Εύα Καϊλή: Τα μετρητά που οδήγησαν στην πτώση της «βασίλισσας του crypto»

Εύα Καϊλή: Τα μετρητά που οδήγησαν στην πτώση της «βασίλισσα του crypto» Facebook Twitter
Ο δικηγόρος της, Μιχάλης Δημητρακόπουλος δήλωσε ότι η Καϊλή για πρώτη φορά πληροφορήθηκε για τα χρήματα στο σπίτι που μοιραζόταν με τον Giorgi, από «τα μέσα ενημέρωσης» στις 9 Δεκεμβρίου 2022.
0


ΗΤΑΝ Η ΠΙΟ ΗΧΗΡΗ υποστηρικτής των κρυπτονομισμάτων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αλλά η λαμπρή καριέρα της Εύας Καϊλή ως αντιπροέδρου του Κοινοβουλίου κατέρρευσε όταν η αστυνομία έκανε έφοδο στο σπίτι της πριν από ένα χρόνο και βρήκε 150.000 ευρώ σε …παλιομοδίτικα μετρητά. Η Καϊλή και ο σύντροφός της Φραντσέσκο Τζόρτζι ήταν μεταξύ των υψηλόβαθμων στελεχών των Βρυξελλών στους οποίους απαγγέλθηκαν προκαταρκτικές κατηγορίες σε μια από τις μεγαλύτερες έρευνες διαφθοράς που έπληξαν ποτέ τα θεσμικά όργανα της ΕΕ.

Τώρα, εκατοντάδες έγγραφα που διέρρευσαν από τις ανακρίσεις - τα οποία είδε το POLITICO - αποκαλύπτουν νέες λεπτομέρειες σχετικά με τη δραματική έρευνα, η οποία βασίστηκε σε μυστικές παρακολουθήσεις, ομολογίες και στοιχεία που αποσπάστηκαν κατά τη διάρκεια εφόδων της αστυνομίας. Η έρευνα σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι ένα δίκτυο υπόπτων έλαβε μετρητά ή δώρα από ξένες κυβερνήσεις για να επηρεάσει το Κοινοβούλιο της ΕΕ – υπόθεση που έχει γίνει γνωστή ως Qatargate –  δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Αλλά τα αρχεία που εξέτασε το POLITICO υποδηλώνουν ότι πληρωμές συνολικού ύψους περίπου 4 εκατομμυρίων ευρώ συμφωνήθηκαν κατά τη διάρκεια μιας τετραετούς συνωμοσίας.

Μιλώντας στην αστυνομία μετά τη δική της σύλληψη, η Καϊλή αρνήθηκε ότι γνώριζε την προέλευση των μετρητών στη βαλίτσα ή των χρημάτων που βρέθηκαν στο διαμέρισμά της. Είπε ότι ζήτησε από τον πατέρα της να πάρει μια βαλίτσα γεμάτη μετρητά από το διαμέρισμα όταν έμαθε ότι ο Τζόρτζι είχε συλληφθεί.

Η χαοτική φύση των αντικρουόμενων μαρτυριών από διάφορους υπόπτους καθιστούν αδύνατο τον υπολογισμό του τελικού συνόλου. Ένα χαρακτηριστικό στοιχείο όμως ξεχωρίζει ανάμεσα στους φακέλους: τα μεγάλα ποσά μετρητών που εμπλέκονται και οι εκπληκτικές αφηγήσεις σχετικά με το πώς κρύφτηκαν και πού κατέληξαν. Υπήρχαν τα μετρητά που χάθηκαν σε ένα τρένο, τα χρήματα που πετάχτηκαν σε έναν σκουπιδοτενεκέ, χαρτονομίσματα σε καφέ χαρτοσακούλες, δεσμίδες κρυμμένες σε βαλίτσες και πληρωμές που έγιναν σε υπαίθριους χώρους στάθμευσης.

