Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblocker για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενο και τις υπηρεσίες μας. Δείτε πώς.
Βρήκατε κάποιο λάθος ή παράλειψη;     Επικοινωνήστε μαζί μας  »
ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΑ
Αθήνα Vs Θεσσαλονίκη, η άσπονδη αγάπη των δύο πόλεων
PartIV
Από τον Άρη Δημοκίδη
ΑΘΗΝΑ
Ρύπανση

Νικάει κατά κράτος τη Θεσσαλονίκη σ' αυτόν τον τομέα, αλλά οι Αθηναίοι δεν μπορούν να πανηγυρίσουν και πολύ για τη νίκη τους. Αν η Θεσσαλονίκη παίρνει το χρυσό μετάλλιο της ρύπανσης πανευρωπαϊκά, η Αθήνα παίρνει το χάλκινο: Την τρίτη χειρότερη καταλαμβάνει η Αθήνα από πλευράς ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε σύνολο 25 ευρωπαϊκών μεγαλουπόλεων. Σημειώνεται ότι ο άνω των 30 χρονών Αθηναίος θα μπορούσε να ζήσει σχεδόν δεκατρείς μήνες περισσότερο, αν η μακρόχρονη έκθεση του στην ατμοσφαιρική ρύπανση μειωνόταν στα 10 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, όπως συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας....

Συγκοινωνία

Η Αθήνα έχει:
Μετρό
Τραμ
Ηλεκτρικό
Τρόλει
Λεωφορεία
Εύκολη σύνδεση με τρένο προς και από το αεροδρόμιο.

Ομορφιά

Σε αντίθεση με τους Θεσσαλονικείς, οι στερεοτυπικοί Αθηναίοι δεν καίγονται για την εμφάνισή τους κι ούτε τραβάνε ζόρι για να δείχνουν όμορφοι κάθε ώρα της ημέρας. Θα πάνε στο σούπερ μάρκετ τελείως χύμα, θα βγουν το βράδυ χωρίς να ξοδέψουν ώρες στον καθρέφτη. Κυρίως όμως, σύμφωνα με τους ίδιιους τουλάχιστον, δεν τρέχουν να ακολουθήσουν τις επιταγές της μόδας. Κι αν το κάνουν, προσπαθούν να παραμένουν ο εαυτός τους, βάζοντας τις δικές τους -όχι απαραίτητα συμβατικά όμορφες- πινελιές.

Λαϊκοί Ήρωες

Φοίβος Δεληβοριάς
Ελένη Μενεγάκη
Τζίμης Πανούσης
Άντζελα Δημητρίου
Αρκάς
Δημήτρης Παπαϊωάννου
Σάκης Ρουβάς
Ελένη Ράντου
Βασίλης Λεβέντης

Κουτσομπολιό:

Οι Αθηναίοι κουτσομπολεύουν κυρίως τους διάσημους Έλληνες, οι οποίοι εξάλλου ζουν στην πόλη.

Αν ο μέσος Αθηναίος βλέπει κατά μέσο όρο πέντε σελέμπριτι στο δρόμο την εβδομάδα και μεταφέρουν σε άλλους πώς ήταν ντυμένος/η, πώς φερόταν και πόσο χρονών έμοιαζε από κοντά, οι Θεσσαλονικείς δεν βλέπουν κανέναν. Έτσι οι τοπικοί ανθυποσελέμπριτι συχνά τραβούν τα πενταπλάσια βλέμματα που θα τραβούσαν στην Αθήνα.

Το αθηναϊκό κουτσομπολιό είναι ελαφρώς πιο σοφιστικέ και κυνικό.

Ποικιλία:

Στην Αθήνα υπάρχει μεγαλύτερη ποικιλία στα πάντα. Τελεία.

Κίνηση

Η Αθήνα έχει σαφώς χειρότερη κίνηση. Τα μποτιλιαρίσματά της μπορούν να τρελάνουν Θεσσαλονικιό που δεν καταλαβαίνει πώς κάθονται όλοι ήρεμοι και μποτιλιαρισμένοι στην Κηφισίας χωρίς έστω να πατήσουν μια κόρνα. Όμως η κίνηση της Αθήνας είναι πιο επώδυνη, όχι μόνο επειδή είναι περισσότερη, αλλά επειδή και οι αποστάσεις είναι μεγαλύτερες.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ρύπανση

