10 βήματα για να μειωθεί η ποσότητα του φαγητού που πετάμε στα σκουπίδια

10 βήματα για να μειωθεί η ποσότητα του φαγητού που πετάμε στα σκουπίδια Facebook Twitter
Eικονογράφηση από το βιβλίο Dalí. Les dîners de Gala της Τaschen.
2

Η Sustainable Food Movement in Greece είναι μια ομάδα κοινωνικών επιχειρηματιών που αποσκοπεί στη μείωση απορριμμάτων τροφών και στην προώθηση της αειφορίας στη γαστρονομία. «Χρήση φαγητού - καμία απώλεια - καμία σπατάλη» είναι το κεντρικό τους μότο και σκοπό έχουν να ευαισθητοποιήσουν το κοινό σχετικά με το πρόβλημα αυτού του είδους απορριμμάτων. Όπως μας ενημέρωσε η κ. Μπουγάνη: «Ακολουθούμε το μοτίβο της κυκλικής οικονομίας αλλά και των αρχών της αειφορίας που βασίζεται στα 5 Rs, reduce, reuse, recycle, restore και replenish, δηλαδή μείωση, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση, αποκατάσταση και ανασύσταση. Όμως το πρώτο βήμα για όλα αυτά είναι η αφύπνιση της συνείδησης».

1.

Για να φτάσει κανείς να ελέγχει την ποσότητα φαγητού που πετάει στα σκουπίδια πρέπει να έχει προηγηθεί η αφύπνισή του περιβαλλοντικώς, να ξέρει ότι θέλει να προστατέψει το περιβάλλον με κάθε τρόπο.

2.

Ο σωστός καταναλωτής είναι ο ηθικός καταναλωτής, που γνωρίζει τι τρόφιμα θέλει, από πού τα προμηθεύεται, ξέρει την ποιότητά τους και την ποσότητα που θέλει να καταναλώσει.

3.

Εφόσον επιλέξει από πού θα ψωνίσει, χρησιμοποιεί λίστα με όσα χρειάζεται για τις επόμενες 3 ημέρες. Έτσι, θα καταναλώσει ακριβώς αυτά που χρειάζεται, διατηρώντας τα σε καλή ποιότητα.

4.

Απαραίτητη είναι η σωστή ταξινόμηση των τροφίμων σε ντουλάπια και ψυγείο. Βγάζει μπροστά οτιδήποτε έχει κοντινή ημερομηνία λήξης και στο βάθος τα υπόλοιπα.

5.

Δεν τοποθετεί πολύ κοντά τρόφιμα που είναι επιβλαβή το ένα για το άλλο, π.χ. δεν βάζουμε τις φράουλες κοντά σε λεμόνια, γιατί τα δεύτερα έχουν οξύ που τις καταστρέφει πολύ γρήγορα.

6.

Μαγειρεύει αυστηρά την ποσότητα που θα καταναλώσει άμεσα.

7.

Κάνει ανακύκλωση συσκευασιών και τροφίμων, έτσι ώστε τα τρόφιμα να μπορούν να διαχωριστούν στα απόβλητα από το υλικό που είναι ανακυκλώσιμο.

8.

Αν έχει κήπο ή μικρό μποστάνι, μπορεί εύκολα να κάνει κομποστοποίηση υπολειμμάτων από φρούτα και λαχανικά.

9.

Αν του περισσεύει φαγητό, το αξιοποιεί έξυπνα και δημιουργικά την επόμενη ημέρα.

10.

Αν δεν έχει καθόλου όρεξη να το ξαναμαγειρέψει, το καλύτερο που μπορεί να κάνει είναι να το δώσει σε κάποιον άνθρωπο στο κοντινό του περιβάλλον που το έχει ανάγκη. Πολλές φορές, ακόμη και ο γείτονάς μας χρειάζεται ένα πιάτο φαγητό και μπορεί να ντρέπεται να το ζητήσει.

10 βήματα για να μειωθεί η ποσότητα του φαγητού που πετάμε στα σκουπίδια Facebook Twitter
Eικονογράφηση από το βιβλίο Dalí. Les dîners de Gala της Τaschen.

Συμβουλές

Πιστεύουμε πως το φαγητό είναι κουλτούρα και ενώνει τους ανθρώπους. Σεβόμαστε ό,τι μας προσφέρει η ελληνική γη και θαυμάζουμε τους ανθρώπους εκείνους που δουλεύουν σκληρά, με μεγάλο πάθος και αγάπη, έτσι ώστε να μπορούμε να έχουμε φαγητό στο τραπέζι. Σε καμία περίπτωση δεν δίνουμε ό,τι φαγητό μας περισσεύει στα κατοικίδιά μας, μπορεί να τα βλάψει. Αν ζούμε στην επαρχία, μπορούμε να πληροφορηθούμε πού υπάρχουν φάρμες και τι είδους φαγητό δέχονται. Τέλος, είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιούμε την τεχνολογία και έξυπνες εφαρμογές για να αξιοποιούμε σωστά την τροφή μας. Υπάρχουν πολλές εφαρμογές για foodpairing και για αξιοποίηση της τροφής και δεν χρειάζεται να είναι κανείς masterchef για να τις γνωρίζει.

