Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblocker για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενο και τις υπηρεσίες μας. Δείτε πώς.
Βρήκατε κάποιο λάθος ή παράλειψη;     Επικοινωνήστε μαζί μας  »
ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΑ
 

Τι γίνεται με την προσευχή στα σχολεία;

Καταργείται ή συνεχίζει κανονικά, παρά τις δηλώσεις για το αντίθετο;

Μεγάλη συζήτηση προκάλεσε η εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας που στάλθηκε στα σχολεία της χώρας, η οποία, σύμφωνα με κάποιους, καταργεί ή «αποσιωπά» την πατροπαράδοτη πρωινή προσευχή.

 

Συγκεκριμένα, στην εγκύκλιο 2016-17 με αριθμό πρωτοκόλλου 139808/Δ1/31-8-16, στο κεφάλαιο Β' «Φοίτηση και σχολική ζωή» σημειώνεται:

«1. Έναρξη ημερήσιου προγράμματος - προσέλευση μαθητών.
Το καθημερινό ημερήσιο σχολικό πρόγραμμα αρχίζει στις 8:00 με την προσέλευση των μαθητών στον χώρο του σχολείου. Οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί εφημερίας υποδέχονται τους μαθητές στις εισόδους του σχολείου και οι γονείς-συνοδοί αποχωρούν. Κατά τη διάρκεια του χρόνου της προσέλευσης των μαθητών (8:00-8:10) δεν παρευρίσκεται χωρίς άδεια στον χώρο του σχολείου ουδείς άλλος εκτός των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Στις 8:10, μετά το ηχητικό σήμα (κουδούνι), με ευθύνη των εφημερευόντων κλείνουν οι είσοδοι και οι μαθητές συγκεντρώνονται κατά τμήματα ή τάξεις στον προκαθορισμένο χώρο και τα τμήματα ή τις τάξεις επιτηρούν οι διδάσκοντες σε αυτά την 1η διδακτική ώρα. Εκ μέρους του Συλλόγου Διδασκόντων ο διευθυντής του σχολείου ή αναπληρωτής του ή μέλος του Συλλόγου Διδασκόντων προβαίνει σε πιθανές ανακοινώσεις-οδηγίες που αφορούν την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου και τη μαθητική ζωή της συγκεκριμένης μέρας ή και γενικότερα θέματα. Μετά το πέρας της συγκέντρωσης οι μαθητές κατά τμήματα και οργανωμένα κατευθύνονται στις αίθουσές τους συνοδεία των εκπαιδευτικών που διδάσκουν την 1η ώρα. Τέλος, εφαρμόζονται οι προβλέψεις του Π.Δ. 201/98 (ΦΕΚ 161 τ. Α'), άρθρο 13, παρ. 5, εδάφ. α και β και παρ. 10, εδαφ. δ».



Στην αντίστοιχη περσινή εγκύκλιο υπήρχε η εξής διατύπωση: «27. Πρωινή προσευχή - ανάρτηση σημαίας. Σύμφωνα με το Π.Δ. 201/98 (ΦΕΚ 161 τ. Α'), άρθρο 13, παρ. 5, εδάφ. α και β και παρ. 10, εδαφ. δ, σας επισημαίνουμε ότι: Α. Πριν από την έναρξη των μαθημάτων πραγματοποιείται κοινή προσευχή των μαθητών και του διδακτικού προσωπικού στο προαύλιο του σχολείου με ευθύνη των εκπαιδευτικών που εφημερεύουν. Σε περίπτωση δυσμενών καιρικών συνθηκών, η προσευχή πραγματοποιείται στην αίθουσα κάθε τάξης. Οι εκπαιδευτικοί συμμετέχουν υποχρεωτικά στην πρωινή προσευχή και στον εκκλησιασμό και επιβλέπουν τα τμήματά τους. Οι ετερόδοξοι μαθητές παρευρίσκονται με το τμήμα που ανήκουν στον χώρο της συγκέντρωσης χωρίς να συμμετέχουν στην προσευχή, τηρώντας απόλυτη ησυχία, σεβόμενοι τους δασκάλους και τους συμμαθητές τους που προσεύχονται».