Έχει σαφώς μεγαλύτερη ατμοσφαιρική ρύπανση απ' την Αθήνα. Κι όχι μόνο απ' την Αθήνα ή απ' τις άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, αλλά και από ΟΛΕΣ τις ευρωπαϊκές. Η πόλη είναι σταθερά πρώτη για πάνω από μια δεκαετία ως η ευρωπαϊκή πρωταθλήτρια της μόλυνσης. Η συγκέντρωση των αιωρούμενων σωματιδίων ξεπερνά το όριο των 50 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο, που έχει θεσπιστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, 208 μέρες τον χρόνο, όταν η Ε.Ε. υποδεικνύει ότι το όριο αυτό δεν πρέπει να ξεπερνιέται για περισσότερες από 35 μέρες τον χρόνο. Τα αιωρούμενα σωματίδια είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία και μπορεί να προκαλέσουν ακόμα και τον θάνατο. Βασικές πηγές ρύπανσης και επιβάρυνσης της ατμόσφαιρας είναι τα ΙΧ αυτοκίνητα, τα βαρέα πετρελαιοκίνητα οχήματα, οι κακο-συντηρημένοι καυστήρες των πολυκατοικιών και οι βιομηχανίες που λειτουργούν κοντά στην πόλη.

Συγκοινωνία

Η Θεσσαλονίκη έχει:
Λεωφορεία.
Και...
Μόνο....

Ομορφιά

Οι στερεοτυπικοί Θεσσαλονικείς, και κυρίως οι γυναίκες φροντίζουν γύρω στις χίλιες φορές περισσότερο την εικόνα τους απ' ό,τι οι Αθηναίοι. Όταν ένας Αθηναίος έρθει στην πόλη, είναι πολύ πιθανό να βρει όλες τις γυναίκες πολύ πιο όμορφες απ' τις αντίστοιχες της Αθήνας. Δεν ξέρουμε αν είναι εξαιτίας της φυσικής ομορφιάς τους ή της τεχνητής, όμως σε κάθε περίπτωση παίζει ρόλο η σημασία που δίνουν πολλές Θεσσαλονικιές στο ντύσιμο, το χτένισμα και το μακιγιάζ. Ακόμα κι αν πάνε στο περίπτερο, κάποιες είναι ντυμένες λες και έχουν φωτογράφηση ή πάνε σε κλαμπ. Υπάρχει περισσότερη ομορφιά στην Θεσσαλονίκη, αλλά, τελικά, και περισσότερη ομοιομορφία.

Λαϊκοί Ήρωες

Νίκος Γκάλης
Αντώνης Κανάκης
Πάολα
Γιάννης Μπουτάρης
Διονύσης Σαββόπουλος
Βασίλης Καρράς
Γιώργος Μαυρίδης
Μαριάνθη Κεφάλα
Αγάθωνας

Κουτσομπολιό:

Οι Θεσσαλονικείς που δεν έχουν τόσους διάσημους στην πόλη, κουτσομπολεύουν πιο πολύ τους γνωστούς τους.

Αν ο μέσος Αθηναίος βλέπει κατά μέσο όρο πέντε σελέμπριτι στο δρόμο την εβδομάδα και μεταφέρουν σε άλλους πώς ήταν ντυμένος/η, πώς φερόταν και πόσο χρονών έμοιαζε από κοντά, οι Θεσσαλονικείς δεν βλέπουν κανέναν. Έτσι οι τοπικοί ανθυποσελέμπριτι συχνά τραβούν τα πενταπλάσια βλέμματα που θα τραβούσαν στην Αθήνα.

Το θεσσαλονικιώτικο πιο λαϊκό και χύμα..

Ποικιλία:

Στην Θεσσαλονίκη όμως η όποια ποικιλία είναι δέκα φορές πιο διαχειρίσιμη. Όλα είναι σε κοντινότερη απόσταση μεταξύ τους, το κέντρο είναι πιο μαζεμένο και περπατήσιμο, δεν υπάρχει καμία περιοχή χωρίς μαγαζιά. Στην καθημερινότητά σου δηλαδή, όπου κι αν μένεις, είναι πιο πιθανό να βρεις ό,τι θες δίπλα σου, ενώ στην Αθήνα μπορεί να υπάρχει ερημιά και να θες αυτοκίνητο ακόμα και για κάτι απλό.