Αντίθετα από την ίδια την Καϊλή, ο σύντροφός της έχει αναγνωρίσει τη δική του συμμετοχή στα κυκλώματα, ενώ το πρώην αφεντικό του, ο πρώην ευρωβουλευτής Πιερ Αντόνιο Παντζέρι, έχει επίσης ομολογήσει τον ρόλο του. Τον περασμένο Δεκέμβριο, οι αστυνομικοί κατάσχεσαν περισσότερα από 600.000 ευρώ σε χαρτονομίσματα από το διαμέρισμα του Παντζέρι στη συνοικία Schaerbeek των Βρυξελλών.

Μιλώντας λίγο μετά τη σύλληψή του, ο Παντζέρι είπε στους αστυνομικούς ότι τα χρήματα προέρχονταν από μια πολυετή συμφωνία που έκανε με το Κατάρ, βάσει της οποίας συμφώνησε να κάνει «συμβουλευτική» εργασία για το κράτος του Κόλπου. Ο ίδιος θα προτιμούσε να τα λάβει μέσω διαφανών καναλιών και να πληρώσει φόρους γι' αυτά, αλλά οι Καταριανοί επέμεναν να παραμείνουν μυστικά, ισχυρίστηκε.

«Γενικά δεν ξοδεύω πολλά», δήλωσε ο Παντζέρι, ο οποίος είχε 380.000 ευρώ αποθηκευμένα σε πλαστικές σακούλες κάτω από το κρεβάτι του, όπως ανακάλυψαν Βέλγοι μυστικοί αστυνομικοί όταν επισκέφθηκαν κρυφά το διαμέρισμά του μήνες πριν από τη σύλληψή του. Βρήκαν επίσης 320.000 ευρώ στο χρηματοκιβώτιό του. Υπήρχε μια εξαίρεση στην οικονομική φειδώ του Παντζέρι: οι διακοπές. Του άρεσε να πηγαίνει διακοπές τρεις φορές τον χρόνο και να ξοδεύει από 20.000 έως 25.000 ευρώ κάθε φορά, αν και λιγότερα το Πάσχα, όπως είπε στην αστυνομία, προσθέτοντας ότι είχε πάει στο Μαϊάμι και στον Καναδά νωρίτερα το 2022.

Αφότου ο Παντζέρι ξεκίνησε να συνεργάζεται με το Κατάρ, βρίσκονταν διαρκώς τόσα πολλά μετρητά τριγύρω του που κατέληξε να πετάξει κάποια από αυτά σε έναν κάδο απορριμμάτων, σύμφωνα με μια περιγραφή που έδωσε στην αστυνομία τον Φεβρουάριο. Μια μέρα το 2019, ο Παντζέρι είπε ότι έλαβε ένα τηλεφώνημα από έναν ευρωβουλευτή, τον οποίο το POLITICO δεν κατονομάζει για νομικούς λόγους, ο οποίος βρισκόταν στην Ιταλία και χρειαζόταν μια χάρη. Ο Παντζέρι ανταποκρίθηκε και έστειλε έναν βοηθό του στην κατοικία του ευρωβουλευτή για να παραλάβει μια τσάντα.

Όταν ο Παντζέρι και ο βοηθός του άνοιξαν μαζί την τσάντα, ανακάλυψαν μέσα, ανάμεσα σε ένα συνονθύλευμα ρούχων, μερικά βιβλία που είχαν κοπεί. Μέσα στα βιβλία υπήρχαν 60.000 έως 70.000 ευρώ σε μετρητά. Ο Παντζέρι είπε ότι δεν ήξερε από πού προέρχονταν τα χρήματα και τα πέταξε όλα στα σκουπίδια καθώς επέστρεφε στο σπίτι του χωρίς να τα μετρήσει. Σε μια άλλη περίεργη ιστορία με πολλά μετρητά, ο Παντζέρι είπε ότι τον Οκτώβριο του 2022 έχασε 15.000 ευρώ σε ένα ταξίδι με το τρένο από το Παρίσι προς τις Βρυξέλλες. «Έπεσα θύμα μιας παράξενης κλοπής», δήλωσε στους αστυνομικούς μετά τη σύλληψή του.