Ποσοστά

Σύμφωνα με δημοσιευμένα στοιχεία, 1,3 δισ. τόνοι τροφής παγκοσμίως καταλήγουν στα σκουπίδια, ενώ υπολογίζεται ότι σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης ετησίως πετιούνται πάνω από 45 εκατομμύρια τόνοι τροφής. Παράλληλα, κάθε χρόνο ένας Ευρωπαίος σπαταλάει 179 κιλά τροφής, ενώ το ίδιο χρονικό διάστημα μια τετραμελής οικογένεια στην Ελλάδα πετάει στα σκουπίδια 120 κιλά φαγητό. Επίσης, στη χώρα μας η σπατάλη τροφίμων αφορά στο μεγαλύτερο ποσοστό της φρούτα, λαχανικά και ψωμί, εξαιτίας της μικρής διάρκειας ζωής αυτών των τροφών και της αναλογικά φθηνότερης τιμής τους.

*Η Sustainable Food Movement in Greece θα βρίσκεται στην 1η Έκθεση Κ.Αλ.Ο στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 100, Γκάζι) από 1/11 έως και 3/11, 11:00-23:00. Στις 3/11, στις 17:00, στον χώρο Pop Up Hub, εντός της έκθεσης, θα διεξαχθεί ομιλία της κ. Μπουγάνη με τίτλο «Αειφόρος γαστρονομία και μείωση του food waste στις ελληνικές Κοιν.Σ.Επ. εστίασης».

 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

Περιβάλλον
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Μη μασάτε με την ακριβή διακόσμηση. Ζητήστε να δείτε την κουζίνα...»

Σαν Σήμερα / «Μη μασάτε με την ακριβή διακόσμηση. Ζητήστε να δείτε την κουζίνα...»

Μερικές αιώνια επίκαιρες συμβουλές για τη ζωή, την ευτυχία και την κουζίνα από τη δημοσιογράφο Μαρία Χαραμή που πεθαίνει σαν σήμερα το 2012, ταυτίζοντας το όνομά της με την αστική ευγένεια και τη φινέτσα στη γραφή
ΣΤΑΥΡΟΣ ΔΙΟΣΚΟΥΡΙΔΗΣ
Μικρή ξενάγηση στα άδυτα της μοναστηριακής κουζίνας με οδηγό την Πάολα Ψαρρού

Βιβλίο / Μικρή ξενάγηση στα άδυτα της μοναστηριακής κουζίνας με οδηγό την Πάολα Ψαρρού

Τα «Μήλα του Μάγειρα», ίσως η πιο εμπεριστατωμένη έρευνα για τη γαστρονομία μοναχών και ασκητών μέσα από την εξαιρετική αφήγηση της διαδρομής της συγγραφέως στα ελληνικά μοναστήρια
M. HULOT

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς η αποψίλωση απειλεί τον καφέ - Η νέα παγκόσμια κρίση έρχεται από τη Βραζιλία

Περιβάλλον / Πώς η αποψίλωση απειλεί τον καφέ - Η νέα παγκόσμια κρίση έρχεται από τη Βραζιλία

Η αποψίλωση των δασών για την καλλιέργεια καφέ απειλεί να καταστρέψει το ίδιο το ρόφημα που αγαπά ο κόσμος - Νέα έρευνα της Coffee Watch αποκαλύπτει πώς η εξαφάνιση των δασών μειώνει τις βροχοπτώσεις και απειλεί τη βιωσιμότητα της παραγωγής καφέ παγκοσμίως
LIFO NEWSROOM
Χελώνα Καρέρα: 6.100 φωλιές στον Κυπαρισσιακό Κόλπο - Έκκληση για άμεση εφαρμογή του εθνικού σχεδίου δράσης

Περιβάλλον / Χελώνα Καρέττα: 6.100 φωλιές στον Κυπαρισσιακό Κόλπο - Έκκληση για άμεση εφαρμογή του εθνικού σχεδίου δράσης

Παρά τα εντυπωσιακά αποτελέσματα της ωοτοκίας, οι ανθρωπογενείς πιέσεις (παραβιάσεις, υποβάθμιση οικοτόπων) συνεχίζονται σε ακτή και θάλασσα
LIFO NEWSROOM
Mattias Klum: Η Γη θα επιβιώσει — το θέμα είναι αν εμείς θα παραμείνουμε άξιοι της ομορφιάς της

Περιβάλλον / Mattias Klum: Η Γη θα επιβιώσει — το θέμα είναι αν εμείς θα παραμείνουμε αντάξιοι της ομορφιάς της

Ο διακεκριμένος Σουηδός φωτογράφος και σκηνοθέτης μιλά για τη βιοποικιλότητα, την περιβαλλοντική κρίση και πώς η τέχνη μπορεί να εμπνεύσει δράση και συνείδηση.
ΦΙΛΙΩ ΡΑΓΚΟΥ
Μικροπλαστικά: Τα παπούτσια πεζοπορίας «μολύνουν» τα βουνά – Τι δείχνει νέα έρευνα