Κίνηση

Στην Θεσσαλονίκη, μπορεί το τελευταίο διάστημα να έχει ελαφρώς βελτιωθεί η κατάσταση, όμως η κίνηση είναι πολλή. Η Βασιλίσσης Όλγας, η Τσιμισκή και η Εγνατία (ειδικά όπου γίνονται έργα του μετρό) μπορούν ορισμένες φορές να τρελάνουν άνθρωπο. Επειδή όμως οι αποστάσεις είναι μικρότερες απ' την Αθήνα, ακόμα και να κολλήσεις λίγο στην κίνηση, σε λίγο θα έχεις φτάσει, έτσι κι αλλιώς.

Συνεχίζεται...

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανάμεσα στον ήλιο και τη θάλασσα: Η πιό μοναχική βιβλιοθήκη του κόσμου
Μια επίσκεψη στην παραθαλάσσια βιβλιοθήκη της κινεζικής πόλης Ναντάϊε, ένα μοντερνιστικό οικοδόμημα εμπνευσμένο από τους πίνακες του Andrew Wyeth και σχεδιασμένο από τον Gong Dong του Vector Architect
Ο Πειραιάς στην δεκαετία του '80 - '90
Ένα φωτογραφικό ρεπορτάζ του Σπύρου Στάβερη
Η μαγική ώρα της Θεσσαλονίκης
Ένα φωτορεπορτάζ από την πιο όμορφη στιγμή της μέρας στην πόλη του Θερμαϊκού.
Εξερευνώντας το Μπρόνξ
Ο φωτογράφος Edwin J. Torres ανακαλύπτει την απίστευτη, κρυφή γοητεία της παλιάς γειτονιάς του
H έγχρωμη Kωνσταντινούπολη του 1963 με τη μαγική μουσική του Μάνου Χατζιδάκι
Mια σύνθεση από σκηνές του «Τοp Kapi» που δέιχνει μια εξιδανικευμένη, γοητευτική εικόνα της παλιάς Πόλης
Sabaudia, η πόλη σύμβολο της φασιστικής ουτοπίας
Σαν βγαλμένη μέσα από τη μεταφυσική ζωγραφική του Ντε Κίρικο
Οι μητροπόλεις του 2029, έτσι όπως τις οραματίζονται τα videogames
Από τους κρεμαστούς κήπους του Ρίο ως τις αχανείς φτωχογειτονιές του Blackpool
Ένα βήμα πίσω από το λιμάνι του Πειραιά, σήμερα
Όσα μπορεί να εντοπίσει το μάτι μιας αρχιτέκτονα στη γειτονιά που μοιάζει ολόκληρη με σκηνικό παλιάς ελληνικής ταινίας
Η ζωή σε μία από τις πιο απομονωμένες, μολυσμένες, παγωμένες και πλούσιες πόλεις του κόσμου
Η αρκτική βιομηχανική πόλη του Norilsk είναι σίγουρα μία πόλη των άκρων
Nέα Υόρκη: Ακόμα ένα καλοκαίρι στην μεγάλη πόλη
Στην πολύ μεγάλη πόλη, τη Νέα Υόρκη
Από τα Αναφιώτικα ως τη Μάνδρα: η ιστορία των αυθαίρετων της Αττικής
Από τα Αναφιώτικα και τη Μικρασιατική Καταστροφή μέχρι την «ισοπέδωση» της Μάνδρας: Ένα φαινόμενο με βαθιές ιστορικές ρίζες που εξελίσσεται εδώ και πάνω από έναν αιώνα στον ελλαδικό χώρο
Albergo Diffuso: Το επιχειρηματικό μοντέλο που έσωσε από τον αφανισμό ένα χωριό - φάντασμα
Πριν από μερικά χρόνια ένας δαιμόνιος Ιταλός αποφάσισε να αναστήσει ένα μεσαιωνικό χωριό από τα συντρίμμια των σεισμών. Και τα κατάφερε χάρη σε μία πανέξυπνη επιχειρηματική ιδέα
Εγώ, ο ξένος
«Μία φούχτα χώμα να κρατώ και, να σωθώ μ’ εκείνο».
H αιγυπτιοποίηση της Αλεξάνδρειας και το σκόρπισμα των Ελλήνων
Ένα συναρπαστικό απόσπασμα από το εξαντλημένο βιβλίο του Philip Mansel, «Λεβάντε», που περιγράφει γλαφυρά το φυλλορόϊσμα της κοσμοπολίτικης Αλεξάνδρειας και την παρακμή της «αγαπημένης πολιτείας»
3 σπάνιες φωτογραφίες της παλιάς Θεσσαλονίκης
15 σχόλια