Κατά την ανάκριση του, ο Panzeri δήλωσε: «Ποτέ δεν μου άρεσαν τα μετρητά, αλλά μιλάω για τον εαυτό μου, όχι για τον Φραντσέσκο Τζόρτζι». Σύμφωνα με τα έγγραφα, ο ίδιος ο Τζόρτζι διηγήθηκε πώς μάζευε μετρητά από το Κατάρ γύρω για το δίκτυο στις Βρυξέλες. Μερικές φορές έδειχνε μια φωτογραφία ενός χαρτονομίσματος στο άτομο που συναντούσε ως τρόπο ταυτοποίησης, είπε.

Μια φορά παρέλαβε 300.000 ευρώ σε μετρητά κοντά στο Βασιλικό Παλάτι από ένα άτομο που επέβαινε σε ένα μαύρο Audi με ολλανδικές πινακίδες κυκλοφορίας- μια άλλη φορά πήγε σε ένα πάρκινγκ πέρα από το κανάλι. Υπήρχαν περίπου 10 τέτοιες συναντήσεις - δύο ή τρεις ανά έτος - και τα ποσά ποικίλλουν (50.000 ήταν η μικρότερη δόση).

«Η κατάσταση είχε αρχίσει να γίνεται ανεξέλεγκτη. Ήταν πολύ αγχωτικό για μένα», δήλωσε ο Τζόρτζι στην αστυνομία λίγο μετά τη σύλληψή του, σύμφωνα με μια αφήγηση που παρατίθεται στους φακέλους. Κάποια στιγμή παραπονέθηκε στον Παντζέρι.  «Έπρεπε να αγοράσω κι άλλο χρηματοκιβώτιο, δεν ξέρω τι να κάνω πια», του είπε σε μια συνομιλία που ηχογραφήθηκε και απομαγνητοφωνήθηκε από τις μυστικές υπηρεσίες τον Απρίλιο του 2022.

Ο Τζόρτζι έφερε τα χρηματοκιβώτιά του μαζί του όταν μετακόμισε με την Καϊλή σε ένα διαμέρισμα κοντά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Χρησιμοποίησε την ημερομηνία γέννησης της μητέρας του ως κωδικό. Η Καϊλή γνώριζε επίσης τον κωδικό, είπε ο ίδιος στην αστυνομία.

Μιλώντας στην αστυνομία μετά τη δική της σύλληψη, η Καϊλή αρνήθηκε ότι γνώριζε την προέλευση των μετρητών στη βαλίτσα ή των χρημάτων που βρέθηκαν στο διαμέρισμά της. Είπε ότι ζήτησε από τον πατέρα της να πάρει μια βαλίτσα γεμάτη μετρητά από το διαμέρισμα όταν έμαθε ότι ο Τζόρτζι είχε συλληφθεί. Ο δικηγόρος της, Μιχάλης Δημητρακόπουλος δήλωσε ότι η Καϊλή για πρώτη φορά πληροφορήθηκε για τα χρήματα στο σπίτι που μοιραζόταν με τον Giorgi, από «τα μέσα ενημέρωσης» στις 9 Δεκεμβρίου 2022.

Οι αναφορές των μέσων ενημέρωσης από τότε έδειχναν ότι τα χρήματα ανήκαν κυρίως στον Παντζέρι, εκτός από ένα ποσό που όφειλε στον Τζόρτζι, πρόσθεσε ο Δημητρακόπουλος. Υπήρχε μόνο μια τσάντα με μετρητά που κρατούσε η Καϊλή, σύμφωνα με τους φακέλους. Περιείχε περίπου 30.000 με 40.000 ευρώ. Ο σκοπός της; Ένα προληπτικό μέτρο, όπως είπε η ίδια, «σε περίπτωση πυρηνικής επίθεσης».