Στο συγκεκριμένο Προεδρικό Διάταγμα σημειώνεται: «5. Πρωινή προσευχή - σημαιοστολισμός. Α. Πριν από την έναρξη των μαθημάτων πραγματοποιείται κοινή προσευχή των μαθητών και του διδακτικού προσωπικού στο προαύλιο του σχολείου με ευθύνη των εκπαιδευτικών που εφημερεύουν. Σε περίπτωση δυσμενών καιρικών συνθηκών, η προσευχή πραγματοποιείται στην αίθουσα κάθε τάξης. Οι εκπαιδευτικοί συμμετέχουν υποχρεωτικά στην πρωινή προσευχή και στον εκκλησιασμό και επιβλέπουν το τμήμα τους. Η συμμετοχή και των μη ορθόδοξων εκπαιδευτικών είναι απαραίτητη για την επιτήρηση των μαθητών τους. Η συμμετοχή των ετερόδοξων μαθητών στην πρωινή προσευχή γίνεται σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο εδάφιο δ της παραγράφου 10 αυτού του άρθρου».

Εφόσον, λοιπόν, το Προεδρικό Διάταγμα (στο οποίο, μάλιστα, γίνεται ρητή αναφορά στην ίδια την εγκύκλιο) προηγείται της εγκυκλίου, δεν υπάρχει κανένα θέμα κατάργησης της προσευχής στα σχολεία. Το ίδιο ακριβώς επισημαίνει, με άλλα λόγια, και η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου μετά τη συνεδρίασή της το μεσημέρι της Δευτέρας.

 

 

Η «είδηση» της κατάργησης της προσευχής δεν κυκλοφόρησε ξαφνικά. Τον Μάιο που μας πέρασε η Επιτροπή Εθνικού και Κοινωνικού Διαλόγου στην πρόταση που κατέθεσε στον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη είχε ζητήσει, μεταξύ άλλων, την κατάργηση της υποχρεωτικής προσευχής και του υποχρεωτικού εκκλησιασμού. Ο ίδιος ο υπουργός Παιδείας, μάλιστα, κατά καιρούς έχει δηλώσει ότι η προσευχή και οι παρελάσεις πρέπει να γίνουν προαιρετικές και να αλλάξει κατεύθυνση το μάθημα των Θρησκευτικών. Μόλις τον περασμένο Ιούνιο είχε δηλώσει: «Θέλουμε τα παιδιά να είναι πιο ελεύθερα. Δεν είναι αμαρτία να πείτε ότι μια μέρα δεν θα ξεκινάτε με πρωινή προσευχή στα σχολεία. Υπάρχουν τόσοι άλλοι τρόποι, γνωστοί στην Ελλάδα και το εξωτερικό, να ξεκινά το σχολείο: με ανακοινώσεις, με μια αναφορά στην επέτειο της εκάστοτε ημέρας και άλλα πράγματα. Δεν θέλουμε φετφάδες. Όχι στην ομοιομορφία στα σχολεία».

Η πρωινή προσευχή στα σχολεία «θεσμοθετήθηκε» το 1836. Ένα ιστορικό παραλειπόμενο από τα 180 αυτά χρόνια είναι οι παρακάτω γραμμές, που οι μαθητές εκείνης της εποχής αναγκάστηκαν να προσθέσουν στην πρωινή τους προσευχή, όταν ο βασιλιάς Κωνσταντίνος Α' αρρώστησε:

«...Θεράπευσον του ξανθού Βασιλέως μας την ασθένειαν...ο πόνος του Βασιλέως μας είναι ο πικρότερος μέσα εις τον λαόν μας. Κύριε, θεράπευσον τον ένδοξον ημών άνακτα».
Τέλος, να σημειώσουμε ότι η διευθύντρια του 132ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών, Στέλλα Πρωτονοταρίου, η οποία πριν από δέκα χρόνια αντικατέστησε την πρωινή προσευχή με το ποίημα του Γιάννη Ρίτσου «Πρωινό Άστρο», οδηγήθηκε στα δικαστήρια.

Τελείωσε το Πολιτικό της Νομικής και συνέχισε τις σπουδές του στη Νέα Υόρκη. Συνεργάζεται με την LIFO από το 2010

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αμετακίνητη η Ιερά Σύνοδος για την "υποχρεωτικότητα του μαθήματος των Θρησκευτικών" και την πρωινή προσευχή
Τα Θρησκευτικά και η πρωινή προσευχή αποτέλεσαν τον κεντρικό άξονα της σημερινής συνεδρίασης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου
Iερά Σύνοδος: Η προσευχή στα σχολεία προβλέπεται ακόμη
Η αντίδραση στην εγκύκλιο στα σχολεία χωρίς αναφορά στην προσευχή

