Αθήνα Vs Θεσσαλονίκη, η άσπονδη αγάπη των δύο πόλεων
PartIV
Από τον Άρη Δημοκίδη
ΑΘΗΝΑ
Ρύπανση

Νικάει κατά κράτος τη Θεσσαλονίκη σ' αυτόν τον τομέα, αλλά οι Αθηναίοι δεν μπορούν να πανηγυρίσουν και πολύ για τη νίκη τους. Αν η Θεσσαλονίκη παίρνει το χρυσό μετάλλιο της ρύπανσης πανευρωπαϊκά, η Αθήνα παίρνει το χάλκινο: Την τρίτη χειρότερη καταλαμβάνει η Αθήνα από πλευράς ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε σύνολο 25 ευρωπαϊκών μεγαλουπόλεων. Σημειώνεται ότι ο άνω των 30 χρονών Αθηναίος θα μπορούσε να ζήσει σχεδόν δεκατρείς μήνες περισσότερο, αν η μακρόχρονη έκθεση του στην ατμοσφαιρική ρύπανση μειωνόταν στα 10 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, όπως συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας....

Συγκοινωνία

Η Αθήνα έχει:
Μετρό
Τραμ
Ηλεκτρικό
Τρόλει
Λεωφορεία
Εύκολη σύνδεση με τρένο προς και από το αεροδρόμιο.

Ομορφιά

Σε αντίθεση με τους Θεσσαλονικείς, οι στερεοτυπικοί Αθηναίοι δεν καίγονται για την εμφάνισή τους κι ούτε τραβάνε ζόρι για να δείχνουν όμορφοι κάθε ώρα της ημέρας. Θα πάνε στο σούπερ μάρκετ τελείως χύμα, θα βγουν το βράδυ χωρίς να ξοδέψουν ώρες στον καθρέφτη. Κυρίως όμως, σύμφωνα με τους ίδιιους τουλάχιστον, δεν τρέχουν να ακολουθήσουν τις επιταγές της μόδας. Κι αν το κάνουν, προσπαθούν να παραμένουν ο εαυτός τους, βάζοντας τις δικές τους -όχι απαραίτητα συμβατικά όμορφες- πινελιές.

Λαϊκοί Ήρωες

Φοίβος Δεληβοριάς
Ελένη Μενεγάκη
Τζίμης Πανούσης
Άντζελα Δημητρίου
Αρκάς
Δημήτρης Παπαϊωάννου
Σάκης Ρουβάς
Ελένη Ράντου
Βασίλης Λεβέντης

Κουτσομπολιό:

Οι Αθηναίοι κουτσομπολεύουν κυρίως τους διάσημους Έλληνες, οι οποίοι εξάλλου ζουν στην πόλη.

Αν ο μέσος Αθηναίος βλέπει κατά μέσο όρο πέντε σελέμπριτι στο δρόμο την εβδομάδα και μεταφέρουν σε άλλους πώς ήταν ντυμένος/η, πώς φερόταν και πόσο χρονών έμοιαζε από κοντά, οι Θεσσαλονικείς δεν βλέπουν κανέναν. Έτσι οι τοπικοί ανθυποσελέμπριτι συχνά τραβούν τα πενταπλάσια βλέμματα που θα τραβούσαν στην Αθήνα.

Το αθηναϊκό κουτσομπολιό είναι ελαφρώς πιο σοφιστικέ και κυνικό.

Ποικιλία:

Στην Αθήνα υπάρχει μεγαλύτερη ποικιλία στα πάντα. Τελεία.

Κίνηση

Η Αθήνα έχει σαφώς χειρότερη κίνηση. Τα μποτιλιαρίσματά της μπορούν να τρελάνουν Θεσσαλονικιό που δεν καταλαβαίνει πώς κάθονται όλοι ήρεμοι και μποτιλιαρισμένοι στην Κηφισίας χωρίς έστω να πατήσουν μια κόρνα. Όμως η κίνηση της Αθήνας είναι πιο επώδυνη, όχι μόνο επειδή είναι περισσότερη, αλλά επειδή και οι αποστάσεις είναι μεγαλύτερες.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ρύπανση