Με στοιχεία από το POLITICO

Θέματα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λειψυδρία στα νησιά: Μια δυστοπική και πανάκριβη πραγματικότητα

Radio Lifo / Λειψυδρία στα νησιά: Μια δυστοπική και πανάκριβη πραγματικότητα

Η Ντίνα Καράτζιου συνομιλεί με τον Νάσο Στασινάκη, καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, γι’ αυτό το φαινόμενο της νησιωτικής χώρας, που πλέον δεν είναι εποχικό αλλά παγιώνεται χρόνο με τον χρόνο.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Κάποιες αγροτικές επιδοτήσεις έγιναν Porsche Cayenne στο Κολωνάκι»

LiFO politics / «Κάποιες αγροτικές επιδοτήσεις έγιναν Porsche Cayenne στο Κολωνάκι»

Ο Βάιος Γκανής, ένας από τους πιο γνωστούς προέδρους αγροτικών συλλόγων της χώρας, εξηγεί στο Lifo Politics και στη Βασιλική Σιούτη το πώς στήθηκε η απάτη του ΟΠΕΚΕΠΕ και περιγράφει το πελατειακό σύστημα που τροφοδοτείται από τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις του αγροτικού τομέα και τα ευτράπελα της ελληνικής αγροτικής πολιτικής.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Το νέο νομοσχέδιο και η 13ωρη εργασία: Θα εργαζόμαστε μέχρι εξαντλήσεως;

Radio Lifo / Το νέο νομοσχέδιο και η 13ωρη εργασία: Θα εργαζόμαστε μέχρι εξαντλήσεως;

Τι ακριβώς αλλάζει στην καθημερινότητα των εργαζομένων με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο που παρουσίασε πρόσφατα το υπουργείο Εργασίας; Η Ντίνα Καράτζιου συζητά με τον αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία, Ανδρέα Στοϊμενίδη, τις βασικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, το οποίο προβάλλεται από την πολιτική ηγεσία ως μια προσπάθεια εκσυγχρονισμού, ενίσχυσης των εργαζομένων και απλοποίησης των διαδικασιών.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Τι οδηγεί τους ανθρώπους στον ρατσισμό»

Άκου την επιστήμη / «Ο ρατσισμός γεννιέται από την ανάγκη να νιώθουμε ανώτεροι» 

Πώς διαμορφώνεται η λογική «εμείς και οι άλλοι»; Πού οφείλεται η ανάγκη του ανθρώπου να ανήκει; Γιατί ακόμη κυριαρχούν οι εθνοτικές διακρίσεις; Και πόσο ελεύθερο είναι τελικά το άτομο όταν ψηφίζει; Η καθηγήτρια Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, Βίκυ Φούκα, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Η μεταπολεμική τάξη καταρρέει και το διεθνές σύστημα θυμίζει ζούγκλα»

LiFO politics / «Η μεταπολεμική τάξη καταρρέει και το διεθνές σύστημα θυμίζει ζούγκλα»

«Ο κύριος ωφελημένος από τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι η Κίνα και ο κύριος χαμένος είναι η Ευρώπη». Ο καθηγητής Στρατηγικής, Αθανάσιος Πλατιάς, συζητά με τη Βασιλική Σιούτη για «τη συμμαχία του Δράκου και της Αρκούδας», για το χάσμα με την Τουρκία, για την ελληνική στάση και το κεντρικό πρόβλημα της χώρας.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Η σκληρή αλήθεια για την εφηβική μπάντα Protest March