Ταξινόμηση:
Προηγούμενα 12 Επόμενα
avatar Kibis 22.5.2016 | 12:39
Κάτσε τι εννοείς ο Αρκάς είναι Αθηναίος? Δεν είναι από την Αρκαδία?
avatar Vorrior 29.8.2016 | 10:27
Όποιος ζει και δραστηριοποιείται στην Αθήνα, όποιου τα συμφέροντα είναι συνδεδεμένα με τα συμφέροντα της Αθήνας, είναι Αθηναίος.
avatar
Ανώνυμος/η 22.5.2016 | 17:17
Είχα πει δεν θα ξαναδιαβάσω άλλο ένα «Αθήνα vs Θεσσαλονίκη», αλλά μόλις είδα το «από τον Άρη Δημοκίδη» , λέω στάσου, εδώ θα βρούμε το δίκιο μας! :)
Μου άρεσε πολύ ο αμερόληπτος τρόπος που παρέθεσες τις διαφορές των δύο πόλεων, χωρίς να επηρεαστείς από υποκειμενικούς παράγοντες, όπως έγινε στα τρία προηγούμενα μέρη.
Στο θέμα της ομορφιάς ταυτίστηκα περισσότερο από όλα!
Φιλιά από Αθήνα σε όλους τους αγαπημένους μου Θεσσαλονικείς :)
Μένης Μένης 23.5.2016 | 13:30
Είσαι λατρεία ρε Σουσού!
Σε προτείνω για Δήμαρχο Αθήνας-Θεσσαλονικής!
Ναι. Διπλή δημαρχία! Να έρθουμε να στρώσουμε όλοι.
avatar
Ανώνυμος/η 23.5.2016 | 21:00
Αν είναι να γεμίσουν οι δρόμοι χαμόγελα, αγάπη και ευτυχισμένους, ευσυνείδητους ανθρώπους…τότε ναι, δέχομαι! :)
Maggelan Maggelan 22.5.2016 | 17:51
Ε όχι και ο Αγάθωνας λαϊκός ήρωας στην Θεσσαλονίκη!
Από τότε που δήλωσε επίσημα σε οπαδική εφημερίδα του Ολυμπιακού ότι είναι από μικρό παιδί Ολυμπιακός, το 90% της πόλης δεν θέλει ούτε το όνομα του να βλέπει γραμμένο!
Από την λίστα μόνο οι Γκάλης, Καρράς και Πάολα έχουν λαϊκό έρισμα, ενώ ο Μπουτάρης δεν είναι λαϊκός ήρωας αλλά αναμφίβολα ο καλύτερος Δήμαρχος που πέρασε ποτέ από την Θεσσαλονίκη.
Όσο για τους λαικους ήρωες της Αθήνας, καλά μιλάμε η λίστα είναι - εκτός του Τζίμη Πανούση - άκυρη εντελώς!
avatar Vorrior 29.8.2016 | 10:29
Ούτε ο Σαββόπουλος. Ο Σαββόπουλος έχει 50 χρόνια που ζει στην Αθήνα, και έχει να πατήσει στην πόλη από το 1997, σιγά μην είναι Θεσσαλονικιός.
annibas annibas 22.5.2016 | 19:55
Είναι όπως πάντα το ποιο προσεγμένο από αυτά που έχω διαβάσει στην συγκεκριμένη σειρά και αυτό οφείλεται στον πάντα προσεκτικό συντάκτη. Αλλά επειδή έχουμε σχεδόν την ίδια ηλικία απορώ πως δεν έβαλες ένα στους λαϊκούς ήρωες. Δεν λέω αυτούς που ήταν τις αρχές του 90 που είχα ανέβει Θεσσαλονίκη για σπουδές και τώρα δεν ζουν (Παπάζογλου, Ρασούλης), αλλά τον Αγγελάκα?
Φερόμενος Φερόμενος 23.5.2016 | 14:41
Ντίνος Χριστιανόπουλος στους λαϊκούς ήρωες της Θεσσαλονίκης; όχι;
Don\'t keep calm Don\'t keep calm 24.5.2016 | 22:54
Κυρίως όμως, σύμφωνα με τους ίδιιους τουλάχιστον, δεν τρέχουν να ακολουθήσουν τις επιταγές της μόδας. Κι αν το κάνουν, προσπαθούν να παραμένουν ο εαυτός τους, βάζοντας τις δικές τους -όχι απαραίτητα συμβατικά όμορφες- πινελιές...xa,xa,xa,
avatar Yannisss 27.5.2016 | 01:44
Η Αθηνα εχει Μετρο, ηλεκτρικο, τραμ τρολει, λεωοφορεια...
Αναρωτιεμαι,
μηπως η μια γραμμη του ηλεκτρικου ειναι ακριβως το ιδιο πραγμα με το μετρο αλλα επιγεια κ τμηματικα υπογεια?