Έχει σαφώς μεγαλύτερη ατμοσφαιρική ρύπανση απ' την Αθήνα. Κι όχι μόνο απ' την Αθήνα ή απ' τις άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, αλλά και από ΟΛΕΣ τις ευρωπαϊκές. Η πόλη είναι σταθερά πρώτη για πάνω από μια δεκαετία ως η ευρωπαϊκή πρωταθλήτρια της μόλυνσης. Η συγκέντρωση των αιωρούμενων σωματιδίων ξεπερνά το όριο των 50 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο, που έχει θεσπιστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, 208 μέρες τον χρόνο, όταν η Ε.Ε. υποδεικνύει ότι το όριο αυτό δεν πρέπει να ξεπερνιέται για περισσότερες από 35 μέρες τον χρόνο. Τα αιωρούμενα σωματίδια είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία και μπορεί να προκαλέσουν ακόμα και τον θάνατο. Βασικές πηγές ρύπανσης και επιβάρυνσης της ατμόσφαιρας είναι τα ΙΧ αυτοκίνητα, τα βαρέα πετρελαιοκίνητα οχήματα, οι κακο-συντηρημένοι καυστήρες των πολυκατοικιών και οι βιομηχανίες που λειτουργούν κοντά στην πόλη.

Συγκοινωνία

Η Θεσσαλονίκη έχει:
Λεωφορεία.
Και...
Μόνο....

Ομορφιά

Οι στερεοτυπικοί Θεσσαλονικείς, και κυρίως οι γυναίκες φροντίζουν γύρω στις χίλιες φορές περισσότερο την εικόνα τους απ' ό,τι οι Αθηναίοι. Όταν ένας Αθηναίος έρθει στην πόλη, είναι πολύ πιθανό να βρει όλες τις γυναίκες πολύ πιο όμορφες απ' τις αντίστοιχες της Αθήνας. Δεν ξέρουμε αν είναι εξαιτίας της φυσικής ομορφιάς τους ή της τεχνητής, όμως σε κάθε περίπτωση παίζει ρόλο η σημασία που δίνουν πολλές Θεσσαλονικιές στο ντύσιμο, το χτένισμα και το μακιγιάζ. Ακόμα κι αν πάνε στο περίπτερο, κάποιες είναι ντυμένες λες και έχουν φωτογράφηση ή πάνε σε κλαμπ. Υπάρχει περισσότερη ομορφιά στην Θεσσαλονίκη, αλλά, τελικά, και περισσότερη ομοιομορφία.

Λαϊκοί Ήρωες

Νίκος Γκάλης
Αντώνης Κανάκης
Πάολα
Γιάννης Μπουτάρης
Διονύσης Σαββόπουλος
Βασίλης Καρράς
Γιώργος Μαυρίδης
Μαριάνθη Κεφάλα
Αγάθωνας

Κουτσομπολιό:

Οι Θεσσαλονικείς που δεν έχουν τόσους διάσημους στην πόλη, κουτσομπολεύουν πιο πολύ τους γνωστούς τους.

Αν ο μέσος Αθηναίος βλέπει κατά μέσο όρο πέντε σελέμπριτι στο δρόμο την εβδομάδα και μεταφέρουν σε άλλους πώς ήταν ντυμένος/η, πώς φερόταν και πόσο χρονών έμοιαζε από κοντά, οι Θεσσαλονικείς δεν βλέπουν κανέναν. Έτσι οι τοπικοί ανθυποσελέμπριτι συχνά τραβούν τα πενταπλάσια βλέμματα που θα τραβούσαν στην Αθήνα.

Το θεσσαλονικιώτικο πιο λαϊκό και χύμα..

Ποικιλία:

Στην Θεσσαλονίκη όμως η όποια ποικιλία είναι δέκα φορές πιο διαχειρίσιμη. Όλα είναι σε κοντινότερη απόσταση μεταξύ τους, το κέντρο είναι πιο μαζεμένο και περπατήσιμο, δεν υπάρχει καμία περιοχή χωρίς μαγαζιά. Στην καθημερινότητά σου δηλαδή, όπου κι αν μένεις, είναι πιο πιθανό να βρεις ό,τι θες δίπλα σου, ενώ στην Αθήνα μπορεί να υπάρχει ερημιά και να θες αυτοκίνητο ακόμα και για κάτι απλό.

Κίνηση

Στην Θεσσαλονίκη, μπορεί το τελευταίο διάστημα να έχει ελαφρώς βελτιωθεί η κατάσταση, όμως η κίνηση είναι πολλή. Η Βασιλίσσης Όλγας, η Τσιμισκή και η Εγνατία (ειδικά όπου γίνονται έργα του μετρό) μπορούν ορισμένες φορές να τρελάνουν άνθρωπο. Επειδή όμως οι αποστάσεις είναι μικρότερες απ' την Αθήνα, ακόμα και να κολλήσεις λίγο στην κίνηση, σε λίγο θα έχεις φτάσει, έτσι κι αλλιώς.

Συνεχίζεται...

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