Μικροπράγματα / Η σκληρή αλήθεια για την εφηβική μπάντα Protest March

Ένα ηχητικό ντοκιμαντέρ του Άρη Δημοκίδη για την απίστευτα feel-good ιστορία τριών εφήβων στη δεκαετία του '80, που σήμερα, 40 χρόνια μετά, ανακάλυψαν ότι τα παιδικά όνειρά μπορεί να πραγματοποιηθούν με τον πιο ανέλπιστο τρόπο
ΑΡΗΣ ΔΗΜΟΚΙΔΗΣ
Γιώργος Λιάνης: «Έβγαλα χρήματα που δεν φαντάζεστε, όμως είμαι φτωχός»

Lifo Videos / Γιώργος Λιάνης: «Έβγαλα χρήματα που δεν φαντάζεστε, όμως είμαι φτωχός»

Ο δημοσιογράφος, συγγραφέας και πολιτικός μετρά εξήντα χρόνια πορείας και αποκαλύπτει, για πρώτη φορά, άγνωστες πτυχές της ζωής του, από τον Ανδρέα Παπανδρέου μέχρι τον Στέλιο Καζαντζίδη και από τα παρασκήνια της εξουσίας μέχρι τις πιο προσωπικές του ήττες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μπορούν άτομα με αναπηρία να εκπαιδεύσουν την τεχνητή νοημοσύνη;

Ζούμε, ρε! / Μπορούν άτομα με αναπηρία να εκπαιδεύσουν την τεχνητή νοημοσύνη;

Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος φιλοξενούν τον Βασίλη Γιαννακόπουλο, Chief Marketing Officer του μη κερδοσκοπικού οργανισμού SciFY, σε μια συζήτηση για ένα φιλόδοξο ερευνητικό πρόγραμμα που  ανοίγει νέους ορίζοντες.
THE LIFO TEAM
«Νιώθω δικαιωμένος που έφυγα από το σπίτι μου»

Lifo Videos / «Νιώθω δικαιωμένος που έφυγα στα 15 από το σπίτι μου»

Όταν μιλά για τη μουσική του, τον ενοχλεί που πολλοί στέκονται μόνο στην αναπηρία του ή στην ταυτότητά του ως Ρομά. Ο Βαλάντης Σταμούλης, όμως, θέλει με την ιστορία του να δώσει ελπίδα σε όσους αισθάνονται πως όλα είναι εναντίον τους.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
«Η Αθήνα έχει κολλήσει σε μια κλιματική παγίδα»

Radio Lifo / «Η Αθήνα έχει κολλήσει σε μια κλιματική παγίδα»

Καύσωνες, θερμική καταπόνηση και διαρκής απειλή πυρκαγιών: η πρωτεύουσα δοκιμάζεται ξανά και ο διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος, εξηγεί γιατί αυτή η κατάσταση δεν είναι πια προσωρινή.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Στέφανος Ροζάνης: «Τα Εξάρχεια εκβαρβαρίστηκαν»

Lifo Videos / Στέφανος Ροζάνης: «Τα Εξάρχεια εκβαρβαρίστηκαν»

Ο καθηγητής Φιλοσοφίας, γνωστός και ως «αναρχικός φιλόσοφος», μιλά χωρίς ωραιοποιήσεις για την πολιτική που έχει καταντήσει λογιστική διαχείριση και για την ακροδεξιά που ολοένα περισσότερο θυμίζει θρησκευτική δεισιδαιμονία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πώς η Αθήνα έφτασε να έχει παγκόσμια πρωτιά στα άδεια και εγκαταλελειμμένα σπίτια

Radio Lifo / Πώς η Αθήνα έφτασε να έχει παγκόσμια πρωτιά στα άδεια και εγκαταλελειμμένα σπίτια

Την ώρα που ένας στους πέντε πολίτες της χώρας ζει υπό τον μόνιμο φόβο της απώλειας της στέγης του, η Αθήνα κατέχει ένα τρομακτικό ρεκόρ. Η Ντίνα Καράτζιου συζητά με τον οικονομολόγο και συγγραφέα Δημήτρη Ιωάννου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