Περιβάλλον / Μικροπλαστικά: Τα παπούτσια πεζοπορίας «μολύνουν» τα βουνά – Τι δείχνει νέα έρευνα

Νέα έρευνα στις λίμνες των Adirondack αποκαλύπτει ότι τα παπούτσια και τα ρούχα πεζοπορίας είναι σημαντική πηγή μικροπλαστικών στη φύση. Οι επιστήμονες καλούν τη βιομηχανία και τους λάτρεις της πεζοπορίας να δράσουν
LIFO NEWSROOM
Κλιματική κρίση: Η ξηρασία απειλεί τη βρετανική φύση - Σκαντζόχοιροι και πουλιά πεθαίνουν από δίψα

Περιβάλλον / Κλιματική κρίση: Η ξηρασία απειλεί τη βρετανική φύση - Σκαντζόχοιροι και πουλιά πεθαίνουν από δίψα

Η Natural England προειδοποιεί ότι η ξηρασία στη Βρετανία έχει προκαλέσει σοβαρή οικολογική κρίση: σκαντζόχοιροι, πουλιά και σολομοί πεθαίνουν, οι υγρότοποι στεγνώνουν και οι πυρκαγιές καταστρέφουν προστατευόμενες περιοχές
LIFO NEWSROOM
Κλιματική κρίση: Τα δάση της Αυστραλίας άλλαξαν - Εκπέμπουν περισσότερο άνθρακα απ’ όσο απορροφούν

Περιβάλλον / Κλιματική κρίση: Τα δάση της Αυστραλίας άλλαξαν - Εκπέμπουν περισσότερο άνθρακα απ’ όσο απορροφούν

Tο φαινόμενο αυτό στα δάση της Αυστραλίας ξεκίνησε πριν από περίπου 25 χρόνια, όταν οι κορμοί και τα κλαδιά των δέντρων άρχισαν να εκπέμπουν περισσότερο διοξείδιο απ’ ό,τι απορροφούν
LIFO NEWSROOM
Οι ήρωες της φύσης: Πώς τα πουλιά προσαρμόζονται στην κλιματική κρίση

Περιβάλλον / Οι ήρωες της φύσης: Πώς τα πουλιά προσαρμόζονται στην κλιματική κρίση

Από θαλασσοπούλια που κυνηγούν τυφώνες έως αηδόνια που πετούν πάνω από τη Σαχάρα, η φύση προσαρμόζεται εντυπωσιακά στην κλιματική αλλαγή - Νέα έρευνα αποκαλύπτει τα απίστευτα ταξίδια και τις προκλήσεις των μεταναστευτικών πουλιών στον πλανήτη
LIFO NEWSROOM
Κοινωνικό Κλιματικό Ταμείο: Πραγματική στήριξη ή χαμένη ευκαιρία;

Νέα σειρά podcast: H κατάσταση των πραγμάτων / Κοινωνικό Κλιματικό Ταμείο: Πραγματική στήριξη ή χαμένη ευκαιρία;

Μπορεί το Κλιματικό Ταμείο να αποτελέσει μια δίκαιη λύση στην ακριβή ενέργεια; Ή μήπως τα €4,78 δισ. που αναλογούν στην Ελλάδα κινδυνεύουν να πάνε χαμένα; Η Ντίνα Καράτζιου μιλά με την Ιωάννα Σούκα, αναλύτρια Ενεργειακής Πολιτικής στο Green Tank.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Κλιματική κρίση: Η Νέα Ζηλανδία μειώνει τους στόχους για το μεθάνιο – Αντιδράσεις από περιβαλλοντικούς φορείς

Περιβάλλον / Η Νέα Ζηλανδία μειώνει τους στόχους για το μεθάνιο – Αντιδράσεις από περιβαλλοντικούς φορείς

Η Νέα Ζηλανδία μειώνει τους στόχους για τις εκπομπές μεθανίου, προκαλώντας αντιδράσεις από περιβαλλοντικές οργανώσεις και επιστήμονες - Οι αγρότες πανηγυρίζουν, ενώ οι ειδικοί προειδοποιούν για συνέπειες στο κλίμα και τη διεθνή εικόνα της χώρας
LIFO NEWSROOM
Σούρτσεϊ: Το νησί της Ισλανδίας που γεννήθηκε από τη φωτιά και έγινε εργαστήριο ζωής

Περιβάλλον / Το νησί της Ισλανδίας που γεννήθηκε από τη φωτιά και έγινε εργαστήριο ζωής

To Σούρτσεϊ, το ηφαιστειακό νησί που γεννήθηκε το 1963 στα νότια της Ισλανδίας, παραμένει ζωντανό εργαστήριο της φύσης. Από τις πρώτες εκρήξεις έως τη βιοποικιλότητα που άνθισε, η ιστορία της προσφέρει ελπίδα και μαθήματα για την ανθεκτικότητα της ζωής
LIFO NEWSROOM