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Μύκονος του 1930 όπως δεν θα την ξαναδούμε ποτέ
Τρεις σπάνιες φωτογραφίες από το νησί, από τη δεκαετία του 1930.
H νέα μας ζωή στους τέσσερις τοίχους
O καθηγητής Πολιτικής Κοινωνιολογίας και Επικοινωνίας Νίκος Δεμερτζής και ο ψυχίατρος - ψυχαναλυτής Αθανάσιος Αλεξανδρίδης χαρτογραφούν τον δεύτερο εγκλεισμό των Ελλήνων.
 «Εξέλιξη Ζωής»: Μία οργάνωση για τα παιδιά που φιλοξενούνται σε ιδρύματα κλειστής φροντίδας
Σκοπός της ΜΚΟ «Εξέλιξη Ζωής» είναι η ενδυνάμωση, η προστασία και η φροντίδα των νέων, ώστε να γίνουν ενεργά και αυτάρκη μέλη της κοινωνίας.
Ροπωτό: Το χωριό φάντασμα του Νομού Τρικάλων
Από τις 12 Απριλίου 2012 και μετά, οπότε κι έγινε η κατολίσθηση που παρέσυρε μέρος του χωριού σε μια πλαγιά, το χωριό έχει ερημωθεί.
Ο Διάλογος ως μέσο εξέλιξης του κόσμου
H μηνιαία σειρά συζητήσεων ΔΙΑΛΟΓΟΙ, μια πρωτοβουλία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), έχει σκοπό την ενθάρρυνση της ανταλλαγής ιδεών, την ανάπτυξη ενός νέου τρόπου σκέψης και δράσης και την προώθηση του δημόσιου διαλόγου.
Σπάνιες φωτογραφίες από τη Ρόδο της δεκαετίας του 1930
Ο φωτογράφος Werner Jorns, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στη Μεσόγειο από το 1932 έως το 1937, πέρασε κάποιες μέρες στο νησί των Ιπποτών.
Δεν είναι μόνο ότι κακοποιούνται οι γυναίκες. Υπάρχει και μια συνωμοσία σιωπής γύρω από αυτό το έγκλημα.
Έμφυλη βία, σεξουαλική παρενόχληση, βιασμός, ενδοοικογενειακή βία, εγκλήματα λόγω φύλου ή αλλιώς γυναικοκτονίες: όσα αντιμετωπίζει το «δεύτερο φύλο».
Στο χωριό των κεραμοποιών της Κρήτης τη δεκαετία του '70
Τα φημισμένα τσικαλαριά στο χωριό Μαργαρίτες του Ρεθύμνου.
Covid και Ακροδεξιά: Ο ιός εξαπλώνεται, οι μάσκες πέφτουν
Ο Κωστής Παπαϊωάννου, διευθυντής του «Σημείου για τη μελέτη και την αντιμετώπιση της ακροδεξιάς», που ξεκίνησε να λειτουργεί τις αμέσως επόμενες μέρες μετά την καταδίκη της Χρυσής Αυγής, παρουσιάζει τη νεοσύστατη ανεξάρτητη πρωτοβουλία και την πρώτη της διαδικτυακή εκδήλωση.
Όχι άλλες «κραυγές στη σιωπή»: Η έμφυλη και ενδοοικογενειακή βία την εποχή της καραντίνας
Μπορεί η καραντίνα να αποτρέπει την εξάπλωση μιας πανδημίας, ευνοεί όμως ακόμα και ακραία φαινόμενα έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας ενώ καθιστά τα υποψήφια θύματα πιο ευάλωτα. Τι κάνει η Πολιτεία; Τι ζητούν γυναικείες οργανώσεις και άλλες δικαιωματικές συλλογικότητες;
Επιχειρησιακό σχέδιο μαζικού εμβολιασμού: η επόμενη πρόκληση για την αντιμετώπιση της πανδημίας
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, για να απαλλαγουμε απο την πανδημια πρεπει προχωρήσει γρήγορα ο μαζικός εμβολιασμός και να υπάρξει αποδοχή και συμμετοχή από τους πολίτες.
Στήριξη για τις γυναίκες που βγαίνουν από τη φυλακή
Μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που σκοπό έχει να βοηθά και να συμπαραστέκεται σε γυναίκες που είτε εκτίουν την ποινή τους είτε έχουν αποφυλακιστεί.
Στις απόκρημνες σκήτες του Αγίου Όρους
Εκεί που οι μοναχοί ζουν κυριολεκτικά σε κελιά κρεμασμένα σε απόκρημνους βράχους, σα χελιδονοφωλιές, μακριά από την τάξη των μοναστηριών, ασκητικοί ως το τέλος της ζωής τους. Φωτ.: Matt Fidler/ Getty/ Ideal Images
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»
Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
CURA pod: Η Kaizen Gaming (Stoiximan) στηρίζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας με φορητές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας
Η Kaizen Gaming κινητοποιείται άμεσα για δεύτερη φορά εισάγοντας μια σημαντική καινοτομία για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος Covid-19.
9 σχόλια
Ταξινόμηση:
Προηγούμενα 1 Επόμενα
sn07 sn07 8.9.2016 | 16:40
Η κυβέρνηση αυτή προωθεί την υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου και κατάργηση του ιδιωτικού.
Οι απόψεις των εκφραστών της θυμίζουν ολοκληρωτικά καθεστώτα του προηγούμενου αιώνα.
Ο εξισωτισμός προς τα κάτω είναι ο στόχος καθώς υπάρχει χρόνια στον ελληνα το σαράκι της μετριολαγνείας.
Δημιουργείται συστηματικά πρόσφορο έδαφος για ΚΑΘΕ φασισμό.

