομάδας μιλούν στη LiFO για το δύσκολο στοίχημα που έβαλαν και κέρδισαν, αναδεικνύοντας το Gοlden Dawn Watch στην πλέον βασική και αξιόπιστη πηγή ενημέρωσης για τη δίκη της Χ.Α. Εκθέτουν, επιπλέον, τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις τους για την υπόθεση.
Δικαιοσύνη για τον Ζακ! 9 κείμενα με αφορμή τη σημερινή δίκη που διακόπηκε για να συνεχιστεί στις 6 Νοεμβρίου
Συγγραφείς, ακτιβιστές, εκπρόσωποι του πολιτισμού και άνθρωποι που γνώριζαν προσωπικά τον Ζακ Κωστόπουλο εκφράζουν τις σκέψεις τους με αφορμή τη δίκη των κατηγορούμενων για τη δολοφονία του, που ήταν να γίνει σήμερα και αναβλήθηκε.
Χέρμαν Ντουφτ & Χανς Μπασενάουερ: Οι πρώτοι serial killers στην Ελλάδα
Ο Γιάννης Ράγκος παρουσιάζει τα εγκλήματα που συγκλόνισαν την Ελλάδα από τον 19ο αι. μέχρι σήμερα
9 σχόλια
Ταξινόμηση:
Προηγούμενα 1 Επόμενα
sn07 sn07 8.9.2016 | 16:40
Η κυβέρνηση αυτή προωθεί την υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου και κατάργηση του ιδιωτικού.
Οι απόψεις των εκφραστών της θυμίζουν ολοκληρωτικά καθεστώτα του προηγούμενου αιώνα.
Ο εξισωτισμός προς τα κάτω είναι ο στόχος καθώς υπάρχει χρόνια στον ελληνα το σαράκι της μετριολαγνείας.
Δημιουργείται συστηματικά πρόσφορο έδαφος για ΚΑΘΕ φασισμό.

Ας ασχοληθούμε με την προσευχή τωρα...
Φερόμενος Φερόμενος 8.9.2016 | 21:41
Καθρεφτάκια στους ιθαγενείς όπως είχε πει ένας άλλος σχοκιαστής κάποτε... Δηλ.: Γιατί μας ψήφισαν; Σκίσιμο μνημονίων, αγορές θα χορεύουν, κτύπημα στην διαπλοκή, ένφια κλκλπ Και.. Α ναι! Κατάργηση προσευχής, θρησκευτικών, μείωση αρχαίων κλπ. Λοιπόν στα πρώτα (δύσκολα) αποτύχαμε. Αλλά μην τους χάσουμε και όλους τώρα!! Χώρια τα περί παιδείας που λές...
avatar
Ανώνυμος/η 8.9.2016 | 19:59
Όποιος θέλει να προσευχηθεί, μπορεί να το κάνει στο σπίτι του πριν φύγει για τη δουλειά/σχολείο/πανεπιστήμιο/βόλτα.

Δημοσίως, στα σχολεία γιατί; Επειδή έτσι γινόταν πάντα;
Σωστα. Τα σχολεια θα πρεπει ειναι ουδετερα στο θεμα θρησκεια. Ειναι προσωπικη υποθεση και δεν θα πρεπει να επιβαλλεται στην καθημερινοτητα του ανθρωπου, λες και βρισκομαστε υπο θρησκευτικο καθεστως. Ας μην ξεχναμε οτι υπαρχουν και μαθητες διαφορετικων θρησκειων και θα πρεπει να σεβομαστε αυτη την πολυμορφια.
avatar
Ανώνυμος/η 9.9.2016 | 14:03
Όποιος δεν θέλει να προσευχηθεί στο σχολείο, ας μην προσεύχεται. Δεν έπαθε κανείς τίποτα από 1μιση λεπτό ορθοστασίας,,,
Γιατι να υπαρχει προσευχη? Δεν ειναι η ορθοστασια το θεμα. Ανεξιθρησκεια εχουμε.
kosko kosko 9.9.2016 | 07:07
Απλα τα λενε αυτα για τις εντυπωσεις.Στο Ιραν της ΕΕ δε θα καταργηθει ποτε η προσευχη
Apothekerin Apothekerin 11.9.2016 | 16:18
Ας ασχοληθούμε με σοβαρά και φλέγοντα θέματα όπως απουσία επαγγελματικού προσανατολισμού, απουσία σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, ανάγκη για δημιουργία φορολογικής συνείδησης (απαραίτητο μήπως στη χώρα μας?)... Χεστήκαμε (μετά συγχωρήσεως) για την προσευχή.. Ας ασχοληθούμε με τον τελείως λάθος προσανατολισμό του σχολείου, ειδικά το λύκειο πχ εξυπηρετεί πλέον μόνο την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο... Τόσα μείζονα θέματα και βρήκαμε τώρα την προσευχή.. Στην οποία δεν πιστεύω, ωστόσο δε με πείραξε και που γινόταν.. Όλα τα άλλα πειράζουν πολύ περισσότερο.. Νομίζω...
Προηγούμενα 1 Επόμενα
Συνεχίζοντας την περιήγηση στο lifo.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.     Μάθετε περισσότερα.     Αποδοχή