Επισης, αναρωτιεμαι, μηπως το τρολει ειναι ενα απλα ηλεκτροκινητο λεωφορειο που κινειται κανονικα οπως κ τα αλλα στους ιδιους δρομους?

Τελος, αναρωτιεμαι, μηπως ολα αυτα για την Αθηνα με το πενταπλασιο, αντε τετραπλασιο, μεγεθος της Σαλονικης ειναι λιγα σε σχεση με τα λεωφορεια του ΟΑΣΘ?

Αααααχ ρε κρατος των Αθηνων τιγκα στις υποδομες και τα υπερσυγχρονα μεσα μεταφορας εισαι, ενω η κατακαημενη συμπρωτευουσα...
avatar Vorrior 29.8.2016 | 10:26
Δεν υπάρχει άσπονδη αγάπη.
Υπάρχει σχέση αποικιοκράτη-αποικιοκρατούμενου.

Η Αθήνα απομυζά κι εκμεταλλεύεται και η Θεσσαλονίκη υφίσταται και γκρινιάζει. Η Θεσσαλονίκη δεν αντιδρά, γιατί η Αθήνα έχει φροντίσει να μας κάνει να βλέπουμε τον εαυτό μας υποδεέστερο, έτσι ώστε να πάψουμε να πιστεύουμε στις δυνάμεις μας.

Και για όποιον νομίσει ότι υπερβάλλω, σκεφτείτε αυτό: Πού ήταν η Πάτρα/ ο Βόλος/ η Καβάλα/ η Ερμούπολη/ η Μυτιλήνη/ η Κέρκυρα/ η Χίος, η Κοζάνη, κλπ κλπ από οικονομική, πολιτιστική και κοινωνική ζωή πριν από ένα αιώνα, και πού είναι τώρα, σκιές του εαυτού τους.

Και για όποιον νομίσει ότι υπερβάλλω, σκεφτείτε αυτό: Πού ήταν η Λευκωσία, η Λεμεσός, η Λάρνακα και η Πάφος πριν ένα αιώνα, και πού είναι τώρα, από κουτσοχώρια έγιναν μικρές μητροπόλεις. Γιατί; Επειδή είναι οι μοναδικές ελληνικές πόλεις που ξέφυγαν από τη μαύρη τρύπα που λέγεται Αθήνα.
Εαν αληθευει αυτο που ειπε η Αττικο Μετρο οτι απο το 2020, το 1/3 των κατοικων της Θεσσαλονικης θα μετακινειται με το Μετρο, τοτε η κινηση ( αλλα και η ατμοσφαιρικη μολυνση που δημιουργειται απο τα αυτοκινητα ) θα μειωθουν σε σημαντικο βαθμο.

Απο την αλλη, παντα ειχα προβλημα με συγκρισεις ελληνικων πολεων με την Αθηνα.
αυτο γιατι η τελευταια φιλοξενει τον μισο πληθυσμο της χωρας. Το να συζηταμε επι παραδειγματι, τις συνηθειες των κατοικων της Αθηνας, δεν κρινουμε τις συνηθειες μιας πολης, παρα της μισης Ελλαδας !

Θα ηθελα πολυ να μαθω ποιες αλλες χωρες απ τις περιπου 200 που εχει ο πλανητης, εχει παρομοιο δημογραφικο με'ι'καπ : Το μισο πληθυσμο στιβαγμενο σε μια υδροκεφαλη πρωτευουσα.

Αν κανεις γνωριζει ας μας πει.hairy.princess hairy.princess 13.11.2018 | 20:57
Ο Σάκης Ρουβάς λαϊκός ήρωας της Αθήνας; Η Ελένη Μενεγάκη; Στην ίδια πόλη ζούμε;

Βάλτε τουλάχιστον τον Κ. Τζούμα. Είτε τον συμπαθούμε είτε όχι, τον βλέπουμε στους δρόμους της πόλης μας.
Προηγούμενα 12 Επόμενα
Συνεχίζοντας την περιήγηση στο lifo.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.     Μάθετε περισσότερα.     Αποδοχή