Ας ασχοληθούμε με την προσευχή τωρα...
Φερόμενος Φερόμενος 8.9.2016 | 21:41
Καθρεφτάκια στους ιθαγενείς όπως είχε πει ένας άλλος σχοκιαστής κάποτε... Δηλ.: Γιατί μας ψήφισαν; Σκίσιμο μνημονίων, αγορές θα χορεύουν, κτύπημα στην διαπλοκή, ένφια κλκλπ Και.. Α ναι! Κατάργηση προσευχής, θρησκευτικών, μείωση αρχαίων κλπ. Λοιπόν στα πρώτα (δύσκολα) αποτύχαμε. Αλλά μην τους χάσουμε και όλους τώρα!! Χώρια τα περί παιδείας που λές...
avatar
Ανώνυμος/η 8.9.2016 | 19:59
Όποιος θέλει να προσευχηθεί, μπορεί να το κάνει στο σπίτι του πριν φύγει για τη δουλειά/σχολείο/πανεπιστήμιο/βόλτα.

Δημοσίως, στα σχολεία γιατί; Επειδή έτσι γινόταν πάντα;
Σωστα. Τα σχολεια θα πρεπει ειναι ουδετερα στο θεμα θρησκεια. Ειναι προσωπικη υποθεση και δεν θα πρεπει να επιβαλλεται στην καθημερινοτητα του ανθρωπου, λες και βρισκομαστε υπο θρησκευτικο καθεστως. Ας μην ξεχναμε οτι υπαρχουν και μαθητες διαφορετικων θρησκειων και θα πρεπει να σεβομαστε αυτη την πολυμορφια.
avatar
Ανώνυμος/η 9.9.2016 | 14:03
Όποιος δεν θέλει να προσευχηθεί στο σχολείο, ας μην προσεύχεται. Δεν έπαθε κανείς τίποτα από 1μιση λεπτό ορθοστασίας,,,
Γιατι να υπαρχει προσευχη? Δεν ειναι η ορθοστασια το θεμα. Ανεξιθρησκεια εχουμε.
kosko kosko 9.9.2016 | 07:07
Απλα τα λενε αυτα για τις εντυπωσεις.Στο Ιραν της ΕΕ δε θα καταργηθει ποτε η προσευχη
Apothekerin Apothekerin 11.9.2016 | 16:18
Ας ασχοληθούμε με σοβαρά και φλέγοντα θέματα όπως απουσία επαγγελματικού προσανατολισμού, απουσία σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, ανάγκη για δημιουργία φορολογικής συνείδησης (απαραίτητο μήπως στη χώρα μας?)... Χεστήκαμε (μετά συγχωρήσεως) για την προσευχή.. Ας ασχοληθούμε με τον τελείως λάθος προσανατολισμό του σχολείου, ειδικά το λύκειο πχ εξυπηρετεί πλέον μόνο την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο... Τόσα μείζονα θέματα και βρήκαμε τώρα την προσευχή.. Στην οποία δεν πιστεύω, ωστόσο δε με πείραξε και που γινόταν.. Όλα τα άλλα πειράζουν πολύ περισσότερο.. Νομίζω...
Προηγούμενα 1 Επόμενα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο lifo.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.     Μάθετε περισσότερα.     Αποδοχή